Gras all about

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
славянин

#4001 Re: Gras all about

Post by славянин »

dresdener78 wrote:
konektovan wrote:
Jesi li kupovao vodu ( flasiranu ) u centru Talina??? :mrgreen:

5 malki flasica.... :mrgreen:
Znam, cijene astronomske - bio sa kolegama na večeri, ništa posebno nisam onako naručio i 35 EUR je nestalo. Pivo 6,90, bezalkoholni kvas 5 EUR. Žao mi je bilo lokalnih Estonaca, cijene čak i u supermarketima su bile užasne, običan jogurt 1,10 EUR, kilo mesa 7-12 EUR, mrkva na pijaci 2 EUR kilo...
Skuplje nego u njemackoj izgleda.Doduse izgleda vi samo hAj end mjesta obilazite :D

Tallinn food and drink prices USD
Food type Price
Budget breakfast Many hotels include breakfast in the price, if not you can get cheap pancakes and other items nearby. 2.81 - 8.43
Budget lunch Sandwiches and dumpling-based meals are great local favorites for cheap. 3.93 - 9.55
Budget dinner Savory pancakes and hearty soups are among the better budget choices in the Old Town. 6.74 - 14.61
Beer (.5L) The local lagers can range greatly in price depending on where you go. 3.03 - 5.62
Vodka (shot) Some cheap local vodkas are popular ways to help things get out of hand. 1.46 - 3.37
Beer (.33L retail) Thanks to day-trippers from Helsinki, Tallinn has many cheap alcohol shops in the Old Town. 0.67 - 1.35
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#4002 Re: Gras all about

Post by konektovan »

Brate, najobicniji donercic je 5 eura, kod nekog lika it Bangladesa, eto flasa vode 5 maraka, i to su cijene u centru, starom gradu. Van centra je druga prica, u supermarketima su cijene kao i kod nas, cak neke stvari i jeftinije. Stari grad, centar cijene su astronomske.
Najjeftinije bilo hraniti se u Mcdonaldsu, a i on je poskup u poredjenju sa nasim..
славянин

#4003 Re: Gras all about

Post by славянин »

konektovan wrote:Brate, najobicniji donercic je 5 eura, kod nekog lika it Bangladesa, eto flasa vode 5 maraka, i to su cijene u centru, starom gradu. Van centra je druga prica, u supermarketima su cijene kao i kod nas, cak neke stvari i jeftinije. Stari grad, centar cijene su astronomske.
Najjeftinije bilo hraniti se u Mcdonaldsu, a i on je poskup u poredjenju sa nasim..
Pa idi na carsiju i jedi u restoranu (ne ne mislim na cevape) popij pivo i slicno pa ces viditi razliku izmedju mjesta gdje se deru turisti i mjesta gdje lokalci kupuju i slicno..
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#4004 Re: Gras all about

Post by konektovan »

славянин wrote:
konektovan wrote:Brate, najobicniji donercic je 5 eura, kod nekog lika it Bangladesa, eto flasa vode 5 maraka, i to su cijene u centru, starom gradu. Van centra je druga prica, u supermarketima su cijene kao i kod nas, cak neke stvari i jeftinije. Stari grad, centar cijene su astronomske.
Pa idi na carsiju i jedi u restoranu (ne ne mislim na cevape) popij pivo i slicno pa ces viditi razliku izmedju mjesta gdje se deru turisti i mjesta gdje lokalci kupuju i slicno..
Kod njih je ta razlika još izrazenija nego kod nas. U starom gradu, ima dosta turista, u stvari vecina su, pa su cijene prilagodjene njihovim novcanicima.
Taxi im je tskodjer dosta skuplji. Gradski prevoz nisam koristio, a koliko sam upratio, imaju poprilicno moderna vozila, od trolejbusa, autobusa i tramvaja..
trolejbus1921

#4005 Re: Gras all about

Post by trolejbus1921 »

by dresdener78 » 30/04/2019 22:40

konektovan wrote:

