Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- S4mpion
#4051 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pare ljude kvare. 
- zlokruhovic
#4052 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Nije to prosta činjenica nego vera u nedokazano i zamišljeno , a i sam pojam reči "činjenica" je nepoveziv sa verom i a kamoli sa egizstencijom nakon života.Bafakkar wrote:Pitanje je sasvim jednostavno i povezano sa tvojom konotacijom o stanju uma. I fino si ga razumio.zlokruhovic wrote:
Izvini al' ne razumem ovo ludo pitanje ali ću pokušati odgovoriti.
Niko nije birao svoje rađanje ni svoje življenje već je to prosto činjenica sa kojom se moraš izboriti sa onim što jesi , čovek.![]()
Svidja mi se odgovor. Vidis, isto tako vjernici su misljenja da mnogo toga ne mogu birati, kao sto ti znas da svoju egzistenciju nisi mogao birati.
Jedna od tih stvari je i egzistencija zivota nakon ovog zivota. Za vjernike prosta cinjenica (sa kojom se nose), nikakvo egoisticno stanje uma
Znači činjenice su jedino da si rođen , da postojiš i da ćeš jednog dana kad omatoriš baciti kašiku , a ostalo u smislu šta si bio pre ovoga života(reikaranicije i gluposti) ili šta ćeš biti posle ovoga života prosto nisu činjenice već samo zarobljeno dete u čoveku , ili nezreli , ili egoistični odrastao čovek kukavičjeg opredeljenja.
-
Bafakkar
-
Bafakkar
#4054 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Nemoj da se uzbudujujeszlokruhovic wrote:
Nije to prosta činjenica nego vera u nedokazano i zamišljeno , a i sam pojam reči "činjenica" je nepoveziv sa verom i a kamoli sa egizstencijom nakon života.
Znači činjenice su jedino da si rođen , da postojiš i da ćeš jednog dana kad omatoriš baciti kašiku , a ostalo u smislu šta si bio pre ovoga života(reikaranicije i gluposti) ili šta ćeš biti posle ovoga života prosto nisu činjenice već samo zarobljeno dete u čoveku , ili nezreli , ili egoistični odrastao čovek kukavičjeg opredeljenja.
Vidis da sam rekao 'za vjernike'. Prosireno, to znaci : po miljenju vjernika, po njihovom vjerovanju, njihovom zivotnom stavu...
Tvoje misljenje je da zivis besplatan zivot. Ne mozes dokazati da nakon ovog zivota nema drugog zivota, kao sto ja ne mogu dokazati da ga ima.
- zlokruhovic
#4055 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ne može ni ti dokazati da kobila nije rodila zeca , i da ta ista kobila neće otići u raj bez obzira što je bila u nemoralnom seksualnom klinču sa kuratim zekom.Bafakkar wrote:Nemoj da se uzbudujujeszlokruhovic wrote:
Nije to prosta činjenica nego vera u nedokazano i zamišljeno , a i sam pojam reči "činjenica" je nepoveziv sa verom i a kamoli sa egizstencijom nakon života.
Znači činjenice su jedino da si rođen , da postojiš i da ćeš jednog dana kad omatoriš baciti kašiku , a ostalo u smislu šta si bio pre ovoga života(reikaranicije i gluposti) ili šta ćeš biti posle ovoga života prosto nisu činjenice već samo zarobljeno dete u čoveku , ili nezreli , ili egoistični odrastao čovek kukavičjeg opredeljenja.![]()
Vidis da sam rekao 'za vjernike'. Prosireno, to znaci : po miljenju vjernika, po njihovom vjerovanju, njihovom zivotnom stavu...
Tvoje misljenje je da zivis besplatan zivot. Ne mozes dokazati da nakon ovog zivota nema drugog zivota, kao sto ja ne mogu dokazati da ga ima.
Šta ovo znači besplatno i nebesplatno?? , kako misliš da ja živim besplatan život??
