Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH
- MOSALJOZE
#401 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH
Evo ja na Ilidži,da glasam za Senaida neću,nema šanse.Šta je sve uspjeo zeznuti,to je za rubiriku vjerovali ili ne.Drugi znam da nemaju nikakve šanse za mjesto načelnika,a nije da su mi olakšali izbor odabirom kandidata.
O vijeću ću razmisliti
O vijeću ću razmisliti
-
Novak20
#402 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH
Jako paušalne ocjene iz kojih slijedi netačna konstatacija.Capsicum wrote:Ma kakva Naša stranka... Obični satelit SDA. Kupe glasove naivnih urbanih glasača, koji su impresionirani projektima tipa uvođenja WiFi na par lokacija u gradu i sl. Ali zato kad zatreba glas za neku inicijativu SDA, uskaču bez dileme (vidjeti pod Zakon o radu). Glas njima je praktično glas za SDA.
Naivni urbani glasači nažalost nisu impresionirani ničim i dobrim dijelom ne izlaze na izbore. A trebali bi i trebali bi dati glas stranci koja nije otvoreno koalirala ili pokušala koalirati sa SDA.
Ne treba zaboraviti da NS nigdje nije vlast već je stranka koja se profilira, raste i uči iz svojih grešaka. U odnosu na sve druge stranke u BiH imaju ih najmanje. Zaslužuju i poštovanje i priliku bez obzira na sitne mane.Svi drugi su nas do sada izdali ili prodali.
- Capsicum
#403 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH
Zaslužuju samo da im se stalno nabija na nos što su podržali Zakon o radu i pokazali da su uvijek u pripravnosti za SDA. Kvaziopozicija.
-
Novak20
#404 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH
Da, zaslužuju da im se jedna greška stalno nabija na nos ali iz razloga da takvu grešku ne ponove. Kvaziopozicija zbog toga nisu za razliku od onih koji učestvuju ili su učestvovali u izvršnoj vlasti sa SDA.Capsicum wrote:Zaslužuju samo da im se stalno nabija na nos što su podržali Zakon o radu i pokazali da su uvijek u pripravnosti za SDA. Kvaziopozicija.
-
putokaz1
#405 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH
Treba bit realan
-više ljudi je ''protiv sda'' nego za sda
-svi koji apstiniraju su ''protiv sda''
-većina stranaka je bila sa sda
-većina je u kampanji ''protiv sda'' kasnije uđu s njima
i NS pomalo ''šuruje s njima'',poneki zakon,sdp s njima 2010-2014,df od 2014,sbb od neki dan,sbih zauvjek,boss dugo,bps takođe
NS je nešto novo ,ljudi s idejama,s novom praksom u BH političkom životu...koliko mogu???
Za svakog se može reći da pomože sda u,jer ako ima 6/7 drugih kandidata i međusobno kradu glasove jedni drugima-svi rade za sda na neki način.
a sda je zlo.
Ako NS uđe s SDA nestaje sa političke scene.
Ns nije eksplicitno s ni sa kim ,ni protiv koga,oni traže Program ,djela,rad traže nešto drugačije,u prvi mah nije interes pojedinca već društva kao cjeline.
-više ljudi je ''protiv sda'' nego za sda
-svi koji apstiniraju su ''protiv sda''
-većina stranaka je bila sa sda
-većina je u kampanji ''protiv sda'' kasnije uđu s njima
i NS pomalo ''šuruje s njima'',poneki zakon,sdp s njima 2010-2014,df od 2014,sbb od neki dan,sbih zauvjek,boss dugo,bps takođe
NS je nešto novo ,ljudi s idejama,s novom praksom u BH političkom životu...koliko mogu???
Za svakog se može reći da pomože sda u,jer ako ima 6/7 drugih kandidata i međusobno kradu glasove jedni drugima-svi rade za sda na neki način.
a sda je zlo.
Ako NS uđe s SDA nestaje sa političke scene.
Ns nije eksplicitno s ni sa kim ,ni protiv koga,oni traže Program ,djela,rad traže nešto drugačije,u prvi mah nije interes pojedinca već društva kao cjeline.
