Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
The BEN10

#426 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by The BEN10 »

HAVANA wrote:
The BEN10 wrote:
mali_milojica wrote:Da se ponovim,nemam minus na limitu.
Imam kredit za stan jos 9 godina (hocu da imam svoje,ako ne mognem placati prodam,banci njeno,ostatak meni,izadze kao stednja)
Halali na sekundu: recimo da si podigao kredit od 100 milja na 15 godina i njime kupio stan. U narednih 15 godina trebaš lupam vratiti 150-160 milja. Dogodi se, nedaj Bože, da za 10 godina (tj. 2/3 otplatnog roka) izgubiš posao, koliko "ušteđevine" imaš prema svojoj računici? :roll:
Do tada si vratio 2/3, dakle 100-110 milja, taman onoliko koliko vrijedi stan. A ti dužan još 50-60 milja. Koja crna ušteđevina!? :-D
Recimo da si podigao 70000 milja na 10 godina i rata ti 775km i poslije 6 godina ga prodas,koliko ti je ostalo? U suprotnom racunaj koliko si dao na kiriju i sta imas? Da ne govorim ako si pametno kupio,pa malo zasukao rukave,sam ga sredio,lokacija,rast cijene nekretnine ...
Da čujem računicu, samo nastavi.
Tomahawk11
Globalni moderator

#427 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Tomahawk11 »

sumirprimus wrote:eee da li je ovo tema minus na tekucem racunu- pomoc ili zlo? :skoljka:
Jeste, izvolite :D
Ma dobro, sve se ovo tice minusa, samo sto forumasi uglavnom idealiziraju stvari.
Da se razumijemo, ne bih ni ja nikad marke otisao u minus da nije potreba.
Najjace bi bilo kao sto su stari radili, stek u jastuk i zdravo.
Onaj gore pita je li mu mater dizala sa kartica....pa kako ce dizati kad nije bilo kartica :lol: :lol: a bi sigurno, pa danas se bijeda najvise zavaljuje, sto manje imas, vise si u minusu, jbg zakon kapitalizma.
HAVANA

#428 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by HAVANA »

prog321 wrote:Kakav rast cijene nekretnine ?

:-D
Kod mene svake. :lol:
The BEN10

#429 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by The BEN10 »

Tomahawk11 wrote:A uzmi i u obzir da ces ratu placati jedan period, dok ces rentu dozivotno i na kraju nemas nista.
:roll: :roll: :roll:
Nemoguće je rentati stan 10 godina, za to vrijeme plaćati kiriju mnogo manju od rate, uštedjeti novac i kupiti gotovinom?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#430 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by _BataZiv_0809 »

Narode ba, nemojte po sebi ravnati, nismo svi isti niti zelimo sve isto.

Neko ce dati milku za novi ajfon, dok cu ja za te pare otic sa pichichem u Pulu. Ja cu krnut par stoja na odijelo, dok ce neko za te pare kupiti frizider. Neko voli da ima svoju nekretninu makar placao veliku ratu, dok drugi voli da mu ostaje vise para i renta stan.

Niko tu nije pametniji od drugog, stvar je samo licnih zelja i potreba.

Ono sto ja ne kontam kod ljudi je odsustvo osjecaja za prioritet.

Pola mu zuba pokvareno u zvaljama, a ono uplacuje novu godinu u Rimu, ili kupuje 5-ti par cipela, a nije platio racune za komunalije ili kupuje novi televizor a u autu mu se zupcasti rastaje sa dusom...

Koliko takvih u minusu :zzzz:
Tomahawk11
Globalni moderator

#431 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Tomahawk11 »

The BEN10 wrote:
Tomahawk11 wrote:A uzmi i u obzir da ces ratu placati jedan period, dok ces rentu dozivotno i na kraju nemas nista.
:roll: :roll: :roll:
Nemoguće je rentati stan 10 godina, za to vrijeme plaćati kiriju mnogo manju od rate, uštedjeti novac i kupiti gotovinom?
Nije nemoguce. A eto da uzmes 250 KM x 10 godina? Koliko je to love? 30 000 KM. Tjesenje da si u sebe ulozio. Aha.
Sad je to kao nesto bolja opcija od dizanja kredita.
Tomahawk11
Globalni moderator

#432 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Tomahawk11 »

_BataZiv_0809 wrote:Narode ba, nemojte po sebi ravnati, Odgovor:nismo svi isti niti zelimo sve isto.

