Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post Reply

U Jugoslaviji su muslimani bili ravnopravni

Da
109
58%
Ne
78
42%

Total votes: 187

Nićifor

#401 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Nićifor »

Vodenjak wrote:
:-) :-)

JA skrecem s teme a ti mi na tvrdnju o tome da su jedini BH politicari koji su se borili i IZBORILI za BiH u zadnjih 5-600 godina bili upravo Brozovi slljedbenici odgovaras kako su oni davali djeci imena drugih vjera!?!? :? :lol: :lol:
I to, pazi narode, imena drugih vjera!!! :-)
Pa covjece, ja NISAM vjernik ali JESAM Bosnjak i ko si to TI da mi odredjujes kojoj vjeri treba da pripadam i cije ime treba da djetetu dajem???
A kad me i kroz to vuces za jezik, da ti i ovo kazem: Apsurdno je do samih granica morbidnosti da ti "NASIM" imenima smatras imena koja su dosla u nase krajeve jashuci na konjima koji su pregazili i moju i tvoju djedovinu, krvlju je zalili i 400 godina istom vladali. "Nasim" imenima smatras imena od koje svako ima, zamisli, PREVOD na tvoj i moj maternji jezik! Kako, majku mu, "nase" ime a treba mu prevod? I trece, znam, reci ces da su to "nasa", vjerska imena i i tu ces se samo bez veze izblebetati jer ta imena NISU muslimanska nego ARAPSKA a medju arapima imas i katolika i ortodoksa i kakvih sve ne...
´
Ali, nista od toga nije tema osim onoga sto na pocetku rekoh. Ravnopravnost u BiH i ravnopravnost BiH u sastavu Jugoslavije koju su politicarari za vrijeme trajanja Brozove Jugoslavije donijeli svima nama bilo je nesto sto su ovi sadasnji sveli na puko deklrativno lupetanje.

Ako imas sta reci protiv ovoga, izvoli, samo molim te ne zamaraj me vise glupostima tipa "cija" imena dajemo djetetu... :zzzz:
A što ne kažeš da si Srbin. Izvini, stekao sam utisak da pričam sa Bošnjakom. Samo ne znam što onda prigovaraš Aliji srpstvo, ta iste ste nacije.
saibaba

#402 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by saibaba »

Vodenjak pusti ba palamuđenje o porijeklu imena kod slavena i sl...

Nije ba meni bitno kako je ko dao kakvo ime djetetu, nego je to u onom sistemu to bilo bitno... To je ono što je morbidno kralju moj...

Ime je samo jedna ilustracija kako si se morao ponašati kao bošnjak da bi izgradio političku karijeru...

Ukratko.. morao si biti srpski poltron ...

Moras ili biti individua ogranicene inteligencije pa ne kontas ili te to pogađa licno na neki nacin pa neces da vidiš...
Nićifor

#403 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Nićifor »

saibaba wrote:Vodenjak pusti ba palamuđenje o porijeklu imena kod slavena i sl...

Nije ba meni bitno kako je ko dao kakvo ime djetetu, nego je to u onom sistemu to bilo bitno... To je ono što je morbidno kralju moj...

Ime je samo jedna ilustracija kako si se morao ponašati kao bošnjak da bi izgradio političku karijeru...

Moras ili biti individua ogranicene inteligencije pa ne kontas ili te to pogađa licno na neki nacin pa neces da vidiš...
Pa vidiš da je Srbin čovjek. Zato i ne shvata.
Vodenjak

#404 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Vodenjak »

saibaba wrote:Vodenjak pusti ba palamuđenje o porijeklu imena kod slavena i sl...

Izmisljas @saibaba! Poltroni, i to ne samo srpski vec i bjelosvjetski su na vlasti zadnjih 20 godina. Ljudima koji ti napravise drzavu i koji su ti prvi u istoriji modernog doba obezbijedili ustavno-pravnu jednakost u toj istoj drzavi pripisujes poltronstvo. I to poltronstvo narodu ciji su pripadnici najvise doprinijeli unistavanju i naroda bosnjackog i drzave BiH. A uradise to Srbi zahvaljujuci, NADATI SE, samo nesposobnosti ovih cija djeca nose "nasa" imena... :roll: Nije ti fer, ali na tebi je da se sam nosas sa svojim stavovima. Istina, i nisi bas sam. Eto ti tvog @nicifora koji u nedostatku bilo kakvog suvislog komentara poteze za uvijek atraktivnim blacenjem i etiketiranjem licnosti sagovornika.. To je garant jedino sto je naucio u blagodetima demokratije koja ga okruzuje...
Ateista

#405 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Ateista »

Nićifor wrote:

Mislim da si ovim postom rekao dovoljno o sebi.
Nićifor

#406 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Nićifor »

Vodenjak wrote:

Izmisljas @saibaba! Poltroni, i to ne samo srpski vec i bjelosvjetski su na vlasti zadnjih 20 godina. Ljudima koji ti napravise drzavu i koji su ti prvi u istoriji modernog doba obezbijedili ustavno-pravnu jednakost u toj istoj drzavi pripisujes poltronstvo. I to poltronstvo narodu ciji su pripadnici najvise doprinijeli unistavanju i naroda bosnjackog i drzave BiH. A uradise to Srbi zahvaljujuci, NADATI SE, samo nesposobnosti ovih cija djeca nose "nasa" imena... :roll: Nije ti fer, ali na tebi je da se sam nosas sa svojim stavovima. Istina, i nisi bas sam. Eto ti tvog @nicifora koji u nedostatku bilo kakvog suvislog komentara poteze za uvijek atraktivnim blacenjem i etiketiranjem licnosti sagovornika.. To je garant jedino sto je naucio u blagodetima demokratije koja ga okruzuje...
Đesi demokrata, nisam te odmah prepozno. Pos*m se ja na tu ravnopravnost koju su mi ti tvoji dali, izvinite na izrazu, al nemam adekvatnu zamjenu.
Nićifor

#407 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Nićifor »

Ateista wrote:
Nićifor wrote:

Ne, nego si ti to rekao ovim o sebi, jer nisi shvatio šta sam htio da kažem. Srbin je, pa ne vidi ništa loše u tome što su Bošnjaci davali srpska imena djeci. Ako treba da nacrtam, reci, valjda mi neće biti mrsko.
Ateista

#408 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Ateista »

Nićifor wrote:
Ateista wrote:
Nićifor wrote:
Ne, nego si ti to rekao ovim o sebi, jer nisi shvatio šta sam htio da kažem. Srbin je, pa ne vidi ništa loše u tome što su Bošnjaci davali srpska imena djeci. Ako treba da nacrtam, reci, valjda mi neće biti mrsko.
Onda ti njega ocigledno nisi shvatio...

A fino je rekao da je bosnjak.
Klodovik

#409 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Klodovik »

Rješenje svih problema u BiH je jako jednostavno. Primijenimo princip ravnopravnosti iz bivše Jugoslavije, princip koji je usvojen prilikom njenog nastanka i koji je bio na snazi dobrim dijelom njenog postojanja. Dakle, u BiH žive Srbi, Hrvati i ostali, tj. neopredijeljeni. Jezik kojim se govori zove se srpskohrvatski-hrvatskosrspski. I to je to. Tako će svi opet biti ravnopravni i sve će opet biti kako treba. Naravno, niko se onda ne bi trebao buniti ni da se ide na slična rješenja pa da se kaže kako u BiH žive Bošnjaci, Srbi i ostali (naziv jezika se nameće sam od sebe), tj. Hrvati, Bošnjaci i ostali (naziv jezika se i ovdje nameće sam od sebe). Jer... riječ je o uspješnom modelu koji osigurava punu ravnopravnost svih.
Nićifor

#410 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Nićifor »

Ateista wrote:
Nićifor wrote: Ne, nego si ti to rekao ovim o sebi, jer nisi shvatio šta sam htio da kažem. Srbin je, pa ne vidi ništa loše u tome što su Bošnjaci davali srpska imena djeci. Ako treba da nacrtam, reci, valjda mi neće biti mrsko.
Onda ti njega ocigledno nisi shvatio...

A fino je rekao da je bosnjak.
A ti očito nisi shvatio da je to bio sarkazam. Ili nisi nikad čuo za isti. Idi malo raspravljaj o glistama što ustadoše iz blata i postaše ljudi, zanimljivije je za čitanje. Uvijek sam volio SF.
Klodovik wrote:Rješenje svih problema u BiH je jako jednostavno. Primijenimo princip ravnopravnosti iz bivše Jugoslavije, princip koji je usvojen prilikom njenog nastanka i koji je bio na snazi dobrim dijelom njenog postojanja. Dakle, u BiH žive Srbi, Hrvati i ostali, tj. neopredijeljeni. Jezik kojim se govori zove se srpskohrvatski-hrvatskosrspski. I to je to. Tako će svi opet biti ravnopravni i sve će opet biti kako treba. Naravno, niko se onda ne bi trebao buniti ni da se ide na slična rješenja pa da se kaže kako u BiH žive Bošnjaci, Srbi i ostali (naziv jezika se nameće sam od sebe), tj. Hrvati, Bošnjaci i ostali (naziv jezika se i ovdje nameće sam od sebe). Jer... riječ je o uspješnom modelu koji osigurava punu ravnopravnost svih.
Eh, pa nije to. Ako će Bošnjaci biti izostavljeni, more, jer nama je bitno sveopće dobročinstvo, al mojne neko drugi da fali. Ne moramo imati ni jezik, ni ime, samo da je ko u Tite :-)
Vodenjak