Znam, cijene astronomske - bio sa kolegama na večeri, ništa posebno nisam onako naručio i 35 EUR je nestalo. Pivo 6,90, bezalkoholni kvas 5 EUR. Žao mi je bilo lokalnih Estonaca, cijene čak i u supermarketima su bile užasne, običan jogurt 1,10 EUR, kilo mesa 7-12 EUR, mrkva na pijaci 2 EUR kilo...
@dresdener78 prvo da te pohvalim za knjigu kupio sam je nedavno-odlicna je..
A vezano za cijene u Rimu je voda bila 7km.A kornet sa nakim sljokicama i prelivom 10km.
.Recimo u Italiji je zeljeznicki prevoz tip-top.
Jedino su me busevi u rimu malo razocarali fakat neudobni bez tapacirunga.To su oni noviji iveco-irisbus od privatnika roma attac.Mislim da javni prevoznik ima niskopodne ili LE starije ivece ali to nezz njih nisam probao.A kad ulazis u privatnika isto kao u druge buseve do prije nekoliko dana nisam ni skontao da su to privatni busev.Buseve vecinom ta roma atac odrzava.Evo to busa samo u njemu sam se vozio od buseva.
Image
A metro odlican brz tacan i pouzdan ali ima guzvi.Takodjer u Rimu imaju trole one starije solaris na baterije,u njima sam se vozio ali davne 2012.U Napulju 90min metro kosta 1,6 eura i ima stanica Toledo duboka 50m to je fakat prelijepo.
A trenitalia odlicni brzi tacni i udobni vozovi.
trolejbus1921

#4006 Re: Gras all about

Post by trolejbus1921 »

Prijedlog
Da juznu trans. naprave 2+2 ili 3+3 sa trakom rezervisanom za trole.
Ne bi problem prestavljalo jer ako su trole efikasne mnogo vise bi raje njima islo i samim tim manje auta.
A skratilo bi se putovanje.
Papaka kooji bi uletali bi bilo ali 5-6 na citavoj cesti ali to problem nebi predstavljaalo.Samo drakonski kaznjavat i tih 5-6 bi nestalo. :bih: :bih: :bih
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#4007 Re: Gras all about

Post by mk ultra »

Imaju u rimu i niskopodne mercedese

Image

I koliko se sjecam bilo ih je i sa trolama gore, naravno bez funkcije
Rim jeste skup, al ima i skuplje u italiji :mrgreen:
trolejbus1921

#4008 Re: Gras all about

Post by trolejbus1921 »

Mercedese nisam vidjao.Ovakve mecke samo zglob voze za Vogoscu a ima i cts ovqkve zglob CNG(vozaci se zale da su pretromi).U Tuzli imaju takve samo CNG.A trole su toppp ulaze u centar i spuste motke.Mi bi trebali ovakvee samo novu verziju dobiti(to je onih20 novih).A te trole kad sam se prvi put vozio u gradu su niskopodni bili samo 4-5 grasovih neoplana starijih od grcke( izAustrije nisam se vozio nikad u njima)to su oni sto se muljalo oko godista njihovih.A u Rimu imaju kneeling trole.Cudio sam se sto se spuste na stanici vise nego snijegu u maju.
Image

A inace sta mislite o ideju BUS LANE(preciznije trola lane ahahh) da ide juznom trans.
man_464

#4009 Re: Gras all about

Post by man_464 »

geralt wrote:
man_464 wrote:53 KM.
0.83 KM na dan
:?
Izvinjavam se, ispustio sam jednu osmicu.

53 /60 je 0.883.
славянин

#4010 Re: Gras all about

Post by славянин »

man_464 wrote:
geralt wrote:
man_464 wrote:53 KM.
0.83 KM na dan
:?
Izvinjavam se, ispustio sam jednu osmicu.

53 /60 je 0.883.
Po gregorijanskom kalendaru mjesec dana ima 30 dana a ne 60 . Ne znam kako je po tvom budzetskom kalendaru ?

Mjesečna radnička 53 KM - A zona.
Mišo_Kovač

#4011 Re: Gras all about

Post by Mišo_Kovač »

Broji matematičar dva smjera dnevno garant :P
vjesticanametli

#4012 Re: Gras all about

Post by vjesticanametli »

konektovan wrote:
dresdener78 wrote:Pozdrav svima,
bio sad par dana zbog posla u Tallinnu u Estoniji pa da nešto kratko navedem:

Naime, nedavno se u medijima ogromno digla prašina kako je gradski prevoz u Tallinnu BESPLATAN.

