Mene vise kopka jedna dilema, kada je Fikret promjenio dres. Prije ili poslje prepustanja funkcije.Fudo387 wrote:Ima i toga, da ne bude sudbonosnog, generale ja sam ovdje slucajno, sve bi otislo u tri krasne.madner wrote:Da na terenu nisu ljudi djelovali kao Bosanci, imali bi sada (bivsu) uniju republika.
Alija je stvarno mislio i radio kao Bosnjak, ali nije prosao prijedlog.
Bauk bošnjačkog nacionalizma
- madner
#401 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
-
Fudo387
#402 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Svim bojama ofarbaT, al’ djaba.General War wrote:inace sam profesionalni HAZ MAT...znam kako s otrovima raznih fela...hocel bit place iduci mjesec?Fudo387 wrote:Sto je uporan.
Jedan dan Seselj drugi dan Tvrtko.
Daju li ti masku kad mutis te sampone?
Plata je na vrijeme, nema smisla da ti nabijam komplekse.
- General War
#403 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
...mislim ako treba da saljemo paket, nemoj se stidit...tako ste i vi nama.Fudo387 wrote:Svim bojama ofarbaT, al’ djaba.General War wrote:inace sam profesionalni HAZ MAT...znam kako s otrovima raznih fela...hocel bit place iduci mjesec?Fudo387 wrote:Sto je uporan.
Jedan dan Seselj drugi dan Tvrtko.
Daju li ti masku kad mutis te sampone?
Plata je na vrijeme, nema smisla da ti nabijam komplekse.
-
A_A_AKCIJA
#404 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Pa jel Balkan il nije, moramo se držati nekih stereotipa, kao, šta će žena sama u kafani..?Bloo wrote: Ah, da. Sve se mora spustiti na rodnu komponentu.![]()
Btw nije više kosaner
Ako ćemo spuštati na lični nivo, Kazaz mi je jedan odbojan i odvratan lik kojeg sam zaobilazila na faksu i u kafani.
Šti se tiče ubadanja mudrosti, Vuk je ipak malo više potkovan što se tiče historije.
Pa i ja sam Vuka više pratio, bio je detaljniji i argumentiraniji. Ali, ono što im je zajedničko jeste ta prokleta nemogućnost pristajanja na kritiku i odsustvo samokritike.
Fino sam Vuku savjetovao onomad, kad je mrzio Sarajevo, bolan, reci, ja ga mahno sinoć, nemojte mi zahatarit, ali džaba... Još mu rekoh da neće prati guzice babama u Njemačkoj, nego da za njeg ima boljeg, intelektualnog posla, tamo đe odoše i ostala fina urbana raja: Gatalo, Raspudić, Bazdulj... I fakat tako i bi...
Ovo zaslužuje posebnu temu, šta natjera ovakve likove da ovako drastično promijene dres? Neki dan, gledam Gatalo palamudi na ptpc o kosovskom zavetu... jebote...
p.s. čuj, vuk promijenio dlaku... Što mu niko nije objasnio da mu je kosa dobra za novog posla, samo bradu da pusti
Last edited by A_A_AKCIJA on 20/01/2018 23:15, edited 1 time in total.
-
Fudo387
#405 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Kad je dobio po nosu i odlezao kaznu.madner wrote:Mene vise kopka jedna dilema, kada je Fikret promjenio dres. Prije ili poslje prepustanja funkcije.Fudo387 wrote:Ima i toga, da ne bude sudbonosnog, generale ja sam ovdje slucajno, sve bi otislo u tri krasne.madner wrote:Da na terenu nisu ljudi djelovali kao Bosanci, imali bi sada (bivsu) uniju republika.
- General War
#406 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
...Milsim prije nego sto je Aljo Tunji stavio pistolj na celomadner wrote:Mene vise kopka jedna dilema, kada je Fikret promjenio dres. Prije ili poslje prepustanja funkcije.Fudo387 wrote:Ima i toga, da ne bude sudbonosnog, generale ja sam ovdje slucajno, sve bi otislo u tri krasne.madner wrote:Da na terenu nisu ljudi djelovali kao Bosanci, imali bi sada (bivsu) uniju republika.
- Bloo
- Globalna šefica
#407 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Da, to jeste uvijek bio Vukov problem. S tim da mu se ne može apsolutno negirati da ne prihvaća kritiku, osim kada je upakovana kao prizemni napad.A_A_AKCIJA wrote:
Pa jel Balkan il nije, moramo se držati nekih stereotipa, kao, šta će žena sama u kafani..?
