Ljudi sta da kuham?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
pitt

Post by pitt »

The_Fluid wrote:
sunday_morning wrote:ka nova zapoce pricu o zimnici...moze li mi neko objasniti kako se pravi - pindzur?!! 8-)

ja sam prosle godine probala domaci, makedonski...no, ako enko ima recept, pokusala bih to s mamom napraviti..par teglica 8)
Flu, Fu(h)inica :), Nova...??
uf, znam ja kako se pravi, no pindzur mi nije ni primirisati dobrom ajvaru (dobrog ajvara je malo, da se razumijemo :D)
ja ovdje samo neki talijanski ajvar (marko polo) kupujem. no i on je previse zidak pa se mora malo ukuhati. Podravkin mi je dosta slabiji :D:D
alek

Post by alek »

pitt wrote:ja ovdje samo neki talijanski ajvar (marko polo) kupujem. no i on je previse zidak pa se mora malo ukuhati
zaboravio je neku mirodjiju on his way back :D
sunday_morning

Post by sunday_morning »

pa cire...sta cekas :D

ja mogu samo blaaago da konstatujem da je na ovom forumu 95% poguzija..zescih :D :lol: barem sad imamo forum koji ce da nadjaca politiku i religiju :-)

a da postiram onu od Djoleta ''Al' se nekad dobro jelo'' :D :D
al' necu..tamo se spominju i Banatske slastice...mi furamo mahom boznaske :D
Last edited by sunday_morning on 15/09/2005 16:21, edited 1 time in total.
novalic

Post by novalic »

talijanski recept tikvica...

sto su manje.. tj. mladje.. bolje su za ovaj.. tikvice oprane se isjijeku po duzini, u kvadrate od 1x1x5 cm.. u zdjelu i pospu se krupnom morskom soli.. onako narezes dobar sloj u zdjelu, sakom soli, pa opet tikvice i poslije se pritisnu i ostave tako da stoje do ujutro... ujutro dobro ocijedis i opet u zdjelu stavis u bijelo vinsko sirce da potopi tikvice... i da odstoji u sircetu 3 sata... opet ocijedis, slazes u tegle, dodas origan, ljutu papricicu, ako hoces, nasjeckanog bijelog luka, te mjesavinu pola pola maslinovog i obicnog ulja.. mozda malo vise maslinovog... ostavis da stoji u telama 3 sedmice.. i poslije sluzis kao antipasti.. ili jednostavno u vrucu pogacu...

drugi nacin..

malo starije tikve isijeces na snite oko 0,5 cm debljine, posolis krupnom soli, peces na zaru... rostilju, a moze i na suvoj tavi sa obe strane da porumeni, slazes u tegle, dodajes sta hoces, vecinom origan, bijeli luk, zaljevas uljem, maslinovim.. i polako jedes 8-) poslije 3 sedmice..

flu...

moja sljivopita

zamijesam brasno, na vrh noza soli, 4 jaja, toploga mlijeka + vode, malo secera..

ovamo sljive izvadim kospicu, uvaljam u brasno i slozim u namascen pleh (Bogu hvala za teflon.. a i ljudima)...i poslije pospem smjesom, ali nikako debelo.. i pecem..kada je peceno (40 min, najvise) vadim, malo doposecerim i pokajmacim.. i jedem kasikom 8-)
The_Fluid

Post by The_Fluid »

hehe novaliceva, hvala na varijanti sljivopite, iz drugog kraja Bosne i Hercegovine, kod sljivopite je samo bitno da je napravljena s ljubavlju odmah ide niz grlo kao shmreka :D
sunday_morning

Post by sunday_morning »

samo da kazem da moja mama pravi sljivopitu sa grizom..svaku sljivu uvalja u griz..a gore kad zavrsi sa slaganjem, stavi kajmak sa domaceg malo vise ukuhanog mlijeka....i to kad se zapece, ljudoVi, prste da polizete...probaj Flu...to je recept od moje majke rahmetli! 8-)
pitt

