INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
citroen xm

#4026 Re: Poskupljenja

Post by citroen xm »

zippoo87 wrote: 18/04/2022 16:30
Pa nije subjektivno jbte.
Ti se grijes u Sarajevu gdje je plin doveden svakome i niza je cijena trenutno,plus si u stanu a to znaci da svaki stan grije drugi i logicno manje se i trosi.
Kod mene je kuca,okolo nema ko da me grije.

Prosle sezone je i meni bilo 1500 KM grijanje a ove duplo.Ne znam sta po tebi ja tu mogu uraditi...ti pises kao da ja glumim bega i kurcim se sa grijanjem od 3000+ KM godisnje.
Takvo je stanje trenutno na trzistu i cijena je takva,uzmi ili ostavi.
Evo nabavi mi ti plin za 1200-1500 KM,biti ce i za tebe poklon
Naravno da je subjektivno. Subjektivno je što bar 4 načina grijanja na koje se griju ljudi u mojoj okolini, u sličnim uslovima donose slične mjesečne račune. +/-10%. Što se tiče mene, nemam te privilegije stana na koje misliš jer nemam komšija okolo.

Nema šta, da se ne ubjeđujemo bezveze. Svako dobro. :thumbup:
JohnnyS

#4027 Re: Poskupljenja

Post by JohnnyS »

Forum ni po čemu ne odražava realno stanje u državi, pa tako ni po plaćama
ZuzuTop

#4028 Re: Poskupljenja

Post by ZuzuTop »

NediM17 wrote: 18/04/2022 18:03 Sutra ce biti skuplje nego danas.
Djeca se radjaju dok si mlad.
Djecu radjas kada si u stanju da se brines o njima a ne da zavrse na Ispuni Mi Zelju jer ga Roki nije znao izvadit.
Supruzi i meni taman bilo sa 31 g. Do nase 50g lete iz kuce 🙃.
Rodit djete a da se ne mozes brinut o njemu po meni je jako sebicno.
JohnnyS

#4029 Re: Poskupljenja

Post by JohnnyS »

ZuzuTop wrote: 18/04/2022 18:25
NediM17 wrote: 18/04/2022 18:03 Sutra ce biti skuplje nego danas.
Djeca se radjaju dok si mlad.
Djecu radjas kada si u stanju da se brines o njima a ne da zavrse na Ispuni Mi Zelju jer ga Roki nije znao izvadit.
Supruzi i meni taman bilo sa 31 g. Do nase 50g lete iz kuce 🙃.
Rodit djete a da se ne mozes brinut o njemu po meni je jako sebicno.

Budeš li čekao da imaš sve uvjete za dijete, nećeš nikad imati dijete
pepeljara

#4030 Re: Poskupljenja

Post by pepeljara »

JohnnyS wrote: 18/04/2022 18:28 Budeš li čekao da imaš sve uvjete za dijete, nećeš nikad imati dijete
true story, kao i sa svakim vecim stvarima u zivotu.
Jedino sto ti se moze posreciti da ti ide sve ko mlijeko ili obratno. :thumbup:
zippoo87

#4031 Re: Poskupljenja

Post by zippoo87 »

citroen xm wrote: 18/04/2022 18:12
zippoo87 wrote: 18/04/2022 16:30
Pa nije subjektivno jbte.
Ti se grijes u Sarajevu gdje je plin doveden svakome i niza je cijena trenutno,plus si u stanu a to znaci da svaki stan grije drugi i logicno manje se i trosi.
Kod mene je kuca,okolo nema ko da me grije.

Prosle sezone je i meni bilo 1500 KM grijanje a ove duplo.Ne znam sta po tebi ja tu mogu uraditi...ti pises kao da ja glumim bega i kurcim se sa grijanjem od 3000+ KM godisnje.
Takvo je stanje trenutno na trzistu i cijena je takva,uzmi ili ostavi.
Evo nabavi mi ti plin za 1200-1500 KM,biti ce i za tebe poklon
Naravno da je subjektivno. Subjektivno je što bar 4 načina grijanja na koje se griju ljudi u mojoj okolini, u sličnim uslovima donose slične mjesečne račune. +/-10%. Što se tiče mene, nemam te privilegije stana na koje misliš jer nemam komšija okolo.

