KJKP TOPLANE Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Ateista

#4026 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Ateista »

neki wrote: 29/05/2026 17:29
Ateista wrote: 29/05/2026 12:55
neki wrote: 29/05/2026 12:11

Iz jednog jedinog razloga, zato što je investitoru bar duplo jeftinije i 3x brže poredati klime za grijanje nego uvesti centralno
A zar investitor ne misli i o tome sta kupci zele? Da su toplane stvarno bolja opcija, nasao bi se investitor koji bi to vidio kao prednost pa napravio dogovor sa toplanama, i povecao cijenu kvadrata, svi bi ko biva trebali da polete na te stanove da je tako.
Naravno da nije, i ja sam na toplanama ali mi nije problem priznati da je to najgora moguca opcija i ne uvjeravam sebe da je to dobro.
Dosta novogradnje je na toplanama...Veneto, Butmir zgrada pored džamije na otoci, Sarajevo tower, tri nebodera između elektroprivrede i Bristola, Butmir zgrada pored zgrade službe za strance itd...
Vjeruj da za kupca nema bolje stvari od centralnog grijanja u novogradnji
Nisam znao da ima i toga, opet mislim da ne vise onih bez toplana.
U novogradnji ako nista, vjerovatno prave na nacin da vertikale ne prolaze kroz stan, da imaju mjeraci, vjerovatno ima i dobra izolazija, pa se moze koliko toliko kontrolisati potrosnja.
Opet, vjerujem da se moze povoljnije proci drugim vidom grijanja.
mayab

#4027 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by mayab »

Kad smo kod toplana i grijanja , imali netko da živi na Alipašinom u B-fazi , u onom bloku zgrada uz Fahdovu džamiju , tamo je prije više godina o trošku općine ,( kao eksperiment :shock: ) odrađena fasada sa termoizolacijom , zamijenjena stolarija i valjda stavljeni termostatski ventili po radijatorima ??!
Volio bih čuti iskustva kakva je tamo situacija , treba li njima grijanje ikako, kad je to sada dobro "ušuškano"
Haris033

#4028 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Haris033 »

Forumerrer wrote: 30/05/2026 08:46
drug_profi wrote: 29/05/2026 13:41
Haris033 wrote: 29/05/2026 13:32 Naravno da ima. Inverter solo.
Cuj placas masno Toplane i jos dodatno inverter?
De mi reci kako je to isplatljivo i dobro?!

Svasta cuti ovdje… :roll:
Plaćam toplane taman koliko vrijedi to grijanje. Meni nije skupo za kvalitet koji imam.
Kad se ugasi, pripalim inverter i paltim nekoliko maraka struje.
Inverter ni slučajno nije jednak komfor kao centralno. Jeste jeftiniji.

Zato kažem da sve ima svoju cijenu.
Upravo tako.

Dajte ljudi, poredite kruske i jabuke. Kakvo crno grijanje na inverter u Sarajevu. Sad sam se grijao preko njega 10-tak dana i ko mi kaze da je bolje od toplana, taj nije dobar u glavi.

Pricam o normalnim inverter klimama, ne o onim super skupim.

Ko kaže da su Toplane najjeftinija i najbolja opcija grijanja, uz dopunsko grijanje inverterima, konvektorima, kaloriferima i uz plaćanje paušala tokom cijele godine?

Po toj logici ispada da su milioni ljudi širom Evrope, Skandinavije, Japana i Kanade pogriješili pa se griju toplotnim pumpama i inverterima, a samo smo mi otkrili pravu istinu. 😄

Meni je uvijek zanimljivo kako su inverteri navodno “puhalice” i “ne mogu ugrijati”, a istovremeno ih isti ti ljudi pale čim Toplane smanje temperaturu ili završi sezona grijanja.

