Sulejman Bugari

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Liberalism

#426 Re: Sulejman Bugari

Post by Liberalism »

Obzirom da tema nije o umjetnosti, mislim da odgovor na tvoje pitanje nije toliko vazan za diskusiju o modernizmu koji Bugari primjenjuje. Al eto, ako se ti pozivas na nju mozemo spomenuti citat razumjeti i drugacije pa i tako da je mozda mislio reci da na ovom svijetu ni jedna tvar ne privlaci drugu tvar, a da toplina vuce hladnocu - svejedno - sve u skladu sa slobodom izrazavanja. Bugari ne bi pogrjesio i kad bi u skladu sa slobodom izrazavanja rekao da je Mjesec od sira zar ne?
Epitop

#427 Re: Sulejman Bugari

Post by Epitop »

Liberalism wrote:Obzirom da tema nije o umjetnosti, mislim da odgovor na tvoje pitanje nije toliko vazan za diskusiju o modernizmu koji Bugari primjenjuje. Al eto, ako se ti pozivas na nju mozemo spomenuti citat razumjeti i drugacije pa i tako da je mozda mislio reci da na ovom svijetu ni jedna tvar ne privlaci drugu tvar, a da toplina vuce hladnocu - svejedno - sve u skladu sa slobodom izrazavanja. Bugari ne bi pogrjesio i kad bi u skladu sa slobodom izrazavanja rekao da je Mjesec od sira zar ne?
Ne znam ja šta i Sulejman Bugari pogriješio ili ne, ovo je rekao pjesnik Rumi tako da nema veze sa Bugarijem. Naravno on kao čovjek je podložan greškama i može da pogriješi u svojim izjavama.
Lakat Jebić

#428 Re: Sulejman Bugari

Post by Lakat Jebić »

Liberalism wrote:Obzirom da tema nije o umjetnosti, mislim da odgovor na tvoje pitanje nije toliko vazan za diskusiju o modernizmu koji Bugari primjenjuje. Al eto, ako se ti pozivas na nju mozemo spomenuti citat razumjeti i drugacije pa i tako da je mozda mislio reci da na ovom svijetu ni jedna tvar ne privlaci drugu tvar, a da toplina vuce hladnocu - svejedno - sve u skladu sa slobodom izrazavanja. Bugari ne bi pogrjesio i kad bi u skladu sa slobodom izrazavanja rekao da je Mjesec od sira zar ne?

ti bas nemas pojma o cemu se ovdje prica, jel de?
Liberalism

#429 Re: Sulejman Bugari

Post by Liberalism »

Nemam nista protiv da tako nesto mislis, sve dok ne tvrdis ...
Lakat Jebić

#430 Re: Sulejman Bugari

Post by Lakat Jebić »

ne znas elemntarne stvari, za gore navedene Rumijeve stihove ti ih komentarises kao Bugarijeve. i hoces da te neko ozbiljno shvata?
Liberalism

#431 Re: Sulejman Bugari

Post by Liberalism »

Lakat Jebić wrote:ne znas elemntarne stvari, za gore navedene Rumijeve stihove ti ih komentarises kao Bugarijeve. i hoces da te neko ozbiljno shvata?
Ipak izgleda da nisi sa dovoljno paznje procitao moje komentare. Da ti pomognem, u pomenutom komentarom poenta je bila u primjeni slobode izrazavanja a ne u necijim stihovima. Usput, termin ''elementarne stvari'' se obicno ne koristi kako si ti naveo u svom postu (mozda da provjeris na wikipediji) ...
Lakat Jebić

#432 Re: Sulejman Bugari

Post by Lakat Jebić »

:thumbup:
zimomor

#433 Re: Sulejman Bugari

Post by zimomor »

Zna li neko kako doci do karata za sljedece Bugarijevo predavanje u BKC-u?
beautyfool