- Capsicum
#406 Re: RE: Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH
Da bi im se to priznalo kao greška, prvo bi to oni sami trebali da okarakteriziraju kao grešku, međutim oni i dalje krvavo brane taj zakon i svoju podršku istom. Iz toga samo mogu zaključiti da to ni u kom slučaju nije greška iz njihove perspektive, već pravac djelovanja koji su si odredili za ubuduće.Novak20 wrote:Da, zaslužuju da im se jedna greška stalno nabija na nos ali iz razloga da takvu grešku ne ponove. Kvaziopozicija zbog toga nisu za razliku od onih koji učestvuju ili su učestvovali u izvršnoj vlasti sa SDA.Capsicum wrote:Zaslužuju samo da im se stalno nabija na nos što su podržali Zakon o radu i pokazali da su uvijek u pripravnosti za SDA. Kvaziopozicija.
-
Novak20
#407 Re: RE: Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH
Capsicum wrote:Da bi im se to priznalo kao greška, prvo bi to oni sami trebali da to okarakteriziraju kao grešku, međutim oni i dalje krvavo brane taj zakon i svoju podršku istom. Iz toga samo mogu zaključiti da to ni u kom slučaju nije greška iz njihove perspektive, već pravac djelovanja koji su si odredili za ubuduće.Novak20 wrote:Da, zaslužuju da im se jedna greška stalno nabija na nos ali iz razloga da takvu grešku ne ponove. Kvaziopozicija zbog toga nisu za razliku od onih koji učestvuju ili su učestvovali u izvršnoj vlasti sa SDA.Capsicum wrote:Zaslužuju samo da im se stalno nabija na nos što su podržali Zakon o radu i pokazali da su uvijek u pripravnosti za SDA. Kvaziopozicija.
Zakon o radu je u osnovi napisala tzv. "lijeva" socijaldemokratska partija a usvojila ga je legalna vlast. NS je ipak stranka centra sa blagim otklonom ulijevo pa nije ni dužna da fanatično zastupa radnička prava. A u politici slabo ko javno i pokajnički priznaje greške taman i da zna da su učinjene.
Zakon je koliko se sjećam prvi put zbog proceduralne greške oboren a drugi put NS nije glasala za njega uz izgovor da nisu prihvaćeni neki njeni amandmani što je indirektno priznanje greške. Javno je neće priznati jer je prethodni zakon, realno, bio neodrživ. Mrzi me da sad tražim i dokazujem pa se oslanjam na sjećanje. Ne moram biti u pravu a i nije bitno.
Bitno je da ni takav ZOR aktuelna vlast neće biti u stanju ispoštovati jer je stvorila sistem koji ne poštuje svoje zakone ni odluke svog Suda. Poznata je stvar da je i loš zakon koji se dosljedno provodi bolji od dobrog zakona koji se ne provodi. E to je ono što čini razliku u pravcu djelovanja za ubuduće. Uvjeren sam da će se NS zalagati za dosljedno poštivanje i provođenje ZOR te zaštitu radnika a aktuelna vlast neće. Osim u onom dijelu koji je njoj bitan da smanji izdatke u državnim firmama.
-
zbiljovski
#408 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH
Naša Stranka ne može ozbiljno parirati SDA-u, nema infrastrukture i nema ozbiljnih kadrovskih rješenja, koji se trenutno nalaze u toj političkoj opcija. U slučaju da se desi da ostvari neki ozbiljniji rezultat, bit će prunuđeni da kadrovska rješenja traže u kadrovima drugih političkih opcija, što će ih odvesti u propast jer će njihovo članstvo biti nezadovoljno, ista stvar se desila Demokratskoj Fronti, nisu imali "unutarstranačke konkurse" za određena mjestu, nego je Željko Komšić fatao kadrove iz drugih stranaka i postavljao ih na određena mjesta.
Politika Naše Stranke se svodi na Sarajevo i tu se i može očekivati dobar rezultat, ali kako i na koji način oni mogu nešto napraviti u Zenićko - dobojskom kantonu, kad ih uopće i nema ? Dakle treba nam dobar projekt da mrdnemo SDA iz vlasti, sve ostalo što ne ide u pravcu ovoga je šuplja priča.
