Cek, a sad kao Krscanstvo i Islam ne daju sebi ekskluzivitet?Bafakkar wrote: Zidovstvo : ekskluzivitet religije
Probaj mi objasniti a popricaj i sa drugima pa vidi sta svi mislite jedni o drugima.
Cek, a sad kao Krscanstvo i Islam ne daju sebi ekskluzivitet?Bafakkar wrote: Zidovstvo : ekskluzivitet religije
Ti se danas bas mene nesto svezao, hajd nema veze.Bujrum majstore wrote:Cek, a sad kao Krscanstvo i Islam ne daju sebi ekskluzivitet?Bafakkar wrote: Zidovstvo : ekskluzivitet religije
Probaj mi objasniti a popricaj i sa drugima pa vidi sta svi mislite jedni o drugima.
U studentskim danima sam imao cimera Srbina čiji je otac bio komandir milicije i naravno ateista i on tragajući za nekakvom duhovnošću približio se budizmu zato što toleriše ateizam dok je kritikovao moj monoteizam. Znali smo noćima polemisati, a da nismo nikada približili stavove i tako se rastali. Poslije sam ga vidio na TV-u kako se krsti sa tri prsta. Želim reći ono što je jedne prilike i Husein ef. Đozo da ove rasprave neće promijeniti ničiji stav nego svako za sebe mora tragati. Zato sam skoro spominjao glagol TaLeBe/tražiti koji i Kur'an spominje.drugi profil wrote:Pa ne znam ja. Meni je sve to isto. Vehabija, jal onaj sa kikicama iz Jeruslima, ili onaj sa sesirom iz Idaha. Ali posto vi znate koja je prava, dajte i obrazlozite zasto bas ta. Ali bez ajeta, pliz. Svojim rjecima pokusajte.vatrogasac wrote:I Ahmedije mirze Gulama tvrde da su oni najbolji muslimani. Kakva je razlika između ahmedijeske i sunitske džamije ili eto i šiitske?drugi profil wrote:
I to bi bio izvor vjere u mormona, sto je isto sto i Muhamed kod muslimana. I on je donio samo novu verziju vec ispricane price.
Dakle kako znamo koja je ispravna? Ili je logicnije da su obje lazne i manipulatorske, ili sto je najtacnije - ne znamo zasigurno nista, osim sto se mozemo opredjeliti za jednu na osnovu emocija, tradicije, boje ociju, ljepsih pjesama...
Jesu li ti poznata učenja mormona pa bi po toj logici mogli i Adventiste ili Jehovine svjedoke nazvati 'novim religijama'.
jasno je meni teološko stanovište o izvoru vjerovanja, možda i više nego nekim drugim ateistima ovdje. moj komentar se ticao sociologije religije.Bafakkar wrote:I u tome lezi sva neupucenost i ignorancija atistickog stava prema izvoru vjerovanja.harač wrote: ukoliko samoproglašeni prorok uspije u svojoj nakani, on barem za svoje sljedbenike prestaje biti lažov ili luđak. a takvih uspješnih proroka je na sve strane, od isusa, muhameda, josepha smitha, mirze ahmeda, l.r.hubbarda etc. kao što sam rekao na drugoj temi, religiju je čak i danas, u vremenu tehnologije, izrazito lako izmisliti, i dobili milione sljedbenika. kako li je tek lako bilo u bronzanom dobu
naso, ja bih samo da se osvrnem na ovaj dio koji je sazetak recenog. ako uzmemo ovaj primjer sa X-om on je logicki netacan. ako je prva premisa tacna da je svako X=X, bez obzira koliko ih je, onda je sasvim dovoljno dokazati da je jedan X netacan da bi se zakljucilo da su svi netacni.nasa wrote:No kada bi to shvatili kao argument, vjerojatno bi išao ovako;
1. Svi bogovi imaju istu vjerodostojnost.
2. Svi mi smatramo većinu bogova nevjerojatnim.
što znači da
Z: Zbog dosljednosti moramo odbaciti sve bogove, uključujući judeo-kršćanskog.
