ja ovdje samo neki talijanski ajvar (marko polo) kupujem. no i on je previse zidak pa se mora malo ukuhati. Podravkin mi je dosta slabijiThe_Fluid wrote:uf, znam ja kako se pravi, no pindzur mi nije ni primirisati dobrom ajvaru (dobrog ajvara je malo, da se razumijemosunday_morning wrote:ka nova zapoce pricu o zimnici...moze li mi neko objasniti kako se pravi - pindzur?!!![]()
ja sam prosle godine probala domaci, makedonski...no, ako enko ima recept, pokusala bih to s mamom napraviti..par teglica![]()
Flu, Fu(h)inica, Nova...??
)
Ljudi sta da kuham?
Moderator: anex
- pitt
-
sunday_morning
pa cire...sta cekas
ja mogu samo blaaago da konstatujem da je na ovom forumu 95% poguzija..zescih
barem sad imamo forum koji ce da nadjaca politiku i religiju 
a da postiram onu od Djoleta ''Al' se nekad dobro jelo''
al' necu..tamo se spominju i Banatske slastice...mi furamo mahom boznaske
ja mogu samo blaaago da konstatujem da je na ovom forumu 95% poguzija..zescih
a da postiram onu od Djoleta ''Al' se nekad dobro jelo''
al' necu..tamo se spominju i Banatske slastice...mi furamo mahom boznaske
Last edited by sunday_morning on 15/09/2005 16:21, edited 1 time in total.
-
novalic
talijanski recept tikvica...
sto su manje.. tj. mladje.. bolje su za ovaj.. tikvice oprane se isjijeku po duzini, u kvadrate od 1x1x5 cm.. u zdjelu i pospu se krupnom morskom soli.. onako narezes dobar sloj u zdjelu, sakom soli, pa opet tikvice i poslije se pritisnu i ostave tako da stoje do ujutro... ujutro dobro ocijedis i opet u zdjelu stavis u bijelo vinsko sirce da potopi tikvice... i da odstoji u sircetu 3 sata... opet ocijedis, slazes u tegle, dodas origan, ljutu papricicu, ako hoces, nasjeckanog bijelog luka, te mjesavinu pola pola maslinovog i obicnog ulja.. mozda malo vise maslinovog... ostavis da stoji u telama 3 sedmice.. i poslije sluzis kao antipasti.. ili jednostavno u vrucu pogacu...
drugi nacin..
malo starije tikve isijeces na snite oko 0,5 cm debljine, posolis krupnom soli, peces na zaru... rostilju, a moze i na suvoj tavi sa obe strane da porumeni, slazes u tegle, dodajes sta hoces, vecinom origan, bijeli luk, zaljevas uljem, maslinovim.. i polako jedes
poslije 3 sedmice..
flu...
moja sljivopita
zamijesam brasno, na vrh noza soli, 4 jaja, toploga mlijeka + vode, malo secera..
ovamo sljive izvadim kospicu, uvaljam u brasno i slozim u namascen pleh (Bogu hvala za teflon.. a i ljudima)...i poslije pospem smjesom, ali nikako debelo.. i pecem..kada je peceno (40 min, najvise) vadim, malo doposecerim i pokajmacim.. i jedem kasikom
sto su manje.. tj. mladje.. bolje su za ovaj.. tikvice oprane se isjijeku po duzini, u kvadrate od 1x1x5 cm.. u zdjelu i pospu se krupnom morskom soli.. onako narezes dobar sloj u zdjelu, sakom soli, pa opet tikvice i poslije se pritisnu i ostave tako da stoje do ujutro... ujutro dobro ocijedis i opet u zdjelu stavis u bijelo vinsko sirce da potopi tikvice... i da odstoji u sircetu 3 sata... opet ocijedis, slazes u tegle, dodas origan, ljutu papricicu, ako hoces, nasjeckanog bijelog luka, te mjesavinu pola pola maslinovog i obicnog ulja.. mozda malo vise maslinovog... ostavis da stoji u telama 3 sedmice.. i poslije sluzis kao antipasti.. ili jednostavno u vrucu pogacu...
drugi nacin..
malo starije tikve isijeces na snite oko 0,5 cm debljine, posolis krupnom soli, peces na zaru... rostilju, a moze i na suvoj tavi sa obe strane da porumeni, slazes u tegle, dodajes sta hoces, vecinom origan, bijeli luk, zaljevas uljem, maslinovim.. i polako jedes
flu...
moja sljivopita
zamijesam brasno, na vrh noza soli, 4 jaja, toploga mlijeka + vode, malo secera..
ovamo sljive izvadim kospicu, uvaljam u brasno i slozim u namascen pleh (Bogu hvala za teflon.. a i ljudima)...i poslije pospem smjesom, ali nikako debelo.. i pecem..kada je peceno (40 min, najvise) vadim, malo doposecerim i pokajmacim.. i jedem kasikom
-
sunday_morning
samo da kazem da moja mama pravi sljivopitu sa grizom..svaku sljivu uvalja u griz..a gore kad zavrsi sa slaganjem, stavi kajmak sa domaceg malo vise ukuhanog mlijeka....i to kad se zapece, ljudoVi, prste da polizete...probaj Flu...to je recept od moje majke rahmetli! 
