Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

supercali

#426 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?

Post by supercali »

FreakyStyley wrote:
Tomahawk11 wrote:Nije to bitno, bitna je poenta :mrgreen:
Ima i sad neko sranje tamo 8-)
Ima Argelini (seljakluk - kacemo na shishu brat moi liepi) i Johnny (studentarija i metalci iz provincije). :D
Ja koliko znam atila je bila u vila parku lijevo od ulaza
Tomahawk11
Globalni moderator

#427 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?

Post by Tomahawk11 »

supercali wrote:
FreakyStyley wrote:
Ima Argelini (seljakluk - kacemo na shishu brat moi liepi) i Johnny (studentarija i metalci iz provincije). :D
Ja koliko znam atila je bila u vila parku lijevo od ulaza
Atila je prije toga bila na Malti, gdje je sad Johhny. Znam, jer je prije toga bio Rock Club, bilo rega mjesto, dodjem jednom, neka dvojica glavonja na ulazu, pretresaju :? kontam sta je ovo, kad unutra :-)
Poslije je ta Atila preselila u staklenku prije Omera Maslica.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#428 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?

Post by plain vanilla »

Tomahawk11 wrote:
Atila je prije toga bila na Malti, gdje je sad Johhny. Znam, jer je prije toga bio Rock Club, bilo rega mjesto, dodjem jednom, neka dvojica glavonja na ulazu, pretresaju :? kontam sta je ovo, kad unutra :-)
Poslije je ta Atila preselila u staklenku prije Omera Maslica.
o kakvom manjku ljubavi ovi pricaju? :? :mrgreen: :kiss:
Tomahawk11
Globalni moderator

#429 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?

Post by Tomahawk11 »

plain vanilla wrote:
o kakvom manjku ljubavi ovi pricaju? :? :mrgreen: :kiss:
Ma pusti ti njih :kiss:
Dosadno, pa moraju nesto :mrgreen:
ultima_palabra

#430 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?

Post by ultima_palabra »

FreakyStyley wrote:
Neki dan prolazim, otvorio se i neki jazz bar tamo :shock:
SkyLimit

#431 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?

Post by SkyLimit »

Baš ću pitati jarana iz Tuzle a kome je mama Sarajka šta misli o ovom pitanju.
Njanjavi

#432 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?

Post by Njanjavi »

Ovo je klise nevidjen u poslijeratnoj bosni, vecinom furan od strane stoke koja se nafurala na lose tripove navijackih furki.
Sreca navijac nikad nisam bio nit me fudbal nesta fascinira, ovcja furka, pa tako nikad nisam imao nit dojam da me nesta mrze u sarajevu nit sam kad sta slicno dozivio.
Dodjem normala, ponasam se normala kao u svom gradu, nikad nijedan problem tu nisam dozivio u zivotu.
To je nekako posebno bivalo u doba dok se partijalo, 2000tih, od 2001ve do 2005te, nema mjeseca kad se nije partijalo u sarajevu il sirom bosne.
Ponasaj se normalno, nikad neces dozivjet sranje.
Tuzla je posebna prica, tuzla mi je kao druga zenica, prelijep grad, prelijep narod, urbana ekipa, ako bi igdje ikad u bosni mogao zivjet sem zenice to je tuzla definitivno.
A i oduvjek nekako nas gotivi raja iz tuzle a i mi njih.
Tuzla one love <3
Dr Kova

#433 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?

Post by Dr Kova »

ja71 wrote:jasno je da Sarajevo nudi vise nego ostali gradovi.

Medjutim, vazi li to i za Sarajlije
Sarajlije kao kategorija ljudi haman više ne postoje...

A ovo o mržnji, ono ne znam šta da mislim... Budi čovjek i toeto, stvarno je nebitno odakle je ko... Šaneri s Bistrika ("Brat moi", ja sam ti s Čaršije) pa vjeruj mi, draži su mi svi ostali ljudi od njih... Fakat nebitno odakle je ko, ako ćemo realno i Sarajevo je kasaba... Mržnja je odlika malih ljudi...
undefined007

#434 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?

