Dobre vijesti
Čuvaj se i ti legendo i redovno žderi vitamine.
Moderator: O'zone
Dobre vijesti
Mislim da svi pozitivni imaju upalu pluća (ako se ne vidi na rtg onda na ct), ali bitno je opšte stanje.ovo_malo_duse wrote: ↑14/10/2020 13:36
Ovo sa plucima me iznenadilo jer stvarno nisam kasljao niti imao problema sa disanjem. Ono ponekad kad se zamorim, ali nisam uzimao za ozbiljno kasaljanje.
Uglavnom ovo kino napada pluca i stvara ostecenja bilo da imas ili nemas simptome kaslja.
Svi pozitivni na covid-19 imaju upalu pluca?daddy-kool wrote: ↑14/10/2020 15:16Mislim da svi pozitivni imaju upalu pluća (ako se ne vidi na rtg onda na ct), ali bitno je opšte stanje.ovo_malo_duse wrote: ↑14/10/2020 13:36
Ovo sa plucima me iznenadilo jer stvarno nisam kasljao niti imao problema sa disanjem. Ono ponekad kad se zamorim, ali nisam uzimao za ozbiljno kasaljanje.
Uglavnom ovo kino napada pluca i stvara ostecenja bilo da imas ili nemas simptome kaslja.
Pa možda ne svi (ne znam za asimptomatske), nego ovi koji dođu do toga da snime pluća.Trappist wrote: ↑14/10/2020 15:19Svi pozitivni na covid-19 imaju upalu pluca?daddy-kool wrote: ↑14/10/2020 15:16Mislim da svi pozitivni imaju upalu pluća (ako se ne vidi na rtg onda na ct), ali bitno je opšte stanje.ovo_malo_duse wrote: ↑14/10/2020 13:36
Hvala Bogu pa si ti negativan i nemas sta traziti na ovoj temi.Jimmy McNulty wrote: ↑14/10/2020 18:08 Kako sam od ponedjeljka prošle sedmice ležao i bio zatvoren u sobi i nakon što me proljev momački sjebodanas izađem malo prošetat no primijetim da me vid malo zeza. Na blizu je dobro, ali na daleko (10+ metara) haman pa vidim duplo. Duplaju mi se ljudi, auta itd?
Je li ovo normalno nakon tolikog ležanja možda ili namon gubitka minerala/vitamina?
Lijekove, ako trebaju, to mora dr
Prijatelju crijevna viroza iscrpi svakog. A vjerujem da ti ni psihicki nije bilo lako zbog roditelja. Poslusaj sta ti je ovaj drugi forumas rekao za voce i povce i ubaci i neku laganu setnju u prirodi. Ili neki film ili seriju koja te opusta. Za koji dan bices ko novJimmy McNulty wrote: ↑14/10/2020 18:08 Kako sam od ponedjeljka prošle sedmice ležao i bio zatvoren u sobi i nakon što me proljev momački sjebodanas izađem malo prošetat no primijetim da me vid malo zeza. Na blizu je dobro, ali na daleko (10+ metara) haman pa vidim duplo. Duplaju mi se ljudi, auta itd?
Je li ovo normalno nakon tolikog ležanja možda ili namon gubitka minerala/vitamina?
Propisana terapija, vitamini C i D, cink. Od ove domace medicine, stvarno ne znam sta tacno i koliko pomaze, ali moj stari je na stolu imao bukvalno i pticijeg mlijeka. Med, polen, hren, bijeli luk, razno voce bogato vitaminima, mlijeko (kravlje i kozije), razni domaci sokovi, pretezno od jabuke, dosta tecnosti uglavnom, topla limunada... Familija i prijatelji su neke od ovih stvari nabavljali i donosili, boga pitaj gdje i kako, ali se naslo na stolu. Imaj na umu da bolesna osoba nece htjeti da jede, ali je bitno da ove stvari uzima. Pazi samo da bolesnik nije alergican na nesto, kao polen naprimjer. To je otprilike to cega se ja sjecam. Obavezno zraciti prostoriju u kojoj lezi bolesnik, nije vazno je li hladno vani, neka se pokrije necim, ali mora biti zraka bogatog kisikom u prostoriji, pogotovo nakon prve sedmice kad virus napadne pluca. Mislim da ne treba spominjati kako se ni u kojem slucaju ne smije pusiti u toj prostoriji.
