Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Platformas wrote:Samo da što više medija objavi ovo, pa ko će se normalan izjasnit ko Bošnjak kad vidi ko mu je sad zvanično glavni.
Džamijiski miševi samo.
Ovo je ustvari bio sabor IZ.
Po cemu su ovi "zvanicno glavni" ??
Ovo je privatno udruzenje i mene ko Bosnjaka muslimana ne predstavlja.
Tvoj je problem sto samo trazis izgovor da se ne izjasnis ko Bosnjak.
I mene Bakir I. ne predstavlja tj. ja ne želim da me predstavlja al on me ipak zvanično predstavlja.
Ovako se i '93 neki sabor skupio, kasnije je sve istorija.
metronom wrote:A sto se sekiraju ovi dusebriznici
Da nije Ceric predsjednik, problem bi bio u zastavi. Da nije problem u zastavi, bio bi u Tunji. Da nije problem u Tunji, bio bi u Ganicu. Da nije problem u Ganicu, opet bi se nasao neki drugi problem. A problem je naravno to sto Bosnjaci zele da konacno dovrse proces svoje narodne identifikacije. Smetaju Bosnjaci mnogima. Ruse im koncepcije i iluzije.
Vjerovali ili ne, Bosnjaci kao narod imaju neraskidivu vezu sa Islamom. Mozda mnoge to boli, ali tako je. Prebolite to. Ako vam to smeta, izjasnite se kako god zelite. Niko vas ne tjera. Isto kao sto niko ne tjera nemuslimane iz Bosnjaka. Vjera je danas potpuno odvojeno pitanje. Ali Islam ce historijski ostati uvijek vezan za Bosnjake. Kod Srba i Hrvata veza sa pravoslavljem i katolicizmom nije vise upitna. Nece ni za Bosnjake biti upitna, samo treba da prodje vremena. Procesi narodne identifikacije trebaju duge vremenske periode i aktivan angazman nevladinih organizacija i intelektualaca. Izaci ce to na dobro.
Ovako ostre kritike, posebno od onih koji su se vec ranije distancirali od Bosnjaka, svakako govore kako se radi prava stvar. Samo naprijed!
svaka drzava ima svoje posebnosti, tako imamo npr. jednonacionalne, visenacionalne i drzave tipa amerike koje su svoja vrsta i u nasem kontekstu su irelevantni. Hrvatska npr. je drzava sa jednim konstitutivnim narodom Hrvatima i ostalima. BiH je drzava sa vise "konstitutivnih naroda" od davnina, ali uzmimo kao referentnu tacku u modernom smislu - ZAVNOBIH kada je odluceno da BiH nije ni, ni, ni, nego i, i, i ... sto je upravo ono sto bi smo mi danas nazvali konstitutivni narodi + ostali (ali pravi ostali a ne lazni ostali, ali to je druga tema)
Sto se tice tzv. vjerske obojenosti, cinjenica jeste da je vecina Bosnjaka islamske vjeroispovjesti, to niko ne spori. Zato sto su se bosanski katolici i pravoslavci davno identificirali kao Hrvati i Srbi, ali odrednica Bosnjak nije iskljucivo vezana za musliman, upravo zato i treba insistirati na imenu Bosnjak, koje ne iskljucuje druge vjere ni druga drzavljanstva i regionalne odrednice kao sto rade npr. Musliman ili Bosanac. Slazem se da je to trebao biti neko drugi a ne bivsi reis. Ali opet ponavljam- zasto se niko do sada nije "sjetio" i ponavljam da mu dajem uslovnu podrsku.
U vezi jezika, nije nebitno jer paralela sa amerikom nije bas primjenjiva na BiH, a odbijanje jezika koji je u svom samom imenu sadrzavao integrativni karakter je dokaz crno na bijelo o misljenju Srba i Hrvata o "bosanstvu".
Tako da ne stoje te teze o "islamizaciji" i ponovo se namjerno dovodi u zabunu pojam Bosnjastva kao identiteta i pro-bosanstva kao politike i sentimenta.
Last edited by Intermission on 30/12/2012 00:56, edited 1 time in total.
dustaban wrote:
Mozda nije problem u zakonu, ali jeste u tvojoj glavi!
Ne znam jesi li isao u skolu, da te podsjetim:
ako je
LJILJANI = Bosnjaci + Ostali
i ako je:
Ostali > 0
Onda slijedi:
LJILJANI ≠ Bosnjaci
Jest, problem je u mojoj glavi, i dok ne shvatiš da ti, niti bilo ko drugi nema pravo da ispravlja taj problem u mojoj glavi, jer je taj problem u mojoj glavi moj izbor, neće nam biti bolje.
