EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ja71

#4026 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ja71 »

Između dva zla treba izabrati manje
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#4027 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Romeo 80 »

Zakalwe wrote: 28/10/2023 17:10
ja71 wrote: 28/10/2023 15:17
Zakalwe wrote: 28/10/2023 09:46 Tri covjeka su slobodna i mogu da rade nesto drugo.
Kamo sreće da mogu
I tav pogled je meni malo post-komunisticki: "Bolje da Krusko naljeva za 300KM mjesecno nego da je nezaposlen". Krusko bi mogao biti nezaposlen, pa se mozda nesto drugo nauciti. Ili u najgorem slucaju raditi nesto korisnije za 300KM, recimo cistiti korita rijeka gdje su drugi Kruske bacali kese. Kupovanje socijalnog mira bezveznim poslovima je skupo i vodi u siromastvo.

Ali naucilo to, shstash. Treba par generacija da prodje da se to izbije iz glOOve.
Klasican primjer da seljak moze pobjeci iz sela, ali selo iz seljaka nikada :roll:
Zakalwe
Grijem se na: struju

#4028 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Zakalwe »

:ljubi1: :ljubi1: :kiselavoda: :kiselavoda: :kiselavoda:
Romeo 80 wrote: 28/10/2023 19:28
Zakalwe wrote: 28/10/2023 17:10
ja71 wrote: 28/10/2023 15:17

Kamo sreće da mogu
I tav pogled je meni malo post-komunisticki: "Bolje da Krusko naljeva za 300KM mjesecno nego da je nezaposlen". Krusko bi mogao biti nezaposlen, pa se mozda nesto drugo nauciti. Ili u najgorem slucaju raditi nesto korisnije za 300KM, recimo cistiti korita rijeka gdje su drugi Kruske bacali kese. Kupovanje socijalnog mira bezveznim poslovima je skupo i vodi u siromastvo.

Ali naucilo to, shstash. Treba par generacija da prodje da se to izbije iz glOOve.
Klasican primjer da seljak moze pobjeci iz sela, ali selo iz seljaka nikada :roll:
:D Gonja li se sta?
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#4030 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by izvrsni direktor »

Svi gube bitke sa Teslom, nevjerovatno
Zakalwe

#4031 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Zakalwe »

Nije lako biti tradicionalni proizvodjac auta i odjednom morati izbaciti pola toga s cime su se identifikovali ljudi sto godina: koliko cilindara, koja kubikaza, ulje, auspuh, zvuk, ovo ono. A uz to hrpa manjih preduzeca koji prozvode dijelove za prdilice. Livnice blokova, CNC-operateri, qrci palci...valja to okrenuti, dati otkaze, naci nove ljude koji znaju elektricni pogon.

Jedino sto znaju bolje od Tesle su tolerancije karoserija...tu je Tesla losa (ali takodje vrlo vrlo optimizirana i jeftina po komadu zahvaljujuci svojoj velikoj presi).
BiBi911

#4032 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by BiBi911 »

Zakalwe wrote: 29/10/2023 10:33 Nije lako biti tradicionalni proizvodjac auta i odjednom morati izbaciti pola toga s cime su se identifikovali ljudi sto godina: koliko cilindara, koja kubikaza, ulje, auspuh, zvuk, ovo ono. A uz to hrpa manjih preduzeca koji prozvode dijelove za prdilice. Livnice blokova, CNC-operateri, qrci palci...valja to okrenuti, dati otkaze, naci nove ljude koji znaju elektricni pogon.

Jedino sto znaju bolje od Tesle su tolerancije karoserija...tu je Tesla losa (ali takodje vrlo vrlo optimizirana i jeftina po komadu zahvaljujuci svojoj velikoj presi).
Auto industrija je spora na promjene. Ali I Real ima slabe sezone ali Real se izgradio ko Zenica(il obratno).

Izbacis iz tesle Panasonic I tek ces vidjeti sta drugi mogu. A Panasonic je vec najavio da planira prodavat baterije drugima proizvodjacima.
Tesla ima 10+godina start prednosti
Porsche vec izgradio svoju fabriku baterija
BMW kupio par radnika bakra Lithium
Pogledaj u kome pravca je VW banka ulagala

Auto je haos komplikovana masina sa jos komplikovanijim sindikatom radnika.

