Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#426 Re: Freelancing

Post by Velkoski »

58 država ne oporezuje svoje građane koji zarađuju van države, a taj isti troše na teritoriji te države u kojoj žive. S obzirom na to kako smo jadna država i koliko smo pred propasti komotno bi mogli privući ljude iz vana s takvim pristupom. Tvrdiš da smo tax heaven...? Pa dobro, gdje su te silne kompanije i ljudi koji se prijavljuju i sele ovdje jer je tako? Imamo masovni gubitak kadra u svakoj branši, plate su bijedne, ma sve je bijedno i još dodatno klempaš ljude, a s tim novcem ne radiš apsolutno ništa normalno i ti meni to pokušavaš opravdati? :-)

I da... Prema ovome se oporezuje SVAKI transfer novca, osim ako ja nisam pročitao nešto pogrešno. Nemam problem s oporezivanjem lokalnih firmi, to je norma apsolutno svugdje u svijetu, no ovo je jedino pljačka ljudi koji ti drže kompletnu državu u životu.

Dakle, mene ovo tjera iz države, ne sumnjam da tjera apsolutno svakoga ko radi na ovaj način, jer radije ću u Njemačkoj platiti više i imati koristi od toga, ma radije ću i pomoći nekoj porodici svake godine nego davati novce da se finansiraju razne opštine i kantonalni odbori.
victom

#427 Re: Freelancing

Post by victom »

Velkoski wrote:58 država ne oporezuje svoje građane koji zarađuju van države, a taj isti troše na teritoriji te države u kojoj žive. S obzirom na to kako smo jadna država i koliko smo pred propasti komotno bi mogli privući ljude iz vana s takvim pristupom. Tvrdiš da smo tax heaven...? Pa dobro, gdje su te silne kompanije i ljudi koji se prijavljuju i sele ovdje jer je tako? Imamo masovni gubitak kadra u svakoj branši, plate su bijedne, ma sve je bijedno i još dodatno klempaš ljude, a s tim novcem ne radiš apsolutno ništa normalno i ti meni to pokušavaš opravdati? :-)

I da... Prema ovome se oporezuje SVAKI transfer novca, osim ako ja nisam pročitao nešto pogrešno. Nemam problem s oporezivanjem lokalnih firmi, to je norma apsolutno svugdje u svijetu, no ovo je jedino pljačka ljudi koji ti drže kompletnu državu u životu.

Dakle, mene ovo tjera iz države, ne sumnjam da tjera apsolutno svakoga ko radi na ovaj način, jer radije ću u Njemačkoj platiti više i imati koristi od toga, ma radije ću i pomoći nekoj porodici svake godine nego davati novce da se finansiraju razne opštine i kantonalni odbori.
Ma država je na rubu bankrota, pa čupa gdje stigne.
Last edited by victom on 01/03/2021 03:15, edited 2 times in total.
Prpa.ba

#428 Re: Freelancing

Post by Prpa.ba »

Ko sad udje u sistem, neka se pripremi za znacajan rast haraca kad parlament prodju novi propisi. Umjesto 14,00%, sistemu ce se placati 38,50% po uplati. Generalno vasoj kategoriji preporucujem iseljavanje jer su vas aktivnosti bitalijanse markirale kao potentnu kravu muzaru i drzava dolazi po svoje.
victom

#429 Re: Freelancing

Post by victom »

Prpa.ba wrote:Ko sad udje u sistem, neka se pripremi za znacajan rast haraca kad parlament prodju novi propisi. Umjesto 14,00%, sistemu ce se placati 38,50% po uplati. Generalno vasoj kategoriji preporucujem iseljavanje jer su vas aktivnosti bitalijanse markirale kao potentnu kravu muzaru i drzava dolazi po svoje.
ne mora se nuzno iseljavat iz zemlja.
Ja lično samo neću vise koristiti banku, već cu svakih 6 mjeseci, na avion i po pare uživo.

Iz zemlje se smije legalno iznjeti 10.000 €, a unijeti beskonačno.
Što je također paradox, jer ispada da ako para uđe preko aerodroma, nikom ništa, a ako uđe preko banke 10%.
Smiješno.
Last edited by victom on 01/03/2021 03:14, edited 2 times in total.
Prpa.ba

#430 Re: Freelancing

Post by Prpa.ba »

Ukoliko imas otvoren bankovni racun u trecoj zemlji, imas i licne podatke pohranjene u registrarima trecih zemalja. Kroz medjudrzavne ugovore moze se doci i do tih podataka veoma brzo bez vecih prepreka. Tad dobijas pismo od Novalica i Isovica. Novac ces prije ili kasnije platiti nekome, bolje je procente svoje zarade zamijeniti za uslugu u sredjenim drzavama EU nego dobiti duplo golo ili slabu privatnu uslugu i sluzbeno gonjenje u jednoj nam i jedinoj.