#411 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Vodenjak »

Nićifor wrote:
Vodenjak wrote:

Đesi demokrata, nisam te odmah prepozno. Pos*m se ja na tu ravnopravnost koju su mi ti tvoji dali, izvinite na izrazu, al nemam adekvatnu zamjenu.
Znam da to radis i sad se lagodno brljugas u sopstvenom izmetu... :wink: Nego, hoce li mi neko od vas ovdje napokon navesti koja i cija domicilna politika je u zadnjih, vise od POLA MILENIJUMA, Bosni i Hercegovini donijela vise suverenosti, a narodima i gradjanima vise ravnopravnosti od politike koju su vodili BH-politicari za vrijeme Broza? Uz uvazavanje svih propusta koji su tad ucinjeni, naravno.. Hajde da odgovorimo na to pitanje bez da ga bez potrebe razvodnjavamo. :oops:
BiH-x

#412 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by BiH-x »

Klodovik wrote:Rješenje svih problema u BiH je jako jednostavno. Primijenimo princip ravnopravnosti iz bivše Jugoslavije, princip koji je usvojen prilikom njenog nastanka i koji je bio na snazi dobrim dijelom njenog postojanja. Dakle, u BiH žive Srbi, Hrvati i ostali, tj. neopredijeljeni. Jezik kojim se govori zove se srpskohrvatski-hrvatskosrspski. I to je to. Tako će svi opet biti ravnopravni i sve će opet biti kako treba. Naravno, niko se onda ne bi trebao buniti ni da se ide na slična rješenja pa da se kaže kako u BiH žive Bošnjaci, Srbi i ostali (naziv jezika se nameće sam od sebe), tj. Hrvati, Bošnjaci i ostali (naziv jezika se i ovdje nameće sam od sebe). Jer... riječ je o uspješnom modelu koji osigurava punu ravnopravnost svih.
:thumbup:
ultima_palabra

#413 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by ultima_palabra »

Jah, to je ona priča kako prije nije bilo interneta, a sad ga ima :-)
Je li to među bosanskim muslimanima bila izražena ideja o bošnjačkoj naciji prije '74, a komunisti to gušili? Nemojmo se lagati. Ne možeš porediti izgrađene nacije koje su postojale stotinjak godina sa malom i razjedinjenom vjerskom zajednicom, što su bosanski muslimani bili '45.
Nakon što je Broz svjedočio buđenju srpskog i hrvatskog nacionalizma početkom 70-tih, napravljen je Ustav iz '74, koji na kraju nije spriječio rat, ali je ipak uveliko otežao stvaranje velike Srbije.
Ako pogledamo šta su u političkom smislu Bošnjaci unijeli u SFRJ '45, a sa čime su izašli '92, vidjećemo da mnogo toga duguju Brozu.
Vodenjak

#414 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Vodenjak »

ultima_palabra wrote:
Jah, to je ona priča kako prije nije bilo interneta, a sad ga ima :-)
Je li to među bosanskim muslimanima bila izražena ideja o bošnjačkoj naciji prije '74, a komunisti to gušili? Nemojmo se lagati. Ne možeš porediti izgrađene nacije koje su postojale stotinjak godina sa malom i razjedinjenom vjerskom zajednicom, što su bosanski muslimani bili '45.
Nakon što je Broz svjedočio buđenju srpskog i hrvatskog nacionalizma početkom 70-tih, napravljen je Ustav iz '74, koji na kraju nije spriječio rat, ali je ipak uveliko otežao stvaranje velike Srbije.
Ako pogledamo šta su u političkom smislu Bošnjaci unijeli u SFRJ '45, a sa čime su izašli '92, vidjećemo da mnogo toga duguju Brozu.
Dzabe je to govoriti... :(
A usput, ja to ne govorim zbog Broza jer njemu to ni u kojem smislu ne treba vec govorim zbog svih onih koji zele dobro Bosni i Hercegovini kao drzavi. Od necega se mora poceti a boljeg starta nema od onoga sto je postignuto upravo za vrijeme Brozove Jugoslavije.
Uostalom, i ovo malo nas sto je preostalo i slavi Dan Drzavnosti BiH, slavi ga na dan kada je, pod Brozovom komandom, ustanovljen puni suverenitet Bosne i Hercegovine nakon sto su je silovali, rasparcavali, onanisali po njoj svi od Turaka, preko Austrougara pa sve do milih nam komsija.
A Bosnjaka-Muslimana sto se tice, rekoh to vec, minder politika se vijekovima vodila, cekalo se da se vidi kome da se prikloni, saburalo se do u nedogled...
Samo sto nama puno ljepse zvuci da se predstavljamo zrtve kojima niko nista nije dao, koje svi mrze, kojima nista ne dozvoljavaju. A kad se skontas, niti je sta trazeno niti se za sta borilo. Osim mozda za prava da im se dozvoli da se slobodno okrecu ka Cabi... :zzzz:
Eto dokle je dosezala vizija borbe za NACIONALNA prava. Kako prije ZavnoBiH-a tako i nakon 1990. pa sve do danas! :(
elSaik