Politika Naše Stranke se svodi na Sarajevo i tu se i može očekivati dobar rezultat, ali kako i na koji način oni mogu nešto napraviti u Zenićko - dobojskom kantonu, kad ih uopće i nema ? Dakle treba nam dobar projekt da mrdnemo SDA iz vlasti, sve ostalo što ne ide u pravcu ovoga je šuplja priča.
-
Novak20
#409 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH
Naravno da NS ne može parirati vladajućima pogotovo na lokalnim izborima 2016. Poneki viječnik koji može nervirati poziciju i to je to. Međutim, NS je politički projekat koji obećava pogotovo u F BiH. Ne razvija se na karizmi jednog lidera, na brzom usponu i padu a kadrovi...bujrum. Učlani se, zasuči rukave, obrazuj se politički i u struci, radi pošteno pa očekuj fotelju kad za to dođe vrijeme.zbiljovski wrote:Naša Stranka ne može ozbiljno parirati SDA-u, nema infrastrukture i nema ozbiljnih kadrovskih rješenja, koji se trenutno nalaze u toj političkoj opcija. U slučaju da se desi da ostvari neki ozbiljniji rezultat, bit će prunuđeni da kadrovska rješenja traže u kadrovima drugih političkih opcija, što će ih odvesti u propast jer će njihovo članstvo biti nezadovoljno, ista stvar se desila Demokratskoj Fronti, nisu imali "unutarstranačke konkurse" za određena mjestu, nego je Željko Komšić fatao kadrove iz drugih stranaka i postavljao ih na određena mjesta.
Kakve kadrove imaju druge, jače stranke kad za ministre i direktore postavljaju ljude koji nemaju dana rada u struci ? Jbg. dosadašnje stranke na vlasti su nam pokazale da direktor elektroprivrede može biti asistent na fakultetu ili ministar prometa liječnik (da ne nabrajam bezbroj primjera). NS još nije u poziciji da razmišlja o kadrovima za izvršnu vlast. Pogotovo ne u obimu da ih i sami trenutno nemaju.
Mi smo stvarno postali invalidi u očekivanju da će neko nešto uraditi za nas a da mi sami k...m ne mrdnemo. Gradski svijet koji i jeste ciljna grupa NS na politiku gleda s prezirom pa u dobroj mjeri ne izlazi na izbore a kamo li da ide na stranačke sastanke. Politikom se bave oni sa manjkom znanja i viškom ambicije jer im je to prilika da šta ućabule ili da zaposle koga od rodbine.
NS, čini mi se, mijenja uspostavljeni šablon djelovanja političke stranke kod nas ali to je trka na dugu stazu. Zašto ih ne podržati kad su nas do sada svi "izdigli" ? Glasom ili osnivanjem općinskog odbora tamo gdje ga nema. I to baš u ovom vremenu prije lokalnih izbora.
Za mladog čovjeka koji ima želju da se bavi politikom drugačijom od već viđene, NS mi se čini kao unosna politička investicija u vlastitu budućnost. Ja nisam taj ali ko god da jest ima moju podršku.
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#410 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH
Wow....fakina , oni sa SDA glasaju za Zakon o radu kog je u potpunosti osmislio i predlozio SDP jos u vlastitom mandatu ,pa prelaskom u opoziciju na federalnom nivou odjednom postao najžešći kriticar vlastitog zakona.Capsicum wrote:Ma kakva Naša stranka... Obični satelit SDA. Kupe glasove naivnih urbanih glasača, koji su impresionirani projektima tipa uvođenja WiFi na par lokacija u gradu i sl. Ali zato kad zatreba glas za neku inicijativu SDA, uskaču bez dileme (vidjeti pod Zakon o radu). Glas njima je praktično glas za SDA.
NS NE GLASA ZA INCIJATIVE SDA , postojeci zakon je podrzan uz amandmane koji su prihvaceni. SDP GLASA ZA INICIJATIVE SDA i dan danas, i nakon sto su ih prvi konacno politicki nokautirali i to tamo gdje interes SDP-ovaca razlicitih profila ne smije doci u pitanje poput granitne koalicije sa SDA na nivou grada Sarajeva ili raznim podrskama istoj u razlicitim sarajevskim opcinama.
