Pietje_Bel wrote:tvrtko01 wrote:Pietje_Bel wrote:
Da li se iko pita, gdje je zaista nestala arhiva bosanske stolice ( banske i kraljevske ). Kako nije bilo crkava, jer to bosnjani nisu obicavali praviti, jer to po izvornoj bibliji i ne postoji, to vjerovatno nije mogla opstati do danasnjih dana.
Odakle ti to da Bosnjani nisu pravili Crkve pobogu? Stvarno ja ne znam sta vas u Bosni uce? A jesu li se molili pet puta na dan i jesu li jeli svinjetinu? Zemljo otvori se...

Pa ako jesu, gdje su? Imali bi neke ozbiljne tragove. Ako ima na hiljade stecaka razbacanih po citavoj Bosni, pa valjda bi trebalo biti, da su bili i neki ozbiljniji ostaci, barem jedne vece crkve. Tako bar stoje stvari oko crkve bosanskih krstjana.
A to o molitvama jeste posebna prica. Hipoteza je da su se molili na otvorenome. Sto i jeste smisao biblijskog vjerovanja. Zar postoji pojam gradjevine u bibliji gdje se ljudi mole?
A da bi to moglo biti tako, mogu reci svoju pricu. Obisao sam na stotine nekropola sa steccima. Znate, tacno se u najvecem broju njih moze vidit prelazak kada su se podizali stecci. Na nekim se prelazi na grube nisane ( finija arhitektonska forma presjeka sljemenjaka na dva kraja ), a na nekim grobovima se to nije dovrsilo. A tacno se vidi kameno obiljezje ruba groba. Niti na jednoj od toliko nekropola ne vidjoh temelje neke kapelice ili crkvice. Ovo su nepobitni dokazi sa terena, da ne bi pricali samo teoriju.
Ima nekih mikrotoponima kao sto je crkvina, buskupici, crkviste i sl. No, ne znam niti jedno vrelo, da je pokazalo da su tu bili temelji neke crkve. Niti sam ih mogao lokalizirati na toj mikrolokaciji.
Pa ni sam Pavao Andjelic u svojoj doktorskoj disertaciji na Bobovcu "Bobovac i Kraljeva Sutjeska" ne moze sa sigurnoscu kazati o postojanju crkve. Nadjene su grobnice banovske i kraljevske porodice.
A to kako su nas ucili u Bosni jeste pravo pitanje, od svih lekcija o balkanskim drzavama u srednjem vijeku, Bosna se pominje na pola stranice ( program osnovne skole, generacija 1964, znaci udzbenik oko 1978,79 ). A pitanja prvog i drugog srpskog ustanka, pa Karadjordjevica, Obrenovica na pola udzbenika. Da li smo mi krivi sto nam se oduzimalo pravo na historijske cinjenice i postojanje bosnjastva kao seste baklje na grbu SFRJ?
Crkve Bosnjana su srusene i pretvorene u katolicke crkve ili dzamije ili dan danas jos uvijek leze gdje su bile samo ispod zemlje. To o cemu ti pricas je smjesno. Bosnjani su bili krscani i imali su svoju Crkvu Bosansku sa svojim djedom i sam Tvrtko je podigao mnogo crkava i Kulin Ban isto. Ban Boric je podigao dvije crkve i manastir u Madarskoj kada je bio u izbjeglistvu od Vizantije. Katarina je isto dizala crkve i sve je jasno zapisano. Ali ako ti zelis da vjerujes da su Bosnjani bili slicni muslimanima onda ti samo mogu pozeliti srecu u tome. Nadam se da ce ti biti udobno u tom ne znanju.[/quote]
Pa ne smatram ovu diskusiju tako iskljucivo kao ti. Ja imam svoju srecu, koja na putu istine nije u nijekanju svega krscanskog. Pa to je nonsence.
Naravno da je bio Did, ne djed! Bili su i gosti, bili su i strojnici, te starci. To je nase svecenstvo.
Drugo, ja nisam rekao, da mozda nisu postojale crkve, no tome vrela nema. A nema ni arheoloskih cvrstih dokaza. Bilo bi dobro da procitas knjigu od Peje Coskovica: "Crkva bosanska u XV stoljecu". Jer nije poznato da je "did kao pravi gospodin episkup crkve bosanske" imao stalno sjediste, niti se spominju igdje njegove crkve. Pominju se istina negdje kuce gostinske, kao obitavaliste gosta, crkvenog dostojanstvenika odmah ispod dida. Toponimi kao Didorada kod Varesa, Zgostje kod kaknja, Zivogosce, sad kod Makarske, Radogostje kod Visokog upucuje da bi to mogla biti neka gostinska sjedista, ali nigdje nisu nadjeni tragovi crkava!
Ta teza da je neko negdje nesto gradio, pa rusio, pa pretvarao u nesto, zaista nigdje vrela. A ynate li koliko ima falsifikata vrela? Uzmite Nadu Klaic, pa cete vidit. Ne samo onu historiju koju je napisala o Bosni, nego onu koju je napisla o hrvatskoj povijseti u dva toma. Jedno od najbritkijih pera hrvatske povijesti. No, ona nije aktuelna, jer ne odgovara sadasnjim politickim elitama. Sta cete, tako je to. Al historija nije politika.
Zaista je tvoj sud u moje muslimanske slicnosti sa crkvom bosanskom izlisno, cak na nivou djecije igre.
Jos jednom te vracam npr. na naseg Ivana JUkica, koji oko 1850 bijase gorljivi Bosnjak za svoju domovinu Bosnu. Mogu samo pozeljet takve sunarodnjake i subracu. To sto je netko preuzeo islam padom Bosne, nije valjda nikakav grijeh, valjda je papa bio tako milosrdan, pa na nama vrsio inkvizicije i pogrome. A sta cemo sa konvertiranjem katolika krajem XIX stoljeca u politicke Hrvate?
Pa, dragi moj, ja nemam sa tim problem. Al ne poturajte nama da smo ovo i ono. To sto bosnjani prezivise jos u moderno doba, tacnije od 1945 do 71, te nas ne mogose pretvorit u Srbe i Hrvate, to valjda bjese posljednja politicka inkvizicija.