pijani turcin izazvao sudar tananannnanaaa
Automatski mjenjač - savjeti
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
- Bullet Tooth Tony
#428 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Hocu komad Turske da mu pruzim evo tu
- RagibUzoriti
- Vozim: Vozim se na struju
#429 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Jesi li ikada u zivotu vozio automobil sa adapt cr.control funkcijom?Laplace wrote: ↑18/07/2020 11:30Tačno ne kontam neke ljude. Imaš automatski mjenjač, imaš tempomat/cruise control, neki automobili imaju i opciju praćenja ograničenja na saobraćajnim znakovima (sa prepoznavanjem ograničenja), ali se opet maltretiraš sa komandama umjesto da se fino opustiš i koristiš prednosti tehnologije (ionako uvijek možeš preuzeti kontrolu kad god poželiš).
Pitam, čisto onako da vidim kako se ti to opustis pomocu tih pomagala, da i ja pokusam...
- RagibUzoriti
#430 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Jesi siguran da nije pokvarena opcija ACC?Bullet Tooth Tony wrote: ↑18/07/2020 12:48 Razrahatio se kako mi auto ima ACC i Pilot assist.. Auto vozi ja kafu pijem i jedem sendvicu utorak vozio 600 kilometara kao da sam 20
![]()
Malo mi se tesko bilo navici na Pilot Assist.. Ono dolazi krivina, auto samo mota a ja spreman da mu otmem volan.. Sad je vec ok.. Pustim da sam vozi po 100 kilometara, pogotovo ako nije guzva![]()
Ali ovo pracenje znakova mi se ne svidja ako je ukljuceno.. Dok ACC iskljucis dodirom kocnice ili na dugme a brzinu povecavas tako sto stisnes gas ili opet na dugme.. Kod pracenja znakova ako stisnes gas nista se nece desiti.. Tipa ogranicenje 120 kmh ti stisnes gas auto nece ubrzati dok ne iskljucis na dugme.. Tako da ovo ne koristim uopste...
Vozi sam po 100 km i ne upozorava te da moras da se malo aktiviras?
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#431 Re: Automatski mjenjač - savjeti
mene peta zaboli na gasu, sa lijevom ne znam šta bih
u danu jednom rekord sarajevo - Velika kladuša - sarajevo (preko krupe i sanskog mosta nazad) cca 800km sa 7 poslića od po 30tak minuta, od 04:45 do 18:30 u gradu...
- Bullet Tooth Tony
#432 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Ma pokvareno 100 %RagibUzoriti wrote: ↑18/07/2020 21:50 Jesi siguran da nije pokvarena opcija ACC?![]()
![]()
Vozi sam po 100 km i ne upozorava te da moras da se malo aktiviras?![]()
![]()
Dohvatis bilo kakvom silom volan svakih 30 sec.. Znaci bukvalno ga koljenom dodirnem samo.. Ne trebaku obje ruke ili nesto slicno
Ima fazon i za to, uglavis malu flasu vode ali ne radim to..
- Laplace
#433 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Nisam, zato i ne kontam. Imaš opciju da se ne mučiš na dugim putovanjima, uvijek možeš preuzeti kontrolu i opet biraš da ne iskoristiš to.RagibUzoriti wrote: ↑18/07/2020 21:48Jesi li ikada u zivotu vozio automobil sa adapt cr.control funkcijom?Laplace wrote: ↑18/07/2020 11:30Tačno ne kontam neke ljude. Imaš automatski mjenjač, imaš tempomat/cruise control, neki automobili imaju i opciju praćenja ograničenja na saobraćajnim znakovima (sa prepoznavanjem ograničenja), ali se opet maltretiraš sa komandama umjesto da se fino opustiš i koristiš prednosti tehnologije (ionako uvijek možeš preuzeti kontrolu kad god poželiš).
Pitam, čisto onako da vidim kako se ti to opustis pomocu tih pomagala, da i ja pokusam...
Jasno, tvoje pravo, vozi kako ti je lakše ili bolje. Ja bih radije koristio tehnologiju koja mi može pomoći. Kako kažu informatičari, ono što može uraditi mašina neka ona i uradi.
- mk ultra
#434 Re: Automatski mjenjač - savjeti
A šta kad tehnologija ne očita znak jer mehagi bilo mrsko da odreže vegetaciju oko znaka 
- Laplace
#435 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Onda ti (ako si vidio znak) opališ po kočnici, a tehnologija ti ionako mora predati kontrolu u takvoj situaciji (inače bi mogao nekoga pregazizi a da ostaneš u okviru ograničenja). Tehnologija te ne oslobađa obaveze da pratiš saobraćajnu signalizaciju.
