Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Locked
cyprus

#4026 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by cyprus »

vatrogasac

#4027 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by vatrogasac »

Zavisi čime se mjeri. Brojem djela, kantarom, metrom.... Onda je najeminentniji dotični.

Image
cyprus

#4028 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by cyprus »

vatrogasac wrote:
Zavisi čime se mjeri. Brojem djela, kantarom, metrom.... Onda je najeminentniji dotični.

Image
Hm, da probamo h-indexom i citiranošću? :oops:
Ned071

#4029 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Ned071 »

moke_31 wrote:Može li neko postaviti cijeli intervju sa ovom Milišić?
http://stav.ba/rehabilitacija-mustafe-b ... -izvrsiti/
Haris.ba

#4030 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Haris.ba »

Iz čitavog teksta meni ostade zanimljiva izjava o Mustafinoj nacionalnoj odrednici.

Koliko shvatih on ispade Bošnjak, a morao je hudnik da se izjasni ko Hrvat.

Zanimljiva teza. Ne znam koliko je tačna. Ali, eto. Neki novi momenti izgleda.
Ned071

#4031 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Ned071 »

Haris.ba wrote:Iz čitavog teksta meni ostade zanimljiva izjava o Mustafinoj nacionalnoj odrednici.

sta je mogao biti drugo u ndh nego hrvat...
rz brzotrz

#4032 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by rz brzotrz »

vatrogasac wrote:ALI briše sve ono prije njega.
Ništa ne briše. Napisao je par rečenica protiv fašizma. Onda se predomislio pa počeo da hvali fašizam. Ništa strašno, bio prilagodljiv. U suštini je bio panislamista. Da li zbog toga neka škola treba da se zove po njemu? Ja mislim da ne treba, pogotovo ne osnovna škola u glavnom gradu multinacionalne i multireligijske države.
A ovoj "stručnjakinji" Milišićki ne vrijedi ni pisati.
vatrogasac

#4033 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by vatrogasac »

Haris.ba wrote:Iz čitavog teksta meni ostade zanimljiva izjava o Mustafinoj nacionalnoj odrednici.

Meša Selimović je bio Srbin i opet ima školu u Sarajevu, ali Mustafa mora biti za to Bošnjak. :wink:

Image
ultima_palabra

#4034 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by ultima_palabra »

Ili je možda relevantnija spisateljska vještina?
vatrogasac

#4035 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by vatrogasac »

ultima_palabra wrote:Ili je možda relevantnija spisateljska vještina?
Kada se traže argumenti za i protiv onda je SVE bitno. Bar tako zvuči na ovoj temi.
ultima_palabra

#4036 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by ultima_palabra »

vatrogasac wrote:
Kada se traže argumenti za i protiv onda je SVE bitno. Bar tako zvuči na ovoj temi.
Pa glavni argument za Mustafu je to što je "naš", Bošnjak, musliman... i onda ispadne da se izjašnjavao kao Hrvat. Ne ostane baš puno toga.

S druge strane, Mešina djela govore sama za sebe.
vatrogasac

#4037 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by vatrogasac »

ultima_palabra wrote:
vatrogasac wrote:
Pa glavni argument za Mustafu je to što je "naš", Bošnjak, musliman... i onda ispadne da se izjašnjavao kao Hrvat. Ne ostane baš puno toga.

S druge strane, Mešina djela govore sama za sebe.
Budimo realni čitajući tekstove jednog, drugog ili trećeg, u čijim se djelima najviše spominje briga za Bošnjaka i muslimana na Balkanu?