#415 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by elSaik »

Nisu imali govna da jedu. Sad imaju. Zlatnim kašikama, dabome. Pa nećeš govna jesti običnom. Ha ya.
Nićifor

#416 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Nićifor »

Vodenjak wrote:
Nićifor wrote:
Vodenjak wrote: Izmisljas @saibaba! Poltroni, i to ne samo srpski vec i bjelosvjetski su na vlasti zadnjih 20 godina. Ljudima koji ti napravise drzavu i koji su ti prvi u istoriji modernog doba obezbijedili ustavno-pravnu jednakost u toj istoj drzavi pripisujes poltronstvo. I to poltronstvo narodu ciji su pripadnici najvise doprinijeli unistavanju i naroda bosnjackog i drzave BiH. A uradise to Srbi zahvaljujuci, NADATI SE, samo nesposobnosti ovih cija djeca nose "nasa" imena... :roll: Nije ti fer, ali na tebi je da se sam nosas sa svojim stavovima. Istina, i nisi bas sam. Eto ti tvog @nicifora koji u nedostatku bilo kakvog suvislog komentara poteze za uvijek atraktivnim blacenjem i etiketiranjem licnosti sagovornika.. To je garant jedino sto je naucio u blagodetima demokratije koja ga okruzuje...

Znam da to radis i sad se lagodno brljugas u sopstvenom izmetu... :wink: Nego, hoce li mi neko od vas ovdje napokon navesti koja i cija domicilna politika je u zadnjih, vise od POLA MILENIJUMA, Bosni i Hercegovini donijela vise suverenosti, a narodima i gradjanima vise ravnopravnosti od politike koju su vodili BH-politicari za vrijeme Broza? Uz uvazavanje svih propusta koji su tad ucinjeni, naravno.. Hajde da odgovorimo na to pitanje bez da ga bez potrebe razvodnjavamo. :oops:

Pa ako baš hoćeš, Bosna je u vrijeme Osmanlija bila jedini pašaluk, vilajet itd koji je zadržao svoje predosmansko ime, i bila izuzetak u pravilu da su pašaluci nosili ime po glavnom gradu istog. Takođe, usprkos svim teritorijalnim izmjenama, Bosna je imala manje više stalnu teritoriju, od Srednjeg vijeka, pa naovamo, dakle i u vrijeme Osmanskog carstva. U vrijeme Austro-Ugarske, BiH je bila tzv. corpus separatum, i nije imala jednak status Austriji ili Ugarskoj, ali je ostala u svojim granicama, i imala je više samostalnosti od bilo koje druge pokrajine carstva. Bošnjaci-muslimani, su imali više prava u vrijeme Austro-Ugarske kao narod, nego u vrijeme SFRJ, a o Osmanskom periodu da ne pričamo. Jedina prednost koju je SFRJ dala Bošanjcima je mogućnostda Bošnjak bude "glavni". Ali, to je pravo pojedinca,koji je između ostalog morao da dokaže "lojalnost" ideji komunizmabratstva i jedinstva, a koje se mahom ogledalo, u većoj mržnji i progonu Mladih muslimana i njima sličnih, nego što su to činili i Srbi i Hrvati.
Vodenjak

#417 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Vodenjak »