Post by undefined007 »

bosanska senzacija wrote:sarajlije ne vole focake i sandzaklije, za zenicane i tuzlake ih boli kurac.

nikad nisam cuo da neko u drustvu negativno prica o zenicanima i tuzlacima ali sam dosta puta cuo da ovi drugi negativno pricaju o sarajevu i sarajlijama.

mislim da su u pitanju kompleksi inferiornosti sto je sasvim normalna stvar za tako male i učmale sredine.
Generalno gledajući imam dosta prijatelja iz TK većina ih nema komplekse, dok ima par pojedinaca koji bi kao provocirali onim ishabanim frazama tipa "sarajlice" itd. Zenicana ne znam nesto puno u Sarajevu, a ove koje znam operisani su uglavnom od tih kompleksa. Ja licno nemam amonizitet prema Tuzlacima/Zenicanima.
Paper_girl

#435 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?

Post by Paper_girl »

Živjela sam godinama u Sarajevu a inače sam iz jednog od gore pomenutih gradova. Nisam lokalpatriota, ne mrzim nikoga na toj osnovi. Upoznala sam svakakvih ljudi, od onih koji su me primili i obradovali mi se kao da sam im rod rođeni pa do onih koji su me mrko pogledali sa željom da se što prije vratim u svoje ''selo''.

Osip dobijem od priče da su seljaci došli nekome da kradu poslove, papci ne znaju ovo i ono a njima najveći uspjeh u životu ime općine u kojoj su rođeni. To je nešto što se može pronaći u svakom od navedenih gradova. Nećemo mi nikad imati ''gradove'' u smislu u kojem ih želimo sve dok ne budemo znali pružiti dobrodošlicu svakome ko se došao obrazovati i doprinijeti nešto gradu u kojem će živjeti.

Mene je šokiralo razmišljanje kod nekih ljudi da ako si rođen u malom mjestu i ne treba da se trudiš da postigneš nešto više - ''ta šta će ona sa sela, svi bi danas završavali fakultete''.

Konkretno na temu pomenutih gradova sam čula dosta, nažalost. Ne volim se uopće upuštati u takve razgovore jer me svaki gura korak dalje ka napuštanju naše divne BiH.

Da mogu birati, ne bih izabrala nijedno ni drugo za mjesto u kojem ću svoju djecu odgajati.
Connaisseur Karlin

#436 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?

Post by Connaisseur Karlin »

Paper_girl wrote:Živjela sam godinama u Sarajevu a inače sam iz jednog od gore pomenutih gradova. Nisam lokalpatriota, ne mrzim nikoga na toj osnovi. Upoznala sam svakakvih ljudi, od onih koji su me primili i obradovali mi se kao da sam im rod rođeni pa do onih koji su me mrko pogledali sa željom da se što prije vratim u svoje ''selo''.

Osip dobijem od priče da su seljaci došli nekome da kradu poslove, papci ne znaju ovo i ono a njima najveći uspjeh u životu ime općine u kojoj su rođeni. To je nešto što se može pronaći u svakom od navedenih gradova. Nećemo mi nikad imati ''gradove'' u smislu u kojem ih želimo sve dok ne budemo znali pružiti dobrodošlicu svakome ko se došao obrazovati i doprinijeti nešto gradu u kojem će živjeti.

Mene je šokiralo razmišljanje kod nekih ljudi da ako si rođen u malom mjestu i ne treba da se trudiš da postigneš nešto više - ''ta šta će ona sa sela, svi bi danas završavali fakultete''.

Konkretno na temu pomenutih gradova sam čula dosta, nažalost. Ne volim se uopće upuštati u takve razgovore jer me svaki gura korak dalje ka napuštanju naše divne BiH.

Da mogu birati, ne bih izabrala nijedno ni drugo za mjesto u kojem ću svoju djecu odgajati.
za kompletan post :thumbup:
MHAB

#437 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?

Post by MHAB »

Paper_girl wrote:Živjela sam godinama u Sarajevu a inače sam iz jednog od gore pomenutih gradova. Nisam lokalpatriota, ne mrzim nikoga na toj osnovi. Upoznala sam svakakvih ljudi, od onih koji su me primili i obradovali mi se kao da sam im rod rođeni pa do onih koji su me mrko pogledali sa željom da se što prije vratim u svoje ''selo''.

