IRAN

Post Reply
Bodkin

#4051 Re: IRAN

Post by Bodkin »

sanaman wrote:1. nisi ispravio podatak za 330 milijardi GDP irana ili su ipak pogresni podaci...jer treba vidjeti koji je ispravan podatak, nije mala razlika izmejdu 800 i 330, elem

2. iran ce itekako gledati kako ga vracaju u kameno doba a nece ni znati odakle je dosao tomahawk ili bomba...moze svoje susjede gadjati...ono sto poleti prema izraelu je pitanje preciznosti, usa je svakako daleko...vidi sadamov pokusaj da gadja izrael...samo mi nije jasno kako ce oni skidati tomahawk?

3. s.arabija i druge drzave ce nadoknaditi onu razliku koja nastane iranskim embargom...tako da i dalje ostajem pri tvrdnji, da ako budu bilo kome htjeli prodavati pored embarga da ce ih taj ucjenjivati...a sto se tice kine i rusa...niste ne brini interesi ce zavrsiti svoje, u to ne sumnjam

4. ne znam da li bih ih pustili na miru, ali bi im sigurno oduzeli i zadnji argument za bilo kakve prijetnje

5. ja ti rekoh, tebi i meni je svejedno hoce li imati bombu ili ne...ali meni nije svjedno kako su naruzane drzave u mom komsiluku, uzimajuci u obzir zadnji rat...vjerovatno i izrael ima taj rezon (mada ih ne opravdava u cinjenu njihovih zlocina)

6. na kraju mi nije jasan rezon i velicanje, da ne kazem guranje drzave u neki sukob koji moze samo da izgubi i koji ce je unazaditi...al vjerovatno ti je svjedno jer nece ni tebe gadjati, niti ce tebi sta faliti kao ni meni...
:thumbup: :thumbup:
Bodkin

#4052 Re: IRAN

Post by Bodkin »

A jedan wrote:
denzel979 wrote:
A jedan wrote:idete na zivce sa ovim guglanjima u besvjest.
ko gugla, taj i izgugla :D nego, prije kritike o guglanju, stvarno toplo preporucujem procitati clanke koje sam postavio. :)
ma nemoj mislit da ne citam, samo cete drugima upropastiti temu.
da... mozda par pasusa a za ostalo link :)
Kindzadza

#4053 Re: IRAN

Post by Kindzadza »

denzel979 wrote:...a niko ne vidi da je jedini razlog ubistva haririja destabilizacija politicke situacije i sijanje smutnje i razdora u libanu.
Apsolutno tacno, stim sto bi ja direktnije to napisao: Cionisti potpomognuti VB/FR/USA tajnim sluzbama su smaknuli Haririja sa jednim ciljem, uvodjenjem Libana u ponovni gradjanski rat! :x
I sama pomisao da je Hezbolah ili Sirijska tajna sluzba ubila Haririja, deluje naivno i neozbiljno.

P.S. Denzel, Margetic je obicna gnjida koja nije vredna spomena.
ARTE je isto pod njihovim patronatom i zestoko anti Iran nastrojena.

Evo jedan video koji je g-din Ahmadinedzad dao obc news-u:
http://www.youtube.com/watch?v=MHEpgv2l ... re=related

Na ucestalu provokaciju novinara u vezi Obame bin Ladena, Mahmud Ahmadinedzad odgovara: Obama bin Laden je u Vasingtonu! :-D
Kindzadza: Obama bin Laden je na Haitima!