Pa i ja sam Vuka više pratio, bio je detaljniji i argumentiraniji. Ali, ono što im je zajedničko jeste ta prokleta nemogućnost pristajanja na kritiku i odsustvo samokritike.
Fino sam Vuku savjetovao onomad, kad je mrzio Sarajevo, bolan, reci, ja ga mahno sinoć, nemojte mi zahatarit, ali džaba... Još mu rekoh da neće prati guzice babama u Njemačkoj, nego da za njeg ima boljeg, intelektualnog posla, tamo đe odoše i ostala fina urbana raja: Gatalo, Raspudić, Bazdulj... I fakat tako i bi...
Ovo zaslužuje posebnu temu, šta natjera ovakve likove da ovako drastično promijene dres? Neki dan, gledam Gatalo palamudi na ptpc o kosovskom zavetu... jebote...
Samokritika...e to je već drugi par rukava.
Bazdulj...mi je u istoj ladici sa Kazazom po odbojnosti jbg
Gatala iskreno nisam toliko pratila, samo sporadično.
S tim da ja povremeno pratim i Fatmira i ostalu bagru, tako da je kod mene zastupljeno sve.
Mjenjanje dresa?
Možda je kod nekih inat i neki djetinjasti prkos nakon godina jurišanja na vjetrenjače.
- LBVIEW
#408 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Jes, jes, da nije Vucka i tirade o ustaskoj proslosti Bosnjaka, ostao bih u u uvjerenju kako je, bozemioprosti Luburic bio Hrvat. Naravno, Srbi su svi genetski predodredjeni antifasisti, sto Vuk i primjerom pokaza, kad "jeba majku Sarajlijama" zbog instalacije povodom komemoracije u Srebrenici te, k'o Kenedy onomad u Berlinu kad se upisa u stanovnike istog, bubnu "Ich bin sumnjak".Bloo wrote: Ako ćemo spuštati na lični nivo, Kazaz mi je jedan odbojan i odvratan lik kojeg sam zaobilazila na faksu i u kafani.
Šti se tiče ubadanja mudrosti, Vuk je ipak malo više potkovan što se tiče historije.
- Bloo
- Globalna šefica
#409 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
I konjica se javlja.LBVIEW wrote:Jes, jes, da nije Vucka i tirade o ustaskoj proslosti Bosnjaka, ostao bih u u uvjerenju kako je, bozemioprosti Luburic bio Hrvat. Naravno, Srbi su svi genetski predodredjeni antifasisti, sto Vuk i primjerom pokaza, kad "jeba majku Sarajlijama" zbog instalacije povodom komemoracije u Srebrenici te, k'o Kenedy onomad u Berlinu kad se upisa u stanovnike istog, bubnu "Ich bin sumnjak".Bloo wrote: Ako ćemo spuštati na lični nivo, Kazaz mi je jedan odbojan i odvratan lik kojeg sam zaobilazila na faksu i u kafani.
Redukcija nekih nepoželjnih činjenica na djelu.
- LBVIEW
#410 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Jah, nasla se mustra nekom prebacivati zlocinacku proslost od prije polja stoljeca, a nervira ga kad se podsjeti na istu iz njegovog plemena od prije 25 godina.Bloo wrote:I konjica se javlja.LBVIEW wrote:Jes, jes, da nije Vucka i tirade o ustaskoj proslosti Bosnjaka, ostao bih u u uvjerenju kako je, bozemioprosti Luburic bio Hrvat. Naravno, Srbi su svi genetski predodredjeni antifasisti, sto Vuk i primjerom pokaza, kad "jeba majku Sarajlijama" zbog instalacije povodom komemoracije u Srebrenici te, k'o Kenedy onomad u Berlinu kad se upisa u stanovnike istog, bubnu "Ich bin sumnjak".Bloo wrote: Ako ćemo spuštati na lični nivo, Kazaz mi je jedan odbojan i odvratan lik kojeg sam zaobilazila na faksu i u kafani.
Redukcija nekih nepoželjnih činjenica na djelu.
Da ne spominjem kako u toj frustraciji tipicno cetnicki i djikanski popljuva srebrenicku instalaciju, te izrazi podrsku produktu UZP i genocida.
