Kriza u Grčkoj

Post Reply
Haris.ba

#401 Re: Kriza u Grčkoj

Post by Haris.ba »

vivaldi wrote:
Toto wrote:
vivaldi wrote:Nije Grke vojska sjebala vec socijalna drzava.
a sta je sa onim silnim muilijardama za podmornice koje nikad nisu makele sa suhog doka a kamo prosle Bosforom..
Toto, pametan si covjek. Samo logicki izracunaj.

Grcka ima preko 300 milijardi eura duga. Vojni budzet oko 5-6 milijardi. Da je izdvajanja za vojsku imala duplo manja uklopila bi se u evropski prosjek procentualnog izdvajanja za vojsku. To u prevodu znaci da su za 20 godina na vojsci mogli ustediti uvrh glave 30-40 milijardi. Upotrebom elementarne matematike dodjes do zakljucka da je puno veci problem 260-270 milijardi nego 30-40 zar ne?

Druga stvar, ne znam tacan podatak, ali cisto sumnjam da su prije 20 godina imali vojna ulaganja srazmjerna ovim posljednih godina, ali nema veze.
Public finances
Public debt $405.7 billion (113% of GDP)[4]
Revenues $108.7 billion (2009 est.)
Expenses $145.2 billion (2009 est.)
Foreign reserves $3.473 billion (31 December 2008 est.)
Main data source: CIA World Fact Book
--------

Ne dolazi odmah svih 400 milijardi na naplatu. Ide to u obrocima, isto ko što mi dugujemo oko 6 milijardi, a godišnje nas dođe oko 300 miliona. Procjenjuje se da samo na neplaćenim porezima Grčka izgubi godišnje 20 milijardi dolara. Podsjeća li vas to na nekoga? :D
vivaldi

#402 Re: Kriza u Grčkoj

Post by vivaldi »

Haris.ba wrote:Public finances
--------

Ne dolazi odmah svih 400 milijardi na naplatu. Ide to u obrocima, isto ko što mi dugujemo oko 6 milijardi, a godišnje nas dođe oko 300 miliona. Procjenjuje se da samo na neplaćenim porezima Grčka izgubi godišnje 20 milijardi dolara. Podsjeća li vas to na nekoga?
Ma Grci su ko i mi svi Balkanci napravili sistem koji stimulise nerad i mutljavinu. Njima je sreca sto im bog dade more i nevjerovatno istorijsko naslijedje i sto je najvaznije - na vrijeme se uvalili u EU pa su dugo muzli fondove.

Ovaj podatak o porezima potrvdjuje ono sto sam pisao na ovoj temi da njih nije vojska sjebala vec socijala. Vojska im je u drugom, trecem krugu prioriteta stednje.

Sto se tice ovih brojeva..CIA je katastrofa kad je u pitanju ekonomija i demografija. Vjerovatno nesto i pogode, ali imaju toliko kardinalnih fula da im se u ovim oblastima ne moze vjerovati. Vidi se da nije polje njihovog djelovanja i specijalnost. Uvijek su puno relevetniji podaci finansijskih instizucija kad ih naravno imas tipa ebrd, mmf, wb..
HORN1

#403 Re: Kriza u Grčkoj

Post by HORN1 »

Haris.ba wrote:
vivaldi wrote:Nije Grke vojska sjebala vec socijalna drzava.
a sta je sa onim silnim muilijardama za podmornice koje nikad nisu makele sa suhog doka a kamo prosle Bosforom..
Toto, pametan si covjek. Samo logicki izracunaj.

Grcka ima preko 300 milijardi eura duga. Vojni budzet oko 5-6 milijardi. Da je izdvajanja za vojsku imala duplo manja uklopila bi se u evropski prosjek procentualnog izdvajanja za vojsku. To u prevodu znaci da su za 20 godina na vojsci mogli ustediti uvrh glave 30-40 milijardi. Upotrebom elementarne matematike dodjes do zakljucka da je puno veci problem 260-270 milijardi nego 30-40 zar ne?

