trolejbus1921 wrote:
@dresdener78 prvo da te pohvalim za knjigu kupio sam je nedavno-odlicna je..
Hvala najljepša na pozitivnoj ocjeni!!!
vjesticanametli wrote:
@dresdner hajd pls malo o talinu pisi na onoj temi gdje ste isli kako vam je bilo na pf umjet zivljenja....u planu mi je riga i talin

hvala
Okej, ali pridržaću se i gradskog prevoza da ne kršimo (ekstremno) pravila foruma:
Estonija isto kao Latvija jesu zanimljive time što jesu skoro komplet ravne bez većih brda i planina, sa velikim površinama šuma i vrlo rijetkim naseljenjem. I zbog tog razloga, npr. latvijski partizani su uspijevali da se bore protiv sovjetskih vlasti još negdje u sredini pedesetih godina.
Sasvim drugačiji tip krajolika i terena nego naša BiH. Ali puno čiste prirode, onako već skandinavskog tipa, vrlo hladne tamne zime, uglavnom kišovita ljeta, puno jezera i močvara. Meni su ti prazni netaknuti prostori - gdje možete na predivnim morskim plažama šetati satima apsolutno sami - vrlo fascinantni.
Ljudi jesu općenito vrlo hladniji i zatvoreniji od stanovnika južne ili srednje Evrope - osim ruske manjine. Ako tamo negdje čujete uzvike i svađu i kako neko galami većinom je u to upetljan neko iz ove manjine. Nakon dva tri dana boravka jeste sposobni da razlikujete etničke Ruse i Latvijce po ponašanju, fiziognomiji itd. Sami Estonci i Latvijci jesu vrlo distancirani, pristojni ali baš introvertni i tihi. Osim kada se pjeva, narodne pjesme iz prošlih stoljeća jesu latvijska strast broj jedan. Stekao sam dojam da posebno Latvijci žive u nekoj vrsti posttraumatskog sindroma i tuge jer sovjetska vlast ih je bukvalno istrebljivala... a danas situacija nije ništa bolja, privatizerski profiteri i "demokratski" političari su Latviju shebali toliko da narod odlazi "trbuhom za kruhom" i mali latvijski narod je izgubio u zadnjem periodu oko 20 posto populacije jer su ljudi iselili u bijeli svijet.
Jezik: Za nas Slavene jesu latvijski i posebno estonski jezik totalno "vanzemaljski", estonski je najbliži finskome, latvijski pripada grupi baltskih jezika i meni zvuči simpatično. Komunikacija je moguća na engleskom, teoretski i na ruskom, ali posebno Estonci često reagiraju vrlo neljubazno ako čovjek počinje da sa njima odmah priča ruski. Jednostavno odbijaju takvu komunikaciju. Mada sam saznao jednu paradoksalnu stvar da mnogi etnički Estonci i Latvijci koriste za međusobnu komunikaciju ruski jezik, ukoliko ne govore engleski. Ja uspijevam sa pitanjem na engleskom govori li drugi čovjek engleski, ako ne, onda uz izvinjenje mu ponudim da znam i malo ruski, većinom to ljubazno prihvate kao "spas".
Željeznički saobraćaj unutar ovih država (ET + LV) isto kao međusobno je vrlo reduciran, električni vozovi voze samo u glavnim gradovima i obližnjim regijama dok ostale pruge jesu bez kontaktne mreže i voze dizel lokomotive. Željeznica kao takva je nakon raspada Sovjetskog saveza vrlo izgubila značaj, puno sporednih lokalnih pruga je ukinuto, ne postoje niti "međunarodni" putnički vozovi iz Tallinna u Rigu itd., tu se mora autobusima / autom / avionom. U Estoniji sam vidio vrlo moderne prigradske vozove švicarskog proizvođača Stadler, u Latviji još voze "sovjetske" klasike iz lokalne fabrike "RVR" koje u jednoj varijanti možete i dan danas vidjeti na linijama Beovoza u Beogradu.
Željeznica u tim državama radi na "ruskom" kolosijeku 1520 mm dakle šine su za 85 mm šire od evropskog standarda. I vagoni znatno širi za više od pola metra zbog većeg "ruskog" gabarita. Već par godina se puno priča o projektu Rail Baltica koji bi trebao povezati Tallinn, Rigu, Kaunas / Vilnius sa Varšavom te Berlinom vozovima na evropskom kolosijeku u brzinama od 200-300 km za sat. Izgradnja bi bila dosta jednostavna zbog rijetkog naseljenja i jednostavnog terena, ali nažalost, uglavnom se priča...
Tallinn je ustvari grad gdje se sve znamenitosti mogu posjetiti pjehe, stari centar grada na malom brdu iznad mora je na listi UNESCO. Lijepi su pogledi iz nekih crkvenih tornjeva (bez lifta) i sa ruba starog grada, uopće je super i šetnja tim starim ulicama gdje kao da je vrijeme zaustavljeno. Samo cijene jesu baš paprene i odmah vas vrate u savremenu realnost. Nažalost sam većinu vremena u Tallinnu proveo na jednoj konferenciji pa nisam imao dovoljno vremena da vidim više, to mi je u planu.