Ah da ta pressa od IDRA imas tu masinu u Fiatu, VW i u Toyota.
U Japanu radi jos brze samo niko ne twita o njoj
Laplace

#4033 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Laplace »

Zakalwe wrote: 29/10/2023 10:33 Nije lako biti tradicionalni proizvodjac auta i odjednom morati izbaciti pola toga s cime su se identifikovali ljudi sto godina: koliko cilindara, koja kubikaza, ulje, auspuh, zvuk, ovo ono. A uz to hrpa manjih preduzeca koji prozvode dijelove za prdilice. Livnice blokova, CNC-operateri, qrci palci...valja to okrenuti, dati otkaze, naci nove ljude koji znaju elektricni pogon.

Možda je do mojih godina ili sam po prirodi naopak, ali meni bi bio veći ćejf voziti auto koji je nečujan ili dosta tih nego što bih uživao u nekom zvuku motora SUS. Hajd' da je to neki V8 ili V12 motor, ali običan trocilindraš sa 1,5 litra i 130 KS mi nije nešto u čijem zvuku bih vidio neki poseban ugođaj.
kravamuzara

#4034 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by kravamuzara »

U zadnjih mjesec-dva su gotovo svi veliki dali izjave da odgadjaju full prelaz na EV, smanjuju ili prekidaju proizvodnju trenutnih, i produzuju zivote SUS-a.

Ono sto japanci i benvej govore godinama.

Progurat ce se EV na silu ali potrajat ce to duze nego sto agendasi misle.
Laplace

#4035 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Laplace »

Uz to, Japanci sve ozbiljnije rade na novim baterijama, koje bi bile većeg kapaciteta, dugotrajnije, sa bržim punjenjem i mnogo manjim (ili nikakvim) rizikom od samozapaljenja.
BiBi911

#4036 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by BiBi911 »

kravamuzara wrote: 29/10/2023 12:12
U zadnjih mjesec-dva su gotovo svi veliki dali izjave da odgadjaju full prelaz na EV, smanjuju ili prekidaju proizvodnju trenutnih, i produzuju zivote SUS-a.

Ono sto japanci i benvej govore godinama.

Progurat ce se EV na silu ali potrajat ce to duze nego sto agendasi misle.
Na silu sa raznim olaksicama, popustima..
Da ostali dobijaju -7500€ od cijene... zamisli Golf 22.000€ Nov jos ne placas prvu godinu porez gradu od 250€, dzaba svugdje parking, jos te osiguranje nagradi za kupovina novog auta u iznosu do 1500€...
Golf je samo za primjer.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#4037 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Romeo 80 »

Ma nikad se EV nece progurati ni priblizno onako kako to agendasi zamisljaju. Ta tehnologija jednostavno ima previse mana, da bi sve moglo normalno funkcionisati u praksi, kada bi vecina ljudi presla na iste.
Vrijeme punjenja i energetski kapaciteti su glavna rak rana. Samo zamislite da svi auti koje vidite oko sebe preko noci postanu EV. Zamislite taj cuspajz na punionicama!
Pa kad standardno gorivo malo sleti s cijenom, stvori se guzva na pumpama, da znas cekati po 20 min!
Sad zamislite istu situaciju sa EV :-)
To je neodrziv sistem, a najbolji argument za moju tvrdnju su i sami proizvodjaci automobila, koji nakon pocetne euforije sve cesce i jasnije se bune protiv nasilne elektrifikacije.
Takodje, pricu o nekakvim novim baterijama koje se pune za minutu i sl. odavno vec ne uzimam za ozbiljno. Istu pricu slusamo vec vise od 10 godina, pa nista da se desi u praksi. I dalje su potrebni sati za punjenje i tako ce biti bog sami zna do kad.
goredole

#4038 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by goredole »

Romeo 80 wrote: 29/10/2023 13:30 Ma nikad se EV nece progurati ni priblizno onako kako to agendasi zamisljaju. Ta tehnologija jednostavno ima previse mana, da bi sve moglo normalno funkcionisati u praksi, kada bi vecina ljudi presla na iste.
Vrijeme punjenja i energetski kapaciteti su glavna rak rana. Samo zamislite da svi auti koje vidite oko sebe preko noci postanu EV. Zamislite taj cuspajz na punionicama!
Pa kad standardno gorivo malo sleti s cijenom, stvori se guzva na pumpama, da znas cekati po 20 min!
Sad zamislite istu situaciju sa EV :-)
To je neodrziv sistem, a najbolji argument za moju tvrdnju su i sami proizvodjaci automobila, koji nakon pocetne euforije sve cesce i jasnije se bune protiv nasilne elektrifikacije.
Takodje, pricu o nekakvim novim baterijama koje se pune za minutu i sl. odavno vec ne uzimam za ozbiljno. Istu pricu slusamo vec vise od 10 godina, pa nista da se desi u praksi. I dalje su potrebni sati za punjenje i tako ce biti bog sami zna do kad.
:thumbup:
BiBi911

#4039 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by BiBi911 »

Romeo

Sve je to Super tehnologija ali realizacija, eh tu kaska. Ti"agendasi" super naziv, ne kontaju sta to dovodi sa sobom.
Elektricne energije fali haos puno a zice stare 50+ godina.

