To je realno još gore.
aeroo - vožnja na klik
Moderator: anex
-
Malisa11
#427 Re: aeroo - vožnja na klik
hehe pa da, ispod ruke. Cekam njega da odgovori, gdje se moze licenca kupiti?kabal1337 wrote: ↑01/10/2025 13:17na pikuMalisa11 wrote: ↑01/10/2025 12:58Mozes bez ikakvog zakonskog ogranicenja otvoriti 120 salona.Ken Follet wrote: ↑30/09/2025 23:59 Eto kad si pametan probaj u jednoj opstini otvoriti 120 frizerskih salona pa ces vidjeti da li ces dobiti dozvolu.
Gdje se ima kupiti sada 10 licenci?Ken Follet wrote: ↑30/09/2025 23:59 Kupis brate dvije licence i izadjes na taksi. Vama je samo problem sto nemate pare da platite.
-
BadBoy
#428 Re: aeroo - vožnja na klik
Ja se slažem sa tvojim argumentima, samo htio istaci da nisu taksisti jedinstven slučaj ograničenja u broju djelatnika.Haris.ba wrote: ↑30/09/2025 19:56Notar obavlja javnu sluzbu. Drzava odlucila da im je odredjen broj ko sto je odredjen sudijama. Time je neke notare obogatila, one koji su u pasivnim krajevima haman kaznila.
Fazon je sto je to djelatnost koja treba prosjecnom gradjaninu veoma rijetko. Tarifa (cijena usluge) je uredjena od strane drzave.
Apotekama je odredjen broj da bi mogli kontrolisati profitabilnost jer je to djelatnost koja je visoko uredjena i sa kontrolisanim cijenama lijekova.
Vise je uredjena nego proizvodnja i prodaja naoruzanja.
Koja je svrha da je broj taksista ogranicen? Vrse uslugu javnog prevoza. Ok. Je li cilj da se ta usluga vrsi vise ili manje?
Postujem sve, ali trebamo sada djelatnost koja se obavlja sa vozackom dozvolom izjednacavati sa odnom za koji ti treba master?
Djelatnost koja zahtjeva ipak vise znanja od djelalatnosti voznje?
Mada je pitanje što broj advokata nije ograničen a notara jeste a advokati rade duže i više stvari od notara (pogotovo sad kad ne moraju biti notarski obrađene isprave)
Ograničenje broja taksista je vjerovatno zaostavština nekog vremena ali nije nepoznata u svijetu
- Pandakonda
#429 Re: aeroo - vožnja na klik
Ideja iza ogranicavanja broja taksista je bila ta da se ne stvaraju guzve u saobracaju i da se previse ne obori cijena tog rada pa bi shodno tome to zanimanje bilo privlacno profesionalnim vozacima kojima bi to trebalo da bude isplatljivo full time da rade.
Međutim u modernom vremenu aplikacije same od sebe mogu filtrirati lose vozace, a ocigledno je "sudbina" tog posla da ustvari bude side hustle a ne jedini posao koji ces raditi. U mnogim drzavama ljudi vozaju ubere da bi namakli jos novca ukoliko ih glavni posao ne placa dobro
Međutim u modernom vremenu aplikacije same od sebe mogu filtrirati lose vozace, a ocigledno je "sudbina" tog posla da ustvari bude side hustle a ne jedini posao koji ces raditi. U mnogim drzavama ljudi vozaju ubere da bi namakli jos novca ukoliko ih glavni posao ne placa dobro
-
Dimu1927
#430 Re: aeroo - vožnja na klik
Nadjoh podatak u trogodisnjem planu min. Saobracaja ks
Kaze broj izdatih rjesenja za taxi prevoz 2269 sa planom da se za naredne 3 god smanji na 2240
E sad ako je to zaista i broj licenci, na grad od 400k stanovnika, ko je odlucio da je to dovoljno, ako uzmes u obzir da eto rade recimo 8-10h dnevno, koliko je to dostupnih taxija u jednom momentu.... mizerno
Kaze broj izdatih rjesenja za taxi prevoz 2269 sa planom da se za naredne 3 god smanji na 2240
E sad ako je to zaista i broj licenci, na grad od 400k stanovnika, ko je odlucio da je to dovoljno, ako uzmes u obzir da eto rade recimo 8-10h dnevno, koliko je to dostupnih taxija u jednom momentu.... mizerno
- Haris.ba
#431 Re: aeroo - vožnja na klik
Pa sam si sebi odgovorio. Kantonalno ministarstvo saobracaja odlucilo koliko je dovoljno.Dimu1927 wrote: ↑03/10/2025 11:26 Nadjoh podatak u trogodisnjem planu min. Saobracaja ks
Da pojednostavim. Ministar Steta moze sutra ustati iz kreveta i odluciti da uvede KS u 21.st.oko taksi prevoza.
