Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
-
Dino79
#4026 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Kako ce se praviti gasovod po drzavnom zemljistu kad jos nije donesen zakon o drzavnoj imovini ?
- SaraFina
#4027 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
@Novak20, sta kazes na prosirenje vidika i prijedloge?
Ambiciozno?

Ambiciozno?
-
MAha
-
MAha
#4029 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
To si u pravu mora se priznat.Novak20 wrote: ↑13/12/2024 00:14SaraFina wrote: ↑13/12/2024 00:02 Nije sve tako crno.Sta panicis prpa? I cestitas?
Od rekonstrukcije cemo uvesti da HDZ-ovci budu portiri i pitaju se za @ lol Dosta!
A zahvaljujuci VP i tome sto sredio DN za ovo se ne moze povuci vitalni nacionalni interes.![]()
![]()
Sto je super i za ovaj put a i za ubuduce da znamo sta mozemo progurati bez legitimnih
Treba pustiti probni balon odmah i uputiti prijedlog o reformi EP HZ HB kao slag na tortu.![]()
![]()
![]()
Za ljude koji nisu u stanju popraviti 150 m vitalne željezničke pruge za tri mjeseca ili zijane 200-300 milijuna KM na nepostojećem bloku 7 u Tuzli, poprilično ste ambiciozni.![]()
![]()
-
MAha
#4030 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Ne znam bas. Zakon je zakon, a neki zakljucak parlamenti gdje se poziva da se kao nesto uradi je drugi par cipela. I cak ja nemam nista protiv da se proporcionalno u upravljacke strukture bh gasa ukljuce i ljudi koje predloze iz hdza, hdz90 ili ko vec, pa i da bh gas otvori podruznicu u mostaru npr. Sto da ne. To bi trebslo uraditi i elektroprivredama, u obje, i u svim javnim preduzecima koji operiraju na teritoriji fbih. Meni se taj pravac koji predlazu iz hdza pravo svidja, i treba ga i podrzat i provest. Vec na sljedecoj sjednici parlamenta usvojiti takve zakljucke za sva javna preduzeca.
-
Dino79
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#4032 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Ili te ne moze yebat nijedan sad kad imas alternativuPrpa.ba wrote: ↑12/12/2024 23:46Logika maksimizacije gubitaka, svidja mi se._BataZiv_0809 wrote: ↑12/12/2024 23:44 Pa zar ti Elek kabadahija i pocasni konzul Bjelorusije (bokteyebo) i sad ne zavrce ruski plin?
Sta je on? Alavit sigurno nije.![]()
Ako nas jebe jedan, sto ne bi i dvojica.![]()
- Prpa.ba
#4033 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Ista strategija kao i Alijina na pocetku rata, maestralno. 
-
DonieBrasco
#4034 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
U teoriji je to jedno, u praksi jos jedna agonija za BiH i bosnjake.MAha wrote: ↑13/12/2024 01:00Ne znam bas. Zakon je zakon, a neki zakljucak parlamenti gdje se poziva da se kao nesto uradi je drugi par cipela. I cak ja nemam nista protiv da se proporcionalno u upravljacke strukture bh gasa ukljuce i ljudi koje predloze iz hdza, hdz90 ili ko vec, pa i da bh gas otvori podruznicu u mostaru npr. Sto da ne. To bi trebslo uraditi i elektroprivredama, u obje, i u svim javnim preduzecima koji operiraju na teritoriji fbih. Meni se taj pravac koji predlazu iz hdza pravo svidja, i treba ga i podrzat i provest. Vec na sljedecoj sjednici parlamenta usvojiti takve zakljucke za sva javna preduzeca.
A ono kljucno sto ce bosnjacki takozvani pro-BiH faktor zbog svoje pohlepe i brige za vlastiti interes, da im opet dadne vise nego im pripada i jos toga.
-
swanfilter
-
Novak20
#4036 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
SaraFina wrote: ↑13/12/2024 00:28 @Novak20 a Ovo je takodjer bitno! Polako se HDZ uci ovim da je Seher Silni kljucan i da se svime upravlja iz Sarajeva!Mislim da put kojim se krenulo nije pravi put za BiH, mi moram kroz institucije BiH donositi odluke, a ono što je najgore od svega za one koji možda razmišljaju drukčije. Razumijem interes bošnjačkog naroda, političkih stranaka, to se idealno poklopilo. I oni koji nisu očekivali sad vjeruju da su kroz ovo dobili jednu investiciju od nekih 150 možda i 200 km plinofikacije kroz Hercegovinu, vrijednosti 500 do 600 milijuna, da iz Sarajeva upravljuju s njom. To nije način kako se radi, mi ne smijemo narušiti daytonske principe. Energetska struktura je vrlo jasno podijeljena u BiH i čini jednu sintezu tri sustava. Sad netko pokušava na mala vrata otvoriti pod krinkom ne znam ni ja kakvih strateških interesa
Od nameta, nema selameta. Stara je mudrost običnih ljudi Bosne i Hercegovine.
