Gras all about

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
trolejbus1921

#4051 Re: Gras all about

Post by trolejbus1921 »

U svakoj normalnoj drzavi vlada kantona izdvaja pare za NOVA vozila.
Jok u nas sredjuju donacije turskog otpada.Iz istanbula su mogli traziti Merceds connecto o345(noviju verziju i ovi su isti model) i ne bi se naginjali+su niskopodno i relativno moderni.To su ti imaju bassss puno ovih mogli su nam dati 60 komada recimo 40-50 solo i 10-20 zglobova sto je realna potreba.
Image

Pa gras izdvaja pare za polovne plinase dok u ZG i Osijeku od EU Fondacije(ness je za EU vezano neznam ime tacno) dobijaju nove MAN buseve.Evo i Dubrovnik i Rijeka dobijaju Man Lions City(U DB je Solaris ulozio zalbu.A vlast redovno nove buseve kupuje poput Iveco u Rijeci i ZG
Od EU fondova
Image
Image
Novi u ZG
Image
A Dubrovnik ce dobiti neke od ovih(Rijeka dobija prvog sigurno)-i sve uzima grad/kanton/opcina kao i ove iveco gore.Ako dodju nove trole bazirane su na busu sa 2 slike.Recimo da je kanton svake godine uzimao 15 ovakvih(nekih 300 hiljada maraka komad) potrosili bi 4 i pol miliona godisnje i sada bi imali 60 novih+30 plinasa i jos nesto niskopodnih dizel i visokopodnih classic i ikara.I za 60 takvih bi platili 18 miliona sto je nista da se odjednom kupi a ne u 4 ture(u odnosu na budzet od skoro milijarde).Pa mogli su kupovati po 5 trola godisnje to je malo manje od 5 miliona i imali bi sada veoma moderan VP.Isto sa tramvajima ali nista bez pruge.
Image
Image

A u Dubrovniku najstariji 2007 godiste Man Lions Classic su313(prigradski) i isuzu kombiji prigradski.Po gradu voze 2009 i 2015 godiste a ima i 2015 prigradskih i isuzu MIDIBUSEVI poprilicno novi.A tek poneki bus ima 2-3 potpisa.A sve kanton/opcina/grad uzima.

Nek su stari 20 godina ali je bitno da su od brace Turaka. :bih:
Thorgerson

#4052 Re: Gras all about

Post by Thorgerson »

Nisam se odavno vozio tramvajem. Jutros ušao, kupio kartu. Poluprazan tramvaj, sa mnom je ušlo još 10-ak ljudi. Jedini sam ja kupio kartu. (ok, postoji naravno teoretska mogućnost da svi oni imaju mjesečne karte). Poništih je, poništavač pusti onaj zvuk, svi digoše glavu. Imao sam utisak, kontaju ko je ova budala i zašto zaboga kupuje kartu. I vozač me malo čudno gledao kad sam istu kupovao. :D
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#4053 Re: Gras all about

Post by bitanga_sa_otesa »

Thorgerson wrote:svi digoše glavu. Imao sam utisak, kontaju ko je ova budala i zašto zaboga kupuje kartu. I vozač me malo čudno gledao kad sam istu kupovao. :D
isto mi se desilo prije mjesec :D
trolejbus1921

#4054 Re: Gras all about

Post by trolejbus1921 »

Aj pa pogledi ti smetaju ahhahahahhahaha.
Salu na stranu..

Treba kupovat karte makar jedna stanica ali treba i time se koliko-toliko pridonosi boljem prevozu.
A najgore mi kada likovi od 25+ godina se ofiraju pred revama,idu od Ilidze do Marin Dvora i ne plate kartu.Neznam kakav da je prevoz 1,80 je u potpunosti fer i korektno platiit kada ides od Ilidze do grada.

