Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

RagibUzoriti
Vozim: Vozim se na struju

#40826 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by RagibUzoriti »

Throttle wrote: 29/03/2022 12:43 Imal ista da tom golfu ne fali :lol:

Nije golf
drug_profi

#40827 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

Throttle wrote: 29/03/2022 12:33 Image

Mali servis + servis plina. Nije džaba al nije ni žara
Opel 1.4t
Boras Vitez
Sat i po ti rada naplatili?
62 marke ruku isto ko da su radili servis sa jednom svezanom rukom.
RagibUzoriti

#40828 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by RagibUzoriti »

drug_profi wrote: 29/03/2022 12:49

Opel 1.4t
Boras Vitez
Sat i po ti rada naplatili?
62 marke ruku isto ko da su radili servis sa jednom svezanom rukom.
Pa ove male smijesne motore je zayebano raditi. Moraju koristiti povecala da zamjene dijelove,haman kao da servisiraju Tomosa :lol: :lol:

Da je uzeo V8, sve veliko i dostupno,komotno mogu sa obje ruke da servis rade :D
emotivac

#40829 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by emotivac »

Moj stari mi je pričao kako su njemu htjeli naplatiti 8 sati rada na zamjeni grijača na Golfu 2, prije 15-ak godina, pustili nekog novog, na praksi šta znam i lik mjenjao grijače 8 sati, htjeli uzet 240 ili 320 KM nisam siguran koliko je tad bilo po satu, al' k su dobili, dobili su po prosjeku, mislim da je platio 1 sat za ruke i od tad nikad više u ovlaštenom servis, ni on ni ja :lol: :lol: :thumbup:

Što se tiče malog servisa, sam sebi odradim, samo posudim dizalicu ili kanal od komšije mehaničara ili zajedno odradimo :D Nije to neka nauka, popiješ voPi dok se iskapa ulje :D
hopi

#40830 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by hopi »

Naslovnica wrote: 29/03/2022 12:33
Evolution_IV wrote: 29/03/2022 12:21 Ima i tih sa svim upisima, pa se razleti auto...sto se mene tice ako bude isla nekad, uzmi probaj, odvuci u ovlasteni(nema ic po mahalama nekim i slicno kod nekakvih) pa prosudi, svidi ti se ne svidi...
Ja samo jednom odvezao Seyu na reklamirani "besplatan" godisnji ili vec kakav pregled vozila, dole na Alipasin. Zove momak, sve OK, gori vam lampica od sijalice, pa da li zelite da je zamijenimo? Moze, sto da ne, hvala. Dodjem nazad po auto, oni meni ispostavise racun od 80 i nesto maraka. Za zamjenu sijalice. Mozda ga negdje i imam. Nekakva vodjena dijagnostika, nesto ovo, ono... Uglavnom, tu su me klepili po usima i nikada me vise nisu vidjeli. Haram im bilo.
Odvezem Dustera kod Beganovica u Zenici da promijeni rasvjetu na centralnoj konzoli ili kako se vec to zove, radila samo jedna lampica. Zovu, gotovo. Ne znam za cijenu, preko firme islo. Preuzmem auto, u tunel, nisu sve zamijenili. Zamijenili one na tockicima (ventilacija, temperatura...), a one iznad gdje su prozori nisu ni dirali. Iako su i ta svjetla pregorila. Nikad vise.
Bili iz Hyundaija bi je vazda bio korektan.
Ma bezobrazluk, nisi trebao platiti 80 KM za zamjenu sijalice. Tako ja, ima tome 10 godina možda i više odvukao auto u ovlašteni servis, bila je zamjena zadnjih diskova i još nešto, neka glupost. Kada ono račun mi daju, piše dijagnostika i vako slagaću 3 radna Sata. Reko šta je ovo, kakva crna dijagnostika za zamjenu diskova. Reko ja vam necu preuzeti auto, sto se mene tiče možete ugraditi opet stare diskove i pločice, a niti ću platiti 3 sata radna. Počeše oni neku priču, Reko što se mene tiče možemo se natezati do daljnjeg ali ja to ne plaćam. Onda bez puno prigovora nisu naplatiti dijagnostiku i smanjili radne sate.
Averus

#40831 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Averus »

Averus wrote: 29/03/2022 12:36
Spoiler
Show
Raja, ima li gdje kod nas kupiti ono čudo što se pritisne u autu, zatvore sva vrata i prozore i odvrne "puhanje" na maksimum, pa ovo kao dezinfikuje cijevi od klime/ventilacije itd?
Kakva su iskustva, valjal' to?