- RagibUzoriti
#436 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Zato sam te i pitao.Bullet Tooth Tony wrote: ↑19/07/2020 09:30Ma pokvareno 100 %RagibUzoriti wrote: ↑18/07/2020 21:50 Jesi siguran da nije pokvarena opcija ACC?![]()
![]()
Vozi sam po 100 km i ne upozorava te da moras da se malo aktiviras?![]()
![]()
![]()
Dohvatis bilo kakvom silom volan svakih 30 sec.. Znaci bukvalno ga koljenom dodirnem samo.. Ne trebaku obje ruke ili nesto slicno
Ima fazon i za to, uglavis malu flasu vode ali ne radim to..
Kod mene moras imati kontakt sa volanom svako određen broj sekundi. Ako nema kontakta vozač - volan, sjediste pocinje da vibrira, vozilo automatski samo koči i zaustavlja se , i pale se sva 4 zmigavca.
Ovi koji smatraju da je mnogo lakše koristiti pogodnosti adaptivnog CC, ne bih se složio sa njima. Cak stavise mislim da je jako, jako opasno ako se previse opustis. Pogotovo prilikom prolaska kroz kruzne tokove...
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
#437 Re: Automatski mjenjač - savjeti
naravno da su opasni ti experimenti za volanom, ljudi u Tesli ovamo ginu radi te nonsalancije, auto pilot il auto assist
i u mene je podesen takodjer preosjetljiv driver assist, cak u dva navrata do sad auto je zakocilo bezveze na svoju ruku, ono jest guzva bila, auta ispred tebe ali definitivno gdje ja ono nebi nikad reagovao ali eto sistem bi
li dalje, licno volim voziti auto, ne ono mene
meni je ono 15 sati na put krenuti za svoje potrebe regulara
i u mene je podesen takodjer preosjetljiv driver assist, cak u dva navrata do sad auto je zakocilo bezveze na svoju ruku, ono jest guzva bila, auta ispred tebe ali definitivno gdje ja ono nebi nikad reagovao ali eto sistem bi
li dalje, licno volim voziti auto, ne ono mene
- corolla02
#438 Re: Automatski mjenjač - savjeti
"Houston, we have a problem!"

-
jasko__
#439 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Citam po netu da je DSG i S-tronic apsolutno isti mjenjac, samo audi koristi drugo ime..zna li ko jel to zaista tako?
Npr Passat 2.0 dsg i A4 2.0 S-tronic
Npr Passat 2.0 dsg i A4 2.0 S-tronic
-
esso_sa
#440 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Jeste, sva VAG vozila koriste prakticno iste motore/mjenjace. Samo se koriste drugi nazivi, zavisno od brenda.
Isto ti je i sa pogonima na sva 4. Kod VW i skode je to 4motion, a kod Audija Quattro. Ako ima neke razlike, onda je to uglavnom kod skupljih, sportskih verzija modela, kod obicnih je definitivno isto
- mk ultra
#441 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Izgleda da cu se i ja automatizirati 
-
artur morgan
#442 Re: Automatski mjenjač - savjeti
S tronic kod Audia u odnosu na DSG kod VW, projektovan je za ugradnju kod vozila sa uzduzno postavljenim motorima i podnosi obrtni moment do 600 Nm, te je svaki sa 7 brzina. Konstrukcijski ti mjenjaci jesu identicni a radi se o dvije izvedbe mjenjaca ovisno o nacinu ugradnje motora jedna koja se ugradjuje samo u VW a druga koja ide u Audi. Tako da u Passat i Audi ne ide identican mjenjac jer kod Passata se poprecno ugradjuje motor.
VW 4Motion pogon koristi Haldex sistem, a Audijev Quattro Torsen diferencijal, tako da nisu isti.
VW 4Motion pogon koristi Haldex sistem, a Audijev Quattro Torsen diferencijal, tako da nisu isti.
- mk ultra
#443 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Ovi manji modeli su identicni, a4,5,6,7,8,q5 i q7 su drugacija opcija - poprecna
-
artur morgan
#444 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Da manje verzije Audija koriste identicne mjenjace
Ja sam vise htio naglasiti neke razlike ako se mogu smatratiti nekim posebnim razlikama.
