A zar nije bolje instiktivno nagaziti kočnicu do poda i napraviti sebi prostor da se vratiš iza auta 1? Meni bi to bila logičnija reakcija i pri tome ne bih nikoga izgurao sa ceste.kakaljin wrote: ↑31/08/2022 17:11KLOC ti ugrozi zivot, ali kao sto mnogi ovdje kazu instiktivno se reaguje u teskim situacijamai bolje izgurati ovoga desno nego direktni sudar napraviti.
Jer si ti asa autom vec obisao tog KLOCA i trebas se samo vratiti ali KLOC ne zeli da popusti GAS da se vratis.
Puno vise vremena treba da se vratis iza KLOCA nego da ga izguras ako je bas veoma rizicno da ce te udariti direktno ovaj iz suprotnog pravca
Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Laplace
#40226 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
- kabal1337
#40227 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
@Laplace nema kod njih kocnice, jer u panici namotavaju desno jer bjeze u strahu.
Realno Ima sasvim dovoljno vremena, ipak je sleper dug, a vozilo je ~4.5 m. Kad mozes ubrzat, mozes se i brze usporit i vratit.
Opet, jako lose preticanje ako izazivas nesrecu a i mogucu nesrecu.
Realno Ima sasvim dovoljno vremena, ipak je sleper dug, a vozilo je ~4.5 m. Kad mozes ubrzat, mozes se i brze usporit i vratit.
Last edited by kabal1337 on 31/08/2022 21:17, edited 1 time in total.
- ZoomZoomKiwi
#40228 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Zavisi gdje se u tom trenutku nalaziš. Ukoliko sam prešao manje od dvije trećine auta kojeg pretičem uvijek ću se vratiti iza nj, ali ako sam već zagazio u onu posljednju trećinu, uvijek dam desni žmigavac i već lagano krenem prema desnoj traci, i svaki put mi se svako skloni. I niko ne pravi problem. A i onom odozgo blicnem i on u pravilu uvijek uspori. Na kraju krajeva, barem je M17 dovoljno širok da se mogu mimoići tri vozila, ako znaju naravno.
Naravno ove situacije su rijetke, ali su mi se desile nekoliko puta.
Bitan je bonton. Ne smetaj drugima, i možeš voziti i brzo i sporo. Nikad mi niko nije svirao ili nešto tako. Ne lijepim se za guzicu nikome, ali i kad pretičem ljudi me redovno puste da se vratim, zato što to sve možeš da uradiš na elegantan način bez imalo frke i agresije.
Bonton, u svemu, pa i za volanom.
Kao što nekoć rekoh, davno izumrla kategorija kod nas.
Naravno ove situacije su rijetke, ali su mi se desile nekoliko puta.
Bitan je bonton. Ne smetaj drugima, i možeš voziti i brzo i sporo. Nikad mi niko nije svirao ili nešto tako. Ne lijepim se za guzicu nikome, ali i kad pretičem ljudi me redovno puste da se vratim, zato što to sve možeš da uradiš na elegantan način bez imalo frke i agresije.
Bonton, u svemu, pa i za volanom.
Kao što nekoć rekoh, davno izumrla kategorija kod nas.
- Laplace
#40229 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Tačno. U nekoliko situacija sam vozaču koji pretiče pomogao da se vrati u desnu (iza mene) tako što sam naglo ubrzao jer sam procijenio da nema šanse da se ubaci ispred sve i da naglo zakočim i da mu je jedina šansa da mu otvorim prostor iza sebe. Jasno, to mogu zato što držim odstojanje. Par puta sam i kočio, nekad i naglo, češće pustim gas ili samo držim brzinu. Nema univerzalnog postupka.laserShow wrote: ↑31/08/2022 17:29Malo si kontradiktoran, ustvari duploPrvo, ako cemo zakonski, postoji ogranicenje, kako gornje, tako i donje. Sve dok neko vozi tim ogranicenjem, ne krsi zakon. Naravno, ako stvori kolonu, desni zmigavac, pusti druge i nastavi. Drugo, pricas o ogranicenju i kazes "vozim 10+ preko ogranicenja". Nema smisla
Ja sam fino rekao, ne ugrozavam nikoga, vozim u ogranicenju, a pri preticanju onaj ko to radi je odgovoran za sebe, ali i druge. Mora biti 100% siguran da moze obaviti preticanje bez da ugrozi ikoga. Sve drugo je šuplja priča.