Čuj Šeher Silni. Toliko silan da kada vidi odlazećeg Murphyja na parlamentarnom monitoru skače na noge, ljubi ruku bez imalo integriteta.
A hrvatski političari nisu baš nešto impersionirani ni Murphyjem ni novom bošnjačkom grande koalicijom. Zakon je usvojen u formi Nacrta, idemo dalje u proceduru pa što bude.
https://www.dnevnik.ba/vijesti/plenkovi ... ompromisa/
Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je kako Hrvatska stoji iza hrvatskih političkih predstavnika u BiH, ocjenjujući kako nije dobra odluka da se Hrvate preglasa i nametne Zakon o Južnoj plinskoj interkonekciji, te je najavio kako će pokušati pomoći da se prijepori razriješe.
"Ja sam vidio izjave različitih aktera. Svako nametanje nije dobro. Svako preglasavanje je još gore. Bosna i Hercegovina treba skladno funkcionirati, ali ne tako da se jednom od ta tri naroda čini to. To je poanta, pogotovo ako plin treba doći iz Hrvatske i na temelju hrvatske investicije. Mi to djeluje jako neobično. Ima vremena. Sve se uvijek može popraviti i zato ćemo mi nastojati tu biti konstruktivni kao što svo vrijeme jesmo", rekao je Plenković na upit novinara nakon božićnog prijma u Zagrebu. Pojasnio je kako su događanja u Parlamentu Federacije BiH krajnje neobični, prenosi Večernji list.
"Neobično zato što svi politički predstavnici i zastupnici hrvatskog naroda nisu bili za ovaj projekt. Ne samo HDZ, nego sve stranke s hrvatskim predznakom iz HNS-a. Takva poruka, politička poruka legitimnih predstavnika hrvatskog naroda ne može biti snažnija. I mi ih podržavamo. Južna plinska interkonekcija je snažan interes Hrvatske i hrvatske Vlade za činjenicu da smo Hrvatskoj osigurali energetsku sigurnost i neovisnost u smislu pravaca opskrbe", istaknuo je.
- SaraFina
#4037 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Ajde molim te @Novak20 , vi bas niste mjerodavni da nekom spočitavate da je beskičmenjak. Iz Švabine g@@@@ prsti vire tom istom silnom Plenkoviću. Koji je za onaj IZ i nametanje obigravao po europskim salonima, i davao „donacije“. Da ne bi Covic i HDZ ostali politički čimbenik u Zapadnoj Hercegovini.
Imate a amneziju u stozeru? LOL
Imate a amneziju u stozeru? LOL
- skupljac_zeljeza
#4038 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Ne znam jel' joj pametno ovo poređenje prava nacionalnih manjina u Vukovaru sa pravima Hrvata u Bosni i Hercegovini. Da li to isto radi Plenković kada se paternalistički odnosi prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini kao prema nacionalnoj manjini u susjednoj zemlji? Jedino je ubola da bez mira u Bosni nema mira ni u Splitu pa neka ostave Bosnu na miru.
- No Mind
#4039 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Traze "prava" zahtijevaju i djeluju. Često to bude na neumjesan nacin, da ne kazem tezu riječ. Vidili smo ono islamofobicno pismo nedavno... Uglavnom pro BiH strana ide na te sastanke i prihvaća istu retoriku umjesto da jednako glasno odgovara sa kontraargumentacijom. Tako da ako nema jasno formulisanih kontra teznji sa pro BiH strane i ako se uvjek djeluje defanzivno i ide na (mozda što manje) popuštanje, logicno je u kom smjeru ce se stvari u konačnici micati.
Doduse misim da sam nedavno cuo Konakovica da je tiho, da ne kazem postidno rekao da trebamo gledati kako da imamo vise "gradjanskog" u drzavi. Mozda intervju kod Amele... Treba to puno glasnije i treba i djelovati kontra etnoteritorijalnih pretenzija. Mi glasači na kraju samo vidimo popustanje tim pretenzijama.