-
mali_balon
#445 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Vidim pricalo se o tehnologiji i raznim pomagalima pa da i ja kojui reknem kao profi sofer, vozim sleper i koristim svu mogucu tehnologiju (radar, kruz, lane ass, drive ass, ima jos jbga ne mogu se sjetiti svega). Jednom mi crkao Cruise u Austiji a servis u Holandiji, malo je rec da me smorilo psihicki vise nego fizicki, a o troskovima da ne pricamo.
Pomagala gasim samo pri skretanjima, ukljucenjima, kruzni tok.....u gradskoj guzvi obavezan radar (sam krece sam koci drzi odstojanje)
Korisite tehnologiju sto vise, naravno, koristeci tehnologiju i pomagala ne znaci da se moze malo odspavati.....
Evo idealan primjer, covjek nikad neb i mogao ovako brzo reagovati
Pomagala gasim samo pri skretanjima, ukljucenjima, kruzni tok.....u gradskoj guzvi obavezan radar (sam krece sam koci drzi odstojanje)
Korisite tehnologiju sto vise, naravno, koristeci tehnologiju i pomagala ne znaci da se moze malo odspavati.....
-
esso_sa
#446 Re: Automatski mjenjač - savjeti
I Audi modeli sa poprecno postavljenim motorima koriste Haldex. Torsen je samo kod uzduzno postavljenih motora, ukljucujuci i VW modele.artur morgan wrote: ↑20/07/2020 18:05 S tronic kod Audia u odnosu na DSG kod VW, projektovan je za ugradnju kod vozila sa uzduzno postavljenim motorima i podnosi obrtni moment do 600 Nm, te je svaki sa 7 brzina. Konstrukcijski ti mjenjaci jesu identicni a radi se o dvije izvedbe mjenjaca ovisno o nacinu ugradnje motora jedna koja se ugradjuje samo u VW a druga koja ide u Audi. Tako da u Passat i Audi ne ide identican mjenjac jer kod Passata se poprecno ugradjuje motor.
U sustini, logika ista kao i sa mjenjacima. Ako su im motori postavljeni identicno, nema nikakve razlike izmedju Audi/VW/Skoda. Ni u mjenjacima ni u pogonu
-
artur morgan
#447 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Uredu ali Škoda mislim da nema uzdužno postavljenih motora, a VW koliko se sjećam samo kod Touarega.
Malo sam googla
Ako koga interesuje može pročitati iako je offtopic kopiraću manji dio
Torsen
Tor-sen (Torque – moment, Sense-osetljiv)
Diferencijala sa ograničenim proklizavanjem.
Torsen diferencijal je izumeo i patentirao Amerikanac Vernon Gleasman 1958. god koji se razvijao u kompaniji “Gleason Power Systems” (danas “JTEKT Torsen North America Inc”). Torsen diferencijal predstavlja izum koji pravi najbolji kompromis izmedju dva osnovna zadatka svakog diferencijala a to su prenos obrtnog momenta sa jedne na dve osovine(poluvratila) i nesmetano, nezavisno obrtanje poluvratila pojedinog tocka.
Diferencijal reaguje na promenu obrtnog momenta i delimično zaključava diferencijal, kako bi se veći moment poslao na pogonski točak na dobroj podlozi u slučaju da drugi proklizava.
U slučaju da jedan od pogonskih točkova izgubi prijanjanje (npr. našao se na ledu), on počinje da se zbog proklizavanja vrti značajno brže i većina raspoloživog obrtnog momenta se prenosi na njega. Sada pužni zupčanik točka koji proklizava pogoni odgovarajući pužni vijak, koji je u sprezi sa drugim vijkom tako da i on počinje rotiranje oko svoje osovine. Taj drugi pužni vijak, zbog pomenutog svojstva pužnog prenosnika, ne može da pokrene pužni zupčanik, što dovodi do potpunog zaključavanja celog mehanizma i moment se kao u krutoj vezi podjednako prenosi na oba točka, što dovodi do povećanja momenta na točku koji ne proklizava i pokretanja auta.
Relativno jednostavan dizajn diferencijala, sa samo nekoliko čisto mehaničkih komponenti. Nikakvo posebno održavanje nije potrebno, pouzdanost je velika, a što se tiče performansi, veliku prednost čini brzina odziva, jer se ceo diferencijal zaključava čim dođe do veće razlike u brzinama dva točka. Sa druge strane diferencijal je nešto bučniji, zbog velikog broja spregnutih zupčanika, a najveću manu predstavlja nemogućnost prenosa momenta na drugi točak, kada se jedan nalazi u vazduhu, što ga ne čini idealnim rešenjem za zahtevne vanputne uslove.