Nepuši ni on, niti se puši u kući ikako.Riddle wrote: ↑14/10/2020 23:40Propisana terapija, vitamini C i D, cink. Od ove domace medicine, stvarno ne znam sta tacno i koliko pomaze, ali moj stari je na stolu imao bukvalno i pticijeg mlijeka. Med, polen, hren, bijeli luk, razno voce bogato vitaminima, mlijeko (kravlje i kozije), razni domaci sokovi, pretezno od jabuke, dosta tecnosti uglavnom, topla limunada... Familija i prijatelji su neke od ovih stvari nabavljali i donosili, boga pitaj gdje i kako, ali se naslo na stolu. Imaj na umu da bolesna osoba nece htjeti da jede, ali je bitno da ove stvari uzima. Pazi samo da bolesnik nije alergican na nesto, kao polen naprimjer. To je otprilike to cega se ja sjecam. Obavezno zraciti prostoriju u kojoj lezi bolesnik, nije vazno je li hladno vani, neka se pokrije necim, ali mora biti zraka bogatog kisikom u prostoriji, pogotovo nakon prve sedmice kad virus napadne pluca. Mislim da ne treba spominjati kako se ni u kojem slucaju ne smije pusiti u toj prostoriji.
Je li sad ok?Riddle wrote: ↑15/10/2020 00:03
Vjerujem. Sve mu se gadi i sve je gorko. Kod mog starog se u ustima bukvalno pojavila rana, pa je onda postalo i fizicki tesko da jede. Na kontroli je doktorica rekla da mu je to ili od terapije ili od pada imuniteta ili oboje.
Sve je dobro, ako se to tako uopste moze reci, dok covjek ne pocne imati problema sa disanjem. U tom periodu ce se tijelo stediti sto je to vise moguce, sto znaci da ce puno spavati. A kad je budan, nece puno pricati i pokrete ce ograniciti na minimum. Boli uraditi bilo sta. Znalo se desiti da ga neko nazove da vidi kako je i da bude sav zadihan nakon razgovora. To je u nasem slucaju pocelo 8. i 9. dan za koje ja vjerujem da su bili kriticni. Nakon toga je temperatura spala na normalnu, te su u narednim danima apetit i okus polako poceli da se vracaju.
Vitamin D je najvažniji, a strašno sporo se obnavlja, pogotovo ovako na jesen... Predlažem svima sok od cijeđene narandže, meni je izuzetno pomagao u vraćanju snage u mišićima.... naravno još nisam 100% kao prije, ali kad vidim ljude koji po 3 - 4 mjeseca imaju probleme sa snagom, ja sam odličan... danas je mjesec danakako sam izašao iz bolnice/izolacije, a deseti dan kako mi je bolovanje prekinuto... trenutno je moja procjena da sam negdje na 50 - 60 % prijašnje snage...freelancerBIH wrote: ↑14/10/2020 18:36 Raja ne znam jel neki znaju ili ne - ali vitamin D jako pomaze u borbi protiv ovog virusa.
Ja npr. svakodnevno uzimam vitamin D sa 4000 IU jacinom (nije medicinski savjet!!!)
Ali eto cisto da se zna.... To je moje neko vidjenje
Nije OK. U smislu da se jos nije u potpunosti oporavio, bolovanje mu jos traje, iako je negativan vec nekih 10 dana. I dalje osjeca neku bol u plucima i zamara se brzo. Ljudi kazu da potpuni oporavak traje i do 3 mjeseca. Vidjecemo. Ja sam sretan sto je najgori period prosao.
Drago mi je što je prošao najgori period.Riddle wrote: ↑15/10/2020 00:40Nije OK. U smislu da se jos nije u potpunosti oporavio, bolovanje mu jos traje, iako je negativan vec nekih 10 dana. I dalje osjeca neku bol u plucima i zamara se brzo. Ljudi kazu da potpuni oporavak traje i do 3 mjeseca. Vidjecemo. Ja sam sretan sto je najgori period prosao.
Temperatura se skidala paracetamolom, cajevima, krompirom, sve sto ti padne na pamet. Tusiranje je naravno dobro ako to moze.
U vasem slucaju je to drugacije ako covjek nema temperaturu. On je imao od prvog dana, a drugi dan je bila gotovo 40. Onda je varirala izmedju 38+ i 37+ kako kad. Uglavnom su noci najteze bile, jer je u tom periodu rasla.
Jeste li testirali covjeka, sta mu doktor kaze? Mozda je i neka druga viroza, jer ja rijetko cujem da neko s koronom nema temperaturu, a ima sve ostale simptome.
Uglavnom sve najbolje, nadam se da ce covjek brzo ozdraviti.
Nije. Ja sam bila u strašnom deficitu, bilo ga je samo u tragovima, pa sam pod ljekarskom kontrolom smjela uzimati 2000-3000 dnevno samo da dođem na donju granicu. Mislim da je preporučena dnevna doza 400 ili 600 dnevno. Ako se pretjera s D vitaminom, može doći do problema s bubrezima, zato se ne treba koristiti više od preporučene doze bez vađenja krvi i preporuke ljekara. Dnevna doza iz tableta uz izlaganje prirodnom svjetlu i ishranu namirnicama koje imaju D vitamin bi trebalo da budu dovoljno.