Post by pitt »

Uhh te tikvice sam jeo ali kupovne :D:D Sad znam kako ih i napravite. ISto se moze uraditi i sa asparagusom (probao sam bijeli)...pravo dobra salata :D:D
novalic

Post by novalic »

pindjur

ja to od oka, pa je nekako tesko napisati razmjere, ali, recimo, na kilu paradajza stavim kilu i po paprika, crvenih, bijeloga, crvenog luka, malo persuna, soli, ulja, sirce..
paradajz se oguljen i samljeven kuha na dinstanom bijelom i crvenom luku, doda se malo secera, sitno isjeckanog presuna (moja sestra izrenda jedno 2-3 mrkve), ovamo ispecem paprike u rerni, ogulim, ili posve sitno isjeckam ili sameljem, pomijesam u pola sata kuhan paradajz, dodam ljutu papriku.. ili vise ako hocu pravo ljuto, i onda kuham jos jedan sat...stavljam u tegle ugrijane u rerni, posve vruce, odmah zatvaram..

sigurno znate da je za ajvar kao i za pindjur daleeeekoooo bolji ukus ako se paprike i patlidzani sjeckaju nego da se melju ili mixaju... 8-)
novalic

Post by novalic »

to se moze raditi i sa patlidzanima.. oba recepta.. i sa zelenim paradjzima (oni se ne prze)...

bijeli luk u maslinovom ulju ?! jel' vas interesuje ?

ili sampinjoni.. i bijeli, i vrganji ?
novalic

Post by novalic »

sunday_morning wrote:samo da kazem da moja mama pravi sljivopitu sa grizom..svaku sljivu uvalja u griz..a gore kad zavrsi sa slaganjem, stavi kajmak sa domaceg malo vise ukuhanog mlijeka....i to kad se zapece, ljudoVi, prste da polizete...probaj Flu...to je recept od moje majke rahmetli! 8-)
ja opet, umjesto griza, stavim kukuruzu 8-)
pitt

Post by pitt »

novalic wrote:to se moze raditi i sa patlidzanima.. oba recepta.. i sa zelenim paradjzima (oni se ne prze)...

Moze i obicni luk. ja to obicno kupim u teglici...prodaju za koktele ili martinije :D:D:D
The_Fluid

Post by The_Fluid »

sunday_morning wrote:samo da kazem da moja mama pravi sljivopitu sa grizom..svaku sljivu uvalja u griz..a gore kad zavrsi sa slaganjem, stavi kajmak sa domaceg malo vise ukuhanog mlijeka....i to kad se zapece, ljudoVi, prste da polizete...probaj Flu...to je recept od moje majke rahmetli! 8-)

mislim da sam to jeo kao dijete, sunday i znam da te tu ili zaboli stomak ili nestane sljivopite :D:D:D
novalic

Post by novalic »

pitt wrote:
novalic wrote:to se moze raditi i sa patlidzanima.. oba recepta.. i sa zelenim paradjzima (oni se ne prze)...

Moze i obicni luk. ja to obicno kupim u teglici...prodaju za koktele ili martinije :D:D:D
ma znam i ja da se prodaje, ali da li koga interesuje kako se pravi...
pitt

Post by pitt »

novalic wrote:
pitt wrote:

Pa mene interesuje...da znam kako se pravi :D Da ne moram kupovat njihove buckurishe :D:D
sunday_morning

Post by sunday_morning »

hvala za recept novo, srce si.

pa u makedoniji i prave sa patlidzanima i zelenim paDarajzom :D ...i super ide...mi smo jedno jutro na poslu uzeli iz pekare vruc hljeb i dva manja pecena pileta i tegla pindzura...jooj krkanluka...ne d'o Bog da je ono neko vidio..ono sve gotiva ured...isto kakav OOUR i oni predratni sindikati :lol: :lol:

