Da li biste podržali proteste povodom odluke VM?!

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply

Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

DA
80
59%
NE
56
41%

Total votes: 136

CaCO3

#401 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by CaCO3 »

Na kraju ce uraditi kao u Srbiji,donijeti izmjene zakona o visokom obrazovanju na nivou drzave,uvesti specijalizaciju,znaci 3+1=specijalista,potvrditi zakonima da je specijalista kompetentan za obavljanje poslova za koje se nekada trazilo zvanje diplomirani,a onda ce fakulteti uvesti tu jos jednu godinu,posto su vec milion ovih sa tri godine prevarili i proizveli ponudice im da za koju hiljadicu maraka zavrse jos tu jednu godinu,naravno usput naprodavati opet knjiga i svega necega i vuk siti ovce na broju.
U Srbiji je bio zakon da iskljucivo 5 godina po novom moze biti ekvivalent nekadasnjem 4 i 4,5 godisnjem skolovanju,sada su to skratili za jednu godinu,a u Hrvatskoj se skracuje medicina za jednu godinu zbog nedostatka kadra.
Ovo sve se radi da bi se izislo u susret tehnickim fakultetim,nista drugo.U njemackoj su rijesili tako da prvi ciklus tehnickih fakulteta traje 3,5 godina,a drustveni 3 godine isto sto su nekad drustveni bili 4 godine,a tehnicki 4,5 mada oni sami sebi onako odokativno dodaju jos ove pola godine pa vole reci da su isli 5,s tim da postoje i cetvrorogodisnji tehnicki fakulteti,a postojali su i prije u onoj Jugoslaviji (Nis-elektrotehnika).
Naravno postoji i MBA dvosemestralni studij koji takodje kod nas jos uvijek nije nista, das 20.000 maraka i nisi nista :D

Mi inace kad u Srbiji i Hrvatskoj pada kisa ovdje otvaramo kisobrane,a sve nam se namece kao i ovo sto je nametnuto od strane Sredoja Novica i njegove ekipe (i to poslije izbora) da bi obrazovanje u RS-u bilo komptibilno sa obrazovanjem u Srbiji,posto se studenti iz Srbije u RS-u i obrnuto tretiraju kao domaci.Ako bi bilo drugacije ne bi im se diplome priznavale u Srbiji,ovako jos jedan potez iz RS-a koje si teci svih nas.
Last edited by CaCO3 on 07/06/2011 10:53, edited 1 time in total.
Pitar s Kariba

#402 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by Pitar s Kariba »

bree wrote:
Pitar s Kariba wrote: A dobro, ako ćemo već izjednačavati, i ako ćemo o godinama i fair-playu, je li više fer da se mojih 9 starih semestara (4,5 god., ako je jasnije :) ) izjednači sa novih 6 (3 god.) ili 10 semestara (5 god.)?
Od kad su godine i semestri neko mjerilo. Mozes ti studirat i 10 godina 30 predmeta. Pa o tome se i radi sto su po starom planu u tih 4 ili 4.5 godine imali po osam predmeta godisnje i 8 termina za polaganje.

Ali opet da ne ispadne prebrojavanje, jesdnostavno kolko god da ste imali semestara ili cega vec pa budite iskreni prema sebi i recite da li stvarno mislite da zasluzujete da ste magistri? Eto posteno govoreci.
Zaslužuješ li ti, iskreno, da sa 3 godine budeš dipl.ing.el.(u mom slučaju ETF-a)? Eto pošteno!

I čitavo vrijeme ti potenciraš priču kako može 4 da se izjednači sa 5 a ne može 3 sa 4 i kako je to fer ili nije fer. Sad kad sam ti postavio konkretno pitanje o tome šta je više fer, godine i semestri nisu mjerilo ... Ma daaaj :run:
Last edited by Pitar s Kariba on 07/06/2011 10:53, edited 1 time in total.
Jasmin2803

#403 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by Jasmin2803 »

Pitar s Kariba wrote:
bree wrote:
Pitar s Kariba wrote: A dobro, ako ćemo već izjednačavati, i ako ćemo o godinama i fair-playu, je li više fer da se mojih 9 starih semestara (4,5 god., ako je jasnije :) ) izjednači sa novih 6 (3 god.) ili 10 semestara (5 god.)?
Od kad su godine i semestri neko mjerilo. Mozes ti studirat i 10 godina 30 predmeta. Pa o tome se i radi sto su po starom planu u tih 4 ili 4.5 godine imali po osam predmeta godisnje i 8 termina za polaganje.