Doduse misim da sam nedavno cuo Konakovica da je tiho, da ne kazem postidno rekao da trebamo gledati kako da imamo vise "gradjanskog" u drzavi. Mozda intervju kod Amele... Treba to puno glasnije i treba i djelovati kontra etnoteritorijalnih pretenzija. Mi glasači na kraju samo vidimo popustanje tim pretenzijama.
-
DonieBrasco
#4040 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Sve dok bosnjacki politicari bezkicemenjaci, takozvani "pro-BiH" svoj licni interes i ogromno bogacenje, pljacku, pohlepu i korpciju trguju za intere agresora i onih koji zlo misle drzavi BiH i bosnjacima nece biti bolje.
Najsvjeziji primjer je sada Juzna interkonekcija, da nisu reagovali amerikanci sad bi BH Gas bio u procesu gasenja a HDZ-ov zakon usvojen.
Najsvjeziji primjer je sada Juzna interkonekcija, da nisu reagovali amerikanci sad bi BH Gas bio u procesu gasenja a HDZ-ov zakon usvojen.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#4041 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
toliko kompanija u svijetu propada dnevno...kažu da je životni vijek kompanije 5 godina
samo u bosni se prave mučenici od hidrogradnje aliminija bh gasa vranice...
sve sto je ljudsko nastane traje i prestane postojati
samo je Bog vječan alfa i omega
pa šta i da se ugasi bh gas
ugasio se i brotnjo i mnoge jače firme i države i casrtva su propadala
samo u bosni se prave mučenici od hidrogradnje aliminija bh gasa vranice...
sve sto je ljudsko nastane traje i prestane postojati
samo je Bog vječan alfa i omega
pa šta i da se ugasi bh gas
ugasio se i brotnjo i mnoge jače firme i države i casrtva su propadala
- Haris.ba
#4042 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Hajde, razumijem trojku donekle. U vlasti je sa hdz, pritisnuta sa svih strana, jos vlastiti pogresni potezi....
Ali, sto nam se sda usutarila. Ceka da uleti opet u koaliciju sa hdz pa se ne zamjera. Mozda ponekad isturi Zahu malo da koju natukne, i to je to.
Ali, sto nam se sda usutarila. Ceka da uleti opet u koaliciju sa hdz pa se ne zamjera. Mozda ponekad isturi Zahu malo da koju natukne, i to je to.
- No Mind
#4043 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Kakva je npr. budalestina sa prihvacanjem dodatnih zahtjeva za restrukturiranje BH gasa, ako su sve stranke sa hrvatskim predznakom svakako glasale protiv zakona, sta onda ima da se prihvacaju njihovi zahtijevi. To je smiješno... Jel bio narusen neki kvorum, ukoliko hdz1990 i ostali nebi dosli na glasanje?
- Haris.ba
#4044 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Da se privoli neki od hdzeova da glasa. Zasto im je to potrebno, pitanje je sad.No Mind wrote: ↑16/12/2024 11:00 Kakva je npr. budalestina sa prihvacanjem dodatnih zahtjeva za restrukturiranje BH gasa, ako su sve stranke sa hrvatskim predznakom svakako glasale protiv zakona, sta onda ima da se prihvacaju njihovi zahtijevi. To je smiješno... Jel bio narusen neki kvorum, ukoliko hdz1990 i ostali nebi dosli na glasanje?
- Truba
#4045 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
ako se HVO mogo i vojskas RS inkorporirati u OS BiH može vala i behadi gas u nesto novo
npr federalni plin
ionako od tog bh gasa nema ni b ni h jer rs ima svoje a hrvata tu nigdje
npr federalni plin
ionako od tog bh gasa nema ni b ni h jer rs ima svoje a hrvata tu nigdje
- dr_Evil
#4046 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Ja sam za rekonstrukciju svih javnih preduzeca od "nasih" i "njihovih" u zajednicka, jer je to korak vise k BiH. Ali budimo realni, bez nekakve vrste ukljucenja stranaka koje na lokalnom, kantonalnom nivou vladaju podrucjima kuda ide plinovod ne mozes ga provuci. Ima razlike hoce li dozvolu se cekati 10 dana ili 10 godina. Drugo ne znam sta dom naroda ima za reci..No Mind wrote: ↑16/12/2024 11:00 Kakva je npr. budalestina sa prihvacanjem dodatnih zahtjeva za restrukturiranje BH gasa, ako su sve stranke sa hrvatskim predznakom svakako glasale protiv zakona, sta onda ima da se prihvacaju njihovi zahtijevi. To je smiješno... Jel bio narusen neki kvorum, ukoliko hdz1990 i ostali nebi dosli na glasanje?
