aeroo - vožnja na klik

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Haris.ba

#401 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by Haris.ba »

Evo sad dumam. U naselju imaju 4 frizerska salona. Dva su cak u istoj zgradi.

I zamisljam da bi trebalo da se uvedu te licence. Pa ko hoce da sisa 100 milja ili da naslijedi tu licencu ko u feudalizmu.

Jer, kako li ti ljudi zive? Mogu li zaraditi dovoljno? Mozda dezava da ogranici i ukine 2 salona i ostavi samo dva. Mozda i to treba.
Didier

#402 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by Didier »

I još lažu da ih je previše, a ustvari sebi prave situaciju da u jednom momentu mogu masno naplaćivati jer će ih biti premalo.
Peacean

#403 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by Peacean »

Sva ova drama je mogla biti izbjegnuta da je taxi udruženje jednostavno napravilo svoju aplikaciju tipa aeroo, uber. Nije to više veliki trošak, ima gomila sarajevskih firmi koje su to mogle da im odrade godinama unazad. Sve što je potrebno da povrate povjerenje naroda je da uvedu transparentnost i gotovo. Ali neće...
darius_maximus

#404 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by darius_maximus »

Ken Follet wrote: 30/09/2025 23:59
Eto kad si pametan probaj u jednoj opstini otvoriti 120 frizerskih salona pa ces vidjeti da li ces dobiti dozvolu.

Zelje su ti u fazonu, lik od 2 metra kaze da se osjeca kao zena i ide na takmicenje sa zenama :lol:

Kupis brate dvije licence i izadjes na taksi. Vama je samo problem sto nemate pare da platite.

Posto ti dajes primjere evo da i ja tebi dam jedan. Recimo sad ministarstvo saobracaja stavi u prodaju dodatnih 1000 licenci i stavi cijenu 100 hiljada eura, da li bi ti poletio da budes taksista i kupio tu licencu? U nekim drzavama su cijene licenci takve.
Otvori ih se onoliko koliko tržište može podnijeti.
Ako ih ima previše, neki se zatvore, neki prilagode i to je to.
Ti misliš da opština ograničava broj frizeraja? :)

Ne može niko kupiti licencu, u tome je fazon.
Ne zato što nema para (što bi aeroo ili Uber sigurno imao), nego zato što ih nema za kupiti.
To se zove monopol, bez uvrede.

Zašto ti krećeš od najskupljih primjera?
Vidim da su licence u Rimu jako skupe, ali uzimaš li u obzir da je Rim jedan od centara svijeta, sa preko 35 miliona turista?
Koncerti, sportski događaji, konferencije, sajmovi, itd.
To hoćeš da porediš sa Sarajevom, u kojem je najveći događaj koncert Senidah ili Dragane Mirković?

Zašto ne kreneš od uređenih tržišta, kao što su Njemačka ili Engleska?
Koliko je gore licenca za taksistu?

Realno, s obzirom na obim posla, licence bi kod nas trebale biti veoma jeftine (par stoja KM) i dostupne svima.
Naravno da s licencom od (bubam) 30.000 KM ne možeš imati 1000 taksista u Sarajevu, jer oni te pare ne mogu povratiti.

Pitanje za kraj, šta taksista mora uraditi da izgubi licencu i da mu je država oduzme?
shape of despair

#405 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by shape of despair »

Upravo pored mene prođe škoda oktavija aeroo. Ne bih ni skontao nego vidim žena sjedi pozada a kod vozača na mobitelu preko cijelog ekrana trenutna cijena vožnje.
Vala neka konkurencije.
Svaki put, ali baš svaki, unazad pola godine, ili sam čekao da "naleti" taxi ili sam ih zvao da dođu. Na pozive se ne javljaju a čekanje se pretvorilo u pješačenje 500 do 1000m kako mi noge ne bi odrvenile od stajanja, jer taxija nema pa nema.
Kad ih čekaš na glavnim ulicama svaki je zauzet, u sporednim ih nikad nema.
Pojeo sam govno doslovno zadnjih vjerovatno 6-7 puta. Taxi postao nepouzdan posebno u špici. Još da ispadnem pametan, stanem na baš frenkfentnu raskrsnicu, jer onda imam barem 4 pravca odakle može da mi "naleti", ali ništa.
Thorgerson

#406 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by Thorgerson »

Peacean wrote: 01/10/2025 08:45 Sva ova drama je mogla biti izbjegnuta da je taxi udruženje jednostavno napravilo svoju aplikaciju tipa aeroo, uber. Nije to više veliki trošak, ima gomila sarajevskih firmi koje su to mogle da im odrade godinama unazad. Sve što je potrebno da povrate povjerenje naroda je da uvedu transparentnost i gotovo. Ali neće...
Pa u tome je i poenta prijatelju.