Odlučio sam da ti repliciram ponukan nepodnošljivom lakoćom zaključivanja i generaliziranja koje sam primjetio na ovom forumu, a tvoj post mi je bio šlagvort. Znači ništa lično niti isključivo upućeno tebi nego konstatacija "stanja uma" kod Bosanaca ili Hercegovaca za koje je tvoj post reprezentativan primjer. U mom repliciranju nema nikave želje da otvaram diskusiju o sadržaju tvog posta niti pokušavam napisati da si ti u pravu ili u krivu, jer je na kraju krajeva to tvoje lično iskustvo i glupo mi je da o njemu polemiziram. Ono što mi je interesantno mogu sažeti u pitanje zbog čega misliš da je tvoje lično iskustvo jedini osnov za donošenje zaključka i formiranje tvog konačnog stava. Razumijem da lično iskustvo u bilo čemu ima mnogo veću težinu od iskustva drugih ljudi, ali zar nije pretenciozno tako pojednostavljivanje? Realno posmatrano ti kao i bilo ko drugi dolazi u dodir sa relativno malim brojem stanovnika Sarajeva i na osnovu toga ti ne znaš šta je većinski stav npr. stanovnika Sarajeva o Tuzli i tuzlacima ili Zenici i zeničanima ili obrnuto. Koliko vidim iz tvog posta ti nisi provela naučno fundirano istraživanje na relevantnom uzorku koje bi ti dalo odgovor šta misle stanovnici Sarajeva o tuzlacima i zeničanima i obrnuto. Jednostavno vrlo često svoj lični stav doživljavamo previše bitnim, a u osnovi on to nije kod ovakvih diskusija ma koliko mi vjerovali suprotno....
MyTao

#438 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?

Post by MyTao »

MHAB wrote:

Odlučio sam da ti repliciram ponukan nepodnošljivom lakoćom zaključivanja i generaliziranja koje sam primjetio na ovom forumu, a tvoj post mi je bio šlagvort. Znači ništa lično niti isključivo upućeno tebi nego konstatacija "stanja uma" kod Bosanaca ili Hercegovaca za koje je tvoj post reprezentativan primjer. U mom repliciranju nema nikave želje da otvaram diskusiju o sadržaju tvog posta niti pokušavam napisati da si ti u pravu ili u krivu, jer je na kraju krajeva to tvoje lično iskustvo i glupo mi je da o njemu polemiziram. Ono što mi je interesantno mogu sažeti u pitanje zbog čega misliš da je tvoje lično iskustvo jedini osnov za donošenje zaključka i formiranje tvog konačnog stava. Razumijem da lično iskustvo u bilo čemu ima mnogo veću težinu od iskustva drugih ljudi, ali zar nije pretenciozno tako pojednostavljivanje? Realno posmatrano ti kao i bilo ko drugi dolazi u dodir sa relativno malim brojem stanovnika Sarajeva i na osnovu toga ti ne znaš šta je većinski stav npr. stanovnika Sarajeva o Tuzli i tuzlacima ili Zenici i zeničanima ili obrnuto. Koliko vidim iz tvog posta ti nisi provela naučno fundirano istraživanje na relevantnom uzorku koje bi ti dalo odgovor šta misle stanovnici Sarajeva o tuzlacima i zeničanima i obrnuto. Jednostavno vrlo često svoj lični stav doživljavamo previše bitnim, a u osnovi on to nije kod ovakvih diskusija ma koliko mi vjerovali suprotno....
Slazem se... Mada je ovaj forum dokaz da ono sto je ona dozivila nije rijetkost. Ali argument joj je tipa kada Hrle kaze kako zna sve o Danskoj jer ima jednog druga koji tu zivi i koji mu prica kako je tu...
Paper_girl

#439 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?

Post by Paper_girl »

Slažem se da svi imamo tendenciju ka generaliziranju čak i kad nemamo takvu namjeru (kao ja u svom postu).

Radi se o tome da uslovno rečeno normalne reakcije ljudi lako zaboravljamo dok ove koje nam osobito smetaju zapamtimo.

Ovi ljudi o kojima sam ja pričala nisu u većini ali jesu zato često glasniji sa iznošenjem svog stava pa se stvara slika da većina razmišlja kao oni.
supercali

#440 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?

Post by supercali »

Paper_girl wrote:Slažem se da svi imamo tendenciju ka generaliziranju čak i kad nemamo takvu namjeru (kao ja u svom postu).

Radi se o tome da uslovno rečeno normalne reakcije ljudi lako zaboravljamo dok ove koje nam osobito smetaju zapamtimo.

Ovi ljudi o kojima sam ja pričala nisu u većini ali jesu zato često glasniji sa iznošenjem svog stava pa se stvara slika da većina razmišlja kao oni.
Da bi promijenila bar malo misljenje vrijeme ti je za kafu
Paper_girl

#441 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?

Post by Paper_girl »

supercali wrote: Da bi promijenila bar malo misljenje vrijeme ti je za kafu

Ne razumijem?
supercali

#442 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?