Navedite samo jedan EGZAKTAN primjer glasanja NS-ovaca za neku SDA inicijativu samo radi koalicija ili nekog dogovora. NEMA. Stavljati znak jednakosti izmedju SDA I NS je notorna glupost i izmisljotina samozvane opozicije.
Jedina istinska opozicija u gradu Sarajevu je samo Nasa Stranka.
Srdacan pozdrav.
- Capsicum
#411 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH
Uguših se od smijeha. Vadiona vam je presmiješna. Krivi vam oni koji su bili protiv zakona, a vi koji ste ga po diktatu SDA izglasali, vi ste na pravom putu. Pokopat će vas taj Zakon o radu i SDA. Direktno ste ljudima iz džepa lovu izbili, to se ne oprašta ni mnogo većim i jačim...
- sabina1
#412 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH
Izrekoše "socijaldemokrate" koji socijaldemokratsku čast i obraz brane koalirajući sa SDA i Faraonom još od 2010....Capsicum wrote:Uguših se od smijeha. Vadiona vam je presmiješna. Krivi vam oni koji su bili protiv zakona, a vi koji ste ga po diktatu SDA izglasali, vi ste na pravom putu. Pokopat će vas taj Zakon o radu i SDA. Direktno ste ljudima iz džepa lovu izbili, to se ne oprašta ni mnogo većim i jačim...
I otvoriše Mc Donalds.
- Ridjobrki
#413 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH
Čekaj malo, NS ne valja jer je zelenima samo podržala jedan reformski zakon koji su napisali crveni (i od kojeg nikakvog belaja nije bilo a niti će biti), a "socijaldemokrate" su okej dok sa najgorim kadrovima koje krajiška SDA ima ruši i postavlja vlade?
Ljudi, u istom momentu kad se kao SDP i DF nešto transformišu i prodaju priču o promjenama, u USK služe - doslovno SLUŽE - SDA i to najgoru ekipu koja postoji u USK i to sve uz direktan amin Fikreta Abdića.
I to bi palamudilo o kredibilitetu...
Sutra bi u krevet sa SDA i jedni i drugi, eto vam dokaz sa terena koji niko živ ne može osporiti.
Ljudi, u istom momentu kad se kao SDP i DF nešto transformišu i prodaju priču o promjenama, u USK služe - doslovno SLUŽE - SDA i to najgoru ekipu koja postoji u USK i to sve uz direktan amin Fikreta Abdića.
I to bi palamudilo o kredibilitetu...
- Ridjobrki
#414 Re: RE: Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH
Slažem se i dodao bih - da bi se nešto priznalo kao greška i da bi nešto bilo okarakterizirano kao greška, najprije bi trebalo argumentirano dokazati da je to nešto greška uz navođenje konkretnih negativnih implikacija i posljedica greške gorespomenute.Novak20 wrote: Da bi im se to priznalo kao greška, prvo bi to oni sami trebali da to okarakteriziraju kao grešku, međutim oni i dalje krvavo brane taj zakon i svoju podršku istom. Iz toga samo mogu zaključiti da to ni u kom slučaju nije greška iz njihove perspektive, već pravac djelovanja koji su si odredili za ubuduće.
Simpatizer sam NS, nisam ostrašćen politikom, sve uzimam sa zrnom soli i rado promijenim mišljenje ako mi se dokaže da je ono što sam mislio pogrešno. Prema tome, volio bih čuti kakva je šteta po građane FBiH nastala djelovanjem NS i kakav je to belaj ZOR prouzrokovao da bi se njegovo izglasavanje smatralo diskvalificirajućom i neoprostivom greškom. Slabo to nešto čujem od silne larme kojom se pokušava prikriti nedostatak argumenata...
