Iskustva sa koronavirusom

Moderator: O'zone

Locked
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#401 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Jimmy McNulty »

ovo_malo_duse wrote: 14/10/2020 13:36 Evo jos malo info od mene.
Dobre vijesti :thumbup:
Čuvaj se i ti legendo i redovno žderi vitamine. :bih:
daddy-kool

#402 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by daddy-kool »

ovo_malo_duse wrote: 14/10/2020 13:36
Ovo sa plucima me iznenadilo jer stvarno nisam kasljao niti imao problema sa disanjem. Ono ponekad kad se zamorim, ali nisam uzimao za ozbiljno kasaljanje.
Uglavnom ovo kino napada pluca i stvara ostecenja bilo da imas ili nemas simptome kaslja.
Mislim da svi pozitivni imaju upalu pluća (ako se ne vidi na rtg onda na ct), ali bitno je opšte stanje.
Trappist

#403 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Trappist »

daddy-kool wrote: 14/10/2020 15:16
Ovo sa plucima me iznenadilo jer stvarno nisam kasljao niti imao problema sa disanjem. Ono ponekad kad se zamorim, ali nisam uzimao za ozbiljno kasaljanje.
Uglavnom ovo kino napada pluca i stvara ostecenja bilo da imas ili nemas simptome kaslja.
Mislim da svi pozitivni imaju upalu pluća (ako se ne vidi na rtg onda na ct), ali bitno je opšte stanje.
Svi pozitivni na covid-19 imaju upalu pluca?
daddy-kool

#404 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by daddy-kool »

Trappist wrote: 14/10/2020 15:19
daddy-kool wrote: 14/10/2020 15:16
Svi pozitivni na covid-19 imaju upalu pluca?
Pa možda ne svi (ne znam za asimptomatske), nego ovi koji dođu do toga da snime pluća.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#405 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by konektovan »

E jesi ga fulio strucnjak, a toliko piskaras o covidu... :-) :lol:
daddy-kool

#406 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by daddy-kool »

Nisam se dobro izrazio, što jest jest.
Ali_G

#407 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Ali_G »

Jako veliki broj onih koji imaju blazu klinicku sliku (temp, malaksalost, kasalj i problemi sa disanjem ili ih nema ili su vrlo blagi) ima verifikovanu upalu pluca. Svi koji imaju duzi oporavak su imali upalu pluca.
Boemica

#408 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Boemica »

Vi koji ste bolovali (ako vas ima) ili znate nekog ko je bolovao, šta vam je pomoglo, ima li nešto što ste pili (koristili) da je učikovito?

Znam, sigurno ima na temi, pročitaću sve, ali hitno mi je i važno, pa ako ima neko još dodati, molim vas...
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#409 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Jimmy McNulty »

Kako sam od ponedjeljka prošle sedmice ležao i bio zatvoren u sobi i nakon što me proljev momački sjebo :D danas izađem malo prošetat no primijetim da me vid malo zeza. Na blizu je dobro, ali na daleko (10+ metara) haman pa vidim duplo. Duplaju mi se ljudi, auta itd?

Je li ovo normalno nakon tolikog ležanja možda ili namon gubitka minerala/vitamina?
Nivelacija

#410 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Nivelacija »

Jimmy McNulty wrote: 14/10/2020 18:08 Kako sam od ponedjeljka prošle sedmice ležao i bio zatvoren u sobi i nakon što me proljev momački sjebo :D danas izađem malo prošetat no primijetim da me vid malo zeza. Na blizu je dobro, ali na daleko (10+ metara) haman pa vidim duplo. Duplaju mi se ljudi, auta itd?

Je li ovo normalno nakon tolikog ležanja možda ili namon gubitka minerala/vitamina?
Hvala Bogu pa si ti negativan i nemas sta traziti na ovoj temi.

A naravno da nakon 7 dana lezanja i isprljenosti organizam pa i svi zivci zamru i oslabe pa i ocni.

Bit ces dobar kroz 2 dana kretanja. Uzmi sokovnik i napravi sok od jabuke banane cvekle i mrkve i pij.
freelancerBIH

#411 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by freelancerBIH »

Raja ne znam jel neki znaju ili ne - ali vitamin D jako pomaze u borbi protiv ovog virusa.

Ja npr. svakodnevno uzimam vitamin D sa 4000 IU jacinom (nije medicinski savjet!!!)

