Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
kerima1

#4001 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Eno ga već sada mašala neda se, trga se...
Ja nikad nisam imala posla sa ovako tankim sadnicama pa sam sva u strahu od gubitka jer mi je stalo do ovih vrsta.Jesam li dobro uradila,ostavila sam samo ona dva listica,sve ostalo utrpala u zemlju? :cry: :cry:
Imam onaj sirni shery pa ga mislim na selu sijatia,ali direkt sjeme u zemlju cu staviti,ber pravljenja rasade.Kazu on je otporan na plemenjacu.
Ratarka

#4002 Re: Bášča

Post by Ratarka »

kerima1 wrote:
sour cherry wrote:
Srce moje slatko ja sam ti bila ucenik kod Mu"mina i nekih hrvatica,sad ja idem fol uporedo sa njima. :-D
MashaAllah,ja ću za tobom dok se još obučim. :-D
Samo pitaj,ako ti je vec mrsko citati ispocetka temu.Od Mu"mina sam naucila nikad ne ulaziti medju paradajz dok su mokra zemlja i sadnice sve dok se dobro ne osuse.Izmlatis ih dok prolazis,a biljka ioanko osjetljiva na vlagu.Hajde sad ti nastavi Mumine da poducimo seku Shery glavnim pravilima.
a ja sam naucila da se sto dublje pikira jer bude jaci korjenov sistem... :)
Ratarka

#4003 Re: Bášča

Post by Ratarka »

kerima1 wrote:
Ratarka wrote:
kerima1 wrote:Zovi nas u berbu graska da ti pomognemo. :lol: :lol:
Ja danas pikirala moje dajzeke(tepam im sta cu to su moji ljubomci od povrca)
sad ja hocu sliku pikiranih :)
Ne stavljaju mi se slike,ejr kad god stavim niko nista na moje slike. :sad: :cry:
casna rijec, cim stavis ja cu svaki listic da analiziram :dance:
kerima1

#4004 Re: Bášča

Post by kerima1 »

casna rijec, cim stavis ja cu svaki listic da analiziram
Ne sumnjaaam moja Ratarko,zato ce tebi ici u inbox :wink: :bih:
Ne meRem jako,drugi dan ok :wink: :D
safran

#4005 Re: Bášča

Post by safran »

bizet wrote: aj moja safran doci ce i ti pravi vikendasi i bice vam lakse....dok se fino ponasaju i ne remete vas mir ne tjeraj ih, ako kad sta imas da im bacis da pojedu ti baci, sevap je, pogotovo kuje dok doje mlade ili dok su skotne.....ne moras ti sebi uzeti za obavezu da ih sve prehranjujes, koliko mozes i kad mozes, ni Bog ni narod te ne duze da ucinis vise od tog
Ama Bizet ovo se otelo kontroli. Imamo već Šaru koji čuva ovce koje su u našoj staji, pa se onda pojavila Ceca - ono štene iz decembarskog legla što je Šaro spasio od smrzavanja - ona nije ničija pa je u stvari naša. I čim dođemo pojavi se Mala koja uošte nije mala - veliki ovčar. E, to su nam tri rezidentna. Ova kuja se nedavno pojavila. Pored hrane koju nosim od kuće (više se ni pileća kožica ne baca), skupljam ja na poslu višak hljeba, skuplja muž ..... ali ne možemo sve. A ona te onako gleda ..... :sad:
Ratarka

