Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
zlokruhovic

#4076 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by zlokruhovic »

Bafakkar wrote:Zlokruhovic,

Da li ti za sebe kazes da si ateista ili anti-tesita ili oboje ili nijedno?
Ne kažem da sam ateista jer to je samo običan stav i ništa više , jer i ti si ateističan spram drugih religija kao i ja tj.imaš stav da nema dokaza o postojanju Zevsa i Apolona.

A jesam antiteista jer mislim da je to pogana i zla ideologija kojoj je famozna duhovnost i oslanjanje morala na zamišljenog boga koristna osnova za ucenjivanje ljudi jer su mnogi ljudi labilne ličnosti ili su jako zli.
nasa

#4077 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

opet ti o tim budalastinama, o negiranju jednog Boga vise, nadam se da ce ti neko od ateista objasniti koliko je to plitko, postaje dosadno
Bafakkar

#4078 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Bafakkar »

zlokruhovic wrote:

Ne kažem da sam ateista jer to je samo običan stav i ništa više , jer i ti si ateističan spram drugih religija kao i ja tj.imaš stav da nema dokaza o postojanju Zevsa i Apolona.

A jesam antiteista jer mislim da je to pogana i zla ideologija kojoj je famozna duhovnost i oslanjanje morala na zamišljenog boga koristna osnova za ucenjivanje ljudi jer su mnogi ljudi labilne ličnosti ili su jako zli.
Ok. Mozel jos jedno pitanje, bez opterecenja :)

Da li mislis da postoje izvorno zli ljudi? I da li je vise dobrih ili zlih ljudi na svijetu?
zlokruhovic

#4079 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by zlokruhovic »

Bafakkar wrote:
zlokruhovic wrote:

Ok. Mozel jos jedno pitanje, bez opterecenja :)

Da li mislis da postoje izvorno zli ljudi? I da li je vise dobrih ili zlih ljudi na svijetu?
Ne mislim , ali postoje rođenjem oni koji imaju u sebi manje empatije od drugih , ali ipak mislim da se zlim postaje na razne načine , tipa ne/vaspitanje , loše okruženje...i naravno religija koja je jedina sposobna dobrog čoveka napravit lošim zbog svoje bolesne dogmatičke doktrine.
zlokruhovic

#4080 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by zlokruhovic »

nasa wrote:opet ti o tim budalastinama, o negiranju jednog Boga vise, nadam se da ce ti neko od ateista objasniti koliko je to plitko, postaje dosadno
Znam da je tebi dosadno jer mi ne možeš parirati argumentima što se i vidi iz priloženog posta i ovakvim kvalifikacijama bez argumenata.
Međutim ta dosada nije dosada već bes , ali da se ne bi brukala kao besna osoba ti je predstavljaš kao dosadu.

Možeš ako hoćeš da me demantuješ i kažeš konkretno šta je plitko i to argumetnjueš , ako hoćeš.
Ali nećeš , jer ne možeš.
Bafakkar

#4081 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Bafakkar »

zlokruhovic wrote:
Ne mislim , ali postoje rođenjem oni koji imaju u sebi manje empatije od drugih , ali ipak mislim da se zlim postaje na razne načine , tipa ne/vaspitanje , loše okruženje...i naravno religija koja je jedina sposobna dobrog čoveka napravit lošim zbog svoje bolesne dogmatičke doktrine.
Aham. A da li mislis da su svi vjernici zli?
nasa

#4082 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

zlokruhovic wrote:
nasa wrote:opet ti o tim budalastinama, o negiranju jednog Boga vise, nadam se da ce ti neko od ateista objasniti koliko je to plitko, postaje dosadno
Znam da je tebi dosadno jer mi ne možeš parirati argumentima što se i vidi iz priloženog posta i ovakvim kvalifikacijama bez argumenata.
Međutim ta dosada nije dosada već bes , ali da se ne bi brukala kao besna osoba ti je predstavljaš kao dosadu.

