Ima manuelni mod ali ce ti, koliko se ja sjecam, up-shiftat sam, ne mozes sad prebaciti u prvu, stisnut gas i ocekivat da je nonstop u prvoj dok ti ne prebacis, ja mislim da ce GTI presaltat na 6k... Nesto kao u sport modu..
Automatski mjenjač - savjeti
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Bullet Tooth Tony
#401 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Ima manuelni mod ali ce ti, koliko se ja sjecam, up-shiftat sam, ne mozes sad prebaciti u prvu, stisnut gas i ocekivat da je nonstop u prvoj dok ti ne prebacis, ja mislim da ce GTI presaltat na 6k... Nesto kao u sport modu..
- Laplace
#403 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Obzirom da ga zanima vožnja nizbrdo po poledici, sumnjam da bi pri tome dozvolio da mu broj obrtaja previše poraste. Prvenstveno ga zanima to da mu auto radi na nešto višim obrtajima a da ne prebaci u višu brzinu, što bi na poledici moglo značiti slabiju kontrolu vozila.Bullet Tooth Tony wrote: ↑16/07/2020 20:32
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#404 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Aisin je kod tebe, koji je Isao u PSA, Volvo, Fiat, Alfa Romeo i jos dosta auta. Proguglaj malo i vidi kakva su iskustva drugih ljudi i sta drugi proizvodjaci preporučuju.Romeo 80 wrote: ↑16/07/2020 19:34Koliko je meni poznato, imas manuelni nacin rada kod DSG-a, pa mijenjas kad ti hoces.
Usput da i ja upitam, zna li neko koji je interval zamjene ulja u automatskom mjenjacu kod Forda Mondea MK3?
Klasicni je tiptronic sa konvertorom, ali ne znam nakon koliko kilometara se mijenja ulje?!![]()
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#405 Re: Automatski mjenjač - savjeti
nema tu vise matematiko pogotovo na starim autima; pregledati tekucinu vizuelno, obratiti paznju na kolicinu ulja, njegovu boju i miris;
ako je ima dovoljno po fabrickim specifikacijama, ako je crvenkasta boja a ne smedja, ili ako ima specifican jak miris nije garez, to su sve indikacije da je transmisija tj. tekucina u dobrom stanju
ako je ima dovoljno po fabrickim specifikacijama, ako je crvenkasta boja a ne smedja, ili ako ima specifican jak miris nije garez, to su sve indikacije da je transmisija tj. tekucina u dobrom stanju
-
artur morgan
#406 Re: Automatski mjenjač - savjeti
DSG drzi na visim obrtajima kako na nizbrdici tako i uzbrdici. Na koliko ce obrtaja drzati visoko zavisi od toga kolika je nizbrdica odnosno uzbrdica. U svakom slucaju, dobro je programiran i s tim nema frke. Koristenje S moda nije po meni najbolje rjesenje jer je onda ostar na gasu a to po snijegu ili poledici nije najbolja opcija.
- Laplace
#407 Re: Automatski mjenjač - savjeti
U prevodu: ubaci u D i elektronika će obaviti posao?artur morgan wrote: ↑16/07/2020 22:37 DSG drzi na visim obrtajima kako na nizbrdici tako i uzbrdici. Na koliko ce obrtaja drzati visoko zavisi od toga kolika je nizbrdica odnosno uzbrdica. U svakom slucaju, dobro je programiran i s tim nema frke. Koristenje S moda nije po meni najbolje rjesenje jer je onda ostar na gasu a to po snijegu ili poledici nije najbolja opcija.
-
jasko__
#408 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Prvenstveno me zanima npr krenes kuci s Vlasica, napadao novi snijeg..jace brdo, ubacis u drugu, pustis gas..motor sam koci, drzi na 2500 obrtaja npr, ne ubrzava preko 30-40 km/h, ne prebacuje u vecu, nema potrebe da koristis kocnicu..kao u manuelca
- staxx
#409 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Ne mogu tvrditi za DSG, ali imam iskustvo sa mercedesovim automatikom starije tipe (2002 g. C klasa), kod njega je to sto tebi treba omogućeno, a ne mogu da vjerujem da DSG nema...