Nićifor wrote: Pa ako baš hoćeš, Bosna je u vrijeme Osmanlija bila jedini pašaluk, vilajet itd koji je zadržao svoje predosmansko ime, i bila izuzetak u pravilu da su pašaluci nosili ime po glavnom gradu istog. Takođe, usprkos svim teritorijalnim izmjenama, Bosna je imala manje više stalnu teritoriju, od Srednjeg vijeka, pa naovamo, dakle i u vrijeme Osmanskog carstva. U vrijeme Austro-Ugarske, BiH je bila tzv. corpus separatum, i nije imala jednak status Austriji ili Ugarskoj, ali je ostala u svojim granicama, i imala je više samostalnosti od bilo koje druge pokrajine carstva. Bošnjaci-muslimani, su imali više prava u vrijeme Austro-Ugarske kao narod, nego u vrijeme SFRJ, a o Osmanskom periodu da ne pričamo. Jedina prednost koju je SFRJ dala Bošanjcima je mogućnostda Bošnjak bude "glavni". Ali, to je pravo pojedinca,koji je između ostalog morao da dokaže "lojalnost" ideji komunizmabratstva i jedinstva, a koje se mahom ogledalo, u većoj mržnji i progonu Mladih muslimana i njima sličnih, nego što su to činili i Srbi i Hrvati.
E dobro je...
Nije ni cudo sto je za takve kao sto si ti Alija otac nacije i drzave.
Pojma ti nemas sta je narod a sta vjerska skupina, sta drzava a sta avlija...
U skolu zato. OPET! :zzzz:

End game! :run:
Nićifor

#418 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Nićifor »

Vodenjak wrote:
Nićifor wrote: Pa ako baš hoćeš, Bosna je u vrijeme Osmanlija bila jedini pašaluk, vilajet itd koji je zadržao svoje predosmansko ime, i bila izuzetak u pravilu da su pašaluci nosili ime po glavnom gradu istog. Takođe, usprkos svim teritorijalnim izmjenama, Bosna je imala manje više stalnu teritoriju, od Srednjeg vijeka, pa naovamo, dakle i u vrijeme Osmanskog carstva. U vrijeme Austro-Ugarske, BiH je bila tzv. corpus separatum, i nije imala jednak status Austriji ili Ugarskoj, ali je ostala u svojim granicama, i imala je više samostalnosti od bilo koje druge pokrajine carstva. Bošnjaci-muslimani, su imali više prava u vrijeme Austro-Ugarske kao narod, nego u vrijeme SFRJ, a o Osmanskom periodu da ne pričamo. Jedina prednost koju je SFRJ dala Bošanjcima je mogućnostda Bošnjak bude "glavni". Ali, to je pravo pojedinca,koji je između ostalog morao da dokaže "lojalnost" ideji komunizmabratstva i jedinstva, a koje se mahom ogledalo, u većoj mržnji i progonu Mladih muslimana i njima sličnih, nego što su to činili i Srbi i Hrvati.
E dobro je...
Nije ni cudo sto je za takve kao sto si ti Alija otac nacije i drzave.
Pojma ti nemas sta je narod a sta vjerska skupina, sta drzava a sta avlija...
U skolu zato. OPET! :zzzz:

End game! :run:
Pa zato ste vi crvendaći tu da nam to objasnite. Niste znali da planska ekonomija nema šanse da uspije, ali znate šta je država. Neka hvala. Suština je u sljedećem, vama je dobro, jer ste komunjare, i šta ima veze šta je sa Bošnjacima, samo nek su Srbi i Hrvati zadovoljni, da oni ne budu ugroženi, a ko * Bošnjake. Zato i trubite o tome, evo haman 20 godina, kako mi Bošnjaci, treba da dokažemo Srbima i Hrvatima da ih volimo, da im damo sva prava, bla, bla, bla. Jer bitno je da oni budu zadovoljni s pravima, a nama je dovoljno što nas ne kolju. Pito bi te ja da su ti mamu silovali bil ovda šuplju prosipao.
MuaDib

#419 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by MuaDib »