Drugim riječima, taj argument pokušava pokazati da kršćani rade iracionalnu iznimku u slučaju svog Boga. Ali očito je kako je prva pretpostavka pogrešna, a kada bi i bila točna, svejedno iz navedenih premisa ne slijedi taj zaključak. Zamijenite riječ bogovi sa X i odmah ćete shvatiti u čem je problem
1. Svi X imaju istu vjerodostojnost.
2. Svi mi smatramo većinu X nevjerojatnim.
što znači da
Z: Zbog dosljednosti moramo odbaciti sve X
Dovoljno je umjesto X umetnuti što god želite (teoriju, ideale, sustav, rješenje jednadžbe...) i vidjet ćete da je argument neutemeljen.
Hajde posteno, je li stvarno smatras da je ovaj argument dobar i da on filozofski drzi ili da je rezultat promisljanja nekog ozbiljnog filozofa.Ovo je obicna igra rijeci, svi vrlo dobro znamo koja je sustinska razlika izmedju ateista I vjernika I da se ona ne moze svesti na ovu presmjesnu tvrdnju....belfy wrote:naso, ja bih samo da se osvrnem na ovaj dio koji je sazetak recenog. ako uzmemo ovaj primjer sa X-om on je logicki netacan. ako je prva premisa tacna da je svako X=X, bez obzira koliko ih je, onda je sasvim dovoljno dokazati da je jedan X netacan da bi se zakljucilo da su svi netacni.nasa wrote:No kada bi to shvatili kao argument, vjerojatno bi išao ovako;
1. Svi bogovi imaju istu vjerodostojnost.
2. Svi mi smatramo većinu bogova nevjerojatnim.
što znači da
Z: Zbog dosljednosti moramo odbaciti sve bogove, uključujući judeo-kršćanskog.
Drugim riječima, taj argument pokušava pokazati da kršćani rade iracionalnu iznimku u slučaju svog Boga. Ali očito je kako je prva pretpostavka pogrešna, a kada bi i bila točna, svejedno iz navedenih premisa ne slijedi taj zaključak. Zamijenite riječ bogovi sa X i odmah ćete shvatiti u čem je problem
1. Svi X imaju istu vjerodostojnost.
2. Svi mi smatramo većinu X nevjerojatnim.
što znači da
Z: Zbog dosljednosti moramo odbaciti sve X
Dovoljno je umjesto X umetnuti što god želite (teoriju, ideale, sustav, rješenje jednadžbe...) i vidjet ćete da je argument neutemeljen.
lijepo je sto je stavljen sazetak, inace bi odgovor na cijeli tekst uzeo barem tri puta vise prostora zbog obimnost (ponajvise ovog filozofskog dijela) i ja prvi ne bih pisao toliki odgovor, a i valjalo bi objasnjavati zasto je svaki dati primjer adekvatan.
Iz perspektive socijologije malo sta i moze biti zagonetka ili misterija. Zato je filozofski stav plodonosniji (bar kada se radi o shvatanju).harač wrote:
...takva se manufaktura religija događa čak i danas, u vrijeme televizije i interneta. ne postoji tu nikakva misterija, nikakve zagonetke.
to su obično pojave koje nemaju dugotrajnu, a naročito ne institucionalnu formu. za razliku od religije. ono što je bitno primijetiti jeste da sve monoteističke religije (ne mogu tvrditi da poznajem politeizme; čuo sam da su neke ekumenskog karaktera) za sebe tvrde da su istinite, da njihov tvorac to potvrđuje i nudi dokaze, da su druge neistinite, ukazuju na čuda i ukazanja i dr. stvari. sve imaju predvidljivu formunasa wrote:@harac
To se desava i s mnogim drugim pojavama u drustvu,
uzmes istinitu ili moguce istinitu konstrukciju kojom prikrijes laz i prevaru...npr.na takav nacin uzmu ljudima pare za gradnju stanova koje nikad i nisu imali namjeru izgraditi ali su uspjeli to zahvaljujuci onim koji jesu izgradili odnosno iz tog razloga je njihov project izgledao kredibilno....