Nema šta, da se ne ubjeđujemo bezveze. Svako dobro. :thumbup:
Mozes li navesti cijenu ulaganja u "novi jeftiniji energent" za mene ?

Brat se grije na gradsko u stanu,stan osuncan pola dana...kada su minusi,max racun mu je oko 100 KM a prosjek 70 KM.Ali grije ga sa svih strana plus i stubiste.
Znam ja da je subjektivno na sta se ko grije ali nije moja greska sto je energent poskupio 230% za 2 godine

Ja tebi ponavljam da se cijena mog energenta drasticno promijenila a i svi ostali energenti su poskupili ili ce poskupiti.
Dakle,tebi niko ne garantuje da struja nece poskupiti 100% slijedece godine ,da nece poskupiti pelet,drva i ugalj skupe svake godine.
Evo da se grijem na ugalj i drva kao i prije sto sam se grijao,to me sada kosta preko 1500 KM.

I vecina ljudi se grije ili na pelet ili na drva/ugalj...samo vi u Sarajevu na plin i u Tuzli i Zenici,Lukavcu gradsko,koje je odlicno,koliko znam za Tuzlu i Lukavac ali i to su samo stanovi.
Kuce sve u licnoj reziji moras.

Evo ti mi naavedi ta 4 jeftinija energenta ,bez da ulazem 5000 KM
Last edited by zippoo87 on 18/04/2022 18:36, edited 2 times in total.
Ozimician

#4032 Re: Poskupljenja

Post by Ozimician »

Dokle je otisla ova tema da se poredi standard u BiH (zadnjoj zemlji u Evropi) sa najrazvijenijim drustvima danasnjice, npr. UK; CH; DE.

Cijene svega (osim nekretnina, rezija i usluga) - dakle svi proizvodi (siroka potrosnja, automobili, elektronika) se razlikuju maximalno do 15% bilo gdje u svijetu. Otidji u Afriku i probaj kupiti Milka cokoladu pa ce te strefiti infarkt posto je. Pratite malo ljude koji stvarno putuju po svijetu, imate onog Kristijana Ilicica koji obilazi prakticno sve zemlje svijeta i govori cijene svega, onda skontate da je kod nas u BiH cost/benefit sasvim OK.

Naravno da se bolje zivi na Zapadu, sto je max 10% covjecanstva. Nama u BIH moze maksimalno biti uzor Slovenija i HR i poredjenje plata i cijena tamo sa nama, Njemacka, Svicarska, UK - niposto.

Cijene svega su u cijeloj Evropi otisle u nebesa, sta je kod nas poskupilo, poskupilo je i tamo, no sikiriki. Litar ulja u Njemackoj je trenutno 6 € (ako ga nadjete - govorim iz prve ruke jer sam trenutno u DE), a u januaru je bilo 1,30€ (jeftinije nego kod nas tada). U firmi s kojom ja radim u DE, samo direktorica ide na skijanje, od ostalih niko nije nikad stao na skije (cak ni ovi visokokvalificirani sa platama preko 2500€), iako se radi o skijaskoj regiji - Bayern. Tako da nemojte pricati da je skijanje svugdje neka normalna stvar za svakoga.

Trenutna prosjecna plata u Njemackoj je 2084 € netto (sluzbena statistika), prosjecna kirija za 70m2 stan u Njemackoj je 968€ (racunajte u velikim gradovima i do duplo vece). Tako da po toj racunici, neko ko zivi u Njemackoj, zaradjuje prosjecnu platu i placa prosjecnu kiriju, ostane mu 1100 € za zivot, sto je ispod ovih nasih famoznih 2400 KM - dakle ako se se u BiH jedva sastavlja kraj s krajem sa 2400KM, kako li je tek u DE gdje je Pizza 15€, kafa 3-5€, sisanje 20€, gorivo 2€, itd.

