Haris.ba wrote:vivaldi wrote:Nije Grke vojska sjebala vec socijalna drzava.
a sta je sa onim silnim muilijardama za podmornice koje nikad nisu makele sa suhog doka a kamo prosle Bosforom..
Toto, pametan si covjek. Samo logicki izracunaj.
Grcka ima preko 300 milijardi eura duga. Vojni budzet oko 5-6 milijardi. Da je izdvajanja za vojsku imala duplo manja uklopila bi se u evropski prosjek procentualnog izdvajanja za vojsku. To u prevodu znaci da su
za 20 godina na vojsci mogli ustediti uvrh glave 30-40 milijardi. Upotrebom elementarne matematike dodjes do zakljucka da je puno veci problem 260-270 milijardi nego 30-40 zar ne?
Druga stvar, ne znam tacan podatak, ali cisto sumnjam da su prije 20 godina imali vojna ulaganja srazmjerna ovim posljednih godina, ali nema veze.[/quote]
Public finances
Public debt $405.7 billion (113% of GDP)[4]
Revenues $108.7 billion (2009 est.)
Expenses $145.2 billion (2009 est.)
Foreign reserves $3.473 billion (31 December 2008 est.)
Main data source: CIA World Fact Book
--------
Ne dolazi odmah svih 400 milijardi na naplatu. Ide to u obrocima, isto ko što mi dugujemo oko 6 milijardi, a godišnje nas dođe oko 300 miliona. Procjenjuje se da samo na neplaćenim porezima Grčka izgubi godišnje 20 milijardi dolara. Podsjeća li vas to na nekoga?

[/quote]
Mene podsjeća na varanje države svog stanovništva što obavezno dovodi do kontre i više nitko nesmatra da varanekog nego pokušava da izvrši povrat onog što mu je prevarom oduzeto.
Meni kao djetetu otac je otišao na banku da mi oroči nekoliko hiljada DM pa kad narastem i kad mi zatrebaju da imam. Međutim nisu mu dali da mi uloži na štednju DM već je morao pretvoriti u dinare te sam ja nakon dvadesetak godina dobio dinara u vrijednosti 0,3% od iznosa koliko bi dobio da je to bilo oročeno u DM. Pa su nam pokrali prijeratnu deviznu štednju, naravno sad nam je isplaćuju ali su meni naolatili raznih nepravednih zateznih kamata
na neke iznose koji su ludost i obična pljačka naplatili su mi i 1% dnevnu kamatu na automobil koji sam uvezao uz svoju vojnu potvrdu jer su donijeli zakon da mi vojnici imamo pravo uvesti automobil bez dađbina a onda su nakon tri dana ukinuli važenje potvrde dok su automobili bili na carinskom terminalu da bi poslije određenog vremena obnovili važenje potvrda ali mi koji smo uvezli automobile i nismo imali sredstava da platimo dađbine su obračunali 1% dnevnu kamatu i neki su bili primorani platiti trostruku vrijednost automobila u kamatama jer su dolazili kućama i stavljali hipoteku na kuću ujedno nepristajući naplatiti se od stare devizne štednje ili vojnih neisplaćenih plata.
Ja kad se sjetim svih lopovluka države smatram da je bilo najbolje da smo na početku rata pobili sve političare i državne službenike za primjer svim pljačkašima i mislim da bi onda bili mirni i da nitko nebi nikog pljačkao pod zaštitom države.
Ako je grčka država radila grcima i dio onog što je radila naša nama potpuno su u pravu ne samo da joj neplaćaju poreze već i otmu sve što mogu oteti a što nemogu pustiti nek hladna voda nosi.