Možeš ako hoćeš da me demantuješ i kažeš konkretno šta je plitko i to argumetnjueš , ako hoćeš.
e fakat kako te nije stid, odgovorila sam ti na ovu budalastinu sa zeusom prije dvadesetak dana i linkala ti stranicu na kojoj je objasnjenjeno zbog cega je to samo igra rijeci ali ne i argument ....nema svrhe s tobom nista ozbiljno :D
drug_profi

#4083 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

Bafakkar wrote:Image
Kako vidim ovdje su 1 ili dva muslimana.
A oni bombasi samoubice se ne racunaju u prosjek sta li?
nasa

#4084 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

zali se, mada sumnjam da ce popraviti prosjek ateista :cry:
zlokruhovic

#4085 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by zlokruhovic »

nasa wrote:
zlokruhovic wrote:

e fakat kako te nije stid, odgovorila sam ti na ovu budalastinu sa zeusom prije dvadesetak dana i linkala ti stranicu na kojoj je objasnjenjeno zbog cega je to samo igra rijeci ali ne i argument ....nema svrhe s tobom nista ozbiljno :D
Kako tebe nije stid pa mi ne objasniš u jednoj ili dve rečenice da grešim i da to nije nikakav argument jer tu se nema šta previše trkljeti.

Ja se toga ne sećam , jer pamtim samo postove i stavove forumaša , a ne neke linkove.

Ali ako ti nije teško slobodno stavi taj link ponovo i ja ću se na njega referisati i dati svoj sud jer ga zaista nisam ranije video , naravno uz moje argumente.
nasa

#4086 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

Ja "ne vjerujem u jednog boga više od tebe" prigovor
Nedavno je Bill Vallicella komentirao ono što bi mogli nazvati prigovor "jednog boga više" teizmu. Bill ovako opisuje prigovor:
Koliko sam shvatio, ideja je da su svi bogovi na istom nivou, a kako je svatko ateist s obzirom na neke bogove, zašto ih onda ne bi jednostavno sve maknuli i bili ateist s obzirom na sve bogove. Ne vjerujete u Zeusa ili nebeski čajnik. Zašto onda vjerujete u Boga Izakakova, Abrahamova i Jakovljeva?
Ili kao što je blog Common Sense Atheism prije ponosno postavio na svoj jarbol
Kada shvatiš zašto odbacuješ sve druge moguće bogove, onda ćeš shvatiti zašto ja odbacujem tvojeg.
Vidim da je taj blog uklonio tu pošalicu, možda je to znak da je intelektualni napredak moguć čak i među Novim Ateistima. Iako će prosječni "Internet Nevjernik" i dalje smatrati kako je prigovor "jednog boga više" razorno pametan, zapravo je sramotno smiješan, znak ekstremne dekadencije u kojoj je sekularistička "misao" upala u Doba Dawkinsa.

Zamislite da neki skeptik kaže o Euklidskoj geometriji:
Kada shvatiš zašto smatraš da svi pojedini trokuti koje si vidio imaju stranice koje su manje od savršeno ravnih, onda ćeš shvatiti zašto ja smatram da euklidski trokuti kao takvi imaju stranice koje su manje od savršeno ravnih.
Ili zamislite da kritičar Platonizma kaže:
Kada shvatiš zašto smatraš stvari svakodnevnog iskustva na različite načine nesavršene ili manje od potpuno dobrih instanci svojih vrsti, shvatit ćeš zašto smatram Platonovu Formu Dobra kao manju od potpuno dobra.
Bi li ti prigovori bili razorni prigovori euklidskoj geometriji ili Platonizmu? Bi li oni mogli poslužiti kao prikladni logo blogu nazvanom "Common Sense Anti-Euclideanism" ili "Common Sense Anti-Platonism"? Očito ne. Samo bi pokazali kako govornik nema pojma o čemu priča.

