To je samo bila reakcija na tvoju tvrnju da su namaz i post sebični, a eto kada se pranalizira onda vidiš da nisu u svojoj višeslojnosti.MJAU - da wrote:@vatrogasac, koristi ti svoje tehnike i metode, a ja svoje i mirna Bosna.
Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- vatrogasac
#4026 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- MJAU - da
#4027 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
@Šampion - Čega se najviše bojiš ,koje kazne?
- S4mpion
#4028 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Džehennem - kratko, jasno.MJAU - da wrote:@Šampion - Čega se najviše bojiš ,koje kazne?
- MJAU - da
#4029 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
@ vatrogasac- ma nije reakcija, to je moje mišljenje. namaz (meditacija) koristi čovjeku, post čisti čovjeka. U čemu je problem?
- MJAU - da
#4030 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
@Šampion,znam ja da se bojiš džehenema, ali zašto? Zbog koje kazne, zašto se plašiš da ćeš uopšte u džehenem?
- S4mpion
#4031 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Zato što sam čovjek i što nisam bezgriješan i što ne znam hoće li sutra knjiga mojih loših djela prevagnuti nad knjigom mojih dobrih djela.MJAU - da wrote:@Šampion,znam ja da se bojiš džehenema, ali zašto? Zbog koje kazne, zašto se plašiš da ćeš uopšte u džehenem?
- MJAU - da
#4032 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
@ Šampion, ma ne vjerujem da si loš toliko da zato brineš. 
- S4mpion
#4033 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Možeš ti vjerovat, mogu i ja vjerovat, ali ne znamo ni ja, a ni ti. 
- MJAU - da
#4034 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
@ Šampion, ja znam šta radim, kako živim, koliko brinem o svojim djelima.
- zlokruhovic
#4035 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Znaš,znaš da ćeš u raj , jer ne bi bio onda vernik.S4mpion wrote:Zato što sam čovjek i što nisam bezgriješan i što ne znam hoće li sutra knjiga mojih loših djela prevagnuti nad knjigom mojih dobrih djela.MJAU - da wrote:@Šampion,znam ja da se bojiš džehenema, ali zašto? Zbog koje kazne, zašto se plašiš da ćeš uopšte u džehenem?
Nemoj molim te govoriti o tome kako ne znaš hoće li prevagnuti tvoja dobra ili loša dela zbog odlaska u raj ili pakao kad si vernik upravo zbog toga što samo verovanje ti daje prednost u odnosu na neverovanje i nevernike.
Samo je problem u tome što verovanje nema veze sa moralom , ali eto relgija kaže da je verovanje u boga moralni čin i da bez verovanja ne možeš biti moralan.
Znači tvoj egoizam je ono što te pokreće da veruješ.
- S4mpion
#4036 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Kako god, opet imaš grijehe.MJAU - da wrote:@ Šampion, ja znam šta radim, kako živim, koliko brinem o svojim djelima.
- MJAU - da
#4037 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
@ Šampione, na koje grijehe misliš?
- vatrogasac
#4038 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Tvoja konstatacija da koriste samo meni, ali u konačnici možemo vidjeti da ne samo meni čime se izbija atribut sebičnosti.MJAU - da wrote:@ vatrogasac- ma nije reakcija, to je moje mišljenje. namaz (meditacija) koristi čovjeku, post čisti čovjeka. U čemu je problem?
Dobro je dok čovjek brine o svojim postupcima. Opasno je kada mu postane svejedno. I za njega i za druge.MJAU - da wrote:@ Šampion, ma ne vjerujem da si loš toliko da zato brineš.
Šta deiste motiviše?zlokruhovic wrote: Znači tvoj egoizam je ono što te pokreće da veruješ.
- S4mpion
#4039 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Na one koje si učinila, koje činiš, čovjek nije bezgriješno biće.MJAU - da wrote:@ Šampione, na koje grijehe misliš?
- zlokruhovic
#4040 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Isto što i ateiste i ostale bezbožnike , jer deizam kaže da bog ne utiče na ljude.vatrogasac wrote:Šta deiste motiviše?zlokruhovic wrote: Znači tvoj egoizam je ono što te pokreće da veruješ.
Čemu ovo pitanje??
-
m_l
#4041 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Upravo, zato i imamo tipove koje je @bujrum spominjao, ubice koji se nikada ne pokaju i savjest ne proradi, mada mi to nikada sa sigurnoscu ne mozemo znati 100%. Neki ljudi korak po korak usvajaju zlo koje je u njihovim ocima normala.vatrogasac wrote:Dobro je dok čovjek brine o svojim postupcima. Opasno je kada mu postane svejedno. I za njega i za druge.MJAU - da wrote:@ Šampion, ma ne vjerujem da si loš toliko da zato brineš.