Dakle: Za posjetioce grada, turiste, ne-građane NIJE NIŠTA BESPLATNO i ustvari nije niti bilo nekako kroz reklamu direktno u Tallinnu najavljivano da je prevoz besplatan. Naime, on jeste besplatan samo za "ovlaštene" kategorije, jedna od njih jesu svi građani Tallinna dakle općine Tallinn koji tamo imaju registriran trajni boravak. Svi ostali koji putuju svakodnevno na posao iz drugih regija Estonije, isto kao turisti i posjetioci, plaćaju karte.

U gradu je bio i vrlo jak automobilski saobraćaj, dakle nije se meni činilo da bi "besplatan" gradski prevoz nekako uticao na smanjenje broja automobila.

Evo malo informacija o cijenama karata, dnevna 3 EUR, trodnevna 5 EUR uz karticu Smartcard za koju se u trafici plaćao zalog od 2 EUR (ako vratite karticu dobijete 2 EUR nazad), mjesečna radnička 23 EUR. Teta u prodavnici / trafici napuni plastičnu karticu Smartcard željenom vrstom karte, i - za razliku od beogradskog Busplusa - ova je počela da važi tek od trenutka prvog korištenja, ne od trenutka prodaje kao u Beogradu.

Jednokratna kod vozača bez presjedanja 2 EUR (!!!), pa su još i imali jednokratnu QR kartu koja se može kupiti samo putem mobitela / interneta pa isprintati, jedini automat za ovu kartu sam vidio na aerodromu kod tramvajske okretnice.

Sa karticom Smartcard putnici moraju uvijek da se "prijave" kada ulaze u vozilo na nekom od brojnih narandžastih skenera kartica.
Kazna je bila 40 EUR, u tramvajima su informacije o tarifi itd. navedene na estonskom, ruskom i engleskom jeziku.

https://www.tallinn.ee/eng/pilet/Ticket-prices

Za turiste ovo rješenje nije bilo ništa ekstra, do sada smatram apsolutnim vrhom plaćanje karata koji sam doživio u poljskom gradu Wroclaw gdje je dovoljna samo banking kartica kojom možete u bilo kojem vozilu kupiti jednokratnu, vremensku, dnevnu, trodnevnu, i to za više osoba!!!!

U Londonu sam u januaru koristio opet banking karticu (MasterCard), za mene kao solo turistu je bilo okej, u autobus samo na ulazu, u metrou na ulazu isto kao izlazu da se otvori rampa, a oni garantuju kako će vama skinuti sa računa MAKS cijenu dnevne karte, dakle vi možete da putujete deset puta dnevno i nećete plaćati deset jednokratnih putovanja što bi bilo puno skuplje. PROBLEM je bio u tome da sa jednom banking karticom može putovati samo jedna osoba, dakle porodični izlet itd. već zahtijeva klasične turistične karte. Mada generalno London NIJE grad za izlet sa manjom djecom.

@dresdner hajd pls malo o talinu pisi na onoj temi gdje ste isli kako vam je bilo na pf umjet zivljenja....u planu mi je riga i talin :) hvala
Bullet Tooth Tony

#4013 Re: Gras all about

Post by Bullet Tooth Tony »

trolejbus1921 wrote:
A inace sta mislite o ideju BUS LANE(preciznije trola lane ahahh) da ide juznom trans.
Kakav ba BUS LANE , eno vam sina pukla ne mogu ljudi na posao ...

btw u Sarajevu bi BUS LANE bila, nista drugo, nego jos jedna traka za vozace
dresdener78

#4014 Re: Gras all about

Post by dresdener78 »

trolejbus1921 wrote: @dresdener78 prvo da te pohvalim za knjigu kupio sam je nedavno-odlicna je..
Hvala najljepša na pozitivnoj ocjeni!!! :)

vjesticanametli wrote: @dresdner hajd pls malo o talinu pisi na onoj temi gdje ste isli kako vam je bilo na pf umjet zivljenja....u planu mi je riga i talin :) hvala
Okej, ali pridržaću se i gradskog prevoza da ne kršimo (ekstremno) pravila foruma:

Estonija isto kao Latvija jesu zanimljive time što jesu skoro komplet ravne bez većih brda i planina, sa velikim površinama šuma i vrlo rijetkim naseljenjem. I zbog tog razloga, npr. latvijski partizani su uspijevali da se bore protiv sovjetskih vlasti još negdje u sredini pedesetih godina.
Sasvim drugačiji tip krajolika i terena nego naša BiH. Ali puno čiste prirode, onako već skandinavskog tipa, vrlo hladne tamne zime, uglavnom kišovita ljeta, puno jezera i močvara. Meni su ti prazni netaknuti prostori - gdje možete na predivnim morskim plažama šetati satima apsolutno sami - vrlo fascinantni.