Naravno da niko normalan, prvenstveno radi sebe, nece sudjelovati u toj opasnosti, ili ce stati na kocnicu, ili ce ubrzati (da ima i ubrzanje ko prati sta se desava). Ipak smatrati da je u bilo kakvoj obavezi onaj ko je pretican, osim da ne ubrzava, nema smisla. Glupa rasprava.
Ili si siguran da mozes preteci i to uradis na siguran nacin, ili ne pretices. Tako da nema tu price o onome što je pretečen.
Ono što treba shvatiti je da vozač koji uđe u nerezonsko preticanje vozača kog pretiče stavlja u izuzetno ružnu situaciju da ne zna kako reagovati ako dođe do opasnosti. To jest, ne može svako u tom trenutku izabrati najbolju opciju a radi se o djeliću sekunde. Tu i najiskusniji mogu reagovati katastrofalno pogrešno.
- Laplace
#40230 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ko još gleda lijevi žmigavac?kakaljin wrote: ↑31/08/2022 20:40A zasto nisi upalio lijevi zmigavac i krenuo za tim prvim.
Koliko se puta meni desilo da vidim da je tamo neko isred mene 5-6 auta krenuo da pretice i ja cekam hoce li jos neko krenuti i niko ne krece i ja krenem preticati a ima ispred mene jos auta. Sta ja tu mogu sto se neko necka hoce li krenuti ili ne kad je slobodno za preticanje.
Mora se tu brzo razmisljati, nema tu neckanja kada se vozi i kada se treba preticati.
A to da das gas i da ga ostavis u lijevoj jer ti nisi krenuo na vrijeme vec ovaj iza je na vrijeme krenuo je bezobrazno sa tvoje strane ako ces ga namjerno pokusati ostaviti da pogine ili napravi udes
Ja upalim lijevi žmigavac na vrijeme, u stvari dok smo još na punoj i najavim preticanje, vidno ubrzavam i taman da se prestrojim u lijevu kad vidim da lik iza pretiče jer nema živaca da čeka na svoj red.
Ili kod prestrojavanja obavezno preskaču preko pune iako sam na vrijeme signalizirao da se prestrojavam (čak i kad nemam drugog izbora jer se moja traka završava) jer neću da se porestrojavam preko pune nego čekam isprekidanu. ne, onaj iza mora odmah, čim mu je to fizički moguće.
- Laplace
#40231 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nije se iz suprotnog pravca kamion teleportirao iz paralelnog svemira pa da ti se tako odjednom pojavi. Ako se pojavio onda nisi dobro procijenio ili nisi dobro gledao.kakaljin wrote: ↑31/08/2022 20:57Da da treba nastaviti preticanje kada se pojavi vozili iz suprotnog pravca a kamion pored koji je dug a imas opciju ubaciti se iza tj izmedju slepera i auta a ovaj ti ne da da se ubacis a ako bi kocio trebalo bi ti duze vremena nego da skrenes desno u njega sta bi ti izabrao frontalni sudar ili izbjegavanja frontalnog sudara udarajuci u auto sa desne strane.
- Laplace
#40232 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Imam utisak da neki ne razlikuju "instiktivno" i "panično".kabal1337 wrote: ↑31/08/2022 21:16 @Laplace nema kod njih kocnice, jer u panici namotavaju desno jer bjeze u strahu.
-
kakaljin
#40233 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pa sreo sam i ja takvih, znas i sam da nije sve idealno, sve su ovo situacije koje se mogu desiti ali na zalost svi moramo voditi racuna i gledati i naprijed i nazad kad vozimo i kad se prirpemamo da preticemo i vozimo normalno. Svi znamo da ima budala.Laplace wrote: ↑31/08/2022 21:31Ko još gleda lijevi žmigavac?kakaljin wrote: ↑31/08/2022 20:40
A zasto nisi upalio lijevi zmigavac i krenuo za tim prvim.
Koliko se puta meni desilo da vidim da je tamo neko isred mene 5-6 auta krenuo da pretice i ja cekam hoce li jos neko krenuti i niko ne krece i ja krenem preticati a ima ispred mene jos auta. Sta ja tu mogu sto se neko necka hoce li krenuti ili ne kad je slobodno za preticanje.
Mora se tu brzo razmisljati, nema tu neckanja kada se vozi i kada se treba preticati.