Ali eto cisto da se zna.... To je moje neko vidjenje
Ali_G

#412 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Ali_G »

Boemica wrote: 14/10/2020 17:17 Vi koji ste bolovali (ako vas ima) ili znate nekog ko je bolovao, šta vam je pomoglo, ima li nešto što ste pili (koristili) da je učikovito?

Znam, sigurno ima na temi, pročitaću sve, ali hitno mi je i važno, pa ako ima neko još dodati, molim vas...
Lijekove, ako trebaju, to mora dr
Ostalo: 2l tecnosti minimalno, 3gr vit C, 4000 IJ vit D, 25-50mg Zn, B komplex, probiotik, odmaranje
Mogy87

#413 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Mogy87 »

Jimmy McNulty wrote: 14/10/2020 18:08 Kako sam od ponedjeljka prošle sedmice ležao i bio zatvoren u sobi i nakon što me proljev momački sjebo :D danas izađem malo prošetat no primijetim da me vid malo zeza. Na blizu je dobro, ali na daleko (10+ metara) haman pa vidim duplo. Duplaju mi se ljudi, auta itd?

Prijatelju crijevna viroza iscrpi svakog. A vjerujem da ti ni psihicki nije bilo lako zbog roditelja. Poslusaj sta ti je ovaj drugi forumas rekao za voce i povce i ubaci i neku laganu setnju u prirodi. Ili neki film ili seriju koja te opusta. Za koji dan bices ko nov :thumbup:
Boemica

#414 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Boemica »

Hvala, nisam mislila na lijekove, nego na te dodatne stvari.
Riddle

#415 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Riddle »

Boemica wrote: 14/10/2020 17:17 Vi koji ste bolovali (ako vas ima) ili znate nekog ko je bolovao, šta vam je pomoglo, ima li nešto što ste pili (koristili) da je učikovito?

Propisana terapija, vitamini C i D, cink. Od ove domace medicine, stvarno ne znam sta tacno i koliko pomaze, ali moj stari je na stolu imao bukvalno i pticijeg mlijeka. Med, polen, hren, bijeli luk, razno voce bogato vitaminima, mlijeko (kravlje i kozije), razni domaci sokovi, pretezno od jabuke, dosta tecnosti uglavnom, topla limunada... Familija i prijatelji su neke od ovih stvari nabavljali i donosili, boga pitaj gdje i kako, ali se naslo na stolu. Imaj na umu da bolesna osoba nece htjeti da jede, ali je bitno da ove stvari uzima. Pazi samo da bolesnik nije alergican na nesto, kao polen naprimjer. To je otprilike to cega se ja sjecam. Obavezno zraciti prostoriju u kojoj lezi bolesnik, nije vazno je li hladno vani, neka se pokrije necim, ali mora biti zraka bogatog kisikom u prostoriji, pogotovo nakon prve sedmice kad virus napadne pluca. Mislim da ne treba spominjati kako se ni u kojem slucaju ne smije pusiti u toj prostoriji.
Boemica

#416 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Boemica »

Riddle wrote: 14/10/2020 23:40

Propisana terapija, vitamini C i D, cink. Od ove domace medicine, stvarno ne znam sta tacno i koliko pomaze, ali moj stari je na stolu imao bukvalno i pticijeg mlijeka. Med, polen, hren, bijeli luk, razno voce bogato vitaminima, mlijeko (kravlje i kozije), razni domaci sokovi, pretezno od jabuke, dosta tecnosti uglavnom, topla limunada... Familija i prijatelji su neke od ovih stvari nabavljali i donosili, boga pitaj gdje i kako, ali se naslo na stolu. Imaj na umu da bolesna osoba nece htjeti da jede, ali je bitno da ove stvari uzima. Pazi samo da bolesnik nije alergican na nesto, kao polen naprimjer. To je otprilike to cega se ja sjecam. Obavezno zraciti prostoriju u kojoj lezi bolesnik, nije vazno je li hladno vani, neka se pokrije necim, ali mora biti zraka bogatog kisikom u prostoriji, pogotovo nakon prve sedmice kad virus napadne pluca. Mislim da ne treba spominjati kako se ni u kojem slucaju ne smije pusiti u toj prostoriji.
Nepuši ni on, niti se puši u kući ikako.

Vitamini su obezbjeđeni.