Post by supercali »

Paper_girl wrote:

Ne razumijem?
Jesi slobodna?
belfy

#443 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?

Post by belfy »

MHAB wrote:

ne zelim da pricam o sadrzaju tvog posta, samo cu cijeli svoj post posvetiti sadrzaju tvog posta. genijalno. :D (ima i vise, ali da sumblimiram...) :lol:
Sanjarko

#444 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?

Post by Sanjarko »

supercali wrote:
Paper_girl wrote:

Ne razumijem?
Jesi slobodna?
:lol: :kiss:
undefined007

#445 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?

Post by undefined007 »

U principu "normalni" ljudi nece nikome smetati taman da je ne znam ti odakle. "Seljacine" svima smetaju, nije ih teško prepoznati po ponašanju. Poštuj ti mene i ja ću tebe i neće biti problema. Šta me briga što si ti sa sela, a ja iz grada, možda je tvoje ponašanje bolje i civilizovanije od mog.
MHAB

#446 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?

Post by MHAB »

ne zelim da pricam o sadrzaju tvog posta, samo cu cijeli svoj post posvetiti sadrzaju tvog posta. genijalno. :D (ima i vise, ali da sumblimiram...) :lol:[/quote]

Percepcije su čudo kao i čitanje onog što nije napisano, jer iz nekog razloga neko je stvorio vlastitu percepciju da razumije ono što nije napisano nego on to čita između redova demistifirajući "nevidljivi sadržaj". :D :D

Bez uvrede ali fudbalskim žargonom rečeno:" Promašio (promašila) si cijeli fudbal." Promaklo mi je da li si muško ili žensko. Ideja mog posta je bila pitanje generalizacije uopšte, a ne polemisanje sa ličnim stavom člana foruma na čiji sam se post referirao. Dakle, ja nisam polemisao sa njom o sadržaju njenog posta u smislu stavova koje je napisala na osnovu svog ličnog iskustva (narodski rečeno nisam joj napisao da to nije istina niti sam njemo lično iskustvo pretočeno u stav na bilo koji način osporavao ili komentarisao), nego sam se referirao na nepodnošljivu lakoću kojom većina ljudi svoje lično iskustvo koristi kao jedini izvor za donošenje svojih vlastitih stavova i da na osnovu toga generalizuje različite društvene pojave. U ovom slučaju cijelo pitanje odnosa između stanovnika gradova koje je spomenula svodi na najmanju zajedničku mjeru, a to je njeno lično iskustvo i onda na osnovu toga generalizuje cijelokupne odnose. To bi bilo isto da ja na osnovu svog ličnog iskustva da sam preživio rat u Sarajevu i da nisam bio ranjen te da su najbliži članovi moje porodice isto tako preživjeli opsadu Sarajeva i da hvala Bogu nisu bili ranjeni donosim generalan zaključak o ratnim dešavanjima vezanim za Sarajevo pod opsadom.

Još jednom da zaključim i završim prepisku. Ja se nisam bavio sadržajem njenog posta komentarušući ga pozitivno ili negativno nego sam pokušao njen post iskoristim kao šlagvort (što sam doslovno i napisao u predhodnom postu) da ukažem na određeni model ponašanja koji je po meni vrlo raširen na ovom forumu i u našem društvu uopšte, a koji po meni nije ispravan.

Toliko i hvala... :D :D :D :D
Paper_girl

#447 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?

Post by Paper_girl »

MHAB wrote: Percepcije su čudo kao i čitanje onog što nije napisano, jer iz nekog razloga neko je stvorio vlastitu percepciju da razumije ono što nije napisano nego on to čita između redova demistifirajući "nevidljivi sadržaj". :D :D

Bez uvrede ali fudbalskim žargonom rečeno:" Promašio (promašila) si cijeli fudbal." Promaklo mi je da li si muško ili žensko. Ideja mog posta je bila pitanje generalizacije uopšte, a ne polemisanje sa ličnim stavom člana foruma na čiji sam se post referirao. Dakle, ja nisam polemisao sa njom o sadržaju njenog posta u smislu stavova koje je napisala na osnovu svog ličnog iskustva (narodski rečeno nisam joj napisao da to nije istina niti sam njemo lično iskustvo pretočeno u stav na bilo koji način osporavao ili komentarisao), nego sam se referirao na nepodnošljivu lakoću kojom većina ljudi svoje lično iskustvo koristi kao jedini izvor za donošenje svojih vlastitih stavova i da na osnovu toga generalizuje različite društvene pojave. U ovom slučaju cijelo pitanje odnosa između stanovnika gradova koje je spomenula svodi na najmanju zajedničku mjeru, a to je njeno lično iskustvo i onda na osnovu toga generalizuje cijelokupne odnose. To bi bilo isto da ja na osnovu svog ličnog iskustva da sam preživio rat u Sarajevu i da nisam bio ranjen te da su najbliži članovi moje porodice isto tako preživjeli opsadu Sarajeva i da hvala Bogu nisu bili ranjeni donosim generalan zaključak o ratnim dešavanjima vezanim za Sarajevo pod opsadom.