Ljudi jesu općenito vrlo hladniji i zatvoreniji od stanovnika južne ili srednje Evrope - osim ruske manjine. Ako tamo negdje čujete uzvike i svađu i kako neko galami većinom je u to upetljan neko iz ove manjine. Nakon dva tri dana boravka jeste sposobni da razlikujete etničke Ruse i Latvijce po ponašanju, fiziognomiji itd. Sami Estonci i Latvijci jesu vrlo distancirani, pristojni ali baš introvertni i tihi. Osim kada se pjeva, narodne pjesme iz prošlih stoljeća jesu latvijska strast broj jedan. Stekao sam dojam da posebno Latvijci žive u nekoj vrsti posttraumatskog sindroma i tuge jer sovjetska vlast ih je bukvalno istrebljivala... a danas situacija nije ništa bolja, privatizerski profiteri i "demokratski" političari su Latviju shebali toliko da narod odlazi "trbuhom za kruhom" i mali latvijski narod je izgubio u zadnjem periodu oko 20 posto populacije jer su ljudi iselili u bijeli svijet.

Jezik: Za nas Slavene jesu latvijski i posebno estonski jezik totalno "vanzemaljski", estonski je najbliži finskome, latvijski pripada grupi baltskih jezika i meni zvuči simpatično. Komunikacija je moguća na engleskom, teoretski i na ruskom, ali posebno Estonci često reagiraju vrlo neljubazno ako čovjek počinje da sa njima odmah priča ruski. Jednostavno odbijaju takvu komunikaciju. Mada sam saznao jednu paradoksalnu stvar da mnogi etnički Estonci i Latvijci koriste za međusobnu komunikaciju ruski jezik, ukoliko ne govore engleski. Ja uspijevam sa pitanjem na engleskom govori li drugi čovjek engleski, ako ne, onda uz izvinjenje mu ponudim da znam i malo ruski, većinom to ljubazno prihvate kao "spas".

Željeznički saobraćaj unutar ovih država (ET + LV) isto kao međusobno je vrlo reduciran, električni vozovi voze samo u glavnim gradovima i obližnjim regijama dok ostale pruge jesu bez kontaktne mreže i voze dizel lokomotive. Željeznica kao takva je nakon raspada Sovjetskog saveza vrlo izgubila značaj, puno sporednih lokalnih pruga je ukinuto, ne postoje niti "međunarodni" putnički vozovi iz Tallinna u Rigu itd., tu se mora autobusima / autom / avionom. U Estoniji sam vidio vrlo moderne prigradske vozove švicarskog proizvođača Stadler, u Latviji još voze "sovjetske" klasike iz lokalne fabrike "RVR" koje u jednoj varijanti možete i dan danas vidjeti na linijama Beovoza u Beogradu.
Željeznica u tim državama radi na "ruskom" kolosijeku 1520 mm dakle šine su za 85 mm šire od evropskog standarda. I vagoni znatno širi za više od pola metra zbog većeg "ruskog" gabarita. Već par godina se puno priča o projektu Rail Baltica koji bi trebao povezati Tallinn, Rigu, Kaunas / Vilnius sa Varšavom te Berlinom vozovima na evropskom kolosijeku u brzinama od 200-300 km za sat. Izgradnja bi bila dosta jednostavna zbog rijetkog naseljenja i jednostavnog terena, ali nažalost, uglavnom se priča...

Tallinn je ustvari grad gdje se sve znamenitosti mogu posjetiti pjehe, stari centar grada na malom brdu iznad mora je na listi UNESCO. Lijepi su pogledi iz nekih crkvenih tornjeva (bez lifta) i sa ruba starog grada, uopće je super i šetnja tim starim ulicama gdje kao da je vrijeme zaustavljeno. Samo cijene jesu baš paprene i odmah vas vrate u savremenu realnost. Nažalost sam većinu vremena u Tallinnu proveo na jednoj konferenciji pa nisam imao dovoljno vremena da vidim više, to mi je u planu.

