Hmmm ili smrtne kazne ako se odrices Islama?arte.fakt wrote:nadji mi dokaz da u islamu ima naredba o kamenovanju na smrt radi razlicitog misljenja ...cikafe wrote:Eticnije od kamenovanja do smrti jer neko zaboga ne misli kao ja...arte.fakt wrote:jasta ... ali ti je eticno da lupas tek onako ???
Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
-
cikafe
#401 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
- bijela
#402 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
hehehe
na ovom sam forumu naučila koliko ljudi ne znaju razgovarati i koje metode koriste da uvrtanjem teme, fulanjem logike i plasiranjem ne-informacija, dokažu svoju, tobožnu, zdravorazumsku superiornost.
na ovom sam forumu naučila koliko ljudi ne znaju razgovarati i koje metode koriste da uvrtanjem teme, fulanjem logike i plasiranjem ne-informacija, dokažu svoju, tobožnu, zdravorazumsku superiornost.
- arte.fakt
#403 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
jesul kruske il su jabuke ??? sta ima CNN ...cikafe wrote:Hmmm ili smrtne kazne ako se odrices Islama?arte.fakt wrote:nadji mi dokaz da u islamu ima naredba o kamenovanju na smrt radi razlicitog misljenja ...cikafe wrote:
Eticnije od kamenovanja do smrti jer neko zaboga ne misli kao ja...Etika... Etika...
-
cikafe
#404 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
Ili smrtne kazne, mislim, nisam ja to izmislio, Kur'an jasno kaze!arte.fakt wrote:jesul kruske il su jabuke ??? sta ima CNN ...
- BHF_Manijak
#405 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
rano moja ljuta kad se ono Kur`ana uhvati a nije ga ni na slici vidjelo...cikafe wrote:Ili smrtne kazne, mislim, nisam ja to izmislio, Kur'an jasno kaze!arte.fakt wrote:jesul kruske il su jabuke ??? sta ima CNN ...Ili to ne treba ozbiljno shvatiti, ali opet neke druge dijelove treba?
- arte.fakt
#406 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
jedno pitanje , kako bi ti kaznio osobu da nedaj boze siluje ili ubije nekog bliznjeg tvog ???cikafe wrote:Ili smrtne kazne, mislim, nisam ja to izmislio, Kur'an jasno kaze!arte.fakt wrote:jesul kruske il su jabuke ??? sta ima CNN ...Ili to ne treba ozbiljno shvatiti, ali opet neke druge dijelove treba?
-
cikafe
#407 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
Hmm na gordost se mora odgovoriti gordoscu... gospodjice bijela vasa arogancija i nadmenost je izmamila moje cinicne komentare...bijela wrote:hehehe
Ja nisam zdravorazumski superioran, nista ne dokazujem, samo izrazavam svoj stav u kojem sumnjam u eticnost organizovane religije, potrebnost organizovane religije i njenu inventivnost...
Moj stav je vrlo jasan, ako izbacimo "dijelove o Bogu" Kur'an i Biblija nisu nista novo donijele, samim tim nisu doprinijele dobrocinstvu covjeka, niti ce!
