Protesti u Americi.

Post Reply
jeza u ledja

#401 Re: Protesti u Americi.

Post by jeza u ledja »

UnscarD wrote: I nisam rekao da rijesenja nema, nego da rijesenje zahtijeva promjenu paradigme.
UnscarD wrote:kompletan zapad je u problemu za koji ne postoji rijesenje.
Sto se tice peak oil , shvati da nafta nije jedini izvor energije.
Nafta je bila i proci ce. Nekad su ratovi startali radi bibera ili caja, cijeli kontinenti se otkrivali, tako da....
Mislim, kad smo vec poceli filozofirati i spominjati historijske trendove.
Grover

#402 Re: Protesti u Americi.

Post by Grover »

Operacija kodnog naziva "Freedom of assembly":

jeza u ledja

#403 Re: Protesti u Americi.

Post by jeza u ledja »

Sad sam bas to gledao na TV.

Idioti! :x

PS: Opet cu iz osobnog iskustva. :D Univerzitetski policajci su generalno idioti. :-x Za one koji ne znaju, svaki gotovo univerzitet ima svoju policijsku sluzbu sa mescini istim ovlastima kao i obicna policija.

PPS: Hmmm, a mozda ovo nisu univerzitetski policajci? Tako sam shvatio iz priloga sa tv, ali ovi imaju riot gear. :? Ali univerzitetski sef drotova je dobio suspenziju, pa zato pretpostavljam da je to to.
Jack Be Nimble

#404 Re: Protesti u Americi.

Post by Jack Be Nimble »

Na mom univerzitetu su bili gradski drotovi, ali ih univ placao.

EDIT: Meni to sve OK samo dok se ne pokrene prica da demonstranti u Americi u istim problemima kao ljudi u Egiptu i Siriji :-)
Grover

#405 Re: Protesti u Americi.

Post by Grover »

Jack Be Nimble wrote:Na mom univerzitetu su bili gradski drotovi, ali ih univ placao.

EDIT: Meni to sve OK samo dok se ne pokrene prica da demonstranti u Americi u istim problemima kao ljudi u Egiptu i Siriji :-)
U osnovi oni jesu u istim problemima. I jedni i drugi žive u totalitarnim sistemima koji ih tlače. Vladajuća oligarhija u tim sistemima poseduje kako ekonomsku tako i državnu vlast. Zajedničko je takođe što su ti totalitarni režimi, svaki na svoj način, izrazito konzervativni pa prema tome u osnovi desničarski. Odatle je zajednički simbol otpora Če Gevara:

Image

Image
Jack Be Nimble

#406 Re: Protesti u Americi.

Post by Jack Be Nimble »

:D :D :D :D Jah evo ja u Americi se ubi od diktature :D

Vec sam napisao ranije, omladina napalila na Egipt i furaju CHE majice, ista slika novi protesti.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#407 Re: Protesti u Americi.

Post by -LIBERO- »

Jack Be Nimble wrote::D :D :D :D Jah evo ja u Americi se ubi od diktature :D

Nije svaka diktatura u vidu hapsenja,streljanja,verbalnog delikta..ima diktatura pod plastom "demokratije" (demokratija,kako to divno zvuci :D ),u rukavicama,perfidno.
jeza u ledja

#408 Re: Protesti u Americi.

Post by jeza u ledja »

Grover wrote: U osnovi oni jesu u istim problemima. I jedni i drugi žive u totalitarnim sistemima koji ih tlače. Vladajuća oligarhija u tim sistemima poseduje kako ekonomsku tako i državnu vlast. Zajedničko je takođe što su ti totalitarni režimi, svaki na svoj način, izrazito konzervativni pa prema tome u osnovi desničarski. Odatle je zajednički simbol otpora Če Gevara:
Ti ne znas sta znaci totalitarni sistem, niti pojam oligarhije.
jeza u ledja

#409 Re: Protesti u Americi.

