jeza u ledja wrote:-LIBERO- wrote:
Itekako postoji,zivimo je upravo. Neki vise i intezivnije u najrigridnijem obliku te podvale,a neki manje uocljivije (na prvi pogled samo)..al' sustina je ista.
Onda ti ne znas sta znaci pojam diktatura.
Itekako znam...
Diktatura je naziv za oblik vladavine u kome se sva vlast nalazi u rukama jednog čovjeka ili manje grupe ljudi te koja nije ograničena nikakvim institucionalnim okvirima kao što su ustav, zakoni ili običaji.
Sa prvim dijelom recenice sve slicnosti sa sadasnjim poretkom su itekako prepoznatljive i na djelu.
A ovo podvuceno..e tu smo kod mog spominjanja,u prijasnjim postovima, diktatura u rukavicama,tj. vjesto provucena kroz ustavne klauzule,smanjivanje licnih sloboda pod plastom borbe za sigurnost i stabilnost,razni amandmani i dodatci na postojece zakone koji omogucajavu dodatne poluge upravljanja nad pucantsvom i zastitom vladajuce kaste i interesnih grupa itd. itd.
Opet ponavljam,diktatura ne mora (iskljucivo i jedino) biti u vidu streljanja,ubistava ,hapsenja(vidi slucajsnosti cak se i pod ovim hapsenje mogu naci poveznici sa bajkovitom
demokratijom koja je na snazi

). Diktatura moze biti i u formi u kojoj je danas upakovana cak i u najrazvijenijim zemljama zapadne hemisfere.
Slagao se,ili bilo ko drugi,sa mnom ili ne..ja duboko vjerujem u ovo sto sam upravo napisao (naravno,napisao u skracenoj varijanti,jer vakat je za spavanje valja ujutru ustati i dnevnicu zaraditi

)