Te nove baterije dok to dodje do serijske proizvodnje treba vremena. U labaratoriji sve radi ali kada treba kolicina onda jbga.

Mozda za 10-15godina al ovako preko noci tesko
kravamuzara

#4040 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by kravamuzara »

Laplace wrote: 29/10/2023 12:19 Uz to, Japanci sve ozbiljnije rade na novim baterijama, koje bi bile većeg kapaciteta, dugotrajnije, sa bržim punjenjem i mnogo manjim (ili nikakvim) rizikom od samozapaljenja.
Oni odavno stoje pri tvrdnji da je buducnost u vise razlicitih rjesenja za vise razlicitih scenarija upotrebe, da ne moze samo EV biti za sve.

Ovaj novi wankel ide na sinteticki benzin, hidrogen i LPG.
Dizele testiraju za 100% bio-naftu, atmo benzinci koji su vec na trzistu idu na 100% sinteticki benzin, i to sto kazes prave nove generacije baterija, spremaju se za sve.

Evropski su se svi zaletili full na EV, jedino benvej kaze imat cemo proizvod za sve scenarije.
harisl

#4041 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by harisl »

U pozadini ove "bitke" SUS i electricnih motora stradali su dobri inzinjeri. Dvije stvari su bile bitne za automobil prije: 1) Motor i 2) Transmisija (sa prenosom na osovinu). Inzinjeri koji su se bavili ovim dvjema stvarima su bili "astronauti" automobilske industrije, a sada se ili tjeraju da se penzionisu, ili da se "prekvalifikuju"- a u sta da se prekvalifikuju?
Automobilska industrija je oko sebe okupila armiju firmi dobavljaca, od kojih dosta njih nece vise biti potrebni. U stvari, oni vec nisu potrebni i ljudi odlaze.
Transimisija jednog elektricnog vozila ima 4 do 6 zupcanika, a prije je imala 20 i vise, osovina pojednostavljena do bola- jednostavno ne trebaju firmama vise ti inzinjeri, ne trebaju stari dobavljaci. Neko bi rekao da, kada se podvuce crta, sve je OK, kreiraju se novi poslovi, ali nije bas tako jednostavno.
Dok se slegne prasina, dok se vidi da je vjerovatno potreban neki srednji put, ljudi ce se penzionisati, mladji odseliti, mora covjek jesti, hrabiti porodicu.
Kako god, nema vise povratka na staro, uskoro nece vise postojati "staro".
Normalno, svaka firma ima pravo da radi sta hoce, ali mislim da se drzava trebala savjetvati sa ljudima "iz struke" kada je kreirala politiku razvoja- svi ce morati platiti kroz dadzbine, takse za razvoj elektricne mreze, punionica i za rjesavanje problema koji nam jos nisu ni poznati.
Zakalwe

#4042 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Zakalwe »

BiBi911 wrote: 29/10/2023 11:49 Izbacis iz tesle Panasonic I tek ces vidjeti sta drugi mogu. A Panasonic je vec najavio da planira prodavat baterije drugima proizvodjacima.
Pa Tesla i hoce da izbaci Panasonic i da pravi nove aute sa svojim novim 4680 celijama.
tramvajtrojka

#4043 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by tramvajtrojka »

Zakalwe wrote: 29/10/2023 15:26
BiBi911 wrote: 29/10/2023 11:49 Izbacis iz tesle Panasonic I tek ces vidjeti sta drugi mogu. A Panasonic je vec najavio da planira prodavat baterije drugima proizvodjacima.
Pa Tesla i hoce da izbaci Panasonic i da pravi nove aute sa svojim novim 4680 celijama.
sa teslinim kontrom kvalitete bas me zanima na sta ce to ispasti :zzzz: :zzzz: , isto kao sto su pametnjakovici ukinuli senzore za parkiranje vozila
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#4044 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by sime_cipol »

