Bauk bošnjačkog nacionalizma

Locked
General War

#426 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by General War »

arzuhal wrote:
Bloo wrote:
arzuhal wrote:
Ja vjerujem da postojanje Bošnjaka (time uopće ne zagovaram etničku pripadnost kao vijednost per se) oslobađa bosanstvo i omogućava da ono bude zajednički identitet svima koji se deklariši ili ne deklarišu kao pripadnici ove ili one etničke grupe/naroda.
Bosanstvo ne bi trebalo da bude proxy, već primarna odrednica svima.
U nekom idealnom svijetu.
A mi živimo u realnom.
Tako je, a u realnom vidis i sam da ne nedostaje bosnjackog forumskog sovinizma, nacionalizan je vec ispod kategorija, samo sacekaj priliku da se razmasu zastitnici
hAZNADAR

#427 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by hAZNADAR »

Bloo wrote:Crkva bosanska kao samostalna institucija ne postoji do 1252, te iako postoji dosta teorija, najčešće su i citiram Johna Finea:
- Da je bila dualistička
- Da je bila nezavisna i šizmatička, manje-više u svojoj doktrini ortodoksna (vjerskog učenja fundamentalno jednakog pravoslavnoj i rimokatoličkoj crkvi
A ako ćemo se dotaći patarenstva, zna se: slavili su isusovo rođenje, uskrs, imali krsna imena itd.
Što se tice Zulfkarpasica
Kako na jedan suptilan i nadasve akademski način negira čak i ljudskost građanima koji ne žele da se deklarišu po nacionalnoj osnovi.
"Ја sam odgojen kao Bošnjak. Sjećam se kad sam jednom prilikom rekao "Bosanac", otac mi је objasnio da је bosanac, bosanski poni, а čovjek је Bošnjak."
Sve je u suštini sumirao Kazaz
"Bošnjačka nacionalistička elita kolektivni identitet bazira i konstruira na nekoliko ideologemskih fantazmi: naraciji o krvnosrodničkoj povezanosti nacionalne zajednice, esencijalističkoj predstavi o biću i duši naroda, demonizaciji etničkih susjeda kao svepovijesnih neprijatelja, relativizaciji bošnjačke odgovornosti u povijesti, revizionističkom odnosu prema povijesti, relativizaciji bošnjačke participacije u nacizmu, nacističkim zločinima i jedinicama, te podršci Hitlerovom sistemu, participiranju u endehazijskoj ideologiji, učešću u ustaškom pokretu i zločinima tog pokreta, getoizaciji bošnjačkog kulturnog identiteta, antiprosvjetiteljstvu i antimodernizmu, osmanofiliji, islamocentričnom tumačenju svjetske povijesti i politike, arabofiliji, okcidentalizmu, herojskocentričnoj idealizaciji i mitizaciji osmanske prošlosti u BiH i ulozi bošnjačkih predaka u njoj, demonizaciji komunističke ideologije, socijalizma i titoizma u SFRJ, autokolonizaciji uslovljenoj turkofilijom kao kulturalnom strategijom koja Tursku nastoji pojmiti kao osobenu maticu za savremene Bošnjake, neobegovskoj društvenoj fantazmi, mitocentričnoj interpretaciji bosanskog srednjovjekovlja radi teza o hiljadugodišnjem državnom kontinuitetu BiH i Bošnjacima kao temeljnom narodu u BiH, prekodiranju antifašističkog naslijeđa itd. Nužno je napomenuti da se i druga dva etnička identiteta u BiH na sličan ili identičan način tumače i konstruiraju od strane njihovih nacionalističkih elita." (Arhiv alternativne prošlosti)."

Odnosno, sva tri naroda vlastitu historiju predstavljaju kao neku mitsku naraciju o vječnosti vlastite nacije.

Nacije ne nastaju same od sebe, već ih kreiraju kao konstrukt države i nacionalisti.

Oho ho,.. sto volim kada se navodno probosanski kriticari bosnjastva malo zagrebu po povrsini. Malo je of topic ali moram komentarisati tvoje pozvanje na Fine-a o CB. Fine pripada historicarima koji su utvrdili da je CB nastala u okvitu katolicke crkve i iz toga se odmetnula - i da nije bila dualisticka vec narodna crkva. A ti pises da je navodno po Fine bila sizmaticka odnosno pravoslavna? Nije tesko zakljuciti na koje historicare se ti pozvas.