Zasto bi oni to uradili? Zasto? Kad imaju monopol. Zato i panice kad se pojavi bilo kakav oblik konkurencije koji ce olaksati nama putnicima zivot.

Zasto Bingo napucava objekte? Ulazu u marketing? To je draz konkurencije, kapitalizma.

Ovi rade po sistemu od prije rata. Niti jedan jebeni novitet nisu uveli zadnjih 60 godina. Pa gdje je to normalno?

A da imaju konkurenciju. E pa qrac bi to tako islo.

Jer bi se pojavio neko, ko bi poslusao potrebe korisnika. A potreba korisnika nije da ja sad 10 minuta zovem brojeve hoce l se neko javiti. Da masem po ulici ko kreten. Hocu aplikaciju, kliknem dva klika ko da me vozi, gdje da me pokupi i platim odmah. Tacno pise koliko i sta. A ne da mi pregovaramo, hoces li me voziti toliko km ili neces. Jbt raja sa strahopostovanjem prilazi gospodi i pazi mole ih da ih voze par km. Ja nisam imao problema, kako rekoh, par puta me jesu odbili. Ali isto tako nisam nikad ni pitao za kracu relaciju, jer znam da bi me odbili.

I evo ovdje se javio jedan taksista, koji ocito je sasvim normala lik, ali i kod njega mozemo vidjeti to razmisljanje. Ko biva sta ce mi konkurencija, daj da je meni dobro i da ne moram se boriti ni s kim. Jebiga jarane.

Evo ja bih volio da cujem jedan razlog zasto bi taksisti bili toliko povlasteni? Jedan jedini? Jeste li vi to neko strateski bitno zanimanje?

Osim tog razloga da ce manje zaradjivati. Da ce ih biti previse i slicno. Da. Hocete manje zaradjivati. I sta je tu problem? Ne zelim da vrijedjam nikoga, ali zar treba taksista da zaradjuje vise od doktora? Taxi zanimanje na zapadu rade upravo kako navede gore covjek, stranci, bilo ko, ko ima vid, nije invalid, te zna voziti auto. To je najnize placen posao.

Imam rodjake i prijatelje koji su otisli vani. I prvi poslovi su bili upravo to. Jer ne treba ti nista. Samo da znas reci zdravo dovidjenja i da iole poznajes grad i znas pratiti navigaciju. Imaju aplikacije, cuda. Cak i sa parama ne moras previse.

Samo kod nad taksisti su gospoda i imaju vecu platu od hirurga. Ne svi, ali dosta njih. To je poremecena vrijednost totalno. I to se mora promjeniti. Najvise zbog nas klijenata. Neka opstanu najbolji i kraj price. Kao i u svemu ostalom.
Haris.ba

#407 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by Haris.ba »

21 stoljece. 1/4 ga pregazili. Ljudi jos u komunizmu zive. Ludilo.

Kada treba djetetu objasniti sta je komunisticka ekonomija samo primjer taksista.