harisl wrote: 29/10/2023 15:06 U pozadini ove "bitke" SUS i electricnih motora stradali su dobri inzinjeri. Dvije stvari su bile bitne za automobil prije: 1) Motor i 2) Transmisija (sa prenosom na osovinu). Inzinjeri koji su se bavili ovim dvjema stvarima su bili "astronauti" automobilske industrije, a sada se ili tjeraju da se penzionisu, ili da se "prekvalifikuju"- a u sta da se prekvalifikuju?
Automobilska industrija je oko sebe okupila armiju firmi dobavljaca, od kojih dosta njih nece vise biti potrebni. U stvari, oni vec nisu potrebni i ljudi odlaze.
Transimisija jednog elektricnog vozila ima 4 do 6 zupcanika, a prije je imala 20 i vise, osovina pojednostavljena do bola- jednostavno ne trebaju firmama vise ti inzinjeri, ne trebaju stari dobavljaci. Neko bi rekao da, kada se podvuce crta, sve je OK, kreiraju se novi poslovi, ali nije bas tako jednostavno.
Dok se slegne prasina, dok se vidi da je vjerovatno potreban neki srednji put, ljudi ce se penzionisati, mladji odseliti, mora covjek jesti, hrabiti porodicu.
Kako god, nema vise povratka na staro, uskoro nece vise postojati "staro".
Normalno, svaka firma ima pravo da radi sta hoce, ali mislim da se drzava trebala savjetvati sa ljudima "iz struke" kada je kreirala politiku razvoja- svi ce morati platiti kroz dadzbine, takse za razvoj elektricne mreze, punionica i za rjesavanje problema koji nam jos nisu ni poznati.
Autoindustrija je otišla u helać kad su beancounteri preuzeli stvari.
ja71

#4045 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ja71 »

Romeo 80 wrote: 29/10/2023 13:30 Ma nikad se EV nece progurati ni priblizno onako kako to agendasi zamisljaju.
Ti vjerojatno previđaš da i na drugoj strani stoji agenda onih koji imaju naftu i ne ide im u prilog neovisnost od nafte.

Evo ne znam po koji put ovo na ovoj temi moram napisati: EV je neminovnost. Rezerve nafte su ograničene. A to upravo dovode u sumnju pristalice one druge agende. Ali nauka kaže drugačije.

Zato ćemo morati koristiti EV sa svim manama (i prednostima).
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#4046 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by sime_cipol »

Šta kaže nauka, kako je nastala nafta?
BiBi911

#4047 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by BiBi911 »

ja71 wrote: 29/10/2023 15:51
Romeo 80 wrote: 29/10/2023 13:30 Ma nikad se EV nece progurati ni priblizno onako kako to agendasi zamisljaju.
Ti vjerojatno previđaš da i na drugoj strani stoji agenda onih koji imaju naftu i ne ide im u prilog neovisnost od nafte.

Evo ne znam po koji put ovo na ovoj temi moram napisati: EV je neminovnost. Rezerve nafte su ograničene. A to upravo dovode u sumnju pristalice one druge agende. Ali nauka kaže drugačije.

Zato ćemo morati koristiti EV sa svim manama (i prednostima).
Prelaz je neminovan. Nema nam drugog izbora.
Samo meni ide na k..... brzina, guranje, na silu
Politicari ocekuju da je to moguce a usporavaju svaki moguci proces.
tramvajtrojka

#4048 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by tramvajtrojka »

sime_cipol wrote: 29/10/2023 15:52 Šta kaže nauka, kako je nastala nafta?
jbt od rodjenja nas ubijaju u pojam da za 15ak godina nema nafte :lol: :lol: , a u stvarnosti suprotno nikad veca nalazista nafte stalno se otkrivaju
Zakalwe

#4049 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Zakalwe »

Nafte nece nestati. Ali nije ni kameno doba proslo zbog toga sto je nestalo kamenja.
Struju mozes proizvoditi iz vjetra, solarnih panela, vode, nuklearnih reaktora itd. Mozes je proizvoditi lokalno. Nisi ovistan o kojekakvim diktaturama i dali se Putleru danas digao qrac ili ne. Za maziva i plastiku je dovoljna i Norveska nafta. Ostalo struja.

Taman sam instalirao 11kW solarnih panela. Sa malo srece, u zavisnosti o cijeni struje u vrijeme suncanih dana, struja (a time transport i grijanje) ce me doci maltene dzabe. Zivio progres!
BiBi911

#4050 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by BiBi911 »

Zaklawe

Pitanje
Ko je proizvodjac solarne ploce, koja je kontrolna placa, imate li neki aku da spremite struju, koliko kostala ugradnja?

Sory moram pitat kontam ugradit al ove ponude sto sam dobio sve ludja od ludje
Post Reply