OBILJEZAVANJE PROTESTOM 1.MARTA u 13h ispred Katedrale

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
johnnykola

Post by johnnykola »

Stolac92 wrote:
anakadabra wrote:Ruljo evo riješila sam naš problem oko vozilice na koju bi izlijepili plakate, provozali se i eventualno megafonom najavili subotnje proteste.

Naime, tata od mog prijatelja ima kombi i to onaj veliki (hebiga sad nemojte me pitat za marku, godište, kolko je prešo i to jer fakat nemam pojma :lol: ) Ja sam ga pitala i rekao je da nema nikakvih problema i da će nam ga rado ustupit. Eto ako ste za možemo detalje dogovorit u srijedu kako/kad/šta/ko i sl...
Super! Mogao bih i ja uletjeti u "svatove". I kod mene je dobro prljava vozilica!
treba li i za ovo kakovo dopustenje, od statijaznam
komisije za davanje dopustenja za zenidbu mladih i razglasivanje
svima iste putem automobilskih truba, s nekih
300 komisenata na kantonalnoj placi?
:D
anakadabra

Post by anakadabra »

sunčice ideš li s nama u svatove :lol: :lol: :lol:
delightful

Post by delightful »

zauvijek* :D :D :D
zograf

Post by zograf »

anakadabra wrote:
fixer wrote:
mala-i wrote:Da se vratimo na najavu protesta...bilo bi super kad bi postojalo neko prevozno sredstvo koje bi kružilo kroz grad i iz kojeg bi se megafonom pozivalo na proteste...Mene uvijek trznu reklamna sredstva ovog tipa... :D
to bi donjelo koristi. kad bi se neko javio sa zeljom da ustupi kombi(nesto slicno) i da ga provoza.
I ja mislim da bi kombi bio najbolja opcija jer bi na njega mogli nalijepiti i plakate. Znate li možda nekoga ko bi nam mogao pomoći oko ovoga, eventualno da nam svoju vozilicu ustupi na par sati mi bi mogli skupit lovu za gorivo?
tacno i ja mislim!!!kombi nego sta!!!evo ima moj komsija 20km manja tura ...ta prazna ..tu isto bi bila tu nedje....neeego
...uf sto mi je do malocas bjese nesto dosadno..i sjetih se...di je najzabavnije ovih dana....kojin bismo redon danas..prvo...to da ono od juce vise nema jer san sem limenki pominja i neka neuzorana polja i kolege psihijatre..tako da je to otislo s vitron...no i ovo ce....nego malo san i nervozan jer danasnjih 650limenki ne stize na odrediste...tko zna tko cita ovaj forum sve????....no ipak ja mislin ka i svi vi..da je ovo do jaja ai jos dalje...to da ce uskoro sb i ss..ako vec i nisu na onoj sjednici...podnijeti to sto treba...i onda tko zna mozda se i ukince funkcija gradonacelnice..a onda smo na konju...teeek tad...jer posle virujen da ce plin i odvoz smeca pojeftini minimum za 46%..a ona omiljena nam droga jedna i jedina drina ma nemere biti vise od 80pf...i posli smo carevi...jebali smo joj kevu...ona ce nas zajebavati...da nam tu malo gradonacelnikuje...nek ide u dubai ..il tokio ..il zagreb i bejograd...a i pristinu boli nas cuna...samo da mi nju vec skinemo..e saaad jes da bi bilo bolje da nas je oko 200 do 350 miliona ...tad in ni newyorska ni hudersfildska policija ne bi pomogla da nas protjeraju sa nasih ulica...nema bre da se razilazimo...nego izgleda da ja sad stvarno nisan normalan...i da san skroz otissaaaaa...no mozda van i sta pametno preporucin....npr. citajte prudhona,robija k.,kropotkina,komandanta markosa,zerzana anche,a i drazena simlesu nije zgoreg,....naravno i viktora ivancica....