A to da das gas i da ga ostavis u lijevoj jer ti nisi krenuo na vrijeme vec ovaj iza je na vrijeme krenuo je bezobrazno sa tvoje strane ako ces ga namjerno pokusati ostaviti da pogine ili napravi udes
Ja upalim lijevi žmigavac na vrijeme, u stvari dok smo još na punoj i najavim preticanje, vidno ubrzavam i taman da se prestrojim u lijevu kad vidim da lik iza pretiče jer nema živaca da čeka na svoj red.
Ili kod prestrojavanja obavezno preskaču preko pune iako sam na vrijeme signalizirao da se prestrojavam (čak i kad nemam drugog izbora jer se moja traka završava) jer neću da se porestrojavam preko pune nego čekam isprekidanu. ne, onaj iza mora odmah, čim mu je to fizički moguće.
-
ado_n
#40234 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
:Dozer wrote: ↑31/08/2022 17:56Kuda ti vozis majstore....? BiH?ado_n wrote: ↑31/08/2022 13:17
Što ne mogu te šuplje priče.
jedimo mjesto gdje možeš preticati"kloceve" koji,kako ti kažeš,idu 20-30 ispod ograničenja je autoput.
Ko to još ide 30 km na sat ako je npr.ograničenje 50,ili 50 ako je 70 ograničenje..
Ja vozim uvijek 10-20 preko ograničenja i klocevi ,baš kao i neki ovdje na forumu, me pretiču..jer ja sam njima i njihovim bijesnim autima prespor,
kloc se nabije iza tebe na metar,da može izguro bi te sa ceste,svira,klocovi uvijek negdje žure,kloc u tvoj svojoj glupavoj glavurini ne konta da i sa
bijesnim autom možeš normalno voziti
ko će čekati u koloni,jebo ti to,odoh ja u preticanje,taman da mrtvih bude..tipično razmišljanje jednog kloca
Pa ovdje vecina stalno vozi ispod ogranicenja, a onda oni koji voze po ogranicenju ili 10-20 brze njima izgledaju k'o divljaci i trkaci.
Elaborirali smo ovo vec X puta.
Npr. Po Sarajevu 90% vozaca cucla 45-50 na ogranicenju 60, na sta je i nastiman zeleni val na glavnoj dzadi, i tako stvaraju guzve svaki hebeni dan
Ili, Lasva-ulaz na AP. Ogranicenje 100, stpji znak mjesecima. Ali jok, klocevi vecinom ne prelaze 70-80.
Ima ovoga gomila.
P.S. "sarajlijice" su dosljaci, "sarajlije" starosjedioci.
Skidam kapu tebi za svaki tvoj post,tako i za ovaj
Već sam napisao da se izvinjavam ako ste ti i Ateista mislili na glavni grad.
Ne znam stvarno ali nešto puno nisam nailazio na takve osim možda stranaca ali onih pravih,ne onih naših gastarbajtera.
Ti pravi stranci znaju ga baš peglati ono striktno po ograničenju.
Njih puno i ne krivim jer se nalaze u stranoj zemlji gdje se drotovi baš na njih"namerače" i gledaju da ih kazne pri svakom malom prekršaju.
Te"naše" peglače što ga guslaju po 70 gdje je ograničenje 100 naravno da treba preticati, nema uopšte priče o tome.
Što se tiče priče o sarajlicama i sarajlijama,htio bih da ispričam šta mi se danas desilo sa komšijom.
Pošao ti komšo nakon dužeg vremena u glavni grad i šta bi..spucao ga neki"sarajlica" ili"sarajlija" pozadi.
Kaže lik,pu,mamu ih hebem sarajlijsku, što ti ga ja ikad više odem u tu kasabu.
Loša sreća, likovi o kojima pričamo ili nešto treće,ko će ga znati.
Ko zna,možda je naišao baš na nekoga kome je moj komšo bio sporać,guslać
Vozim po bih, nažalost
Last edited by ado_n on 31/08/2022 21:41, edited 1 time in total.