Kao ovo na 1:18 u ovom videu
emotivac wrote: 29/03/2022 12:38 Mislim da sam ja to čak i u Bingu vidio. :izet:
Ne bih baš u Bingu da kupujem, nešto ne vjerujem da je kakav kvalitet :zoka:
drug_profi wrote: 29/03/2022 12:45 A jos ti je bolje da ti neko uradi ozonizaciju.
Imas Majagume za cvaju, imas i forumasa @Al'din, pa gdje ti je lakse.
Znam, nekad sam za staro auto dogovarao s njima da odvezem, ali nije mi na ruku nikako, pa zato i kontam sam da odradim :oops:
drug_profi

#40832 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

Averus wrote: 29/03/2022 12:57
Averus wrote: 29/03/2022 12:36
Spoiler
Show
Raja, ima li gdje kod nas kupiti ono čudo što se pritisne u autu, zatvore sva vrata i prozore i odvrne "puhanje" na maksimum, pa ovo kao dezinfikuje cijevi od klime/ventilacije itd?

emotivac wrote: 29/03/2022 12:38 Mislim da sam ja to čak i u Bingu vidio. :izet:
Ne bih baš u Bingu da kupujem, nešto ne vjerujem da je kakav kvalitet :zoka:
drug_profi wrote: 29/03/2022 12:45 A jos ti je bolje da ti neko uradi ozonizaciju.
Imas Majagume za cvaju, imas i forumasa @Al'din, pa gdje ti je lakse.
Znam, nekad sam za staro auto dogovarao s njima da odvezem, ali nije mi na ruku nikako, pa zato i kontam sam da odradim :oops:
Vidi, ti sprejevi odrađuju posao sasvim ok. Oko cenera kosta ta bocica.
Nebitno je gdje kupujes, bitno je cija je marka. K2 ili ABRO ce biti odlicni ako ih nadjes.
Samo, vjeruj mi da je ozonizacija puno bolja i temeljitija opcija.
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#40833 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Evolution_IV »

RagibUzoriti wrote: 29/03/2022 12:52
Da je uzeo V8, sve veliko i dostupno,komotno mogu sa obje ruke da servis rade :D
jest americki, japanski i njemacki :lol:
Averus

#40834 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Averus »

drug_profi wrote: 29/03/2022 13:00 Vidi, ti sprejevi odrađuju posao sasvim ok. Oko cenera kosta ta bocica.
Nebitno je gdje kupujes, bitno je cija je marka. K2 ili ABRO ce biti odlicni ako ih nadjes.
Samo, vjeruj mi da je ozonizacija puno bolja i temeljitija opcija.
E jebiga onda ću kod Maje :D
Samo valja naći vremena... :oops:
kasnas

#40835 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kasnas »

Averus wrote: 29/03/2022 12:57 Ne bih baš u Bingu da kupujem, nešto ne vjerujem da je kakav kvalitet :zoka:
Kakve veze ima ko ga prodaje? Može i na buvljaku biti.

Bingo je imao STP-ov AirCon Cleaner, odličan je.
drug_profi

#40836 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

E pa sad neces upasti jer je sezona guma, to nekad u maju-junu tek.
Ostaje ti doktor Kajimović ili prva pomoc u vidu spreja.

A pogledaj malo olx. ima jos tih praonica i servisa u gradu koje nude tu uslugu, samo se ja sad ne mogu sjetiti ni jednog.
vjeshalica

#40837 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by vjeshalica »

Averus wrote: 29/03/2022 12:36 Raja, ima li gdje kod nas kupiti ono čudo što se pritisne u autu, zatvore sva vrata i prozore i odvrne "puhanje" na maksimum, pa ovo kao dezinfikuje cijevi od klime/ventilacije itd?