moran van priznat...stvarno se skroz rastuzin kad vidn ..evo jutros san usta prije prvih pjetlova iz bpotoka...i posa do stajge i isha okolo..i nisan nista vidija..ponesto san cuja...sjor sa stajge blizi goringov rodijak je zva i obezbjedjenje i policiju kad je vidija spodobu sto parkira na iskljucivo posjedu zfbih....zeljeznica....uf...no ...jes da san davno izgubija nadu...u onih par nekih tamo sto nesto ka i cine tamo na broju deset koja ono bjese vec ulica...kod raifaaisen banke....no opet virujen ...ajd nek samo malo zapuse kako triba..mozda se nesto i izrodi...no stalno duva ukrivo....i sad i ja bi se rastuzija kad bi sve sto san vidja svojin ocima...an ovin stranama...tj.vec san...i ne znan ..ne znan..mozda da priupitan netko da mi kaze..jel to ako "nas" bude milion u neku subotu...i kad svi podnesu "ostavke"..ne samo ss i sb....vec i oni zajebani kao m.d. .., dz.b. ,h.ch., (naftash)..i ..iii... ono neko sjeti triba fino uci u onu zgradu sto svima sve javlja i kad ce poskupiti voda i kad ce penzije...i kad ce rahmetli suharto vaskrsnut....eee tamo i tamo ka i 5-og onog reci eeee sad san ja terorista broj jedan to jest precjebnik....svega i svacega za pocetak..dok ne konstituisemo....sva tijela...no uglavnom...moran opet ponoviti iako nisan jos ni reka...ja stvarno piskaran iz dobrih namjera..al to sto me ispuni ljutina od ove sljivovice i gorcina od procitanih redaka..onda je moja reakcija sasvim razumljiva..iskusnom poznavatelju DUBINE DUSHE!!!...
....znaci previse nicega na samo jednom mjestu....to sto ce naaaaka grada nacelnica podnijeti ostavku..tesko da ce hamo s bistrika,,,josipa sa stupa i nedjo iz lukavice...prominiti svoj zivotni put....cakije ,nozevi i pistolji se prozivode i ditribuiraju u svaki kutak...i (dobro idu ,masala)...i ljubitelji tih igracki ce uglavnom uvik ostati ljubitelji....e sad mozda....kad bih poslali na terapiju ...npr... da gledaju kako ovaj ciko sto je sve ovo tipko provodi 6 sahata dnevno za 64 bjelo-zelena polja na yuhu...i tako...ne mora da misli na sve ovo..na sricu ne pijen kahvu i ne iden u kahvane....sem ponekad u ono "nase kino"...no ajd necu vise...al kome nije jasno...i tko nije s'vatio...
..ja san duboko razocaran...sto i dalje provodin vrime u gradu di sem par vizionara i njima slicnih drugara...malo svjetlih tacki ima...i sto vecina ima krivu dioptriju...moja je plus4..al vidn(cini mi se)kolko triba
...zivi bili...na pravi put vec jednom stali....tresnje u maju brali...semchu smjenili,svit pokrenili....
e da, nisan se zajebava za kombi...sta cu ako vi mislite da van triba i mujo bija happy za zaradi koju paru...na muj mail [email protected] ..ja van isporucin stevilko...il numero
i posli do jaja lepite plakate..megafon ,trube ...podstice masu koja nije u masi...ma do jaja ...jaja...samo naprid///adio
damirm

Post by damirm »

suncica24 wrote:
damirm wrote:To je to. Moze i treba se raspisati.
damirm: Mora nam biti jasno,da ako se i raspise referendum, preko 50% gradjana Sarajeva mora izaci na njega. A da bi se tako smijenila gradonacelnica, od tih 50% takodjer 50% mora glasati za njenu smjenu!
Znaci...ako vec potezemo to, moramo biti spremni da ce 200 000 gradjana Sarajeva izaci na referendum! Hoce li?!
PS: fixer je upravu, 2/3 za smjenu, kao i za izglasavanje budzeta. Znaci, nije falilo samo 6 glasova (PS: Ako pogledate strukturu vijeca, jasno je sta, kako, za, protiv). :-?
PS: Glasanje je javno, valjda, pa bi bilo lijepo znati ko je bio protiv, da ne bude i poslije Semihe semiha (fino, da ih imenom i prezimenom, bez obzira na stranku, prekrizimo jednom za uvijek!)