A citiras Zulfikarpasica selektivno. Nalazis citat gdje govori o bosanskoj pasmini konja a preskaces citate gdje itekako slavi i glorifikuje predosmanski period poput ovog.
”Mislim da u Bosni postoji jedan fenomen, taj sentiment muslimana Bošnjaka prema predislamskoj historiji Bosne. Vidite, kako god se ja osjećam muslimanom, imam i jednu intimnu, jaku simpatiju za patarensku, bogumilsku Bosnu i za njenu historiju. U traženju svog identiteta velik sam dio vremena proveo izučavajući staru bosansku predislamsku historiju.”

I naravno - jos jednom - Zulfikarapasic nije bio historicar. Bio je prvenstveno biznismen - ono pun ko brod, pa publicista, filantrop, politicar, donator,... ali nije historicar niti mitoman a i da jeste - gdje u udzbenicima historije imas na djelu mimtomaniju od njega?

U nastavku je citiranje Kazaza koji je jedan izdvojen slucaj i sa kojim se mozes sloziti ili ne. Ali samo citiranje njega je opet selektivan pristup gdje se probira ono to pase - a to je nevjesto dokazivanje bosnjacke mitomanije.
Kazaz dakle kaze da bosnjacki nacionalizam na sličan ili identičan način kao susjedi - relativizira nacisticki dio proslosti? Pored toga sto odnos prema srednjem vijeku i porijeklu tumaci kao kopiju susjeda.

Da sumiram tvoj dosadasnji nastup bloo. Ismijavas cijeli tekst nekog zbog slova H u jednoj rijeci,... Crkvu Bosansku tumacis kao pravoslavnu gdje je navodno Fine to napisao, bosnjaci su mitomani samo zato sto ne prihvataju da su bivsi Srbi ili Hrvati, Bogumili nestali, odselili,... i Bosnjaci ne mogu nikako voditi porijeko od njih, ismijavas visevjekovni kontinuitet bosnjackog imena, Vuk ti jak historicar, Bosnjaci relativiziraju nacisticku proslost kao i susjedi,..... mislim dokle.
I onda su za pad bosanstva, bosanskog ideniteteta krivi naravno bosnjacki nacionalisti sa svoim sataniziranjima, kampanjama,... mracne sile mraka protiv tracka razuma. Mozda su upravo protagonisti bosanstva krivi za to svojim nastupom gdje je daleko vise netolerancije, predrasuda, omalovazavanja, islamofobije, razlicitih arsina, pokusaja poredjenja neuporedivog,... Samo da vas covjek cita sta pisete.

Ja i dalje cekam da mi dokazes bosnjacku mitomaniju u historiji. Na drugim temama to mozes iznositi usput kao neko nepisano pravilo - ali ovdje u prici o nacionalizmu je red da se to i dokaze.
hAZNADAR

#428 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by hAZNADAR »

General War wrote:Mi imamo ovoga

Image

Vi imate ovoga

Image

:D
Izvini ali sta stoji na beretki ovog drugog na manjoj slici? Neki simbol ali slabo se vidi iz ovog ugla.

A ovaj prvi Tvrtko nam je ostavio ovaj zapis
U ovu nepravedni rat, Uchinih s gospodinom Hercegom i po svijetu s vlasteli Bosanscimi i vishe togaj, da je vidomo vsakome: Kto godi je Bošnjanin ali Kraljstva Bosanskoga prije rata bil dlzhan komu godi Dubrovcaninu, volja na viri mu uzeto na gospockoj, a moze Dubrovcanin tozi istinom pokazati - da se ima Dubrovcaninu vratiti i platiti.

I vsakoje ubistvo chlovichje, krviprolitje, koji su u ovuj i nepravednu rat uchinjena, i vsakoje rane i ubijenja i zle richi i hotinja zla, koja su bila meju Bosanscimi ljudmi i Dubrovchcimi, oboji obljubismo... i jednosrdno prostismo i blagoslovismo I takozi pravimo i povelivamo: Da nitko ne uzmozhe, niti smiti bude uspomenuti ni iskati krvi, ni ine osvete, ni vrazhde, ni u jedno vrijeme - dokoli stoji svijet. Kto li se obrite, potvoriv se - da je gospodstvu mi nevjeran, i da se raspe.