[youtube]https://youtu.be/OWw6MdaHbpg[/youtube]
Ima Sonax,ali nisam probala,vidjela sam reklamu msm da je oko 15KM? Odvrne se bocica i ostavi ko suzavac u autu :mrgreen:
Averus

#40838 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Averus »

E hvala raja, pogledaću malo ovih dana šta se nudi, pa da probam i to čudo :D
canvra888

#40839 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by canvra888 »

Joj gdje je respo sad da vidi masovnu paljbu na ovlaštene servise :mrgreen:
canvra888

#40840 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by canvra888 »

Averus wrote: 29/03/2022 13:23 E hvala raja, pogledaću malo ovih dana šta se nudi, pa da probam i to čudo :D
Samo koliko ti je ozbiljan problem što se tiče klime/ventilacije? Pretpostavljam da kupuješ jer se već osjećaju neugodni mirisi. Ja sam probavao i sa tim sprejom što se ostavi i sa onom pjenom što se puni kroz odvod za kondenzaciju od klime pa čak i sa dezinfekcijom ozonizacijom koju sam radio u Klima centru na Butmiru. Ništa nije pomoglo, u mom slučaju je hladnjak klime bio preprljav pa je jedina solucija bila da se izvadi i ručno očisti.

Ali je definitivno najbolja opcija ozonizacija, najprije ćeš vidjeti rezultate ako nije previše ozbiljan problem.
Averus

#40841 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Averus »

Ma nije previše ozbiljan, štaviše - vrlo rijetko se osjeti, npr. pred mali servis, valjda se filter nakupi svega i svačega :D
Nego neću da zapuštam, pa reko' da malo osvježim...
NediM17

#40842 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Budjola. :run:
RagibUzoriti

#40843 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by RagibUzoriti »

hopi wrote: 29/03/2022 12:56
Ma bezobrazluk, nisi trebao platiti 80 KM za zamjenu sijalice. Tako ja, ima tome 10 godina možda i više odvukao auto u ovlašteni servis, bila je zamjena zadnjih diskova i još nešto, neka glupost. Kada ono račun mi daju, piše dijagnostika i vako slagaću 3 radna Sata. Reko šta je ovo, kakva crna dijagnostika za zamjenu diskova. Reko ja vam necu preuzeti auto, sto se mene tiče možete ugraditi opet stare diskove i pločice, a niti ću platiti 3 sata radna. Počeše oni neku priču, Reko što se mene tiče možemo se natezati do daljnjeg ali ja to ne plaćam. Onda bez puno prigovora nisu naplatiti dijagnostiku i smanjili radne sate.
To ti je svugdje tako.

Ja odvezao vozilo na prvi servis. Cijena prvog servisa 290 eura. Pita mene zena na recepciji,ima li kakvih zamjerki ili bi trebalo pogledati jos nesto.
Ja nabrojim 3 stvari.
Dadnu oni meni link,uzivo pratis servis. Kad tamo dolazi redovna cijena i plus jos 2x 299 eura. Ja odem opet do recepcije,sta je ovo,neki lik poceo da palamudi,ako prijavis nesto sto eventualno moze biti greska,a gresku ne otkriju placa se 299 eura. Ja konto skrivena kamera :lol: :lol:

Rekoh,sto se mene tice,platit cu vam redovan servis,a ostalo mozete da me sudski ganjate,da zovete policiju a ja vam auto necu pruzeti dok te fakture ne izbrisete.

Tamo-vamo...fol on se naljutio nesto,haj kaze plati samo redovan servis.

Kontam u sebi mrs u P M...
drug_profi

#40844 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

Averus wrote: 29/03/2022 13:59 Ma nije previše ozbiljan, štaviše - vrlo rijetko se osjeti, npr. pred mali servis, valjda se filter nakupi svega i svačega :D
Nego neću da zapuštam, pa reko' da malo osvježim...
Predlažem ti da povremeno ljeti okreneš grijanje na najjače, otvoriš prozore i pustiš par minuta da vreli zrak isuši kanale i filter. Spriječićeš tako pojavu te buđi i tvrdokornih smradova.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#40845 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

Averus wrote: 29/03/2022 12:36 Raja, ima li gdje kod nas kupiti ono čudo što se pritisne u autu, zatvore sva vrata i prozore i odvrne "puhanje" na maksimum, pa ovo kao dezinfikuje cijevi od klime/ventilacije itd?

[youtube]https://youtu.be/OWw6MdaHbpg[/youtube]
Ja sam jednom koristio,..to ti traje otprilike 2-3 dana što se tiče mirisa....poslije opet isto sranje. Samo ozoN.
el_bake007

#40846 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by el_bake007 »

kloniran wrote: 28/03/2022 20:51 Pozdrav raja,

Ne radi mi klima na autu.
Seat Leon, digitalna.
Na dijagnostici ne izbacuje gresku, a kad pokrenem test klime na dijagnostici ne pali ni vanjski ventilator ni kvacilo, ostatak testa odradi normalno :?
Napon prema kvacilu pokazuje 4,28V i kad je ukljucena i kad je iskljucena klima. Mjereno voltmetrom.
Zna li neko sta bi se moglo obataliti :roll:

