EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Laplace

#4076 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Laplace »

harisl wrote: 29/10/2023 18:53
sime_cipol wrote: 29/10/2023 15:43
harisl wrote: 29/10/2023 15:06 U pozadini ove "bitke" SUS i electricnih motora stradali su dobri inzinjeri. Dvije stvari su bile bitne za automobil prije: 1) Motor i 2) Transmisija (sa prenosom na osovinu). Inzinjeri koji su se bavili ovim dvjema stvarima su bili "astronauti" automobilske industrije, a sada se ili tjeraju da se penzionisu, ili da se "prekvalifikuju"- a u sta da se prekvalifikuju?
Automobilska industrija je oko sebe okupila armiju firmi dobavljaca, od kojih dosta njih nece vise biti potrebni. U stvari, oni vec nisu potrebni i ljudi odlaze.
Transimisija jednog elektricnog vozila ima 4 do 6 zupcanika, a prije je imala 20 i vise, osovina pojednostavljena do bola- jednostavno ne trebaju firmama vise ti inzinjeri, ne trebaju stari dobavljaci. Neko bi rekao da, kada se podvuce crta, sve je OK, kreiraju se novi poslovi, ali nije bas tako jednostavno.
Dok se slegne prasina, dok se vidi da je vjerovatno potreban neki srednji put, ljudi ce se penzionisati, mladji odseliti, mora covjek jesti, hrabiti porodicu.
Kako god, nema vise povratka na staro, uskoro nece vise postojati "staro".
Normalno, svaka firma ima pravo da radi sta hoce, ali mislim da se drzava trebala savjetvati sa ljudima "iz struke" kada je kreirala politiku razvoja- svi ce morati platiti kroz dadzbine, takse za razvoj elektricne mreze, punionica i za rjesavanje problema koji nam jos nisu ni poznati.
Autoindustrija je otišla u helać kad su beancounteri preuzeli stvari.
Ziva istina...

Fascinantno je da niko ljudima ne objasni da tehnologija, kada se jednom napusti, je obicno izgubljena. Mislim, moze se vratiti nazad, ali treba dugo vremena i cijena je prevelika. Cini mi se da javnost ima osjecaj da je sve proizvedeno ove godine na neki nacin napredno u odnosu na ono sto je proizvedeno prosle godine, a da ne govorimo prije 5, 10 ili 50 godina, a da je ovo danas toliko tehnicki koplikovanije i superiorno da bi povratak na tehnologiju od prije 50 godina mogao napraviti svaki malo bolji srednjoskolac. Daleko je to od istine. Ne vjerujem da bi NASA mogla ili znala danas poslati covjeka na mjesec. Vecina "razvoja" je definisana od strane politicara, bankara, sociologa, ekologa... nema tu nekog velikog plana.

Kao jedan primjer, prije 35- 40 godina, automobilska industrija je presla sa rezanja na proizvodnju diferencijalnih zupcanika kovanjem, jer je jeftinije (brze), a motor i 30-tak zupcanika su tada pravili dovoljno vibracija i buke da prikriju slabiji kvalitet kovanih dijelova, koji su se ionako okretali vrlo sporo i nebi imali problema. Danas niko ziv nezna kako da bukvalno upali tu masinu koristenu prije 35 godina za rezanje tih zupcanika, a da ne govorim da primijeni samu tehnologiju. Danas, kada vise nema SUS motora i transmisije, EV je vrlo tih, a diferencijal se okrece velikom brzinom zbog konfiguracije "unaprijedjene" osovine, sada bi automobilska industrija volila brzo nazad, po istoj cijeni po kojoj se proizvode kovani zupcanici, ali sipak... Tehnologija postoji, ali po kojoj cijeni? Firme koje su prije 35 godina ulozile sve i kupile velike prese za kovanje da bi dobile sansu da postanu dobavljaci u automobilskoj industriji, nece imati posla, najvjerovatnije ce se visestruko smanjiti, ili propasti. Zamijenice ih neke druge firme koje ce, da bi imale sansu da postanu dobavljac u automobilskoj industriji, sada uloziti u kupovinu novih masina za rezanje zupcanika, a najveci dio tog ulaganja ce snositi krajnji kupac, jer EV za svoj optimalan rad zahtijeva "novu", "naprednu" tehnologiju (zaboravljenu, nije se koristila 35- 40 godina). I tako u krug...