Na kraju, do glasaca je.
Ono, uradjeno je posla oko tramvaja, trole, semafora...moze lik slijedecih minimalno 4 godine na tome jahati da i ne dotakne cestogradnju, taksije.... Ono, opravdano donekle iz rezultata glasanja na izborima. Efendic evo 8 godina uzima izbore na parku Safet Zajko.
- Pandakonda
#432 Re: aeroo - vožnja na klik
Šteta je u jednom intervjuu vec razgovarao o ovome. On hoce da generalno smanji broj auta u gradu, pa samim time i taksista, i da to kompenzira javni prevoz. Zbog toga i radi 0/24 sad. Neki dan je isto rekao da narucuju jos jednu turu tramvaja i da je onda cilj cak i Vilsonovo zatvorit za auta do 2027e
-
Ci-Nick
#433 Re: aeroo - vožnja na klik
U nekim normalnim zemljama, ne možeš pokrenuti neki obrt, zanat bez saglasnosti zanatske komore ili udruženja.
Zasto?
Investiraš novac u mesnicu ili cvjećaru ili pekaru i u naredne dvije godine se otvore u krugu od 50 metara još tri i uniste te damping cijenama.
To nije ono sto se zove zdrava konkurencija.
Ne možeš dozvoliti da u gradu imaš neograničen broj taksista jer onda bi imao haos, rat, zato se ograničava broj licenci.
Imaš firmu za prijevoz putnika, dobio si liniju, Sarajevo-Zenica, ne može niko dobiti liniju u tvom zastitnom vremenu a to je za tu udaljenost mozda sat vremena ispred i pola sata poslije tvoje linije.
Zasto?
Investiraš novac u mesnicu ili cvjećaru ili pekaru i u naredne dvije godine se otvore u krugu od 50 metara još tri i uniste te damping cijenama.
To nije ono sto se zove zdrava konkurencija.
Ne možeš dozvoliti da u gradu imaš neograničen broj taksista jer onda bi imao haos, rat, zato se ograničava broj licenci.
Imaš firmu za prijevoz putnika, dobio si liniju, Sarajevo-Zenica, ne može niko dobiti liniju u tvom zastitnom vremenu a to je za tu udaljenost mozda sat vremena ispred i pola sata poslije tvoje linije.
-
Malisa11
#434 Re: aeroo - vožnja na klik
U normalnim zemljama gdje imas popis stanovnistva pa znas da li ti treba 50 ili 100. Da je tako kako pricas, ne bi imao 10 benzinski u ktuhu od 5 kilometara, vec bi imao dvije.
Priamo o taksiju koji je ogranicen nekim imaginarnim brojevima, dok su licence u uzem krugu ljudi.
Po tebi ne mozes:
-dozvoliti neogranicen broj auto kuca
-dozvoliti neogranicen broj pekara
-dozvoliti neogranicen broj kafica
-dozvoliti neogranicen broj vulkanizera
-dozvoliti neogranicen broj picerija
-dozvoliti neogranicen broj dostavljacih servisa, imamo dva dsota pajel?
Priamo o taksiju koji je ogranicen nekim imaginarnim brojevima, dok su licence u uzem krugu ljudi.
