Eminentni stručnjak
Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
- cyprus
- vatrogasac
#4027 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Zavisi čime se mjeri. Brojem djela, kantarom, metrom.... Onda je najeminentniji dotični.

- cyprus
#4028 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Hm, da probamo h-indexom i citiranošću?vatrogasac wrote:Zavisi čime se mjeri. Brojem djela, kantarom, metrom.... Onda je najeminentniji dotični.
- Ned071
#4029 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
http://stav.ba/rehabilitacija-mustafe-b ... -izvrsiti/moke_31 wrote:Može li neko postaviti cijeli intervju sa ovom Milišić?
- Haris.ba
#4030 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Iz čitavog teksta meni ostade zanimljiva izjava o Mustafinoj nacionalnoj odrednici.
Koliko shvatih on ispade Bošnjak, a morao je hudnik da se izjasni ko Hrvat.
Zanimljiva teza. Ne znam koliko je tačna. Ali, eto. Neki novi momenti izgleda.
- Ned071
#4031 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
sta je mogao biti drugo u ndh nego hrvat...Haris.ba wrote:Iz čitavog teksta meni ostade zanimljiva izjava o Mustafinoj nacionalnoj odrednici.
-
rz brzotrz
#4032 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Ništa ne briše. Napisao je par rečenica protiv fašizma. Onda se predomislio pa počeo da hvali fašizam. Ništa strašno, bio prilagodljiv. U suštini je bio panislamista. Da li zbog toga neka škola treba da se zove po njemu? Ja mislim da ne treba, pogotovo ne osnovna škola u glavnom gradu multinacionalne i multireligijske države.vatrogasac wrote:ALI briše sve ono prije njega.
A ovoj "stručnjakinji" Milišićki ne vrijedi ni pisati.
- vatrogasac
#4033 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Meša Selimović je bio Srbin i opet ima školu u Sarajevu, ali Mustafa mora biti za to Bošnjak.Haris.ba wrote:Iz čitavog teksta meni ostade zanimljiva izjava o Mustafinoj nacionalnoj odrednici.

- ultima_palabra
#4034 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Ili je možda relevantnija spisateljska vještina?
- vatrogasac
#4035 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Kada se traže argumenti za i protiv onda je SVE bitno. Bar tako zvuči na ovoj temi.ultima_palabra wrote:Ili je možda relevantnija spisateljska vještina?
- ultima_palabra
#4036 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Pa glavni argument za Mustafu je to što je "naš", Bošnjak, musliman... i onda ispadne da se izjašnjavao kao Hrvat. Ne ostane baš puno toga.vatrogasac wrote:Kada se traže argumenti za i protiv onda je SVE bitno. Bar tako zvuči na ovoj temi.ultima_palabra wrote:Ili je možda relevantnija spisateljska vještina?
S druge strane, Mešina djela govore sama za sebe.
- vatrogasac
#4037 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Budimo realni čitajući tekstove jednog, drugog ili trećeg, u čijim se djelima najviše spominje briga za Bošnjaka i muslimana na Balkanu?ultima_palabra wrote:Pa glavni argument za Mustafu je to što je "naš", Bošnjak, musliman... i onda ispadne da se izjašnjavao kao Hrvat. Ne ostane baš puno toga.vatrogasac wrote:Kada se traže argumenti za i protiv onda je SVE bitno. Bar tako zvuči na ovoj temi.ultima_palabra wrote:Ili je možda relevantnija spisateljska vještina?
S druge strane, Mešina djela govore sama za sebe.
Da to nije Selimovićev Derviš ili Andrićeva Ćuprija? Ili možda Kusturicin Dom?
- ultima_palabra
#4038 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Pa Meša nije pisao pamflete, nego univerzalna djela primjenjiva u svim vremenima i svim prostorima.
- piupiu
#4039 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
ultima_palabra wrote:Pa Meša nije pisao pamflete, nego univerzalna djela primjenjiva u svim vremenima i svim prostorima.
- JThomas
#4040 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
danas je to isto. tako je ovdje shvaćena demokratija. pisac - pisac
a kritikuju uravnilovku...ali samo na šupljoj. danas je veća uravnilovka nego u administrativnom socijalizmu fnrj. ovdje pravo na mišljenje znači da je svako mišljenje jednako tačno, i ako je riječ o umjetničkim djelima i jednako umjetnički vrijedno
a kritikuju uravnilovku...ali samo na šupljoj. danas je veća uravnilovka nego u administrativnom socijalizmu fnrj. ovdje pravo na mišljenje znači da je svako mišljenje jednako tačno, i ako je riječ o umjetničkim djelima i jednako umjetnički vrijedno
- vatrogasac
#4041 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
I usput se brinuo za muhadžire iz istočne Bosne pa čak potezao do Berlina da iskoristi sve autoritete koji bi mogli tome pomoći, a između svega toga pisati za El-Hidaje.