Neko rece, 2400KM je solidno za zivot, problem je sto zapravo mali broj ljudi ima tih 2400KM mjesecno u kuci.
zippoo87

#4033 Re: Poskupljenja

Post by zippoo87 »

Ozimician wrote: 18/04/2022 18:34 Dokle je otisla ova tema da se poredi standard u BiH (zadnjoj zemlji u Evropi) sa najrazvijenijim drustvima danasnjice, npr. UK; CH; DE.

Cijene svega (osim nekretnina, rezija i usluga) - dakle svi proizvodi (siroka potrosnja, automobili, elektronika) se razlikuju maximalno do 15% bilo gdje u svijetu. Otidji u Afriku i probaj kupiti Milka cokoladu pa ce te strefiti infarkt posto je. Pratite malo ljude koji stvarno putuju po svijetu, imate onog Kristijana Ilicica koji obilazi prakticno sve zemlje svijeta i govori cijene svega, onda skontate da je kod nas u BiH cost/benefit sasvim OK.

Naravno da se bolje zivi na Zapadu, sto je max 10% covjecanstva. Nama u BIH moze maksimalno biti uzor Slovenija i HR i poredjenje plata i cijena tamo sa nama, Njemacka, Svicarska, UK - niposto.

Cijene svega su u cijeloj Evropi otisle u nebesa, sta je kod nas poskupilo, poskupilo je i tamo, no sikiriki. Litar ulja u Njemackoj je trenutno 6 € (ako ga nadjete - govorim iz prve ruke jer sam trenutno u DE), a u januaru je bilo 1,30€ (jeftinije nego kod nas tada). U firmi s kojom ja radim u DE, samo direktorica ide na skijanje, od ostalih niko nije nikad stao na skije (cak ni ovi visokokvalificirani sa platama preko 2500€), iako se radi o skijaskoj regiji - Bayern. Tako da nemojte pricati da je skijanje svugdje neka normalna stvar za svakoga.

Trenutna prosjecna plata u Njemackoj je 2084 € netto (sluzbena statistika), prosjecna kirija za 70m2 stan u Njemackoj je 968€ (racunajte u velikim gradovima i do duplo vece). Tako da po toj racunici, neko ko zivi u Njemackoj, zaradjuje prosjecnu platu i placa prosjecnu kiriju, ostane mu 1100 € za zivot, sto je ispod ovih nasih famoznih 2400 KM - dakle ako se se u BiH jedva sastavlja kraj s krajem sa 2400KM, kako li je tek u DE gdje je Pizza 15€, kafa 3-5€, sisanje 20€, gorivo 2€, itd.

Neko rece, 2400KM je solidno za zivot, problem je sto zapravo mali broj ljudi ima tih 2400KM mjesecno u kuci.
Malo si se preracunao na kraju posta u racunici.
2400 KM se prica za cetveroclanu porodicu a ti si iz Njemacke naveo samo 1 prosjecnu platu.U tom slucaju bi bile 2 prosjecne plate...dakle 4000 Eura a za stan 1000 Eura i sve ostalo od troskova neka je jos 1000 Eura...dakle imas 2000 eura da zivis normalno.
Kod nas kada poplacas sve fiksne troskove,ti u biti nemas ni marke ili ti ostane 200 KM od plate za 30 dana ZA SVE OSTALO.
To je ta razlika u kvalitetu zivota...sto Nijemac plati sve troskove i ima jos jednu platu citavu za troskove a u BiH,potrosis 2 plate samo da prezivis i platis najosnovnije.

A naravno da vrlo mali broj ima ovu cifru od 2400 KM u kuci...zato i jeste 50% stanovnistva u siromastvu.
Mlad i Nevin

#4034 Re: Poskupljenja

Post by Mlad i Nevin »

Nije nikakvo preseravanje reći da 2400 KM nije nikakva cifra za zivot na visokoj nozi. Ja i zena zaradimo manje vise 3000KM, mjesecno nas zivot kosta oko 2 milje bez vanrednih troskova, a milja ostane na kamaru. Problem je sto svaki neplanirani trosak tipa kvar na autu , kvar nečega u stanu i sl vadim iz te kamare(nedavno crkla veš mašina, leti kupi novu itd). Iskreno jedino u cemu ne sredim je hrana, na svemu ostalom gledam kako cu jeftinije proci da bi ustedio neku sumu na kraju mjeseca. Imamo dva auta ukupne vrijednosti oko 10 milja , jer ih moramo imati zbog posla. Djece nemamo zasad a sa njima dodaj jos milju troska na mjesec
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#4035 Re: Poskupljenja