Sto sudije odluce nitko ne moze potvoriti. A shto je uzel vojevoda Sandalj i knez Paval Radinovich, volja ini Bosnjanin, ljubo Kraljstva Bosanskoga, komu godi Dubrovcaninu dobitak, volja ine richi u siju rat, tomuj uzetju da je sudja knez Vukac Hranich i sh njim vlastelin drugi Bosanski, koga sh njim Kraljevstvu mi poshlje.

Sta mogu mitomani iz ovoga iskoristiti?
General War

#429 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by General War »

hAZNADAR wrote: Izvini ali sta stoji na beretki ovog drugog na manjoj slici? Neki simbol ali slabo se vidi iz ovog ugla.

U ovu nepravedni rat, Uchinih s gospodinom Hercegom i po svijetu s vlasteli Bosanscimi i vishe togaj, da je vidomo vsakome: Kto godi je Bošnjanin ali Kraljstva Bosanskoga prije rata bil dlzhan komu godi Dubrovcaninu, volja na viri mu uzeto na gospockoj, a moze Dubrovcanin tozi istinom pokazati - da se ima Dubrovcaninu vratiti i platiti.

I vsakoje ubistvo chlovichje, krviprolitje, koji su u ovuj i nepravednu rat uchinjena, i vsakoje rane i ubijenja i zle richi i hotinja zla, koja su bila meju Bosanscimi ljudmi i Dubrovchcimi, oboji obljubismo... i jednosrdno prostismo i blagoslovismo I takozi pravimo i povelivamo: Da nitko ne uzmozhe, niti smiti bude uspomenuti ni iskati krvi, ni ine osvete, ni vrazhde, ni u jedno vrijeme - dokoli stoji svijet. Kto li se obrite, potvoriv se - da je gospodstvu mi nevjeran, i da se raspe.

Sto sudije odluce nitko ne moze potvoriti. A shto je uzel vojevoda Sandalj i knez Paval Radinovich, volja ini Bosnjanin, ljubo Kraljstva Bosanskoga, komu godi Dubrovcaninu dobitak, volja ine richi u siju rat, tomuj uzetju da je sudja knez Vukac Hranich i sh njim vlastelin drugi Bosanski, koga sh njim Kraljevstvu mi poshlje.

Pa mozes se ti predstavljati kako hoces i koristiti i grbove kakvi ti gode, stvar je sustine i ono sto se vidi iza projekta.
hAZNADAR

#430 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by hAZNADAR »

General War wrote:
hAZNADAR wrote: Izvini ali sta stoji na beretki ovog drugog na manjoj slici? Neki simbol ali slabo se vidi iz ovog ugla.

Pa mozes se ti predstavljati kako hoces i koristiti i grbove kakvi ti gode, stvar je sustine i ono sto se vidi iza projekta.
Kojeg projekta i sta se to vidi? Mislis slavi se ZavnoBiH a ustvari relativizira nacisticka proslost, oficijelno, politicki, javno,.. zalaze za multietnicku drzavu a ustvari sprovodi dzamahiriju ili hegemoniju sa 24 ili 27%(nije valjda da ti auto trosi sad malo vise), promovira kotromanicki ljiljan a ustvari stoji spreman polumjesec kad sazriju prilike, borba da im se uopce prizna bosnjacko ime, bosanski jezik, historija i prije osmanlija,.. a ustvari je to mitomanija identicna susjedima i stranputica, autostrada pakla i stradanja,..

Ne odgovori i dalje sta stoji na kapi Alije. I tekst Tvrtka gdje pise o narodu u Bosni - bosnjacki nacionalisti rado takve zapise citiraju - izvoli nadji materijal za mitomaniju i sta se zloupotrebljava u tekstu.