Treba vremenske tarife uvest to bi pomoglo.
Ako idem od Drvenije do Visegradske Kapije uzmem onu od 15 minuta koja bi bila recimo 80pf a imao bi mogucnost presjedanja u kombi bilo CTS ili GRAS do Vratnika.I onda bi povecao procenat naplate.A ovako moram platit 1.80 km tramvaj i kombi 1.60km.Logicno da niko nece platit kartu 3.4km za relaciju od 2 kilometra.A kad smo kod linije za Vratnik(51) treba je ukinuti,nema rezona svi kombiji sa Carsije tu prolaze

Sve subvenciorane karte stavit 25km a radnicke 50km.S tim da bi penzioneri koji imaju penziju od 800km vecu placali puni iznos.

I naravno dnevne karte i sedmicne uvest kao i one od 30,60 i 90 minuta.I eventualno neke max 2 stanica bez presjedanja od 50pf.
tempuser

#4055 Re: Gras all about

Post by tempuser »

trolejbus1921 wrote: Jok u nas sredjuju donacije turskog otpada.Iz istanbula su mogli traziti Merceds connecto o345(noviju verziju i ovi su isti model) i ne bi se naginjali+su niskopodno i relativno moderni.To su ti imaju bassss puno ovih mogli su nam dati 60 komada recimo 40-50 solo i 10-20 zglobova sto je realna potreba.
Daju im sadaku da ne bi nestali s lica zemlje, a oni bi jos da biraju, necu ovaj, hocu onaj! :D :bih:
славянин

#4056 Re: Gras all about

Post by славянин »

tempuser wrote:
trolejbus1921 wrote:U svakoj normalnoj drzavi vlada kantona izdvaja pare za NOVA vozila.
Jok u nas sredjuju donacije turskog otpada.Iz istanbula su mogli traziti Merceds connecto o345(noviju verziju i ovi su isti model) i ne bi se naginjali+su niskopodno i relativno moderni.To su ti imaju bassss puno ovih mogli su nam dati 60 komada recimo 40-50 solo i 10-20 zglobova sto je realna potreba.
Daju im sadaku da ne bi nestali s lica zemlje, a oni bi jos da biraju, necu ovaj, hocu onaj! :D :bih:
Posle se raspadne za dvije godine i onda na tenderu prodaju u staro zeljezo - eno u ilijasu tovare redovno u staro zeljezo :lol:

Ja mislim da bi najbolje bilo da zaposleni u grasu primaju platu , a da neko drugi vrsi prevoz :lol: tako bi se ugodilo :lol:
nlt

#4057 Re: Gras all about

Post by nlt »

Ko što gore piše oni imaju viška uposlenika, ali im fali RADNIKA
trolejbus1921

#4058 Re: Gras all about

Post by trolejbus1921 »

Ima previse administracije.A vozaca fali u cijeloj Evropi,pogotovo u nas jer svi odose u Njemacku
Samo da mi neko objasni sto vlada KS ne bi izdvajala pare na nova vozila.
GRAS je kupovao nove buseve ali
1.Kupovao je GRAS a ne vlada,vlada ako kupi 20 novih trola to ce biti prvi put iza rata da su nesto kupili grasu
2.S obzirom da je gras kupovao vozila su gore kvalitete.
2005-5 Ikarbusa IK 201.Bucni,nekvalitetni,lose kvalitete,visokopodni ali im je displej dobar bio.Od 2015 ni jedan ne radi
2007 Man Lions Classic SG313 U mehanickom smislu odlicni i nepoderivi ali u putnickom nisu nesto,visokopodni.Od 4 komada 1 ne radi
2007 Man Lions Classic sl283 Igrom slucajnosti dosao,ima 280 konja za razliku od drugih solo klasika,u rashodu je
2008 Man Lions Classic isto kao za sg313, od 4 2 ostala
2009 Ikarbus Ik 206,isto kante
JER NEMAJU PARA ZA BOLJE