Haldex
Haldex spojka ugrađuje se u automobile Volkswagen Grupe trenutno je peta generacija. U normalnim uvjetima, Haldex spojka gotovu svu snagu motora prenosi samo na prednje kotače. U slučaju da dođe do njihova proklizavanja ili ako sustav predvidi da bi moglo doći do gubitka trakcije, u djeliću sekunde može do 100 posto snage poslati na stražnju osovinu, odnosno kotaču s najviše prianjanja, pri čemu pomažu i elektronički diferencijali.
Haldex su napravili Šveđani, a 2011. godine kupila ih je američka firma BorgWarner Inc.
Malo sam googla
Ako koga interesuje može pročitati iako je offtopic kopiraću manji dio
Torsen
Tor-sen (Torque – moment, Sense-osetljiv)
Diferencijala sa ograničenim proklizavanjem.
Torsen diferencijal je izumeo i patentirao Amerikanac Vernon Gleasman 1958. god koji se razvijao u kompaniji “Gleason Power Systems” (danas “JTEKT Torsen North America Inc”). Torsen diferencijal predstavlja izum koji pravi najbolji kompromis izmedju dva osnovna zadatka svakog diferencijala a to su prenos obrtnog momenta sa jedne na dve osovine(poluvratila) i nesmetano, nezavisno obrtanje poluvratila pojedinog tocka.
Diferencijal reaguje na promenu obrtnog momenta i delimično zaključava diferencijal, kako bi se veći moment poslao na pogonski točak na dobroj podlozi u slučaju da drugi proklizava.
U slučaju da jedan od pogonskih točkova izgubi prijanjanje (npr. našao se na ledu), on počinje da se zbog proklizavanja vrti značajno brže i većina raspoloživog obrtnog momenta se prenosi na njega. Sada pužni zupčanik točka koji proklizava pogoni odgovarajući pužni vijak, koji je u sprezi sa drugim vijkom tako da i on počinje rotiranje oko svoje osovine. Taj drugi pužni vijak, zbog pomenutog svojstva pužnog prenosnika, ne može da pokrene pužni zupčanik, što dovodi do potpunog zaključavanja celog mehanizma i moment se kao u krutoj vezi podjednako prenosi na oba točka, što dovodi do povećanja momenta na točku koji ne proklizava i pokretanja auta.
Relativno jednostavan dizajn diferencijala, sa samo nekoliko čisto mehaničkih komponenti. Nikakvo posebno održavanje nije potrebno, pouzdanost je velika, a što se tiče performansi, veliku prednost čini brzina odziva, jer se ceo diferencijal zaključava čim dođe do veće razlike u brzinama dva točka. Sa druge strane diferencijal je nešto bučniji, zbog velikog broja spregnutih zupčanika, a najveću manu predstavlja nemogućnost prenosa momenta na drugi točak, kada se jedan nalazi u vazduhu, što ga ne čini idealnim rešenjem za zahtevne vanputne uslove.
Haldex
Haldex spojka ugrađuje se u automobile Volkswagen Grupe trenutno je peta generacija. U normalnim uvjetima, Haldex spojka gotovu svu snagu motora prenosi samo na prednje kotače. U slučaju da dođe do njihova proklizavanja ili ako sustav predvidi da bi moglo doći do gubitka trakcije, u djeliću sekunde može do 100 posto snage poslati na stražnju osovinu, odnosno kotaču s najviše prianjanja, pri čemu pomažu i elektronički diferencijali.
Haldex su napravili Šveđani, a 2011. godine kupila ih je američka firma BorgWarner Inc.
-
azdralovic
#448 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Zar nije neka prica bila da Audi mijenja Torsen za neki svoj novi sistem? sta je bilo sa tim ?
Usput, Q7, Touareg i Cayenne (sve ista platforma) koriste neku posebnu verziju pogona, koja je kao vise podesena za offroad nego na ostalim modelima... diferencijal jeste torsen ali valjda drugacije podesen u odnosu na ostale Quattro modele...
Usput, Q7, Touareg i Cayenne (sve ista platforma) koriste neku posebnu verziju pogona, koja je kao vise podesena za offroad nego na ostalim modelima... diferencijal jeste torsen ali valjda drugacije podesen u odnosu na ostale Quattro modele...