madner: Jeb.. fotelju kad je nepismeni ugrijase :D
Samo raspisivanje referenduma po sebi je pobjeda. Za to nam treba jedna trecina, dakle 10 vijecnika, koje navodno imamo. Ja vjerujem da ce gradjani, uz nasu kampanju, podrzati ovako nesto. Steta je da ne iskoristimo institucionalnu mogucnost, jedinu, koja nam je data kao gradjanima!!!
Last edited by damirm on 26/02/2008 15:09, edited 1 time in total.
Stolac92

Post by Stolac92 »

johnnykola wrote:
Stolac92 wrote:
anakadabra wrote:Ruljo evo riješila sam naš problem oko vozilice na koju bi izlijepili plakate, provozali se i eventualno megafonom najavili subotnje proteste.

Naime, tata od mog prijatelja ima kombi i to onaj veliki (hebiga sad nemojte me pitat za marku, godište, kolko je prešo i to jer fakat nemam pojma :lol: ) Ja sam ga pitala i rekao je da nema nikakvih problema i da će nam ga rado ustupit. Eto ako ste za možemo detalje dogovorit u srijedu kako/kad/šta/ko i sl...
Super! Mogao bih i ja uletjeti u "svatove". I kod mene je dobro prljava vozilica!
treba li i za ovo kakovo dopustenje, od statijaznam
komisije za davanje dopustenja za zenidbu mladih i razglasivanje
svima iste putem automobilskih truba, s nekih
300 komisenata na kantonalnoj placi?
:D
Ma kakva dozvola! Ovo su brakorazvodni svatovi Već smo se razišli, ali moramo pred svijetom da to i potvrdimo! Vidimo se narode!
johnnykola

Post by johnnykola »