Neka ga tamo gdje sad
- Bloo
- Globalna šefica
#411 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
S jedne strane različiti narodi, zavedeni od nacionalnih stranaka, streme ka nacionalnoj ‘samostalnosti’, napajajući se punokrvnom nadom da će usled toga biti osigurano njihovo materijalno ‘blagostanje’; s druge strane ‘vladajuće’ vođe… naroda zasićuju sirote narodne mase frazama, da bi ih što uspešnije mogle da tlače a ove, rđavo poznavajući svoj klasni položaj, svuda slede svojim izrabljivačima na njihov poziv. Nacionalisti se uzajamno mrze i smatraju se prouzrokovačima svojih međusobnih nevolja, gospoda se pak vesele tome, ubirajući plodove rada celokupnog naroda u svoje džepove i ni ne gledaju da li je taj proizvod domaćih ili drugih narodnosti.
Reče jedan "njegov" još u 19. stoljeću.
A nekako primjenjivo i danas na sve tri grupe.
Reče jedan "njegov" još u 19. stoljeću.
A nekako primjenjivo i danas na sve tri grupe.
- escobar__
#412 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Beznačajne cifre. Ukupan broj "Ostalih" bio 3,7% (a u Ostale idu Romi, Bosanci, Hercegovci, Bosanci i Hercegovci, Turci i sl.).BHCluster wrote:Koliko ono "Bosanaca" na popisu?
- General War
#413 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Barem bosanci imaju svoj jezik i nemora im se pisat kako da se izjasne na panoima. 
- Bloo
- Globalna šefica
#414 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Da, mi smo manjimaescobar__ wrote:Beznačajne cifre. Ukupan broj "Ostalih" bio 3,7% (a u Ostale idu Romi, Bosanci, Hercegovci, Bosanci i Hercegovci, Turci i sl.).BHCluster wrote:Koliko ono "Bosanaca" na popisu?
Ako gledaš na nivou Federacije, naspram procenta izjašnjenih Bošnjaka i Srba i Hrvati su manjina. Ali to ne spriječava druge dvije strane da se ližu s njima.
S jedne strane moraju jer su ovi konstitutivni, a s druge, lakše je jebati narod i krasti u troje (pogledaj Kazazovu definiciju).
Ako ćemo o popisu, svima bi trebale biti najbitnije ove brojke:
Visokoobrazovanih u BiH je najmanje u regiji, odnosno 12,7 posto, dok ih je u Hrvatskoj 16,38 posto, slično kao i u Srbiji.
Stopa nepismenosti u BiH je 2,82, pa je ona i po tome najlošija u regiji. Srbija ima postotak od 1,96 posto nepismenih, a Hrvatska 0,8 posto.
Bitno je prebrojavati krvna zrnca glasačkom tijelu, koje je u suštini neobrazovano i nepismeno.
Ah da, to nije bitno. Jer lakše je upravljati nepismenim masama (bukvalno nepismenim i političkim nepismenim).
- arzuhal
#415 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Ja mogu da razumijem Ostale, nekada su se zvali Neopredjeljeni, i imali su pravo da budu neopredjeljeni. Moja nena Emina, rahmetli, se tako izjašnjavala na popisima - Neopredjeljeeenaaaaa. A djed Hamdija, inače zajebant rahmetu mu duši, na jednom popisu se izjašnjavao kao Srbin a na drugom - Hrvat. Volio se lik opredjeljivat, za razliku od neodlučne nene...Jedino se nikada nije okrenuo od FK Sarajeva, tu je bio dosljedan.
- arzuhal
#416 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Meni je izraztio bitno i važno što pored Bošnjaka postoje i - Bosanci. Tako, kada se neki neki binaš zaleti pa kaže posprdno i slavodobitno:
- Vi biste trebali da govorite, ako ne već srpski, onda bošnjački jezik, odakle da vam se jezik zove po rijeci/državi?! Jezik uvijek nosi ime po narodu!
...a ja jedva dočekam da kažem:
- Eeeeee, moj prika...
- Vi biste trebali da govorite, ako ne već srpski, onda bošnjački jezik, odakle da vam se jezik zove po rijeci/državi?! Jezik uvijek nosi ime po narodu!
- Eeeeee, moj prika...