Zbog toga smo jednom propali. Drzava uzela da propisuje koliko i cega ce se proizvoditi i usluga pruzati.
Ci-Nick

#408 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by Ci-Nick »

Zakoni su svakako smijurija. Smiješ povesti u autu komšiju, ne smiješ ako ćeš mu naplatiti. :lol: Onda moraš imati licencu.
Tu su ga zakomplikovali do daske a naprimjer hranu može prodavati ko god želi, registruje obrt i sprema i prodaje hranu, ne postoje nikakvi uslovi, ne mora biti prehrambeni tehnolog, ne mora polagati nikakav ispit o rukovanju, spremanju, skladištenju sirovina i namirnica namjenjenih ljudskoj ishrani.
Dimu1927

#409 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by Dimu1927 »

Ken Follet wrote: 30/09/2025 23:11
kabal1337 wrote: 30/09/2025 23:10 Koliko znam masno se placa mjesto na aerodromu. Nije lahko upast tamo na stand.
Istina
Koja je fora sa standom, ko odredjuje ko ce na koji i kome se to placa, jel na mjesecnoj bazi ili kako

Jos jedno pitanje da dodam sto se tice licenci, koliko je vec dugo sigurno preko 10 godina taj sistem dva za jedan? Zna li se koliko se onda smanjio broj taksista ako je x broj kupio po dvije licence, i koliko jos treba da se smanji ?
haujesnou

#410 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by haujesnou »

ne kontam taksiste, batali firmu ili ako radiš za zeleni, plavi, ljubičasti taxi, i imaš platu, daš otkaz, instaliraš app i radiš za sebe.
last mohicans

#411 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by last mohicans »

darius_maximus wrote: 01/10/2025 08:52
Ken Follet wrote: 30/09/2025 23:59
Eto kad si pametan probaj u jednoj opstini otvoriti 120 frizerskih salona pa ces vidjeti da li ces dobiti dozvolu.

Zelje su ti u fazonu, lik od 2 metra kaze da se osjeca kao zena i ide na takmicenje sa zenama :lol:

Kupis brate dvije licence i izadjes na taksi. Vama je samo problem sto nemate pare da platite.

Posto ti dajes primjere evo da i ja tebi dam jedan. Recimo sad ministarstvo saobracaja stavi u prodaju dodatnih 1000 licenci i stavi cijenu 100 hiljada eura, da li bi ti poletio da budes taksista i kupio tu licencu? U nekim drzavama su cijene licenci takve.
Otvori ih se onoliko koliko tržište može podnijeti.
Ako ih ima previše, neki se zatvore, neki prilagode i to je to.
Ti misliš da opština ograničava broj frizeraja? :)

Ne može niko kupiti licencu, u tome je fazon.
Ne zato što nema para (što bi aeroo ili Uber sigurno imao), nego zato što ih nema za kupiti.
To se zove monopol, bez uvrede.

Zašto ti krećeš od najskupljih primjera?
Vidim da su licence u Rimu jako skupe, ali uzimaš li u obzir da je Rim jedan od centara svijeta, sa preko 35 miliona turista?
Koncerti, sportski događaji, konferencije, sajmovi, itd.
To hoćeš da porediš sa Sarajevom, u kojem je najveći događaj koncert Senidah ili Dragane Mirković?

Zašto ne kreneš od uređenih tržišta, kao što su Njemačka ili Engleska?
Koliko je gore licenca za taksistu?

Realno, s obzirom na obim posla, licence bi kod nas trebale biti veoma jeftine (par stoja KM) i dostupne svima.
Naravno da s licencom od (bubam) 30.000 KM ne možeš imati 1000 taksista u Sarajevu, jer oni te pare ne mogu povratiti.

Pitanje za kraj, šta taksista mora uraditi da izgubi licencu i da mu je država oduzme?
Ja znam jednog da su mu oteli licencu, pa je rado prodali drugome. Ne znam detalje, sramota me bilo čačkati. Načuo sam da nije plaćao dadzbine da li drzavi ili kriminalnom udruženju.
Peacean

#412 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by Peacean »

haujesnou wrote: 01/10/2025 09:55 ne kontam taksiste, batali firmu ili ako radiš za zeleni, plavi, ljubičasti taxi, i imaš platu, daš otkaz, instaliraš app i radiš za sebe.
Neće zato što je ta aplikacija ilegalna a oni su pošteni :D
Thorgerson

#413 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by Thorgerson »

Mislim ja shvatam taksiste.

Da sam i ja u bransi koja ima monopol. Ne bih ni ja zelio da se rijesim tog monopola. Ko lud bi to zelio?

Tako da klijenti i taksisti imaju dijametralno suprotne stavove. I to je ok.