Neko ce dati milku za novi ajfon, dok cu ja za te pare otic sa pichichem u Pulu. Ja cu krnut par stoja na odijelo, dok ce neko za te pare kupiti frizider. Neko voli da ima svoju nekretninu makar placao veliku ratu, dok drugi voli da mu ostaje vise para i renta stan.

Niko tu nije pametniji od drugog, stvar je samo licnih zelja i potreba.

Pitanje:Ono sto ja ne kontam kod ljudi je odsustvo osjecaja za prioritet.

Pola mu zuba pokvareno u zvaljama, a ono uplacuje novu godinu u Rimu, ili kupuje 5-ti par cipela, a nije platio racune za komunalije ili kupuje novi televizor a u autu mu se zupcasti rastaje sa dusom...

Koliko takvih u minusu :zzzz:
Bato, izvini, al odgovor ti se krije u prvoj recenici, tacnije podebljanom :D
HAVANA

#433 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by HAVANA »

The BEN10 wrote:
HAVANA wrote: Recimo da si podigao 70000 milja na 10 godina i rata ti 775km i poslije 6 godina ga prodas,koliko ti je ostalo? U suprotnom racunaj koliko si dao na kiriju i sta imas? Da ne govorim ako si pametno kupio,pa malo zasukao rukave,sam ga sredio,lokacija,rast cijene nekretnine ...
Sta te interesuje,samo reci.Hoces i zivotne primjere?Za ovu gore racunicu mi je sad mrsko tacno racunati jer je otplata interesa najveca u pocetnim godinama a dalje raste otplata kapitala a pada otplata interesa,banke ko banke. :D Recimo da ti je ostatak duga nekih 30000 km.Otprilike.E sad zavisi sta si i gdje kupio,trenutna cijena i kretanja na trzistu...
Neko kupi auto na lizing od 50 milja...a neko kupi radnju,robu,stan...pa renta,proda,obrne...milion varijacija na temu...
prog321

#434 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by prog321 »

Tomahawk11 wrote:
prog321 wrote:
Tomahawk11 wrote:
Ne moze rentanje stana biti bolja opcija od kupovine, ali bas nikako. Onda bi najbolje bilo sve rentati: auto, odjecu, obucu....jbg, sto ce nam sta.

Nisi u pravu sto se tice BiH.
Pametnije je rentovati.
Na Zapadu je druga prica. Tamo je pametnije kupiti kucu/stan.
Jelde? A sto onda u Svici masovno rentaju, umjesto da kupuju stanove?
Bice da je obrnuto. U BiH nije velika razlika izmedju rentanja i mjesecne rate kredita. Naravno, pricam o normalnim uslovima, jer mozes rentati sobicu za 100 KM, a mozes i kupovati stan od 100 kvadrata, ali nije to poenta.
A uzmi i u obzir da ces ratu placati jedan period, dok ces rentu dozivotno i na kraju nemas nista.

Molim ?

Da li zivis na mjesecu ? :-D
Tomahawk11
Globalni moderator

#435 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Tomahawk11 »

prog321 wrote:
Tomahawk11 wrote:
prog321 wrote:

Nisi u pravu sto se tice BiH.
Pametnije je rentovati.
Na Zapadu je druga prica. Tamo je pametnije kupiti kucu/stan.
Jelde? A sto onda u Svici masovno rentaju, umjesto da kupuju stanove?
Bice da je obrnuto. U BiH nije velika razlika izmedju rentanja i mjesecne rate kredita. Naravno, pricam o normalnim uslovima, jer mozes rentati sobicu za 100 KM, a mozes i kupovati stan od 100 kvadrata, ali nije to poenta.
A uzmi i u obzir da ces ratu placati jedan period, dok ces rentu dozivotno i na kraju nemas nista.

Molim ?