- Bloo
- Globalna šefica
#417 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Nemam problema u podjebavanju državnog aparata koji čini popis (i sama se izjasnih kao jedna od fiktivnih filmskih kategorija), ali problem u eventualnom šegačenju, te deklarisanju kao jedna od glavnih opcija, ne podriva sistem, već dapače, koristi onima koje podjebavaš da pokažu brojnost.arzuhal wrote:Ja mogu da razumijem Ostale, nekada su se zvali Neopredjeljeni, i imali su pravo da budu neopredjeljeni. Moja nena Emina, rahmetli, se tako izjašnjavala na popisima - Neopredjeljeeenaaaaa. A djed Hamdija, inače zajebant rahmetu mu duši, na jednom popisu se izjašnjavao kao Srbin a na drugom - Hrvat. Volio se lik opredjeljivat, za razliku od neodlučne nene...Jedino se nikada nije okrenuo od FK Sarajeva, tu je bio dosljedan.
U nekom mom idealiziranom svijetu, ljudi sami dolaze do spoznaje da su to fiktivni konstrukti, te da je iznad svega toga zemlja u kojoj žive (ne država), te bi iz ljubavi prema njoj i želje da bude oslobođena okova nacional-šovinizma koji kao neki zlosutni prepetuum mobile koji ne pokazuje namjeru da odumre uništava ovu zemlju, odlučili da budu Bosanci i Hercegovci.
Dobrobit zemlje/doma u kojem živim, iznad te očajničke potrebe da se identificiram sa grupon, iako to pruža toplinu i sigurnost mase.
- Bloo
- Globalna šefica
#418 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Ja bih ukinula izraze srpski i hrvatski jezik u BiH. Sve je to jedan jezik - bosanski jezik (zapravo ako gledaš lingvistički, jezici naroda u BiH, Srbiji i Hrvatskoj su jedan jezik). Jer ako si ponudio opcije da Hrvati u Bosni mogu tražiti prevod sa "bosanskog" na hrvatski, Srbi isto, postavlja se pitanje zašto Bošnjaci onda nemaju svoj jezik.arzuhal wrote:Meni je izraztio bitno i važno što pored Bošnjaka postoje i - Bosanci. Tako, kada se neki neki binaš zaleti pa kaže posprdno i slavodobitno:
- Eeeeee, moj prika...
Zar su Bosanci plan B za Bošnjake da provode svoju politku pomirenja i busanja u prsa dok pričaju o jedinstvu i ljubavi prema državi?
- arzuhal
#419 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Ja vjerujem da postojanje Bošnjaka (time uopće ne zagovaram etničku pripadnost kao vijednost per se) oslobađa bosanstvo i omogućava da ono bude zajednički identitet svima koji se deklarišu ili ne deklarišu kao pripadnici ove ili one etničke grupe/naroda.Bloo wrote:Nemam problema u podjebavanju državnog aparata koji čini popis (i sama se izjasnih kao jedna od fiktivnih filmskih kategorija), ali problem u eventualnom šegačenju, te deklarisanju kao jedna od glavnih opcija, ne podriva sistem, već dapače, koristi onima koje podjebavaš da pokažu brojnost.arzuhal wrote:Ja mogu da razumijem Ostale, nekada su se zvali Neopredjeljeni, i imali su pravo da budu neopredjeljeni. Moja nena Emina, rahmetli, se tako izjašnjavala na popisima - Neopredjeljeeenaaaaa. A djed Hamdija, inače zajebant rahmetu mu duši, na jednom popisu se izjašnjavao kao Srbin a na drugom - Hrvat. Volio se lik opredjeljivat, za razliku od neodlučne nene...Jedino se nikada nije okrenuo od FK Sarajeva, tu je bio dosljedan.
U nekom mom idealiziranom svijetu, ljudi sami dolaze do spoznaje da su to fiktivni konstrukti, te da je iznad svega toga zemlja u kojoj žive (ne država), te bi iz ljubavi prema njoj i želje da bude oslobođena okova nacional-šovinizma koji kao neki zlosutni prepetuum mobile koji ne pokazuje namjeru da odumre uništava ovu zemlju, odlučili da budu Bosanci i Hercegovci.
Dobrobit zemlje/doma u kojem živim, iznad te očajničke potrebe da se identificiram sa grupon, iako to pruža toplinu i sigurnost mase.
- Bloo
- Globalna šefica
#420 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Bosanstvo ne bi trebalo da bude proxy, već primarna odrednica svima.arzuhal wrote:
Ja vjerujem da postojanje Bošnjaka (time uopće ne zagovaram etničku pripadnost kao vijednost per se) oslobađa bosanstvo i omogućava da ono bude zajednički identitet svima koji se deklariši ili ne deklarišu kao pripadnici ove ili one etničke grupe/naroda.
U nekom idealnom svijetu.