-
Great Cornholio
#408 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
Da i ja citiram nešto iz jedne od mojih "svetih knjiga"
-Freud je veoma jasno izrazio koje su norme i ideali u koje vjeruje: ljubav prema
bližnjem (Menschenliebe), istina i sloboda. Um i sloboda su, prema Freudu, međusobno zavisni. Ako čovjek napusti svoju iluziju o Bogu-ocu, ako se suoči
sa svojom usamljenošću i beznačajnošću u svemiru, bit će u položaju djeteta koje je napustilo roditeljski dom. Ali cilj ljudskog razvoja upravo i jest prevladavanje
te infatilne fiksacije. Čovjek mora naučiti da se suočava s realnošću. Ako zna da su vlastite snage jedino na što se može osloniti, on će naučiti da ih pravilno
upotrebljava. Samo slobodan čovjek koji se emancipirao od autoriteta - autoriteta koji ugrožava i zaštićuje - može iskoristiti moć svoga uma i objektivno shvatiti svijet i svoju ulogu u njemu, bez iluzija ali i sposoban da razvije i iskoristi sposobnosti koje
posjeduje. Samo ako odrastemo i prestanemo biti djeca koja se boje autoriteta i zavisna su od njega, možemo se odvažiti da mislimo za sebe, ali vrijedi i obrnuto. Samo ako se usudimo misliti možemo se iščupati iz vlasti autoriteta ( Psihoanaliza i religija - Erich Fromm)
-Freud je veoma jasno izrazio koje su norme i ideali u koje vjeruje: ljubav prema
bližnjem (Menschenliebe), istina i sloboda. Um i sloboda su, prema Freudu, međusobno zavisni. Ako čovjek napusti svoju iluziju o Bogu-ocu, ako se suoči
sa svojom usamljenošću i beznačajnošću u svemiru, bit će u položaju djeteta koje je napustilo roditeljski dom. Ali cilj ljudskog razvoja upravo i jest prevladavanje
te infatilne fiksacije. Čovjek mora naučiti da se suočava s realnošću. Ako zna da su vlastite snage jedino na što se može osloniti, on će naučiti da ih pravilno
upotrebljava. Samo slobodan čovjek koji se emancipirao od autoriteta - autoriteta koji ugrožava i zaštićuje - može iskoristiti moć svoga uma i objektivno shvatiti svijet i svoju ulogu u njemu, bez iluzija ali i sposoban da razvije i iskoristi sposobnosti koje
posjeduje. Samo ako odrastemo i prestanemo biti djeca koja se boje autoriteta i zavisna su od njega, možemo se odvažiti da mislimo za sebe, ali vrijedi i obrnuto. Samo ako se usudimo misliti možemo se iščupati iz vlasti autoriteta ( Psihoanaliza i religija - Erich Fromm)
-
cikafe
#409 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
Kur'an mi je jedna od najdrazih knjiga(osim dijelova o postojanju Boga) jer su u njoj sabrana znanja, iskustva i filozofske misli svih naroda i kultura starog svijeta... Znaci najdraza mi je jer sve maltene mozes naci na jednom mjestu... Procitao sam od je uzduz i poprijeko, a dio o smrtnim kaznama je VRLO JASAN I KONCIZAN!BHF_Manijak wrote:rano moja ljuta kad se ono Kur`ana uhvati a nije ga ni na slici vidjelo...cikafe wrote:Ili smrtne kazne, mislim, nisam ja to izmislio, Kur'an jasno kaze!arte.fakt wrote:jesul kruske il su jabuke ??? sta ima CNN ...Ili to ne treba ozbiljno shvatiti, ali opet neke druge dijelove treba?
Hajd od sufare kreni, pa kad to prodjes ici cemo dalje...
- arte.fakt
#410 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
neka supljiranja pocnu tri cetri sadGreat Cornholio wrote:Da i ja citiram nešto iz jedne od mojih "svetih knjiga"![]()
Last edited by arte.fakt on 30/11/2010 22:41, edited 1 time in total.
- ljubav_aha
#411 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
bijela wrote:ljubav_aha wrote: ali,to je problem vjernika i njegovog Boga,i dok je god na licnom nivou,to nije neciji problem
ne razumijem,zasto vjernicima jedne relgije smeta razlicit nacin vjerovanja pripadnika druge relgije,to medjusobno natjecanje je besmisleno
relgijski pricnipi su dio koletkivne pripadnosti,no to,prije svega,ovisi od sredine zivljenja
besmisleno ti je jer nisi u određenoj vjerničkoj skupini, pa ni odnos spram Boga ne doživljavaš osobno. to je ipak, malo dublja tematika da bi se komentirala sa "besmisleno je".
no, ako ti se da čitati, možda ćeš se pronaći u pisnaju frithjofa schouna o trancendentalnom jedinstvu religija.
religijski principi su nepromjenjivi i ne ovise o sredini, pogotovo kad je riječ o etičkim principima.