zograf wrote:
anakadabra wrote:
fixer wrote: to bi donjelo koristi. kad bi se neko javio sa zeljom da ustupi kombi(nesto slicno) i da ga provoza.
I ja mislim da bi kombi bio najbolja opcija jer bi na njega mogli nalijepiti i plakate. Znate li možda nekoga ko bi nam mogao pomoći oko ovoga, eventualno da nam svoju vozilicu ustupi na par sati mi bi mogli skupit lovu za gorivo?
tacno i ja mislim!!!kombi nego sta!!!evo ima moj komsija 20km manja tura ...ta prazna ..tu isto bi bila tu nedje....neeego
...uf sto mi je do malocas bjese nesto dosadno..i sjetih se...di je najzabavnije ovih dana....kojin bismo redon danas..prvo...to da ono od juce vise nema jer san sem limenki pominja i neka neuzorana polja i kolege psihijatre..tako da je to otislo s vitron...no i ovo ce....nego malo san i nervozan jer danasnjih 650limenki ne stize na odrediste...tko zna tko cita ovaj forum sve????....no ipak ja mislin ka i svi vi..da je ovo do jaja ai jos dalje...to da ce uskoro sb i ss..ako vec i nisu na onoj sjednici...podnijeti to sto treba...i onda tko zna mozda se i ukince funkcija gradonacelnice..a onda smo na konju...teeek tad...jer posle virujen da ce plin i odvoz smeca pojeftini minimum za 46%..a ona omiljena nam droga jedna i jedina drina ma nemere biti vise od 80pf...i posli smo carevi...jebali smo joj kevu...ona ce nas zajebavati...da nam tu malo gradonacelnikuje...nek ide u dubai ..il tokio ..il zagreb i bejograd...a i pristinu boli nas cuna...samo da mi nju vec skinemo..e saaad jes da bi bilo bolje da nas je oko 200 do 350 miliona ...tad in ni newyorska ni hudersfildska policija ne bi pomogla da nas protjeraju sa nasih ulica...nema bre da se razilazimo...nego izgleda da ja sad stvarno nisan normalan...i da san skroz otissaaaaa...no mozda van i sta pametno preporucin....npr. citajte prudhona,robija k.,kropotkina,komandanta markosa,zerzana anche,a i drazena simlesu nije zgoreg,....naravno i viktora ivancica....
moran van priznat...stvarno se skroz rastuzin kad vidn ..evo jutros san usta prije prvih pjetlova iz bpotoka...i posa do stajge i isha okolo..i nisan nista vidija..ponesto san cuja...sjor sa stajge blizi goringov rodijak je zva i obezbjedjenje i policiju kad je vidija spodobu sto parkira na iskljucivo posjedu zfbih....zeljeznica....uf...no ...jes da san davno izgubija nadu...u onih par nekih tamo sto nesto ka i cine tamo na broju deset koja ono bjese vec ulica...kod raifaaisen banke....no opet virujen ...ajd nek samo malo zapuse kako triba..mozda se nesto i izrodi...no stalno duva ukrivo....i sad i ja bi se rastuzija kad bi sve sto san vidja svojin ocima...an ovin stranama...tj.vec san...i ne znan ..ne znan..mozda da priupitan netko da mi kaze..jel to ako "nas" bude milion u neku subotu...i kad svi podnesu "ostavke"..ne samo ss i sb....vec i oni zajebani kao m.d. .., dz.b. ,h.ch., (naftash)..i ..iii... ono neko sjeti triba fino uci u onu zgradu sto svima sve javlja i kad ce poskupiti voda i kad ce penzije...i kad ce rahmetli suharto vaskrsnut....eee tamo i tamo ka i 5-og onog reci eeee sad san ja terorista broj jedan to jest precjebnik....svega i svacega za pocetak..dok ne konstituisemo....sva tijela...no uglavnom...moran opet ponoviti iako nisan jos ni reka...ja stvarno piskaran iz dobrih namjera..al to sto me ispuni ljutina od ove sljivovice i gorcina od procitanih redaka..onda je moja reakcija sasvim razumljiva..iskusnom poznavatelju DUBINE DUSHE!!!...
....znaci previse nicega na samo jednom mjestu....to sto ce naaaaka grada nacelnica podnijeti ostavku..tesko da ce hamo s bistrika,,,josipa sa stupa i nedjo iz lukavice...prominiti svoj zivotni put....cakije ,nozevi i pistolji se prozivode i ditribuiraju u svaki kutak...i (dobro idu ,masala)...i ljubitelji tih igracki ce uglavnom uvik ostati ljubitelji....e sad mozda....kad bih poslali na terapiju ...npr... da gledaju kako ovaj ciko sto je sve ovo tipko provodi 6 sahata dnevno za 64 bjelo-zelena polja na yuhu...i tako...ne mora da misli na sve ovo..na sricu ne pijen kahvu i ne iden u kahvane....sem ponekad u ono "nase kino"...no ajd necu vise...al kome nije jasno...i tko nije s'vatio...
..ja san duboko razocaran...sto i dalje provodin vrime u gradu di sem par vizionara i njima slicnih drugara...malo svjetlih tacki ima...i sto vecina ima krivu dioptriju...moja je plus4..al vidn(cini mi se)kolko triba
...zivi bili...na pravi put vec jednom stali....tresnje u maju brali...semchu smjenili,svit pokrenili....
e da, nisan se zajebava za kombi...sta cu ako vi mislite da van triba i mujo bija happy za zaradi koju paru...na muj mail [email protected] ..ja van isporucin stevilko...il numero
i posli do jaja lepite plakate..megafon ,trube ...podstice masu koja nije u masi...ma do jaja ...jaja...samo naprid///adio
djecko, javi se da zajedno idemo na tbf kad budnu tamburali u ovom klicku od grada.
:-D
samo gost

Post by samo gost »

damirm wrote:
samo gost wrote:
damirm wrote: Referendum se moze pokrenuti po bilo kom pitanju iz nadleznosti Gradskog vijeca osim ako se radi o nacionalnom interesu (clan 17.), sto se nas ne dotice. Pogledaj statut.

1. Referendum
Clan 52.

Referendum se moze raspisati radi odlucivanja o prijedlogu
o promjeni Statuta Grada Sarajeva, o prijedlogu propisa ili drugog
opceg akta, kao i o drugim pitanjima iz nadleznosti Gradskog
vijeca odredjenim zakonom i Statutom Grada Sarajeva, izuzev
pitanja utvrdjenih u clanu 17. ovog statuta.