Da li zivis na mjesecu ? :-D
Ne kontas, sta cu ti ja.
prog321

#436 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by prog321 »

Ne kontam, u pravu si.
Objasni mi polaaako. Malo sam zaglup. Kako mislis da je rata za stambeni kredit ista mjesecnom rentom u Bosni ?? :shock:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#437 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by _BataZiv_0809 »

Tomahawk11 wrote:
Bato, izvini, al odgovor ti se krije u prvoj recenici, tacnije podebljanom :D
Moze se i tako tumaciti, ali prva recenica se odnosila na cejfove uz pretpostavku da ono bazicno ne skripi. Bar je to moja intencija bila.
The BEN10

#438 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by The BEN10 »

HAVANA wrote:
The BEN10 wrote:
HAVANA wrote: Recimo da si podigao 70000 milja na 10 godina i rata ti 775km i poslije 6 godina ga prodas,koliko ti je ostalo? U suprotnom racunaj koliko si dao na kiriju i sta imas? Da ne govorim ako si pametno kupio,pa malo zasukao rukave,sam ga sredio,lokacija,rast cijene nekretnine ...
Sta te interesuje,samo reci.Hoces i zivotne primjere?Za ovu gore racunicu mi je sad mrsko tacno racunati jer je otplata interesa najveca u pocetnim godinama a dalje raste otplata kapitala a pada otplata interesa,banke ko banke. :D Recimo da ti je ostatak duga nekih 30000 km.Otprilike.E sad zavisi sta si i gdje kupio,trenutna cijena i kretanja na trzistu...
Neko kupi auto na lizing od 50 milja...a neko kupi radnju,robu,stan...pa renta,proda,obrne...milion varijacija na temu...
Pusti demagogiju, govorimo o KUPOVINI NEKRETNINE.
Pitanje je - u kojem trenutku se isplati prodati tako kupljen stan i obrnuti na njemu lovu!? Odgovor - ni u jednom! Jer, ako te stan koji platiš sad 100 milja, uz kamate izađe 150 milja, koje si dužan vratiti jal sutra jal za 15 godina, reci nam kada će to isti taj stan na tržištu da vrijedi 151 milju!? :roll:
Tomahawk11
Globalni moderator

#439 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Tomahawk11 »

prog321 wrote:Ne kontam, u pravu si.
Objasni mi polaaako. Malo sam zaglup. Kako mislis da je rata za stambeni kredit ista mjesecnom rentom u Bosni ?? :shock:
Nema potrebe za sarkazmom. Nisam napisao ista, nego da nema velike razlike.
prog321

#440 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by prog321 »

Ima ogromne razlike.
Razlika je nekih 100 do 150%. :-D
Tomahawk11
Globalni moderator

#441 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Tomahawk11 »

prog321 wrote:Ima ogromne razlike.
Razlika je nekih 100 do 150%. :-D
Malo je to. Bar 1000 %.
Odlicno - 2!
HAVANA

#442 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by HAVANA »

The BEN10 wrote:
HAVANA wrote:
The BEN10 wrote: Da čujem računicu, samo nastavi.
Pusti demagogiju, govorimo o KUPOVINI NEKRETNINE.
Pitanje je - u kojem trenutku se isplati prodati tako kupljen stan i obrnuti na njemu lovu!? Odgovor - ni u jednom! Jer, ako te stan koji platiš sad 100 milja, uz kamate izađe 150 milja, koje si dužan vratiti jal sutra jal za 15 godina, reci nam kada će to isti taj stan na tržištu da vrijedi 151 milju!? :roll:
Cuj demagogije,ako me znas sa foruma, znas da uvijek pisem stvari iz iskustva,nikada ne lupam bezveze.Glupo je o ovim licnim stvarima pisati na forumu al hajd.Neko zbog ovih prepadanja po forumu propusti dobru priliku u zivotu,poslu...sta god pitas,demoralisu te,nista ne moze.A nije tacno,moze ko nadje put.
U onom kojem skontas da ti se isplati i da je vrijeme.Ako si lose kupio,nikada.Najteze je dobro i pametno kupiti,kad je taj uslov ispunjen,lako je i prodati.Promijenio sam do sada 5 stanova,od belgije do sarajeva.Otplatio prijevremeno 3 kredita,cetvrti uzeo,i njega planiram prijevremenu otplatu.Nikada ni jedan kredit nije bio na duzi period od 10 godina.Ni jedan nisam citav otplatio,sve prijevremeno,kad se dio otplati i kad se proda stan.Prvi poslije 2 godine al to je bilo u belgiji i stan koji je kupljen dok je bio franak,pa cekao prelazak na euro :sretan: pa prodao... ali to nije mjerilo,ovde je teze sa stanovima ali bolje sa zemljom.Ovi drugi u sarajevu,poslije 5,8 godina...Ovaj sadasnji za radnju cu ili prije, ili ako se dobro izda ili otvorim nesto,necu ni prodavati.Puno je to lakse vani ali moze i ovde.Zamisli samo da je stan u belgiji prije uvodjenja eura,koji je kostao 1200 000 franaka(30000 eura) prosle godine prodan za 137000 eura( a ja ga drugu prodao prije 12 godina za 67000 eura.A plus nije placao kiriju. :shock:Ja svoj u sarajevu platio prije 12 godina 1000 km m2 a dan danas ga mogu salom prodati 2000km m2,i vise.A nisam platio kirije ima skoro 20 godina.Jesam na poslu i nikada necu sebi oprostiti sto tada nisam kupio ovo sto rentam 12 godina.Tada mi se cinilo preskupim a sada kad izracunam sta sam kirije dao,zlo mi dodje.
prog321

