Da čujem računicu, samo nastavi.HAVANA wrote:Recimo da si podigao 70000 milja na 10 godina i rata ti 775km i poslije 6 godina ga prodas,koliko ti je ostalo? U suprotnom racunaj koliko si dao na kiriju i sta imas? Da ne govorim ako si pametno kupio,pa malo zasukao rukave,sam ga sredio,lokacija,rast cijene nekretnine ...The BEN10 wrote:Halali na sekundu: recimo da si podigao kredit od 100 milja na 15 godina i njime kupio stan. U narednih 15 godina trebaš lupam vratiti 150-160 milja. Dogodi se, nedaj Bože, da za 10 godina (tj. 2/3 otplatnog roka) izgubiš posao, koliko "ušteđevine" imaš prema svojoj računici?mali_milojica wrote:Da se ponovim,nemam minus na limitu.
Imam kredit za stan jos 9 godina (hocu da imam svoje,ako ne mognem placati prodam,banci njeno,ostatak meni,izadze kao stednja)![]()
Do tada si vratio 2/3, dakle 100-110 milja, taman onoliko koliko vrijedi stan. A ti dužan još 50-60 milja. Koja crna ušteđevina!?
Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
-
The BEN10
#426 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#427 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Jeste, izvolitesumirprimus wrote:eee da li je ovo tema minus na tekucem racunu- pomoc ili zlo?
Ma dobro, sve se ovo tice minusa, samo sto forumasi uglavnom idealiziraju stvari.
Da se razumijemo, ne bih ni ja nikad marke otisao u minus da nije potreba.
Najjace bi bilo kao sto su stari radili, stek u jastuk i zdravo.
Onaj gore pita je li mu mater dizala sa kartica....pa kako ce dizati kad nije bilo kartica
- HAVANA
#428 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Kod mene svake.prog321 wrote:Kakav rast cijene nekretnine ?
-
The BEN10
#429 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Tomahawk11 wrote:A uzmi i u obzir da ces ratu placati jedan period, dok ces rentu dozivotno i na kraju nemas nista.
Nemoguće je rentati stan 10 godina, za to vrijeme plaćati kiriju mnogo manju od rate, uštedjeti novac i kupiti gotovinom?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#430 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Narode ba, nemojte po sebi ravnati, nismo svi isti niti zelimo sve isto.
Neko ce dati milku za novi ajfon, dok cu ja za te pare otic sa pichichem u Pulu. Ja cu krnut par stoja na odijelo, dok ce neko za te pare kupiti frizider. Neko voli da ima svoju nekretninu makar placao veliku ratu, dok drugi voli da mu ostaje vise para i renta stan.
Niko tu nije pametniji od drugog, stvar je samo licnih zelja i potreba.
Ono sto ja ne kontam kod ljudi je odsustvo osjecaja za prioritet.
Pola mu zuba pokvareno u zvaljama, a ono uplacuje novu godinu u Rimu, ili kupuje 5-ti par cipela, a nije platio racune za komunalije ili kupuje novi televizor a u autu mu se zupcasti rastaje sa dusom...
Koliko takvih u minusu
Neko ce dati milku za novi ajfon, dok cu ja za te pare otic sa pichichem u Pulu. Ja cu krnut par stoja na odijelo, dok ce neko za te pare kupiti frizider. Neko voli da ima svoju nekretninu makar placao veliku ratu, dok drugi voli da mu ostaje vise para i renta stan.
Ono sto ja ne kontam kod ljudi je odsustvo osjecaja za prioritet.
Pola mu zuba pokvareno u zvaljama, a ono uplacuje novu godinu u Rimu, ili kupuje 5-ti par cipela, a nije platio racune za komunalije ili kupuje novi televizor a u autu mu se zupcasti rastaje sa dusom...
Koliko takvih u minusu
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#431 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Nije nemoguce. A eto da uzmes 250 KM x 10 godina? Koliko je to love? 30 000 KM. Tjesenje da si u sebe ulozio. Aha.The BEN10 wrote:Tomahawk11 wrote:A uzmi i u obzir da ces ratu placati jedan period, dok ces rentu dozivotno i na kraju nemas nista.![]()
![]()
![]()
Nemoguće je rentati stan 10 godina, za to vrijeme plaćati kiriju mnogo manju od rate, uštedjeti novac i kupiti gotovinom?