Post by mk ultra »

Ja jutros na radiju slusam fali doktora opće prakse u Sloveniji
Kaze nece niko to da specijalizira netto plata 1600€

Ondak dođem na forum, tu 1600eur postaje najmanje 2600eur :mrgreen:
citroen xm

#4036 Re: Poskupljenja

Post by citroen xm »

zippoo87 wrote: 18/04/2022 18:34

Brat se grije na gradsko u stanu,stan osuncan pola dana...kada su minusi,max racun mu je oko 100 KM a prosjek 70 KM.Ali grije ga sa svih strana plus i stubiste.
Znam ja da je subjektivno na sta se ko grije ali nije moja greska sto je energent poskupio 230% za 2 godine

Ja tebi ponavljam da se cijena mog energenta drasticno promijenila a i svi ostali energenti su poskupili ili ce poskupiti.
Dakle,tebi niko ne garantuje da struja nece poskupiti 100% slijedece godine ,da nece poskupiti pelet,drva i ugalj skupe svake godine.
Evo da se grijem na ugalj i drva kao i prije sto sam se grijao,to me sada kosta preko 1500 KM.

I vecina ljudi se grije ili na pelet ili na drva/ugalj...samo vi u Sarajevu na plin i u Tuzli i Zenici,Lukavcu gradsko,koje je odlicno,koliko znam za Tuzlu i Lukavac ali i to su samo stanovi.

Ljudi koji griju sprat kuće od oko 80-ak m2 obično prolaze sa 3 tone peleta godišnje. Zavisi od fasade i stolarije. Ima ih i sa nižom i sa višom potrošnjom, ali neke 3 tone je realno da ne pretjeram. To je iskustvo meni bližih. Do sada je tona peleta bila od 250-300 KM van sezone kada se kupuje. Sada će možda biti 400 nakon poskupljenja. Eto ga 1200 KM. E peć je skuplja stavka, vjerovatno za tvoje potrebe 2500 KM, ali imaš opcije povrata određenog dijela sredstava ako ideš putem kreditiranja kod određenih banaka.

Opcija na struju je termo blok. On je najpovoljniji za ugradnju. Dobar "bojler je otprilike 1200-1400 KM. Posle toga račun za struju samo za grijanje ne bi trebao preći 250 KM mjesečno. Tu u energente nemaš ulaganja novca odmah već svaki mjesec po potrošnji, a možeš logično i svaki mjesec više uplaćivati da olakšaš zimu.

Sve će poskupiti, ali što se poskupljenja tiče struja uvijek mora biti najstabilnija.

Ovo je neko moje i iskustvo mojih prijatelja, rodbine, poznanika.... A svi se logično borimo da sebi smanjimo troškove i nađemo najbolje rješenje.
Ozimician

#4037 Re: Poskupljenja

Post by Ozimician »

mk ultra wrote: 18/04/2022 18:46 Ja jutros na radiju slusam fali doktora opće prakse u Sloveniji

Kirija u Ljubljani za 50m2 = 700€ + rezije - pa bujrum, ostale cijene su iznad njemackih.
Nedavno vijest "Sajam zaposljavanja u BL", traze Slovenci radnike za rad u tvornicama, radi se u 3 smjene, plata 1000€. Pa nije ni cudo sto ih nemaju xD

Iskreno meni je drago sto kod nas postoje ljudi sto zaradjuju ovolike iznose, znaci da napredujemo.
hadzinicasa

#4038 Re: Poskupljenja

Post by hadzinicasa »

Ozimician wrote: 18/04/2022 18:34 Dokle je otisla ova tema da se poredi standard u BiH (zadnjoj zemlji u Evropi) sa najrazvijenijim drustvima danasnjice, npr. UK; CH; DE.

Ja ne znam gdje ti zivis i radis, ali evo ja sam u Austriji - nemam ni jednog kolegu ni kolegicu koji NE idu na skijanje, na planinarenja vikendima, na more, imaju svak po jedno auto u porodici, hobije… posjecuju koncerte, izlozbe, izadju na rucak ili veceru i sl. A nisam u metropoli.