a) Nadleznosti Gradskog vijeca
Clan 24.
Gradsko vijece:
1. donosi Statut Grada,
2. donosi odluke, druge propise i opce akte i daje njihovo
tumacenje,
3. donosi poslovnik,
4. bira i smjenjuje predsjedavajuceg, zamjenike predsjedavajuc
eg, clanove radnih tijela Gradskog vijeca i sekretara
Gradskog vijeca,
5. bira i smjenjuje gradonacelnika i zamjenike gradonacelnika,
6. donosi budzet i usvaja izvjestaj o izvrsenju budzeta i
zavrsni racun budzeta na prijedlog gradonacelnika,
7. donosi programe razvoja, odnosno regulacione planove za
pojedine djelatnosti za koje je nadlezno,
8. donosi propise o gradskim taksama i na drugi na~in osigurava
finansijska sredstva, u skladu sa zakonom,
9. upravlja i raspolaze imovinom Grada Sarajeva,
10. osniva javna preduzeca i javne ustanove i druga pravna lica
za obavljanje privrednih, drustvenih, komunalnih i drugih
djelatnosti od interesa za Grad Sarajevo,
11. raspisuje referendum o pitanjima od interesa za Grad
Sarajevo,
12. raspisuje javni zajam i samodoprinos i odlucuje o
zaduzivanju Grada Sarajeva,
13. donosi propise o organizaciji i osniva organ uprave,
14. vr{i poslove drugostepenog organa, koje je gradona~elnik
rje{avao na osnovu propisa Grada Sarajeva,
15. donosi propise u izvr{avanju prenesenih ovla{tenja,
16. donosi odluke o priznanjima i nagradama Grada Sarajeva,
17. vr{i i druge poslove utvr|ene zakonom i ovim statutom.
Prva mogućnost je, dakle, smjena, što otpada ako se odluka ne može donijeti 2/3-om većinom. Druga je referendum, što zavisi opet od mogućnosti da se dovoljan broj vijećnika izjasni da je potrebno raspisati referendum (mada nisam sigurna da je ovo zaista realna mogućnost). Treća mogućnost koju vidim u statutu i koja zavisi od volje birača je u čl. 57. koji glasi:

Član 57.
O svakom pitanju iz djelokruga Gradskog vijeća može se
pokrenuti rasprava putem građanske inicijative.

O prijedlogu iz prethodnog stava Gradsko vijeće mora
raspravljati ako ga potpisom podrži najmanje deset posto birača
upisanih u birački spisak gradske općine i dati odgovor podnosiocima
najkasnije u roku od tri mjeseca od prijema građanske
inicijative.

Ni ovo ne izgleda previše realno. Meni se najrealnijim čini zahtjeve za ostavku adresirati političkim partijama kojoj pripadaju oni čije se ostavke/smjene traže, imajući naročito u vidu da se bliži vrijeme lokalnih izbora.
Ako je ibisova informacija tacna, imamo 12 vijecnika, sto je vise nego dovoljno jer nam treba jedna trecina:

Referendum, na osnovu zakona i Statuta Grada Sarajeva,
raspisuje Gradsko vijece, na prijedlog jedne trecine izabranih
gradskih vijecnika...

Zasto ne bi bila realna mogucnost? Jesmo li ikad ovu mogucnost isprobali tj. iskoristili?
Ja ne mislim da "mi" išta imamo, a kamoli 12 vijećnika koji su glasali za smjenjivanje (ako je tačna informacija, naravno). Ne zaboravimo da su svi ovi vijećnici predstavnici svojih političkih partija i da će glasati po nalogu političke partije, a ne prema zahtjevu građana. OSim toga, meni ništa ne govori da bi se istih 12 odlučilo tražiti referendum (koji je, između ostalog, skup način direktnog učestvovanja građanja u odlučivanju) po pitanju smjene gradonačelnice.
vjesticanametli

Post by vjesticanametli »

zografe zufere daj i nama tih boba :lol: i ne razvodnjavaj temu lipi moj :D
damirm

Post by damirm »

Pazi, ako ih je 12 glasalo za smjenu, a cekamo zvanicnu info, zasto bi ih manje glasalo za legitimnu gradjansku provjeru? Moze ih biti samo vise. Ili nam se svidilo protestvovat??? :D Ovakva premijerna potvrda, gradjanskog aktivizma, u ovakvoj drzavi, znaci puno. Nema tih para kojima se tako nesto pmoze platiti.
Last edited by damirm on 26/02/2008 15:16, edited 1 time in total.
alica.k