Po tebi ne mozes:
-
foton
#435 Re: aeroo - vožnja na klik
Mi imamo skoro dva puta vise taksista od odrzivog i realnog modela. Ako pogledas evropske gradove, oni imaju oko 200-400 taksija na 100.000 stanovnika. U americkim gradovima je oko 100 taksija na 100.000 stanovnika zbog kulturoloskih razlika. Kod nas je 500.Dimu1927 wrote: ↑03/10/2025 11:26 Nadjoh podatak u trogodisnjem planu min. Saobracaja ks
Ja sam protiv regulacije ovog polja na nacin sa licencama (narocito mi je luda stvar da se licenca nasljedjuje u porodici), treba samo povremeno povecavati zahtjeve od taksi firmi u vidu karakteristika vozila (udobnost, zagadjenje), sigurnosti, omoguciti (obavezno) karticno placanje, pa ce se regulisati broj onih koji mogu da ispune uslove po prihvatljivim cijenama. Drugo, mi taksi shvatamo kao gradski prevoz jer pravog javnog prevoza nemamo. Kad to proradi, i potraznja za taksi uslugama ce pasti.
- Pandakonda
#436 Re: aeroo - vožnja na klik
Grijesis. Saglasnost od tih komora ti samo treba kao potvrda da ispunjavas tehnicke uslove. U ovom slucaju bi ti trebala dozvola kao potvrda da imas auto koje zadovoljava sigurnosne standarde. A ne ogranicavaju te radi toga samo da bi ih manje bilo pa da vise profita njima ostave
-
last mohicans
#437 Re: aeroo - vožnja na klik
Po pojednim treba kakavu sergiju organizirati za ugrozene taksiste, kao da je Suljaga himself poslao pojedine da pisu ovdje. Rekao vam je momak da toči 1500 km goriva mjesčno, pa bacite računicu ima li ih dovojno. Kad su spice, kao sad, nikad ih nema, sigurno se kalkulise da po guzvama ne izlaze.
-
Malisa11
#438 Re: aeroo - vožnja na klik
Daj poredite nas sa nekim ko je u slicnom sranju kao mi. Poredis EU gradove gdje imas desetine javnih opcija, privatnih usluga prevoza i sicno.
-
Ci-Nick
#439 Re: aeroo - vožnja na klik
Stvar je u tome da se iz nekog nejasnog razloga Država mješa u svoj posao jedino u oblasti saobraćaja a da je pustila ostale da otvaraju i propadaju do mile volje.Malisa11 wrote: ↑03/10/2025 13:04 U normalnim zemljama gdje imas popis stanovnistva pa znas da li ti treba 50 ili 100. Da je tako kako pricas, ne bi imao 10 benzinski u ktuhu od 5 kilometara, vec bi imao dvije.
Po tebi ne mozes:
Pa znam neke prostore u kojim se u 20 godina izredalo njih 30, pokusali, ne ide i zatvorili.
Nisu oni samo sebi nanijeli štetu nego i nama svima.
Cijene u trgovinama posebno neprehrambenim proizvodima bi bile znatno niže kada bi trgovina bilo manje i imale veći promet.
Majica nabavljena za 5 maraka se prodaje za 50 jer je promet to sto diktira maržu.
-
Malisa11
#440 Re: aeroo - vožnja na klik
Ne, majica je nabavljena za 0.85KM u papirima, placena razlika od 5KM direktno u kesu. Sve proslo na carini, drzava zna, nece nista da radi, dobavljac primoran placati ogromnu razliku poreza na stvarnu cijenu, pa onda ni ne kuca racun. Zacarani krug.
Taksisti su povlasteni samo jer imaju lobi, nista vise, nista manje.
Valjda treba ici uredjenje javnog prevoza, dovodjenje do savrsenstva, pa onda regulisanje taksi usluge. Ne moze obrnuto.