Još jednom da zaključim i završim prepisku. Ja se nisam bavio sadržajem njenog posta komentarušući ga pozitivno ili negativno nego sam pokušao njen post iskoristim kao šlagvort (što sam doslovno i napisao u predhodnom postu) da ukažem na određeni model ponašanja koji je po meni vrlo raširen na ovom forumu i u našem društvu uopšte, a koji po meni nije ispravan.

Toliko i hvala... :D :D :D :D
Dobro, kad već uzimaš moj post kao reprezentativan za nepodnošljivu lakoću generaliziranja, kao šlagvort, nemoj se ljutiti što ću ja to sada ipak shvatiti lično.

Gdje tačno u mom postu ti vidiš to famozno zaključivanje i generaliziranje? Jesam li negdje napisala riječ ''većina''? Da li si uočio prvu rečenicu gdje sam napisala da sa srela i jednu i drugu ''vrstu'' ljudi?

Koja je poenta foruma po tvom mišljenju ako nije da ljudi iznesu i razmijene lične utiske? Da li treba da sudjelujemo na forumu samo ako smo ispitali dovoljan broj slučaja i na osnovu toga pažljivom analizom izveli zaključak? Da nisi pobrkao pojmove pisanja naučnog rada i pisanja posta na forumu?

To što se ti ofirno trudiš da, koristeći reference na Kunderu i nekoliko tebi svojstvenih riječi na koje si vjerovatno vrlo ponosan, poniziš druge ljude i pokažeš im koji su ''nivo'' ne znači da si ustvari nešto inteligentniji niti da si pametnije pristupio ovoj temi.

Na koncu, ti jesi upravu djelomično za to generaliziranje, ljudi imaju tendenciju ka tome i na forumu i uživo, ali to definitivno nije način da se takvo mišljenje iznese, pogotovo ne uz vrijeđanje drugih ljudi na neutemeljenim pretpostavkama.
MyTao

#448 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?

Post by MyTao »

undefined007 wrote:U principu "normalni" ljudi nece nikome smetati taman da je ne znam ti odakle. "Seljacine" svima smetaju, nije ih teško prepoznati po ponašanju. Poštuj ti mene i ja ću tebe i neće biti problema. Šta me briga što si ti sa sela, a ja iz grada, možda je tvoje ponašanje bolje i civilizovanije od mog.
Noo.... nemoguce.
MHAB

#449 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?

Post by MHAB »

Dobro, kad već uzimaš moj post kao reprezentativan za nepodnošljivu lakoću generaliziranja, kao šlagvort, nemoj se ljutiti što ću ja to sada ipak shvatiti lično.

Gdje tačno u mom postu ti vidiš to famozno zaključivanje i generaliziranje? Jesam li negdje napisala riječ ''većina''? Da li si uočio prvu rečenicu gdje sam napisala da sa srela i jednu i drugu ''vrstu'' ljudi?

Koja je poenta foruma po tvom mišljenju ako nije da ljudi iznesu i razmijene lične utiske? Da li treba da sudjelujemo na forumu samo ako smo ispitali dovoljan broj slučaja i na osnovu toga pažljivom analizom izveli zaključak? Da nisi pobrkao pojmove pisanja naučnog rada i pisanja posta na forumu?

To što se ti ofirno trudiš da, koristeći reference na Kunderu i nekoliko tebi svojstvenih riječi na koje si vjerovatno vrlo ponosan, poniziš druge ljude i pokažeš im koji su ''nivo'' ne znači da si ustvari nešto inteligentniji niti da si pametnije pristupio ovoj temi.