Samo hocu da kazem da bi bilo lijepo da se povela nekakva otvorena debata i zacrtao plan prema realnim ocekivanjima, pravac razvoja, jer svi cemo, kroz takse i dazbine, platiti premium cijenu za ubrzanu gradnju infrastrukture za EV industriju, i bilo bi lijepo da se nismo zeznuli, pa da opet za 20 godina veslamo unazad i placamo premium cijenu za ovo sto sada imamo.
Šefe, NASA upravo to i radi ovih godina*. Doduše, ne na mjesec nego na Mjesec. Inače, ne samo da su slali astgronaute na ISS na mjesec nego i na više mjeseci.

*/ Doduše, sa dosta naprednijom tehnologijom.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#4077 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by sime_cipol »

ZoomZoomKiwi

#4078 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ZoomZoomKiwi »

Velikom brzinom su Kinezi napredovali od prvih Maplea i Geelya do danas.
howdy

#4079 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by howdy »

ja71 wrote: 29/10/2023 15:51
Romeo 80 wrote: 29/10/2023 13:30 Ma nikad se EV nece progurati ni priblizno onako kako to agendasi zamisljaju.
Ti vjerojatno previđaš da i na drugoj strani stoji agenda onih koji imaju naftu i ne ide im u prilog neovisnost od nafte.

Evo ne znam po koji put ovo na ovoj temi moram napisati: EV je neminovnost. Rezerve nafte su ograničene. A to upravo dovode u sumnju pristalice one druge agende. Ali nauka kaže drugačije.

Zato ćemo morati koristiti EV sa svim manama (i prednostima).
Te ograničene rezerve nafte su već trebale presušit, tako da pusti tu šuplju.
Karikaturist

#4080 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Karikaturist »

Hoce li poceti onda praviti avione na elektro pogon, jerbo zamisli i ovi trenutni trose naftu i to u enormnim kolicinama. :-?
Kakva se sva sranja nece procitati ovdje. Ono boli me mudo, voziti cu ono sto bude u ponudi i dostupno u datom trenutku ali zauzimanje strana u ovoj "utakmici" gdje je velika vecina gubitnika je presmijesno.
Zakalwe
Grijem se na: struju

#4081 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Zakalwe »

Avioni (bar oni koji lete na duge linije) nece ici na struju jos dugo vremena buduci da je specificna energija (po kilogramu) baterija losa u poredjenju sa kerozinom. Takdjer, baterije ne postaju lakse kad se prazne.
Dope_Man

#4082 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Dope_Man »

ja71 wrote: 29/10/2023 15:51
Romeo 80 wrote: 29/10/2023 13:30 Ma nikad se EV nece progurati ni priblizno onako kako to agendasi zamisljaju.
Ti vjerojatno previđaš da i na drugoj strani stoji agenda onih koji imaju naftu i ne ide im u prilog neovisnost od nafte.

Evo ne znam po koji put ovo na ovoj temi moram napisati: EV je neminovnost. Rezerve nafte su ograničene. A to upravo dovode u sumnju pristalice one druge agende. Ali nauka kaže drugačije.

Zato ćemo morati koristiti EV sa svim manama (i prednostima).
Da napises: Prelazak sa nafte na nesto drugo je neminovnost - tu bi bio upravu. Al sa strujom, mislim da grijesis. Alternativa nafti je dosta, samo sto nijedna nije jos na komercijalnom nivou. Al radi se - od Toyote koja i dalje vjeruje u hidrogen, Porsche-ovog "e-goriva" koje je ove godine krenulo sa proizvodnjom u vecim kolicinama za potrebe testiranja u stvarnom svijetu itd.. izaci ce za 10-15 godina nesta novo, al ja mislim da to novo, sto ce trajati dugo, nece biti EV, bar ne ovakva kakva sada imamo.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#4083 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by izvrsni direktor »

Jedno je tacno: nafti je dosao kraj i alternativa se mora naci
Zakalwe

#4084 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Zakalwe »

Bar ovdje kod mene je to vec "done deal". Od sest kuca na ulici cetri imaju barem jedan EV. Tri imaju solarne panele.
Elektricnih ili PHEV auta sve vise. Trend is your friend.
harisl

#4085 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by harisl »

Laplace wrote: 30/10/2023 12:10
sime_cipol wrote: 29/10/2023 15:43
Autoindustrija je otišla u helać kad su beancounteri preuzeli stvari.
Ziva istina...