Dolazim iz privatnog sektora, smatram se nekim socijal-liberalom, smatram dosadašnje ekonomsko-socijalne modele BiH prevaziđenim i neodrživim i moj glas je NS dobila upravo na ZOR-u. Ko god zna o čemu priča i zna kako je poslovati u BiH znaće i cijeniti rješenja koja nudi NS. A isto tako će znati kako je to imati posla sa dezorijentiranim pro-uhljeb "socijaldemokratama" koje samo slova u skraćenicama i boje na plakatima razlikuju od SDA. Model razmišljanja i rada im je isti, samo im podaj šansu i gledaj šta se dešava.
-
baxul
#415 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH
najkukavičkija stvar koju je NS mogla uraditi je da glasa protiv ZOR-a.
- Ridjobrki
#416 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH
Slažem se. To bi bio čisti oportunizam, politikantstvo i skupljanje jeftinih političkih poena.baxul wrote:najkukavičkija stvar koju je NS mogla uraditi je da glasa protiv ZOR-a.
Što su, na koncu, i uradili oni koji su ga pisali i koji bi ga s merakom usvojili da su u tom momentu bili na vlasti.
- cyprus
#417 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH
Ozbiljno, evo ja sam zakleti SDA-fob, formalni i ne pretjerano zadovoljni član SDP-a i sve veći simpatizer NS-a... Sad kad sam se predstavio
i ja bih volio da mi neko kaže i objasni šta je to toliko loše u novom ZOR-u... Hvala 
- sabina1
#418 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH
Ništa.cyprus wrote:Ozbiljno, evo ja sam zakleti SDA-fob, formalni i ne pretjerano zadovoljni član SDP-a i sve veći simpatizer NS-a... Sad kad sam se predstavioi ja bih volio da mi neko kaže i objasni šta je to toliko loše u novom ZOR-u... Hvala
MMF je tražio i dobio samo jedan , jedini zahtjev , da Vlada nakon isteka kolektivnog ugovora u trajanju od tri godine ponovo sjeda za sto sa sindikatom i pregovara oko visine plata. (dosada je ugovorom bila zagarantovana visina plate).
http://forum.klix.ba/zakon-o-radu-ii-po ... 37135.html
LP
-
zbiljovski
#419 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH
sabina1,sabina1 wrote:Ništa.cyprus wrote:Ozbiljno, evo ja sam zakleti SDA-fob, formalni i ne pretjerano zadovoljni član SDP-a i sve veći simpatizer NS-a... Sad kad sam se predstavioi ja bih volio da mi neko kaže i objasni šta je to toliko loše u novom ZOR-u... Hvala
MMF je tražio i dobio samo jedan , jedini zahtjev , da Vlada nakon isteka kolektivnog ugovora u trajanju od tri godine ponovo sjeda za sto sa sindikatom i pregovara oko visine plata. (dosada je ugovorom bila zagarantovana visina plate).
http://forum.klix.ba/zakon-o-radu-ii-po ... 37135.html
LP
Koliko te plaćaju po postu i odakle im novac ?
-
homar
#420 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH
Ja koalicije SDA-NS, sve više jedni druge hvale. Kad sve sabereš, Naša stranka podrži SDA, od njih dobije mrvice, njih i onako malo, podijele to i njima dobro. Do sada je NŠ bila u koaliciji sa svima i priljepak, šta su do sada uradili, gubimo vrijeme, dajte nešto ozbiljnije, ovo je neozbiljno i dosadno. 
- Promoe
#421 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH
Da nije taj ozbiljni mozda reuf (samo radikalno) ajfondzija koji bi kao nacelnik opstine mijenjao ustav BiH?homar wrote:Ja koalicije SDA-NS, sve više jedni druge hvale. Kad sve sabereš, Naša stranka podrži SDA, od njih dobije mrvice, njih i onako malo, podijele to i njima dobro. Do sada je NŠ bila u koaliciji sa svima i priljepak, šta su do sada uradili, gubimo vrijeme, dajte nešto ozbiljnije, ovo je neozbiljno i dosadno.
- sabina1
#422 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH
Grohotom se smijemo , suze nam liju....zbiljovski wrote: sabina1,
Koliko te plaćaju po postu i odakle im novac ?![]()
-
mario001
#423 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH
NS je jedini kredibilan kriticar SDA, malen ali kredibilan i konkretanhomar wrote:Ja koalicije SDA-NS, sve više jedni druge hvale. Kad sve sabereš, Naša stranka podrži SDA, od njih dobije mrvice, njih i onako malo, podijele to i njima dobro. Do sada je NŠ bila u koaliciji sa svima i priljepak, šta su do sada uradili, gubimo vrijeme, dajte nešto ozbiljnije, ovo je neozbiljno i dosadno.