Ali opet da ne ispadne prebrojavanje, jesdnostavno kolko god da ste imali semestara ili cega vec pa budite iskreni prema sebi i recite da li stvarno mislite da zasluzujete da ste magistri? Eto posteno govoreci.
Zaslužuješ li ti, iskreno, da sa 3 godine budeš dipl.ing.el.(u mom slučaju ETF-a)? Eto pošteno!
evo ja priznajem da ne, a zasluzuje li diplomirani ekonomista da bude MASTER???
madner

#404 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by madner »

Samo da ne bude zabune, ETF prije je bio 5 godina. Diplomski rad se pikao kao jedan semestar :roll:
Jasmin2803

#405 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by Jasmin2803 »

madner wrote:Samo da ne bude zabune, ETF prije je bio 5 godina. Diplomski rad se pikao kao jedan semestar :roll:
idi ti nama donesi dvije kafe (sladje)... :P
CaCO3

#406 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by CaCO3 »

Jasmin2803 wrote: evo ja priznajem da ne, a zasluzuje li diplomirani ekonomista da bude MASTER???
Nece ni biti master,neka ode na EFSA i trazi potvrdu da je master,vidjet ces sta ce mu reci :D
Jasmin2803

#407 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by Jasmin2803 »

CaCO3 wrote:
Jasmin2803 wrote: evo ja priznajem da ne, a zasluzuje li diplomirani ekonomista da bude MASTER???
Nece ni biti master,neka ode na EFSA i trazi potvrdu da je master,vidjet ces sta ce mu reci :D
pa pogledaj kvalifikacijski okvir...mozda mu nece reci da kakvih para potrosi studirajuci jos par godina...:D
CaCO3

#408 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by CaCO3 »

madner wrote:Samo da ne bude zabune, ETF prije je bio 5 godina. Diplomski rad se pikao kao jedan semestar :roll:
Nema zabune bio je 4,5 godine,a jedan semestar ste imali onako samo radi fore kao da pripremate i odbranite diplomski rad i da izmisljate kako ste isli 5 godina.
Mogli su i sad dodati na 3 ili 4 svejedno izradu i odbranu diplomskog rada pa da bude 3,5 ili 4,5.
Pitar s Kariba

#409 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by Pitar s Kariba »

Pa eto, ja nisam htio to da naglašavam, ali ako već traže i prebrojavaju, nek se kaže i to!
CaCO3

#410 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by CaCO3 »

Jasmin2803 wrote:
CaCO3 wrote:
pa pogledaj kvalifikacijski okvir...mozda mu nece reci da kakvih para potrosi studirajuci jos par godina...:D
Pogledao sam okvir,to ne znaci nista sada,a kako ce biti ubuduce tek treba da se rijesi.Pise ti ispod.
Jasmin2803

#411 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by Jasmin2803 »

ebi ga ovi po starom sistemu hoce i jare i pare (nece da se izjednace sa bachelorima a hoce s masterima) - kriv sam sto sam se rodio 5 godina kasnije...
madner

#412 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by madner »

Jasmin2803 wrote:
Aloo visa, kako to pricas... Zavrsi prvo fakultet.
Alkos

#413 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by Alkos »

Pricat cu konkretno o ekonomiji, jer sam istu i zavrsio... Zavrsio sam studij i po starom i novom planu i programu.
Prvo sam upisao dvogodisnji i u roku zavrsio, da bih se prebacio na bolonju i takodjer u roku zavrsio (upisao bih ja stari cetverogodisnji da je moglo).
Sistemi su razliciti, nije ih moguce porediti, ali se nikako ne moze reci da je jedan tezi od drugog ili da su studenti drugog neznalice jer polazu ispite tako sto zaokruzuju... Iskreno svaki ima svojih prednosti i mana, ali je glupo reci da je jedan laksi ili tezi... Jedni su imali vise rokova i vise bubali, manje radili i bavili se faksom - drugi imaju manje rokova, daleko vise obaveza, vise rade i bave se praksom, al su profesori su manje peglativni.I jedni i drugi ce svakako izaci sa minimalnim znanjem, jer skoro sve sto se nauci na faksu se i zaboravi, tako da garantujem da ovi sa 4 godine studija nemaju nista bolje znanje od Bolonjaca.