Fascinantno je da niko ljudima ne objasni da tehnologija, kada se jednom napusti, je obicno izgubljena. Mislim, moze se vratiti nazad, ali treba dugo vremena i cijena je prevelika. Cini mi se da javnost ima osjecaj da je sve proizvedeno ove godine na neki nacin napredno u odnosu na ono sto je proizvedeno prosle godine, a da ne govorimo prije 5, 10 ili 50 godina, a da je ovo danas toliko tehnicki koplikovanije i superiorno da bi povratak na tehnologiju od prije 50 godina mogao napraviti svaki malo bolji srednjoskolac. Daleko je to od istine. Ne vjerujem da bi NASA mogla ili znala danas poslati covjeka na mjesec. Vecina "razvoja" je definisana od strane politicara, bankara, sociologa, ekologa... nema tu nekog velikog plana.

Kao jedan primjer, prije 35- 40 godina, automobilska industrija je presla sa rezanja na proizvodnju diferencijalnih zupcanika kovanjem, jer je jeftinije (brze), a motor i 30-tak zupcanika su tada pravili dovoljno vibracija i buke da prikriju slabiji kvalitet kovanih dijelova, koji su se ionako okretali vrlo sporo i nebi imali problema. Danas niko ziv nezna kako da bukvalno upali tu masinu koristenu prije 35 godina za rezanje tih zupcanika, a da ne govorim da primijeni samu tehnologiju. Danas, kada vise nema SUS motora i transmisije, EV je vrlo tih, a diferencijal se okrece velikom brzinom zbog konfiguracije "unaprijedjene" osovine, sada bi automobilska industrija volila brzo nazad, po istoj cijeni po kojoj se proizvode kovani zupcanici, ali sipak... Tehnologija postoji, ali po kojoj cijeni? Firme koje su prije 35 godina ulozile sve i kupile velike prese za kovanje da bi dobile sansu da postanu dobavljaci u automobilskoj industriji, nece imati posla, najvjerovatnije ce se visestruko smanjiti, ili propasti. Zamijenice ih neke druge firme koje ce, da bi imale sansu da postanu dobavljac u automobilskoj industriji, sada uloziti u kupovinu novih masina za rezanje zupcanika, a najveci dio tog ulaganja ce snositi krajnji kupac, jer EV za svoj optimalan rad zahtijeva "novu", "naprednu" tehnologiju (zaboravljenu, nije se koristila 35- 40 godina). I tako u krug...

Samo hocu da kazem da bi bilo lijepo da se povela nekakva otvorena debata i zacrtao plan prema realnim ocekivanjima, pravac razvoja, jer svi cemo, kroz takse i dazbine, platiti premium cijenu za ubrzanu gradnju infrastrukture za EV industriju, i bilo bi lijepo da se nismo zeznuli, pa da opet za 20 godina veslamo unazad i placamo premium cijenu za ovo sto sada imamo.
Šefe, NASA upravo to i radi ovih godina*. Doduše, ne na mjesec nego na Mjesec. Inače, ne samo da su slali astgronaute na ISS na mjesec nego i na više mjeseci.

To sto ti pricas je kao da ja tvrdim da znam da pilotiram avionom, a u stvari kupim kartu i sjedim i grickam cips. U cijim raketama lete astronauti NASA-e? Pa zadnji Space Shuttle, koji je zadnja svemirska letjelica koju je dizajnirala NASA, je napravljen prije 30+ godina. Nema sumnje da NASA ne zna kako da dizajnira svemirsku letjelicu, ne zato jer su glupi i neobrazovani, nego zato sto je to iskustvo koje se jednom stekne u zivotu, iskustvo na kojem radis 20- 30 godina, ili ga imas ili nemas, ne cuva se to u zasnjem dzepu za svaki slucaj.

Šefe...
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#4086 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by izvrsni direktor »

Ma 'ta ce nasa ba. Kaka nasa
Laplace

#4087 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Laplace »

harisl wrote: 30/10/2023 15:32

Ziva istina...