Medjutim, ne zelim da taj isti taksista nas ubjedjuje kako je to za opste dobro. Nije. To je za vase dobro. Da vi vise zaradjujete. Nista vise. Uostalom, to ovaj taksista na temi i sam pise. Ne zeli druge taksiste, jer ce onda manje zaradjivati.

Jebiga. Ne zelim ni ja konkurenciju svojoj firmi, ali je ipak imam. Ali to je zdravo. Jer se svi razvijamo.

Da se svi vodimo filozofijom taksista, svijet kakav danas imamo ne bi postojao.
Maxi_Cosi

#414 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by Maxi_Cosi »

Samo ću reci, neka Aeroo radi ako nudi bolju uslugu klijenti će na kraju odluciti ako si bolji pokaži i zasluzi povjerenje

Isto tako taksisti, vozaci dostave, kamiondzije, vozaci autobusa su djubrad neotesna samo tako, čast izuzecuma ali vecina njih zasluzuje šmarčinu za dobro jutro i laku noć
pezzar

#415 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by pezzar »

Sve to može i treba unaprijediti. U međuvremenu:

Zakon o cestovnom prijevozu FBiH
Definicija:
"javni prijevoz” je prijevoz, koji je pod jednakim uvjetima dostupan svim korisnicima usluga prijevoza i realizira se u komercijalne svrhe;

Kaznene odredbe:
Novčanom kaznom u iznosu od 200,00 KM do 2.000,00 KM kaznit će se za prekršaj fizička osoba, odnosno druga osoba ako:
1. OBAVLJA JAVNI PRIJEVOZ BEZ VAŽEĆEG RJEŠENJA ZA OBAVLJANJE JAVNOG PRIJEVOZA (ČLAN 11. STAV 3. OVOG ZAKONA);
2. OBAVLJA DJELATNOST PRIJEVOZA SUPROTNO ORGANIZACIJI I NAČINU KOJE JE PROPISALO MJERODAVNO TIJELO IZ ČLANA 10. OVOG ZAKONA;
3. OBAVLJA JAVNI PRIJEVOZ BEZ POSJEDOVANJA LICENCE IZ ČLANA 13. OVOG ZAKONA;
4. JAVNI PRIJEVOZ OBAVLJA VOZILOM SUPROTNO ODREDBAMA ČLANA 19. OVOG ZAKONA;

Da ne ulazim u obavezne propisane različite tehničke preglede itd itd.

Dakle, sviđalo se nekome ili ne, trenutno je Aeroo princip dogovaranja i naplate prijevoza NELEGALAN i KAŽNJIV.
azdralovic

#416 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by azdralovic »

pezzar wrote: 01/10/2025 12:06 Sve to može i treba unaprijediti. U međuvremenu:

Definicija:
"javni prijevoz” je prijevoz, koji je pod jednakim uvjetima dostupan svim korisnicima usluga prijevoza i realizira se u komercijalne svrhe;

Kaznene odredbe:
Novčanom kaznom u iznosu od 200,00 KM do 2.000,00 KM kaznit će se za prekršaj fizička osoba, odnosno druga osoba ako:
1. OBAVLJA JAVNI PRIJEVOZ BEZ VAŽEĆEG RJEŠENJA ZA OBAVLJANJE JAVNOG PRIJEVOZA (ČLAN 11. STAV 3. OVOG ZAKONA);
2. OBAVLJA DJELATNOST PRIJEVOZA SUPROTNO ORGANIZACIJI I NAČINU KOJE JE PROPISALO MJERODAVNO TIJELO IZ ČLANA 10. OVOG ZAKONA;

Dakle, sviđalo se nekome ili ne, trenutno je Aeroo princip dogovaranja i naplate prijevoza NELEGALAN i KAŽNJIV.
sreca nemamo nelegalnih taksija pa nam je samo aeroo problem :bih:
Thorgerson

#417 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by Thorgerson »

Definicija:

Kaznene odredbe:

Moze li clan zakona gdje je tacno opisano dobijanje licence za taxi sluzbu u kantonu?