Da je tema o islamu, bilo bi rijeci o ruhu i nefsu.
- MJAU - da
#4042 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
@ šampione, ja to znam, ali sigurno ni ti ni ja nismo počinili grijehe da bi otišli u džehenem. ustvari, da se ispravim, ja jesam, jer samo ne vjerujem u Boga.
- drug_profi
#4043 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
A kako bi bilo da si prije nego sto si ovo napisao provjerio naslov teme i podforuma. Ja nigdje ne vidjeh religiju?vatrogasac wrote:
Ne razumijem ko natura nekome ovdje vjeru pa je prinuđen braniti se kontra argumentima. Ja koristim Android i ne idem na temu iPhone i ne ubjeđujem ljude tamo da im je iOS glupost, ali ako dođu na temu Android da me ubjeđuje kako mi je izbor loš pričom koja ne stoji, onda reagujem. Tako i na Religiji. [/i]
Ove ajete ja nazivam djecijim pricama jer se ni jedan od vas ne zna izraziti bez njih. Pa idete tati i mami da vas brani.
Uopste- ti ajeti bi kao trebali biti dokaz za nesto?
@sampione
Nije nego nesmijes da pricas. De sad razmisli jel taj sudija tako sttog da ce te przit vatrom jer si nekad nesto pomislio ili rekao. Pa zar ne vidis da vi obozavate narcisoidnog tiranina.
----------------------------------
...debelim prstima s male tastature...
- S4mpion
#4044 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Kad ne vjeruješ u Boga, stvar je jasna po pitanju Džehennema, ali za mene ne možeš reći da je sigurno ili da nije sigurno, to ne možeš nikada znati, čak i da si vjernik, možeš se samo nadati Džennetu, ali nikada ne možeš znati gdje ćeš završiti, jer čovjek počini milijardu loših djela kojih nije ni svjestan.MJAU - da wrote:@ šampione, ja to znam, ali sigurno ni ti ni ja nismo počinili grijehe da bi otišli u džehenem. ustvari, da se ispravim, ja jesam, jer samo ne vjerujem u Boga.
- zlokruhovic
#4045 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Nadanje o odlasku u raj je egoistično stanje uma , bez obzira što vernici kažu da ne znaš hoćeš li ići u raj već se samo se nadaš njemu kroz svoju veru.
Nadanje u takvo šta je čista religijska prevara iliti ambalaža za propagandu svoga ega i te egoistične ideologije , jer religije kažu nedvosmisleno da onaj koji ne veruje neće ići u raj.
Mislim o čemu mi pričamo?!
Nadanje u takvo šta je čista religijska prevara iliti ambalaža za propagandu svoga ega i te egoistične ideologije , jer religije kažu nedvosmisleno da onaj koji ne veruje neće ići u raj.
-
Cerebrum
#4046 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Nada je za kukavice.
-
Bafakkar
#4047 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Da li je misljenje da besplatno zivimo zivot (izmedju ostalog i uzivamo), a da ga nismo nicim zasluzili/platili, egoisticno stanje uma?zlokruhovic wrote:Nadanje o odlasku u raj je egoistično stanje uma , bez obzira što vernici kažu da ne znaš hoćeš li ići u raj već se samo se nadaš njemu kroz svoju veru.
- zlokruhovic
#4048 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Izvini al' ne razumem ovo ludo pitanje ali ću pokušati odgovoriti.Bafakkar wrote:Da li je misljenje da besplatno zivimo zivot (izmedju ostalog i uzivamo), a da ga nismo nicim zasluzili/platili, egoisticno stanje uma?zlokruhovic wrote:Nadanje o odlasku u raj je egoistično stanje uma , bez obzira što vernici kažu da ne znaš hoćeš li ići u raj već se samo se nadaš njemu kroz svoju veru.
Niko nije birao svoje rađanje ni svoje življenje već je to prosto činjenica sa kojom se moraš izboriti sa onim što jesi , čovek.
-
Bafakkar
#4049 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pitanje je sasvim jednostavno i povezano sa tvojom konotacijom o stanju uma. I fino si ga razumio.zlokruhovic wrote:
Izvini al' ne razumem ovo ludo pitanje ali ću pokušati odgovoriti.
Niko nije birao svoje rađanje ni svoje življenje već je to prosto činjenica sa kojom se moraš izboriti sa onim što jesi , čovek.
Svidja mi se odgovor. Vidis, isto tako vjernici su misljenja da mnogo toga ne mogu birati, kao sto ti znas da svoju egzistenciju nisi mogao birati.
Jedna od tih stvari je i egzistencija zivota nakon ovog zivota. Za vjernike prosta cinjenica (sa kojom se nose), nikakvo egoisticno stanje uma
-
L u c i f e r