-
kakaljin
#40235 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pa ssve su to situacije koje moras odlucivati u sekundi sta i kako i svaka sitacija je na neki nacin razlicita. Kao sto kazem procjena i solidarnost svih u saobracaju i svi da prate desavanja puno manje nesreca bi bilo. Budala uvijek ima i svi moramo biti spremni da reagujemo na vrijeme ako se dese ne predvidjene sitaucije.Laplace wrote: ↑31/08/2022 21:32Nije se iz suprotnog pravca kamion teleportirao iz paralelnog svemira pa da ti se tako odjednom pojavi. Ako se pojavio onda nisi dobro procijenio ili nisi dobro gledao.kakaljin wrote: ↑31/08/2022 20:57
Da da treba nastaviti preticanje kada se pojavi vozili iz suprotnog pravca a kamion pored koji je dug a imas opciju ubaciti se iza tj izmedju slepera i auta a ovaj ti ne da da se ubacis a ako bi kocio trebalo bi ti duze vremena nego da skrenes desno u njega sta bi ti izabrao frontalni sudar ili izbjegavanja frontalnog sudara udarajuci u auto sa desne strane.
Mnei se znalo desiti isto tako ja vidim da nece na dobro nesto izaci i pripremim se i prikocim i sve a drugi uopste ne prati saobracaj i desilo se da ni kriv ni duzan izozove nesrecu jer nije pratio a da je pratio izbjegao bi je kao i ja, sva sreca pa je samo materijalna bila normalno stao sam i ja da vidim jeli sve u redu sa vozacima.
Najbitinije je da svaki vozac bude skoncentrisan kada vozi i da prati desavanja u saobracaju i da nekad propuste nekoga ko mozda nije u pravu po njihovom jer je lakse propustiti nego napraviti problem svima.
- Dozer
#40236 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ako nista drugo, bar je odlicno klasifikovao danasnje Sarajevo - prava pravcata kasaba, po svemu. Od mentalnog sklopa vecine danas, do ponasanja.ado_n wrote: ↑31/08/2022 21:37:Dozer wrote: ↑31/08/2022 17:56
Kuda ti vozis majstore....? BiH?
Pa ovdje vecina stalno vozi ispod ogranicenja, a onda oni koji voze po ogranicenju ili 10-20 brze njima izgledaju k'o divljaci i trkaci.
Elaborirali smo ovo vec X puta.
Npr. Po Sarajevu 90% vozaca cucla 45-50 na ogranicenju 60, na sta je i nastiman zeleni val na glavnoj dzadi, i tako stvaraju guzve svaki hebeni dan
Ili, Lasva-ulaz na AP. Ogranicenje 100, stpji znak mjesecima. Ali jok, klocevi vecinom ne prelaze 70-80.
Ima ovoga gomila.
P.S. "sarajlijice" su dosljaci, "sarajlije" starosjedioci.
Skidam kapu tebi za svaki tvoj post,tako i za ovaj![]()
Ne znam stvarno ali nešto puno nisam nailazio na takve osim možda stranaca ali onih pravih,ne onih naših gastarbajtera.
Njih puno i ne krivim jer se nalaze u stranoj zemlji gdje se drotovi baš na njih"namerače" i gledaju da ih kazne pri svakom malom prekršaju.
Te"naše" peglače što ga guslaju po 70 gdje je ograničenje 100 naravno da treba preticati, nema uopšte priče o tome.
Što se tiče priče o sarajlicama i sarajlijama,htio bih da ispričam šta mi se danas desilo sa komšijom.
Pošao ti komšo nakon dužeg vremena u glavni grad i šta bi..spucao ga neki"sarajlica" ili"sarajlija" pozadi.
Vozim po bih, nažalost
I mene danas kloc, kako ga drugacije nazvati, umalo ne pokupi kod Elektroprivrede. Ja s mosta i ukljucujem se desno na glavnu, u krajnju desnu, svoju traku logicno, i ubrzavam, a iz pravca Mercatora kloc mota lijevo, ali preko dvije trake i pravo u mene. Nanisanio je on prosirenje s desne strane, i po gasu, da sto prije presjece. Ni desnog zmigavca, ni da uspori jer sam ja vec u traci, nista.
Da ne bih s kolegicom, lijepo bih ga nalup'o na onom prosirenju. Nakav i30 Hyundai i balavi sminkercic u njemu, zavaljen do poda..... A takvi su mi najdrazi za (pre)vaspitvaanje
Last edited by Dozer on 31/08/2022 22:19, edited 3 times in total.
