NEOPLAN wrote:Cinjenica je da zbog nesposobnih ljudi u Grasu, Vladi Kantona, i nesavjesnih i neodgovornih "gradZana" broj uslovnih vozila svakodnevno opada. To za sobom povlaci otpustanje prekobrojnih posada vozila, servisera, revizora. To za sobom povlaci otpremnine za te ljude koje im zakonom pripadaju. A to opet trazi NOVAC kojeg nema i kojeg se mora "namaknuti" odnekud, kad vec vlasnik ne izvrsava svoje obaveze. E sad, kad se vec namakne toliki novac, zar nije ga pametnije investirati u nova vozila, dijelove i opremu pa da ti ljudi imaju na cemu raditi, a grad kvalitetniji prijevoz? Najlakse je otpustiti bez razmisljanja i planiranja... A uprava Grasa, Kanton, a ni gradjani nit razmisljaju nit planiraju. Gradjani navalili dajte Centrotrans ko da su oni rjesenje za sve... Eno vam primjera u Istocnom Sarajevu po kom taj vajni Centrotrans radi. Unistili su njihov Gras, preuzeli gradske linije i rade sta hoce i kako hoce. Grad ne plati subvencije - oni odma ukidaju linije i neke polaske, padne snijeg - ne voze, ne drze se reda voznje, dizu cijenu karte kako hoce (kad su preuzeli gradski prevoz cijena je bila 1,00 marka, danas je 1,80 KM! Jedino u cemu su bolji od starog Grasa je to da su im vozaci u odijelima i nasminkani, ostalo nidje veze. A isto su obecavali ko i sad u Sarajevu uredan, moderan i kvalitetan prijevoz po cijeni od 1,00 marke...
Ja sam protiv Centrotransa, osim ako im se fiksne cijene ne uvedu. Dobro znam kako oni rade i kakve cijene stavljaju.
Na kraju, neka Gras na čekanje pošalje ljude i smanji im primanja, jer ne rade, a ne da isti traže regrese i slične gluposti, iako im je minus ogroman.
Mada, oglušili su se pozivu da dođu na posao i čiste šine, kada su trebali (nisu čak ni na posao došli, kući otali). Zar to nije dovoljno za otkaz i to bez naknade?
Oni traže da mi plaćamo karte i da se istovremeno strpimo, a onda će oni nabaviti vozila? Malo sutra, oni neka nabave vozila i neka rade kako treba, a ja ću onda kupovati kartu (ja kupujem ionako, ali govorim općenito).
Također traže da MI čistimo šine, a da oni ostanu kućama? Hajde molim te, očito je veliki broj neradnika tu i svi oni koji su se oglušili o poziv na posao treba da otkaze dobiju, ili barem onaj dio koji više nije potreban. Dosta je zahebavanja.
Nikada ne znam kad trebam krenuti, jer ne znam hoće li doći, ili ne..... To nije normalno.
Da čovjek vidi da oni stvarno nešto pokušavaju uraditi da im firma bolje funkcioniše, pa OK, ali oni stalno prijete štrajkovima, kada im se nešto neisplati, ali istovremeno ne žele doći da rade kada ih se zovne na posao, ne rade uopšte (jer nema vozila, nema potrebe da rade), jako su bezobrazni pojedini radnici (tipa onaj idiot na Otoci što bude, a bio je i na TV-u), tako da sigurno ima dovoljno načina da se poveći broj otpusti, bez da im se išta isplati.