Na kraju, svako neka koristi ono što mu odgovara. Ja samo znam da sam prešao sa radijatora na Mitsubishi LN Zubadan prije četiri godine i da se ne bih vraćao nazad. Da mi je bilo lošije i skuplje, prvi bih to priznao.
Btw, žao mi ne sto ovdje nema onih korisnika kojima Toplane ne isporucuju temp. koju bi trebali isporuciti.. Džaba žalbe, plaćaju skupo, a stanovi hladni.. Dobrinja 4, Alipašino Polje, Čengić Vila..
Last edited by Haris033 on 30/05/2026 21:13, edited 1 time in total.
neki

#4029 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by neki »

mayab wrote: 30/05/2026 09:52 Kad smo kod toplana i grijanja , imali netko da živi na Alipašinom u B-fazi , u onom bloku zgrada uz Fahdovu džamiju , tamo je prije više godina o trošku općine ,( kao eksperiment :shock: ) odrađena fasada sa termoizolacijom , zamijenjena stolarija i valjda stavljeni termostatski ventili po radijatorima ??!
Volio bih čuti iskustva kakva je tamo situacija , treba li njima grijanje ikako, kad je to sada dobro "ušuškano"
Nije rađeno o trošku opštine, KSA je finansirala tu obnovu.
I nisu ugrađivani termostatski ventili.
Ljudi se zimi kuhaju, drže prozore non-stop otvorene na kant
nepass1

#4030 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by nepass1 »

Haris033 wrote: 30/05/2026 21:07
drug_profi wrote: 29/05/2026 13:41

Plaćam toplane taman koliko vrijedi to grijanje. Meni nije skupo za kvalitet koji imam.
Kad se ugasi, pripalim inverter i paltim nekoliko maraka struje.
Inverter ni slučajno nije jednak komfor kao centralno. Jeste jeftiniji.

Zato kažem da sve ima svoju cijenu.
Upravo tako.

Dajte ljudi, poredite kruske i jabuke. Kakvo crno grijanje na inverter u Sarajevu. Sad sam se grijao preko njega 10-tak dana i ko mi kaze da je bolje od toplana, taj nije dobar u glavi.

Ko kaže da su Toplane najjeftinija i najbolja opcija grijanja, uz dopunsko grijanje inverterima, konvektorima, kaloriferima i uz plaćanje paušala tokom cijele godine?

Po toj logici ispada da su milioni ljudi širom Evrope, Skandinavije, Japana i Kanade pogriješili pa se griju toplotnim pumpama i inverterima, a samo smo mi otkrili pravu istinu. 😄

Meni je uvijek zanimljivo kako su inverteri navodno “puhalice” i “ne mogu ugrijati”, a istovremeno ih isti ti ljudi pale čim Toplane smanje temperaturu ili završi sezona grijanja.

Na kraju, svako neka koristi ono što mu odgovara. Ja samo znam da sam prešao sa radijatora na Mitsubishi LN Zubadan prije četiri godine i da se ne bih vraćao nazad. Da mi je bilo lošije i skuplje, prvi bih to priznao.
Btw, žao mi ne sto ovdje nema onih korisnika kojima Toplane ne isporucuju temp. koju bi trebali isporuciti.. Džaba žalbe, plaćaju skupo, a stanovi hladni.. Dobrinja 4, Alipašino Polje, Čengić Vila..
Hare kralju uvaljujes ljudima rijeci u usta. Ko je rekao da su toplane najjeftinije? Covjek kaze inverter je jeftiniji.
I stoji da je inverter najjeftiniji i ko kaze da nije laze, jednako kao sto laze onaj sto tvrdi da je inverter najbolji vid grijanja.
A za skandinavce stede ljudi, stede kao i ja. I tebi da nije do para radilo bi ti centralno, kurko bi ti ikad inverter kupio.
MTV

#4031 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by MTV »

Ja kurca i aplikacije, svaki dan se moras ulogovat... deinstalirao sam je nakon par dana.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/toplane ... /260515102
drug_profi

#4032 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by drug_profi »

Ne valja ni što ne možeš uplatiti proizvoljan iznos, već samo iznos zaduženja.
Ja plaćam cijelu godinu jednako, u visini prosjeka ljetnog/zimskog računa tako da nemam zimski udar na budžet.
U aprilu se sve poravna na nulu, pa ispočetka.
MTV

#4033 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by MTV »

To mi ne smeta jer je placanje bez provizije srecom.
MirzaOg

#4034 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by MirzaOg »

drug_profi wrote: 05/06/2026 10:02 Ne valja ni što ne možeš uplatiti proizvoljan iznos, već samo iznos zaduženja.
Ja plaćam cijelu godinu jednako, u visini prosjeka ljetnog/zimskog računa tako da nemam zimski udar na budžet.
Zar moze tako? Znam da za vodu I struju moze, I da se interno prati koliko si uplatio, ali nisam znao za toplane.
MTV

#4035 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by MTV »

Kako obrisah aplikaciju dodje mi mail da sam odjavio eracun. :lol: :lol:
Kaze mogu aktivirat eracun tek za 24h.