-
zdruzdjo
#40237 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Laplace wrote: ↑31/08/2022 20:46Ljudi previše gledaju američke akcione filmove sa takvim scenama, koje su totalno nerealne. Možda bi bilo bolje da pogledaju YouTube klipove sa nazivima tipa "Idiots on road" itsl. Tu bi možda vidjeli pokoju realnu situaciju koja nastave takvim kontaktom.vrbas1979 wrote: ↑31/08/2022 14:32
A jok ne dopire to do njih niti su pojedini ovdje sposobni razmišljali o tome. Ima ih ovdje nekolicina koji misle da hladno tako mogu zgurati auto sa boka u kanal ili rijeku i da će nastaviti nonšalantno voziti na more. Pri brzini od 80+ ako dođu u bilo kakav kontakt sa autom na boku svi idu nepovratno samljeveni u tri vražije. Pa i ta situacija sa kanjonima gdje postoji metalna ograda, gdje oni misle zgurati vozilo sa boka? Nema tu izgleda razmišljanja niti faktora koje si pobrojao. Ovo je taj mentalni sklop: ovi ispred smaraju sporom vožnjom, idem ja pa šta bude, a ako naleti neko iz suprotnog ja ću ovog sa boka izgurati jer mi nije napravio prostor i neokrznut ću dalje na more. Kakvi umovi.
Situacija je vrlo vrlo jednostavna i jasna: pri brzini od 80+ kmh bilo kakav kontakt sa vozilom sa boka i u momentu dok dolazi vozilo u susret će dovesti do teške saobraćajne nesreće, najmanje 2-3 vozila u udesu, mnogo invalida i mrtvih, mnogo materijalne štete i zatvorskih kazni.
Nemam sta gledati. Pretplacen sam na to
Evo ja sam ti naveo svoj sudar gdje sam u stotinkama morao da djelujem i od tri opcije sam izabrao onu koja je moju guzicu spasila teskih povreda ili smrti.
Znaci iskustvo napravi od covjeka da reaguje na najbolji nacin a ne na onaj koji ti je reaktivno instinktivan.
Cuj ovaj rece "instinktivno kocis ili bjezis desno.
izvini ali i kad na nogama stojim i neko me gura preko neke ivice i prijeti mi da cu pasti, ukoliko nemam mjesta, bogami cu ja njega gurnuti cim mi pridje.
E ja neretvu vidim kao veoma opasnu ivicu i vjeruj da cu "instinktivno" ili jako uhvatiti volan ili cu prilikom opasnijeg prilaska koji mi prijeti ja njega gurnuti.
Naravno da cu zakociti prije nego se nadjem u situaciji da moram da se guram ali samo i samo ako to mogu uraditi bas sigurno. ali rizikovati da me neko spuca u guzicu zato da bi neki krembil koji se malkice preracunao mogao da veselo nastavi svoj put dok ja iza njega ostanem sa autom u guzici, aaaa ne, nema sanse.
Zato kao sto navedoh, cim situacija na cesti zbog nekih kolona, kamiona, sporaca, nedrzanja odstojanja, previse nervoznih trkaca..... pocne da bude na rubu incidenata gdje ce se morati sjediti na rubu guzice grcevito drzeci volan, ma prva prilika desni zmigavac stajanje i protezanje gutljaj dva vode pauzica...itd. Zajebi volim i svoje zivce i svoju guzicu vise od onih par minuta sto cu izzgubiti.
- shbc
#40238 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Prostora je bilo dovoljno da jedno auto prestigne kamion. Ja i ovaj ispred mene cekamo novi pravac i priliku da ga prestignemo. Frajer iza mene koristi pravac da prestigne mene i tako dodje u situaciju da prije mene prestize kamion.kakaljin wrote: ↑31/08/2022 20:40A zasto nisi upalio lijevi zmigavac i krenuo za tim prvim.
O cemu ti pricas?
-
kakaljin
#40239 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pa u cemu je problem, ti nisi krenuo i cekao si slijedeci a ovaj iza je iskoristi slobodno i pretekao koliko moze i tako dosao ispred tebe.shbc wrote: ↑31/08/2022 22:37Prostora je bilo dovoljno da jedno auto prestigne kamion. Ja i ovaj ispred mene cekamo novi pravac i priliku da ga prestignemo. Frajer iza mene koristi pravac da prestigne mene i tako dodje u situaciju da prije mene prestize kamion.kakaljin wrote: ↑31/08/2022 20:40
A zasto nisi upalio lijevi zmigavac i krenuo za tim prvim.
O cemu ti pricas?
Da li je trebao cekati da se svi izredate po jedan na svaku priliku na isprekidanoj, pa on ako je deseti da ceka desetu sansu i da bude mozda prilika da pretekne.
Po tebi treba da ide redom po jedno auto da pretice kako su poredaini iza kamiona!!!