Nije retoricko pitanje. Fakat me zanima ima li igdje opisano, licenca kosta toliko i toliko. Moze se dobiti tu i tu. Ili naslijediti. Ili sta vec.
pezzar

#418 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by pezzar »

Koliko vidim to je regulisano kantonalnim propisima, ima na Google prvi rezultat za Kanton Sarajevo. Ne znam detalje.
madesa

#419 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by madesa »

Thorgerson wrote: 01/10/2025 12:43

Definicija:

Kaznene odredbe:

Moze li clan zakona gdje je tacno opisano dobijanje licence za taxi sluzbu u kantonu?

Nije retoricko pitanje. Fakat me zanima ima li igdje opisano, licenca kosta toliko i toliko. Moze se dobiti tu i tu. Ili naslijediti. Ili sta vec.
nije propisano vec koliko ti kazu :D
Jaran treba da naslijedi od oca licencu koji ide u penziju i mora im uplatiti 10 000 :-D Cak je i dobro prosao jer drugima traze i 20 000
Malisa11

#420 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by Malisa11 »

Ken Follet wrote: 30/09/2025 23:59 Eto kad si pametan probaj u jednoj opstini otvoriti 120 frizerskih salona pa ces vidjeti da li ces dobiti dozvolu.
Mozes bez ikakvog zakonskog ogranicenja otvoriti 120 salona.
Ken Follet wrote: 30/09/2025 23:59 Kupis brate dvije licence i izadjes na taksi. Vama je samo problem sto nemate pare da platite.
Gdje se ima kupiti sada 10 licenci?
Didier

#421 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by Didier »

Aeroo vjerovatno jeste nelegalan, tj. nelegalni su prevoznici, tako da će vjeorvatno zaplatiti neko od vozača.

Međutim, po Zakonu o monopolu bi taksisti davno trebalo da budu ugašeni od kazni, pa se to nikad nije desilo.
Edin H.

#422 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by Edin H. »

Peacean wrote: 01/10/2025 08:45 Sva ova drama je mogla biti izbjegnuta da je taxi udruženje jednostavno napravilo svoju aplikaciju tipa aeroo, uber. Nije to više veliki trošak, ima gomila sarajevskih firmi koje su to mogle da im odrade godinama unazad. Sve što je potrebno da povrate povjerenje naroda je da uvedu transparentnost i gotovo. Ali neće...
Što bi? Nisu frajeri :D

Kad su zaštićeni ko meĐedi.

Oni nisu nikada podržavali Kenzijanski ekonomski model. :oops: , samoregulacija tržišta, konkurencija s ciljem poboljšanja nula bodova :D
pezzar

#423 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by pezzar »

Didier wrote: 01/10/2025 13:04 Aeroo vjerovatno jeste nelegalan, tj. nelegalni su prevoznici, tako da će vjeorvatno zaplatiti neko od vozača.

Međutim, po Zakonu o monopolu bi taksisti davno trebalo da budu ugašeni od kazni, pa se to nikad nije desilo.
Ko ima monopol? Pojedinačni taksisti koji su članovi Udruženja Sarajevo taksi? Crveni, Žuti, Paja, Kale, Samir i Emir?
Didier

#424 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by Didier »

pezzar wrote: 01/10/2025 13:15
Didier wrote: 01/10/2025 13:04 Aeroo vjerovatno jeste nelegalan, tj. nelegalni su prevoznici, tako da će vjeorvatno zaplatiti neko od vozača.

Ko ima monopol? Pojedinačni taksisti koji su članovi Udruženja Sarajevo taksi? Crveni, Žuti, Paja, Kale, Samir i Emir?
U pravu si, to se zove kartel, i takođe je kažnjivo.
kabal1337

#425 Re: aeroo - vožnja na klik

Post by kabal1337 »

Malisa11 wrote: 01/10/2025 12:58
Ken Follet wrote: 30/09/2025 23:59 Eto kad si pametan probaj u jednoj opstini otvoriti 120 frizerskih salona pa ces vidjeti da li ces dobiti dozvolu.
Mozes bez ikakvog zakonskog ogranicenja otvoriti 120 salona.
Ken Follet wrote: 30/09/2025 23:59 Kupis brate dvije licence i izadjes na taksi. Vama je samo problem sto nemate pare da platite.
Gdje se ima kupiti sada 10 licenci?
na piku
Post Reply