imam prijatelje koji su upravo dio vjernickih skupina,razumijem njihov odnos prema Bogu,jer uvijek razogavram sa njima,respektujem,i jednostavno zelim razumjeti kako nasa svijest dozivljava zivot i neopipljive detalje zivota,ali niko do mojih prijatelja ne tezi ka "religjiskom natjecanju" sa cijem"cija je religija bolja ili ne"
sto se tice relgijskih principa i sredine,nisam mislila da se mjenaju s obzriom na sredinu,vec kako su primjenjeni od strane vjernika u njihovoj sredini
moralni kodovi religija su dio ljudske politike ,i tu naravno nastaje problem
hvala za preporuku knjige
- aurora313
#412 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
Koga ovdje farbas? Jer ako je tako, zasto bi se oni anamo vjernici nazivali 'nevjernicima'?ljubav_aha wrote:svaki vjernik prihvata vjerovanje drugog vjenrnika i postuje njegovu religijubijela wrote:šta, a pripadnici drugih religija smatraju da je muslimansko vjerovanje ispravno?
Ovo samo u teoriji koja prolazi na forumima. Niko nije srecniji od onog vjernika koji sazna da je vjernik druge vjere presao u njegovu. To mu dodje nesto kao vjerska olimpijada.licno,mene iskren vjernik nece udaljiti od sebe,kao sto ne zelim iskrenog vjernika udaljiti od sebe,jer imamo drugacije stavove,ali imamo iste ciljeve, sustina nam je zajdnicka > humanost,uzajamna pomoc i posotvanje
Dalje, za sve vjernike monoteizma, pagani su pOgani. Nevjernici. I to je samo zato sto vjeruju u bogove Sunca i kojekakve druge bogove: ljepote, proljeca, ljubavi... Velis, ti ih postujes? Ne znam zasto kada su oni zabludjeni ili zavedeni primitivnom prilazu vjerovanja, dakle koji ništa ne shvataju. Pa oni nemaju cak ni neku svetu knjigu!?! A na primjer mi hrišćani (govorim za sebe) ispravno vjerujemo u jedinog božjeg sina od krvi i mesa koji je ubijen pa uskrsnuo, virtualno začetog te rođenog od djevice, osobu koja može da oživi mrtve ili hoda po vodi... a ne u kojekakve izmišljene idole ili bogove.
-
cikafe
#413 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
JA NE KAZNJAVAM! SUDSKI SISTEM KAZNJAVA, JA NEMAM LEGITIMITET ILI PRAVO DA KAZNIM! TOG SAM SE "PRAVA" ODREKAO SVOJIM UCESCEM U DEMOKRATSKOM DRUSTVU!arte.fakt wrote:jedno pitanje , kako bi ti kaznio osobu da nedaj boze siluje ili ubije nekog bliznjeg tvog ???cikafe wrote:Ili smrtne kazne, mislim, nisam ja to izmislio, Kur'an jasno kaze!arte.fakt wrote:jesul kruske il su jabuke ??? sta ima CNN ...Ili to ne treba ozbiljno shvatiti, ali opet neke druge dijelove treba?
Ono sto bih ja uradio(mada to nije sigurno) bi se zvalo divljacka osveta a ne kazna! BITNA RAZLIKA!
- arte.fakt
#414 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
da i ...aurora313 wrote:Koga ovdje farbas? Jer ako je tako, zasto bi se oni anamo vjernici nazivali 'nevjernicima'?ljubav_aha wrote:svaki vjernik prihvata vjerovanje drugog vjenrnika i postuje njegovu religijubijela wrote:šta, a pripadnici drugih religija smatraju da je muslimansko vjerovanje ispravno?Ovo samo u teoriji koja prolazi na forumima. Niko nije srecniji od onog vjernika koji sazna da je vjernik druge vjere presao u njegovu. To mu dodje nesto kao vjerska olimpijada.licno,mene iskren vjernik nece udaljiti od sebe,kao sto ne zelim iskrenog vjernika udaljiti od sebe,jer imamo drugacije stavove,ali imamo iste ciljeve, sustina nam je zajdnicka > humanost,uzajamna pomoc i posotvanje
Dalje, za sve vjernike monoteizma, pagani su pOgani. Nevjernici. I to je samo zato sto vjeruju u bogove Sunca i kojekakve druge bogove: ljepote, proljeca, ljubavi... Velis, ti ih postujes? Ne znam zasto kada su oni zabludjeni ili zavedeni primitivnom prilazu vjerovanja, dakle koji ništa ne shvataju. Pa oni nemaju cak ni neku svetu knjigu!?! A na primjer mi hrišćani (govorim za sebe) ispravno vjerujemo u jedinog božjeg sina od krvi i mesa koji je ubijen pa uskrsnuo, virtualno začetog te rođenog od djevice, osobu koja može da oživi mrtve ili hoda po vodi... a ne u kojekakve izmišljene idole ili bogove.