Znaci kod tog mercedesa si mogao prebaciti na manuelno, i onda ga limitiraš do koje brzine hoces da ti šalta, a on i dalje prebacuje sam, samo ga ogranicis...
U praksi: ides nizbrdo, prebacis u "manuelni mod", i rucicom ga limitiras (display) na broj 2, onda on sam šalta (po potrebi i obrtajima) iskljucivo izmedju prve i druge brzine i nece nikada preci u trecu... isto tako ga mozes limitirati na broj 1, i non stop ce ti ostati u prvoj...
- mirsek
#410 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Ne razumijem ovo. Zar nije da ti mijenjas rucno +/- ali ako auto ode u previsoke obrtaje mjenjac ce sam presaltati u vecu da sacuva motor bez obzira sto si ti njega ostavio npr u 2 ?staxx wrote: ↑17/07/2020 08:20Ne mogu tvrditi za DSG, ali imam iskustvo sa mercedesovim automatikom starije tipe (2002 g. C klasa), kod njega je to sto tebi treba omogućeno, a ne mogu da vjerujem da DSG nema...
Znaci kod tog mercedesa si mogao prebaciti na manuelno, i onda ga limitiraš do koje brzine hoces da ti šalta, a on i dalje prebacuje sam, samo ga ogranicis...
U praksi: ides nizbrdo, prebacis u "manuelni mod", i rucicom ga limitiras (display) na broj 2, onda on sam šalta (po potrebi i obrtajima) iskljucivo izmedju prve i druge brzine i nece nikada preci u trecu... isto tako ga mozes limitirati na broj 1, i non stop ce ti ostati u prvoj...
Ili ima limitator obrtaja pa ne mozes preforsirati motor ?
Nisam nikad probao rucno saltati, ajd i to cu probati ovih dana bas da vidim kako je.
Last edited by mirsek on 17/07/2020 08:42, edited 1 time in total.
-
sivi911
#411 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Ima ona fora na nekim automatskim mjenjačima gdje kad ideš nizbrdo, postigneš određenu brzinu i samo dodrineš kočnicu i pustiš onda ti drži tu brzinu bez da moraš kočiti, tj. koči sam motorom. Sad dal ima konkretno na tom ne znam, i ja sam novi sa automatikom.
-
BiBi911
#412 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Ovo pajke na dsg ima, u opcijama ukljuciss da je freilauf il lock i jos neka opcija.
Prva cim pustis gas odspoji mjenjac (i po povratku zakuca obrzaje)
Drugi pustis gas i tu drzi obrtaje
Treca ponasa se kao rucni mjenjac .
Na opelindjetu je drugacije(nisam jos skontao kako ide)
Dok fordilak samo on/off (ako nema prikolice onda trazi da pripomognes)
- RagibUzoriti
- Vozim: Vozim se na struju
#413 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Jednostavnije receno cruise control kod Audija ima takvu opciju. Postavis brzinu i odrzava istu brzinu bila voznja uz brdo ili niz brdo.
Allroad ima ``Crabe`` funkciju dodatno
-
artur morgan
#414 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Da tako je.Laplace wrote: ↑16/07/2020 23:36U prevodu: ubaci u D i elektronika će obaviti posao?artur morgan wrote: ↑16/07/2020 22:37 DSG drzi na visim obrtajima kako na nizbrdici tako i uzbrdici. Na koliko ce obrtaja drzati visoko zavisi od toga kolika je nizbrdica odnosno uzbrdica. U svakom slucaju, dobro je programiran i s tim nema frke. Koristenje S moda nije po meni najbolje rjesenje jer je onda ostar na gasu a to po snijegu ili poledici nije najbolja opcija.
- staxx
#415 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Uglavnom, zaključak je da različiti proizvođači imaju različite načine kako su riješili to za što se autor teme raspitao...