Gradski prevoz u Tallinnu jeste onda "besplatan" za jedan broj ovlaštenih kategorija, inaće ne-stanovnici Tallinna plaćaju. U gradu voze tramvaji na neobičnom kolosijeku od 1067 mm i na ulicama se vide zglobni čehoslovački tramvaji (isti kao u Zagrebu ili Beogradu) te 20 modernih trodijelnih španskih tramvaja marke CAF. Autobuski prevoz se odvija na desetinama linija koje idu i daleko van samog grada Tallinna, kao što sam primjetio ima više prevoznika ali opet jedna zajednička tarifa i u svim vozilima isti narandžasti skeneri karata. Trolejbusi su moderni niskospodni ali postoje pritisci da se "zbog efikasnosti" ukinu, nedavno je jedna duža trolejbuska linija opet ukinuta, i prema mojim informacijama je do šefa trolejbuskog sektora stigla policija jer fakat više nije bilo moguće zatvarati oči pred činjenicom da isti vozi izuzetno skup automobil kategorije "Porše" jer onako stizali su mu kovertići od autobuskog lobija...
Riga je najveći grad baltskih zemalja, moj vrlo omiljeni grad sa predivnim starim jezgrom i prelijepim kvartovima iz kraja 19. vijeka u stilu "bečke" secesije. Sa druge strane, ima i siromašnih predgrađa sa drvenim poluraspadnutim kućicama tipa "ruska sela" ili kvartova sa neodržavanim betonskim neboderima. Riga leži na rijeci Daugava koja tu dostiže razmjera Dunava u Beogradu, lokalni mornar mi je rekao da dubina rijeke dostiže oko 15-20 metara pa kod samog centra vidite parkirane goleme trajektne brodove. U Rigi ima puno raznih muzičkih festivala, muzeja, vrlo zanimljiva je tržnica napravljena od hangara za proizvodnju zračnih brodova Cepelina. Nedaleko Rige ima primorski gradić Jurmala gdje opet posebno u ljetnom periodu ima puno kulture. Ja sad planiram vidjeti nacionalni park Gauja, oko sat vremena vozom iz Rige, sa starim tvrđavama Krimulda i Turaida. Ako ste u Rigi, MORATE probati lokalnu čokoladu marke LAIMA, nema nikakve veze sa euroshitom tipa Milka itd. Famozno. Cijene jesu općenito opet malo veće ali rekao bi ne toliko visoke kao u Estoniji. Jeftinja mogućnost da negdje jedete u restoranu je lanac restorana koji se zove LIDO, tipa "bufet", gdje obično možete na tacnu ponijeti šta god želite i na kraju plaćate na blagajni. OPREZ, latvijsko pivo je većinom ukusno ali sadrži puno više alkohola nego naše pive.
Gradski prevoz u Rigi sastoji od tramvaja, tu ima najmodernijih Škodinih vozila (i navodno solidne korupcije od strane Škode), te starijih čehoslovačkih tramvaja. Trolejbuski vozni park je KOMPLETNO moderan, niskospodna tiha vozila, autobuski prevoz osim rijetkih iznimaka isto.
Zanimljivo što sam saznao, u devedesetim se tamošnji "GRAS" suočavao sa tolikim problemima da su na par godina ponovo uveli konduktere. U jednom starijem autobusu sam vidio čudnu metalnu konstrukciju sa visokom stolicom, upravo ona je nekad služila kondukteru. Zanimljivo je da većina trolejbuskih linija ima puno češće intervale (i po 5-6 minuta) nego tramvaji, tramvajske linije često voze samo dvaput za sat ili čak nekoliko puta dnevno za transport radnika u fabrike kad se mijenjaju smjene.
Karte za gradski prevoz u Rigi jesu, svakako, APSURDNO skupe. Karta kod vozača košta 2 EUR bez presjedanja, na kioscima se može kupiti karta za 1 sat putovanja sa presjedanjem za 2,30 EUR. U Rigi je već korištenje gradskog prevoza potrebno ako želite da vidite nešto više od strogog centra jer grad ima oko 700 hiljadu stanovnika i udaljenosti jesu dijelom baš velike. Dnevna košta 5 EUR, trodnevna 10 EUR, mjesečna radnička 40 EUR. Plate jesu u Latviji puno bliže onim balkanskim nego skandinavskim. Posebno penzije od 150-200 eur nisu nikakva rijetkost. Opet ima bezbroj ovlaštenih kategorija, stanovnici Rige kao takvi imaju puno jeftinje karte, i npr. studenti plaćaju samo 16 EUR mjesečno.Ipak je grad stvarno preplavljen automobilima jer je velikom broju ljudi brže i jeftinje voziti automobil nego koristiti gradski prevoz. Karte jesu malo komične, za turiste i povremene korisnike se prodaju žute kartonske karte sa ugrađenim čipom (istim kao na nekoj skupljoj robi u supermarketu), i na karti ustvari nigdje ne piše o tipu karte itd., to morate zapamtiti tokom kupovine. Karte se moraju validirati na skenerima svaki put kada ulazite u vozilo. Za turiste nije onako najugodnije jer morate tražiti kiosk (u nedjelju ujutro sve zatvoreno), ili prodavnicu tamošnjeg "GRAS-a", npr. kod autobuske stanice. U vozilima se prodaju samo one skupe za 2 eurića, i automate za karte su ugradili samo u par najnovijih tramvaja i na par najvažnijih stajališta npr. kod aerodroma. Dakle ovo nebi baš volio vidjeti u Sarajevu.
E nadam se da se nisam puno udaljio sa teme i da sam odgovorio u skladu sa željama