[VLADA KANTONA SARAJEVO MORA UZIMATI NOVA,MODERNA I KVALITETNA VOZILA ZA KJKP GRAS
tempuser

#4059 Re: Gras all about

Post by tempuser »

trolejbus1921 wrote:Ima previse administracije.A vozaca fali u cijeloj Evropi,pogotovo u nas jer svi odose u Njemacku
Samo da mi neko objasni sto vlada KS ne bi izdvajala pare na nova vozila.
GRAS je kupovao nove buseve ali
1.Kupovao je GRAS a ne vlada,vlada ako kupi 20 novih trola to ce biti prvi put iza rata da su nesto kupili grasu
2.S obzirom da je gras kupovao vozila su gore kvalitete.
2005-5 Ikarbusa IK 201.Bucni,nekvalitetni,lose kvalitete,visokopodni ali im je displej dobar bio.Od 2015 ni jedan ne radi
2007 Man Lions Classic SG313 U mehanickom smislu odlicni i nepoderivi ali u putnickom nisu nesto,visokopodni.Od 4 komada 1 ne radi
2007 Man Lions Classic sl283 Igrom slucajnosti dosao,ima 280 konja za razliku od drugih solo klasika,u rashodu je
2008 Man Lions Classic isto kao za sg313, od 4 2 ostala
2009 Ikarbus Ik 206,isto kante
JER NEMAJU PARA ZA BOLJE

[VLADA KANTONA SARAJEVO MORA UZIMATI NOVA,MODERNA I KVALITETNA VOZILA ZA KJKP GRAS
Gdje se to uzima da uzmem i ja par kom? :lol:
Ako ce vlada KS kupvati vozila GRAS-u onda ce GRAS-u smanjiti cijene usluga da pokrije osnovne troskove, odrzavanje, energente i plate, nista amortizacija, akumulacija za investicije i sav priliv ide KS-u.
nlt

#4060 Re: Gras all about

Post by nlt »

Pa ko je kupio one od prije par godina, ko će drugi nego vlada
- ne mislim da plinske, nego ona tura što je izgorio jedan
Pa moramo li biti jadovi i sve krševe iz Evrope u GRAS slagat.

A i u GRAS-u se ništa živo ne čuva, ideš prema Ilijašu lola skoro da ne uspori nikako preko lezeceg, preko pruge... Ništa
Kupili nove Manove tamo 2007/2008 oni ih gone uz Breku pod punim gasom, autobus kasnije- krepa
Skoro bio blizu vozača u busu, temperatura na 100 C, jok on ne popušta gas
A jbm pa povedite malo računa
trolejbus1921

#4061 Re: Gras all about

Post by trolejbus1921 »

Ima vozaca koji fakat siluju motor.
Ima jedan koji vozi na Ilidzi,necu ga imenovati vozio je 80kmh od Ilidze do 8 Osnovne.
Ali fakat ima redova voznje koje moras silovati motor da stignes recimo od 21b
Iz Donje Vogosce u 6 20 a sa Sutjeske u 6 50.Meni je autom(uz voznju do dozvoljenih brzina) trebalo 23 minute bez stajanje.Pa sad ti gledaj sto ga spice i tu bas radi pomenuti man 2008 godiste a da ne pominjem da se u pomenutom RV ne racuna pauza uopste.

To za Breku vozac u potpunosti nije u pravu sto brzo vozi ali je moguce da je zapeo u guzvi u ulici Branilaca Sarajeva pa spici da bi imao minut-dva pauze.

Definitivno ima vozaca koji siluju motore ali u puno slucajeva je bas red voznje glup.

Nijedno javno gradsko preduzece ne posluje u plusu.I svhati to.Gras nije tu da pravi pare vec da je na usluzi gradjanima
Nije poenta komunalnog preduzeća da ima profit, nego da pruža narodu uslugu koja je neophodna u gradu
Pročitaj koliko Kanton duguje GRAS-u u neisplaćenim subvencijama. 300 miliona. Pa reci da Kanton nije ništa kriv.
Vlast Kantona maltene bira ko će upravljati GRAS-om. Smješno je što svi koji su bili sposobni za to mjesto su bili smjenjeni ekspresno, a uhljebi su ostajali i po nekoliko godina. Očito je da to nekome nije odgovaralo.
Tesla Edison