Nema platnog prometa , i ta koncepcija platežnosti i neplatežnosti po pitanju života je prosto nenormalna i izmišljena od strane religijaša , jer eto ako misliš da vodiš "besplatan život" onda si nezahvalno đubre , dok ako misliš da ti ga je neko darovao sa nebesa onda ga moraš plaćati na zemlji svojom pripadnošću verskom stadu ako misliš otići u raj.
-
Bafakkar
#4056 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Tako je, osim ovog dijela da mislim da si nezahvalno djubre. Nije na meni da mislim kakav si ti ili neki drugi covjek, nemam pojma kako se ti osjecas i da li si zahvalan. Mogu govoriti o postupcima, ali ne o vrsiocu postupka. Bar ne ukoliko je jos uvijek ziv. Mogu navesti one za koje sam siguran da su losi i koji su mrtvi. Ali malo je takvih - tipa faraon. Za druge, pogotovo ove oko sebe, nemam pojma. Mozda su bolji od mene...zlokruhovic wrote:
Šta ovo znači besplatno i nebesplatno?? , kako misliš da ja živim besplatan život??
Nema platnog prometa , i ta koncepcija platežnosti i neplatežnosti po pitanju života je prosto nenormalna i izmišljena od strane religijaša , jer eto ako misliš da vodiš "besplatan život" onda si nezahvalno đubre , dok ako misliš da ti ga je neko darovao sa nebesa onda ga moraš plaćati na zemlji svojom pripadnošću verskom stadu ako misliš otići u raj.
Koncepcija se svodi na zahvalnost. Vjernik je zahvalan za zivot i ne smatra ga besplatnim. Isto tako svjestan je da ga nije u stanju platiti, jer previse je vrijedan da bi bilo koji postupak mogao platiti jedan ljudski zivot.
- zlokruhovic
#4057 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pa plaća ga svojim ropskim odnosom spram boga i religioznošću jer ako misli da ga ne može platiti zašto bi bio religiozan tj.zašto bi bio zahvalan bogu??Bafakkar wrote:
Koncepcija se svodi na zahvalnost. Vjernik je zahvalan za zivot i ne smatra ga besplatnim. Isto tako svjestan je da ga nije u stanju platiti, jer previse je vrijedan da bi bilo koji postupak mogao platiti jedan ljudski zivot.
Da je zahvalnost za život bogu obična kurtoazna stvar gde kažeš "Hvala i doviđenja" religija ne bi postojala , ali ipak postoji jer zahteva da budeš zahvalan za svoj život svojom religoznošću i poniznošću.
A i čeka raj , što je dodatno plaćanje , em plaćaš sovju zahvalnost bogu za život ,i očekuješ raj koji trebaš upravo zaslužiti zahvaljivanju bogu i sovjim odnosom spram religije.
-
Bujrum majstore
#4058 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ja te pitah sta je sa tim ugradjivanjem svjesti od Boga kod takvih ljudi a ti glat zaboravila odgovoriti.m_l wrote:Upravo, zato i imamo tipove koje je @bujrum spominjao, ubice koji se nikada ne pokaju i savjest ne proradi, mada mi to nikada sa sigurnoscu ne mozemo znati 100%. Neki ljudi korak po korak usvajaju zlo koje je u njihovim ocima normala.vatrogasac wrote:Dobro je dok čovjek brine o svojim postupcima. Opasno je kada mu postane svejedno. I za njega i za druge.MJAU - da wrote:@ Šampion, ma ne vjerujem da si loš toliko da zato brineš.
Da je tema o islamu, bilo bi rijeci o ruhu i nefsu.
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Bafakkar
#4059 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Jeste.zlokruhovic wrote:Pa plaća ga svojim ropskim odnosom spram boga i religioznošću jer ako misli da ga ne može platiti zašto bi bio religiozan tj.zašto bi bio zahvalan bogu??Bafakkar wrote:
Da je zahvalnost za život bogu obična kurtoazna stvar gde kažeš "Hvala i doviđenja" religija ne bi postojala , ali ipak postoji jer zahteva da budeš zahvalan za svoj život svojom religoznošću i poniznošću.