Post by alica.k »

damirm wrote:Pazi, ako ih je 12 glasalo za smjenu, a cekamo zvanicnu info, zasto bi ih manje glasalo za legitimnu gradjansku provjeru? Moze ih biti samo vise. Ili nam se svidilo protestvovat??? :D
damire, i ako smjene semihu, nama opet ostaje ss tako da nema to veze s tim jel nam se svidja protestovati ili ne
ibis

Post by ibis »

fixer wrote:
ibis wrote:
fixer wrote:za smjenu je trebalo dvije trecine...........
Nije dvije trećine, nego natpolovična većina ,dakle 15
procitaj gradski statut
Član 34 stav 1 je ono što sam ja navela-kako vijećnici donose odluke, a stav 2 je ono što si ti napisao ali se odnosi samo na odlučivanje iz tog stava
zograf

Post by zograf »

johnnykola wrote:
zograf wrote:
anakadabra wrote: I ja mislim da bi kombi bio najbolja opcija jer bi na njega mogli nalijepiti i plakate. Znate li možda nekoga ko bi nam mogao pomoći oko ovoga, eventualno da nam svoju vozilicu ustupi na par sati mi bi mogli skupit lovu za gorivo?
djecko, javi se da zajedno idemo na tbf kad budnu tamburali u ovom klicku od grada.
:-D
e djecko iman ti ja tbf nesto na yutjubetu a nesto i naksetama sto povremeno nadjem u kontejneru...tako da ne triba da iden na njih...(mislin)sem kad san u splitu(u.t.k-u)ee tamo ti onaj jedan deblji malo more sridit dobar stuff...meni nije ..al jes kimiju...zadnji put...
skraceno
http://www.welcomehome.org
koncerti i slicne manifestacije profiterskog tipa..,.di san ja podupirac ...radniku stavracu kreativnoj osobi..,.san prevaziso....ima rainbow gathering ovog ljeta u srbiji a proslog je bija u bosni..no tek 20-ak bosanaca je to primjetilo i bilo na sator planini nekih 45 dana ...uz oko 1500 ...uglavnom zanimljivih ljudskih bica...(moje subjektivno m.).....no kolko je to steta a kolko dobro...(???)al tamo je bilo lipo....ako nista nekaznjeno se ispusilo oko 5kg mozizove cokolade..i jos 2-3 kile lepojkine hrane...lepa je krava od trifuna..i nije mogla sve izist...pa su neki to umatali u avaz...e heto
pa ti vidi tko je tu lud...a evo je i janez otisa i gibanje za pravichnost sk'p z njim!!
vjesticanametli

zografe :roll: molim te ukini
idi ba otvori temu i ne razvodnjavaj :)
damirm

Post by damirm »

alica.k wrote:
damirm wrote:Pazi, ako ih je 12 glasalo za smjenu, a cekamo zvanicnu info, zasto bi ih manje glasalo za legitimnu gradjansku provjeru? Moze ih biti samo vise. Ili nam se svidilo protestvovat??? :D
damire, i ako smjene semihu, nama opet ostaje ss tako da nema to veze s tim jel nam se svidja protestovati ili ne
U pravu si. Ovo ja odvojeno za Semihu. Sto se tice Samira to je drugi par opanaka i znacaj njegove ostavke bi bio neuporedivo znacajniji. Uzmimo samo budzete 850 miliona KM, naspram 23 miliona KM Grada Sarajeva.

Medjutim, ja smatram da je trenutno bolje vrabac u ruci nego k.rac na grani :-D.
Last edited by damirm on 26/02/2008 15:30, edited 1 time in total.
samo gost

Post by samo gost »

damirm wrote:Pazi, ako ih je 12 glasalo za smjenu, a cekamo zvanicnu info, zasto bi ih manje glasalo za legitimnu gradjansku provjeru? Moze ih biti samo vise. Ili nam se svidilo protestvovat??? :D Ovakva premijerna potvrda, gradjanskog aktivizma, u ovakvoj drzavi, znaci puno. Nema tih para kojima se tako nesto pmoze platiti.