Uglavnom, automatik može znači nizbrdo i da ne prebacuje sam brzine do besvijesti i da ne moraš kočiti konstantno nizbrdo

Uglavnom, automatik može znači nizbrdo i da ne prebacuje sam brzine do besvijesti i da ne moraš kočiti konstantno nizbrdo
-
sivi911
#416 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Nisam mislio na cruise control. Ja na cruise control ne vozim ni po autoputu, nervira me. Ovo je jednostavno assist u smislu da neće nizbrdo ubrzavati sam od sebe, samo kad stisneš gas, baš u svrhu manjeg trošenja kočnica.RagibUzoriti wrote: ↑17/07/2020 09:32Jednostavnije receno cruise control kod Audija ima takvu opciju. Postavis brzinu i odrzava istu brzinu bila voznja uz brdo ili niz brdo.
Allroad ima ``Crabe`` funkciju dodatno![]()
- Optimist
#417 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Ja tempomat koristim na magistralnoj cesti kad nema guzve i mogu drzati tempo koji zelim, na autoputu se on podrazumijeva.
I ne bi kupio naredno auto bez tempomata.
I ne bi kupio naredno auto bez tempomata.
- Qler
#418 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Brate kad odvalis 5-6 sati na auto putu tempomat ti dodje ko brat 
-
NediM17
#419 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Jos ako je adaptivni... 
- Laplace
#420 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Tačno ne kontam neke ljude. Imaš automatski mjenjač, imaš tempomat/cruise control, neki automobili imaju i opciju praćenja ograničenja na saobraćajnim znakovima (sa prepoznavanjem ograničenja), ali se opet maltretiraš sa komandama umjesto da se fino opustiš i koristiš prednosti tehnologije (ionako uvijek možeš preuzeti kontrolu kad god poželiš).
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#421 Re: Automatski mjenjač - savjeti
na autoputu mi je uvijek upaljen cruise control 
-
530i
#422 Re: Automatski mjenjač - savjeti
17 sati najdužeg puta, od toga jedno 2 minute na tempomatu, ako i toliko 
- Bullet Tooth Tony
#423 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Razrahatio se kako mi auto ima ACC i Pilot assist.. Auto vozi ja kafu pijem i jedem sendvic
u utorak vozio 600 kilometara kao da sam 20
Malo mi se tesko bilo navici na Pilot Assist.. Ono dolazi krivina, auto samo mota a ja spreman da mu otmem volan.. Sad je vec ok.. Pustim da sam vozi po 100 kilometara, pogotovo ako nije guzva
Ali ovo pracenje znakova mi se ne svidja ako je ukljuceno.. Dok ACC iskljucis dodirom kocnice ili na dugme a brzinu povecavas tako sto stisnes gas ili opet na dugme.. Kod pracenja znakova ako stisnes gas nista se nece desiti.. Tipa ogranicenje 120 kmh ti stisnes gas auto nece ubrzati dok ne iskljucis na dugme.. Tako da ovo ne koristim uopste...
Malo mi se tesko bilo navici na Pilot Assist.. Ono dolazi krivina, auto samo mota a ja spreman da mu otmem volan.. Sad je vec ok.. Pustim da sam vozi po 100 kilometara, pogotovo ako nije guzva
Ali ovo pracenje znakova mi se ne svidja ako je ukljuceno.. Dok ACC iskljucis dodirom kocnice ili na dugme a brzinu povecavas tako sto stisnes gas ili opet na dugme.. Kod pracenja znakova ako stisnes gas nista se nece desiti.. Tipa ogranicenje 120 kmh ti stisnes gas auto nece ubrzati dok ne iskljucis na dugme.. Tako da ovo ne koristim uopste...
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#424 Re: Automatski mjenjač - savjeti
meni sve to ono bezze, nista ne to koristim, samo stara skola ovdje 
-
NediM17
#425 Re: Automatski mjenjač - savjeti
K'o Turci nekad, "old school", cigla na gasu,