Koji kurac od preduzeca...
Ma nek i ne salju racune nikako, znam sifru korisnika udjem na sajt i platim...
drug_profi

#4036 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by drug_profi »

MirzaOg wrote: 05/06/2026 10:08
drug_profi wrote: 05/06/2026 10:02 Ne valja ni što ne možeš uplatiti proizvoljan iznos, već samo iznos zaduženja.
Zar moze tako? Znam da za vodu I struju moze, I da se interno prati koliko si uplatio, ali nisam znao za toplane.
Može naravno. Ja počnem sa ovim majskim računom ići u preplatu i onda se sve porefena sa aprilskim gdje bude par maraka razlike tamo-vamo.
perfect_guy

#4037 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by perfect_guy »

tako radim otkako je aktivan ovaj režim ljeto/zima.
MirzaOg

#4038 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by MirzaOg »

A placanje vrstite preko banke ili direktno u toplanama?
VladaFBiH

#4039 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by VladaFBiH »

Pošto će i ovim našim stručLjacima uskoro slično pasti na pamet vrijedi pročitati:
https://www.index.hr/vijesti/clanak/raz ... ostalo_d_0
drug_profi

#4040 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by drug_profi »

MirzaOg wrote: 05/06/2026 15:14 A placanje vrstite preko banke ili direktno u toplanama?
Mobilnim bankarstvom. Prepisem sve sa racuna, osim iznosa.
perfect_guy

#4041 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by perfect_guy »

ili pod svrhu staviš svoju šifru korisnika
LeonardoAC

#4042 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by LeonardoAC »

drug_profi wrote: 05/06/2026 12:03
Može naravno. Ja počnem sa ovim majskim računom ići u preplatu i onda se sve porefena sa aprilskim gdje bude par maraka razlike tamo-vamo.
Ateista

#4043 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Ateista »

nepass1 wrote: 31/05/2026 07:07
Haris033 wrote: 30/05/2026 21:07

Upravo tako.

Hare kralju uvaljujes ljudima rijeci u usta. Ko je rekao da su toplane najjeftinije? Covjek kaze inverter je jeftiniji.
I stoji da je inverter najjeftiniji i ko kaze da nije laze, jednako kao sto laze onaj sto tvrdi da je inverter najbolji vid grijanja.
A za skandinavce stede ljudi, stede kao i ja. I tebi da nije do para radilo bi ti centralno, kurko bi ti ikad inverter kupio.
Problem je sto se postavlja kao da je jedini kriterij kvaliteta koliko je grijanje jako, a to nije bas realno i objektivno, bar ne za svakog.
Ima onih kojima je to jedino bitno, pa njima toplane jesu najbolje, ali ne svakom, nekom je bitnija fleksibilnost i mogucnost stimanja temperature, neko ne voli da mu je prevruce u stanu pa mu je grijanje toplana prejako i pretjerano, i nije ugodno.

Meni licno kad bih mogao ukinuti toplane, ne samo da bi mi bilo jeftinije nego bi mi bilo i ugodnije, jer bih nastimao temperaturu koja meni odgovara i kad mi odgovara.

Nisu inverteri jedini vid grijanja na struju, imaju i konvektori, da ne govorim o podnom grijanju koje je ubjedljivo najugodnija opcija jer je "objekat" koji grije znatno veci i temperatura se bolje rasporedi po prostoru, nema da je pretoplo uz radijator a hladnije u drugom dijelu prostorije, nema radijatora koji je vreo vec je sve onako blago toplo a prostor ugrijan, odozdo odakle najvise treba, toplota prirodno ide prema gore i pravi se prirodna cirkulacija i slicno. Ako cemo govoriti o tome sta je najbolje i najugodnije bez obzira na cijenu, onda bi vecini bilo podno grijanje, ne toplane.
Post Reply