P.S. G-din Ahmadinedza meni deluje kao inspektor Kolombo... Strasan je strateg, zestoko inteligentan lik.
simpozijum delirijum

#4054 Re: IRAN

Post by simpozijum delirijum »

Iran ipak nije cvjecka i daleko je to od prave demokratije , ali ako jedna S.Arabija je veliki jaran za USA i Izrael koja ubija demonstrante ( Arapsko proljece se desava i tamo ali to necete cuti na CNN )
sa druge strane izvrnuta logika Pentagona
po novome dokumentu sve drzave koje raspolazu oruzjem koje moze ugroziti USA vojnu nadmoc su automatski neprijatelji i moraju biti unistene ?????
na primjer ; ako imate PVO sistem S-300 ili moderne protu-brodske rakete ?
na meti su drzave od Bjelorusije do Venecuele , od Irana do Kine , Rusije , Malezije , Pakistana i jos mnogo drzava
svi su trenutno na listi za odstrijel Pentagona , jer imaju oruzje da se odbrane ?
automatski ugrozavate USA i bit cete napadnuti bez obzira sto uopste ne trazite belaja niti ste neprijatelj USA
totalno ludilo u Pentagonu ocigledno
http://www.sott.net/articles/show/24023 ... ggression-
amoninan

#4055 Re: IRAN

Post by amoninan »

Kindzadza wrote:
denzel979 wrote:...a niko ne vidi da je jedini razlog ubistva haririja destabilizacija politicke situacije i sijanje smutnje i razdora u libanu.
Apsolutno tacno, stim sto bi ja direktnije to napisao: Cionisti potpomognuti VB/FR/USA tajnim sluzbama su smaknuli Haririja sa jednim ciljem, uvodjenjem Libana u ponovni gradjanski rat! :x
I sama pomisao da je Hezbolah ili Sirijska tajna sluzba ubila Haririja, deluje naivno i neozbiljno.

P.S. Denzel, Margetic je obicna gnjida koja nije vredna spomena.
ARTE je isto pod njihovim patronatom i zestoko anti Iran nastrojena.

Evo jedan video koji je g-din Ahmadinedzad dao obc news-u:
http://www.youtube.com/watch?v=MHEpgv2l ... re=related

Na ucestalu provokaciju novinara u vezi Obame bin Ladena, Mahmud Ahmadinedzad odgovara: Obama bin Laden je u Vasingtonu! :-D
Kindzadza: Obama bin Laden je na Haitima!

P.S. G-din Ahmadinedza meni deluje kao inspektor Kolombo... Strasan je strateg, zestoko inteligentan lik.
Garant jesu, i time učinili Hizbullah jedinim ozbiljnim političkim subjektom u zemlji. Sve kako bi imali opravdanje za fantomsku invaziju an Liban. bla, bla, bla..De ba....Hariri nije valj'o jer nije želio da bude potrčko ni Teheranu ni Damasku, i to je to. Izraelu sigurno nije bilo u interesu ukloniti čovjeka koji je želio da osamostali Liban sirijsko-iranskog uticaja i da se okrene budućnosti. Smutnju u Libanu već decenijama siju Iran i Sirija I izrael. Između to troje nema nevinih. To što živite u dogmama je jedna stvar, realnost je nešto sasvim drugo.
jeza u ledja

#4056 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

amoninan wrote: Napad na Iran će biti treća, i ujedno najgluplja greška SAD-a. Ako do toga dođe.
Pa ja ne znam da iko relevantan u Americi i tvrdi drukcije, ako mislis na kopneni napad.
harač

#4057 Re: IRAN

Post by harač »

ne vidim zašto bi SAD rizikovala da joj i jedan vojnik pogine, kad ima bespilotne letjelice koje koristi non-stop u pakistanu... samo su prošle godine ubili preko 1000 talibana na taj način, bez ikakvih žrtava za sebe
Bodkin

#4058 Re: IRAN

Post by Bodkin »

harač wrote:ne vidim zašto bi SAD rizikovala da joj i jedan vojnik pogine, kad ima bespilotne letjelice koje koristi non-stop u pakistanu... samo su prošle godine ubili preko 1000 talibana na taj način, bez ikakvih žrtava za sebe

ja ne znam kako objasniti ljudima da usa NECE vrsiti kopnenu invaziju, a da se iran ne moze odbraniti od zracnih napada. @amoniman je dobro rekao, americki vojnici koji ce iti ugrozeni su u bazama po bliskom istoku samo moze li iran istovremeno granatirati teritoriju 5 okolnih drzava. izrael je druga prica :)
sanaman