Dakle ljudi fino zive. I nije ulje 6€ I ima ga uvijek.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#4039 Re: Poskupljenja

Post by teskeredzic_22 »

Ozimician wrote: 18/04/2022 18:53
mk ultra wrote: 18/04/2022 18:46 Ja jutros na radiju slusam fali doktora opće prakse u Sloveniji

Kirija u Ljubljani za 50m2 = 700€ + rezije - pa bujrum, ostale cijene su iznad njemackih.
Nedavno vijest "Sajam zaposljavanja u BL", traze Slovenci radnike za rad u tvornicama, radi se u 3 smjene, plata 1000€. Pa nije ni cudo sto ih nemaju xD

Iskreno meni je drago sto kod nas postoje ljudi sto zaradjuju ovolike iznose, znaci da napredujemo.
Ne napredujemo.
Doktor u kog smo mi kao društvo (i njegovi roditelji) ulagali i investirali najmanje 17 godina (plus specijalizacije) da bi doktorirao i liječio nas , nestaje glavom bez obzira.

Tako je u svakoj oblasti , čak i u posluživanju.

Gubimo žestoko i debelo , više ni nestručni neće ostati ovdje , ostaće oni kojima je dobro i oni koji jednostavno ne mogu pobjeći.
zippoo87

#4040 Re: Poskupljenja

Post by zippoo87 »

citroen xm wrote: 18/04/2022 18:49
zippoo87 wrote: 18/04/2022 18:34

Ljudi koji griju sprat kuće od oko 80-ak m2 obično prolaze sa 3 tone peleta godišnje. Zavisi od fasade i stolarije. Ima ih i sa nižom i sa višom potrošnjom, ali neke 3 tone je realno da ne pretjeram. To je iskustvo meni bližih. Do sada je tona peleta bila od 250-300 KM van sezone kada se kupuje. Sada će možda biti 400 nakon poskupljenja. Eto ga 1200 KM. E peć je skuplja stavka, vjerovatno za tvoje potrebe 2500 KM, ali imaš opcije povrata određenog dijela sredstava ako ideš putem kreditiranja kod određenih banaka.

Opcija na struju je termo blok. On je najpovoljniji za ugradnju. Dobar "bojler je otprilike 1200-1400 KM. Posle toga račun za struju samo za grijanje ne bi trebao preći 250 KM mjesečno. Tu u energente nemaš ulaganja novca odmah već svaki mjesec po potrošnji, a možeš logično i svaki mjesec više uplaćivati da olakšaš zimu.

Sve će poskupiti, ali što se poskupljenja tiče struja uvijek mora biti najstabilnija.

Ovo je neko moje i iskustvo mojih prijatelja, rodbine, poznanika.... A svi se logično borimo da sebi smanjimo troškove i nađemo najbolje rješenje.
Da ti odmah kazem da ti tvoji lazu.
Ja sam se naslusao tih prica koliko sta trosi i svi lazu.I ja sam cuo pricu da se za 1000 KM grijes na plin...jeste ali u limburgu.To bi bilo objektivno da licno probas i da koristis a to kafansko rekla/kazala,da ti odmah kazem da je laz.
Da bi ti kuca tj sprat trosio 3 tone peleta,morao bi imati 10cm stiropor i stolariju onu najskuplju,troslojnu sa plinom unutar i vakumom.Ovo mogu sebi priustiti samo gazde.Evo imam pored moje kuce komsija renovirao kucu nanovo skoro,ima i izolaciju i skupu stolariju i preko 4 tone,blize 5 mu ide.
Kucu grijati ispod 4-5 tona tesko...,to je u praksi...a u teoriji mozes i da ti auto trosi 2,5l dizela a staro 25 godina :D
Cijena peleta zadnjih par godina je minimalno 360 KM i to van sezone...mislim na pelet koji je certifikovan i koji ti ne pravi probleme.Ako hoces bilo kakav,posjeti temu tamo o peletu,pa procitaj malo :D
Ovu cijenu koju si ti naveo od 250 KM je zadnji put bila mozda tamo 2015.
Ali ok,ja sam bio spreman malo vise platiti jer nemas unosenja,ciscenja,zahebancije,ja sada ne znam kada cu biti kuci a kada cu ici vani negdje i to sam najvise zbog mame ugradio,da ima grijanje a da ne mora nista nosati i ganjati nekog da joj unosi pelet,prevoz i ostalo.
Ozimician