-
novalic
pindjur
ja to od oka, pa je nekako tesko napisati razmjere, ali, recimo, na kilu paradajza stavim kilu i po paprika, crvenih, bijeloga, crvenog luka, malo persuna, soli, ulja, sirce..
paradajz se oguljen i samljeven kuha na dinstanom bijelom i crvenom luku, doda se malo secera, sitno isjeckanog presuna (moja sestra izrenda jedno 2-3 mrkve), ovamo ispecem paprike u rerni, ogulim, ili posve sitno isjeckam ili sameljem, pomijesam u pola sata kuhan paradajz, dodam ljutu papriku.. ili vise ako hocu pravo ljuto, i onda kuham jos jedan sat...stavljam u tegle ugrijane u rerni, posve vruce, odmah zatvaram..
sigurno znate da je za ajvar kao i za pindjur daleeeekoooo bolji ukus ako se paprike i patlidzani sjeckaju nego da se melju ili mixaju...
ja to od oka, pa je nekako tesko napisati razmjere, ali, recimo, na kilu paradajza stavim kilu i po paprika, crvenih, bijeloga, crvenog luka, malo persuna, soli, ulja, sirce..
paradajz se oguljen i samljeven kuha na dinstanom bijelom i crvenom luku, doda se malo secera, sitno isjeckanog presuna (moja sestra izrenda jedno 2-3 mrkve), ovamo ispecem paprike u rerni, ogulim, ili posve sitno isjeckam ili sameljem, pomijesam u pola sata kuhan paradajz, dodam ljutu papriku.. ili vise ako hocu pravo ljuto, i onda kuham jos jedan sat...stavljam u tegle ugrijane u rerni, posve vruce, odmah zatvaram..
sigurno znate da je za ajvar kao i za pindjur daleeeekoooo bolji ukus ako se paprike i patlidzani sjeckaju nego da se melju ili mixaju...
-
novalic
ja opet, umjesto griza, stavim kukuruzusunday_morning wrote:samo da kazem da moja mama pravi sljivopitu sa grizom..svaku sljivu uvalja u griz..a gore kad zavrsi sa slaganjem, stavi kajmak sa domaceg malo vise ukuhanog mlijeka....i to kad se zapece, ljudoVi, prste da polizete...probaj Flu...to je recept od moje majke rahmetli!
- pitt
Moze i obicni luk. ja to obicno kupim u teglici...prodaju za koktele ili martinijenovalic wrote:to se moze raditi i sa patlidzanima.. oba recepta.. i sa zelenim paradjzima (oni se ne prze)...
bijeli luk u maslinovom ulju ?! jel' vas interesuje ?
ili sampinjoni.. i bijeli, i vrganji ?
-
The_Fluid
sunday_morning wrote:samo da kazem da moja mama pravi sljivopitu sa grizom..svaku sljivu uvalja u griz..a gore kad zavrsi sa slaganjem, stavi kajmak sa domaceg malo vise ukuhanog mlijeka....i to kad se zapece, ljudoVi, prste da polizete...probaj Flu...to je recept od moje majke rahmetli!
mislim da sam to jeo kao dijete, sunday i znam da te tu ili zaboli stomak ili nestane sljivopite
-
novalic
ma znam i ja da se prodaje, ali da li koga interesuje kako se pravi...pitt wrote:Moze i obicni luk. ja to obicno kupim u teglici...prodaju za koktele ili martinijenovalic wrote:to se moze raditi i sa patlidzanima.. oba recepta.. i sa zelenim paradjzima (oni se ne prze)...
ili sampinjoni.. i bijeli, i vrganji ?:D:D
- pitt
Pa mene interesuje...da znam kako se pravinovalic wrote:ma znam i ja da se prodaje, ali da li koga interesuje kako se pravi...pitt wrote:Moze i obicni luk. ja to obicno kupim u teglici...prodaju za koktele ili martinijenovalic wrote:to se moze raditi i sa patlidzanima.. oba recepta.. i sa zelenim paradjzima (oni se ne prze)...