Prigovor "jednog boga više" nije ništa bolji nego što bi bili ovi glupi "prigovori". Prigovor “Common Sense Anti-Euclidean” pretpostavlja kako je koncept trokuta kojeg definira euklidska geometrija tek jedan od mnogih trokuta koje možete vidjeti u prometnim znakovima i drugim stvarima, samo nevidljiv i bolje nacrtan. Ali naravno, savršeni euklidski trokut nije takva stvar. Ono što udžbenik opisuje nije trokut, čak niti bolje nacrtan trokut, nego sama (euklidska) trokutnost; a trokuti koje svakodnevno susrećete su defektni upravo zato što ne zadovoljavaju standard kojeg predstavljaju. “Common Sense Anti-Platonism” prigovor pretpostavlja kako je Forma Dobra tek jedna, više ili manje, nesavršena instanca neke klase ili kategorije među drugim instancama, iako posebno impresivna. Ali naravno, to nije to. Forma Dobra nema dobrotu na više ili manje nekompletan način nego jednostavno jest dobrota. Slično tome “Common Sense Atheist” ili "jedan bog više" prigovor pretpostavlja da je Bog klasičnog teizma tek jedan superčovjek među drugima koji su pronašli svoje štovatelje – Thor, Zeus, Quetzalcoatl, i tako dalje – samo nadčovječno biće sa većom moći, znanjem ili dobrotom nego što su ta božanstva imala. Ali naravno, to nije ono što je Bog. On nije "biće" među drugim bićima, nije niti posebno impresivno biće, nego Sam Bitak ili Čista Aktualnost, od kojeg sva puka bića (uključujući Thora, Zeusa i Quetzalcoatl, ukoliko su postojali) izvlače ograničenu aktualnost ili egzistenciju koju posjeduju. On niti "nema" znanje, snagu, dobrotu i slično; nego On jest snaga, znanje i dobrota.

Primijetite da je “Common Sense Anti-Platonist” prigovor smiješan prigovor neovisno o tome prihvaćate li Platonizam i da je "Common Sense Anti-Euclidean" prigovor smiješan prigovor neovisno prihvaćate li Euklidsku geometriju. Na isti način “Common Sense Atheist” ili "jedan bog više" je smiješan prigovor čak i ako odbacujete klasični teizam na temelju nečeg drugog. U sva tri slučaja, prigovori predstavljaju neuspjeh da shvatite barem osnove pozicije koje se netko drži.

Nema koristi od prigovora kako puno običnih ljudi poima Boga na različite krute načine (zbog kojih je Bog nešto poput glorificiranog Thora ili Zeusa) koji nisu u skladu sa sofisticiranom filozofskom teologijom razvijenom od strane klasičnih teista. "Čovjek s ulice" također vjeruju različite blesave stvari o znanosti – da Dawinizam tvrdi kako su majmuni rodili ljudska bića ili da su molekule sastavljene od malih loptica i štapića. Ali bilo bi apsurdno da se netko pretvara kako je srušio Darwinizam ili modernu kemiju kada napada ove smiješne karikature. Slično tome, kada procjenjujete klasični teizam nije bitno ono što kaže vaša baba, nego što su rekli ozbiljni mislioci poput Aristotela, Plotina, Atanazija, Augustina, Anselma, Akvinskog, Avicenne, Averroesa, Maimonidesa, i bezbroj drugih.