#4062 Re: Gras all about

Post by Tesla Edison »

Thorgerson wrote:Nisam se odavno vozio tramvajem. Jutros ušao, kupio kartu. Poluprazan tramvaj, sa mnom je ušlo još 10-ak ljudi. Jedini sam ja kupio kartu. (ok, postoji naravno teoretska mogućnost da svi oni imaju mjesečne karte). Poništih je, poništavač pusti onaj zvuk, svi digoše glavu. Imao sam utisak, kontaju ko je ova budala i zašto zaboga kupuje kartu. I vozač me malo čudno gledao kad sam istu kupovao. :D
Isti slučaj i kod mene. Jedino ne kupujem kad idem od Avza do Stupa ako žurim pa ne idem pleške. Ostalo uvijek kupujem i uvijek isti pogledi :D
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#4063 Re: Gras all about

Post by konektovan »

Cuj ti sadakistanaca, sto nam nisu dali one novije autobuse...... :-) :lol:
tempuser

#4064 Re: Gras all about

Post by tempuser »

trolejbus1921 wrote: Nije poenta komunalnog preduzeća da ima profit, nego da pruža narodu uslugu koja je neophodna u gradu
Gras je jedno vrjeme pravio 2 miliona minusa mjesecno. To sto Gras pruza se u narodu zove medjvedja usluga.
Koshpa

#4065 Re: Gras all about

Post by Koshpa »

Image
studiorum_tuzlaensis

#4066 Re: Gras all about

Post by studiorum_tuzlaensis »

ogledalo uhljeba i LEGLO NEHLJEBA
tempuser

#4067 Re: Gras all about

Post by tempuser »

Ma jooook, nema potrebe ista da se dira, to je bacanje para jer ce opet nova reklama!
Grasovska pamet i logika!
perfect_guy

#4068 Re: Gras all about

Post by perfect_guy »

bitno je da se registracija vidi
tempuser

#4069 Re: Gras all about

Post by tempuser »

Evo jos jedan ispravan, za 15 mi pravo ko strijela i nadasve cist, samo jos ne znamo da li je ovo nazad grafitna mast koja ne moze da se opere...

Image
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#4070 Re: Gras all about

Post by Matijevic_Vlado »

Ih taj trosi litar ulja na litar dizela :mrgreen:
dresdener78

#4071 Re: Gras all about

Post by dresdener78 »

Plaćanje karata ovisno o broju pređenih stanica:

Pošto se ova opcija opet spominjala, da nešto o tome navedem:

Danas je takav sistem moguć ISKLJUČIVO na elektronski način, dakle NEMA ŠANSE da se štampaju neke papirne karte za 1, 2, 3, 4, 5, 6... stanica. To bi izazvalo totalan haos i nepreglednost tarife.

Takav sistem sam vidio u poljskom gradu Poznań, oko 540 000 stanovnika, 18 tramvajskih linija ukupne dužine od 147 km, uz to još desetine autobuskih linija.

Osim klasičnih jednokratnih i vremenskih (te sedmičnih, mjesečnih, godišnjih) karata postoji i mogućnost elektronske naplate iz virtuelnog novčanika.

Dakle, stanovnik Poznanja posjeduje karticu PEKA (Poznańska elektroniczna karta aglomeracyjna). Karticu može koristiti ili kao pretplatni kupon, ili kao novčanik. Ako bira drugu varijantu, onda prije mora napuniti kredit na karticu na automatu, preko interneta...

Sa ovom "napunjenom" karticom može koristiti sistem plaćanja po broju stanica.

Funkcioniše to tako da u trenutku ulaska u tramvaj / autobus prisloni karticu na skener i time se prijavi za vožnju. U trenutku izlaska se na isti način odjavi.

Odmah će se mu sa karte skinuti "kredit" ovisno o broju proputovanih stanica.