Gradski prevoz u Tallinnu jeste onda "besplatan" za jedan broj ovlaštenih kategorija, inaće ne-stanovnici Tallinna plaćaju. U gradu voze tramvaji na neobičnom kolosijeku od 1067 mm i na ulicama se vide zglobni čehoslovački tramvaji (isti kao u Zagrebu ili Beogradu) te 20 modernih trodijelnih španskih tramvaja marke CAF. Autobuski prevoz se odvija na desetinama linija koje idu i daleko van samog grada Tallinna, kao što sam primjetio ima više prevoznika ali opet jedna zajednička tarifa i u svim vozilima isti narandžasti skeneri karata. Trolejbusi su moderni niskospodni ali postoje pritisci da se "zbog efikasnosti" ukinu, nedavno je jedna duža trolejbuska linija opet ukinuta, i prema mojim informacijama je do šefa trolejbuskog sektora stigla policija jer fakat više nije bilo moguće zatvarati oči pred činjenicom da isti vozi izuzetno skup automobil kategorije "Porše" jer onako stizali su mu kovertići od autobuskog lobija...

Riga je najveći grad baltskih zemalja, moj vrlo omiljeni grad sa predivnim starim jezgrom i prelijepim kvartovima iz kraja 19. vijeka u stilu "bečke" secesije. Sa druge strane, ima i siromašnih predgrađa sa drvenim poluraspadnutim kućicama tipa "ruska sela" ili kvartova sa neodržavanim betonskim neboderima. Riga leži na rijeci Daugava koja tu dostiže razmjera Dunava u Beogradu, lokalni mornar mi je rekao da dubina rijeke dostiže oko 15-20 metara pa kod samog centra vidite parkirane goleme trajektne brodove. U Rigi ima puno raznih muzičkih festivala, muzeja, vrlo zanimljiva je tržnica napravljena od hangara za proizvodnju zračnih brodova Cepelina. Nedaleko Rige ima primorski gradić Jurmala gdje opet posebno u ljetnom periodu ima puno kulture. Ja sad planiram vidjeti nacionalni park Gauja, oko sat vremena vozom iz Rige, sa starim tvrđavama Krimulda i Turaida. Ako ste u Rigi, MORATE probati lokalnu čokoladu marke LAIMA, nema nikakve veze sa euroshitom tipa Milka itd. Famozno. Cijene jesu općenito opet malo veće ali rekao bi ne toliko visoke kao u Estoniji. Jeftinja mogućnost da negdje jedete u restoranu je lanac restorana koji se zove LIDO, tipa "bufet", gdje obično možete na tacnu ponijeti šta god želite i na kraju plaćate na blagajni. OPREZ, latvijsko pivo je većinom ukusno ali sadrži puno više alkohola nego naše pive.

Gradski prevoz u Rigi sastoji od tramvaja, tu ima najmodernijih Škodinih vozila (i navodno solidne korupcije od strane Škode), te starijih čehoslovačkih tramvaja. Trolejbuski vozni park je KOMPLETNO moderan, niskospodna tiha vozila, autobuski prevoz osim rijetkih iznimaka isto.
Zanimljivo što sam saznao, u devedesetim se tamošnji "GRAS" suočavao sa tolikim problemima da su na par godina ponovo uveli konduktere. U jednom starijem autobusu sam vidio čudnu metalnu konstrukciju sa visokom stolicom, upravo ona je nekad služila kondukteru. Zanimljivo je da većina trolejbuskih linija ima puno češće intervale (i po 5-6 minuta) nego tramvaji, tramvajske linije često voze samo dvaput za sat ili čak nekoliko puta dnevno za transport radnika u fabrike kad se mijenjaju smjene.