Nema niti koristi od inzistiranja kako "jedan bog više" prigovor ima važnost kao odgovor na antropomorfno "teističko personalističko" poimanje Boga kakvo je zamijenilo klasično teističko poimanje kod mnogih suvremenih teologa i filozofa religije. Iako se većina teističkih personalista razišla značajno (i prema meni katastrofalno) od načina klasičnog teizma, još uvijek su predani puno sofisticiranijem poimanju Boga od onoga kojeg korisnici prigovora "jednog boga više" misle da napadaju. (Spominjanje Letećih Špageta nije ozbiljan odgovor na teističke personaliste poput Plantinge ili Swinburnea.) Još važnije, korisnici ovog prigovora smatraju kako daju ozbiljnu kritiku kršćanstva, judaizma, islama, i filozofskog teizma kao takvog – ne samo neke moderne reprezentacije kao takve – a povijesno gledajući glavna tradicije u ovim religijama i u filozofskim teologijama je klasični teizam, ne teistički personalizam. Stoga ne odgovoriti na klasično teističko poimanje Boga znači ipso facto ne odgovoriti ozbiljno na tvrdnje ovih tradicija. Konkretno, osim ako netko nije ozbiljno proučio filozofsku teologiju koja je razvijena unutar neoplatonske, aristotelijanske, tomističke i drugih skolastičkih tradicija, onda je njegovo shvaćanje tradicionalne teologije, da ne spominjem filozofskog teizma, jednostavno infantilno.

Ne treba ni spomenuti kako je tipični "Internet Nevjernik" ili "novi Ateist" potpuno nevin po optužbi za poznavanje tih tradicija. Niti ne namjerava saznati o čemu one govore – preferira potrošiti svoje vrijeme smišljajući sve razrađenije racionalizacije odbijanja da ih nauči. Ali poput Myersov slučaja (sekularističke racionalizacije du jour), "jedan bog više" prigovor ima neke koristi: radi se o nepogrešivom indikatoru da ste se susreli sa neozbiljnim ili neinformiranim skeptikom.

Autor je filozof Feser, izvorni post: The “one god further” objection.

PS

Možda je Feser malo zakomplicirao stvar; John Lennox (se jednom prilikom našalio) i usporedio takav prigovor sa pitanjem celibata – osoba koja živi u celibatu može reći svom sugovorniku "ti nemaš odnose sa svim ženama na ovom svijetu osim jedne, ja samo nemam odnose sa jednom ženom više."

Problem sa ovim novo ateističkim "prigovorom" je što to nije nikakav argument nego obična tvrdnja; istinita, ali nezanimljiva. (Istina je da vjernici vjeruju u jednog Boga, a ateisti u nijednog.)

No kada bi to shvatili kao argument, vjerojatno bi išao ovako;
1. Svi bogovi imaju istu vjerodostojnost.
2. Svi mi smatramo većinu bogova nevjerojatnim.
što znači da
Z: Zbog dosljednosti moramo odbaciti sve bogove, uključujući judeo-kršćanskog.
Drugim riječima, taj argument pokušava pokazati da kršćani rade iracionalnu iznimku u slučaju svog Boga. Ali očito je kako je prva pretpostavka pogrešna, a kada bi i bila točna, svejedno iz navedenih premisa ne slijedi taj zaključak. Zamijenite riječ bogovi sa X i odmah ćete shvatiti u čem je problem
1. Svi X imaju istu vjerodostojnost.
2. Svi mi smatramo većinu X nevjerojatnim.
što znači da
Z: Zbog dosljednosti moramo odbaciti sve X
Dovoljno je umjesto X umetnuti što god želite (teoriju, ideale, sustav, rješenje jednadžbe...) i vidjet ćete da je argument neutemeljen.

Bafakkar

#4087 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Bafakkar »

drugi profil wrote:
Koliko vidim radi se od 100 000 ljudi, a ne cijeloukupnog muslimanskog stanovnostva.
Iskreno, nemam pojma sta se racuna, niti sam previse gledao u detalje.