To sto ti pricas je kao da ja tvrdim da znam da pilotiram avionom, a u stvari kupim kartu i sjedim i grickam cips. U cijim raketama lete astronauti NASA-e? Pa zadnji Space Shuttle, koji je zadnja svemirska letjelica koju je dizajnirala NASA, je napravljen prije 30+ godina. Nema sumnje da NASA ne zna kako da dizajnira svemirsku letjelicu, ne zato jer su glupi i neobrazovani, nego zato sto je to iskustvo koje se jednom stekne u zivotu, iskustvo na kojem radis 20- 30 godina, ili ga imas ili nemas, ne cuva se to u zasnjem dzepu za svaki slucaj.

Šefe...
Koriste SLS (https://en.wikipedia.org/wiki/Space_Launch_System),koji su sami razvili. Koristili su ruske sisteme jer im je bilo jeftinije a u međuvremenu razvijali nekoliko alternativnih. Ne misliš valjda da su 30 godina sjedili i čekali da ih ostali prestignu? Imaju u razvoju sisteme naprednije od SLS-a, btw.
B6Redhell

#4088 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by B6Redhell »

Sad ce im Elon biti taksista sa starship raketama.
harisl

#4090 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by harisl »

Laplace wrote: 30/10/2023 17:26
harisl wrote: 30/10/2023 15:32

Šefe...
Koriste SLS (https://en.wikipedia.org/wiki/Space_Launch_System),koji su sami razvili. Koristili su ruske sisteme jer im je bilo jeftinije a u međuvremenu razvijali nekoliko alternativnih. Ne misliš valjda da su 30 godina sjedili i čekali da ih ostali prestignu? Imaju u razvoju sisteme naprednije od SLS-a, btw.
Idemo u off-topic. Priznajem, pogrijesio sam, jer SAD ocigledno radi na razvoju tehnologije svojih svemirskih letjelica.

Htio sam dati primjer da, kada se izgubi iskustvo, onda ga je tesko vratiti. I onda dizajn i proizvodnja traje 12, umjesto 6 godina, kao u slucaju ovog sistema koji navodis.

Drago mi je da su amerikanci dosad koristili ruske rakete samo zato jer su ove ruske jeftinije, dok oni ne razviju svoje. Bila bi stvarno sramota da, kao u onoj ponjavi sto sam je napisao, dosta odluka o izboru dizajna diktiraju politicari, bankari. Kao sto su recimo svesrdno pomogli NASA-i u izboru najjeftinijeg dizajna za Space Shuttle. Pa je kao rezultat poginulo 19 astronauta i program je ekspresno penzionisan makon sto se Columbia srusila. Tako da se najjefiniji Space Shuttle dizajn uspjesno zamijenio jos jeftinijim (ali i sigurnijim) ruskim Soyuzom, na sramotu americke nauke...

Ne znam sta ti je stvarno zasmetalo u mojem prvom post-u. Nemam stvarno nista protiv NASA-e, ljudi tu izuzetno pametni i prava su inspiracija. Jedino je steta sto su sputani od strane politicara i bankara koji cesto imaju zadnju rijec u odlukama. Bas kao i u slucaju EV tehnologije.
harisl

#4091 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by harisl »

dupli...
kravamuzara

#4092 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by kravamuzara »

Mazda boss: Car buyers should decide if they want to go electric not governments
https://cardealermagazine.co.uk/publish ... nts/292226
100k

#4094 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by 100k »

kravamuzara wrote: 31/10/2023 16:04
Mazda boss: Car buyers should decide if they want to go electric not governments
https://cardealermagazine.co.uk/publish ... nts/292226
Sreca pa bosanci ne vjeruju vlasti i ne kupuju EV. Cak i kad imaju najvece subvencije u Europi.
ja71

#4095 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ja71 »

Dope_Man wrote: 30/10/2023 13:22
Da napises: Prelazak sa nafte na nesto drugo je neminovnost - tu bi bio upravu. Al sa strujom, mislim da grijesis. Alternativa nafti je dosta, samo sto nijedna nije jos na komercijalnom nivou. Al radi se - od Toyote koja i dalje vjeruje u hidrogen, Porsche-ovog "e-goriva" koje je ove godine krenulo sa proizvodnjom u vecim kolicinama za potrebe testiranja u stvarnom svijetu itd.. izaci ce za 10-15 godina nesta novo, al ja mislim da to novo, sto ce trajati dugo, nece biti EV, bar ne ovakva kakva sada imamo.
moram reci da si u pravu ali ima ono ALI.