Ne bas. Postoji znacajna razlika izmedju sustinske neistine i iskrivljenosti.harač wrote:
... za sebe tvrde da su istinite, da njihov tvorac to potvrđuje i nudi dokaze, da su druge neistinite,
Rekao si da ti je poznato teolosko shvatanje o izvoru vjerovanja. Nisam bas siguran..ukazuju na čuda i ukazanja i dr. stvari. sve imaju predvidljivu formu
Hop, hop, do'ta!Bafakkar wrote:
Stavovi neovisno o religiji (interni):
Podudaranje sa licnim stavom o egzistenciji Boga.
Podudaranje sa licnim stavom o postojanju viseg smisla.
Podudraranje sa licnim stavom o objasnjenju zivota.
Podudaranje sa licnim stavom o kakvoci Boga.
Podudaranje sa licnim emocijama (teze prenosivo u rijeci).
Religijski stavovi (eksterni):
Kur'an kao Bozija knjiga (smisao, stil, nacin).
Zivot poslanika, prvenstveno Muhammeda (a.s.) pa onda i ostalih.
Problem sa drugim religijama:
Krscanstvo (i slicne religije) : Isus kao Bozija manifestacija na zemlji.
Zidovstvo : ekskluzivitet religije, polozaj Boga, odnos ovog i buduceg svijeta.
često praviš grešku pretpostavljajući da je islam jedina religija, a ne tek jedna od hiljada. abrahamovske religije se igraju sa iskrivljenjima i retroaktivnim kontinuitetom, što nije istina svugdjeBafakkar wrote:Ne bas. Postoji znacajna razlika izmedju sustinske neistine i iskrivljenosti.harač wrote:
... za sebe tvrde da su istinite, da njihov tvorac to potvrđuje i nudi dokaze, da su druge neistinite,
Bas naprotiv, cesto govorim o univerzalnim principima religija u svojim postovima. Ne znam odakle si izvukao ovakav zakljucak, mozda da ga detaljnije elaboriras. Opet se vracam na tvoj primjer mormonizma koji nije nista drugo nego derivat krscanstva. Ti si pricao o socijoloskim aspektima religija. Ja sam ti samo naveo primjer zasto ne stoji da poredis Islam i mormonizam cak i onda kada pricas samo o socijologiji. Valjda ti ne moram objasnjavati zasto Islam ili Krscanstvo nije tek jedna od hiljadu religija te po cemu su razlicite od recimo Woodizma ili Pastafarizma...harač wrote:
često praviš grešku pretpostavljajući da je islam jedina religija, a ne tek jedna od hiljada.
Ne vidim kako je ovo povezano sa diskusijom. Pored toga, krscanski stav o islamu nije ekvivalentan islamskom stavu o krscanstvu (primjenjivo i na ostale kombinacije 3 abrahamovske religije). Stoga tvoja tvrdnja o igri iskrivljenja i retroaktivnog kontinuiteta ne stoji.abrahamovske religije se igraju sa iskrivljenjima i retroaktivnim kontinuitetom, što nije istina svugdje
dobar agrument ili ne se moze raspravljati. mislim da ukazuje na dobru poentu. bas kao sto mislim da primjer koji si ti dala ima losu logiku. mislim da sam to i pokazao.nasa wrote:Hajde posteno, je li stvarno smatras da je ovaj argument dobar i da on filozofski drzi ili da je rezultat promisljanja nekog ozbiljnog filozofa.Ovo je obicna igra rijeci, svi vrlo dobro znamo koja je sustinska razlika izmedju ateista I vjernika I da se ona ne moze svesti na ovu presmjesnu tvrdnju....belfy wrote: naso, ja bih samo da se osvrnem na ovaj dio koji je sazetak recenog. ako uzmemo ovaj primjer sa X-om on je logicki netacan. ako je prva premisa tacna da je svako X=X, bez obzira koliko ih je, onda je sasvim dovoljno dokazati da je jedan X netacan da bi se zakljucilo da su svi netacni.
lijepo je sto je stavljen sazetak, inace bi odgovor na cijeli tekst uzeo barem tri puta vise prostora zbog obimnost (ponajvise ovog filozofskog dijela) i ja prvi ne bih pisao toliki odgovor, a i valjalo bi objasnjavati zasto je svaki dati primjer adekvatan.
kako ne pociva kada za svaku tvrdi da je, u najmanju ruku, izmijenjena. monoteizam prvo negira politeizam, zatim druge monoteizme. neke vise i direknije, neke manje. u suprotnom bi neka od religija rekla da je neka druga ispravna, sto je oksimoron, jel tako?Bafakkar wrote: ...Ranije sam naveo da afirmacija religije ne pociva na negaciji drugih religija. Nema potrebe da ti govorim o svom stavu o Jediism-u. Ukoliko trazis rjesenje linearne jednacine i nadjes broj koji je rjesenje te jednacine, nema potrebe da probavas bilo koji drugi broj, pa sve i da si rjesenje 'pogodio iz prve'...