Da, jako mu je loš apetit, ne može ništa da jede, supe, čorbasta hrana mu se doslovno gadi.

Ok, nisam znala za ovo provjetravanje prostorije.

Hvala.
Riddle

#417 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Riddle »

Boemica wrote: 14/10/2020 23:42Nepuši ni on, niti se puši u kući ikako.

Vitamini su obezbjeđeni.

Da, jako mu je loš apetit, ne može ništa da jede, supe, čorbasta hrana mu se doslovno gadi.

Hvala.

Vjerujem. Sve mu se gadi i sve je gorko. Kod mog starog se u ustima bukvalno pojavila rana, pa je onda postalo i fizicki tesko da jede. Na kontroli je doktorica rekla da mu je to ili od terapije ili od pada imuniteta ili oboje.

Sve je dobro, ako se to tako uopste moze reci, dok covjek ne pocne imati problema sa disanjem. U tom periodu ce se tijelo stediti sto je to vise moguce, sto znaci da ce puno spavati. A kad je budan, nece puno pricati i pokrete ce ograniciti na minimum. Boli uraditi bilo sta. Znalo se desiti da ga neko nazove da vidi kako je i da bude sav zadihan nakon razgovora. To je u nasem slucaju pocelo 8. i 9. dan za koje ja vjerujem da su bili kriticni. Nakon toga je temperatura spala na normalnu, te su u narednim danima apetit i okus polako poceli da se vracaju.
Boemica

#418 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Boemica »

Riddle wrote: 15/10/2020 00:03
Boemica wrote: 14/10/2020 23:42Nepuši ni on, niti se puši u kući ikako.

Vitamini su obezbjeđeni.

Hvala.

Vjerujem. Sve mu se gadi i sve je gorko. Kod mog starog se u ustima bukvalno pojavila rana, pa je onda postalo i fizicki tesko da jede. Na kontroli je doktorica rekla da mu je to ili od terapije ili od pada imuniteta ili oboje.

Sve je dobro, ako se to tako uopste moze reci, dok covjek ne pocne imati problema sa disanjem. U tom periodu ce se tijelo stediti sto je to vise moguce, sto znaci da ce puno spavati. A kad je budan, nece puno pricati i pokrete ce ograniciti na minimum. Boli uraditi bilo sta. Znalo se desiti da ga neko nazove da vidi kako je i da bude sav zadihan nakon razgovora. To je u nasem slucaju pocelo 8. i 9. dan za koje ja vjerujem da su bili kriticni. Nakon toga je temperatura spala na normalnu, te su u narednim danima apetit i okus polako poceli da se vracaju.
Je li sad ok?

On još uvijek nema temperature, nego onako, generalnu malaksavost, probavne probleme, gubitak apetita, ja se nadam da neće doći do nekih ozbiljnijih komplikacija.

Čime ste spuštali temperaturu, da se pripremim?
EmirTr

#419 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by EmirTr »

freelancerBIH wrote: 14/10/2020 18:36 Raja ne znam jel neki znaju ili ne - ali vitamin D jako pomaze u borbi protiv ovog virusa.

Ja npr. svakodnevno uzimam vitamin D sa 4000 IU jacinom (nije medicinski savjet!!!)

Ali eto cisto da se zna.... To je moje neko vidjenje
Vitamin D je najvažniji, a strašno sporo se obnavlja, pogotovo ovako na jesen... Predlažem svima sok od cijeđene narandže, meni je izuzetno pomagao u vraćanju snage u mišićima.... naravno još nisam 100% kao prije, ali kad vidim ljude koji po 3 - 4 mjeseca imaju probleme sa snagom, ja sam odličan... danas je mjesec danakako sam izašao iz bolnice/izolacije, a deseti dan kako mi je bolovanje prekinuto... trenutno je moja procjena da sam negdje na 50 - 60 % prijašnje snage...
Boemica

#420 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Boemica »

Na tabletama vitamina D piše da se uzimaju jednom sedmično.

5000 IU.

Je li ok uzimati ih i češće?
Riddle

#421 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Riddle »

Boemica wrote: 15/10/2020 00:08Je li sad ok?

On još uvijek nema temperature, nego onako, generalnu malaksavost, probavne probleme, gubitak apetita, ja se nadam da neće doći do nekih ozbiljnijih komplikacija.