#4041 Re: Poskupljenja

Post by Ozimician »

hadzinicasa wrote: 18/04/2022 18:57 Ja ne znam gdje ti zivis i radis, ali evo ja sam u Austriji - nemam ni jednog kolegu ni kolegicu koji NE idu na skijanje, na planinarenja vikendima, na more, imaju svak po jedno auto u porodici, hobije… posjecuju koncerte, izlozbe, izadju na rucak ili veceru i sl. A nisam u metropoli.

U Austriji je skijanje nacionalni sport i svi skijaju, to znam, ja se krecem na potezu Rosenheim - Bad Tölz najvise, cesto München, Augsburg i Neu-Ulm.
U cetvrtak je u lokalnom Kauflandu cijena litra ulja bila 6€, i nestalo je, ostalo je bilo samo neko svedsko od repice - Rapsöl i bilo je 7,5€. U Austiji ja sipam gorivo uvijek kad idem za DE, jer mi je jeftinije, zadnji put sam platio nesto iznad 1,80€.

Sto se tice ostalog sto si naveo, skoro sve osim skijanja i izlozbi (izlozbe nisu IN) ima i jedna prosjecna BH porodica sa periferije, s tim da sad nije jedno auto u porodici, vec koliko ima vozackih - toliko i auta.
laik1981

#4042 Re: Poskupljenja

Post by laik1981 »

Ozimician wrote: 18/04/2022 19:04
hadzinicasa wrote: 18/04/2022 18:57 Ja ne znam gdje ti zivis i radis, ali evo ja sam u Austriji - nemam ni jednog kolegu ni kolegicu koji NE idu na skijanje, na planinarenja vikendima, na more, imaju svak po jedno auto u porodici, hobije… posjecuju koncerte, izlozbe, izadju na rucak ili veceru i sl. A nisam u metropoli.

U Austriji je skijanje nacionalni sport i svi skijaju, to znam, ja se krecem na potezu Rosenheim - Bad Tölz najvise, cesto München, Augsburg i Neu-Ulm.
U cetvrtak je u lokalnom Kauflandu cijena litra ulja bila 6€, i nestalo je, ostalo je bilo samo neko svedsko od repice - Rapsöl i bilo je 7,5€. U Austiji ja sipam gorivo uvijek kad idem za DE, jer mi je jeftinije, zadnji put sam platio nesto iznad 1,80€.

Sto se tice ostalog sto si naveo, skoro sve osim skijanja i izlozbi (izlozbe nisu IN) ima i jedna prosjecna BH porodica sa periferije, s tim da sad nije jedno auto u porodici, vec koliko ima vozackih - toliko i auta.
A jel ti zivis i radis u Njemackoj ili u BiH?
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#4043 Re: Poskupljenja

Post by konektovan »

O majko draga šta čovjek piše.... :-)
hadzinicasa

#4044 Re: Poskupljenja

Post by hadzinicasa »

Skijanje i koncerti i hrana u restoranu i more - sve to ima i jedna prosjecna porodica u BiH?
Really?
laik1981

#4045 Re: Poskupljenja

Post by laik1981 »

konektovan wrote: 18/04/2022 19:06 O majko draga šta čovjek piše.... :-)
Ma izgleda da on ne zeli da mu konkurencija dolazi odavde u Njemacku, pa hvali BiH standard na sva zvona :lol:
Ozimician

#4046 Re: Poskupljenja

Post by Ozimician »

teskeredzic_22 wrote: 18/04/2022 18:59 Ne napredujemo.
Doktor u kog smo mi kao društvo (i njegovi roditelji) ulagali i investirali najmanje 17 godina (plus specijalizacije) da bi doktorirao i liječio nas , nestaje glavom bez obzira.