A i čeka raj , što je dodatno plaćanje , em plaćaš sovju zahvalnost bogu za život ,i očekuješ raj koji trebaš upravo zaslužiti zahvaljivanju bogu i sovjim odnosom spram religije.
ovo je vjerski stav, tako da me ne prozivas kad kazem da je nesto cinjenica.
Odnos Boga-covjeka se ne svodi na cisto placanje. Covjek je rob, htio ili ne. Ne bira da li je rodjen, ne bira koliko ce zivjeti, ne bira mnogo stvari u svom zivotu. Ono sto bira je da li ce biti zahvalan ili ne.
Covjek nije zahvalan iz razloga da bi platio svoj zivot, raj i sl.. Zahvalan je jer je stvoren da bude zahvalan. Za vjernika je to smisao zivota. Ne osjeca opterecenje, napor stim sto je zahvalan. Osjeca potrebu za zahvalnoscu. Nesto slicno kad je covjeku nesto fino pa pomisli 'joj jest mi super. i osjeca neku zahvalu'. Ili kada vidi nesto ekstra lijepo, tipa kisu meteora, izlazak sunca, more, planine, ili nesto ono bas fascinatno, osjeca se inspirisanim. Niko to ne radi zato sto mu neko kaze da bude inspirisan, zahvalan, sretan. Jednostavno se tako osjeca.
Eh to ti je smisao zahvalnosti vjernika. Samo kada to sve osjeca onda ima potrebu da se umili onome ko mu je sve to dao. To nije opterecenje ili napor. Jednostavno nalazi zadovoljstvo u tome. Ima motivaciju da to radi.
Raj je super, lijep, prelijep. Ali blizina Bogu je krajnji cilj.
Odnos Boga-covjeka je mnogo blizi odnosu nekoga ko je zaljubljen, nego odnosa sef-radnik.
-
m_l
#4060 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pa Bog je svakome ugradio savjest, s necijim losim ponasanjem nema nista. To je do nas.Bujrum majstore wrote:Ja te pitah sta je sa tim ugradjivanjem svjesti od Boga kod takvih ljudi a ti glat zaboravila odgovoriti.
- Leo_alfa
#4061 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
S4mpion wrote:Pare ljude kvare.
Kakve su ovo parole? Jesam li na dobroj temi ili sam zalutao?Cerebrum wrote:Nada je za kukavice.
-
Cerebrum
#4062 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ama kako nema kad je odredio da ce neko tako da se ponasa. Kako ne mozes shvatiti to ? Mogao je isto tako svakome dati da bude vjernik ali nije htio jer bi onda pakao zjapio prazan. A sve se mora iskoristiti. Jel to ta logika ?m_l wrote:Pa Bog je svakome ugradio savjest, s necijim losim ponasanjem nema nista. To je do nas.Bujrum majstore wrote:Ja te pitah sta je sa tim ugradjivanjem svjesti od Boga kod takvih ljudi a ti glat zaboravila odgovoriti.
-
Cerebrum
#4063 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Na pravoj si temi ne birniLeo_alfa wrote:S4mpion wrote:Pare ljude kvare.Kakve su ovo parole? Jesam li na dobroj temi ili sam zalutao?Cerebrum wrote:Nada je za kukavice.![]()
![]()
-
m_l
#4064 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Produhovljene.Leo_alfa wrote:S4mpion wrote:Pare ljude kvare.Kakve su ovo parole? Jesam li na dobroj temi ili sam zalutao?Cerebrum wrote:Nada je za kukavice.![]()
![]()
-
Bujrum majstore
#4065 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Dakle, savjest i lose ponasanje nemaju nista jedno sa drugim?m_l wrote:Pa Bog je svakome ugradio savjest, s necijim losim ponasanjem nema nista. To je do nas.Bujrum majstore wrote:Ja te pitah sta je sa tim ugradjivanjem svjesti od Boga kod takvih ljudi a ti glat zaboravila odgovoriti.