Post by jeza u ledja »

-LIBERO- wrote:

Nije svaka diktatura u vidu hapsenja,streljanja,verbalnog delikta..ima diktatura pod plastom "demokratije" (demokratija,kako to divno zvuci :D ),u rukavicama,perfidno.
Ne postoji nesto sto se zove diktatura pod plastom demokratije. Ako je demokratija, onda nije diktatura.
kojeime

#410 Re: Protesti u Americi.

Post by kojeime »

Kakav se ono zakon o kontroli interneta priprema u Kongresu? Ono da ce USA imati pravo kontrolisati i cenzurisati internet sadrzaj bez obzira da li je na serverima smjestenim u USA ili drugdje i bez obzira da li se promet tog sadrzaja odvija preko infrastrukture u USA ili drugdje?
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#411 Re: Protesti u Americi.

Post by -LIBERO- »

jeza u ledja wrote:
-LIBERO- wrote:

Ne postoji nesto sto se zove diktatura pod plastom demokratije. Ako je demokratija, onda nije diktatura.
Itekako postoji,zivimo je upravo. Neki vise i intezivnije u najrigridnijem obliku te podvale,a neki manje uocljivije (na prvi pogled samo)..al' sustina je ista.
jeza u ledja

#412 Re: Protesti u Americi.

Post by jeza u ledja »

-LIBERO- wrote:
Itekako postoji,zivimo je upravo. Neki vise i intezivnije u najrigridnijem obliku te podvale,a neki manje uocljivije (na prvi pogled samo)..al' sustina je ista.
Onda ti ne znas sta znaci pojam diktatura.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#413 Re: Protesti u Americi.

Post by KatarinaKosaca »

jeza u ledja wrote:
-LIBERO- wrote:
Pos diktaturom se obično podrazumjeva jednopartijski sistem i verbalni delikt. Ipak, ja se slažem sa tvrdnjom @libero, naročito kad je u pitanju SAD i rigidna paranoidna politika koja ubija različitost i koja ne dopušta kritiku. KOntrola mailova, fb, o vojsci da ne govorim.
jeza u ledja

#414 Re: Protesti u Americi.

Post by jeza u ledja »

kojeime wrote:

Kakav se ono zakon o kontroli interneta priprema u Kongresu? Ono da ce USA imati pravo kontrolisati i cenzurisati internet sadrzaj bez obzira da li je na serverima smjestenim u USA ili drugdje i bez obzira da li se promet tog sadrzaja odvija preko infrastrukture u USA ili drugdje?
Gdje si to procitao?

Znas li razliku izmedju prijedloga zakona i usvojenog zakona?
jeza u ledja

#415 Re: Protesti u Americi.

Post by jeza u ledja »

KatarinaKosaca wrote:
jeza u ledja wrote:
-LIBERO- wrote:
Pos diktaturom se obično podrazumjeva jednopartijski sistem i verbalni delikt. Ipak, ja se slažem sa tvrdnjom @libero, naročito kad je u pitanju SAD i rigidna paranoidna politika koja ubija različitost i koja ne dopušta kritiku. KOntrola mailova, fb, o vojsci da ne govorim.
Pa onda ne zovimo stvari pogresnim imenom i ne prenapuhujmo ono sto se desava ne bi li progurali svoju verziju stanja stvari. To se ovdje radi svakodnevno:
U Americi je diktatura, oligarhija.
Protesti u SAD su ista stvar kao protesti u Egiptu.
Koristenje peper spreja je upotreba kemijskog oruzja, a la Saddam.
Demokratija je u stvari fasizam.
Amerikanci ce uskoro kontrolisati internet (koji su sami uspostavili :-) )
U Americi se desava revolucija.
Jos malo pa ce sistem propasti. Evo jos samo malo.
Jos malo.
Malkice.
Evo sad ce.
Samo sto nije.
Sad pa sad.
Evo ga.
Jos samo malkice...

itd...
-LIBERO-
Čiča Gliša

#416 Re: Protesti u Americi.