#4006 Re: Bášča

Post by Ratarka »

safran wrote:
bizet wrote: aj moja safran doci ce i ti pravi vikendasi i bice vam lakse....dok se fino ponasaju i ne remete vas mir ne tjeraj ih, ako kad sta imas da im bacis da pojedu ti baci, sevap je, pogotovo kuje dok doje mlade ili dok su skotne.....ne moras ti sebi uzeti za obavezu da ih sve prehranjujes, koliko mozes i kad mozes, ni Bog ni narod te ne duze da ucinis vise od tog
Ama Bizet ovo se otelo kontroli. Imamo već Šaru koji čuva ovce koje su u našoj staji, pa se onda pojavila Ceca - ono štene iz decembarskog legla što je Šaro spasio od smrzavanja - ona nije ničija pa je u stvari naša. I čim dođemo pojavi se Mala koja uošte nije mala - veliki ovčar. E, to su nam tri rezidentna. Ova kuja se nedavno pojavila. Pored hrane koju nosim od kuće (više se ni pileća kožica ne baca), skupljam ja na poslu višak hljeba, skuplja muž ..... ali ne možemo sve. A ona te onako gleda ..... :sad:
iako se ne obracas meni moram.... ne primaj nove rezidente. ljude ne poznajem, ali pse znam, oni ne odlaze. nosi im hranu koliko mozes negdje drugo, sto dalje od sebe, ili ces uskoro imati nepozvanu odgajivacnicu raznih....
sorry, ali moras da ih odbijes, osim ako si spremna da njegujes cijeli azil. pas je daleko vise od "porcije hrane", ali to nije tema pa necu dalje. iako je tesko (a znam o cemu pricam) pokusaj ipak da ih odmaknes od sebe, radi sebe i radi njih, onda ce traziti i na drugim mjestima ovo sto imaju kod tebe...
Ratarka

#4007 Re: Bášča

Post by Ratarka »

Mu'min wrote:Šta mislite da li će od ovoga šta biti? :-D

Image

Jedina 2 sjemena proklila. Na kraju sam ovo manje bacio i ostavio samo ovo duže sa slike.
To je paradajz samo za info.
ja bih ostavila ovaj manji ako bih morala da biram, ali posto nisam mjerodavna onda nema ni veze ;-)
CvjetnaOaza

#4008 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Mene nema 2 dana i sad mi trebalo 1/2 sata da pročitam propuštenu i to u ove kasne sate.
Safran i ja bi ti savjetovala da malo pripaziš s tim. Tako je bilo i kod mog svekra. Svaki pas koji se je zaustavio pored kuće bio je nahranjen, problem je što više nisu htjeli otići, pa je na kraju imao (nisu htjeli otići) 4 psa i 11 mačaka....katastrofa.
Fino je to i sevap, ali se vremenom kupovalo mlijeko za mačke......elem nećeš ti to vremenom moći kontrolisati.
Kod mene je paradajz koji sam prvi pikirala već prilično ojačao, ne ureklo se.
CvjetnaOaza

#4009 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Mumine i ja bi ostavila ovaj manji paradajz. Jedan list tog većeg je počeo da se suši, a to nije dobar znak.
Koja je to sorta, pa ti ne ide?
bizet

#4010 Re: Bášča

Post by bizet »

@safran,

svako ima svoja iskustva sa psima...ja prolaznike nikada ne hranim u svom dvoristu, to mi je pravilo br. 1. koje cesto prekrsim kad se radi o malisanima...i ne hranim ih redovito, sem ako nije neko izbacio tek okoceno, ili ako je skotna kuja ili tek okocena, tad im je od mene 1 obrok na dan, a za ostalo neka se snalaze
ti skupljas pilecu kozicu...hej, pa to je poslastica :)
ja dajem dehidriranu hranu (bobe)...nje uvijek imam jer je to drugi obrok mojim psima...sad friska pileca kozica ili suhe bobe?...mogu vidjeti dilemu :)...poenta je da se kod mene nijedan pas nije zadrzao vise od par dana i to u blizini kuce

ali ti vec hranis 3 psa i to je trostruki sevap, rekoh ti da hranis koliko mozes i imas, ti vec to radis :) :thumbup:
Mu'min

#4011 Re: Bášča

Post by Mu'min »

safran wrote:pa se onda pojavila Ceca - ono štene iz decembarskog legla što je Šaro spasio od smrzavanja
Imali gdje Arkana? :lol: :lol: :lol:
Halali nisamo mogo da stisnem da ne napišem. :lol: :lol:
Mu'min