Oboje se desavaju u istom mozgu, iste osobe, stvarno ne znam kako to mislis odvojiti al eto, probaj.
- zlokruhovic
#4066 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Bafakkar wrote:
Jeste.
ovo je vjerski stav, tako da me ne prozivas kad kazem da je nesto cinjenica.
Odnos Boga-covjeka se ne svodi na cisto placanje. Covjek je rob, htio ili ne. Ne bira da li je rodjen, ne bira koliko ce zivjeti, ne bira mnogo stvari u svom zivotu. Ono sto bira je da li ce biti zahvalan ili ne.
Covjek nije zahvalan iz razloga da bi platio svoj zivot, raj i sl.. Zahvalan je jer je stvoren da bude zahvalan. Za vjernika je to smisao zivota. Ne osjeca opterecenje, napor stim sto je zahvalan. Osjeca potrebu za zahvalnoscu. Nesto slicno kad je covjeku nesto fino pa pomisli 'joj jest mi super. i osjeca neku zahvalu'. Ili kada vidi nesto ekstra lijepo, tipa kisu meteora, izlazak sunca, more, planine, ili nesto ono bas fascinatno, osjeca se inspirisanim. Niko to ne radi zato sto mu neko kaze da bude inspirisan, zahvalan, sretan. Jednostavno se tako osjeca.
Eh to ti je smisao zahvalnosti vjernika. Samo kada to sve osjeca onda ima potrebu da se umili onome ko mu je sve to dao. To nije opterecenje ili napor. Jednostavno nalazi zadovoljstvo u tome. Ima motivaciju da to radi.
Raj je super, lijep, prelijep. Ali blizina Bogu je krajnji cilj.
Odnos Boga-covjeka je mnogo blizi odnosu nekoga ko je zaljubljen, nego odnosa sef-radnik.
Svaka vam čast što ste neopterećeni u svojoj zahvalnosti za život koji vam je dao bog , međutim to prosto nije istina , jer da je to istina to što kažeš onda ne bi imala smisla religija a naročito ova dogmatska monoteistička.
Iliti prostoje rečeno :"Ajmo svi zajedno dogmatski da neopterećeno budemo zahvalni bogu , i svi oni koji nisu neopterećeni kao mi nsiu moralno ispravni i ići će tamo gde je temperatura jako velika(pakao)".
Vrlo neopterećno , nema šta!
Nego kako tumačiš ropstvo u religiji kao normalnu i prihvatljivu stvar?? , kako se tu uklapa "neopterećenost" u zahvalnosti bogu za život?? , i kako religijaš ima pravo "neopterećno" imati robove??
Znači ti si toliko zaljubljen u boga zato što ti je dao pravo da imaš robove?? , ili misliš da tu je bog pogrešio i da ne trebaš imati robove??
Bez "opterećenja" mi odgovori , molim te?!
-
m_l
#4067 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Bog nema nista s nasim losim djelima. Je li sad jasnije?Bujrum majstore wrote:Dakle, savjest i lose ponasanje nemaju nista jedno sa drugim?m_l wrote:Pa Bog je svakome ugradio savjest, s necijim losim ponasanjem nema nista. To je do nas.Bujrum majstore wrote:Ja te pitah sta je sa tim ugradjivanjem svjesti od Boga kod takvih ljudi a ti glat zaboravila odgovoriti.
Oboje se desavaju u istom mozgu, iste osobe, stvarno ne znam kako to mislis odvojiti al eto, probaj.
-
Bujrum majstore
#4068 Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Dao savjest a nema nista sa losim djelima?m_l wrote:Bog nema nista s nasim losim djelima. Je li sad jasnije?Bujrum majstore wrote:Dakle, savjest i lose ponasanje nemaju nista jedno sa drugim?m_l wrote: Pa Bog je svakome ugradio savjest, s necijim losim ponasanjem nema nista. To je do nas.
Cool al ne kontam.
Pardon, kontam jako dobro al to je doslovno besmisleno, izvini.