Znam da smo kraljevi improvizacije i zaobilazenja pravila ali u ovom prokletom digitalnom svijetu nema bjezanja. Osim ako ste velike kompanije sa armijom pravnika i ogromnim prometom. Zato preporucujem iseljavanje mladih i pametnih. :D
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#431 Re: Freelancing

Post by Velkoski »

Panama, obećana zemlja :mrgreen:

Definitivno najbolja opcija :lol:

Mada ovdje svakako slijedi novi rat, ovaj put građanski :mrgreen:
SpecialOffer

#432 Re: Freelancing

Post by SpecialOffer »

Velkoski wrote:58 država ne oporezuje svoje građane koji zarađuju van države, a taj isti troše na teritoriji te države u kojoj žive. S obzirom na to kako smo jadna država i koliko smo pred propasti komotno bi mogli privući ljude iz vana s takvim pristupom. Tvrdiš da smo tax heaven...? Pa dobro, gdje su te silne kompanije i ljudi koji se prijavljuju i sele ovdje jer je tako? Imamo masovni gubitak kadra u svakoj branši, plate su bijedne, ma sve je bijedno i još dodatno klempaš ljude, a s tim novcem ne radiš apsolutno ništa normalno i ti meni to pokušavaš opravdati? :-)

De postavi listu tih zemalja?
pinkman

#433 Re: Freelancing

Post by pinkman »

Velkoski wrote:58 država ne oporezuje svoje građane koji zarađuju van države, a taj isti troše na teritoriji te države u kojoj žive. S obzirom na to kako smo jadna država i koliko smo pred propasti komotno bi mogli privući ljude iz vana s takvim pristupom. Tvrdiš da smo tax heaven...? Pa dobro, gdje su te silne kompanije i ljudi koji se prijavljuju i sele ovdje jer je tako? Imamo masovni gubitak kadra u svakoj branši, plate su bijedne, ma sve je bijedno i još dodatno klempaš ljude, a s tim novcem ne radiš apsolutno ništa normalno i ti meni to pokušavaš opravdati? :-).
Pa dobro o kojih 58 drzava je rijec? Ja znam za svega nekoliko i to nema razlike u izvoru novca. Poenta poreza na dohodak (income tax) nije u tome da li novac dolazi iz inostranstva ili ne. Poenta je u rezidentnosti - gdje si rezident tu placas (Amerika izuzetak).

Tax heaven jesmo:

- PDV je 17%, a na izvoz je 0%. Medju najmanjim u svijetu.
- Porez na dobit je 10%. Medju najmanjim u svijetu. Do nedavno nije ni to bilo za firme koje rade izvoz.
- Porez na dohodak je 10%, a ako su u pitanju dividende 0%, mada ce se to sad mijenjati. Opet medju najmanjim u svijetu.
- Doprinosi jesu veliki, ali veliki broj radnika u privatnom sektoru je prijavljen na minimalac, pa ih visoki doprinosi realno i ne pogadjaju.

Evo procitaj jedan zanimljiv tekst gdje doktor poreskog prava potvrdjuje ovo sto pricam:
http://www.zurnal.info/novost/19764/fed ... -od-paname
Ja svima kažem da otvore firmu u Sarajevu. Sarajevo je kao Panama, još bolje. Otvorite firmu na nekoga ko je prijavljen u Federaciji, radite sa Evropom, dajte fakture iz Sarajeva za Njemačku ili Austriju. Nema nijednog poreza na dobit firme. Neko vam samo podiže pare u Federaciji. To je bolje nego Panama, a Sarajevo je i mnogo bliže.
Zasto nema investicija je neka druga tema u koju ne bih ulazio.
victom

#434 Re: Freelancing

Post by victom »

Prpa.ba wrote:Ukoliko imas otvoren bankovni racun u trecoj zemlji, imas i licne podatke pohranjene u registrarima trecih zemalja. Kroz medjudrzavne ugovore moze se doci i do tih podataka veoma brzo bez vecih prepreka. Tad dobijas pismo od Novalica i Isovica. Novac ces prije ili kasnije platiti nekome, bolje je procente svoje zarade zamijeniti za uslugu u sredjenim drzavama EU nego dobiti duplo golo ili slabu privatnu uslugu i sluzbeno gonjenje u jednoj nam i jedinoj.