Ovaj komentar stvarno zaslužije jednu analizu, jer je pun izvrtanja činjenica i romantičarskog odnosa prema prošlosti.
Prva konstatacija o posebnosti Bosne u Otomanskom carstvu je smiješna, jer Turci nisu uopšte bili dobar domaćin u Bosni.
Prvo nikada nisu priznali Bosance (stari naziv Bošnjane, op.a. Bošnjak je izmišljen pojam), već su nas podjelili na muslimansku i hrišćansku raju, činili zločine posebno nad pravoslavcima, ali katolicima pa čak i muslimanima. Turci su bili nosioci sloma bosanskog nacionalnog buđenja, borbe Bosne za autonomiju i prvi koji su uništili bosansku inteligenciju. Posljedice toga osjećamo i danas, jer je upravo to dovelo do jačanja srpskog i hrvatskog nacionalnog pokreta u BiH, koji je bosanskim pravoslavcima i katolicima nudio oslobođenje na jednoj strani, te doveo do gušenju nacionalne ideje kod bosanskih muslimana i njihovog svođenja na vjersku grupu. Posljedica tog raslojavanja je bio i bosansko - hercegovački ustanak 1875. godine, koji su podigli pravoslavci i katolici, te naposljetku i muslimani u različitim krajevima Bosne. Turska nas je tri godine kasnije prodala za par miliona groša i predala na upravu Austro-Ugarskoj, koja je još više produbila podjele u Bosni i Hercegovini, ukinula je njeno historijsko ime i stvorila od nas koloniju. Nemoj mi odmah navoditi argument kako nas je ona izgradila, jer sve što je u Bosni uradila, uradila je radi sebe. Posebno se moram osvrnuti na famozni corpus separatum, koji nije uveden zbog nas, već zbog sukoba oko podjele Bosne između Austrijskog i Ugarskog dijela monarhije. Dalje kakav su to muslimani imali status u Austrougarskoj, šta je njih 150 - 200 000 nagnalo na prebjeg u Tursku, zašto su se borili muslimani za prosvjetno-vjersku autonomiju. Austrougraski pokušaj stvaranja bošnjačke nacije je dugoročno podjeli bosansko stanovništvo na Srbe, Hrvate i Muslimane. Jer Austrougarska pristranost katoličkim interesima i pritiskanje pravoslavaca i muslimana ih je okrenulo prema Srbiji, odnosno Turskoj, što je konstituisalo novu etničku diferencijaciju u Bosni. Nakon aneksije Austrougarska ukida bosanski jezik, provodi represiju nad bosanskim Srbima i još više jača taj identitet, podržava katolička društva i pravi razdor među bosanskim narodom.
U Kraljevini SHS odnosno Jugoslaviji niko nije imao prava, vladala je glad i postojao je sukob između srpskih nacionalista i unitarista, hrvatskih i slovenačkih nacionalista, te bosanskog begovata putem JMO-a. Na prvi mah Bosna je sačuvala svoj teritorijalitet, koji je narušen šestojanuarskom diktaturom i sporazumom Cvetković-Maček. Zatim i Bosnu nezabobilazi Drugi svjetski rat, koja potpada pod vlast NDH koja počinje provoditi genocid nad Srbima, zatim antifašističkog ustanka, prodora četničkih jedinica koje provode genocid nad muslimanima i haosa koji na našu sreću završava pobjedom partizana. U jeku antifašističkog pokreta Bosna i Hercegovina je obnovila svoju državnost i postala državotvorna jedinica Demokratske federativne Jugoslavije, što je potvrđenu Ustavom FNRJ i Ustavima SFRJ. Jeste da je muslimansko pitanje ostalo nerješeno 2,5 decenije, jer se smatralo da muslimani vode porijeklo od Srba i Hrvata koji su prihvatili islam. Međutim zahvaljujući Hamdiji i Džemalu, koji su dokazali postojanje autohtone muslimanske kulture i običaja u Bosni, Muslimani su priznati kao narodnost 1963. godine, te narod 1974. godine. U SFRJ se Bosna od polu-feudalne države, razvila u srednje industrijski razvijenu državu, dobila je svoje nacionalne institucije, univerzitete, svoje brendove u sportu, kulturi, privredi, ekonomiji, školstvu i međunarodnu afirmaciju sa XIV olimpijskim igrama. Međutim sa gubitkom nacinalne ravnoteže Jugoslavija upada u krizu koja je nazaustavljivo vodi ka raspadu. U toj situaciji umjesto da se podrži Durakovićev prijedlog o zabrani političkog organizovanja na narodnoj, etničkoj, vjerskoj i nacionalnoj osnoci, muslimanski intelektualci iz SDA ruše to i otvaraju put za dolazak okorjelih srpskih i hrvatskih nacionalista na vlast u BiH. A ta odluka je bila kobna po Bosnu jer je na marginu društva stavila političke snage koje su promovirale zajedništvo, a u prvi plan stavila nacionalnu isključivost, što nas je neminovno vodilo u rat.
Nićifor

#420 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Nićifor »