Nema uvijanja, izmotavanja,... ili ceskanja po jajnicima kao jedan kolega.
Last edited by hAZNADAR on 21/01/2018 13:12, edited 1 time in total.
insomnia78

#431 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by insomnia78 »

Cuj sta se vidi. Pa zelena transferzala
LBVIEW

#432 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by LBVIEW »

insomnia78 wrote:Cuj sta se vidi. Pa zelena transferzala
:lol:
General War

#433 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by General War »

Podjela bosne moj Fransoa :roll:
General War

#434 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by General War »

hAZNADAR wrote:
General War wrote:

Kojeg projekta i sta se to vidi? Mislis slavi se ZavnoBiH a ustvari relativizira nacisticka proslost, oficijelno, politicki, javno,.. zalaze za multietnicku drzavu a ustvari sprovodi dzamahiriju ili hegemoniju sa 24 ili 27%(nije valjda da ti auto trosi sad malo vise), promovira kotromanicki ljiljan a ustvari stoji spreman polumjesec kad sazriju prilike, borba da im se uopce prizna bosnjacko ime, bosanski jezik, historija i prije osmanlija,.. a ustvari je to mitomanija identicna susjedima i stranputica, autostrada pakla i stradanja,..

Ne odgovori i dalje sta stoji na kapi Alije. I tekst Tvrtka gdje pise o narodu u Bosni - bosnjacki nacionalisti rado takve zapise citiraju - izvoli nadji materijal za mitomaniju i sta se zloupotrebljava u tekstu.

Evo recimo ovaj naslov, sta ti govori?

Nana Fata Orlović optužila Ramiza Salkića da je nagovarao da proda zemlju, on sve negira..
Bloo
Globalna šefica

#435 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by Bloo »

hAZNADAR wrote:

Kolegica :oops:
I bila su jaja u pitanju
hAZNADAR

#436 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by hAZNADAR »

General War wrote:
hAZNADAR wrote:
General War wrote:

Evo recimo ovaj naslov, sta ti govori?

Nana Fata Orlović optužila Ramiza Salkića da je nagovarao da proda zemlju, on sve negira..
Opet pokusavas skrenuti temu i izbjeci odgovoriti na vrlo jasna pitanja.

Mene bi bilo sramota biti u istom ideoloskom i politickom taboru sa tobom i da mi aplaudiras na postove. Ovo je upuceno drugima.
LBVIEW

#437 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by LBVIEW »

Jah, kriv Salkic, a ne Kacavenda. :-)
Fino rece Arzo na drugoj temi, parafraziram "kad biologija odradi svoje nece biti ni ovakvih tema".
Bozemeoprosti, Bosnjaci se drznuli borit za svoje interese pored zivih Srba/Hrvata -pa to je zlocin protiv nejaci/uljudbe, kad su im isti dali pravo? :oops:
hAZNADAR

#438 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by hAZNADAR »

LBVIEW wrote:Jah, kriv Salkic, a ne Kacavenda. :-)
Fino rece Arzo na drugoj temi, parafraziram "kad biologija odradi svoje nece biti ni ovakvih tema".
Bozemeoprosti, Bosnjaci se drznuli borit za svoje interese pored zivih Srba/Hrvata -pa to je zlocin protiv nejaci/uljudbe, kad su im isti dali pravo? :oops:
Upravo si mu dao sansu da pokusa skrenuti temu - sad ce o Salkicu ko da gledam. Pazi sad.
Brzopleto je postirao prvu sliku sa googla Alije ne razmisljajuci - prokleta beretka sa ljiljanima. :D
General War

#439 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by General War »

hAZNADAR wrote: Opet pokusavas skrenuti temu i izbjeci odgovoriti na vrlo jasna pitanja.

Mene bi bilo sramota biti u istom ideoloskom i politickom taboru sa tobom i da mi aplaudiras na postove. Ovo je upuceno drugima.
Ne pokusavam ja nista skrenut nego sto pojedinima ko mjaloj djeci treba sve crtati...sad ti pravis tabore sugerisuci ko biva pravovjerne od onih hanam drugih..meni sve jedno.
General War

#440 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by General War »

hAZNADAR wrote:
Upravo si mu dao sansu da pokusa skrenuti temu - sad ce o Salkicu ko da gledam. Pazi sad.
Brzopleto je postirao prvu sliku sa googla Alije ne razmisljajuci - prokleta beretka sa ljiljanima. :D
Nista nije brzopleto nego sto ti namjerno spinujes...kao sto je doticni nosio beretku sa ljuljanima trazis da vjerujem isto kao sto bi ja sad tebi trazio da vjerujes srbima sto nose jugoslovensku zastavu...kako ba tako pokusavas ocigledne stvari izmanipulistati? :-) :D
Razni salkici su samo potvrda onoga s cime se trebas suociti...dobro ne ti, u sveckoj tih posljedica nece se viditi.
insomnia78

#441 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by insomnia78 »

