jeza u ledja wrote:zijancer wrote:šefice, ako je riječ o japancima radi se o vrelim kupkama..u slučaju kućnih kupki to su minijaturne kade u kojima možeš sjediti s koljenima privučenim na prsa (obično nisu veće). vjerovatno nešto nije bilo u redu, nije bilo tuša? mora da je neki interesantan razlog
ne poznajem ih, zadivljuju me, pa čitam i gledam šta god stignem..
najfascinantnija stvar je u vezi ..hm neću dalje

Imaju tuseve i kade, regularno, samo je sve malecko i ko da si u kabini broda

.
Obicno je procedura skontati kako fercera pustanje vode u vodokotlicu jer ima jedno dvaes gumbica i to svaki jebeni kotlic razlicit tacno se takmice ko ce vise "gadgets" da napravi (tako je u svemu, ali WC solje su poseban slucaj

).
Al pazi jednu stvar, ovo vizavi price kako su izuzetno cisti i to. Za jednu takvu naciju, razocaralo me da u mnogim javnim WCima (javna mjesta, restorani, itd) fali jebeni sapun. Ili ga uopste nema, ili ga nisu nadopunili (ako je tecni). Izadjes onako usran i upisan (

) i nema jebenog sapuna. Ne znam u cemu je fora?
I druga stvar, sto se tice Japana i javne cistoce - Japan ima problem sa nedostatkom kanti za smece. I to ono BAS nema kanti. Valja bas potraziti da bi nasao. Raja znaju nosit u kesama smece, ako su nesto pojeli ili popili (a hvala bogu kod njih sve upakovano do maksimuma). Uglavnom, nije bas najcistije ko sto se misli (a i tesko moze biti super cisto kad u tako gusto naseljenim gradovima). (Ovaj problem sa kantama je radi terorista, kad je ono bilo, u 90im, ona sekta i to, mrsko mi trazit ime, Aun Sunrikyo, tako nesto, stavljali nekakve bombe/otrove u kante).
Takodje, u restoranima, mislim cisto je, ali nije bas ono vau. Sve one supice ili rezanci, kod njih je normalno da se to srce. Sad zamisli pun restoran dubke, svi srcu, i ne da imam problem sa srkanjem, ali one supe i rezanci, sosovi i to, prsce jebiga po stolu i okolo, jos sa onim stapicima. Naravno to se ocisti, ali ne mozes ti to bas ocistit da bude cakum-pakum dok ne sjedne sljedeci gost. Plus sto se regularno pusi u zatvorenom, u restoranima...ali dobro, to je Bosancima normalno.
Naravno, sad ovako generalno - naravno da je jako cisto.... za svjetski standard.

Ali su malo previse opsjednuti vise formom nego sustinom.
Inace, moje skoro pa prvo iskustvo u japanskom javnom WCu je moglo zavrsit u bolnici, jer sam pri izlasku tako jako lupio glavom u betonski okvir vrata da sam pao onako na plocice haman pa polusvjestan. Mogao sam tako zaglavit satima u WCu, niko ne bi znao. A jos nema sapuna.

Inace je to problem sa niskim stropovima i vratima za bilo kog malo viseg, pa dok se covjek navikne.
I da se vratim na temu, tacno je ovo sa papama za WC, sto si spominjao, mada nisam u stvari nikome bio bas gost u kuci (sto je isto rijetkost - da ljudi dolaze drugima u goste kuci, jer zive u malim stanovima).
PS: Moram nesto jos samo dodati o Japanu - fascinira me opsjednutost Bosanaca Japancima. I to bas ono opsjednutost. Sve najbolje dolazi iz Japana, njihova kultura, tradicija, etika, radne navike, cistoca. Imam tacno osjecaj da Bosanci smatraju Japance dijametralno suprotnim od njih samih, sto se tice svega onog loseg sto mislimo sami o sebi. Mislim dosta finih stvari stoji sto se tice Japanaca, i ja ih gotivim i moze se dosta nauciti od njih, ali se bogami pretjeruje dobro. Imaju i oni problema zescih, i jos da rade po nekim pitanjima.
Sori na offu, malo sam se uzivio u pricu o Japancima.