MuaDib wrote:
Ovaj komentar stvarno zaslužije jednu analizu, jer je pun izvrtanja činjenica i romantičarskog odnosa prema prošlosti.
Prva konstatacija o posebnosti Bosne u Otomanskom carstvu je smiješna, jer Turci nisu uopšte bili dobar domaćin u Bosni.
Prvo nikada nisu priznali Bosance (stari naziv Bošnjane, op.a. Bošnjak je izmišljen pojam), već su nas podjelili na muslimansku i hrišćansku raju, činili zločine posebno nad pravoslavcima, ali katolicima pa čak i muslimanima. Turci su bili nosioci sloma bosanskog nacionalnog buđenja, borbe Bosne za autonomiju i prvi koji su uništili bosansku inteligenciju. Posljedice toga osjećamo i danas, jer je upravo to dovelo do jačanja srpskog i hrvatskog nacionalnog pokreta u BiH, koji je bosanskim pravoslavcima i katolicima nudio oslobođenje na jednoj strani, te doveo do gušenju nacionalne ideje kod bosanskih muslimana i njihovog svođenja na vjersku grupu. Posljedica tog raslojavanja je bio i bosansko - hercegovački ustanak 1875. godine, koji su podigli pravoslavci i katolici, te naposljetku i muslimani u različitim krajevima Bosne. Turska nas je tri godine kasnije prodala za par miliona groša i predala na upravu Austro-Ugarskoj, koja je još više produbila podjele u Bosni i Hercegovini, ukinula je njeno historijsko ime i stvorila od nas koloniju. Nemoj mi odmah navoditi argument kako nas je ona izgradila, jer sve što je u Bosni uradila, uradila je radi sebe. Posebno se moram osvrnuti na famozni corpus separatum, koji nije uveden zbog nas, već zbog sukoba oko podjele Bosne između Austrijskog i Ugarskog dijela monarhije. Dalje kakav su to muslimani imali status u Austrougarskoj, šta je njih 150 - 200 000 nagnalo na prebjeg u Tursku, zašto su se borili muslimani za prosvjetno-vjersku autonomiju. Austrougraski pokušaj stvaranja bošnjačke nacije je dugoročno podjeli bosansko stanovništvo na Srbe, Hrvate i Muslimane. Jer Austrougarska pristranost katoličkim interesima i pritiskanje pravoslavaca i muslimana ih je okrenulo prema Srbiji, odnosno Turskoj, što je konstituisalo novu etničku diferencijaciju u Bosni. Nakon aneksije Austrougarska ukida bosanski jezik, provodi represiju nad bosanskim Srbima i još više jača taj identitet, podržava katolička društva i pravi razdor među bosanskim narodom.
U Kraljevini SHS odnosno Jugoslaviji niko nije imao prava, vladala je glad i postojao je sukob između srpskih nacionalista i unitarista, hrvatskih i slovenačkih nacionalista, te bosanskog begovata putem JMO-a. Na prvi mah Bosna je sačuvala svoj teritorijalitet, koji je narušen šestojanuarskom diktaturom i sporazumom Cvetković-Maček. Zatim i Bosnu nezabobilazi Drugi svjetski rat, koja potpada pod vlast NDH koja počinje provoditi genocid nad Srbima, zatim antifašističkog ustanka, prodora četničkih jedinica koje provode genocid nad muslimanima i haosa koji na našu sreću završava pobjedom partizana. U jeku antifašističkog pokreta Bosna i Hercegovina je obnovila svoju državnost i postala državotvorna jedinica Demokratske federativne Jugoslavije, što je potvrđenu Ustavom FNRJ i Ustavima SFRJ. Jeste da je muslimansko pitanje ostalo nerješeno 2,5 decenije, jer se smatralo da muslimani vode porijeklo od Srba i Hrvata koji su prihvatili islam. Međutim zahvaljujući Hamdiji i Džemalu, koji su dokazali postojanje autohtone muslimanske kulture i običaja u Bosni, Muslimani su priznati kao narodnost 1963. godine, te narod 1974. godine. U SFRJ se Bosna od polu-feudalne države, razvila u srednje industrijski razvijenu državu, dobila je svoje nacionalne institucije, univerzitete, svoje brendove u sportu, kulturi, privredi, ekonomiji, školstvu i međunarodnu afirmaciju sa XIV olimpijskim igrama. Međutim sa gubitkom nacinalne ravnoteže Jugoslavija upada u krizu koja je nazaustavljivo vodi ka raspadu. U toj situaciji umjesto da se podrži Durakovićev prijedlog o zabrani političkog organizovanja na narodnoj, etničkoj, vjerskoj i nacionalnoj osnoci, muslimanski intelektualci iz SDA ruše to i otvaraju put za dolazak okorjelih srpskih i hrvatskih nacionalista na vlast u BiH. A ta odluka je bila kobna po Bosnu jer je na marginu društva stavila političke snage koje su promovirale zajedništvo, a u prvi plan stavila nacionalnu isključivost, što nas je neminovno vodilo u rat.
Ma da. Kao što rekoh, bitno je da su Srbi i Hrvati bili priznati u SFRJ, ko nas *. Niti sam glorificirao sve aspekte vlasti Osmanlija, ili Austro-Ugarske, niti sam govorio o razlozima nekih poteza (tipa corpus separatuma), već o tome kako nije Bosna postala Bosna od 1945. a prije toga, a nakon 1463. je bila hava, i da su Bošnjaci narod od 1974. kako to neki pokušavaju da prikažu. A industrijalizacija zemlje u SFRJ, je činjenica, koju nisam ni pokušavao da osporim, ali meni se čini da mi ovde brkamo babe i žabe, jer privredni razvoj nema veze sa pravima. A Bošnjaci nisu imali prava koja su imali ostali narodi, čak ni nakon 1974. Nije tačno da je Bošnjak izmišljen pojam, nego to pričate vi, koji želite da poništite sve što se dešavalo između 1463. i 1941. (ili 1878. zavisi kako ko), jer se taj termin spominje još u osmanskim izvorima. I upravo me zato iritiraju ove crvendaćke spike, kojih se nisu kotarisali, ni mnogi nekomunisti, kao ni oni koji samo koketiraju sa istim. 50 godina pranja mozgova je neminovno ostavilo traga.
popajic