Il cak srbima koji se busaju bosanstvom. :lol:
Last edited by insomnia78 on 21/01/2018 14:00, edited 1 time in total.
General War

#442 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by General War »

...ma jok, dopisni su pravovjerni, ko reko ...zan pijer reko :D
LBVIEW

#443 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by LBVIEW »

insomnia78 wrote:Il cak srbima koji se busaju bosanstvom. :lol:
Borivoje iz Ugljevika. :lol: :lol:
John Cleese

#444 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by John Cleese »

Zetra :| :D
hAZNADAR

#445 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by hAZNADAR »

General War wrote:
hAZNADAR wrote:
Nista nije brzopleto nego sto ti namjerno spinujes...kao sto je doticni nosio beretku sa ljuljanima trazis da vjerujem isto kao sto bi ja sad tebi trazio da vjerujes srbima sto nose jugoslovensku zastavu...kako ba tako pokusavas ocigledne stvari izmanipulistati? :-) :D
Razni salkici su samo potvrda onoga s cime se trebas suociti...dobro ne ti, u sveckoj tih posljedica nece se viditi.
Ja apsolutno vjerujem Srbima sto nose YU - valjda ti je poznat moj stav o ne/ravnopravnosti naroda u YU i arsina. Srpska politka nije puno toga promijenila iz vremena YU standarda - barem po pitanju Bosnjaka. Docim uz ljiljane moras lupom traziti hegemoniju, mitomaniju, dzamahiriju, nacionalizam nalik susjedima,... i u teoriji i praksi.
Svi vam se argumenti svode na izuzetke i citanje misli.

Svo se slavljenje Tvrtka, kraljevine Bosne, CB,... i javno i virtuelno uglavnom svodi na Bosnjake.

OK, bar si odgovorio napokon na jedno pitanje a to je da Alija ima ljiljan - bez obzira sto mu citas misli i tvrdis da glumi. Isto kao da pricamo o Safetu Susicu kroz prizmu kako nema pojma, kako je bio diletant, korupcija, stele, jamio para, imao srece, planirao samo iskoristiti to da se uvali drugdje poslije,..... a zanemariti ko je jedino odveo repku na prvenstvo.

Sta cemo sa spornim tekstom Tvrtka Kotromanica kojeg sam postirao i kojeg nije tesko razumjeti. Drzava BiH od pocetka nezavisnosti do danas i pored svega oficijelno i javno postuje drzavnorpavnu tradiciju bosanske drzave. Danas se Srbi i Hrvati pozivaju na historiju Srbije i Hrvatske, dakle Nemanjice, Tomislava, Frankopane, Karadjordja,..... a kada se Bosnjaci pozivaju na Bosnjane i Koromanice - uu mitomanija? :lol:

Srpski i hrvatski nacionalizam je barem slozan u svojoj gluposti oko tumacenje toga a to je da se Bosnjaci kao vecinom muslimani(bez obzira bio neko vjernik ili ateista) upravo iz vjerskog razloga ne mogu pozivati na Kotromanice, Bosnjane,.. i da je mitomanija kad to rade. Necemo sad kritikovati to. Da cujemo tebe i slicne. Slazes li se sa time ili ne? Pa da vidimo po cemu mislis da je Tvrtko vise tvoj nego moj.
A_A_AKCIJA

#446 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by A_A_AKCIJA »

Svako ima pravo na mišljenje, demokratsko smo društvo.

Postoji razlika između činjenica i mišljenja.

Npr. Bošnjak i Bosanac su do sredine 19. st. sinonimi. Ovo je činjenica. Sa dolaskom nacionalnih pokreta Srba i Hrvata u BiH, pravoslavni Bošnjaci postaju Srbi, a katolici Hrvati.

Ovo je višestruko potvrđeno, čak i u srpskim i hrvatskim istorijskim izvorima. Pogledati samo misije Prosvjete i Napretka i sa kojim ciljem su osnovane.

Takođe, jako dobro su poznati pokušaji da se ostane pri jedinstvenom nazivu Bošnjak, koji su nažalost izblijedjeli vremenom.

Ovo ne znači da su svi Srbi i Hrvati u BiH nekada prije bili Bošnjaci. Jednako kao što ni današnji Bošnjaci nisu prijašnji Bošnjaci. Stanovništvo i nacionalni pokreti su učinili da smo danas svi miks svega.