Zato što sam sklonija povjerovati da je glasanje za smjenu gradonačelnice međustranačko prepucavanje i da niti jedan vijećnik koji tamo sjedi nije spreman za "legitimnu građansku provjeru". A meni se sviđa i protestovati, što jest - jest! Mada ima još toliko razloga zbog kojih bi se moglo i trebalo protestovati, da ćemo ako se ne izmijeni politički i opći društveni ambijent mi moći na proteste ići i sa štapom u rukama. :D
damirm

Post by damirm »

samo gost wrote:
damirm wrote:Pazi, ako ih je 12 glasalo za smjenu, a cekamo zvanicnu info, zasto bi ih manje glasalo za legitimnu gradjansku provjeru? Moze ih biti samo vise. Ili nam se svidilo protestvovat??? :D Ovakva premijerna potvrda, gradjanskog aktivizma, u ovakvoj drzavi, znaci puno. Nema tih para kojima se tako nesto pmoze platiti.

Zato što sam sklonija povjerovati da je glasanje za smjenu gradonačelnice međustranačko prepucavanje i da niti jedan vijećnik koji tamo sjedi nije spreman za "legitimnu građansku provjeru". A meni se sviđa i protestovati, što jest - jest! Mada ima još toliko razloga zbog kojih bi se moglo i trebalo protestovati, da ćemo ako se ne izmijeni politički i opći društveni ambijent mi moći na proteste ići i sa štapom u rukama. :D
Nisam siguran koliko nam je municije za proteste preostalo...Vidjecemo u subotu...I otkud polazi kombilo???
suncica24

Post by suncica24 »

anakadabra wrote:sunčice ideš li s nama u svatove :lol: :lol: :lol:
vjesticanametli: A gdje necu. Ima tata da se rastopi od srece...samo, vi placate "spa centar" kad skonta da "nije zaoprave" :lol: :D
zoom66: de i ovog zografa upozori. :-)
damirm: Referendum=izbori= novac= moj novac, tvoj novac, gradjanski novac= gradjani koji moraju izaci. A sve uz izbore u oktobru! S druge strane, izgleda da nema sanse da se sama, ili da je iko pomakne! Nisam pametna, nikako :?
suncica24

Post by suncica24 »

Preuzeto sa http://www.blob.blogger.ba (meni se ucinilo zanimljivo, pa...):

Za 1. mart ispred sarajevske katedrale najavljen je ponovo protest čiji poziv potpisuju 'građani Sarajeva' sa zahtjevom da premijer Kantona i gradonačelnica preuzmu odgovornost i daju ostavku zbog sigurnosne situacije u gradu.

Iako sumnjam u mogućnost da će nespretni i politički neobrazovani premijer , te beznačajna gradonačelnica prihvatiti ove zahtjeve možda nije na odmet spomenuti i podatke koje se tiču sada već vjerovatno značajno promijenjenog mišljenja građana na općim izborima za Skupštinu Kantona 2006. godine. Prije svega, u slučaju ostavke Samira Silajdžića na njegovo mjesto bi kao sljedeći na listi Stranke za BiH po broju glasova došao Abid Šarić, aktuelni ministar privrede Kantona, dugogodišnji ministarski kadar o čijem radu građani znaju jako malo što i nije pohvalno za nekoga ko obavlja posao u najznačajnijem resoru svake vlade. Istina, teško ćete naći i neke tekstove o ovom kantonalnom deputatu iz Hadžića koji ga vežu za kriminalne radnje što uz popriličnu netransparentnost u radu nije poptuno opravdanje. Na internetu se vezano za njega npr. može naći samo stara tužba radnika Sarabona za katastrofalnu šatro-privatizaciju i osuda ribolovnog saveza kojima je zasmetalo što je javnim tenderom i navodno visokom cijenom zakupa ribarima uskratio gazdovanje vodama Kantona prepuštajući ga nekom privatniku preskačući u toj priči rodne Hadžiće gdje su ribari ostali 'gazde'. Za razliku od Silajdžića, koji je na izborima u kojima je njegova stranka pobijedila u svim općinama (SZBIH 32 %, SDA 23 %, SDP 16 %...) osvojio 16.656 preferencijalnih glasova , ispred rahmetli Safeta Isovića (9,095), Abid Šarić kao eventualni nasljednik premijerske vruče fotelje dobio je samo 5.108 glasova od čega skoro polovinu u vijernim Hadžićima.

