kao što reče c.s.lewis za isusa: "luđak, lažov ili bog". kod muhameda je izbor suženvatrogasac wrote:Misliš li da je Muhammed a.s. bio lud
Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- harač
#4001 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
-
Bujrum majstore
#4002 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
KraljE!!!zlokruhovic wrote:Vidim priča se o pojmu antiteizam u kak to je neštoi negativno jer vernici misle da je osim ateizma i antiteizam takođe religija.![]()
Prvi antieteista je Christopher Hitchens koji je sam sebe tako nazvao posle rušenja tornjeva u New Yorku , a ja se vodim njegovim objašnjenjima po tome pitanju pa i sam sebe isto nazivam(antiteista).
Kako postoji antifašizam , tako postoji i antiteizam , jer se protiv tiranskih ideologija treba boriti.
Za mene monoteizam nije nikakva duhovna priča , jer koga briga za konteplacije,žmurenja,klečanja i govorenjea"mmmmm..." dok opseda neki zamišljeni duh pojedince?!
I mene opsedaju duhovi i verovatno konaktiram sa njima , al' nikome o tome ne pričam jer mi je neprijatno s'obziorm da će ljudi pomisliti da sam lud.![]()
Poenta je u ideološkoj matrici tzv.duhovnosti , a to je hriščanstvo i islam.
Sama koncepcija monoteizma je neprihvatljiva i jako loša , pa sam zato protiv nje i uvereni antiteista kao što sam i uvereni antifašista.
- MJAU - da
#4003 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
@vatrogasac - Da i to vrlo, vrlo često. Grižnja savjest mi je uvijek prisutna, ali ono non-stop, zato valjda nastojim da puža ne zgazim, a kamo li čovjeku zlo da načinim.
Last edited by MJAU - da on 06/09/2014 13:20, edited 1 time in total.
-
Cerebrum
#4004 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ja nemam griznje savjesti. Je li to lose ?
- MJAU - da
#4005 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ne mora značiti.Cerebrum wrote:Ja nemam griznje savjesti. Je li to lose ?
-
Bujrum majstore
#4006 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ako nisi zglajzo i mislis da radis kako treba, all good.Cerebrum wrote:Ja nemam griznje savjesti. Je li to lose ?
- vatrogasac
#4007 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Jedan od ateističkih svetaca je to mogao reći samo iz zavidnosti.harač wrote:kao što reče c.s.lewis za isusa: "luđak, lažov ili bog". kod muhameda je izbor suženvatrogasac wrote:Misliš li da je Muhammed a.s. bio lud
Reci: “Utičem se Gospodaru svitanja
Od zla onoga što On stvara,
I od zla mrkle noći kada razastre tmine,
I od zla smutljivca kada smutnju sije,
I od zla zavidljivca kad zavist ne krije!”
-
m_l
#4008 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Savrsen nije, jer je nomoguce, kao i svaki drugi covjek. Nema griznje savjesti, hm.Bujrum majstore wrote:Ako nisi zglajzo i mislis da radis kako treba, all good.Cerebrum wrote:Ja nemam griznje savjesti. Je li to lose ?
Savjest je, upravo, korektor kojeg nam je dragi Bog ugradio da bismo znali sta je dobro a sta ne, bili ateisti ili vjernici.
- Leo_alfa
#4009 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Metafora?vatrogasac wrote: I od zla mrkle noći kada razastre tmine,
-
Bujrum majstore
#4010 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Najvolim kad stalno citirate nesta.vatrogasac wrote:Jedan od ateističkih svetaca je to mogao reći samo iz zavidnosti.harač wrote:kao što reče c.s.lewis za isusa: "luđak, lažov ili bog". kod muhameda je izbor suženvatrogasac wrote:Misliš li da je Muhammed a.s. bio ludToga je bilo i u vrijeme Muhammeda a.s. ili čak i danas o čemu i Bog govori razdvajajući tri etape u misiji poslanstva. Neznanje, širenje smutnje i zavist zbog neuspjeha onih koji se bore protiv Božije riječi.
Reci: “Utičem se Gospodaru svitanja
Od zla onoga što On stvara,
I od zla mrkle noći kada razastre tmine,
I od zla smutljivca kada smutnju sije,
I od zla zavidljivca kad zavist ne krije!”