Moj cilj je bio da se pokaze besmislenost postavljanja ovakvih i slicnih grafova (bez bilo kakve reference, konteksta, poente)... A pojedini to vrlo cesto vole da rade. Valjda se odmah racunaju da na taj nacin imaju kredibilitet.
drug_profi

#4088 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

nasa wrote:zali se, mada sumnjam da ce popraviti prosjek ateista :cry:
Nema potrebe da se popravalja. Mi se svakako ne bojimo smrti, a zivuci kraj vas covjek jednostavno pozeli asteroid na zenitu.
Ljudi hoce da zavrse zivot. Njihovo pravo sve dok neko drugi ne zaplati, npr zato sto samoubica odluci da raznese pun autobus, ili zakuca putnicki avion u centar grada.
vatrogasac

#4089 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by vatrogasac »

drugi profil wrote:
vatrogasac wrote:
Ne razumijem ko natura nekome ovdje vjeru pa je prinuđen braniti se kontra argumentima. Ja koristim Android i ne idem na temu iPhone i ne ubjeđujem ljude tamo da im je iOS glupost, ali ako dođu na temu Android da me ubjeđuje kako mi je izbor loš pričom koja ne stoji, onda reagujem. Tako i na Religiji. [/i]
A kako bi bilo da si prije nego sto si ovo napisao provjerio naslov teme i podforuma. Ja nigdje ne vidjeh religiju?

Ove ajete ja nazivam djecijim pricama jer se ni jedan od vas ne zna izraziti bez njih. Pa idete tati i mami da vas brani.
Uopste- ti ajeti bi kao trebali biti dokaz za nesto?
Jeste i ne znam kako se zakačih na ovu temu jer ovdje uđem samo čitati i ne komentarišem predrasude izgrađene na nepoznavanju Svetog teksta što si i sam u nastavku komentara potvrdio odbijajući da se koriste kao argument. Ako neko pravi stripove kritikujući religiju, a ne poznaje o čemu ta religija naučava kakav smisao tog stripa kao argumenta PROTIV, ali na Filozofiji može i tako jer filozofija trpi svašta i kada kritikuje pogreške u argumentaciji.
Bujrum majstore

#4090 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Bujrum majstore »

drugi profil wrote:
According to religion...i onda stave ateizam kao opciju.
Ko li je autor statistike, garant cigo nekakav. :D
Bafakkar

#4091 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Bafakkar »

drugi profil wrote:
Nema potrebe da se popravalja. Mi se svakako ne bojimo smrti, a zivuci kraj vas covjek jednostavno pozeli asteroid na zenitu.
Ljudi hoce da zavrse zivot. Njihovo pravo sve dok neko drugi ne zaplati, npr zato sto samoubica odluci da raznese pun autobus, ili zakuca putnicki avion u centar grada.
Jel to izjednacavas Nasu sa samoubicama? :-)
S4mpion

#4092 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

drugi profil wrote:
Zanimljivo je da ste ti i samoubice poprilično slični, nemate strah od smrti. :D
drug_profi

#4093 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

Bafakkar wrote:
drugi profil wrote:
Koliko vidim radi se od 100 000 ljudi, a ne cijeloukupnog muslimanskog stanovnostva.
Iskreno, nemam pojma sta se racuna, niti sam previse gledao u detalje.

Moj cilj je bio da se pokaze besmislenost postavljanja ovakvih i slicnih grafova (bez bilo kakve reference, konteksta, poente)... A pojedini to vrlo cesto vole da rade. Valjda se odmah racunaju da na taj nacin imaju kredibilitet.
besmisleno jeste ali si htio da dokazes ovom besmislicom neku superiornost muslimana.
Prije svega na kojem uzorku je radjena analiza, u kojem dijelu svijete, kakav je sastav stanovnistva u zemlji gdje je radjena analiza. Recimo ako je ovo Kina ili Koreja, sasvim logicno je da je muslimana ovako malo jer ih je svakako malo u opstoj populaciji..
Hajmo uzeti ovakvu analizu za bliski istok, ako u tim jadnim zaostalim zemljama iko zna vise ista osim pucati, pa takva analiz apostoji. Sta mislis koliko bi ateista-samoubica tamo bilo a koliko muslimana-samoubica?

