Velkoski wrote:58 država ne oporezuje svoje građane koji zarađuju van države, a taj isti troše na teritoriji te države u kojoj žive. S obzirom na to kako smo jadna država i koliko smo pred propasti komotno bi mogli privući ljude iz vana s takvim pristupom. Tvrdiš da smo tax heaven...? Pa dobro, gdje su te silne kompanije i ljudi koji se prijavljuju i sele ovdje jer je tako? Imamo masovni gubitak kadra u svakoj branši, plate su bijedne, ma sve je bijedno i još dodatno klempaš ljude, a s tim novcem ne radiš apsolutno ništa normalno i ti meni to pokušavaš opravdati?

.
Pa dobro o kojih 58 drzava je rijec? Ja znam za svega nekoliko i to nema razlike u izvoru novca. Poenta poreza na dohodak (income tax) nije u tome da li novac dolazi iz inostranstva ili ne. Poenta je u rezidentnosti - gdje si rezident tu placas (Amerika izuzetak).
Tax heaven jesmo:
- PDV je 17%, a na izvoz je 0%. Medju najmanjim u svijetu.
- Porez na dobit je 10%. Medju najmanjim u svijetu. Do nedavno nije ni to bilo za firme koje rade izvoz.
- Porez na dohodak je 10%, a ako su u pitanju dividende 0%, mada ce se to sad mijenjati. Opet medju najmanjim u svijetu.
- Doprinosi jesu veliki, ali veliki broj radnika u privatnom sektoru je prijavljen na minimalac, pa ih visoki doprinosi realno i ne pogadjaju.
Evo procitaj jedan zanimljiv tekst gdje doktor poreskog prava potvrdjuje ovo sto pricam:
http://www.zurnal.info/novost/19764/fed ... -od-paname
Ja svima kažem da otvore firmu u Sarajevu. Sarajevo je kao Panama, još bolje. Otvorite firmu na nekoga ko je prijavljen u Federaciji, radite sa Evropom, dajte fakture iz Sarajeva za Njemačku ili Austriju. Nema nijednog poreza na dobit firme. Neko vam samo podiže pare u Federaciji. To je bolje nego Panama, a Sarajevo je i mnogo bliže.
Zasto nema investicija je neka druga tema u koju ne bih ulazio.