#4059 Re: IRAN

Post by sanaman »

Bodkin wrote:
harač wrote:ne vidim zašto bi SAD rizikovala da joj i jedan vojnik pogine, kad ima bespilotne letjelice koje koristi non-stop u pakistanu... samo su prošle godine ubili preko 1000 talibana na taj način, bez ikakvih žrtava za sebe

ja ne znam kako objasniti ljudima da usa NECE vrsiti kopnenu invaziju, a da se iran ne moze odbraniti od zracnih napada. @amoniman je dobro rekao, americki vojnici koji ce iti ugrozeni su u bazama po bliskom istoku samo moze li iran istovremeno granatirati teritoriju 5 okolnih drzava. izrael je druga prica :)

i mene zanima kako imaju namjeru u slucaju sukoba da posalju raketu i koji satelit/sistem ce je navoditi do cilja? GPS :D
amoninan

#4060 Re: IRAN

Post by amoninan »

jeza u ledja wrote:
amoninan wrote: Napad na Iran će biti treća, i ujedno najgluplja greška SAD-a. Ako do toga dođe.
Pa ja ne znam da iko relevantan u Americi i tvrdi drukcije, ako mislis na kopneni napad.
Bilo kakav. Iran nije Irak, nije Afganistan, nije Somalija...ako neko misli da će se sve završiti na par kako ameri vole reći "prciznih zračnih udara", i Iranskim poklapanjem po ušima grdno se vara.
Pa sad, ako misliš da su irelevantni trenutni predsjednik i njegov jedini mogući nasljednik Romney, onda..
amoninan

#4061 Re: IRAN

Post by amoninan »

Misliš na onu koju su im Iranci prizemljili iz fotelje?
1000 talibana, ili najamnje 50% od tih 1000 civila? Osim ako u ovom slučaju ne vrijede neki drugi standardi, onda je bombaški napad na hotel u Jordanu u kojem je zaginulo nekoliko operativaca CIA-e, doduše jesu i nevini svatovi u restoranu istog, je također legitiman i legelan cilj i operacija.
amoninan

#4062 Re: IRAN

Post by amoninan »

sanaman wrote:
Bodkin wrote:

i mene zanima kako imaju namjeru u slucaju sukoba da posalju raketu i koji satelit/sistem ce je navoditi do cilja? GPS :D

Ne znaš ti, ali znaju to u Tel Avivu, neposredno nakon uspješnog testiranja Shabab III, Izrael je pokrenuo program 'Arrow II anti missile' uz pomoć Amerike i veoma brzo nabavio dodna tri PAtriot sistema. Ukucaj u gugl ime ovog programa pa ćeš dobiti odgovor na svoje pitanje.
sanaman

#4063 Re: IRAN

Post by sanaman »

Nedostaje mi malo dosljednosti. Zasto se sada vjeruje Izraelu i njihovim informacijama kako im uistinu prijeti opasnost da bi ih Iran mogao gadjati...svrstaj i jedno i drugo (iranske price o dometu i preciznosti) pod propaganda. Do Izraela dobaciti moze, ali ko kad bacis kamen, odaktivno (parafraziram) je ispali...na kraju je dovoljan strah da neko nastradati od ispaljene rakete. Al da su u mogucnosti ciljanu stetu nanijeti, to nisu.

Ja iskreno ne zelim da gledam ta neravnopravni duel, u kojem je mom misljenju jasno ko je donji. Hocete da ubijedite ljude da su u stanju proizvresti visokosofisticirane rakete koje su jako precizne...sto podrazuijeva najnoviju tehnologiju...a istovremeno od kako je Ahmedinedzad na vlasti (2005) im je dnevna proizvodnja nafte opala za 600 000 barela. Znas zasto, zasto sto nemaju znanje i potrebnu tehnologiju (embargo) da odrze isti nivo a kamoli da povecaju. Vec sam naveo da sama cinjenica da pored toliko nafte moraju da uvoze benzin govori o njihovom kapacitetu i rafinerijama.