Sad je to kao nesto bolja opcija od dizanja kredita.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#432 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Bato, izvini, al odgovor ti se krije u prvoj recenici, tacnije podebljanom_BataZiv_0809 wrote:Narode ba, nemojte po sebi ravnati, Odgovor:nismo svi isti niti zelimo sve isto.
Pitanje:Ono sto ja ne kontam kod ljudi je odsustvo osjecaja za prioritet.
Koliko takvih u minusu
- HAVANA
#433 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Sta te interesuje,samo reci.Hoces i zivotne primjere?Za ovu gore racunicu mi je sad mrsko tacno racunati jer je otplata interesa najveca u pocetnim godinama a dalje raste otplata kapitala a pada otplata interesa,banke ko banke.The BEN10 wrote:Da čujem računicu, samo nastavi.HAVANA wrote: Recimo da si podigao 70000 milja na 10 godina i rata ti 775km i poslije 6 godina ga prodas,koliko ti je ostalo? U suprotnom racunaj koliko si dao na kiriju i sta imas? Da ne govorim ako si pametno kupio,pa malo zasukao rukave,sam ga sredio,lokacija,rast cijene nekretnine ...
Neko kupi auto na lizing od 50 milja...a neko kupi radnju,robu,stan...pa renta,proda,obrne...milion varijacija na temu...
-
prog321
#434 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Tomahawk11 wrote:Jelde? A sto onda u Svici masovno rentaju, umjesto da kupuju stanove?prog321 wrote:Tomahawk11 wrote:
Ne moze rentanje stana biti bolja opcija od kupovine, ali bas nikako. Onda bi najbolje bilo sve rentati: auto, odjecu, obucu....jbg, sto ce nam sta.
Nisi u pravu sto se tice BiH.
Pametnije je rentovati.
Na Zapadu je druga prica. Tamo je pametnije kupiti kucu/stan.
Bice da je obrnuto. U BiH nije velika razlika izmedju rentanja i mjesecne rate kredita. Naravno, pricam o normalnim uslovima, jer mozes rentati sobicu za 100 KM, a mozes i kupovati stan od 100 kvadrata, ali nije to poenta.
A uzmi i u obzir da ces ratu placati jedan period, dok ces rentu dozivotno i na kraju nemas nista.
Molim ?
Da li zivis na mjesecu ?
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#435 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Ne kontas, sta cu ti ja.prog321 wrote:Tomahawk11 wrote:Jelde? A sto onda u Svici masovno rentaju, umjesto da kupuju stanove?prog321 wrote:
Nisi u pravu sto se tice BiH.
Pametnije je rentovati.
Na Zapadu je druga prica. Tamo je pametnije kupiti kucu/stan.
Bice da je obrnuto. U BiH nije velika razlika izmedju rentanja i mjesecne rate kredita. Naravno, pricam o normalnim uslovima, jer mozes rentati sobicu za 100 KM, a mozes i kupovati stan od 100 kvadrata, ali nije to poenta.
A uzmi i u obzir da ces ratu placati jedan period, dok ces rentu dozivotno i na kraju nemas nista.
Molim ?
Da li zivis na mjesecu ?
-
prog321
#436 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Ne kontam, u pravu si.
Objasni mi polaaako. Malo sam zaglup. Kako mislis da je rata za stambeni kredit ista mjesecnom rentom u Bosni ??
Objasni mi polaaako. Malo sam zaglup. Kako mislis da je rata za stambeni kredit ista mjesecnom rentom u Bosni ??