- corolla02
#449 Re: Automatski mjenjač - savjeti
sve fino i lijepo; licno sam zagovornik da svi ovi gorostrasi imaju ovakvu tehnologiju; cak sta vise, isti trebaju imati i posebnu cijelu traku samo za sebe naravno ako postoje mogucnosti za to; vlade ovih il onih zemalja bi trebale raditi na takvom planu u bliskoj buducnosti...mali_balon wrote: ↑20/07/2020 20:29 Vidim pricalo se o tehnologiji i raznim pomagalima pa da i ja kojui reknem kao profi sofer, vozim sleper i koristim svu mogucu tehnologiju (radar, kruz, lane ass, drive ass, ima jos jbga ne mogu se sjetiti svega). Jednom mi crkao Cruise u Austiji a servis u Holandiji, malo je rec da me smorilo psihicki vise nego fizicki, a o troskovima da ne pricamo.
Automatsko kocenje opet nije savrseno, recimo stanje kise, sumraka, sume, krivine, uske ceste i sl. njezine mogucnosti veoma su reducirane ili bolje reci riskantne u takvim situacijama, pogotovo za one koji idu iza tebe; jos nesto, ovo se pogotovo odnosi kad ulazis u preticanje ili se nadjes u tzv. makzaicama, bilo to u nakrsnom saobracaju ili u saobracaju istog smijera, ono kad se zaljepis odpozadi pa hoces da preteknes auto ispred sebe. U takvim momentima ono nikad ne znas kako ce auto reagovati sa ovom tehnologijom, koliko ti je fabrika dozvolila razmak, i to da li ce auto da samo koci
no sreca pa postoji zlata vrijedna distanca na cesti bas kao i dugme da se sve to ugasi, i onda da mirno mozes gustirati taj sendvic ispred volana
-
mali_balon
#450 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Sendvic i kafica se gustriaju na odmaralistima ili u restoranima a za volanom se vozi i 100% koncentracija.....nakon voznje od 4,5 sata treba mi 20min da se vratim u normalno stanjecorolla02 wrote: ↑21/07/2020 15:13sve fino i lijepo; licno sam zagovornik da svi ovi gorostrasi imaju ovakvu tehnologiju; cak sta vise, isti trebaju imati i posebnu cijelu traku samo za sebe naravno ako postoje mogucnosti za to; vlade ovih il onih zemalja bi trebale raditi na takvom planu u bliskoj buducnosti...mali_balon wrote: ↑20/07/2020 20:29 Vidim pricalo se o tehnologiji i raznim pomagalima pa da i ja kojui reknem kao profi sofer, vozim sleper i koristim svu mogucu tehnologiju (radar, kruz, lane ass, drive ass, ima jos jbga ne mogu se sjetiti svega). Jednom mi crkao Cruise u Austiji a servis u Holandiji, malo je rec da me smorilo psihicki vise nego fizicki, a o troskovima da ne pricamo.
Automatsko kocenje opet nije ssavrseno, recimo stanje kise, sumraka, sume, krivine, uske ceste i sl. njezine mogucnosti veoma su reducirane ili bolje reci riskantne u takvim situacijama, pogotovo za one koji idu iza tebe; jos nesto, ovo se pogotovo odnosi kad ulazis u preticanje ili se nadjes u tzv. makzaicama, bilo to u nakrsnom saobracaju ili u saobracaju istog smijera, ono kad se zaljepis odpozadi pa hoces da preteknes auto ispred sebe. U takvim momentima ono nikad ne znas kako ce auto reagovati sa ovom tehnologijom, koliko ti je fabrika dozvolila razmak, i to da li ce auto da samo koci![]()
no sreca pa postoji zlata vrijedna distanca na cesti bas kao i dugme da se sve to ugasi, i onda da mirno mozes gustirati taj sendvic ispred volana![]()
Kako sam vec napisao pomagala su da pomognu a ne da rade posao umjeto vozaca, naravno da i dalje treba pratiti situaciju u saobracaju sta se desava oko tebe i uslove na putu.....naravno sve se gasi kocenjenjm ili dodavanjem gasa.....npr kada mi je upaljen radar....ako je stani kreni situacija ja i dalje drzim nogu na kocnici ali ne kocim opet pazim...nekad i zajedno kocimo
Hocu da kazem ta pomagla su izmislili pametni ljudi i nisu bezveze izmisljena sve ima svoju svrhu...