Pa kad bi se cekalo tako mnogi nebi stigli preteci od Capljine do Sarajeva vec bi cijelo vrijeme guslali iza kamiona.
Pa svako ceka priliku da pretekne makar jedno auto ispred sebe kad ima priliku.
To se razmislja u sekundi jer si fokusiran na saobracaj i voznju i odlucuje se u trenutku.
Ti cekaj niko tebi ne brani.
Mnogi nece cekati kad im se otvori prilika da sigurno mogu preteci nekoga ispred
-
mahalas505
#40240 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Kod tebe uvijek neko u autu kad se iskaze potreba za (pre)vaspitavanjem
Last edited by mahalas505 on 31/08/2022 23:17, edited 1 time in total.
-
mahalas505
#40241 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Da. Sto je problem sacekati? Zuri se negdje, mozda firma postavila da se mora voziti u prosjeku 105km/h na magistrali.
-
ado_n
#40242 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Strpati samo Sarajevo u taj naziv bi bilo malo sebično, pošto je sve to u pet deka, što se kaže.Dozer wrote: ↑31/08/2022 22:10Ako nista drugo, bar je odlicno klasifikovao danasnje Sarajevo - prava pravcata kasaba, po svemu. Od mentalnog sklopa vecine danas, do ponasanja.ado_n wrote: ↑31/08/2022 21:37
:
Skidam kapu tebi za svaki tvoj post,tako i za ovaj![]()
Vozim po bih, nažalost
I mene danas kloc, kako ga drugacije nazvati, umalo ne pokupi kod Elektroprivrede. Ja s mosta i ukljucujem se desno na glavnu, u krajnju desnu, svoju traku logicno, i ubrzavam, a iz pravca Mercatora kloc mota lijevo, ali preko dvije trake i pravo u mene. Nanisanio je on prosirenje s desne strane, i po gasu, da sto prije presjece. Ni desnog zmigavca, ni da uspori jer sam ja vec u traci, nista.
Da ne bih s kolegicom, lijepo bih ga nalup'o na onom prosirenju. Nakav i30 Hyundai i balavi sminkercic u njemu, zavaljen do poda..... A takvi su mi najdrazi za (pre)vaspitvaanje![]()
Ništa bolja situacija nije ni u gradu u kojem se ja nalazim i ja ga isto tako zovem kasabom.
Dižem kapu za to(pre) vaspitanje,ja gledam da se nekako izvučem najbezbolnije iz toga jer sa likovima takvog mentalnog sklopa,tog njihovog stava"boli qurac",nedostatka bilo kakvog osjećaja prema bilo kome osim sebe, nedostatka bilo kakvog samokritičkog razmišljanja, nedostatka države,smiješnih zakona i kazni za takve, ukratko svih tih stvari koje dovode do takvog njihovog ponašanja ne želim da imam bilo šta sa njima a pogotovo da ulazim u neke konfliktne situacije,osim naravno ako se osjetim ugroženo..
Na situaciju koja se tebi desila,ja se samo nasmijem, pošaljem ga u PM i produžim.
Ako se i desi nešto,zovnem policiju a ako ode nešto srati,e onda,zna se
- shbc
#40243 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
kakaljin wrote: ↑31/08/2022 22:44Pa u cemu je problem, ti nisi krenuo i cekao si slijedeci a ovaj iza je iskoristi slobodno i pretekao koliko moze i tako dosao ispred tebe.
Da li je trebao cekati da se svi izredate po jedan na svaku priliku na isprekidanoj, pa on ako je deseti da ceka desetu sansu i da bude mozda prilika da pretekne.
Po tebi treba da ide redom po jedno auto da pretice kako su poredaini iza kamiona!!!
Pa kad bi se cekalo tako mnogi nebi stigli preteci od Capljine do Sarajeva vec bi cijelo vrijeme guslali iza kamiona.
To se razmislja u sekundi jer si fokusiran na saobracaj i voznju i odlucuje se u trenutku.
Mnogi nece cekati kad im se otvori prilika da sigurno mogu preteci nekoga ispred
1. Gdje sam trebao krenuti? Za onim prvim pa da napravim sudar?
2. Da, naravno da treba cekati. Malo saobracajne kulture ti ne bi skodilo.
- vjeshalica
#40244 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Dzaba se raspravljate, svi ovi problemi su posljedica. To se od malih nogu podize na neredu, eno ima druga tema pojedini kritikolozi odobravaju razularenu djecu. Smijesno.