Al eto rezim mora tuk na utuk...izbori 2013,valja zbiti redove, moraju se malo profilirati. A ako EU uvede zabranu uvoza iranske nafte...izgubice 20% trzista. Znas kako ce im se onda ekonomija razvijati, danas im je godisnja inflacija 19% zvanicno...a nezvanicno?...Mogu blokirati hormuski zaljev, al su donji...onda slijedi back to kameno doba. Dovoljno je da ti infrastrukturu sjebu, mostove, puteve, zeljeznice, elektrane, itd. Pa ti to obnavljaj pod embargom.
amoninan

#4064 Re: IRAN

Post by amoninan »

sanaman wrote:Nedostaje mi malo dosljednosti. Zasto se sada vjeruje Izraelu i njihovim informacijama kako im uistinu prijeti opasnost da bi ih Iran mogao gadjati...svrstaj i jedno i drugo (iranske price o dometu i preciznosti) pod propaganda. Do Izraela dobaciti moze, ali ko kad bacis kamen, odaktivno (parafraziram) je ispali...na kraju je dovoljan strah da neko nastradati od ispaljene rakete. Al da su u mogucnosti ciljanu stetu nanijeti, to nisu.
.
Pa vidi, iranske balistički projektili sigurno nisu sposobni uletit kroz prozor bunkera kao što to recimo može američki. Ali sigurno nisu nisu ni ni njemački V2. Uostalom kao da je to bitno u suštini, s ovim što imaju sigurno su dovoljno sposobni da pogode grad po izboru u Izraelu , a 400kg eklopziva nije petarda. K tomu kad takvih imaš na hiljade...

Uostalom, ako ne daj Bože dođe do sukoba, vidjećemo epilog. A on neće biti dobar ni po jednu stranu u sukobu, to sam spreman da garantujem sad odmah.
Bodkin

#4065 Re: IRAN

Post by Bodkin »

amoninan wrote:
sanaman wrote:Nedostaje mi malo dosljednosti. Zasto se sada vjeruje Izraelu i njihovim informacijama kako im uistinu prijeti opasnost da bi ih Iran mogao gadjati...svrstaj i jedno i drugo (iranske price o dometu i preciznosti) pod propaganda. Do Izraela dobaciti moze, ali ko kad bacis kamen, odaktivno (parafraziram) je ispali...na kraju je dovoljan strah da neko nastradati od ispaljene rakete. Al da su u mogucnosti ciljanu stetu nanijeti, to nisu.
.
Pa vidi, iranske balistički projektili sigurno nisu sposobni uletit kroz prozor bunkera kao što to recimo može američki. Ali sigurno nisu nisu ni ni njemački V2. Uostalom kao da je to bitno u suštini, s ovim što imaju sigurno su dovoljno sposobni da pogode grad po izboru u Izraelu , a 400kg eklopziva nije petarda. K tomu kad takvih imaš na hiljade...

Uostalom, ako ne daj Bože dođe do sukoba, vidjećemo epilog. A on neće biti dobar ni po jednu stranu u sukobu, to sam spreman da garantujem sad odmah.
puno vise za iran, manje za izrael i daleko najmanje za usa
jeza u ledja

#4066 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

amoninan wrote:
jeza u ledja wrote:
Bilo kakav. Iran nije Irak, nije Afganistan, nije Somalija...ako neko misli da će se sve završiti na par kako ameri vole reći "prciznih zračnih udara", i Iranskim poklapanjem po ušima grdno se vara.
Pa sad, ako misliš da su irelevantni trenutni predsjednik i njegov jedini mogući nasljednik Romney, onda..
Napad na Iran se vec desava. Vejk up end smell d barut. ;)
jeza u ledja