#434 Re: Sulejman Bugari

Post by beautyfool »

zimomor wrote:Zna li neko kako doci do karata za sljedece Bugarijevo predavanje u BKC-u?
Kupis na BKC blagajni taj isti dan kad bude predavanje ili par dana ranije, mozes nazvati BKC pa pitaj kad se tacno karte pustaju u prodaju pa mozes odmah kupiti.
Evo nasla sam neke brojeve tel od BKC na netu pa eto zovi i pitaj.
Telefon:
+387 33 20 55 38
+387 33 44 17 98
+387 33 20 15 13
+387 33 44 44 66
+387 33 21 25 76
Last edited by beautyfool on 13/01/2009 16:53, edited 1 time in total.
beautyfool

#435 Re: Sulejman Bugari

Post by beautyfool »

HAFIZ BUGARI 17. JANUARA U ZAGREBU

Na poziv Islamske zajednice u Hrvatskoj, Medžlisa Islamske zajednice Zagreb i Omladinskog kluba muslimanske omaldine iz Zagreba, hafiz Sulejman Bugari će, 17. januara 2009. godine, boraviti u posjeti Zagrebu. Tim povodom, organizatori su priredili Tribinu na kojoj će hafiz Bugari biti gost. Tribina će biti upriličena u subotu, 17. januara 2009. godine, iza jacija-namaza.

Mjesto održavanja Tribine je Velika dvorana Islamskog centra “H. Salim Šabić”.

Nakon Tribine, organizatori su planirali i posebno druženje hafiza Sulejmana Bugarija sa mladima.
Ponekad s'proljeca

#436 Re: Sulejman Bugari

Post by Ponekad s'proljeca »

Bugari jednostavno ima nesto sto plijeni paznju slusaoca, svidjalo se to nekom ili ne!!!!

Meni je dosta klasicnih hafiza koji te uspavaju dok drze hutbu!!!!
zimomor

#437 Re: Sulejman Bugari

Post by zimomor »

beautyfool wrote:
zimomor wrote:Zna li neko kako doci do karata za sljedece Bugarijevo predavanje u BKC-u?
Kupis na BKC blagajni taj isti dan kad bude predavanje ili par dana ranije, mozes nazvati BKC pa pitaj kad se tacno karte pustaju u prodaju pa mozes odmah kupiti.
Evo nasla sam neke brojeve tel od BKC na netu pa eto zovi i pitaj.
Telefon:
+387 33 20 55 38
+387 33 44 17 98
+387 33 20 15 13
+387 33 44 44 66
+387 33 21 25 76
Hvala
Miki90

#438 Re: Sulejman Bugari

Post by Miki90 »

Ljudska glupost i naivnost nemoze se mjeriti ni sa cim na ovom svijetu ona prevazilazi sve moguce granice koju razum mze pimiti.
Naj zalosnije je cinjenica da danas velika vecina stanovnista vise vjeruje u neke imaginarne pojmove nego li sama sebi.
Sejtani, dzini i dzavoli su pojmovi za koje se moze svatiti da mala djeca vjeruju i plase se istih ali odrasli ljudi bi u danasnje vrijeme morali i trebali iskoristiti prednosti i mogucnosti koje im pruzaju internet i kompjuter i da se edikuju
i potraze istinu koju mnoge generacije prije njih nisu imale a to je protok i dostupnost informacija a samim tim i odgovora na mnoga pitanja kojima su nase predke zaglupljivali i obmanjivali.
Probudite se, osvijestite se, svatite da ste sami svoji gospodari i da je vasa sudbina u vasim rukama i da ste sami vladari cvoga tijela i duha.
Dajte mi dostupnost samo jednog slobodnog medija ne vise od dva sata ja cu vam reci i podastrijeti svu istinu i laz koja vas sputava i unistava.
_Zapamtite nije svijet onakav kako ga vidite nego je onakav kako ga zelite da vidite.............
_Vi necete i nemozete promijeniti svijet............
_Svijet ce se promijeniti onog momenta kada covijek promijeni sebe............
_Raj je ovdje i sada na zemlji i nigdje drugo samo sto ga mnogi nisu svijesni...................
_Prestanite traziti hljeba dok imate pogacu i to je hljeb..............
_Nije niko kriv za tvoje nedace, kriv si jedino ti...........
_Nemojte cekati da te neko spasi to mozes samo ti...............
Ahmmed