#4012 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Ratarka wrote:ja bih ostavila ovaj manji ako bih morala da biram, ali posto nisam mjerodavna onda nema ni veze ;-)
Na slici si ne vidi al onaj manji nema 2. lista. :)
I kao 2. onaj duži već je počeo fomirati 2. listove koje čekamo za pikiranje. Oni su važni. ;)
A drugi (ako sam pošten) sam greškom uhelaćio dok sam pikirao tako da sam ga bacio. Helem i onako trebam sa 1 sadnicu te sorte.
Mu'min

#4013 Re: Bášča

Post by Mu'min »

CvjetnaOaza wrote:Mumine i ja bi ostavila ovaj manji paradajz. Jedan list tog većeg je počeo da se suši, a to nije dobar znak.
Vidi ćemo kasnije da li je odluka bila pravilna. :)
Sorta: Isis Candy
armin_jocker

#4014 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

zna li neko gdje se u sarajevu moye kupiti dobar sjemenski krompir, a da to nije agrikom, poljooprema, ima li neka domaca sorta da se kupi?
CvjetnaOaza

#4015 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Mu'min wrote:
CvjetnaOaza wrote:Mumine i ja bi ostavila ovaj manji paradajz. Jedan list tog većeg je počeo da se suši, a to nije dobar znak.
Vidi ćemo kasnije da li je odluka bila pravilna. :)
Sorta: Isis Candy
Nažalost taj nemam. Mislila sam ako je neka sorta koju ja imam da ti pošaljem.
Mu'min

#4016 Re: Bášča

Post by Mu'min »

CvjetnaOaza wrote:Nažalost taj nemam. Mislila sam ako je neka sorta koju ja imam da ti pošaljem.
Ma imam još nešto sjemena samo ne želim više se ubadati sa sijanjem. Što je niklo niklo je.
Za ovu sortu i onako sam planirao samo 1 sadnicu tako da sam kvotu ispunio i idemo dalje. :)
Gledam sada planirao sam 90 komada u 2013, a evo sada već prešlo 100 (na oko 105 sadnica paradajza završilo). :)
hrastov žižak

#4017 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

šta mislite ljudi da li mi je rano krastavice i tikvice posijat u rasadnik koji sam napravio od jednog starog prozora i ukopao u zemlju? to je neki mini staklenik. Čitam da im treba večernja temperatura od 19 c, a nekako mi se čini da teško može baš tolik oda se zagrije.
Mu'min

#4018 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Žižak mi smo prošle godine 9.aprila sijali.
Ove godine još nisam ništa. :cry:
Ratarka

#4019 Re: Bášča

Post by Ratarka »

mumin ce me sada "prebit"... sve sam izbacila na balkon, ukljucuci feferone, sunce je danas ipak bilo prejako, pa su vrhovi listica malo zaplatili :(
hoce li to prezivjeti?
lady_di

#4020 Re: Bášča

Post by lady_di »

Mu'min wrote:
lady_di wrote:
Selam lady_di i ostali
alejkumu selam, pade mi kamen sa srca :-D

Sad sam pročitala sve što ste napisali a što nisam stigla posljednjih dana, a najviše se divim Ratarkinom grašku, respect!