-
Ci-Nick
#441 Re: aeroo - vožnja na klik
Ja ti kažem da ne griješim. Možda grijesim ko to reguliše ali ne da postoje ograničenja.Pandakonda wrote: ↑03/10/2025 13:08Grijesis. Saglasnost od tih komora ti samo treba kao potvrda da ispunjavas tehnicke uslove. U ovom slucaju bi ti trebala dozvola kao potvrda da imas auto koje zadovoljava sigurnosne standarde. A ne ogranicavaju te radi toga samo da bi ih manje bilo pa da vise profita njima ostave
I kod nas kad hoćeš otvoriti apoteku imaš tu minimalnu udaljenost koja u KS iznosi 400 metara.
-
Malisa11
#442 Re: aeroo - vožnja na klik
Kladionice u BiH uz školska dvorišta: 'Jedino da izmjestimo škole'
Ukupno 47 koraka dijeli osnovce iz škole "Musa Ćazim Ćatić" u Visokom od sportske kladionice koja je, unatoč zakonima koji to zabranjuju, smještena tik do njihovog školskog dvorišta.
U Federaciji BiH, jednom od dva bh. entiteta, 2015. godine je usvojen novi Zakon o igrama na sreću, kojim je zabranjen njihov rad na udaljenosti manjoj od sto metara od škola i vjerskih objekata.
No, to u praksi do danas nije u potpunosti zaživjelo. Iako nema zvaničnih podataka, inicijativa građana "Tiket na ZIS", koja zahtjeva izmjene entitetskog Zakona, procjenjuje da je 600 kladionica i dalje smješteno u blizini škola i vjerskih objekata.
-
azdralovic
#443 Re: aeroo - vožnja na klik
kod mene u naselju dvije apoteke u istoj zgradi tako da...Ci-Nick wrote: ↑03/10/2025 13:22Ja ti kažem da ne griješim. Možda grijesim ko to reguliše ali ne da postoje ograničenja.Pandakonda wrote: ↑03/10/2025 13:08Grijesis. Saglasnost od tih komora ti samo treba kao potvrda da ispunjavas tehnicke uslove. U ovom slucaju bi ti trebala dozvola kao potvrda da imas auto koje zadovoljava sigurnosne standarde. A ne ogranicavaju te radi toga samo da bi ih manje bilo pa da vise profita njima ostave
I kod nas kad hoćeš otvoriti apoteku imaš tu minimalnu udaljenost koja u KS iznosi 400 metara.
-
tokio25
#444 Re: aeroo - vožnja na klik
dugacka ti zgrada ondaazdralovic wrote: ↑03/10/2025 13:40kod mene u naselju dvije apoteke u istoj zgradi tako da...Ci-Nick wrote: ↑03/10/2025 13:22Ja ti kažem da ne griješim. Možda grijesim ko to reguliše ali ne da postoje ograničenja.Pandakonda wrote: ↑03/10/2025 13:08
Grijesis. Saglasnost od tih komora ti samo treba kao potvrda da ispunjavas tehnicke uslove. U ovom slucaju bi ti trebala dozvola kao potvrda da imas auto koje zadovoljava sigurnosne standarde. A ne ogranicavaju te radi toga samo da bi ih manje bilo pa da vise profita njima ostave
-
Ci-Nick
#445 Re: aeroo - vožnja na klik
https://mz.ks.gov.ba/sites/mz.ks.gov.ba ... -23-05.pdfMalisa11 wrote: ↑03/10/2025 13:32![]()
![]()
Ako to i postoji u zakonu, ko provodi? Da ne trazim primjere, Sarajevo Centar - Apoteka Vita. Ni 30m udaljenosti.
Kladionice u BiH uz školska dvorišta: 'Jedino da izmjestimo škole'
Ukupno 47 koraka dijeli osnovce iz škole "Musa Ćazim Ćatić" u Visokom od sportske kladionice koja je, unatoč zakonima koji to zabranjuju, smještena tik do njihovog školskog dvorišta.
U Federaciji BiH, jednom od dva bh. entiteta, 2015. godine je usvojen novi Zakon o igrama na sreću, kojim je zabranjen njihov rad na udaljenosti manjoj od sto metara od škola i vjerskih objekata.