Nije OK. U smislu da se jos nije u potpunosti oporavio, bolovanje mu jos traje, iako je negativan vec nekih 10 dana. I dalje osjeca neku bol u plucima i zamara se brzo. Ljudi kazu da potpuni oporavak traje i do 3 mjeseca. Vidjecemo. Ja sam sretan sto je najgori period prosao.

Temperatura se skidala paracetamolom, cajevima, krompirom, sve sto ti padne na pamet. Tusiranje je naravno dobro ako to moze.

U vasem slucaju je to drugacije ako covjek nema temperaturu. On je imao od prvog dana, a drugi dan je bila gotovo 40. Onda je varirala izmedju 38+ i 37+ kako kad. Uglavnom su noci najteze bile, jer je u tom periodu rasla.

Jeste li testirali covjeka, sta mu doktor kaze? Mozda je i neka druga viroza, jer ja rijetko cujem da neko s koronom nema temperaturu, a ima sve ostale simptome.

Uglavnom sve najbolje, nadam se da ce covjek brzo ozdraviti.
Boemica

#422 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Boemica »

Riddle wrote: 15/10/2020 00:40
Boemica wrote: 15/10/2020 00:08Je li sad ok?

Nije OK. U smislu da se jos nije u potpunosti oporavio, bolovanje mu jos traje, iako je negativan vec nekih 10 dana. I dalje osjeca neku bol u plucima i zamara se brzo. Ljudi kazu da potpuni oporavak traje i do 3 mjeseca. Vidjecemo. Ja sam sretan sto je najgori period prosao.

Temperatura se skidala paracetamolom, cajevima, krompirom, sve sto ti padne na pamet. Tusiranje je naravno dobro ako to moze.

U vasem slucaju je to drugacije ako covjek nema temperaturu. On je imao od prvog dana, a drugi dan je bila gotovo 40. Onda je varirala izmedju 38+ i 37+ kako kad. Uglavnom su noci najteze bile, jer je u tom periodu rasla.

Jeste li testirali covjeka, sta mu doktor kaze? Mozda je i neka druga viroza, jer ja rijetko cujem da neko s koronom nema temperaturu, a ima sve ostale simptome.

Uglavnom sve najbolje, nadam se da ce covjek brzo ozdraviti.
Drago mi je što je prošao najgori period.

Tek su se počeli pojavljivati simptomi, sad nema konstantno temperaturu, čim popije paracetamol spusti se. Nisam se ja lijepo izrazila.

Hvala.
Edin H.

#423 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Edin H. »

Boemica wrote: 15/10/2020 00:28 Na tabletama vitamina D piše da se uzimaju jednom sedmično.

5000 IU.

Koliko je meni poznato vitamin D se ne uzima nasumice, nego ljekar izmjeri nivo vitamina d u krvi i prepise ga ukoliko postoji nedostatak.
banjaluka078

#424 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by banjaluka078 »

Boemica wrote: 15/10/2020 00:28 Na tabletama vitamina D piše da se uzimaju jednom sedmično.

5000 IU.

Nije. Ja sam bila u strašnom deficitu, bilo ga je samo u tragovima, pa sam pod ljekarskom kontrolom smjela uzimati 2000-3000 dnevno samo da dođem na donju granicu. Mislim da je preporučena dnevna doza 400 ili 600 dnevno. Ako se pretjera s D vitaminom, može doći do problema s bubrezima, zato se ne treba koristiti više od preporučene doze bez vađenja krvi i preporuke ljekara. Dnevna doza iz tableta uz izlaganje prirodnom svjetlu i ishranu namirnicama koje imaju D vitamin bi trebalo da budu dovoljno.
ovo_malo_duse

#425 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by ovo_malo_duse »

Provjetravanje je vrlo vazno. Svakih 3-5 sati provjetravati prostorije bar 5 min.
I ja pijem prirodne sokove sa dosta C vitamina. D vitamin nisam uzimao. Juce sam se malo okurazio i poceo da pospremam po terasi.
Spakovao suncobran i stol i stolice . Nakon 15 minuta nisam mogao "o sebi" . Ovo kino je na neki nacin iscrpilo organizam za ne povjerovati.
Ja sam na nekih 50% snage.
Antibiotk i ove nake tablete za kasalj sto sam dobio definitivno fungaju. Definitvno mogu primjetit da lakse disem i nema "zaduhe".
Locked