#439 Re: Sulejman Bugari

Post by Ahmmed »

Miki90 wrote:Ljudska glupost i naivnost nemoze se mjeriti ni sa cim na ovom svijetu ona prevazilazi sve moguce granice koju razum mze pimiti.
Naj zalosnije je cinjenica da danas velika vecina stanovnista vise vjeruje u neke imaginarne pojmove nego li sama sebi.
Sejtani, dzini i dzavoli su pojmovi za koje se moze svatiti da mala djeca vjeruju i plase se istih ali odrasli ljudi bi u danasnje vrijeme morali i trebali iskoristiti prednosti i mogucnosti koje im pruzaju internet i kompjuter i da se edikuju
i potraze istinu koju mnoge generacije prije njih nisu imale a to je protok i dostupnost informacija a samim tim i odgovora na mnoga pitanja kojima su nase predke zaglupljivali i obmanjivali.
Probudite se, osvijestite se, svatite da ste sami svoji gospodari i da je vasa sudbina u vasim rukama i da ste sami vladari cvoga tijela i duha.
Dajte mi dostupnost samo jednog slobodnog medija ne vise od dva sata ja cu vam reci i podastrijeti svu istinu i laz koja vas sputava i unistava.
_Zapamtite nije svijet onakav kako ga vidite nego je onakav kako ga zelite da vidite.............
_Raj je ovdje i sada na zemlji i nigdje drugo samo sto ga mnogi nisu svijesni...................
A prije nego što počnete nadmeno i sa visine pljuvati po ljudskim ubjeđenjima i prije nego što počnete koristiti računar, naučite svoj maternji jezik.... :run:
Miki90

#440 Re: Sulejman Bugari

Post by Miki90 »

Ahmmed wrote:
Miki90 wrote:Ljudska glupost i naivnost nemoze se mjeriti ni sa cim na ovom svijetu ona prevazilazi sve moguce granice koju razum mze pimiti.
A prije nego što počnete nadmeno i sa visine pljuvati po ljudskim ubjeđenjima i prije nego što počnete koristiti računar, naučite svoj maternji jezik.... :run:
Jesu li to sva pitanja na koja trazis odgovor?
Podastri svoje kazivanje ako si ljudsko bice.Ljudski je grijesiti pa i ne znati pa makar to bio i maternji jezik.Bolje mi ide Duhovni.
Pa sretno ti bilo i nemas sta traziti u mojim postovima.
Meni moja oholost a tebi tvoja pa guraj.....................
Nekako s proljeća

#441 Re: Sulejman Bugari

Post by Nekako s proljeća »

Ne zelim da obezvrijedim trud koji je ulozila beautyfool izbacujuci brojeve telefona koji su od BKC-a, pretpostavljam...
Organizator predavanja Sulejmana Bugarija je NO -Centar savremenih inicijativa, pa ti je moj savjet da ipak kontaktiras sljedece brojeve telefona: 772 903 ili 772 902.
I naravno, nastoj kupiti kartu na blagajni BKC-a u ponedeljak ili utorak...
Charuga
Globalni moderator

#442 Re: Sulejman Bugari

Post by Charuga »

Ovo sto si napisao je tvoje misljenje i imas pravo na njega! Nemam namjeru da se prepirem sa tobom oko toga i da se ubjedjujemo valja li ili ne valja! Samo mi nije jasno sta ti sad zelis da postignes ovim svojim postom?! Da nam dokazes da ne treba da vjerujemo u Boga?? Da smo budale sto imamo takva vjerovanja? Da mi koji vjerujemo u Boga samo cekamo da nas neko spasi, da nam neko da koji fening da prezivimo a da mi samo sjedimo?