-
Bafakkar
#4069 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
To moze Bog reci, ja, ili bilo koji drugi vjernik ne.zlokruhovic wrote:
![]()
Svaka vam čast što ste neopterećeni u svojoj zahvalnosti za život koji vam je dao bog , međutim to prosto nije istina , jer da je to istina to što kažeš onda ne bi imala smisla religija a naročito ova dogmatska monoteistička.
Iliti prostoje rečeno :"Ajmo svi zajedno dogmatski da neopterećeno budemo zahvalni bogu , i svi oni koji nisu neopterećeni kao mi nsiu moralno ispravni i ići će tamo gde je temperatura jako velika(pakao)".
Ja sam zahvalan Bogu, kao sto si ti sretan kada vidis nesto lijepo (sta ja znam sta ti se svidja
Ovo nema veze sa nasom raspravom. Tema ropstva je ovdje ispricana milion puta. Iskreno dosadno (opterecenje mi jeNego kako tumačiš ropstvo u religiji kao normalnu i prihvatljivu stvar?? , kako se tu uklapa "neopterećenost" u zahvalnosti bogu za život?? , i kako religijaš ima pravo "neopterećno" imati robove??
Znači ti si toliko zaljubljen u boga zato što ti je dao pravo da imaš robove?? , ili misliš da tu je bog pogrešio i da ne trebaš imati robove??
Bez "opterećenja" mi odgovori , molim te?!
- zlokruhovic
#4070 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Vrlo neopterećeno si mi odgovorio , zahvaljujem tebi na odgovoru a ne tvom bogu koji je tebe stvorio da bi bio u stanju odgovoriti.Bafakkar wrote:To moze Bog reci, ja, ili bilo koji drugi vjernik ne.zlokruhovic wrote:
![]()
Ja sam zahvalan Bogu, kao sto si ti sretan kada vidis nesto lijepo (sta ja znam sta ti se svidja).
Ovo nema veze sa nasom raspravom. Tema ropstva je ovdje ispricana milion puta. Iskreno dosadno (opterecenje mi jeNego kako tumačiš ropstvo u religiji kao normalnu i prihvatljivu stvar?? , kako se tu uklapa "neopterećenost" u zahvalnosti bogu za život?? , i kako religijaš ima pravo "neopterećno" imati robove??
Bez "opterećenja" mi odgovori , molim te?!) je o tome. Izvini.
Ako si monoteista onda mi o neopterećnosti u zahvalnosti bogu na životu ne možeš govoriti niti imaš prava jer te prosto same religije i njihove dogmatike,sveti spisi i zakoni demantuju potpuno.
A ako nisi monoteista nego neki "sam svoj majstor" vernik onda tvoja priča o zahvalnosti na životu bogu nema smisla sem tebi samome , a svako širenje priče o zahvalnosti je opterećnost prve vrste jer hoćeš da svi drugi budu zahvalni kao što si ti zahvalan.
Zašto nećeš da govoriš o ropstvu kad je to usko povezano na zahvalnosti bogu po pitanju dara života??
Kako može religijski bog opravdavati ropstvo a ujedno vernbici govoriti o zahvalniosti njemu što im je dao život??
Ako hoćeš odgovori mi bez obzira što ti je to opterećenje jer ipak ti si rasterećen u zahvalnosti bogu tako da ti to neće biti problem.
-
Bafakkar
#4071 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Neoptereceno bih ti odgovorio, ali nemam prava jer sam monoteista.zlokruhovic wrote:
Vrlo neopterećeno si mi odgovorio , zahvaljujem tebi na odgovoru a ne tvom bogu koji je tebe stvorio da bi bio u stanju odgovoriti.![]()
Ako si monoteista onda mi o neopterećnosti u zahvalnosti bogu na životu ne možeš govoriti niti imaš prava jer te prosto same religije i njihove dogmatike,sveti spisi i zakoni demantuju potpuno.
A ako nisi monoteista nego neki "sam svoj majstor" vernik onda tvoja priča o zahvalnosti na životu bogu nema smisla sem tebi samome , a svako širenje priče o zahvalnosti je opterećnost prve vrste jer hoćeš da svi drugi budu zahvalni kao što si ti zahvalan.