-
Bujrum majstore
#4011 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
I kako onda imas masovne ubice koji se nikad nisu pokajali niti shvatili da su uradili pogresno?m_l wrote:Savrsen nije, jer je nomoguce, kao i svaki drugi covjek. Nema griznje savjesti, hm.Bujrum majstore wrote:Ako nisi zglajzo i mislis da radis kako treba, all good.Cerebrum wrote:Ja nemam griznje savjesti. Je li to lose ?
Savjest je, upravo, korektor kojeg nam je dragi Bog ugradio da bismo znali sta je dobro a sta ne, bili ateisti ili vjernici.
Njima nije ugradjivao, neki limited edition?
Naravno da niko nije savrsen, nisi vidjela "Ako" na pocetku moje recenice.
Last edited by Bujrum majstore on 06/09/2014 13:34, edited 1 time in total.
-
Cerebrum
#4012 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Nemoguce ?m_l wrote:Savrsen nije, jer je nomoguce, kao i svaki drugi covjek. Nema griznje savjesti, hm.Bujrum majstore wrote:Ako nisi zglajzo i mislis da radis kako treba, all good.Cerebrum wrote:Ja nemam griznje savjesti. Je li to lose ?
-
m_l
#4013 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
A, ti savrsen. Eh, izvini. 
- vatrogasac
#4014 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Non-stop se krećem među ljudima i znam da većina ima nešto poraditi na sebi. Ni reis ne može reći da nema nešto što ne može bolje u poslovima nas muslimana. Svaki namaz u toku dana je vrsta čiščenja, a ramazanski post generalka kada znamo da nema uticaja šejtana nego je svako zlo ono što je vremenom postalo dio nas.MJAU - da wrote:@vatrogasac - Da i to vrlo, vrlo često. Grižnja savjest mi je uvijek prisutna, ali ono non-stop, zato valjda nastojim da puža ne zgazim, a kamo li čovjeku zlo da načinim.
- vatrogasac
#4015 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Da....metafora za džahilijet.Leo_alfa wrote:Metafora?vatrogasac wrote: I od zla mrkle noći kada razastre tmine,
- MJAU - da
#4016 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
vatrogasac wrote:Non-stop se krećem među ljudima i znam da većina ima nešto poraditi na sebi. Ni reis ne može reći da nema nešto što ne može bolje u poslovima nas muslimana. Svaki namaz u toku dana je vrsta čiščenja, a ramazanski post generalka kada znamo da nema uticaja šejtana nego je svako zlo ono što je vremenom postalo dio nas.MJAU - da wrote:@vatrogasac - Da i to vrlo, vrlo često. Grižnja savjest mi je uvijek prisutna, ali ono non-stop, zato valjda nastojim da puža ne zgazim, a kamo li čovjeku zlo da načinim.
Čuj, većina, svi ljjudi paša moj, trebaju raditi na sebi do kraja života. A reis je muđeu prvim koji trebaju krenuti od sebe.
ne bojim ja Boga, nego jednostavno osjećam kad nešto ne valja i tre korigovati pod hitno. Meni namaz ne treba, jer isti namaz koristi samo meni (egoistično, kao i post), prema tome, ne stoji ti ovo.
-
Bujrum majstore
#4017 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
+1MJAU - da wrote:vatrogasac wrote:Non-stop se krećem među ljudima i znam da većina ima nešto poraditi na sebi. Ni reis ne može reći da nema nešto što ne može bolje u poslovima nas muslimana. Svaki namaz u toku dana je vrsta čiščenja, a ramazanski post generalka kada znamo da nema uticaja šejtana nego je svako zlo ono što je vremenom postalo dio nas.MJAU - da wrote:@vatrogasac - Da i to vrlo, vrlo često. Grižnja savjest mi je uvijek prisutna, ali ono non-stop, zato valjda nastojim da puža ne zgazim, a kamo li čovjeku zlo da načinim.
Čuj, većina, svi ljjudi paša moj, trebaju raditi na sebi do kraja života. A reis je muđeu prvim koji trebaju krenuti od sebe.
ne bojim ja Boga, nego jednostavno osjećam kad nešto ne valja i tre korigovati pod hitno. Meni namaz ne treba, jer isti namaz koristi samo meni (egoistično, kao i post), prema tome, ne stoji ti ovo.
- S4mpion
#4018 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
O čemu, o istresanju?MJAU - da wrote:hajde Šampione, ja fkt bih voljela da pročitam tvoje mišljenje o tome.S4mpion wrote: Ma ne bojim se, samo mi se ne sluša tvoje istresanje.