Ako FK Sarajevo na svoj grb stavi ljiljan, a ja navijam za Želju, kako da je sad ostanem ravnodušan na zloupotrebu ljiljana od strane FK Sarajevo?
Ne valja ti primjer.
Trebao si reci ovako:
Ako FK Sarajevo na svoj grb stavi stadion Grbavicu, a ja navijam za Zelju...
Imamo mi knjige i danas, ali evo neko maloprije rece da je TVRTKO BIO BOSNJAK
Ne sporim da jeste ali, ponavljam po stoti put, bosnjak1440 nema veze sa pojmom bosnjak1993. Ako cete Tvrtka smatrati bosnjakom, budite posteni pa recite Tvrtko je bosnjak1440!
Medjutim vi se na to ne osvrcete, vama je FALSIFIKAT postao legalno sredstvo!
A kako drugačije "opravdati"silne gluposti ? Ova priča je temelj naše mizerne današnjice. Kako postave ovu temu , tako zapisničari našeg životarenja postavljaju i ostale teme. A kako ? Pa falsifikatom. Zbog sebe...ovaj nas...
Moj aplauz Vama na komentaru.
Falsifikat? Hajde?
Bosnjo danas nije sto i Bosnjo 1440? A ti boga konstrukcija, a kao Hrvat danas je original onaj iz 1440? Svi Srbi k'o da ih je sam Lazar sa Milicom pravio? A tek Svabe, Italijani...argumenti su vam k'o crtani film, smijesno.
Meni niko da odgovori kakve veze imaju Jugosloveni sa Bošnjacima iz 1440 danas na kongresu ?
Ostala sam uskraćena za odgovor ko je odobrio i na koji način upotrebu nekadašnjih državnih simbola kao simbole jedne nevladine organizacije koja svoju prošlost baštini još od 1440 godine. Kojim Ugovorm ,aktom je to odobreno , koja državna služba je to odobrila. Nema modifikacije ni mizerne , simboli su IDENTIČNI. S kojim pravom ?
Pitala sam ima li među istaknutim nosiocima KONGRESA makar jedan koji nije religiozan (ne mogu da prepoznam na prvu) i nisam dobila odgovor (iako Bošnjake koji nisu religiozno oprijedijeljeni ovo sigurno zanima).
Čim dobijem odgovore , možda se uključim u priče o falsifikatima.
Od istih sam tako umorna....evo gotovo 20 godina...
tvsabina wrote:Ostala sam uskraćena za odgovor ko je odobrio i na koji način upotrebu nekadašnjih državnih simbola kao simbole jedne nevladine organizacije.
Kazaz je obicna seljacina,dokazao je to milion puta,a cujem da ni njegovi studenti nemaju lijepo misljenje o njemu...
Kazaz je bog i batina. Sasvim realan čovjek, za razliku od vas Bošnjaka ili drugih koji naginjete na tu vašu stranu. On se zalaže za ravnopravnost i racionalizam. A vi svršavajte na reakcije Cerića, Alijinih sinova i ostalih.
agnostic_front wrote:
Jest, problem je u mojoj glavi, i dok ne shvatiš da ti, niti bilo ko drugi nema pravo da ispravlja taj problem u mojoj glavi, jer je taj problem u mojoj glavi moj izbor, neće nam biti bolje.
Ako FK Sarajevo na svoj grb stavi ljiljan, a ja navijam za Želju, kako da je sad ostanem ravnodušan na zloupotrebu ljiljana od strane FK Sarajevo?
Ne valja ti primjer.
Trebao si reci ovako:
Ako FK Sarajevo na svoj grb stavi stadion Grbavicu, a ja navijam za Zelju...
Nadam se da si sad skontao
Primjer ja savršeno jasan. Da iskoristim tvoju formu:
Al je najsmješnije što ljudi tu manifestaciju nazovu "Svjetski bošnjački kongres" a ustvari sami sebe izaberu, gdje je legitimitet.
Isto što je urađeno '93 i vidimo posljedice, tako će se i za desetak godina zaboravit da su ovi sami sebe izglasali i njihova će se sigurno pikat. Vjerovatno je svima jasno da je krajnji cilj ovog udruženja kriminalaca zgrtanje love i eventualno (ako mogodne) muslimanska državica.
Cosmic wrote:Kazaz ne može polit vode Latiću, ko kaže drukčije nepismen je. A zna se ko kaže drukčije, onaj ko ne zna kojem narodu pripada. Otpad.
Kazaz ne moze "politi vode" (sta god to znacilo) Laticu
A vidis, za ovakve stavove i klasifikacije, tipa "otpad" i slicno, ti bi vjerovatno bio na strani aparhejda i slicnih "prosperitetnih" ideologija i selektiranja, da si rodjen nesto ranije na nekom drugom mjestu ove planete.