Je li ti ispravan senzor vanjske temperature? Klima se nece upaliti ako je taj senzor pokvaren ili daje nemoguce vrijednosti. Ali posto si vec napisao da si prosle godine punio klimu , najprije da je iscurilo i jednostavno se kompresor ne moze ukljuciti jer nema freona da bi se ostvario pritisak. Ako si iz Sarajeva odi do Cele pa nek momci traze gdje curi
Evolution_IV

#40847 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Evolution_IV »

RagibUzoriti wrote: 29/03/2022 14:33
hopi wrote: 29/03/2022 12:56
To ti je svugdje tako.

Ja odvezao vozilo na prvi servis. Cijena prvog servisa 290 eura. Pita mene zena na recepciji,ima li kakvih zamjerki ili bi trebalo pogledati jos nesto.
Ja nabrojim 3 stvari.
Dadnu oni meni link,uzivo pratis servis. Kad tamo dolazi redovna cijena i plus jos 2x 299 eura. Ja odem opet do recepcije,sta je ovo,neki lik poceo da palamudi,ako prijavis nesto sto eventualno moze biti greska,a gresku ne otkriju placa se 299 eura. Ja konto skrivena kamera :lol: :lol:

Rekoh,sto se mene tice,platit cu vam redovan servis,a ostalo mozete da me sudski ganjate,da zovete policiju a ja vam auto necu pruzeti dok te fakture ne izbrisete.

Tamo-vamo...fol on se naljutio nesto,haj kaze plati samo redovan servis.

Kontam u sebi mrs u P M...
Meni fakat nije jasno kad ubace dijagnostiku u predracun, kakva dijagnostika kad ti dovozim ispravno auto da zamjenis ulje i sve filtere ili diskove i plocice i slicno...ako je upaljena neka lampica naravno da cu ti trazit dijagnostiku :-)
kloniran

#40848 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kloniran »

el_bake007 wrote: 29/03/2022 18:45
kloniran wrote: 28/03/2022 20:51 Pozdrav raja,

Ne radi mi klima na autu.
Seat Leon, digitalna.
Na dijagnostici ne izbacuje gresku, a kad pokrenem test klime na dijagnostici ne pali ni vanjski ventilator ni kvacilo, ostatak testa odradi normalno :?
Napon prema kvacilu pokazuje 4,28V i kad je ukljucena i kad je iskljucena klima. Mjereno voltmetrom.
Zna li neko sta bi se moglo obataliti :roll:

Je li ti ispravan senzor vanjske temperature? Klima se nece upaliti ako je taj senzor pokvaren ili daje nemoguce vrijednosti. Ali posto si vec napisao da si prosle godine punio klimu , najprije da je iscurilo i jednostavno se kompresor ne moze ukljuciti jer nema freona da bi se ostvario pritisak. Ako si iz Sarajeva odi do Cele pa nek momci traze gdje curi
Klima radi i bez vanjskog senzora, jer preracunava temperaturu preko senzora na usisu zraka.
Bivsem vlasniku je valjda senzor bio preskup, pa sam tako haman godinu vozio bez senzora vanjske temperature, nisam ni znao da fali dok nisam dijagnostiku uradio.
Danas sam provjeravao na konektorima za punjenje i ima pritiska u sistemu (koliki je ne znam), nisam stigao otici da ga prikopca neko na masinu
Mene sta je zacudilo da na testu komponenti klime na dijagnostici ( imam VCDS dijagnostiku) ne pali nikako ventilator, a ventilator se prvi testira, nakon toga ne pali ni kvacilo (koje sam vjerovatno sprzio jer sam ga probao na 12V i dva puta je kliknulo i kapak :mrgreen:), ostale sisteme sve pokrene i testira.
Ne prijavljuje gresku.
Isto napajanje kvacila je uvijek 4,28V bila ukljucena klima ili ne sto mi je cudno, valjda ne bi trebalo biti nikako napajanja kad je klima iskljucena.

Nemam sad vremena da odem do Ajdina u Zenicu pa pokusavam sam skontati sta mu je.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#40849 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

Opel 1.4t
Boras Vitez
Kakvo deranje.... :-)
Evolution_IV

#40850 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Evolution_IV »

poyy

Image

imal đe jeftinije, morel besplatna zamjena, nema vise sto se mene tice...nek me dere :izet: :izet: :izet:
Post Reply