Zašto nećeš da govoriš o ropstvu kad je to usko povezano na zahvalnosti bogu po pitanju dara života??
Kako može religijski bog opravdavati ropstvo a ujedno vernbici govoriti o zahvalniosti njemu što im je dao život??
Ako hoćeš odgovori mi bez obzira što ti je to opterećenje jer ipak ti si rasterećen u zahvalnosti bogu tako da ti to neće biti problem.
-
Bujrum majstore
#4072 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Vrlo jednostavno.zlokruhovic wrote: Kako može religijski bog opravdavati ropstvo a ujedno vernbici govoriti o zahvalniosti njemu što im je dao život??
Rob moze biti samo pripadnik druge religije ili nevjernik, kad prihvati pravu religiju automatski prestaje biti rob.
Sve ima smisla tj. pokrica, nekakvog...
- zlokruhovic
#4073 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
U tome je osnova nemorala religije i čist dokaz o njenoj zloj nasađenosti.Bujrum majstore wrote:Vrlo jednostavno.zlokruhovic wrote: Kako može religijski bog opravdavati ropstvo a ujedno vernbici govoriti o zahvalniosti njemu što im je dao život??
Rob moze biti samo pripadnik druge religije ili nevjernik, kad prihvati pravu religiju automatski prestaje biti rob.
Sve ima smisla tj. pokrica, nekakvog...
Koji je ono forumaš opravdavao ropstvo tako što je govorio kako porobljeni ljudi nisu mogli biti oslobođeni jer nisu imali gde i ne bi imali šta jesti , i da je to ključ opravdavanja ropstva u kuranu?!
A na pitanje zašto su ih uopšte morali porobljavati se nije referisao , ali je na kraju poetnirao da onaj porobljeni kojeg robovlasnik nije oslobodio jer ne bi imao gde otići i što bi umro od gladi zapravo pomogao tako što će čekati još neko vreme da ovaj stane na svoje noge(kao još uvek rob) materijalno i novčano i da će tek onda bi ti oslobođen i da je to velika prednost islama jer misli na sovje robove.
Svšata možeš čuti i svakakve ludosti može pročitati samo da bi se odbranilo neodbranjivo , a to je zato što dogmatika to isziskuje bez obzira što ima toga mnogo nemoralnog u svetim spisima , i zato su oni svi "čvrsti u veri" , a to znači budi lud i jo luđi u inat dušmanima.
Religija je zaista bolest i to tako opasna da vidimo posle 2000 godina još uvek njene rezultate u punom svetlu svuda posvetu , strašno.
-
Bafakkar
#4074 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Zlokruhovic,
Da li ti za sebe kazes da si ateista ili anti-tesita ili oboje ili nijedno?
Da li ti za sebe kazes da si ateista ili anti-tesita ili oboje ili nijedno?
- nasa
#4075 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
pa ne valja ni tebi logika, onda ne bi bili ljudi bili bi nesto drugo recimo meleci...Ne mozes pitati zasto je kod ljudi tako , a onda zasto jeste uopce tako, zasto su ljudi...tako je kako jeste imas savjest i u skladu s njom postupas te shodno tome valjda je pitanje da li se porijeklo iste i nacin funkcionisanja uklapa u ono sto Bog porucuje, a sasvim drugo je pitanje zasto je bas takoCerebrum wrote:Ama kako nema kad je odredio da ce neko tako da se ponasa. Kako ne mozes shvatiti to ? Mogao je isto tako svakome dati da bude vjernik ali nije htio jer bi onda pakao zjapio prazan. A sve se mora iskoristiti. Jel to ta logika ?m_l wrote:Pa Bog je svakome ugradio savjest, s necijim losim ponasanjem nema nista. To je do nas.Bujrum majstore wrote:Ja te pitah sta je sa tim ugradjivanjem svjesti od Boga kod takvih ljudi a ti glat zaboravila odgovoriti.