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#437 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Moze se i tako tumaciti, ali prva recenica se odnosila na cejfove uz pretpostavku da ono bazicno ne skripi. Bar je to moja intencija bila.Tomahawk11 wrote:
Bato, izvini, al odgovor ti se krije u prvoj recenici, tacnije podebljanom
-
The BEN10
#438 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Pusti demagogiju, govorimo o KUPOVINI NEKRETNINE.HAVANA wrote:Sta te interesuje,samo reci.Hoces i zivotne primjere?Za ovu gore racunicu mi je sad mrsko tacno racunati jer je otplata interesa najveca u pocetnim godinama a dalje raste otplata kapitala a pada otplata interesa,banke ko banke.The BEN10 wrote:Da čujem računicu, samo nastavi.HAVANA wrote: Recimo da si podigao 70000 milja na 10 godina i rata ti 775km i poslije 6 godina ga prodas,koliko ti je ostalo? U suprotnom racunaj koliko si dao na kiriju i sta imas? Da ne govorim ako si pametno kupio,pa malo zasukao rukave,sam ga sredio,lokacija,rast cijene nekretnine ...Recimo da ti je ostatak duga nekih 30000 km.Otprilike.E sad zavisi sta si i gdje kupio,trenutna cijena i kretanja na trzistu...
Neko kupi auto na lizing od 50 milja...a neko kupi radnju,robu,stan...pa renta,proda,obrne...milion varijacija na temu...
Pitanje je - u kojem trenutku se isplati prodati tako kupljen stan i obrnuti na njemu lovu!? Odgovor - ni u jednom! Jer, ako te stan koji platiš sad 100 milja, uz kamate izađe 150 milja, koje si dužan vratiti jal sutra jal za 15 godina, reci nam kada će to isti taj stan na tržištu da vrijedi 151 milju!?
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#439 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Nema potrebe za sarkazmom. Nisam napisao ista, nego da nema velike razlike.prog321 wrote:Ne kontam, u pravu si.
-
prog321
#440 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Ima ogromne razlike.
Razlika je nekih 100 do 150%.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#441 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Malo je to. Bar 1000 %.prog321 wrote:Ima ogromne razlike.
Odlicno - 2!
- HAVANA
#442 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Cuj demagogije,ako me znas sa foruma, znas da uvijek pisem stvari iz iskustva,nikada ne lupam bezveze.Glupo je o ovim licnim stvarima pisati na forumu al hajd.Neko zbog ovih prepadanja po forumu propusti dobru priliku u zivotu,poslu...sta god pitas,demoralisu te,nista ne moze.A nije tacno,moze ko nadje put.The BEN10 wrote:Pusti demagogiju, govorimo o KUPOVINI NEKRETNINE.HAVANA wrote:Sta te interesuje,samo reci.Hoces i zivotne primjere?Za ovu gore racunicu mi je sad mrsko tacno racunati jer je otplata interesa najveca u pocetnim godinama a dalje raste otplata kapitala a pada otplata interesa,banke ko banke.The BEN10 wrote: Da čujem računicu, samo nastavi.Recimo da ti je ostatak duga nekih 30000 km.Otprilike.E sad zavisi sta si i gdje kupio,trenutna cijena i kretanja na trzistu...
Pitanje je - u kojem trenutku se isplati prodati tako kupljen stan i obrnuti na njemu lovu!? Odgovor - ni u jednom! Jer, ako te stan koji platiš sad 100 milja, uz kamate izađe 150 milja, koje si dužan vratiti jal sutra jal za 15 godina, reci nam kada će to isti taj stan na tržištu da vrijedi 151 milju!?
U onom kojem skontas da ti se isplati i da je vrijeme.Ako si lose kupio,nikada.Najteze je dobro i pametno kupiti,kad je taj uslov ispunjen,lako je i prodati.Promijenio sam do sada 5 stanova,od belgije do sarajeva.Otplatio prijevremeno 3 kredita,cetvrti uzeo,i njega planiram prijevremenu otplatu.Nikada ni jedan kredit nije bio na duzi period od 10 godina.Ni jedan nisam citav otplatio,sve prijevremeno,kad se dio otplati i kad se proda stan.Prvi poslije 2 godine al to je bilo u belgiji i stan koji je kupljen dok je bio franak,pa cekao prelazak na euro
-
prog321
#443 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Belgija i Bosna nije isto.
Morate to razumiti.