Na koncu, ti jesi upravu djelomično za to generaliziranje, ljudi imaju tendenciju ka tome i na forumu i uživo, ali to definitivno nije način da se takvo mišljenje iznese, pogotovo ne uz vrijeđanje drugih ljudi na neutemeljenim pretpostavkama.[/quote]

Iskreno ne znam šta sam napisao, a da je bilo dvosmisleno i čime sam pokazao namjeru da vrijeđem ili ponižavam druge učesnike u diskusiji na ovoj temi, a pogotovo tebe. Moja pozicija je da većina bosanaca i hercegovaca precjenjuje značaj ličnog iskustva i često svoje lično iskustvo predstavljaju kao generalani stav o nekoj društvenoj pojavi. Isto tako sam napisao vrlo direktno da ne komentarišem sadržaj tvog posta jer je to tvoje lično iskustvo koje ja ne osporavam ni na koji način.

Citiram:" Osip dobijem od priče da su seljaci došli nekome da kradu poslove, papci ne znaju ovo i ono a njima najveći uspjeh u životu ime općine u kojoj su rođeni. To je nešto što se može pronaći u svakom od navedenih gradova. Nećemo mi nikad imati ''gradove'' u smislu u kojem ih želimo sve dok ne budemo znali pružiti dobrodošlicu svakome ko se došao obrazovati i doprinijeti nešto gradu u kojem će živjeti.

Mene je šokiralo razmišljanje kod nekih ljudi da ako si rođen u malom mjestu i ne treba da se trudiš da postigneš nešto više - ''ta šta će ona sa sela, svi bi danas završavali fakultete''. "

Izvini ako ovo nije generalizacija zasnovana na ličnom iskustvu onda sam ja "promašio cijeli fudbal" ili ne razumijem temu o kojoj pišemo postove. Ne kontam kakve veze ima Kundera ili tih "nekoliko tebi svojstvenih riječi na koje si vjerovatno vrlo ponosan", i kojima želiš da "poniziš druge ljude i pokažeš im koji su ''nivo'' ne znači da si ustvari nešto inteligentniji niti da si pametnije pristupio ovoj temi."

Već sam napisao na početku ovog posta, a evo sada ću ponoviti još jednom. Nije mi palo na kraj pameti da bilo koga vrijeđam, niti nedo' Bog da sam svojim pisanjem želio na bilo koji način poniziti bilo kog učesnika u ovoj diskusiji. Imam previše godina da bih koristio forum na Klixu i sakriven iza nicka u virtualnom svijetu pokazivao kako sam "inteligentniji ili manje inteligentan " od ostalih učesnika u diskusiji.

Jedini motiv koji sam imao kada sam odlučio da se uključim u ovu diskusiju je bila želja da sučelim svoju poziciju o ovom društvenom fenomenu o kome pišemo sa pozicijama drugih učesnika u diskusiji i pokušam svojim pisanjem doprinijeti kvalitetu same teme o kojoj pišemo. Zato ne razumijem šta tu može biti sporno. Zar kvalitetu diskusije o bilo kojoj temi (uključujući i pisanje na forumu portala poput Klixa) ne doprinosi pokušaj svih učesnika da ulože intelektualni napor kako bi pišući što kvalitetnije postove diskusija bila što bolja pogotovo kada su stavovi oprečni? Zar sučeljavanje argumenata nije suština pisanja na forumima kada ljudi ne dijele iste stavove? Nigdje ne tvrdim da je ono što sam ja napisao jedina ili apsolutna istina. Iznio sam svoju poziciju i svoje argumente. I to je to. Ni manje ni više...

Ovim postom završavam pisanje i diskusiju na ovoj temi, jer sam napisao sve što sam smatrao bitnim za ovu temu pa bi daljnje pisanje bilo samo recikliranje već napisanog, a to ni na koji način ne bi doprinijelo kvalitetu diskusije. Što sam smatrao važnim o ovoj temi to sam i napisao, pa sada prepuštam ostalim učesnicima u diskusiji ili nekim novim koje naša polemika može potaknuti da napišu svoj stav i taku daju dodatni kvalitet ovoj temi....
belfy

#450 Re: Otkud manjak ljubavi između Sarajlija i Zeničana/Sarajlija i Tuzlaka?

Post by belfy »

MHAB wrote:...
nije problem da svako iznese misljenje na forumu. problem je kada je ono kotradiktorno. posto vec drugi put govoris da zavrsavas sa diskusijom, nadajmo se da ces iz drugog puta uspjeti. jer prvi put nisam mislio odgovarati na ispisano, jer si rekao da zavrsavas... ako i drugi put ne izdrzis onda da i ja iznesem svoj stav nadalje.
Post Reply