Post by -LIBERO- »

jeza u ledja wrote:
-LIBERO- wrote:
Itekako znam...
Diktatura je naziv za oblik vladavine u kome se sva vlast nalazi u rukama jednog čovjeka ili manje grupe ljudi te koja nije ograničena nikakvim institucionalnim okvirima kao što su ustav, zakoni ili običaji.
Sa prvim dijelom recenice sve slicnosti sa sadasnjim poretkom su itekako prepoznatljive i na djelu.
A ovo podvuceno..e tu smo kod mog spominjanja,u prijasnjim postovima, diktatura u rukavicama,tj. vjesto provucena kroz ustavne klauzule,smanjivanje licnih sloboda pod plastom borbe za sigurnost i stabilnost,razni amandmani i dodatci na postojece zakone koji omogucajavu dodatne poluge upravljanja nad pucantsvom i zastitom vladajuce kaste i interesnih grupa itd. itd.

Opet ponavljam,diktatura ne mora (iskljucivo i jedino) biti u vidu streljanja,ubistava ,hapsenja(vidi slucajsnosti cak se i pod ovim hapsenje mogu naci poveznici sa bajkovitom demokratijom koja je na snazi :roll: ). Diktatura moze biti i u formi u kojoj je danas upakovana cak i u najrazvijenijim zemljama zapadne hemisfere. ;-)

Slagao se,ili bilo ko drugi,sa mnom ili ne..ja duboko vjerujem u ovo sto sam upravo napisao (naravno,napisao u skracenoj varijanti,jer vakat je za spavanje valja ujutru ustati i dnevnicu zaraditi :D )
kojeime

#417 Re: Protesti u Americi.

Post by kojeime »

jeza u ledja wrote:
kojeime wrote:

Gdje si to procitao?

Znas li razliku izmedju prijedloga zakona i usvojenog zakona?
Imas google search pa mozes pronaci. Vidi pod SOPA.

Uglavnom, u originalu je vezano za kontrolu autorskih prava, ali usvajanje zakona ce pokrenuti mehanizme kojima se omogucava cenzura.

A da je ozbiljno dovoljno je reci da su se i Google i Twitter, Mozzila i mnogi drugi angazovali da zakon (u formi u kojoj je predlozen) ne prodje.
Last edited by kojeime on 22/11/2011 02:00, edited 2 times in total.
kojeime

#418 Re: Protesti u Americi.

Post by kojeime »

jeza u ledja wrote:Pa onda ne zovimo stvari pogresnim imenom i ne prenapuhujmo ono sto se desava ne bi li progurali svoju verziju stanja stvari. To se ovdje radi svakodnevno:
U Americi je diktatura, oligarhija.
Protesti u SAD su ista stvar kao protesti u Egiptu.
Koristenje peper spreja je upotreba kemijskog oruzja, a la Saddam.
Demokratija je u stvari fasizam.
Amerikanci ce uskoro kontrolisati internet (koji su sami uspostavili :-) )
U Americi se desava revolucija.
Jos malo pa ce sistem propasti. Evo jos samo malo.
Jos malo.
Malkice.
Evo sad ce.
Samo sto nije.
Sad pa sad.
Evo ga.
Jos samo malkice...

itd...
Ovo boldirano nije bas tacno. BIo jednom (i jos uvijek ima) jedan CERN...

A i da jeste, sta to znaci, da to trebaju uraditi? Sta mislis da sada ljudi koji su izmislili brojeve koje mi koristimo (arapske) kazu "sada cemo mi reci ko smije i pod kojim uslovima koristiti brojeve". Ili ljudi koji su izmislili recimo slova da kazu "Slovo A se smije koristiti samo pod slijedecim uslovima:..."
jeza u ledja

#419 Re: Protesti u Americi.

Post by jeza u ledja »

kojeime wrote:
Imas google search pa mozes pronaci. Vidi pod SOPA, http://americancensorship.org/

Uglavnom u originalu je vezano za kontrolu autorskih prava, ali usvajanje zakona ce pokrenuti mehanizme kojima se omogucava cenzura.