U Belgiji se isplati kupovati stan. Kod nas ne.
Ne jos.
Morate to razumiti.
Ne jos.
- dust in the wind
#444 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
da nisam clan ovog furuma ne bih znala da je besmisleno što živim u svom stanu... I što sam se prije godinu dana prestala potucati po zakupljenim stanovima. očito je to pametnija odluka po nekimprog321 wrote:Belgija i Bosna nije isto.
Morate to razumiti.
Ne jos.
- muha_sa
#445 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
nemojte ba sa Havanom na ovu temu
vecina vas piše nešto što je cuo/la od jarana, tetke, mame..................................Havana sve što napiše piše iz licnog iskustva, covjek živi u Sarajevu--Bosna i Hercegovina--ne u Belgiji
nisam Havanin niti iciji advokat vec Havanu uživo znam i znam da piše svoja iskustva.
vecina vas piše nešto što je cuo/la od jarana, tetke, mame..................................Havana sve što napiše piše iz licnog iskustva, covjek živi u Sarajevu--Bosna i Hercegovina--ne u Belgiji
nisam Havanin niti iciji advokat vec Havanu uživo znam i znam da piše svoja iskustva.
-
prog321
#446 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Govorimo cisto o profitu.
Druga je cijena za onaj osjecaj kada (mislis) imas svoj stan.
( U stvari, banka ga posjeduje ne ti.
)
Druga je cijena za onaj osjecaj kada (mislis) imas svoj stan.
( U stvari, banka ga posjeduje ne ti.
-
The BEN10
#447 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Osim patetike, imaš li konkretne ekonomske pokazatelje o tome koliko si dobro prošla?dust in the wind wrote:da nisam clan ovog furuma ne bih znala da je besmisleno što živim u svom stanu... I što sam se prije godinu dana prestala potucati po zakupljenim stanovima. očito je to pametnija odluka po nekimprog321 wrote:Belgija i Bosna nije isto.
Morate to razumiti.
Ne jos.vela havle
-
julisiz es grant
#448 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
Da probam ja...The BEN10 wrote:Osim patetike, imaš li konkretne ekonomske pokazatelje o tome koliko si dobro prošla?dust in the wind wrote:da nisam clan ovog furuma ne bih znala da je besmisleno što živim u svom stanu... I što sam se prije godinu dana prestala potucati po zakupljenim stanovima. očito je to pametnija odluka po nekimprog321 wrote:Belgija i Bosna nije isto.
Morate to razumiti.
Ne jos.vela havle
Pošto ne znam koliko se kreće iznajmljivanje studentskih stanova u Sarajevu, koliko bi me izašao zbir mjesečnih kirija (bez režija) za ukupno 9 godina boravka? I kada 2 osobe zajedno stanuju, je li to pod jednom kirijom, ili svaki plaća punu svoju?
E, to mi saberi, pa ću ti ja reći je li se meni isplatilo.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#449 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
nije sve u novcu
ja sam se 4 puta selio plus bio izbjeglica
krecenje svog stana je neprocjenjivo
ja sam se 4 puta selio plus bio izbjeglica
krecenje svog stana je neprocjenjivo
- muha_sa
#450 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?
The BEN10 wrote:Osim patetike, imaš li konkretne ekonomske pokazatelje o tome koliko si dobro prošla?dust in the wind wrote:da nisam clan ovog furuma ne bih znala da je besmisleno što živim u svom stanu... I što sam se prije godinu dana prestala potucati po zakupljenim stanovima. očito je to pametnija odluka po nekimprog321 wrote:Belgija i Bosna nije isto.
Morate to razumiti.
Ne jos.vela havle
kod tebe sve patetika
evo moj primjer
sin mi se ženi i šta cu vec kontat gdje ce u postanare
nešto malo ja pogurali--ostatak kredit na 7 godina. Još dvije godine i vozdra--neJma više kredita
jebo racunicu--ne misli ga prodavat a i ako ga proda bezklinac--može samo veci kupit.
Ekonomski pokazatelj--živi u svom stanu a ne po nekakvim iznajmljenim i precjenjenim cumezima