Podizu se nove generacije djece operisane od socijalne inteligencije u okviru prihvatljivog, i imas vec razularene munjare do 12 godine. Kasnije kad odraste ide teror svega oko sebe u vecim razmjerama, saobracaj i shvatanje istog su na repu dogadjaja.
Duboko i trajno promjenjene licnosti na stetu drustva.
Podizu se nove generacije djece operisane od socijalne inteligencije u okviru prihvatljivog, i imas vec razularene munjare do 12 godine. Kasnije kad odraste ide teror svega oko sebe u vecim razmjerama, saobracaj i shvatanje istog su na repu dogadjaja.
- ZoomZoomKiwi
#40245 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
E ovo je istina.vjeshalica wrote: ↑01/09/2022 07:53 Dzaba se raspravljate, svi ovi problemi su posljedica. To se od malih nogu podize na neredu, eno ima druga tema pojedini kritikolozi odobravaju razularenu djecu. Smijesno.
Podizu se nove generacije djece operisane od socijalne inteligencije u okviru prihvatljivog, i imas vec razularene munjare do 12 godine. Kasnije kad odraste ide teror svega oko sebe u vecim razmjerama, saobracaj i shvatanje istog su na repu dogadjaja.![]()
Totalno nenormalan obrazac ponašanja, već od malih nogu.
U školama je situacija katastrofalna. Totalno odsustvo kontrole nad djecom, odnosno totalno odsustvo poštovanja autoriteta starijeg i svih drugih društvenih i moralnih normi.
Naši ljudi imaju običaj da kritikuju zapad i izopačenost i loš odgoj djece, a kod nas odrastaju divljaci i majmuni koji ne shvataju osnovne društvene norme i bukvalno su odgojeni da misle da su sami na svijetu.
Sve se to na kraju preslika na individualne situacije, pa i na saobraćaj.
Nekad sam to zvao bezobrazlukom u kombinaciji sa glupošću, ali sada je to jednom riječju - samoživost. Stoka seljačka...
- Laplace
#40246 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Po ZOBS-u jeste trebao čekati. A šta treba raditi onaj prvi iza kamiona? Čekati da svi iza njega završe preticanje, naročito ovi živčani? Prvi iza kamiona čeka pravac i isprekidanu a peti krene preticati i kamion i četiri vozila na punoj i usred krivine.kakaljin wrote: ↑31/08/2022 22:44Pa u cemu je problem, ti nisi krenuo i cekao si slijedeci a ovaj iza je iskoristi slobodno i pretekao koliko moze i tako dosao ispred tebe.
-
kakaljin
#40247 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Po tebi ja trebam cekati tebe da se ti odlucis hoces li ili neces preticati a imas sve uslove da pretices.mahalas505 wrote: ↑31/08/2022 23:17Da. Sto je problem sacekati? Zuri se negdje, mozda firma postavila da se mora voziti u prosjeku 105km/h na magistrali.
To ti niko nece raditi jer ako nisi spreman odmah krenuti u preticanje kada ti je slobodna situacije jeste neko drugi.
-
kakaljin
#40248 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pa jeli taj sto je tebe pretekao napravio sudar.shbc wrote: ↑01/09/2022 07:52kakaljin wrote: ↑31/08/2022 22:44
Pa u cemu je problem, ti nisi krenuo i cekao si slijedeci a ovaj iza je iskoristi slobodno i pretekao koliko moze i tako dosao ispred tebe.
Mnogi nece cekati kad im se otvori prilika da sigurno mogu preteci nekoga ispred![]()
1. Gdje sam trebao krenuti? Za onim prvim pa da napravim sudar?
2. Da, naravno da treba cekati. Malo saobracajne kulture ti ne bi skodilo.
Sto bi te iko cekao ako si neodlucan i nisi spreman reagovati brzo kada dobijes priliku da sigurno preteknes.
Kada vozis trebas stalno biti koncentrisan na voznji i situacije u saobracaju i da reaghujes na vrijeme
- Dozer
#40249 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pa nije bas uvijek.mahalas505 wrote: ↑31/08/2022 23:08Kod tebe uvijek neko u autu kad se iskaze potreba za (pre)vaspitavanjem.
- kabal1337
#40250 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
@Hakiz de malo zakuhaj 
Last edited by kabal1337 on 01/09/2022 09:16, edited 1 time in total.