Uglanom slično mislim. Samo se ne slažem u tome da smo tolerantno društvo. Pogledaj samo reakcije na LGBT populaciju.nasa wrote:Ja ipak mislim da smo mi po pitanju vjere tolerantno drustvo ili onoliko tolerentno koliko mozemo biti s obzirom na sve okolnosti.Ja sam imala srecu u zivota da sam zivjela u razlicitim zemljama i to je moj licni dojam, s tim naravno da svi mi imamo licna iskustva koja mogu biti potpuno razlicita.Uvazavam da ljudi na osnovu navedenog imaju razlicita iskustva ali trebate uvaziti da je to vase licno iskustvo koje ne mora biti generalna ocjena.
Ako govorimo specificno o poteskocama da se bude drugaciji od okruzenja u kontekstu religijske ne/pripadnosti onda sigurno da nema drustva gdje iste nisu izrazene u vecoj ili manjoj mjeri.Mi jesmo malo drustvo tako da je to sve mozda izrazenije i to u podjednakoj mjeri za ateiste i pripadnike razlicitih religija.Konkretno vjerujem da neko moze naici na neprimjerene reakcije kao ateista ali moze i kao musliman, npr.predresude prema pokrivenim djevojkama su vrlo ceste, a tek da ne pricamo o nikabu ili prema pripadnicima drugih religija itd.
Ali sve to mozete dozivjeti i u nizu drugih zemalja pa i onih koje uzimamo kao pozitivan primjer.
Mi smo društvo koje ne cijeni različitost, i poltroni smo prema jačima i bogatijima od nas, a ponižavamo i ismijavamo slabije. Na primjer kako se u tipičnoj diskusiji dva Bosanca govori o Njemačkoj a kako o Albaniji.
Uz činjenicu da u svakom društvu postoje i dobri i loši ljudi, i ako ekstermno dore i ekstremno loše izuzmemo i gledamo prosjek (što bi se reklo običnog čovjeka), ako bih nas trebao ocijeniti po pitanju tolerancije i slobode u smislu da se ne ibretimo na stvari koje drugi rade a nama su čudne ili se sa njima ne slažemo, a nas lično ne dotiču, na skali od 1 do 10, mi smo oko 5. Sa tim da po pitanju nekih manjinskih grupa kao što su LGBT, Romi itd težimo prema 1. Mislim da ako bi u BiH živjelo 500.000 crnaca umjesto ni hiljadu kao sada, da bi se vidjelo da smo mi rasisti. U svim dijelovima zemlje, tu nema boljeg i lošijeg dijela.
Mi smo tipični nasilnici. Jaki u grupi, a kukavice individualno. I zato volimo grupe u kojima smo i mi sami i prijetnja su nam jačanja grupa u kojima se okupljaju ljudi koji misle različito od nas. Zato Božo Vrećo nema problem jer je jedan, a još je dobar u onome šta radi, ali parada ponosa koja bi bila grupni čin, nam je prijetnja.
I zato je tačna ona konstrukcija koje je neko izmislio: Malo nas je, al' smo stoka.