Znam da smo kraljevi improvizacije i zaobilazenja pravila ali u ovom prokletom digitalnom svijetu nema bjezanja. Osim ako ste velike kompanije sa armijom pravnika i ogromnim prometom. Zato preporucujem iseljavanje mladih i pametnih. :D
Nemam ja nikakv racun u stranoj zemlji.
Nego poslodavac ce me isplatiti na ruke. Keš. Nema traga, nema ničega.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#435 Re: Freelancing

Post by Velkoski »

https://en.wikipedia.org/wiki/International_taxation
pinkman wrote:
Velkoski wrote:58 država ne oporezuje svoje građane koji zarađuju van države, a taj isti troše na teritoriji te države u kojoj žive. S obzirom na to kako smo jadna država i koliko smo pred propasti komotno bi mogli privući ljude iz vana s takvim pristupom. Tvrdiš da smo tax heaven...? Pa dobro, gdje su te silne kompanije i ljudi koji se prijavljuju i sele ovdje jer je tako? Imamo masovni gubitak kadra u svakoj branši, plate su bijedne, ma sve je bijedno i još dodatno klempaš ljude, a s tim novcem ne radiš apsolutno ništa normalno i ti meni to pokušavaš opravdati? :-).
Poenta poreza na dohodak (income tax) nije u tome da li novac dolazi iz inostranstva ili ne.

Ovo nije tačno. Postoji razlika u local incomeu i foreign incomeu. Tekst je isključivo o firmama tako da mi se ne da ni čitati temeljito. Pričamo o individualnim stvarima :mrgreen:
Last edited by Velkoski on 14/07/2018 22:19, edited 1 time in total.
pinkman

#436 Re: Freelancing

Post by pinkman »

victom wrote:
pinkman wrote: A ne treba se sikirati za poklone tipa dijete salje roditeljima i sl. jer se to ne oporezuje. Ali se oporezuje ako kazes da ti salje prijatelj koji ima viska para. :-) Takodjer, ne oporezuju se ni stipendije, humanitarne akcije i sl.
fino piše: dar u novcu.
Sve se porezuje.
Jedva čekam da to vidim u praksi, kad nana od 75 godina dolazi na šalter i predaje GZ56-456XT obrazac za prijem novca preko Western Uniona za prethodni dan.

hahahahaaaaaaaaaaaaaaaa.
U Clan 5. Zakona o porezu na dohodak FBIH kaze da se "nasljedstva i darovi, na koje se porez plaća po drugim federalnim ili kantonalnim propisima" ne smatraju dohotkom.

To je dakle regulisano po nekim drugim propisima, a koji, vjerovao ili ne, kazu da se ne placa porez ako recimo dijete od roditelja naslijedi nekretninu ili dobije je na poklon i tome sl.

Evo zakon: http://www.pufbih.ba/v1/public/upload/z ... _08-hr.pdf

Malo se edukovati, pa onda pametovati. :)
victom

#437 Re: Freelancing

Post by victom »

:sretan:
Last edited by victom on 13/02/2021 04:03, edited 1 time in total.
victom

#438 Re: Freelancing

Post by victom »

pinkman wrote:
victom wrote:
pinkman wrote: A ne treba se sikirati za poklone tipa dijete salje roditeljima i sl. jer se to ne oporezuje. Ali se oporezuje ako kazes da ti salje prijatelj koji ima viska para. :-) Takodjer, ne oporezuju se ni stipendije, humanitarne akcije i sl.
fino piše: dar u novcu.
Sve se porezuje.
Jedva čekam da to vidim u praksi, kad nana od 75 godina dolazi na šalter i predaje GZ56-456XT obrazac za prijem novca preko Western Uniona za prethodni dan.

hahahahaaaaaaaaaaaaaaaa.
U Clan 5. Zakona o porezu na dohodak FBIH kaze da se "nasljedstva i darovi, na koje se porez plaća po drugim federalnim ili kantonalnim propisima" ne smatraju dohotkom.

To je dakle regulisano po nekim drugim propisima, a koji, vjerovao ili ne, kazu da se ne placa porez ako recimo dijete od roditelja naslijedi nekretninu ili dobije je na poklon i tome sl.

Evo zakon: http://www.pufbih.ba/v1/public/upload/z ... _08-hr.pdf

Malo se edukovati, pa onda pametovati. :)
ma dobro, mi već znamo odavno da ti imaš agenciju za porezno savetovanje i da se reklamiraš ovdje i plašiš naivne.
Ništa novo.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#439 Re: Freelancing

Post by Velkoski »

Image

Victom priča o nanama koje dobivaju novac iz inostranstva i prema ovome se svaki dijasporski novac provlači kroz porez. Tako piše ovdje i nema razloga da ne vjerujemo u to :mrgreen:
pinkman

#440 Re: Freelancing

Post by pinkman »

victom wrote: ma dobro, mi već znamo odavno da ti imaš agenciju za porezno savetovanje i da se reklamiraš ovdje i plašiš naivne.
Ništa novo.
Ma nemam uopste, vec samo ne volim savjete tipa otvoriti Payoneer account i tako izbjeci. Pojedinci ne kontaju da Payoneer moze, a i hoce u jednom momentu dati podatke isto kao sto Facebook da podatke kad neko posalje prijetnju i sl.
Muhamed Đakmić

#441 Re: Freelancing

Post by Muhamed Đakmić »

Ja se fakat pitam koji je doprinos Bosne i Hercegovine tome što je neko naučio npr samostalno programirati i sad radi od kuće za strance.