No, to u praksi do danas nije u potpunosti zaživjelo. Iako nema zvaničnih podataka, inicijativa građana "Tiket na ZIS", koja zahtjeva izmjene entitetskog Zakona, procjenjuje da je 600 kladionica i dalje smješteno u blizini škola i vjerskih objekata.
Član 3.
-
Ci-Nick
#446 Re: aeroo - vožnja na klik
Od 2012. je tako.azdralovic wrote: ↑03/10/2025 13:40kod mene u naselju dvije apoteke u istoj zgradi tako da...Ci-Nick wrote: ↑03/10/2025 13:22Ja ti kažem da ne griješim. Možda grijesim ko to reguliše ali ne da postoje ograničenja.Pandakonda wrote: ↑03/10/2025 13:08
Ne možeš oduzeti dozvolu koja je ranije izdata ali novu ne bi trebalo da može neko dobiti.
-
Dimu1927
#447 Re: aeroo - vožnja na klik
E jbg nisam znao da je fakat tako mali broj, meni ko laiku je 2000 premalo za sarajevo i ovakav javni prevoz i posebno za konfiguraciju grada gdje imas prevoz uz glavnu ulicu a padinska naselja znamo sve kakav je prevoz... ipak dosta ljudi taxi koristifoton wrote: ↑03/10/2025 13:06Mi imamo skoro dva puta vise taksista od odrzivog i realnog modela. Ako pogledas evropske gradove, oni imaju oko 200-400 taksija na 100.000 stanovnika. U americkim gradovima je oko 100 taksija na 100.000 stanovnika zbog kulturoloskih razlika. Kod nas je 500.Dimu1927 wrote: ↑03/10/2025 11:26 Nadjoh podatak u trogodisnjem planu min. Saobracaja ks
Ja sam protiv regulacije ovog polja na nacin sa licencama (narocito mi je luda stvar da se licenca nasljedjuje u porodici), treba samo povremeno povecavati zahtjeve od taksi firmi u vidu karakteristika vozila (udobnost, zagadjenje), sigurnosti, omoguciti (obavezno) karticno placanje, pa ce se regulisati broj onih koji mogu da ispune uslove po prihvatljivim cijenama. Drugo, mi taksi shvatamo kao gradski prevoz jer pravog javnog prevoza nemamo. Kad to proradi, i potraznja za taksi uslugama ce pasti.
- Thorgerson
#448 Re: aeroo - vožnja na klik
A odakle ti ovaj podatak 200-400.foton wrote: ↑03/10/2025 13:06Mi imamo skoro dva puta vise taksista od odrzivog i realnog modela. Ako pogledas evropske gradove, oni imaju oko 200-400 taksija na 100.000 stanovnika. U americkim gradovima je oko 100 taksija na 100.000 stanovnika zbog kulturoloskih razlika. Kod nas je 500.Dimu1927 wrote: ↑03/10/2025 11:26 Nadjoh podatak u trogodisnjem planu min. Saobracaja ks
Ja sad preko chatgpt pokusao izvuci, nasao sam par takvih gradova, ali sa ultra jakim javnim saobracajem, koji je za nas svemirski. Tipa Helsinki ili Bec.
Medjutim dosta drugih gradova ima cifre 600 i vise taxija na 100k ljudi. Jos ne znam jel racunao ove bolt, uber itd.
-
Ci-Nick
#449 Re: aeroo - vožnja na klik
Berlin 5600 taxi-ja na 3,8 miliona stanovnika i povrsinu 10 puta veću od Sarajeva.
-
tokio25
#450 Re: aeroo - vožnja na klik
pa u racunicu ulazi valjda i javni prevoz a oni imaju 10ak ubahn i toliko sbahn linija
bus linija ima sigurno preko 100 itd
evo sad pogledah
ubahn 9 linija
sbahn 15 linija
tramvaj 22 linije
bus 151 linija
i 5 trajekt linija
bus linija ima sigurno preko 100 itd
evo sad pogledah
ubahn 9 linija
sbahn 15 linija
tramvaj 22 linije