#443 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by prog321 »

Belgija i Bosna nije isto.
Morate to razumiti.

U Belgiji se isplati kupovati stan. Kod nas ne.
Ne jos.
dust in the wind

#444 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by dust in the wind »

prog321 wrote:Belgija i Bosna nije isto.
Morate to razumiti.

Ne jos.
da nisam clan ovog furuma ne bih znala da je besmisleno što živim u svom stanu... I što sam se prije godinu dana prestala potucati po zakupljenim stanovima. očito je to pametnija odluka po nekim :run: vela havle :izet:
muha_sa

#445 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by muha_sa »

nemojte ba sa Havanom na ovu temu :-)
vecina vas piše nešto što je cuo/la od jarana, tetke, mame..................................Havana sve što napiše piše iz licnog iskustva, covjek živi u Sarajevu--Bosna i Hercegovina--ne u Belgiji :-)

nisam Havanin niti iciji advokat vec Havanu uživo znam i znam da piše svoja iskustva.
prog321

#446 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by prog321 »

Govorimo cisto o profitu.

Druga je cijena za onaj osjecaj kada (mislis) imas svoj stan.
( U stvari, banka ga posjeduje ne ti. :-D )
The BEN10

#447 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by The BEN10 »

dust in the wind wrote:
Morate to razumiti.
Ne jos.
da nisam clan ovog furuma ne bih znala da je besmisleno što živim u svom stanu... I što sam se prije godinu dana prestala potucati po zakupljenim stanovima. očito je to pametnija odluka po nekim :run: vela havle :izet:
Osim patetike, imaš li konkretne ekonomske pokazatelje o tome koliko si dobro prošla? ;-)
julisiz es grant

#448 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by julisiz es grant »

The BEN10 wrote:
dust in the wind wrote:
Morate to razumiti.
Ne jos.
Osim patetike, imaš li konkretne ekonomske pokazatelje o tome koliko si dobro prošla? ;-)
Da probam ja...
Pošto ne znam koliko se kreće iznajmljivanje studentskih stanova u Sarajevu, koliko bi me izašao zbir mjesečnih kirija (bez režija) za ukupno 9 godina boravka? I kada 2 osobe zajedno stanuju, je li to pod jednom kirijom, ili svaki plaća punu svoju?
E, to mi saberi, pa ću ti ja reći je li se meni isplatilo.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#449 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by Truba »

nije sve u novcu
ja sam se 4 puta selio plus bio izbjeglica
krecenje svog stana je neprocjenjivo
muha_sa

#450 Re: Minus na tekucem racunu - pomoc ili zlo?

Post by muha_sa »

The BEN10 wrote:
dust in the wind wrote:
Morate to razumiti.
Ne jos.
:-)
kod tebe sve patetika :-) :lol:

evo moj primjer :-D
sin mi se ženi i šta cu vec kontat gdje ce u postanare :( neŠ valjda sa mnom :-) odem kod Havane i on me nagovori da ga (sina i snahu) uvalim u kredit i nek kupe sebi stan :-) poslušah ga--mašala :-D
nešto malo ja pogurali--ostatak kredit na 7 godina. Još dvije godine i vozdra--neJma više kredita :-D
jebo racunicu--ne misli ga prodavat a i ako ga proda bezklinac--može samo veci kupit.

Ekonomski pokazatelj--živi u svom stanu a ne po nekakvim iznajmljenim i precjenjenim cumezima
Post Reply