Karte za gradski prevoz u Rigi jesu, svakako, APSURDNO skupe. Karta kod vozača košta 2 EUR bez presjedanja, na kioscima se može kupiti karta za 1 sat putovanja sa presjedanjem za 2,30 EUR. U Rigi je već korištenje gradskog prevoza potrebno ako želite da vidite nešto više od strogog centra jer grad ima oko 700 hiljadu stanovnika i udaljenosti jesu dijelom baš velike. Dnevna košta 5 EUR, trodnevna 10 EUR, mjesečna radnička 40 EUR. Plate jesu u Latviji puno bliže onim balkanskim nego skandinavskim. Posebno penzije od 150-200 eur nisu nikakva rijetkost. Opet ima bezbroj ovlaštenih kategorija, stanovnici Rige kao takvi imaju puno jeftinje karte, i npr. studenti plaćaju samo 16 EUR mjesečno.Ipak je grad stvarno preplavljen automobilima jer je velikom broju ljudi brže i jeftinje voziti automobil nego koristiti gradski prevoz. Karte jesu malo komične, za turiste i povremene korisnike se prodaju žute kartonske karte sa ugrađenim čipom (istim kao na nekoj skupljoj robi u supermarketu), i na karti ustvari nigdje ne piše o tipu karte itd., to morate zapamtiti tokom kupovine. Karte se moraju validirati na skenerima svaki put kada ulazite u vozilo. Za turiste nije onako najugodnije jer morate tražiti kiosk (u nedjelju ujutro sve zatvoreno), ili prodavnicu tamošnjeg "GRAS-a", npr. kod autobuske stanice. U vozilima se prodaju samo one skupe za 2 eurića, i automate za karte su ugradili samo u par najnovijih tramvaja i na par najvažnijih stajališta npr. kod aerodroma. Dakle ovo nebi baš volio vidjeti u Sarajevu.

E nadam se da se nisam puno udaljio sa teme i da sam odgovorio u skladu sa željama :)
vjesticanametli

#4015 Re: Gras all about

Post by vjesticanametli »

:thumbup: hvala prijatelju svaka cast....e te plaze i meni su fascinantne
Oprostite na ot :-?
elk

#4016 Re: Gras all about

Post by elk »

odlicna prica o talinu :)
tempuser

#4017 Re: Gras all about

Post by tempuser »

Nesto se nageo...
Image
holowey

#4018 Re: Gras all about

Post by holowey »

brzo uletio u krivinu :D
Tesla Edison

#4019 Re: Gras all about

Post by Tesla Edison »

tempuser wrote:Nesto se nageo...
Image
Jel se prevrnuo? NIJE
Jel ispravan? JESTE
Jel legalni prijevoznik na legalnoj liniji sa legalnim tipom vozila i legalnim redom vožnje? JESTE

I šta je problem???
scarface32

#4020 Re: Gras all about

Post by scarface32 »

TESLA_EDISON wrote:
Image
Jel se prevrnuo? NIJE
Jel ispravan? JESTE
Jel legalni prijevoznik na legalnoj liniji sa legalnim tipom vozila i legalnim redom vožnje? JESTE

I šta je problem???
Ovo tebi ispravno? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Tesla Edison

#4021 Re: Gras all about

Post by Tesla Edison »

scarface32 wrote:
TESLA_EDISON wrote:
Image
Jel se prevrnuo? NIJE
Jel ispravan? JESTE

I šta je problem???
Ovo tebi ispravno? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ukoliko uredno preveze putnike od tačke A do tačke B onda je isti savršeno ispravan.
scarface32

#4022 Re: Gras all about

Post by scarface32 »

jarane ne pisi vise,provaljujes se. Jesi li ti cuo za tehnicki pregled vozila? Znaci moze i sa golim gumama bez sare prevoziti putnike? A i takvih sam grasovih buseva vidjao.I oni su tehnicki ispravni za tebe?
tempuser

#4023 Re: Gras all about

Post by tempuser »

TESLA_EDISON wrote:
Image
Jel se prevrnuo? NIJE
Jel ispravan? JESTE

I šta je problem???
Osim sto nije ispravan nikakih drugih problema nema!
tempuser

#4024 Re: Gras all about

Post by tempuser »

TESLA_EDISON wrote: Ukoliko uredno preveze putnike od tačke A do tačke B onda je isti savršeno ispravan.
Putnike i zapreznim kolima uredno prevesti od A do B, vjerovatno je to sigurnije od ovog sepeta!
Logovan

#4025 Re: Gras all about

Post by Logovan »

Dobar je ovaj Tesla, zna nasmijati, viceve puca k'o veliki.
Post Reply