- arzuhal
#421 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
A mi živimo u realnom.Bloo wrote:Bosanstvo ne bi trebalo da bude proxy, već primarna odrednica svima.arzuhal wrote:
Ja vjerujem da postojanje Bošnjaka (time uopće ne zagovaram etničku pripadnost kao vijednost per se) oslobađa bosanstvo i omogućava da ono bude zajednički identitet svima koji se deklariši ili ne deklarišu kao pripadnici ove ili one etničke grupe/naroda.
- Bloo
- Globalna šefica
#422 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Znam. Jutro čitam ovo i plačem.arzuhal wrote:A mi živimo u realnom.Bloo wrote:Bosanstvo ne bi trebalo da bude proxy, već primarna odrednica svima.arzuhal wrote:
http://gdjejemojaskola.ba/index.php/201 ... u-gospodo/
Naravno, ne govorim da bi nas negiranje i oslobađanje od etiketiranja po nacionalnoj osnovi oslobodilo predstavnika ljudskog roda sa dna kace koji su izabrani od strane vlastitih skupina,na eliminisanje podjela na nekom većem planu bi im oduzelo određene mehanizme blokiranja i kontrole, a zarad "nacionalnih interesa" i prcanja ljudi koji žive ovdje, a sve u cilju bogaćenja sebe.
- LBVIEW
#423 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Nasla se mustra pametovati o jeziku.Barem bosanci imaju svoj jezik i nemora im se pisat kako da se izjasne na panoima
-
Seawolf
#424 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
Ne treba brkati pojam ostali sa pojmom neopredjeljeni.arzuhal wrote:Ja mogu da razumijem Ostale, nekada su se zvali Neopredjeljeni, i imali su pravo da budu neopredjeljeni. Moja nena Emina, rahmetli, se tako izjašnjavala na popisima - Neopredjeljeeenaaaaa. A djed Hamdija, inače zajebant rahmetu mu duši, na jednom popisu se izjašnjavao kao Srbin a na drugom - Hrvat. Volio se lik opredjeljivat, za razliku od neodlučne nene...Jedino se nikada nije okrenuo od FK Sarajeva, tu je bio dosljedan.
Pojam neopredjeljeni je ekvivalentan izboru ne izjašnjava se, koji je postojao kao jedan od defaultnih izbora na popisnom listu 2013-e, a ona(j) ko se izjašnjavao(la) kao ostali je popunjavao(la) polja u koja je mogao (mogla) upisati bilo šta.
Dakle ona(j) koji je odabrao(la) ponuđenu opciju ne izjašnjava se, itekako može pripadati nekom od konstitutivnih naroda u BiH, samo se o toj svojoj pripadnosti nije izjasnio(la), barem ne na popisu 2013-e.
- arzuhal
#425 Re: Bauk bošnjačkog nacionalizma
To je tačno, biti Ostali prema današnjem ustavnom (i zakonodavnom) ustrojstvu BiH i Neopredjeljen (recimo, do 1974. godine) prema SRBiH nije isto. Za mene je poveznica bila u tim nekim idealima slobode, jednakih mogućnosti, identitarnih prava, blabla...Svejedno da li to više ili manje pripada nekom ustavnom ustrojstvu, odnosno izbornom zakonodavstvu i sl.Seawolf wrote:Ne treba brkati pojam ostali sa pojmom neopredjeljeni.arzuhal wrote:Ja mogu da razumijem Ostale, nekada su se zvali Neopredjeljeni, i imali su pravo da budu neopredjeljeni. Moja nena Emina, rahmetli, se tako izjašnjavala na popisima - Neopredjeljeeenaaaaa. A djed Hamdija, inače zajebant rahmetu mu duši, na jednom popisu se izjašnjavao kao Srbin a na drugom - Hrvat. Volio se lik opredjeljivat, za razliku od neodlučne nene...Jedino se nikada nije okrenuo od FK Sarajeva, tu je bio dosljedan.
Pojam neopredjeljeni je ekvivalentan izboru ne izjašnjava se, koji je postojao kao jedan od defaultnih izbora na popisnom listu 2013-e, a ona(j) ko se izjašnjavao(la) kao ostali je popunjavao(la) polja u koja je mogao (mogla) upisati bilo šta.
Dakle ona(j) koji je odabrao(la) ponuđenu opciju ne izjašnjava se, itekako može pripadati nekom od konstitutivnih naroda u BiH, samo se o toj svojoj pripadnosti nije izjasnio(la), barem ne na popisu 2013-e.