- BHF_Manijak
#415 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
BVlago tebi...Hajd nadoci ces ako Bog da...Eno ja cuo smanjuje se enormno islamski svijet, sve ih kamenuju, pola bez ruku hoda, oni na smrt osudjeni, ma uzas zivi...cikafe wrote: Kur'an mi je jedna od najdrazih knjiga(osim dijelova o postojanju Boga) jer su u njoj sabrana znanja, iskustva i filozofske misli svih naroda i kultura starog svijeta... Znaci najdraza mi je jer sve maltene mozes naci na jednom mjestu... Procitao sam od je uzduz i poprijeko, a dio o smrtnim kaznama je VRLO JASAN I KONCIZAN!
-
Great Cornholio
#416 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
Samo ako odrastemo i prestanemo biti djeca koja se boje autoriteta i zavisna su od njega, možemo se odvažiti da mislimo za sebe, ali vrijedi i obrnuto. Samo ako se usudimo misliti možemo se iščupati iz vlasti autoriteta ( Psihoanaliza i religija - Erich Fromm)arte.fakt wrote:neka supljiranja pocne tri cetri sadGreat Cornholio wrote:Da i ja citiram nešto iz jedne od mojih "svetih knjiga"![]()
- cartman
#417 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
"mir dolazi iznutra, nemojte ga traziti izvan sebe" - buddha
- arte.fakt
#418 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
Jasta ... da prefomulisem pitanje sta mislis kakvu kaznu zasluzuje ???cikafe wrote:arte.fakt wrote:JA NE KAZNJAVAM! SUDSKI SISTEM KAZNJAVA, JA NEMAM LEGITIMITET ILI PRAVO DA KAZNIM! TOG SAM SE "PRAVA" ODREKAO SVOJIM UCESCEM U DEMOKRATSKOM DRUSTVU!cikafe wrote:
jedno pitanje , kako bi ti kaznio osobu da nedaj boze siluje ili ubije nekog bliznjeg tvog ???
Ono sto bih ja uradio(mada to nije sigurno) bi se zvalo divljacka osveta a ne kazna! BITNA RAZLIKA!
-
cikafe
#419 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
Ti govoris o primjeni, ja govorim o samoj KNJIZI!BHF_Manijak wrote:BVlago tebi...Hajd nadoci ces ako Bog da...Eno ja cuo smanjuje se enormno islamski svijet, sve ih kamenuju, pola bez ruku hoda, oni na smrt osudjeni, ma uzas zivi...cikafe wrote: Kur'an mi je jedna od najdrazih knjiga(osim dijelova o postojanju Boga) jer su u njoj sabrana znanja, iskustva i filozofske misli svih naroda i kultura starog svijeta... Znaci najdraza mi je jer sve maltene mozes naci na jednom mjestu... Procitao sam od je uzduz i poprijeko, a dio o smrtnim kaznama je VRLO JASAN I KONCIZAN!
-
Great Cornholio
#420 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
To mu nije ideal, već je to činjenica koju je uočio.pastirck wrote:...i sexualni libido prema majci. Idemo dalje...Great Cornholio wrote: Freud je veoma jasno izrazio koje su norme i ideali u koje vjeruje: ljubav prema
bližnjem (Menschenliebe), istina i sloboda.
kad smo već kod seksualnog nagona, interesantno je da je primjeti veliki stepen pedofilije kod katoličkih svećenika a jedan od mogućih razloga možda je je zabrana seksualnog odnosa sa adekvatnim seksualnim partnerom, koju propisuje katoličanstvo.