Cjenovnik za odrasle (radnička tarifa bez popusta) je ovakav:

1 stanica: 0,60 PLN (poljski zlatnik)
2 stanice: 1,10
3 stanice: 1,60
4 stanice: 1,94
5 stanica: 2,28
6 stanica: 2,44
7 stanica: 2,60
8 stanica: 2,68
9 stanica: 2,76
10 stanica: 2,84

Ako želite uporediti sa cijenom u KM, onda je vrlo jednostavno, 1 KM je otprilike 2 PLN. Tako da jedna stanica košta u Poznaju 0,30 KM, 5 stanica 1,14 KM i 10 stanica 1,42 KM.
thekupus

#4072 Re: Gras all about

Post by thekupus »

Živio sam u Poznanu prije 5 godina, i prevoz je bio odličan. Noćne autobuske linije u intervalima od 60 minuta, tramvaji prelijepi, ma milina. Ja imao studentsku karticu, cijene smiješne bile. Još su tada gradili nove šine na nekim dijelovima. Mogu misliti kako sad izgleda.

Baš se vidi kako je njemački mentalitet utjecao na njih.
Thorgerson

#4073 Re: Gras all about

Post by Thorgerson »

Pa koliko sam skontao to su i najavili. Beskontaktne kartice. I ako se ne varam prica je bila da ce biti bazirane na vremenu, ne broju samih stanica? Mada izadje na isto.

Mozda 5 min 0.30 KM, 10 min je 0.50 KM, 20 min 0.80 KM, 30 min 1.30 KM itd. Mislim lupam iznose, al poenta je da postoje neki razredi cijena.

Mislim vremenske imaju logike zbog kombinacije prevoza.

Jos sutra ako bi se uvezao i voz u gradski prevoz, to bi bio pun pogodak.

Prica se eto i o zakonu, koji bi napokon trebao.biti donesen. I mislim da se tu moraju rigorozno kazniti oni koji se svercaju. Te iznaci nacin kako da se efikasno kazne, tj. Da se te kazne efikasno naplate. Na taj nacin reva kakvu sad imamo je bespotrebna. Ako imas bojazan da ces dobiti kaznu od 100 KM, pa kome ce pasti na pamet da se sverca zbog 0.50 KM ili 1 KM. Jer mislim da vecina onih koji se svercaju su ovi koji ne idu puno stanica.

Takodjer uvesti broj gdje ce se moci prijaviti npr putnik koji nije kupio kartu. Dakle, vozite se vidite nekoga ko nije stavio karticu na aparat, saljete poruku i reva ulazi na sljedecoj i kaznjava. Naravno i vozac bi bio tu da prati. To je sasvim normalno na zapadu, mi naravno to pogrdno zovemo cinkarosi, ali glupi narod ne konta da je taj prevoz njegov. I ako sam ja kupio kartu ima da je kupis i ti.

Tako da mislim da treba takav vid reve, kontrole. Koja ce letati po pozivu i kontrolirati tu i tamo. A ne da bespotrebno stoje njih 4 na svakoj stanici.

Pa to je skuplja pita od tepsije. Npr njih 4 su ogroman trosak. Nek je to et 5000 KM plate bruto za njih 4. Kolika je njihova efikasnost uopste i mogu li opravdati svoje plate.
Last edited by Thorgerson on 10/05/2019 23:44, edited 1 time in total.
thekupus

#4074 Re: Gras all about

Post by thekupus »

Thorgerson wrote:
Idealno bi bilo npr. 10 min je 0.50 KM (to su 1, 2 ili cak 3 tram stanice), 20 min 8KM, 30 min 1.30 KM itd. Mislim lupam iznose, al poenta je da postoje neki razredi cijena.
Uh jarane, morat ću onda paziti da se vozim barem 30 minuta :lol:

Šala, znam da je greška :)
vjeshalica

#4075 Re: Gras all about

Post by vjeshalica »

Stacemo sa stalnim guzvama? Ako vec karta vrijeti za pola sata a ti istanes jos 20 minuta zacepljen negdje?
Post Reply