#4067 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

amoninan wrote: Uostalom, ako ne daj Bože dođe do sukoba, vidjećemo epilog. A on neće biti dobar ni po jednu stranu u sukobu, to sam spreman da garantujem sad odmah.
Ako dodje do sukoba, valjda je jasno ko je donji, osim ako se sukob ne zavrsi nerijeseno, sta god to znacilo (tada su svi donji).
Optimus Prime

#4068 Re: IRAN

Post by Optimus Prime »

Ja mislim da su se stvari previse zakuhale, i da je ovo pocetak kraja teokratije u Iranu.
Pritisak izvana jaca svakim danom, a u samom Iranu postoji ogromna kriticka masa koja bi se vrlo rado obracunala sa bradonjama.
Bodkin

#4069 Re: IRAN

Post by Bodkin »

Optimus Prime wrote:Ja mislim da su se stvari previse zakuhale, i da je ovo pocetak kraja teokratije u Iranu.
Pritisak izvana jaca svakim danom, a u samom Iranu postoji ogromna kriticka masa koja bi se vrlo rado obracunala sa bradonjama.
e sad si gotov :-D
amoninan

#4070 Re: IRAN

Post by amoninan »

jeza u ledja wrote:
Napad na Iran se vec desava. Vejk up end smell d barut. ;)[/quote]

Mah...
samo malo drugačija -intezivnija verzija pritiska i psihološke igrarije , ništa više. Kad barut zamiriše, osjetićeš buraz i ti u Bosni posljedice.
amoninan

#4071 Re: IRAN

Post by amoninan »

jeza u ledja wrote:
amoninan wrote: Uostalom, ako ne daj Bože dođe do sukoba, vidjećemo epilog. A on neće biti dobar ni po jednu stranu u sukobu, to sam spreman da garantujem sad odmah.
Ako dodje do sukoba, valjda je jasno ko je donji, osim ako se sukob ne zavrsi nerijeseno, sta god to znacilo (tada su svi donji).
pa nikako drugačije i ne može završiti, nego "neriješeno". Osim ako od Irana ne naprave Hirošimu.
kiky

#4072 Re: IRAN

Post by kiky »

nadam se da je sve to samo "tresla se gora, rodio se miš ..." ...
:sad:
jeza u ledja

#4073 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

@ amoniman

Pretjerujes s kataklizmickim prognozama.
Optimus Prime

#4074 Re: IRAN

Post by Optimus Prime »

Bodkin wrote:
Optimus Prime wrote:Ja mislim da su se stvari previse zakuhale, i da je ovo pocetak kraja teokratije u Iranu.
e sad si gotov :-D
Samo razmisljam glasno.

Mislim da im cak nece biti potrebno da ih bombarduju. Embargo na izvoz nafte ce bradnonje dotuci do koljena. Jedino sto jos nije jasno je koja zemlja bi srednjerocno mogla da nadoknadi manjak nafte, kako cijena nebi znacajno porasla. Nesto imam osjecaj da ce kratkorocno to biti S. Arabija, posto imaju dodatnih kapaciteta od nekih 1,5 miliona barela dnevno. Onda samo ostaje pitanje, koliko bradonje mogu izdrzati kada im se prihodi prepolove. I ovako je situacija usijana, a jos ako ne uspiju da plate ljude koji iznutra odrzavaju rezim na zivotu, citav sistem bi mogao pasti ko kula od karata, kad omladina podje na demonstracije, a ne bude nikog da ih bije.
amoninan

#4075 Re: IRAN

Post by amoninan »

jeza u ledja wrote:@ amoniman

Pretjerujes s kataklizmickim prognozama.

Prije svega mislim da neće biti ništa ni od zračnih udara ni kakve vojne intervencije. Ali ako bude, nadam se da pretjerujem o reperkusijama, iskreno.
Post Reply