-
sunday_morning
hvala za recept novo, srce si.novalic wrote:to se moze raditi i sa patlidzanima.. oba recepta.. i sa zelenim paradjzima (oni se ne prze)...
ili sampinjoni.. i bijeli, i vrganji ?
pa u makedoniji i prave sa patlidzanima i zelenim paDarajzom
--------- moze taj recept bijeli luk u maslonovom i gljive?
- Bumbar
Menenovalic wrote:ma znam i ja da se prodaje, ali da li koga interesuje kako se pravi...pitt wrote:Moze i obicni luk. ja to obicno kupim u teglici...prodaju za koktele ili martinijenovalic wrote:to se moze raditi i sa patlidzanima.. oba recepta.. i sa zelenim paradjzima (oni se ne prze)...
-
novalic
mladoga i zdravoga bijeloga luka nagulis.. spremis 1 l vode, 2 kasike secera, 1,5 kasiku soli, 1 kasiku bibera u zrnu, 1 dl sirceta, 1 kasiku obicnog ulja, oguljen bijeli luk stavis u cijediljku i potopis u ovu kipucu smjesu i ostavi 1 min, izvadis, istreses na krpu i osusis..
slazes u manje tegle, dodas origan, crvenu papricicu, ili ljutu ili ne, nebitno je, i ulje, zatvoris i konzumiras poslije 3 sedmice
slazes u manje tegle, dodas origan, crvenu papricicu, ili ljutu ili ne, nebitno je, i ulje, zatvoris i konzumiras poslije 3 sedmice
-
novalic
za sampinjone vrijedi ista smjesa.. samo sto su oni vec oprani, ocisceni i sto se kuhaju 5 min.. ocijede.. slazu.. sa dodatcima koji vama odgovaraju..
vazno je kompletno pokriti maslinovim uljem
ps
ja uvijek mijesam maslinovo i obicno.. prvo, jer je pravo maslinovo super skupo...hehehahhaseee.. ko bi rekao.. novalicka cuvaaaaa..
ali je isto i manje zestoko.. mislim, kada ga izvadis iz tegle, i tako i tako ne pomarises svo ulje..
vazno je kompletno pokriti maslinovim uljem
ps
ja uvijek mijesam maslinovo i obicno.. prvo, jer je pravo maslinovo super skupo...hehehahhaseee.. ko bi rekao.. novalicka cuvaaaaa..
ali je isto i manje zestoko.. mislim, kada ga izvadis iz tegle, i tako i tako ne pomarises svo ulje..
-
sunday_morning
@pitte - posto ti nadledas ''reformske procese'' i na politici i religiji..skontala sam nesto.
kad vidis da tamo gori, da su se poceli hvatat za vratove...samo ih posalji 'vamo..da vidis kako ce da se ujedine i smire - to kod nas bosanaca najbolje hapa moze

- Bumbar
sunday_morning wrote:@pitte - posto ti nadledas ''reformske procese'' i na politici i religiji..skontala sam nesto.kad vidis da tamo gori, da su se poceli hvatat za vratove...samo ih posalji 'vamo..da vidis kako ce da se ujedine i smire - to kod nas bosanaca najbolje hapa moze
![]()
@nova...super zvuci sve..thx
-
sunday_morning
???novalic wrote:ima jos nesto dobro u bosanaca.. ili bosancica
jel'da novo..nema nista bez tz regiona i nasih recepata?...
(malo lakal-patriotizma, nije na odmet
- pitt
sunday_morning wrote:@pitte - posto ti nadledas ''reformske procese'' i na politici i religiji..skontala sam nesto.kad vidis da tamo gori, da su se poceli hvatat za vratove...samo ih posalji 'vamo..da vidis kako ce da se ujedine i smire - to kod nas bosanaca najbolje hapa moze
![]()
ihh jasta cu
-
novalic
sarena salata..
joj, ljudi, kako to mirise kada ga zimi otvoris, draze mi je nego tursija.. tursija mi je nekako sva istog ukusa.. ali sarena salata.. hmmmmm.
jel' ikada iko stavljao kobase u maslinovo ulje.. ove poguzije italijanske hrane bi to trebali poznavati...
joj, ljudi, kako to mirise kada ga zimi otvoris, draze mi je nego tursija.. tursija mi je nekako sva istog ukusa.. ali sarena salata.. hmmmmm.
jel' ikada iko stavljao kobase u maslinovo ulje.. ove poguzije italijanske hrane bi to trebali poznavati...
-
The_Fluid
zavisi kako pravis sarenu salatunovalic wrote:sarena salata..