Što se tiče gradske uprave treba napomenuti da su svi njeni predstavnici izabrani indirektno iz općinskih vijeća, ali o takvoj suvišnoj instituciji za smještanje viška stranačkih kadrova ne treba trošiti puno prostora. Grad kao takav, bez ikakvih nadležnosti, jednostavno u što skorijoj budućnosti treba ukinuti, a 12 miliona maraka koliko godišnje ode u vjetar uložiti u nešto korisnije od čega bi građani zaista mogli imati neku korist.

Dakle, da ne spominjem značajnije teme poput recimo zahtjeva da državni organi urade nešto više po pitanju održivog povratka izbjeglica u svoje domove isl. mislim da bi ovo mogao biti dovoljan razlog da građani umjesto opravdanog poziva na odgovornost (po standardu uređenih država) ipak iskoriste svoju brojnost u zahtjevu da se vlastima zadaju konkretni zadaci. Npr, da se oštro obračunaju sa kriminalcima koji svakih malo bivaju pušteni na slobodu ili kazne izdržavaju u bolničkim apartmanima, da se ukine gradska uprava, da se preispita sumnjivo stečena imovina... To je naravno moje mišljenje, koje ne opravdava eventualni ne dolazak na protest 1. marta ispred katedrale, jer ipak nije mala stvar naučiti političare da funkcija povlači osim prava i odgovornost. Bojim se samo da se bez konkretnih i važnih zahtjeva opravdani bunt građana ne pretvori u one stare skupove koje je organzirao 'Dosta' na kojima je bilo 10-15 najžilavijih protestanata.
Šapat

Post by Šapat »

Izgleda da mnogi jos uvijek sve ovo, bar sto se tice gradonacelnice, vide kao nekakav Gender Issue...sto je, naravno, vrlo smijesno i nema nikakve veze sa istinom.

Nema iz prostog razloga sto gradonacelnica ide "u paketu" sa premijerom, a on je, bar koliko ja uspijevam razaznati, jos uvijek musko. Mozda covjek ima neka namjere da to mijenja u neka doba, ali u to ne ulazim...njegova privatna stvar hoce li se zvati Samir ili Samira. Samo neka konacno iskoci iz nase fotelje.

Image
damirm

Post by damirm »

suncica24 wrote:
vjesticanametli: A gdje necu. Ima tata da se rastopi od srece...samo, vi placate "spa centar" kad skonta da "nije zaoprave" :lol: :D
damirm: Referendum=izbori= novac= moj novac, tvoj novac, gradjanski novac= gradjani koji moraju izaci. A sve uz izbore u oktobru! S druge strane, izgleda da nema sanse da se sama, ili da je iko pomakne! Nisam pametna, nikako :?
Mislim da bi nam pobjeda, u moralnom smislu, pa i ovako mala, dobro dosla...Ne znam mozemo li izdrzati jos jedan blam. Ne smijemo dopustiti da nam dokazuju kako se protestima nista ne moze promijeniti. Nisam siguran koliko nam je snage u ovom trenutku preostalo.
bucika

Post by bucika »

damirm wrote:
suncica24 wrote:
Mislim da bi nam pobjeda, u moralnom smislu, pa i ovako mala, dobro dosla...Ne znam mozemo li izdrzati jos jedan blam. Ne smijemo dopustiti da nam dokazuju kako se protestima nista ne moze promijeniti. Nisam siguran koliko nam je snage u ovom trenutku preostalo.
Djeco,imamo mi i podrske,nije sve tako crno,samo da istrajemo.
neoxxx

Post by neoxxx »

Evo i ja se prijavljujem s vozilicom! :-D
vjesticanametli

za sada kombi s mladom na celu kolone :lol:
imamo 5 auta :D
ajde vozaci povedite raju :D
O'zone
Globalni moderator

Post by O'zone »

Ja prodao vozilicu kad sam ostao bez posla :( a jel može na biciklu :D pa lagano za kolonom a ponijet ću i pišću
Locked