Opet bih se vratio na naslov teme i dao jedan prijedlog zakljucka:
svjetonazor ateista je insisitranje na istini u prirodnom obliku kakva god da je , dok je svjetonazor religijasa savijanje istine u odgovarajuci kalup.
drug_profi

#4094 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

S4mpion wrote:
drugi profil wrote:
Zanimljivo je da ste ti i samoubice poprilično slični, nemate strah od smrti. :D
Cuj, za smrt uvijek ima dobar razlog. Nekad je to vjera u dzenet, nekad umor od zivota.....
Bujrum majstore

#4095 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Ja bih da se nadovezem...
drug_profi

#4096 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

Bafakkar wrote:
drugi profil wrote:
Nisam to rekao. Nasa mi je i pored svega simpaticna. Smatram je u srzi inteligrntnom, dobrom i cestitom, cak mislim da je sputana religijom i da bi tek bez njenih okova iskazala puni potencijal.

Htjedoh reci da je zivot kraj agresivnih religijasa cesto previse zamoran. Pitam se kad ce neki bradonja odluciti da sprovodi serijat ili neki drugi boziji nalog koji mu se usnio. Ili kad ce dici u zrak neki event koji je sirk, itd....
Bujrum majstore

#4097 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

drugi profil wrote:
Bafakkar wrote:
Nisam to rekao. Nasa mi je i pored svega simpaticna. Smatram je u srzi inteligrntnom, dobrom i cestitom, cak mislim da je sputana religijom i da bi tek bez njenih okova iskazala puni potencijal.
Tacno mi uze rijec iz usta!
Naso, halali. :kiss:
harač

#4098 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by harač »

vatrogasac wrote:
harač wrote:
vatrogasac wrote:Misliš li da je Muhammed a.s. bio lud
kao što reče c.s.lewis za isusa: "luđak, lažov ili bog". kod muhameda je izbor sužen :D
Jedan od ateističkih svetaca je to mogao reći samo iz zavidnosti. :mrgreen: Toga je bilo i u vrijeme Muhammeda a.s. ili čak i danas o čemu i Bog govori razdvajajući tri etape u misiji poslanstva. Neznanje, širenje smutnje i zavist zbog neuspjeha onih koji se bore protiv Božije riječi.
lewis nije ateista, već jedan od najznačajnijih kršćanskih apologa. njegova trilema je međutim primjenjiva na sve ljude koji tvrde da razgovaraju sa bogovima, duhovima, vanzemaljcima i sl. drugim riječima, pitanje nije teološko, već sociološko. ukoliko samoproglašeni prorok uspije u svojoj nakani, on barem za svoje sljedbenike prestaje biti lažov ili luđak. a takvih uspješnih proroka je na sve strane, od isusa, muhameda, josepha smitha, mirze ahmeda, l.r.hubbarda etc. kao što sam rekao na drugoj temi, religiju je čak i danas, u vremenu tehnologije, izrazito lako izmisliti, i dobili milione sljedbenika. kako li je tek lako bilo u bronzanom dobu :D
Bafakkar

#4099 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Bafakkar »

Bujrum majstore wrote:
drugi profil wrote:
According to religion...i onda stave ateizam kao opciju.
Ko li je autor statistike, garant cigo nekakav. :D
Bolan ne bio, sad ti rekoh da to nije poenta posta, ali kad vec insistiras.
According se ne odnosi da je "cigo" pisao... Image

"Cigo" je World Health Organization. Neki talibani iz Svicarske :roll:

Image
Bafakkar

#4100 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Bafakkar »

drugi profil wrote: besmisleno jeste ali si htio da dokazes ovom besmislicom neku superiornost muslimana.
Hajd ne lupetaj. Vec 3 put govorim da to nije bio poenta postavljana grafika. Ako ti nije tesko da primjetis 2 posta iznad mjesta gdje sam ga postavio, kao i moj odgovor zasto sam ga uopste postavio, kao i o detaljima statistike koje trazis..
Locked