Druga stvar, ne znam tacan podatak, ali cisto sumnjam da su prije 20 godina imali vojna ulaganja srazmjerna ovim posljednih godina, ali nema veze.[/quote]
Public finances
--------

Ne dolazi odmah svih 400 milijardi na naplatu. Ide to u obrocima, isto ko što mi dugujemo oko 6 milijardi, a godišnje nas dođe oko 300 miliona. Procjenjuje se da samo na neplaćenim porezima Grčka izgubi godišnje 20 milijardi dolara. Podsjeća li vas to na nekoga? :D
[/quote]

Mene podsjeća na varanje države svog stanovništva što obavezno dovodi do kontre i više nitko nesmatra da varanekog nego pokušava da izvrši povrat onog što mu je prevarom oduzeto.
Meni kao djetetu otac je otišao na banku da mi oroči nekoliko hiljada DM pa kad narastem i kad mi zatrebaju da imam. Međutim nisu mu dali da mi uloži na štednju DM već je morao pretvoriti u dinare te sam ja nakon dvadesetak godina dobio dinara u vrijednosti 0,3% od iznosa koliko bi dobio da je to bilo oročeno u DM. Pa su nam pokrali prijeratnu deviznu štednju, naravno sad nam je isplaćuju ali su meni naolatili raznih nepravednih zateznih kamata
na neke iznose koji su ludost i obična pljačka naplatili su mi i 1% dnevnu kamatu na automobil koji sam uvezao uz svoju vojnu potvrdu jer su donijeli zakon da mi vojnici imamo pravo uvesti automobil bez dađbina a onda su nakon tri dana ukinuli važenje potvrde dok su automobili bili na carinskom terminalu da bi poslije određenog vremena obnovili važenje potvrda ali mi koji smo uvezli automobile i nismo imali sredstava da platimo dađbine su obračunali 1% dnevnu kamatu i neki su bili primorani platiti trostruku vrijednost automobila u kamatama jer su dolazili kućama i stavljali hipoteku na kuću ujedno nepristajući naplatiti se od stare devizne štednje ili vojnih neisplaćenih plata.
Ja kad se sjetim svih lopovluka države smatram da je bilo najbolje da smo na početku rata pobili sve političare i državne službenike za primjer svim pljačkašima i mislim da bi onda bili mirni i da nitko nebi nikog pljačkao pod zaštitom države.
Ako je grčka država radila grcima i dio onog što je radila naša nama potpuno su u pravu ne samo da joj neplaćaju poreze već i otmu sve što mogu oteti a što nemogu pustiti nek hladna voda nosi.
Bosnolog

#404 Re: Kriza u Grčkoj

Post by Bosnolog »

Au sto braca napravise krizu medubratskih sportskih odnosa,........ :lol: :lol: :lol:

http://www.pressonline.rs/sr/sport/kosa ... kupu!.html
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#405 Re: Kriza u Grčkoj

Post by pici »

Bosnolog wrote:Au sto braca napravise krizu medubratskih sportskih odnosa,........ :lol: :lol: :lol:

http://www.pressonline.rs/sr/sport/kosa ... kupu!.html

Udri ga MeHmede :mrgreen:
kiky

#406 Re: Kriza u Grčkoj

Post by kiky »

ma, dešava se ...
:D
Bosnolog

#407 Re: Kriza u Grčkoj

Post by Bosnolog »

Kao da bi opet Grci mogli bacati molotolijeve kotele na policiju po grckim ulicama,...Mora se stediti i raditi da bi se isplivalo iz 330 mijiradi eura duga,....Gdje sve ovo vodi,...... :?: :roll:

Nezadovoljstvo merama vlade
Grčka na rubu haosa, skoro cela nacija u protestu
Srna | 04. 02. 2011. - 00:23h | Foto: AFP | Komentara: 0

ATINA - Grčka je ponovo na rubu haosa, jer je gotovo cela nacija u štrajku zbog nezadovoljstva merama koje je vlada uvela da bi spasila grčku ekonomiju.