"Zapamtite nije svijet onakav kako ga vidite nego je onakav kako ga zelite da vidite" - Tesko da je ovo sto si rekao tacno ali opet kazem to je tvoje misljenje. Realnost je jedno a zelje su drugo.
"Vi necete i nemozete promijeniti svijet" - Ko je rekao da mozemo i da zelimo?
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#443 Re: Sulejman Bugari

Post by dr.gog »

Miki90 wrote:
Ahmmed wrote:
Miki90 wrote:

Jesu li to sva pitanja na koja trazis odgovor?
Podastri svoje kazivanje ako si ljudsko bice.Ljudski je grijesiti pa i ne znati pa makar to bio i maternji jezik.Bolje mi ide Duhovni.
Pa sretno ti bilo i nemas sta traziti u mojim postovima.
Meni moja oholost a tebi tvoja pa guraj.....................
De prekini!!
Baghira

#444 Re: Sulejman Bugari

Post by Baghira »

A sto ga prekinu dragi zume? :D

Nego, sta htjedoh reci, svaka pohvala hafizu Bugariju i njegovom nacinu obracanja ljudima. Izuzetan covjek, kao sto vec mnogi rekose. Stekoh takav dojam, citajuci njegove knjige, gledajuci ga na tv-u, uzivo. Zasluzan je za mnoge povratke islamu, da ga Allah s.w.t. za to nagaradi. :)
Mala Iman

#445 Re: Sulejman Bugari

Post by Mala Iman »

Kakav samo los opis Sulejmana Bugarija! Vidi se da ne znas o njemu!
Taj covjek "superstar" kako vec kazes je covjek od nekih 45 godina, kojeg cak i kad covjek jednom vidi osjeca mir, toplinu, ljepotu svega. A da ne govorim kada se razgovara sa njim...
Covjek koji te ohrabri pri svemu. Covjek koji se bori protiv droge, covjek koji ne kudi i blati druge vjere govoreci kako je Islam najbolji. Covjek koji samo na jedan poseban nacin prica o ISLAMU, na taj nacin priblizavajuci ga svakom covjeku.
Covjek koji kaze kako se treba ponasati u skladu sa svemu, a da pri tome NE PEGLA kao drugi. Nego, jednostavno se uziva kada se slusa.
Ah, da...
I to da djevojke padaju u nesvijest... NIJE TACNO! Toliko od mene.. Ovaj put... ;-)
Mutazilah

#446 Re: Sulejman Bugari

Post by Mutazilah »

Znam ja dovoljno o njemu. Znam da na svako teolosko pitanje odgovara sutnjom ili ignorancijom, ali da je prvi kada treba preporuciti sestrama sta da obuku kada idu u morica han ma kahvu. Bice da je doticni izvrsio podrobno segmentiranje "trzista" te da je nasao odekvatne konsumente svoje pseudo-duhovnosti.
arzuhal

#447 Re: Sulejman Bugari

Post by arzuhal »

Ah, da Allah nagradi svakim dobrom, na oba svijeta, tog dobrog insana, iskrenog roba Svog - Sulejmana Bugarija. Taj čovjek, iz ljubavi prema Allahu i Njegovoj Riječi, Kur'anu, čuvši ajet iz sure El-Qamer: "A Mi smo Kur’an učinili dostupnim za učenje napamet i pouku, pa ima li ikoga ko bi pouku primio?", odazva se pozivu, nauči cijeli Kur'an napamet i primi pouku.
Potom naiđe na ajet u suri Jusuf gdje Allah veli: "Elif Lam Ra. Ovo su ajeti Knjige jasne! Objavljujemo je kao Kur’an na arapskom jeziku da biste razumjeli.", pa prionu da nauči arapski jezik i dobro ovlada njime te uspje u tome, Allah ga blagoslovio i u svemu olakšao.
Nakon ajeta, koje prouči u suri El-Qijame: "Ne izgovaraj Kur’an jezikom svojim da bi ga što prije zapamtio, Mi smo dužni da ga saberemo da bi ga ti čitao. A kada ga čitamo, ti prati čitanje njegovo, a poslije, Mi smo dužni da ga objasnimo.", on poče pomno da izučava Kur'an te odluči da studira tefsir/egzegezu/hermeneutiku/tumačenje Knjige Jasne, i ne zadrža se samo kod pukog memorisanja, razvijajući još više i dublje ljubav prema Kur'anu, te ga Gospodar pokaza ljudima kao pravog i iskrenog sljedbenika Njegove Riječi.
Allah ti dao ono što je najbolje za tebe i tvoju porodicu, časni čovječe!
Baghira