hidrogena, bar na pocetku, nece biti dovoljno jer ce brodovi, avioni i dijelom vozovi preci na hidrogen.
e-gorivo ce zaziviti u nekom manjem obimu, to ne sumnjam jer ce biti dovoljno onih nostalgicnih kao i onih sa malom cunom koje ce reci, hocu to i nista drugo.
Medjutim obje tehnologije imaju jedan problem a to je da ce predjeni kilometar kostati vise nego sa EV.
"Proizvodnja" hidrogena znaci pretvaranje struje u elektrolizu. A voznja hdrogenom opet znaci pretvaranje hidrogena u struju.
To je povezano sa gubicima energije pa ce tako predjeni kilometar kostati vise nego kada struju pohranjujes u bateriji.
hidrogen ce ipak u nekom manjem obimu zaziviti jer ce omogucavati tih magicnih 1000km sa BRZIM punjenjem.
Hidrogen je u sustini takodjer EV sa manjom baterijom.

e-goriva imaju jos manji stepen iskoristenja jer je ce se dobivati takodjer iz hidrogena sto znaci jos vece gubitke
A i stepen iskoristenja SUS motora je losiji nego hidrogenske celije. U konacnici ce voznja SUS motorima biti visestruko skuplja nego EV i bice samo za one sa najdubljim dzepom. u sustini nece imati nikakvo racionalno objasnjenje ali luksuz nikada i nije bio racionalan,

Zato je moje predvidjanje da ce nekih 80% ljudi nocu puniti svoj EV i danju prelaziti tih 100, 200 ili 300 km.
A i baterije ce se vremenom usavrsavati tako da se sa tobom slazem da ce i EV za 10-15 drugacije izgledati nego danas.

A mozda se pojavi i nesto cetvrto.
Zakalwe

#4096 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Zakalwe »

Ma hidrogen je gotov. Nit ima infrastrukture, nit je jeftin za proizvoditi, nit je jednostavan za transport i cuvanje. Dok ga napravis, preneses, napunis, pretvoris u struju...ode 80% energije. Hidrogenska auta nisu nistta drugo nego EV sa vrolo skupim i komplikovanim punjacem. Toyota je to sada (kasno) skontala i povukla Mirage. Sad laju nebi li kupili vremena dok ne uspiju izbaciti bolji EV. TesLA, Kinezi i par ovih tradicionalnih proizvodjaca idu dalje. Ali mnogo ih je "u skripcu". Ford gubi novac na EV:ima buduci da kupci ne zele da kupuju njihove EV:ove. Nahebace puno preduzeca u sljedecih 10 godina.

Sirotinja ce vjerovatno i dalje gonjati SUS za 10 godina ali ce to postajati skuplje i skuplje.

https://www.klix.ba/auto/zatvaranje-tvo ... /231030213
kravamuzara

#4097 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by kravamuzara »

Prekinuti poticaji firmama za e-auta, pala prodaja 63% :lol:

https://www.adac.de/news/neuzulassungen-kba/
howdy

#4098 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by howdy »

izvrsni direktor wrote: 30/10/2023 14:36 Jedno je tacno: nafti je dosao kraj i alternativa se mora naci
Ni blizu.
Haris.ba

#4099 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Haris.ba »

Ja jesam za e. Ali, bez porezne politike nema sanse da zazive ev. Pa i kod nas na malom trzistu se prodaju auta koja nemaju carine, e sad zamislite na vecim trzistima.

Samo da na kraju ne bude ko sq traktorima, da stari mehanicki polovni kosta ko novi elektronski.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#4100 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by konektovan »

kravamuzara wrote: 03/11/2023 17:10 Prekinuti poticaji firmama za e-auta, pala prodaja 63% :lol:

https://www.adac.de/news/neuzulassungen-kba/
VW odustao od fabrike baterija u istocnoj evropi koja je bila najavljena,..sve zbog slabe potraznje za ev..
Post Reply