Plate u javnom sektoru drastično su smanjene, dok su porezi povećani. Ovakva politika naišla je na rezultate, pa je deficit državnog budžeta smanjen je za čak šest odsto.

U Evropskoj uniji puni su hvale za finansijsku konsolidaciju koju provodi grčka vlada, te će im verovatno odobriti novi paket financijske pomoći. No, radničkoj klasi koja je izašla na ulice takva obećanja malo znače.

Najnovija grupa koja se pridružila štrajku su zaposleni u javnom saobraćaju, što je praktično paralizovalo glavni grad Atinu, a dosta problema izaziva i štrajk zdravstvenih radnika.

Visoki funkcioner u grčkoj vladi, koji je zatražio da ostane anoniman, izjavio je za "Gardijan" da se čini da Grci jednostavno ne shvataju da su prisiljeni učiniti sve ovo kako bi spasili zemlju.

Grčki dug ukupno iznosi oko 330 milijardi evra.
Bosnolog

#408 Re: Kriza u Grčkoj

Post by Bosnolog »

Grcka (Grci tuku muriju i demolirase svoje gradove) :-) :-) :-)

Spanija (spanska policija) :shock:

Ova ekonomska kriza postaje sve gora i ozbiljnija ,.... :?
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#409 Re: Kriza u Grčkoj

Post by prljavi Hare »

Bosnolog wrote:
Ova ekonomska kriza postaje sve gora i ozbiljnija ,.... :?
Da imaju pravog premijera da ih vodi,ovo im se nikada ne bih desilo!Da je tu recimo Aco Džombić,a da ga
preCjednik savjetuje.....ih,nigdje im kraja ne bi bilo. :D
mO k3

#410 Re: Kriza u Grčkoj

Post by mO k3 »

Grcima ne zelim nista dobro ..... i zato nek im zemlju proguta kaos i bijeda
The 51st State

#411 Re: Kriza u Grčkoj

Post by The 51st State »

ovo ce na gradjanski rat, ako im evropa ne upumpa jos novca.
zovemsecrveni

#412 Re: Kriza u Grčkoj

Post by zovemsecrveni »

:sax:
Last edited by zovemsecrveni on 10/11/2011 00:17, edited 1 time in total.
sinuhe

#413 Re: Kriza u Grčkoj

Post by sinuhe »

Nece biti rata. Previse su uobrazeni, najnormalnije misle da su nasljednici anticke Grcke. Predmet su sprdnje u cijeloj Evropi i tako ce ostati do sudnjeg dana.
mO k3

#414 Re: Kriza u Grčkoj

Post by mO k3 »

zovemsecrveni wrote:U genocidu u Srebrenici učestvovala je jedinica grčkih dobrovoljaca, čak su bili okačili zastavu Grčke da se vijori u gradu gdje su vršene masovne ekzekucije. Bilo je pokušaja da se provede istraga, pala su obećanja političara iz Grčke, ali do dan danas ništa nije urađeno po tom pitanju. Ne treba ni spominjati bezuslovnu podršku Grčke agresiji na Bosnu i Hercegovinu od strane Srbije. Prema tome: da, radujem se njihovoj nesreći, nek komšiji crkne krava, nek odu u 3LPM.
DA radujem se i ja , i svaki dan ocekujem gore i gore vijesti ....:)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#415 Re: Kriza u Grčkoj

Post by Truba »

boli vas đon kad štedite u krunama

zbog 0.1% debila vi čitavu naciju mrzite i želite propast
onda kad srbi zbog 500 godina okupacije mrze tursku

kuku lele kako ih nije sramota mitologija i tako to :roll: :roll: :roll: :roll: gdje će mrziti najbolju naciju :D
mO k3

#416 Re: Kriza u Grčkoj

Post by mO k3 »

komi wrote:boli vas đon kad štedite u krunama

kuku lele kako ih nije sramota mitologija i tako to :roll: :roll: :roll: :roll: gdje će mrziti najbolju naciju :D
??? sta nam zelis reci??
sinuhe