A da je ozboljno dovoljno je reci da su se i Google i Twitter, Mozzila i mnogi drugi angazovali da zakon (u formi u kojoj je predlozen) ne prodje.
Sori, ali na tom linku nisam nasao tekst predlozenog zakona. Zato sam te i pitao jer ga nisam uspio naci. Ja sam cuo za pricu o autorskim pravima, nisam skontao kako se vrsi cenzura.

A moju drugu recenicu nisi prokomentarisao. Tvoj komentar o Guglu i Tviteru ti dovoljno govori dokle takav zakon moze ici. Svasta se predlaze, ali malo sta prodje. ;)
Kada i ako prodje, onda mozemo o tome.
jefferson

#420 Re: Protesti u Americi.

Post by jefferson »

KatarinaKosaca wrote:
jeza u ledja wrote:
-LIBERO- wrote:
Politika koja ubija razlicitost? U kojem smislu?
Sto se tice kontrole mailova i sl ja bi davnih dana bio u cuzi da je to tako!
kojeime

#421 Re: Protesti u Americi.

Post by kojeime »

jeza u ledja wrote:...
Ako prodje onda je kasno, onda nemamo sta pricati o tome :)
jeza u ledja

#422 Re: Protesti u Americi.

Post by jeza u ledja »

kojeime wrote:
Ovo boldirano nije bas tacno. BIo jednom (i jos uvijek ima) jedan CERN...
Ovaaj, tacno je. Mislim da si pobrko nesto, ali nebitno.
jeza u ledja

#423 Re: Protesti u Americi.

Post by jeza u ledja »

kojeime wrote:
Nece proci. Barem ne u takvom obliku da omogucava cenzuru kakvu ti spominjes.
kojeime

#424 Re: Protesti u Americi.

Post by kojeime »

jefferson wrote:...Sto se tice kontrole mailova i sl ja bi davnih dana bio u cuzi da je to tako!
Ne ide to tako. Neces ti u cuzu zato sto si napisao neki mail koji se nekom u vladi ne bi svidio. Barem ne jos, ko zna kako ce biti ubuduce.

Vec ti tvoji mailovi stoje da oni (sluzbe vlade), ako zatreba i kada zatreba, mogu to upotrijebiti protiv tebe. Jedan mail ili nekoliko njih nisu sami po sebi vazni. Ali stavljeni u kontekst tvojih drugih radnji mogu postati vazni. Da nije tako, ne bi se ni trazilo od provajdera, davaoca usluga internet trazilica i drugih da takve podatke cuvaju i daju na uvid kada se zatraze.

A u medjuvremenu podaci iz tvojih mailova, SMS-ova i slicno idu marketing agencijama, istrazivacima trzista i drugima koji to koriste za svoje potrebe. Mozda i osiguravajucim drustvima, eventualnim poslodavcima i ostalima.
jefferson

#425 Re: Protesti u Americi.

Post by jefferson »

kojeime wrote:
Ne moze proci zato sto u SAD imas tri strane koje balansiraju jedna drugu. To je predlozeno u Predstavnickom domu koji je kontrolisan od strane Republikanaca. Da bi prijedlog zakona postao zakon mora da prodje u istom takvom obliku i Senat a ne da nece, nego enma teorije ni u republikanskom domu ni u demokratskom senatu.
Ali hajde recimo hipoteticki da prodje, Obama to nece potpisati, a mora da bi postao zakon. Onda to ide nazad i mora biti odobreno sa 2/3 glasova u kongresu da bi anulirali Obamin veto, sto NEMA sanse. Ali ako se i to hipoteticki desi, to krsi 1 amandman ustava, i Vrhovni sud ce to bez problema odmah uzeti i oboriti.
Nije to bas tako kao sto kod nas novinar Avaza napise, posto je to prvi put vjerovatno da uopste pise o americkoj politici a kamoli da je razumije.
Post Reply