- MJAU - da
#4019 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ja obećavam da se neću istersati, časna pionirska. Samo nemoj mi o klanju životinja, to me boli, dakle, držimo se striktno pitanja.
- zlokruhovic
#4020 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Za braću od tetke i duhovnost strina i ujaka iz pustinje ti nemam šta reći.vatrogasac wrote:Što ovo nisi napisao na početku priče nego nam mjesecima bez veze trošiš vrijeme.zlokruhovic wrote: I mene opsedaju duhovi i verovatno konaktiram sa njima , al' nikome o tome ne pričam jer mi je neprijatno s'obziorm da će ljudi pomisliti da sam lud.![]()
![]()
![]()
![]()
Misliš li da je Muhammed a.s. bio lud kao što je pričao njegov amidža Abdul-Uzza koji ni sam nije vjerovao u tu svoju priču zato što je poznavao bratića nego mu trebala kao propaganda protiv islama?
Pitaj Solženjicina šta je sve preživio od ideologije koja je imala ateistički ili antiteistički atribut. Možeš i Orwela. Kineze poslije kineske kulturne revolucije baš i ne možeš. Haman nije ništa preživjelo. Ostali o tome da pričaju samo oni koji su zlo činili. To me sve i dalje ne čini slabijim antifašistom od tebe.zlokruhovic wrote: Sama koncepcija monoteizma je neprihvatljiva i jako loša , pa sam zato protiv nje i uvereni antiteista kao što sam i uvereni antifašista.
Opet kao pripadnik jedne bolesne ideologije moraš po oprobanom obrascu drugom stavljati etiketu takođe neke ideologije jer samo na taj način možeš "odbraniti" svoju ideologiju.
Komuniste fašiste i monoteiste je jedna majka rodila , tako da ne znam o čemu pričaš jer to što je Staljin bio ateista je kao kad hrišćanin postane musliman ili musliman postane hrišćanin , sjaši murta da uzjaše kurta.
Jasam antiteista,antifašista,antikomunista,....hoću reći da sam uvek "anti" gde je dogmatika osnova mogućeg društvenog uređenja.
Sve bez racionalnog promšljanja i racionalne demokratske rasprave je za mene neprihvatljivo.
- S4mpion
#4021 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pa koje je pitanje, to te pitah?MJAU - da wrote:Ja obećavam da se neću istersati, časna pionirska. Samo nemoj mi o klanju životinja, to me boli, dakle, držimo se striktno pitanja.
- vatrogasac
#4022 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Vlast je veliko iskušenje. Vidiš šta sve sada ljudi rade u predizbornoj kampanji. Imaš to u seriji o hazreti Omeru. Omer je zbog toga bio jedan od najsiromašnijih ljudi u zemljama kojima je vladao.....Arabija, Perzija, Vizantija, Egipat.MJAU - da wrote:vatrogasac wrote:Non-stop se krećem među ljudima i znam da većina ima nešto poraditi na sebi. Ni reis ne može reći da nema nešto što ne može bolje u poslovima nas muslimana. Svaki namaz u toku dana je vrsta čiščenja, a ramazanski post generalka kada znamo da nema uticaja šejtana nego je svako zlo ono što je vremenom postalo dio nas.MJAU - da wrote:@vatrogasac - Da i to vrlo, vrlo često. Grižnja savjest mi je uvijek prisutna, ali ono non-stop, zato valjda nastojim da puža ne zgazim, a kamo li čovjeku zlo da načinim.
Ako ja sebe promijenim na bolje koristeći za to razne tehnike i metode da li će poslije i drugima biti bolje jer svi mi reflektujemo svoje lijepo i svoje ružno na okruženje? Najplastičniji primjer je neurotičara koji baca 'vrući krompir' drugome.
Puno priče je malo rada pa odoh nešto korisno uraditi danas.
- MJAU - da
#4023 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
@vatrogasac, koristi ti svoje tehnike i metode, a ja svoje i mirna Bosna. 
- MJAU - da
#4024 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
@Šamipon - "@sampione hajmo malo o strahu od strasnog suda."
- S4mpion
#4025 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
OK, šta te tačno zanima?MJAU - da wrote:@Šamipon - "@sampione hajmo malo o strahu od strasnog suda."