#421 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by popajic »

@saibaba
...Ponavljam još jednom : pravilo davanja imena druge vjere je bilo prihvaceno samo kod bošnjačkih politicara kako bi se uvukli srpskoj dominantnoj sturuji i na taj nacin uspjeli u političkoj karijeri ..
Imena druge VJERE !
Tito dragi o cemu ovaj insan zbori :-)
Pa, ti saibaba ispljuva ovdje bosnjacke (tada nisu Bosnjaci ni postojali) politicare.Za koga ti uopste navijas :lol:
@Vodenjak,
Nema fajde neke stvari objasnjavati, pa da i 1000 cinjenica rasprostres- ne prihvaju ih ovi sto ih je svjetlo "demokratije" haman zaslijepilo.
O majci Turskoj sve najljepse !I onda kad su nas okupirali i danas kad su nam rezervna mati.
Sjecam se da smo povracali kas su nas Karadjic &comp. nazivali Turcima.Danas se ta terminologija prihvaca.
O kakvoj danasnjoj ravnopravnosti se moze govoriti ?
Mnogi kao ja nemaju ni svoj tor, ni svoj komadic drzave, nema nas ni u ustavu...duhovi u vlastitoj drzavi !
Nićifor

#422 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Nićifor »

popajic wrote:
@saibaba
...Ponavljam još jednom : pravilo davanja imena druge vjere je bilo prihvaceno samo kod bošnjačkih politicara kako bi se uvukli srpskoj dominantnoj sturuji i na taj nacin uspjeli u političkoj karijeri ..
Imena druge VJERE !
Tito dragi o cemu ovaj insan zbori :-)
Pa, ti saibaba ispljuva ovdje bosnjacke (tada nisu Bosnjaci ni postojali) politicare.Za koga ti uopste navijas :lol:
@Vodenjak,
Nema fajde neke stvari objasnjavati, pa da i 1000 cinjenica rasprostres- ne prihvaju ih ovi sto ih je svjetlo "demokratije" haman zaslijepilo.
O majci Turskoj sve najljepse !I onda kad su nas okupirali i danas kad su nam rezervna mati.
Sjecam se da smo povracali kas su nas Karadjic &comp. nazivali Turcima.Danas se ta terminologija prihvaca.
O kakvoj danasnjoj ravnopravnosti se moze govoriti ?
Mnogi kao ja nemaju ni svoj tor, ni svoj komadic drzave, nema nas ni u ustavu...duhovi u vlastitoj drzavi !
Sad makar znate kako je bilo nama Bošnjacima u SFRJ. A popujete nam da je sve bilo divno, a sad vas iste brige more. :)
michio

#423 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by michio »

Svi oni koriste podobnosti miješanog braka kad god stignu a sve bi ko da budu Bosanci, Jugosloveni itd. Ni gospođa Komšić nije odbila hrvatski pasoš.
popajic

#424 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by popajic »

@Nicifor
Sad makar znate kako je bilo nama Bošnjacima u SFRJ. A popujete nam da je sve bilo divno, a sad vas iste brige more. :)
Ko to VI crni Nicifore ?
Jesi li to kusno zlatnim kasikama,pa te ubijediLO da NAM nikad bolje nije bilo ???
Ne znam otkuda ovoliki redovi na narodne kuhinje kad po tebi i Miljackom tece med i mlijeko ?
Wake up !
ultima_palabra

#425 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by ultima_palabra »

Nićifor wrote:Sad makar znate kako je bilo nama Bošnjacima u SFRJ. A popujete nam da je sve bilo divno, a sad vas iste brige more.
Ne djeluješ mi baš kao da se sjećaš SFRJ :roll:
A dok postoje takvi koji dijele licence o bošnjaštvu, Bošnjaci će ostati narod koji se ne može složiti ni oko jedne stvari vezane za vlastiti progres.
Post Reply