Idemo dalje
- ljubav_aha
#421 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
aurora313 wrote:Koga ovdje farbas? Jer ako je tako, zasto bi se oni anamo vjernici nazivali 'nevjernicima'?ljubav_aha wrote:svaki vjernik prihvata vjerovanje drugog vjenrnika i postuje njegovu religijubijela wrote:šta, a pripadnici drugih religija smatraju da je muslimansko vjerovanje ispravno?
Ovo samo u teoriji koja prolazi na forumima. Niko nije srecniji od onog vjernika koji sazna da je vjernik druge vjere presao u njegovu. To mu dodje nesto kao vjerska olimpijada.licno,mene iskren vjernik nece udaljiti od sebe,kao sto ne zelim iskrenog vjernika udaljiti od sebe,jer imamo drugacije stavove,ali imamo iste ciljeve, sustina nam je zajdnicka > humanost,uzajamna pomoc i posotvanje
prije svega,smanji ton i prestani se osjecati ofarbanom
1. zelis reci da npr, svi vjernici muslimani karakterisu vjernike drugih relgija nevjernicima
2. sve dok je vjeska olmipijada zdrazana srecom vjernika je OK ,jer ni vjernik ne zna ralzog osobe koja je promjenila vjeru,neke osobe promjene vjeru 3 puta tokom zivota,stoga to je tako relativno
Last edited by ljubav_aha on 30/11/2010 22:54, edited 1 time in total.
- arte.fakt
#422 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
ti mislis da ce ti neko povjerovati da si procitao knjigu od 730 stranica , da ima neko skraceno izdanje sa slikama pa hajdcikafe wrote:Ti govoris o primjeni, ja govorim o samoj KNJIZI!BHF_Manijak wrote:BVlago tebi...Hajd nadoci ces ako Bog da...Eno ja cuo smanjuje se enormno islamski svijet, sve ih kamenuju, pola bez ruku hoda, oni na smrt osudjeni, ma uzas zivi...cikafe wrote: Kur'an mi je jedna od najdrazih knjiga(osim dijelova o postojanju Boga) jer su u njoj sabrana znanja, iskustva i filozofske misli svih naroda i kultura starog svijeta... Znaci najdraza mi je jer sve maltene mozes naci na jednom mjestu... Procitao sam od je uzduz i poprijeko, a dio o smrtnim kaznama je VRLO JASAN I KONCIZAN!VRLO JASNO I KONCIZNO! Sto dalje znaci da neke dijelove "mozes" izostaviti ali opet neke ne, neke doslovno shvatiti a neke ne... Sto znaci opet da covjek odlucuje koji ce se dijelovi "SAVRSENE, BOZIJE PRIPOVIJESTI" prihvatiti a koji ne... Smijesna cinjenica za inace savrsenu, nikad izmijenjenu, BOZIJU pripovijest?
-
cikafe
#423 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
Hipoteticko pitanje, na koje se ne moze dati jasan odgovor. Nadam se da bar u tome dijelimo misljenje!arte.fakt wrote:Jasta ... da prefomulisem pitanje sta mislis kakvu kaznu zasluzuje ???
- arte.fakt
#424 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
ma jasta da nemas odgovor jer bih odgovor bio identican uputi iz kurana ...cikafe wrote:Hipoteticko pitanje, na koje se ne moze dati jasan odgovor. Nadam se da bar u tome dijelimo misljenje!arte.fakt wrote:Jasta ... da prefomulisem pitanje sta mislis kakvu kaznu zasluzuje ???
-
cikafe
#425 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
Ti mislis da je nemoguce da nevjernik procita Kur'an? Hmm... Muslimani su jedini koji ga mogu tumaciti ili kako to sad ide?arte.fakt wrote:ti mislis da ce ti neko povjerovati da si procitao knjigu od 730 stranica , da ima neko skraceno izdanje sa slikama pa hajd