Mucili i trudili su se i jedni i drugi, ali svako na drugaciji nacin! Ako mislite da je povecana prolaznost po Bolonji iz razloga zato sto je lakse, onda se varate. Sistem je tako osmisljen da te jednostavno tjera da radis i ucis, jer onaj ko to ne zeli sigurno nece poloziti, pa i rezultati ne izostaju. Sto ne pokusate raditi na nacin na koji se radi po Bolonji, pa bi mozda shvatili da je taj tempo jako naporan, toliko da sam ponekad pozelio da nas vrate da studiramo po starom planu i programu. Iskreno, lakse mi je bilo po starom sistemu studirati, jer mi odgovara takav nacin studiranja - sjednes i za 10-15 dana naucis knjigu, izadjes i polozis i onda par mjeseci si slobodan, sve do slijedeceg roka... Mozda je sada lakse poloziti neki test i vec je prolaznost, ali je daleko teze i zahtjevnije izvrsavati sve obaveze i spremati 5 ispita za jednu sedmicu, 5 seminarskih, 5 prezentacija za predavanja vjezbe, itd. U svakom slucaju u velikoj prednosti su oni koji su radili seminarske, prezentacije i razne istrazivacke radove, imali vise prakticnog rada (ima ih i na starom i novom sis), jer im je dosta pomoglo u razvoju i bice im od koristi u njihovom buducem poslu...
Ja u svom slucaju govorim konkretno za EFSA, i da nema nikakve razlike izmedju (broja i slicnosti) predmeta po starom i novom sistemu, te se uci u vecini slucajeva po istoj literaturi. To za nivo znanja mozete macku o rep okaciti, jer rijetki su oni koji izadju sa faksa sa velikim znanjem, jer sve sto naucimo-naucimo na poslu, tj kroz praksu.
Uglavnom, ja sam uporedjivao sisteme na ekonomiji, tj ovaj prije bolonje (2001/2002), po kojem sam i sam studirao, pa mogu biti objektivan. O drugim fakultetima i sistema ne mogu pricati, jer nisam upoznat, kako je bilo i kako je sada...
Obzirom da sam zavrsio i jedan i drugi studij, mislim da mogu objektivno komparirati ta dva sistema i reci da nema nikakve razlike, te da jedan nije lakse od drugog, osim sto je bolonja takva da te tjera da ucis, dok kod predbolonjaca to nije bio slucaj, pa je prosjek studiranja 8 godina.

Da sam na starom sistemu vise strebao jesam, ali po bolonji sam imao vise stresa, intezivnije radio i ucio i imao daleko vise obaveza na faksu. I daleko sam vise naucio spremajuci prezentacije i radeci istrazivacke radove, nego li bubajuci knjigu od 500 i vise strana.

Ukoliko ovaj nacrt prodje, ono sto mnogi ne vide kao problem, a desice se jer se desava i u Evropi, jeste hiperprodukcija Mastera, a manjak onih starih VSS-ovaca ili bachelora. Rijetki su oni koji nece nastaviti Master studij nakon ovakve odluke, a tada smo svi najebali, posla svakako nema! ;)

pozz i upamet
Last edited by Alkos on 07/06/2011 11:07, edited 1 time in total.
madner

#414 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by madner »

CaCO3 wrote:
Nema zabune bio je 4,5 godine,a jedan semestar ste imali onako samo radi fore kao da pripremate i odbranite diplomski rad i da izmisljate kako ste isli 5 godina.
Mogli su i sad dodati na 3 ili 4 svejedno izradu i odbranu diplomskog rada pa da bude 3,5 ili 4,5.
Ne, isto kao sto se u Bologni za izradu radova dobijaju krediti tako je po starom nastavnom planu tehnicki fakultet trajao 5 godina.
Jasmin2803

#415 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by Jasmin2803 »

Pogledao sam okvir,to ne znaci nista sada,a kako ce biti ubuduce tek treba da se rijesi.Pise ti ispod.[/quote]

ne znaci jer taj kvalifikacijski okvir nije uskladjen sa strukturom radnih mjesta u drustvenim kompanijama kada to urade onda ce biti kasno.... :-)

i pricao sam danas sa inspektorom iz Federalnog ministarstva obrazovanja - kaze oni to ne priznaju (ovaj okvir) kod se ne uskladi sa strukturom radnih mjesta u drustvenim kompanijama - i to je trebalo usvojiti na parlamentu ali nije proslo - btw. preporucuje da se upise doktorat jer nastat ce prava zbrka...
Last edited by Jasmin2803 on 07/06/2011 11:09, edited 1 time in total.
Jasmin2803