Sa druge strane, slavenska teorija je govorila potpuno suprotno. Svi smo Slaveni i nema tu puno da se priča. Hej Slaveni su pjevali i Mađari, Albanci, Romi i svi koji to nikad nisu bili. Današnje modernije teorije govore o raznim uticajima naroda na porijekla današnjih, modernih naroda. Nacionalni puritanizam je davno prevaziđen. Svi današnji moderni narodi u BiH vode porijeklo od Slavena, Ilira, Gota, Tračana, Vlaha, a u nazad 150 godina i Turaka, Austrijanaca...

Danas, kao što rekoh, svako može i treba da bude šta hoće. Tako i HDZ pošalje crnca iz, ja mislim Ugande, kao BiH ambasadora u Japanu - Hrvata. Sasvim legitimno, ako se čovjek tako osjeća. Osjećaj ne mora biti baziran na činjenicama, niti vas ko mora utjerivati u kakav tor na osnovu činjenica.

Današnji Bošnjak i Bosanac nisu sinonimi. Vidimo, različito se doživljavaju, a prije svega zbog nepoznavanja činjenica. Bosanac može biti i Bošnjak, ali i Srbin, Hrvat, Rom, Jevrej, ... Ja to tako doživljavam, ali ne tjeram nikoga da postupa po mom doživljaju.

Isto tako, nema potrebe da se iko odriče svog nacionalnog identiteta, da bi pokazao volju za suživotom. Apsolutno je pravo jedne skupine stanovnika ove države da se zove svojim istorijskim imenom i to se ne smije osporavati. Ostale dvije većinske skupine, kojima uz ove prve volimo tepati da su konstitutivni narodi, takođe mogu da se zovu kako hoće. U tome ne smije biti nikakvih problema.

Identitet Bosanaca vidim kao zajednički identitet svih građana Bosne i Hercegovine, a nikako kao etničku odrednicu. Kažem, moje je mišljenje, a onaj ko se izjasnio na popisu kao Bosanac, gdje sam ja bio Bošnjak, može i ima pravo da mi osporava to mišljenje i objasni zašto je on to doživio drugačije. Ne vidim tu razloga za ikakvu raspravu...
LBVIEW

#447 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by LBVIEW »

Ma lazno pitanje, izuzev za ove lafo "Bosance", odnosno prikrivene Srbe :D kojima rastu tlak i frustracije sto vise ne gumo sugerirati Bosnjacima sta i kako. Teske muke po Radovanu. :izet:
General War

#448 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by General War »

Tipican primjer nesposobnjakovica, ni veliko srbe sa foruma ne moze istjerati :mrgreen:
LBVIEW

#449 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by LBVIEW »

Su cim ces jadan ne bio pred Milosa, sta kojeg vraga pokusavat sakriti da si Binsr? :D
John Cleese

#450 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma

Post by John Cleese »

A_A_AKCIJA wrote:Osjećaj ne mora biti baziran na činjenicama, niti vas ko mora utjerivati u kakav tor na osnovu činjenica.
:thumbup:

A ljudi se satrase pravdajuci stvari kojima pravdanje nije potrebno...

Te treba nekome dokazati stoljetni (ma malo je, idemo na milenijski...) kontinuitet necega o cemu naprosto nema dovoljno pouzdanih informacija ili raditi i gore stupidarije - transpoziciju savremenog nacionalnog sentimenta u daleku proslost, defiguraciju jezika u funkciji pravdanja izbora njegovog imena...

A bosanstvo versus bosnjastvo je jalovo natezanje oko terminologije i nista vise...
Zapravo, nista bitno i vrijedno, jer jeste, na primjer, emotivna reakcija nizeg reda, izraz otpora prvih prema (naravno, ne inherentnom, ali vrlo cesto neporecivom, ocitom) papanluku drugih - otpora koji rezultira, izmedju ostalog i mukotrpnim, a (opet...) jalovim konstruiranjem bog zna kakvih razlika u smislu naglasavanja toboznje nedopustivosti identifikacije.
(Dobra ilustracija manira koji inicira gore pomenutu reakciju bi bila i pricica o Zulfikarpasicevom (na stranu, za trenutak, sve dobro sto je uradio, rekao...) ocu i konjima, koju je neko tu vec spomenuo.)

Jbg...
Locked