I trece, njihova je milicija, sve masine mogu da ti planu preko noci, a da milicija kaze da su "samoplanule". Ebi ga, kad stavis sve na kamaru i nismo bas drzava u pravom smislu te rijeci.
-
DonieBrasco
#4047 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Amerikacni su tu presudili.No Mind wrote: ↑16/12/2024 11:00 Kakva je npr. budalestina sa prihvacanjem dodatnih zahtjeva za restrukturiranje BH gasa, ako su sve stranke sa hrvatskim predznakom svakako glasale protiv zakona, sta onda ima da se prihvacaju njihovi zahtijevi. To je smiješno... Jel bio narusen neki kvorum, ukoliko hdz1990 i ostali nebi dosli na glasanje?
Kao da gledam da ce se ta rekonstrukcija zavrsiti da se preda Covicu upravljanje, jer eto kad ne moze njegova hrvatska firma moze ovo da dobije pod svoju kontorlu. To ce jedna ogromna farsa da bude obzirom da ce sve kljucne pozicije da dobiju Covicevi.
I budite uvjereni da nece proci godinu dana da ce traziti preimenovanje firme samo da nema "BH" u istome jer njima to smeta.
Last edited by DonieBrasco on 16/12/2024 11:07, edited 1 time in total.
- No Mind
#4048 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Pa nisu glasali ZA na kraju. Meni jedino ima smisla da je iza kulisa cvrsto dogovoreno, nametnuto, kako hocete... da se ide u pravcu restrukturiranja BH Gasa i onda je ovo kontra glasanje svih hrvatskih stranki za dnevnopolitičke svrhe. Jer glas ZA bi ih politicki pokopao, ako original HDZ glasa protiv.Haris.ba wrote: ↑16/12/2024 11:02Da se privoli neki od hdzeova da glasa. Zasto im je to potrebno, pitanje je sad.No Mind wrote: ↑16/12/2024 11:00 Kakva je npr. budalestina sa prihvacanjem dodatnih zahtjeva za restrukturiranje BH gasa, ako su sve stranke sa hrvatskim predznakom svakako glasale protiv zakona, sta onda ima da se prihvacaju njihovi zahtijevi. To je smiješno... Jel bio narusen neki kvorum, ukoliko hdz1990 i ostali nebi dosli na glasanje?
- Truba
#4049 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
vidi se da si hercegovac @dr_Evil
svaka cast na objasnjenju
nikako bosancima objasniti kakav je kamenjar dole i kakvi su ponosni ljudi
koji ne trpe nametanja
ako je kiseljak kleknuo neće kruševo
svaka cast na objasnjenju
nikako bosancima objasniti kakav je kamenjar dole i kakvi su ponosni ljudi
koji ne trpe nametanja
ako je kiseljak kleknuo neće kruševo
- No Mind
#4050 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Ako nista udio ce biti sigurno neproporcionalan. Ali bitno bi bilo da nema nekih mehanizama blokade, da gas ide, a ako neko zeli stopirati, mijenati cijene itd. pitaju se obje strane.DonieBrasco wrote: ↑16/12/2024 11:06Amerikacni su tu presudili.No Mind wrote: ↑16/12/2024 11:00 Kakva je npr. budalestina sa prihvacanjem dodatnih zahtjeva za restrukturiranje BH gasa, ako su sve stranke sa hrvatskim predznakom svakako glasale protiv zakona, sta onda ima da se prihvacaju njihovi zahtijevi. To je smiješno... Jel bio narusen neki kvorum, ukoliko hdz1990 i ostali nebi dosli na glasanje?
Kao da gledam da ce se ta rekonstrukcija zavrsiti da se preda Covicu upravljanje, jer eto kad ne moze njegova hrvatska firma moze ovo da dobije pod svoju kontorlu. To ce jedna ogromna farsa da bude obzirom da ce sve kljucne pozicije da dobiju Covicevi.
I budite uvjereni da nece proci godinu dana da ce traziti preimenovanje firme samo da nema "BH" u istome jer njima to smeta.