Da to nije Selimovićev Derviš ili Andrićeva Ćuprija? Ili možda Kusturicin Dom?
ultima_palabra

#4038 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by ultima_palabra »

Pa Meša nije pisao pamflete, nego univerzalna djela primjenjiva u svim vremenima i svim prostorima.
piupiu

#4039 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by piupiu »

ultima_palabra wrote:Pa Meša nije pisao pamflete, nego univerzalna djela primjenjiva u svim vremenima i svim prostorima.
:thumbup:
JThomas

#4040 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by JThomas »

danas je to isto. tako je ovdje shvaćena demokratija. pisac - pisac :mrgreen:

a kritikuju uravnilovku...ali samo na šupljoj. danas je veća uravnilovka nego u administrativnom socijalizmu fnrj. ovdje pravo na mišljenje znači da je svako mišljenje jednako tačno, i ako je riječ o umjetničkim djelima i jednako umjetnički vrijedno :mrgreen:
vatrogasac

#4041 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by vatrogasac »

I usput se brinuo za muhadžire iz istočne Bosne pa čak potezao do Berlina da iskoristi sve autoritete koji bi mogli tome pomoći, a između svega toga pisati za El-Hidaje.
piupiu

#4042 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by piupiu »

vatrogasac wrote:I usput se brinuo za muhadžire iz istočne Bosne pa čak potezao do Berlina da iskoristi sve autoritete koji bi mogli tome pomoći, a između svega toga pisati za El-Hidaje.
Da li se brinuo i za rapidno nestajuće komšije Jevreje i potezao do Berlina da iskoristi sve autoritete koji bi mogli tome pomoći?
kakavdanakneiskustvu

#4043 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by kakavdanakneiskustvu »

piupiu wrote:
vatrogasac wrote:I usput se brinuo za muhadžire iz istočne Bosne pa čak potezao do Berlina da iskoristi sve autoritete koji bi mogli tome pomoći, a između svega toga pisati za El-Hidaje.
Da li se brinuo i za rapidno nestajuće komšije Jevreje i potezao do Berlina da iskoristi sve autoritete koji bi mogli tome pomoći?
da,to mu nije smetalo,cak naprotiv,podrzavao je
cyprus

#4044 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by cyprus »

Image

:D
Haris.ba

#4045 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Haris.ba »

Ima intervju direktora osnovne škole Mustafa B. I da sada ne citiram, može naći ko hoće. O tome kako ih niko nije pitao za njihovo mišljenje o imenu škole. Ali je imao zanimljiv osvrt o Mustafi B. Koliko shvatih - o čovjeku Bošnjačkog intelektualnog kruga.

Helem nejse, veoma mi je ovo zanimljiva tema. Puno stvari ovdje se ogoljuje.

Jedino me sada žulja. Što HDZ mukajet? Ovoliko harange na jednoga Hrvata odavno nije bilo. Možda od reobrazovanja Slave Kukića motikom i pesnicama.

P.S.
Spletom okolnosti imao sam priliku da kopam po raznim matičnim, školskim i poslovnim knjigama kada sam tražio neke dokaze vezane za familiju. I gle čuda. Ko nije htio da bude hrvatsko cvijeće - nije ni bio. Bio je muhamedanac, musliman, Turčin, Mađar...samo smo jednoga Hrvata našli. Ali, on je gle čuda - bio veoma aktivan i u proustaškim organizacijama u Njemačkoj poslije Rata.
rz brzotrz

#4047 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by rz brzotrz »

piupiu wrote:
Fudo387

#4049 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Fudo387 »

rz brzotrz wrote:
piupiu wrote:
:roll:
Cuj sto nije potegao do Berlina da spasava Jevreje?
Adolf bi ga jedva docekao i ugostio, kartom u jednom pravcu za Dahau. A sto nije Ivo potegao, bio je veci autoritet, mislim, kad se vec lupeta...
kakavdanakneiskustvu

#4050 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by kakavdanakneiskustvu »

Fudo387 wrote:
rz brzotrz wrote:
piupiu wrote:I usput se brinuo za muhadžire iz istočne Bosne pa čak potezao do Berlina da iskoristi sve autoritete koji bi mogli tome pomoći, a između svega toga pisati za El-Hidaje.
:roll:
Cuj sto nije potegao do Berlina da spasava Jevreje?
Adolf bi ga jedva docekao i ugostio, kartom u jednom pravcu za Dahau. A sto nije Ivo potegao, bio je veci autoritet, mislim, kad se vec lupeta...[/quote]

a da otvori se tema o školi koja nosi ime po ivi pa tamo o njemu raspredamo?,ali gle čuda,ni jedna škola u sarajevu ne nosi ime po njemu
Locked