Pricat cu konkretno o ekonomiji, jer sam istu i zavrsio... Zavrsio sam studij i po starom i novom planu i programu.
Prvo sam upisao dvogodisnji i u roku zavrsio, da bih se prebacio na bolonju i takodjer u roku zavrsio (upisao bih ja stari cetverogodisnji da je moglo).
Sistemi su razliciti, nije ih moguce porediti, ali se nikako ne moze reci da je jedan tezi od drugog ili da su studenti drugog neznalice jer polazu ispite tako sto zaokruzuju... Iskreno svaki ima svojih prednosti i mana, ali je glupo reci da je jedan laksi ili tezi... Jedni su imali vise rokova i vise bubali, manje radili i bavili se faksom - drugi imaju manje rokova, daleko vise obaveza, vise rade i bave se praksom, al su profesori su manje peglativni.I jedni i drugi ce svakako izaci sa minimalnim znanjem, jer skoro sve sto se nauci na faksu se i zaboravi, tako da garantujem da ovi sa 4 godine studija nemaju nista bolje znanje od Bolonjaca.
Mucili i trudili su se i jedni i drugi, ali svako na drugaciji nacin! Ako mislite da je povecana prolaznost po Bolonji iz razloga zato sto je lakse, onda se varate. Sistem je tako osmisljen da te jednostavno tjera da radis i ucis, jer onaj ko to ne zeli sigurno nece poloziti, pa i rezultati ne izostaju. Sto ne pokusate raditi na nacin na koji se radi po Bolonji, pa bi mozda shvatili da je taj tempo jako naporan, toliko da sam ponekad pozelio da nas vrate da studiramo po starom planu i programu. Iskreno, lakse mi je bilo po starom sistemu studirati, jer mi odgovara takav nacin studiranja - sjednes i za 10-15 dana naucis knjigu, izadjes i polozis i onda par mjeseci si slobodan, sve do slijedeceg roka... Mozda je sada lakse poloziti neki test i vec je prolaznost, ali je daleko teze i zahtjevnije izvrsavati sve obaveze i spremati 5 ispita za jednu sedmicu, 5 seminarskih, 5 prezentacija za predavanja vjezbe, itd. U svakom slucaju u velikoj prednosti su oni koji su radili seminarske, prezentacije i razne istrazivacke radove, imali vise prakticnog rada (ima ih i na starom i novom sis), jer im je dosta pomoglo u razvoju i bice im od koristi u njihovom buducem poslu...
Ja u svom slucaju govorim konkretno za EFSA, i da nema nikakve razlike izmedju (broja i slicnosti) predmeta po starom i novom sistemu, te se uci u vecini slucajeva po istoj literaturi. To za nivo znanja mozete macku o rep okaciti, jer rijetki su oni koji izadju sa faksa sa velikim znanjem, jer sve sto naucimo-naucimo na poslu, tj kroz praksu.
Uglavnom, ja sam uporedjivao sisteme na ekonomiji, tj ovaj prije bolonje (2001/2002), po kojem sam i sam studirao, pa mogu biti objektivan. O drugim fakultetima i sistema ne mogu pricati, jer nisam upoznat, kako je bilo i kako je sada...
Obzirom da sam zavrsio i jedan i drugi studij, mislim da mogu objektivno komparirati ta dva sistema i reci da nema nikakve razlike, te da jedan nije lakse od drugog, osim sto je bolonja takva da te tjera da ucis, dok kod predbolonjaca to nije bio slucaj, pa je prosjek studiranja 8 godina.
Da sam na starom sistemu vise strebao jesam, ali po bolonji sam imao vise stresa, intezivnije radio i ucio i imao daleko vise obaveza na faksu. I daleko sam vise naucio spremajuci prezentacije i radeci istrazivacke radove, nego li bubajuci knjigu od 500 i vise strana.
Ukoliko ovaj nacrt prodje, ono sto mnogi ne vide kao problem, a desice se jer se desava i u Evropi, jeste hiperprodukcija Mastera, a manjak onih starih VSS-ovaca ili bachelora. Rijetki su oni koji nece nastaviti Master studij nakon ovakve odluke, a tada smo svi najebali, posla svakako nema!
pozz i upamet