--------- moze taj recept bijeli luk u maslonovom i gljive?
Bumbar

Post by Bumbar »

novalic wrote:
pitt wrote:

Mene :D
novalic

Post by novalic »

mladoga i zdravoga bijeloga luka nagulis.. spremis 1 l vode, 2 kasike secera, 1,5 kasiku soli, 1 kasiku bibera u zrnu, 1 dl sirceta, 1 kasiku obicnog ulja, oguljen bijeli luk stavis u cijediljku i potopis u ovu kipucu smjesu i ostavi 1 min, izvadis, istreses na krpu i osusis..

slazes u manje tegle, dodas origan, crvenu papricicu, ili ljutu ili ne, nebitno je, i ulje, zatvoris i konzumiras poslije 3 sedmice
novalic

Post by novalic »

za sampinjone vrijedi ista smjesa.. samo sto su oni vec oprani, ocisceni i sto se kuhaju 5 min.. ocijede.. slazu.. sa dodatcima koji vama odgovaraju..

vazno je kompletno pokriti maslinovim uljem

ps

ja uvijek mijesam maslinovo i obicno.. prvo, jer je pravo maslinovo super skupo...hehehahhaseee.. ko bi rekao.. novalicka cuvaaaaa..

ali je isto i manje zestoko.. mislim, kada ga izvadis iz tegle, i tako i tako ne pomarises svo ulje..
sunday_morning

Post by sunday_morning »

@pitte - posto ti nadledas ''reformske procese'' i na politici i religiji..skontala sam nesto. :D kad vidis da tamo gori, da su se poceli hvatat za vratove...samo ih posalji 'vamo..da vidis kako ce da se ujedine i smire - to kod nas bosanaca najbolje hapa moze :D 8)
novalic

Post by novalic »

ima jos nesto dobro u bosanaca.. ili bosancica :D
Bumbar

Post by Bumbar »

sunday_morning wrote:@pitte - posto ti nadledas ''reformske procese'' i na politici i religiji..skontala sam nesto. :D kad vidis da tamo gori, da su se poceli hvatat za vratove...samo ih posalji 'vamo..da vidis kako ce da se ujedine i smire - to kod nas bosanaca najbolje hapa moze :D 8)
:lol: ta ti je dobra...
@nova...super zvuci sve..thx :)
sunday_morning

Post by sunday_morning »

novalic wrote:ima jos nesto dobro u bosanaca.. ili bosancica :D
???

jel'da novo..nema nista bez tz regiona i nasih recepata?... :D :D
(malo lakal-patriotizma, nije na odmet :) )
pitt

Post by pitt »

sunday_morning wrote:@pitte - posto ti nadledas ''reformske procese'' i na politici i religiji..skontala sam nesto. :D kad vidis da tamo gori, da su se poceli hvatat za vratove...samo ih posalji 'vamo..da vidis kako ce da se ujedine i smire - to kod nas bosanaca najbolje hapa moze :D 8)

ihh jasta cu :D:D nek se krve ako im je cejf :D
novalic

Post by novalic »

sarena salata..

joj, ljudi, kako to mirise kada ga zimi otvoris, draze mi je nego tursija.. tursija mi je nekako sva istog ukusa.. ali sarena salata.. hmmmmm.

jel' ikada iko stavljao kobase u maslinovo ulje.. ove poguzije italijanske hrane bi to trebali poznavati...
The_Fluid

Post by The_Fluid »

novalic wrote:sarena salata..

joj, ljudi, kako to mirise kada ga zimi otvoris, draze mi je nego tursija.. tursija mi je nekako sva istog ukusa.. ali sarena salata.. hmmmmm.

jel' ikada iko stavljao kobase u maslinovo ulje.. ove poguzije italijanske hrane bi to trebali poznavati...
zavisi kako pravis sarenu salatu :D
Post Reply