Tako je u svakoj oblasti , čak i u posluživanju.

Gubimo žestoko i debelo , više ni nestručni neće ostati ovdje , ostaće oni kojima je dobro i oni koji jednostavno ne mogu pobjeći.
Jel govoris za nas ili za Sloveniju, jer plata doktora od 1600€ je za jednu Sloveniju mizerija, to bi bila normalna plata u BiH ako cemo po nekim standardima. A sto se tice odlazaka, tu imas stare informacije, odavno su prestali odlaziti doktori nakon specijalizacije (jer ih se unazad 7-8 god veze ugovorom da ako napuste ustanovu, znaci ne drzavu, vec tu ustanovu, u narednih 10-15 god, moraju vratiti sve plate koje su zaradili, troskove specijalizacije + kamatu) - tako da ta cifra nerijetko moze preci 200 000KM, sad doktori koji zele ici vani idu odmah nakon faxa ili neke manje prakse, nakon specijalizacije se ne isplati (posebno jer moras tamo sve ponovo polagati + imas ove penale).
Ozimician

#4047 Re: Poskupljenja

Post by Ozimician »

hadzinicasa wrote: 18/04/2022 19:07

Skijanje i koncerti i hrana u restoranu i more - sve to ima i jedna prosjecna porodica u BiH?
Really?
Napisao sam osim skijanja, za ostalo pitajte random ljude iz svoje okoline i vidjet cete da je tako.
nepass1

#4048 Re: Poskupljenja

Post by nepass1 »

zippoo87 wrote: 18/04/2022 19:02
citroen xm wrote: 18/04/2022 18:49

Da ti odmah kazem da ti tvoji lazu.
Ja sam se naslusao tih prica koliko sta trosi i svi lazu.I ja sam cuo pricu da se za 1000 KM grijes na plin...jeste ali u limburgu.To bi bilo objektivno da licno probas i da koristis a to kafansko rekla/kazala,da ti odmah kazem da je laz.
Da bi ti kuca tj sprat trosio 3 tone peleta,morao bi imati 10cm stiropor i stolariju onu najskuplju,troslojnu sa plinom unutar i vakumom.Ovo mogu sebi priustiti samo gazde.Evo imam pored moje kuce komsija renovirao kucu nanovo skoro,ima i izolaciju i skupu stolariju i preko 4 tone,blize 5 mu ide.
Kucu grijati ispod 4-5 tona tesko...,to je u praksi...a u teoriji mozes i da ti auto trosi 2,5l dizela a staro 25 godina :D
Cijena peleta zadnjih par godina je minimalno 360 KM i to van sezone...mislim na pelet koji je certifikovan i koji ti ne pravi probleme.Ako hoces bilo kakav,posjeti temu tamo o peletu,pa procitaj malo :D
Ovu cijenu koju si ti naveo od 250 KM je zadnji put bila mozda tamo 2015.
Ali ok,ja sam bio spreman malo vise platiti jer nemas unosenja,ciscenja,zahebancije,ja sada ne znam kada cu biti kuci a kada cu ici vani negdje i to sam najvise zbog mame ugradio,da ima grijanje a da ne mora nista nosati i ganjati nekog da joj unosi pelet,prevoz i ostalo.
Brat grije na pelet 100m² i trosi 4,5-5t. Nema sanse ici ispod. Pelet tona bila ako se ne varam 480KM
Ozimician

#4049 Re: Poskupljenja

Post by Ozimician »

laik1981 wrote: 18/04/2022 19:06

A jel ti zivis i radis u Njemackoj ili u BiH?
U BiH sam zaposlen, ali firma u kojoj radim saradjuje sa firmama u Njemackoj, te sam u prosjeku 4 mjeseca godisnje u DE.
nepass1

#4050 Re: Poskupljenja

Post by nepass1 »

Ozimician wrote: 18/04/2022 19:10
hadzinicasa wrote: 18/04/2022 19:07

Really?
Napisao sam osim skijanja, za ostalo pitajte random ljude iz svoje okoline i vidjet cete da je tako.
More je na kreditne kartice, ovi u drzavnim firmama regres i kreditna kartica :D
Post Reply