Vjeruj da nisam nego si bio haman jedini aktivan kad i ja pa je tako ispalo.Bafakkar wrote:Ti se danas bas mene nesto svezao, hajd nema veze.Bujrum majstore wrote:Cek, a sad kao Krscanstvo i Islam ne daju sebi ekskluzivitet?Bafakkar wrote: Zidovstvo : ekskluzivitet religije
Probaj mi objasniti a popricaj i sa drugima pa vidi sta svi mislite jedni o drugima.![]()
Afirmacija (naglasak na afirmacija) religije ne pociva na negaciji necega drugog. Moze stajati tvrdnja da dio neke (ili cijela) religija nije ispravna, ali ta tvrdnja ne povlaci ispravnost neke druge religije. Posto si Nasa-i naveo primjer, evo i ja cu tebi.belfy wrote: kako ne pociva
u najmanju ruku, izmijenjena.
Ako neka religija kaze da je dio druge religije ispravan, onda nije oksimoron.u suprotnom bi neka od religija rekla da je neka druga ispravna, sto je oksimoron, jel tako?
e svasta...Bafakkar wrote:Afirmacija (naglasak na afirmacija) religije ne pociva na negaciji necega drugog. Moze stajati tvrdnja da dio neke (ili cijela) religija nije ispravna, ali ta tvrdnja ne povlaci ispravnost neke druge religije. Posto si Nasa-i naveo primjer, evo i ja cu tebi.belfy wrote: kako ne pociva
Ako je X+2=5 i ja negiram da je X cetiri,pet ili sedam, time nisam afirmirao da je X tri.
u najmanju ruku, izmijenjena.
Kada je Islam i stav o drugim monoteistickim religijama u pitanju, nije u najmanje ruku, vec je izmjenjena.
Ako neka religija kaze da je dio druge religije ispravan, onda nije oksimoron.u suprotnom bi neka od religija rekla da je neka druga ispravna, sto je oksimoron, jel tako?
Ako postoji nesto sto mi se gadi kod monoteizma onda je to upravo stav prema kojem su desetine hiljada religijskih vjerovanja nista drugo no deficitarna tumacenja abrahamskog boga. To je u najmanju ruku vrlo sebican stav koji aludira da su druge religije samo los pokusaj sljedjenja jednog te istog boga.Ne bas. Postoji znacajna razlika izmedju sustinske neistine i iskrivljenosti.
Ma mormoni su legende, sve oni to pomalo priznaju i kuliraju dok cekaju Isusa da se pojavi u Misuri.Bujrum majstore wrote:Naravno da Islam moze naci nesto "ispravno" u Judaizmu i Krscanstvu jer je Krscanstvo upgrade na Judaizam a Islam
upgrade na Krscanstvo, zbog toga Krscanstvo ne tolerise pretjerano Islam a pomalo priznaje Judaizam,
Judaizam ne ferma nikoga a Islam relativo ferma oboje mada ipak nije to to.
Ma moze sve, samo nek je veselo.sigh wrote:Ma mormoni su legende, sve oni to pomalo priznaju i kuliraju dok cekaju Isusa da se pojavi u Misuri.Bujrum majstore wrote:Naravno da Islam moze naci nesto "ispravno" u Judaizmu i Krscanstvu jer je Krscanstvo upgrade na Judaizam a Islam
upgrade na Krscanstvo, zbog toga Krscanstvo ne tolerise pretjerano Islam a pomalo priznaje Judaizam,
Judaizam ne ferma nikoga a Islam relativo ferma oboje mada ipak nije to to.