#417 Re: Kriza u Grčkoj

Post by sinuhe »

Grcka drzava je varala EU. Davali su lazne podatke da bi velikom dijelu stanovnistva obezbijedili vece plate a ovi demonstranti brane tako stecene plate pa nemaju ni simpatije u Evropi.
Truba

#418 Re: Kriza u Grčkoj

Post by Truba »

Ženski Dr.Med wrote:
??? sta nam zelis reci??
želim reć da ti je priča bezveze i da živiš u švedskoj i da želiš loše čitavoj naciji zbog nekoliko stotina pojedinaca koji ne čine ni 0.01% te nacije

i da... želim zaokret u desno gdje živiš :D
ladyada

#419 Re: Kriza u Grčkoj

Post by ladyada »

kazu da imaju najvise penzionera preko 100 godina koji primaju jos penzije u evropi .........
mO k3

#420 Re: Kriza u Grčkoj

Post by mO k3 »

komi wrote:
Ženski Dr.Med wrote:
??? sta nam zelis reci??
želim reć da ti je priča bezveze i da živiš u švedskoj i da želiš loše čitavoj naciji zbog nekoliko stotina pojedinaca koji ne čine ni 0.01% te nacije

lol :) smjehovita si :) nigdje istine u tvome mostu osim te ,da zelim citavoj naciji lose .... koliko ti to grka znas ? moze li ih izbrojati na jednu ruku??
Truba

#421 Re: Kriza u Grčkoj

Post by Truba »

ladyada wrote:kazu da imaju najvise penzionera preko 100 godina koji primaju jos penzije u evropi .........
ma lopine
a sjećam se priča moje mame kad je išla na putovanje s firmom u grčku
grci mislili da u jugi imaju škole za lopove jer na svakoj pauzi naša raja pomazija pola radnji na benzinskim :lol: :lol: :lol:

al eto oni su po zakonu lopovi samo da ne povuku EU sa sobom
sinuhe

#422 Re: Kriza u Grčkoj

Post by sinuhe »

Nemam ja kao Bosanac sta da mrzim Grke. Isti smo kulturni krug. I u Bosni ce prije okriviti njemacke banke nego sebe.
Last edited by sinuhe on 16/06/2011 09:26, edited 1 time in total.
Skijaš

#423 Re: Kriza u Grčkoj

Post by Skijaš »

komi wrote:boli vas đon kad štedite u krunama

Ne mislim da kolega mrzi Grke kao narod, nego želi ekonomsko slabljenje faktora koji djeluje kao saveznik našeg neprijatelja. Ni ja evo ne mrzim Srbe Leskovca i Zrenjanina, ali želim da ekonomija Srbije ode u kurac. Ne zato što mrzim, nego zato što ću mirnije spavati kad znam da se neko ko me smatra smetnjom o sebi zabavio.

Kada se odnos tih političkih faktora prema BiH promjeni, promjeniće se i naš stav prema tim političkim faktorima. Hrvatska je nekad bila agresor, a evo danas joj većina nas želi napredak i sve najbolje.
Truba

#424 Re: Kriza u Grčkoj

Post by Truba »

hm...zanimljivo
vryzas

#425 Re: Kriza u Grčkoj

Post by vryzas »

Ženski Dr.Med wrote:
komi wrote:
Ženski Dr.Med wrote:
??? sta nam zelis reci??

lol :) smjehovita si :) nigdje istine u tvome mostu osim te ,da zelim citavoj naciji lose .... koliko ti to grka znas ? moze li ih izbrojati na jednu ruku??
Znam ja 26 :oops: ...jel dovoljno? :?
Kakve veze imaju poznastva sa cinjenicom da ste ti i jos par ljudi napisali stvari od kojih se svakom normalnom covjeku povraca :(
Cuj zeli citavoj naciji lose :-) :-)
Dno dna :run:
Post Reply