citroen xm wrote: ↑18/04/2022 18:49
zippoo87 wrote: ↑18/04/2022 18:34
Mozes li navesti cijenu ulaganja u "novi jeftiniji energent" za mene ?
Brat se grije na gradsko u stanu,stan osuncan pola dana...kada su minusi,max racun mu je oko 100 KM a prosjek 70 KM.Ali grije ga sa svih strana plus i stubiste.
Znam ja da je subjektivno na sta se ko grije ali nije moja greska sto je energent poskupio 230% za 2 godine
Ja tebi ponavljam da se cijena mog energenta drasticno promijenila a i svi ostali energenti su poskupili ili ce poskupiti.
Dakle,tebi niko ne garantuje da struja nece poskupiti 100% slijedece godine ,da nece poskupiti pelet,drva i ugalj skupe svake godine.
Evo da se grijem na ugalj i drva kao i prije sto sam se grijao,to me sada kosta preko 1500 KM.
I vecina ljudi se grije ili na pelet ili na drva/ugalj...samo vi u Sarajevu na plin i u Tuzli i Zenici,Lukavcu gradsko,koje je odlicno,koliko znam za Tuzlu i Lukavac ali i to su samo stanovi.
Kuce sve u licnoj reziji moras.
Evo ti mi naavedi ta 4 jeftinija energenta ,bez da ulazem 5000 KM
Ljudi koji griju sprat kuće od oko 80-ak m2 obično prolaze sa 3 tone peleta godišnje. Zavisi od fasade i stolarije. Ima ih i sa nižom i sa višom potrošnjom, ali neke 3 tone je realno da ne pretjeram. To je iskustvo meni bližih. Do sada je tona peleta bila od 250-300 KM van sezone kada se kupuje. Sada će možda biti 400 nakon poskupljenja. Eto ga 1200 KM. E peć je skuplja stavka, vjerovatno za tvoje potrebe 2500 KM, ali imaš opcije povrata određenog dijela sredstava ako ideš putem kreditiranja kod određenih banaka.
Opcija na struju je termo blok. On je najpovoljniji za ugradnju. Dobar "bojler je otprilike 1200-1400 KM. Posle toga račun za struju samo za grijanje ne bi trebao preći 250 KM mjesečno. Tu u energente nemaš ulaganja novca odmah već svaki mjesec po potrošnji, a možeš logično i svaki mjesec više uplaćivati da olakšaš zimu.
Sve će poskupiti, ali što se poskupljenja tiče struja uvijek mora biti najstabilnija.
Ovo je neko moje i iskustvo mojih prijatelja, rodbine, poznanika.... A svi se logično borimo da sebi smanjimo troškove i nađemo najbolje rješenje.
Da ti odmah kazem da ti tvoji lazu.
Ja sam se naslusao tih prica koliko sta trosi i svi lazu.I ja sam cuo pricu da se za 1000 KM grijes na plin...jeste ali u limburgu.To bi bilo objektivno da licno probas i da koristis a to kafansko rekla/kazala,da ti odmah kazem da je laz.
Da bi ti kuca tj sprat trosio 3 tone peleta,morao bi imati 10cm stiropor i stolariju onu najskuplju,troslojnu sa plinom unutar i vakumom.Ovo mogu sebi priustiti samo gazde.Evo imam pored moje kuce komsija renovirao kucu nanovo skoro,ima i izolaciju i skupu stolariju i preko 4 tone,blize 5 mu ide.
Kucu grijati ispod 4-5 tona tesko...,to je u praksi...a u teoriji mozes i da ti auto trosi 2,5l dizela a staro 25 godina

Cijena peleta zadnjih par godina je minimalno 360 KM i to van sezone...mislim na pelet koji je certifikovan i koji ti ne pravi probleme.Ako hoces bilo kakav,posjeti temu tamo o peletu,pa procitaj malo

Ovu cijenu koju si ti naveo od 250 KM je zadnji put bila mozda tamo 2015.
Ali ok,ja sam bio spreman malo vise platiti jer nemas unosenja,ciscenja,zahebancije,ja sada ne znam kada cu biti kuci a kada cu ici vani negdje i to sam najvise zbog mame ugradio,da ima grijanje a da ne mora nista nosati i ganjati nekog da joj unosi pelet,prevoz i ostalo.