- piupiu
#4042 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Da li se brinuo i za rapidno nestajuće komšije Jevreje i potezao do Berlina da iskoristi sve autoritete koji bi mogli tome pomoći?vatrogasac wrote:I usput se brinuo za muhadžire iz istočne Bosne pa čak potezao do Berlina da iskoristi sve autoritete koji bi mogli tome pomoći, a između svega toga pisati za El-Hidaje.
-
kakavdanakneiskustvu
#4043 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
da,to mu nije smetalo,cak naprotiv,podrzavao jepiupiu wrote:Da li se brinuo i za rapidno nestajuće komšije Jevreje i potezao do Berlina da iskoristi sve autoritete koji bi mogli tome pomoći?vatrogasac wrote:I usput se brinuo za muhadžire iz istočne Bosne pa čak potezao do Berlina da iskoristi sve autoritete koji bi mogli tome pomoći, a između svega toga pisati za El-Hidaje.
- cyprus
- Haris.ba
#4045 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Ima intervju direktora osnovne škole Mustafa B. I da sada ne citiram, može naći ko hoće. O tome kako ih niko nije pitao za njihovo mišljenje o imenu škole. Ali je imao zanimljiv osvrt o Mustafi B. Koliko shvatih - o čovjeku Bošnjačkog intelektualnog kruga.
Helem nejse, veoma mi je ovo zanimljiva tema. Puno stvari ovdje se ogoljuje.
Jedino me sada žulja. Što HDZ mukajet? Ovoliko harange na jednoga Hrvata odavno nije bilo. Možda od reobrazovanja Slave Kukića motikom i pesnicama.
P.S.
Spletom okolnosti imao sam priliku da kopam po raznim matičnim, školskim i poslovnim knjigama kada sam tražio neke dokaze vezane za familiju. I gle čuda. Ko nije htio da bude hrvatsko cvijeće - nije ni bio. Bio je muhamedanac, musliman, Turčin, Mađar...samo smo jednoga Hrvata našli. Ali, on je gle čuda - bio veoma aktivan i u proustaškim organizacijama u Njemačkoj poslije Rata.
Helem nejse, veoma mi je ovo zanimljiva tema. Puno stvari ovdje se ogoljuje.
Jedino me sada žulja. Što HDZ mukajet? Ovoliko harange na jednoga Hrvata odavno nije bilo. Možda od reobrazovanja Slave Kukića motikom i pesnicama.
P.S.
Spletom okolnosti imao sam priliku da kopam po raznim matičnim, školskim i poslovnim knjigama kada sam tražio neke dokaze vezane za familiju. I gle čuda. Ko nije htio da bude hrvatsko cvijeće - nije ni bio. Bio je muhamedanac, musliman, Turčin, Mađar...samo smo jednoga Hrvata našli. Ali, on je gle čuda - bio veoma aktivan i u proustaškim organizacijama u Njemačkoj poslije Rata.
- sadie_forever
-
rz brzotrz
#4047 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
piupiu wrote:Da li se brinuo i za rapidno nestajuće komšije Jevreje i potezao do Berlina da iskoristi sve autoritete koji bi mogli tome pomoći?vatrogasac wrote:I usput se brinuo za muhadžire iz istočne Bosne pa čak potezao do Berlina da iskoristi sve autoritete koji bi mogli tome pomoći, a između svega toga pisati za El-Hidaje.
-
rz brzotrz
#4048 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
tačno mi dođe da se ispovraćamsadie_forever wrote:http://www.bh-vijesti.com/u-posjeti-os- ... usuladzic/
-
Fudo387
#4049 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
rz brzotrz wrote:piupiu wrote:Da li se brinuo i za rapidno nestajuće komšije Jevreje i potezao do Berlina da iskoristi sve autoritete koji bi mogli tome pomoći?vatrogasac wrote:I usput se brinuo za muhadžire iz istočne Bosne pa čak potezao do Berlina da iskoristi sve autoritete koji bi mogli tome pomoći, a između svega toga pisati za El-Hidaje.
Cuj sto nije potegao do Berlina da spasava Jevreje?
Adolf bi ga jedva docekao i ugostio, kartom u jednom pravcu za Dahau. A sto nije Ivo potegao, bio je veci autoritet, mislim, kad se vec lupeta...
-
kakavdanakneiskustvu
#4050 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!
Fudo387 wrote:rz brzotrz wrote:Da li se brinuo i za rapidno nestajuće komšije Jevreje i potezao do Berlina da iskoristi sve autoritete koji bi mogli tome pomoći?piupiu wrote:I usput se brinuo za muhadžire iz istočne Bosne pa čak potezao do Berlina da iskoristi sve autoritete koji bi mogli tome pomoći, a između svega toga pisati za El-Hidaje.
Cuj sto nije potegao do Berlina da spasava Jevreje?
Adolf bi ga jedva docekao i ugostio, kartom u jednom pravcu za Dahau. A sto nije Ivo potegao, bio je veci autoritet, mislim, kad se vec lupeta...[/quote]
a da otvori se tema o školi koja nosi ime po ivi pa tamo o njemu raspredamo?,ali gle čuda,ni jedna škola u sarajevu ne nosi ime po njemu