#448 Re: Sulejman Bugari

Post by Baghira »

arzuhal wrote:......Allah ti dao ono što je najbolje za tebe i tvoju porodicu, časni čovječe!
Amin! :)

zoom66 wrote:ooo ko to doso? :kiss: :)

djes ba crna? :) :D

a apropo & vizavi teme, slazem se s tobom. :)
Slucajno, u prolazu, evo. :kiss:

Ne smijem vise nista ni napisati, sto nije u skladu s temom...gluho bilo, kako je strogo postalo :cry: Ali ipak cu nesto......da neces slucajno 'vamo? :D
beautyfool

#449 Re: Sulejman Bugari

Post by beautyfool »

JANUARSKA TRIBINA U BKC-U

U mjesecu januaru, dakle, 29. januara 2009. godine, u 19 sati, u velikoj sali Bosanskog kulturnog centra, Centar savremenih inicijativa, u saradnji sa Medžlisom IZ Sarajevo, organizira druženje sa hafizom Sulejmanom ef. Bugarijem. Tema decembarskog druženja bit će "Univerzalna svijest". Pitanja u vezi sa tom temom možete postavljati na E-mail [email protected]
Ulaznice po cijeni od 3 KM bit će puštene u prodaju od ponedjeljka, 26. januara, na šalteru BKC-a i to u slijedećim terminima:
Ponedjeljak : 10:00 - 18:00 sati
Utorak: 10:00 - 18:00 sati
Srijeda: 10:00 - 18:00 sati
Četvrtak: 10:00 -19:00 sati

Ispred Centra savremenih inicijativa, Medžlisa IZ Sarajevo, hafiza Sulejmana Bugarija i svih nas koji sudjelujemo u ovom projektu, hvala vam što, kupovinom ulaznica, pomažete finansiranje Centra za liječenje od ovisnosti.
alphonse kauders

#450 Re: Sulejman Bugari

Post by alphonse kauders »

Mala Iman wrote:Kakav samo los opis Sulejmana Bugarija! Vidi se da ne znas o njemu!
Taj covjek "superstar" kako vec kazes je covjek od nekih 45 godina, kojeg cak i kad covjek jednom vidi osjeca mir, toplinu, ljepotu svega. A da ne govorim kada se razgovara sa njim...
Covjek koji te ohrabri pri svemu. Covjek koji se bori protiv droge, covjek koji ne kudi i blati druge vjere govoreci kako je Islam najbolji. Covjek koji samo na jedan poseban nacin prica o ISLAMU, na taj nacin priblizavajuci ga svakom covjeku.
Covjek koji kaze kako se treba ponasati u skladu sa svemu, a da pri tome NE PEGLA kao drugi. Nego, jednostavno se uziva kada se slusa.
Ah, da...
I to da djevojke padaju u nesvijest... NIJE TACNO! Toliko od mene.. Ovaj put... ;-)
Draga Mala Iman,

ako malo bolje obratiš pažnju, vidjećeš da je moj prvi i uvodni post ove teme pisan prije više od 3 godine i da sam nekad ponovo u ovoj istoj temi revidirao svoje mišljenje o S.B. nakon što sam igrom slučaja sjedio i razgovarao s njim na kafi. Cijenim način rada S.Bugarija iako se neka moja lična ubjeđenja ne podudaraju s njegovim.
Lijep pozdrav.
Post Reply