#416 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by Jasmin2803 »

madner wrote:
Jasmin2803 wrote:
Aloo visa, kako to pricas... Zavrsi prvo fakultet.
jos malo druze...hvala za kafu :D
Jasmin2803

#417 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by Jasmin2803 »

Alkos wrote:Pricat cu konkretno o ekonomiji, jer sam istu i zavrsio... Zavrsio sam studij i po starom i novom planu i programu.
Prvo sam upisao dvogodisnji i u roku zavrsio, da bih se prebacio na bolonju i takodjer u roku zavrsio (upisao bih ja stari cetverogodisnji da je moglo).
Sistemi su razliciti, nije ih moguce porediti, ali se nikako ne moze reci da je jedan tezi od drugog ili da su studenti drugog neznalice jer polazu ispite tako sto zaokruzuju... Iskreno svaki ima svojih prednosti i mana, ali je glupo reci da je jedan laksi ili tezi... Jedni su imali vise rokova i vise bubali, manje radili i bavili se faksom - drugi imaju manje rokova, daleko vise obaveza, vise rade i bave se praksom, al su profesori su manje peglativni.I jedni i drugi ce svakako izaci sa minimalnim znanjem, jer skoro sve sto se nauci na faksu se i zaboravi, tako da garantujem da ovi sa 4 godine studija nemaju nista bolje znanje od Bolonjaca.

Mucili i trudili su se i jedni i drugi, ali svako na drugaciji nacin! Ako mislite da je povecana prolaznost po Bolonji iz razloga zato sto je lakse, onda se varate. Sistem je tako osmisljen da te jednostavno tjera da radis i ucis, jer onaj ko to ne zeli sigurno nece poloziti, pa i rezultati ne izostaju. Sto ne pokusate raditi na nacin na koji se radi po Bolonji, pa bi mozda shvatili da je taj tempo jako naporan, toliko da sam ponekad pozelio da nas vrate da studiramo po starom planu i programu. Iskreno, lakse mi je bilo po starom sistemu studirati, jer mi odgovara takav nacin studiranja - sjednes i za 10-15 dana naucis knjigu, izadjes i polozis i onda par mjeseci si slobodan, sve do slijedeceg roka... Mozda je sada lakse poloziti neki test i vec je prolaznost, ali je daleko teze i zahtjevnije izvrsavati sve obaveze i spremati 5 ispita za jednu sedmicu, 5 seminarskih, 5 prezentacija za predavanja vjezbe, itd. U svakom slucaju u velikoj prednosti su oni koji su radili seminarske, prezentacije i razne istrazivacke radove, imali vise prakticnog rada (ima ih i na starom i novom sis), jer im je dosta pomoglo u razvoju i bice im od koristi u njihovom buducem poslu...
Ja u svom slucaju govorim konkretno za EFSA, i da nema nikakve razlike izmedju (broja i slicnosti) predmeta po starom i novom sistemu, te se uci u vecini slucajeva po istoj literaturi. To za nivo znanja mozes macku o rep okaciti, jer rijetki su oni koji izadju sa faksa sa velikim znanjem, jer sve sto naucimo-naucimo na poslu, tj kroz praksu.
Uglavnom, ja sam uporedjivao sisteme na ekonomiji, tj ovaj prije bolonje (2001/2002), po kojem sam i sam studirao, pa mogu biti objektivan. O drugim fakultetima i sistema nemogu pricati, jer nisam upoznat, kako je bilo i kako je sada...
Obzirom da sam zavrsio i jedan i drugi studij, mislim da mogu objektivno komparirati ta dva sistema i reci da nema nikakve razlike, te da jedan nije lakse od drugog, osim sto je bolonja takva da te tjera da ucis, dok kod predbolonjaca to nije bio slucaj, pa je prosjek studiranja 8 godina.

Da sam na starom sistemu vise strebao jesam, ali po bolonji sam imao vise stresa, intezivnije radio i ucio i imao daleko vise obaveza na faksu. I daleko sam vise naucio spremajuci prezentacije i radeci istrazivacke radove, nego li bubajuci knjigu od 500 i vise strana.