Dakle BiH mu nije apsolutno ništa omogućila, ali hoće da se lijepo ugradi u njegovu zaradu. Ne znam dovoljno o poreznoj politici drugih zemalja pa neću komentarisati mada pretpostavljam da se u normalnom svijetu ovakvi porezi ubiru najnormalnije, samo me zanima da li su ovi naši svjesni da će ovako dodatno naštetiti sami sebi.

U krajnjoj liniji, jednom Nijemcu koji mora plaćati dodatni porez to vjerovatno neće biti razlog da se iseli iz zemlje, ali u Bosni ti ništa ne funkcioniše i ne ostaje ti se u zemlji ionako i onda ti oni još otežaju život. Ma idite ba u tri pizde materine, odoh ja dalje :D
NikolaKZ91

#442 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by NikolaKZ91 »

sandra01 wrote:Hm ,ja sam skroz nova u freelancingu i zanima me postoji li neka cifra do koje se uopste ne placa porez?
Ono ako za cijelu godinu zaradim npr.5.000Km i to je moj dohodak za cijelu godinu, treba li da platim porez na tih 5.ooo?
Slicna situacija mi je kao tebi. Mene zanima jel mi imamo to pravo na licni odbitak ili ne i da li mozemo godisnje to da platimo a ne svaki mjesec da se cimamo?
R A V E N

#443 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by R A V E N »

Objesim vam printane Ustav BiH i sve Deklaracije ZAVNOBiH-a na klitorise i kite, što plaćate te poreze? :bih:
l33t

#444 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by l33t »

R A V E N wrote:Objesim vam printane Ustav BiH i sve Deklaracije ZAVNOBiH-a na klitorise i kite, što plaćate te poreze? :bih:
da li ti imas primanja ?
victom

#445 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by victom »

prema ovome SVI plaćaju 10% + 6% , jer piše fino "novčani dar", znači i nane i dede.
e ja čekam da nana prva plati.
onda ću i ja.
bach

#446 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by bach »

Otvorite bankovni račun u Brčko distriktu...Onda vam Porezna uprava i Šerif Isović ne mogu ništa
nivla

#447 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by nivla »

meni freelancera nije zao, meni je firma morala kroz platu uplatiti dnevnicu za angazman na nekom projektu, dnevnica bila 80eur, posto ide kroz platu kad se odbiju doprinosi nece mi ostati ni polovina od toga, dodamo li jos na to da cu od ovo sto ce mi biti isplaceno dati 14,5% sume drzavi kroz pdv, ja bih onda trebao plakati, da ne kazem da mi se svaki mjesec otkako radim odbije bruku love za zdravstveno pa meni potrebne lijekove placam 35-100km sedmicno
smatram da je rad na crno i neplacanje punih doprinosa kojim pribjegavaju mnogi bh poslodavci glavni krivac sto nam penzije kasne, nema zdravstvenog itd, mozda bih se i ja opredjelio da mi poslodavac uplati bruto pa da ja sam odlucim je li to situacija gdje se placa porez na ugovor o djelu, autorski ili da nikako ne platim, ali meni to nije omoguceno,
jedva cekam da i taksiste pocno fino oporezivati svaki fening koji zarade
mi smo inace skloni sve kritikovati ali prvi nismo spremni poslovati i raditi legalno, a to je temelj svake drzave
ovo govorim jer znam da nasi ljudi koji su dobili sva prava od strane drzava u kojim su naturalizovani, na svaki moguci nacin pokusavaju iste prevariti

velika je razlika kad ti poslodavac da kovertu i mi imalac na racun u odnosu kd ti na taj isti bruto uplati pune doprinose, nelojalna konkurencija u npr IT sektoru se zasniva na tim “utajama”
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#448 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Velkoski »

Krenuh odgovoriti, ali na ovu gomilu nepovezanih gluposti nema pravog odgovora :-)
nivla

#449 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by nivla »

Velkoski wrote:Krenuh odgovoriti, ali na ovu gomilu nepovezanih gluposti nema pravog odgovora :-)
pa gluposti su kad ja sve placam,a ti kao ne moras, sad kad i ti svoju zaradu moras oporezovati, onda je kao tih tvojih 10% koje trebas dati drzavi vece od ovih mojih koje godinama nemam izbora nego placati
MrShadow

#450 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by MrShadow »

bach wrote:Otvorite bankovni račun u Brčko distriktu...Onda vam Porezna uprava i Šerif Isović ne mogu ništa
Kako?
Post Reply