U Agricomu sam 31.03. kupila sjemena mrkve, peršuna, blitve, tikvica, buranije,nekog cvijeća :oops: i jednu kesicu novosadskog jabučara, jer sam čitajući ovu temu jako poželjela da i ja posijem paradjz, što sam i učinila to isto veče u neku posudicu od kolača. To što je niklo liči po izgledu na ove Muminove paradajziće, samo još tanje.Sinoć sam neke pikirala, ali oni tako žalosno izgledaju, da je to čudo jedno.Međutim tješi me da do 15-og maja ima još mjesec dana i možda se oporave jer bih voljela i njih posaditi. Danas kad sam došla s posla prvo sam u sobu ušla da vidim jesu li porasli :lol: Slikala sam mobitelom dok su bili u gužvi, a i pikirane, nadam se da će preživjeti da ih slikam i kad porastu.Sad moram naučiti kako postaviti sliku na forum,ali to hoću sama jer ne mogu da trpim zadirkivanje moje djece i njihovo čuđenje da sam se baš radi ove teme registrovala.
E da, i divim se Ratarki kako je u stanu uspjela onoliku šumu posijati, ja sam cijelu zbrku napravila sinoć dok sam prepikirala, neke sam i bacila jer sam ih oštetila, nikako mi nije uspijevalo da ih zatrpam do ona dva listića :lol: (samo dva listića-znam da ste rekli četiri najmanje, ali ja nemam vremena)

Oprostite na ovako dugom postu
lady_di

#4021 Re: Bášča

Post by lady_di »

Zaboravila sam napisati da sam taj dan vođena vašim iskustvima kupila i zemlju za rasad Poltgrond, veliku vreću za 18 KM, na zaprepaštenje mog sina koji me pitao šta će mi to, ja kažem, pa za rasad :lol: :lol:

Ne znam koje ću sjeme krastavaca kupiti, ne volim one duge zelene, a kornišoni mi izgledaju presitno.
Nisam još ni krompir kupila, bilo je puno sorti a nisam zapisala koja meni treba, mada bih i ja voljela kao i Armin nekog domaćeg sjemenskog naći.
kerima1

#4022 Re: Bášča

Post by kerima1 »

jer sam čitajući ovu temu jako poželjela da i ja posijem paradjz
Dobro dosla u klub zarazenih paradajzoljubacaImageDraga moja kako se mi tek mucmo,sve smo gori iz godine u godinu i to se samo povecava broj sadnica i sorti. :-D
CvjetnaOaza

#4023 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Ratarka wrote:mumin ce me sada "prebit"... sve sam izbacila na balkon, ukljucuci feferone, sunce je danas ipak bilo prejako, pa su vrhovi listica malo zaplatili :(
hoce li to prezivjeti?
Ratarka moj mali plastenik je samo pola dana na suncu, ali sam ga već prekrila zaštitnom folijom, upravo da ne sprži sadnice. Vrata su cijeli dan otvorena i obavezno po betonu (u mene su 2/3 betonske loče) prospem vode radi vlažnosti. Bez obzira kakav je plastenik on se brzo zagrije i mlade biljke se ispod najlona jednostavno sprže.
CvjetnaOaza

#4024 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

hrastov žižak wrote:šta mislite ljudi da li mi je rano krastavice i tikvice posijat u rasadnik koji sam napravio od jednog starog prozora i ukopao u zemlju? to je neki mini staklenik. Čitam da im treba večernja temperatura od 19 c, a nekako mi se čini da teško može baš tolik oda se zagrije.
Možeš ih posijati, vjerovatno će ti relativno brzo i nići, ali šta ćeš s njima kat ti narastu i postane gusto...a do sredine maja ih ne možeš saditi vani. One su ipak preosjetljive na hladnoću.
lady_di

#4025 Re: Bášča

Post by lady_di »

kerima1 wrote:
jer sam čitajući ovu temu jako poželjela da i ja posijem paradjz
Dobro dosla u klub zarazenih paradajzoljubacaImageDraga moja kako se mi tek mucmo,sve smo gori iz godine u godinu i to se samo povecava broj sadnica i sorti. :-D
HA,HA evo i ja se smijem draga Kerima, ali vjeruj mi ti bi se još više smijala da me poznaješ, naročito u prethodnim godinama, ali što rekla moja djeca sad sam se "zadala" :lol: :lol:
A broj sorti je sad za mene mislena imenica, da mi je da mi koja sadnica uspije :lol: :lol:

Mogli bi otvorit i temu "Klub zaraženih paradajzoljubaca" :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Post Reply