Ukoliko ovaj nacrt prodje, ono sto mnogi ne vide kao problem, a desice se jer se desava i u Evropi, jeste hiperprodukcija Mastera, a manjak onih starih VSS-ovaca ili bachelora. Rijetki su oni koji nece nastaviti Master studij nakon ovakve odluke, a tada smo svi najebali, posla svakako nema! ;)

pozz i upamet
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
CaCO3

#418 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by CaCO3 »

madner wrote:
CaCO3 wrote:
Ne, isto kao sto se u Bologni za izradu radova dobijaju krediti tako je po starom nastavnom planu tehnicki fakultet trajao 5 godina.
Ma kakvi,trajao je 4,5 a onda ste imali pola godine nicega da napisete i odbranite diplomski rad. Znaci 4,5,a negdje i 4 samo,na primjer u Nisu elektrotehnika.
Krediti se dobijaju samo za polozene ispite,a taj period za izradu rada ne postoji niti se racuna kao skolovanje.
CaCO3

#419 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by CaCO3 »

Jasmin2803 wrote: ne znaci jer taj kvalifikacijski okvir nije uskladjen sa strukturom radnih mjesta u drustvenim kompanijama kada to urade onda ce biti kasno.... :-)
Sve ce to SDP rijesiti,sad nam svima cvatu ruzu,pa i bolonjcima,Zlaja je to prvi uveo na Ekonomiji :D
diekleine

#420 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by diekleine »

zelenashica wrote:
diekleine wrote:Samo za informaciju, u Sarajevu su, po BOLONJI, svi predmeti jednosemestralni.... i da, ima preko 30 ispita. Mozete pogledati nastavne planove koji su dostupni na web stranicama fakulteta... A vi koji ste zavrsili po starom sistemu, posto ne zelite da bude izjednaceno 3+2 i 4+2, bujrum 4+1 i gdje ima i mirna Bosna. :D
Helem :2 to ti ga dođe oko 15 ispita(po starom sistemu)....i đe ima VSS sa 15 ispita :-)

Meni vala ne smeta izjednačavanje ali mi smeta uzdizanje sa nečim niđe veze :roll:

Ne dodje ti ga 15 ispita, nisi skontal izgleda :))) npr. u 1.godini imas 10-12 ispita RAZLICITIH. Evo ja sam ekonomiju zavrsila: uvod u ekonomiju,ekonomika preduzeca,matematika,poslovno pravo,mikroekonomija,makroekonomija,statistika,informatika,menadzment,marketing i ima jos tjelesni al hajd to je manje vise nevazno. I tako na svakoj godini, znaci nema ono kao npr u Tz kako je imaju matematiku 1 i matematiku 2, jedan predmet prepolovljen, u prvom rade funkcije, a u drugom integrale i tak.... eto tako
http://www.efsa.unsa.ba/arhiva/ef/dokum ... -final.pdf
ev link ko ne vjeruje :D
lerdi

#421 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by lerdi »

Izjednačavanje dipl. sa Bsc je glupost, ali isto tako i dipl. sa Masterom. Jednio pravedno rješenje je ono Saikovo, koje je slično mom:

7.1 stepen - 180 boba (Bsc)
7.2 stepen - 240 boba (Bsc i dipl.)
8 stepen - 300 boba (Magistar/Master)
Alkos

#422 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by Alkos »

madner wrote:Samo da kazem da sam vako rekao da ce tako biti. I svim bachelorima porucujem da sto prije nauce ici po kafe.
Nije valjda da ce Zlaja dopustiti to? :mrgreen:
Last edited by Alkos on 07/06/2011 11:11, edited 1 time in total.
Jasmin2803

#423 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by Jasmin2803 »

CaCO3 wrote:
Jasmin2803 wrote: ne znaci jer taj kvalifikacijski okvir nije uskladjen sa strukturom radnih mjesta u drustvenim kompanijama kada to urade onda ce biti kasno.... :-)
Sve ce to SDP rijesiti,sad nam svima cvatu ruzu,pa i bolonjcima,Zlaja je to prvi uveo na Ekonomiji :D
hehehe dok Zlaja rasporedi svoje po Elektroprivredi, Telekomu...za nas nece ostati nista :D :D :D
diekleine

#424 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by diekleine »

Sto se tice ETF-a i tako tih fakulteta jeste malo glupo ovo sto su napravili 3+2, ipak su to jako zahtjevni fakulteti. Npr na ekonomiji nije toliko frka,jeste da ima tih 10-12 predmeta ali s malo truda se da stici :))
lerdi

#425 Re: !!!SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by lerdi »

nellington wrote:
zelenashica wrote:Ovo ne moze tvrditi niko.Ako se ovo treba utvrđivati onda nam je tek sistem visokog obrazovanja u krizi.
Imamo lerdi i ja asistenta koji to jednom dnevno mora reći, inače mu prop'o dan :D
More bit i da je madner u pitanju. To je taj mentalni sklop ;) :D
Post Reply