- Capsicum
#424 Re: RE: Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH
Ostadoh duzan ovo oko Zakona o radu. Ima se jako puno zamjeriti novom zakonu, a kojeg je posljedica i ovo posljednje natezanje oko mijenjanje iznosa neoporezivog dijela toplog obroka i oporezivanja regresa.Ridjobrki wrote:Simpatizer sam NS, nisam ostrašćen politikom, sve uzimam sa zrnom soli i rado promijenim mišljenje ako mi se dokaže da je ono što sam mislio pogrešno. Prema tome, volio bih čuti kakva je šteta po građane FBiH nastala djelovanjem NS i kakav je to belaj ZOR prouzrokovao da bi se njegovo izglasavanje smatralo diskvalificirajućom i neoprostivom greškom. Slabo to nešto čujem od silne larme kojom se pokušava prikriti nedostatak argumenata...
Dolazim iz privatnog sektora, smatram se nekim socijal-liberalom, smatram dosadašnje ekonomsko-socijalne modele BiH prevaziđenim i neodrživim i moj glas je NS dobila upravo na ZOR-u. Ko god zna o čemu priča i zna kako je poslovati u BiH znaće i cijeniti rješenja koja nudi NS.
Znaci, sto se tice toplog obroka i regresa, drzava, odnosno u ovom slucaju vladajuca koalicija, zajedno sa NS, su radnicima iz dzepa izbili direktno iz dzepa pofinu sumu. Mnogi poslodavci su koristili zakonsku odredbu da mogu isplacivati topli obrok do iznosa 2% prosjecne plate u FBiH po danu, jer su na taj nacin mogli radnicima ponuditi vecu placu, a da ne moraju davati jos haman 70% drzavi. Znaci taj topli obrok je, obzirom na visinu plate, bio znacajan prihod radnika. Tako je neko, ko je npr. imao neku minimalnu platu od cca. 450 KM, mogao dobijati recimo 350 KM toplog obroka. Znaci skoro pa iznos jedne cijele svoje plate. Drzava ce, oporezivanjem toplog obroka preko 1%, direktno uraditi na dzep radnicima, pa ce, vrlo je izvjesno, veliki broj poslodavaca, koji zaposljavaju manje strucnu radnu snagu, u stvari samo iznos toplog obroka, dovesti do nivoa neoporezivog iznosa, odnosno, radnika ostetiti za cca 8KM po danu, odnosno za cca. 176 KM mjesecno, odnosno preko 2.000 KM godisnje, samo po osnovu toplog obroka. Analogna prica vazi i za regres. Pa cak i kad je dogovoreno da se smanje porezi i doprinosi na plate, ne bi li se kompenziralo ovo s toplim obrokom i porezima, vlada izigrava dogovor. A sad ga kao odlaze do odmah nakon izbora. Sve je to nama nasa borba dala...
Takodje, zakon je pun nekih idiotizama, tipa:
- Ako vam zakonodavac ucini neku nepravdu, prvo se morate obratiti njemu sa zahtjevom za zastitu prava?! A tuzbu mozete podnjeti u roku od 90 dana, umjesto godinu dana, kako je stajalo u starom zakonu
- Smanjena otpremina u slucaju tehnoloskog viska, sa dosadasnjih 1/3 plate za svaku godinu staza kod poslodavca, na maksimalno 6 prosjecnih plata. Znaci radis 30 godina kod gazde i on ti na kraju da nogu i samo par hiljada otpremnine, a tebe nek zaposljava ko hoce pod stare dane. Ko te jebe sto nisi ostvario uslove za penziju.
- Ako radnik ne iskoristi prvi dio godisnjeg odmora u toku kalendarske godine, nema pravo prenositi godisnji odmor u novu godinu. To sto ti poslodavac nije omogucio da ga iskoristis u tom periodu, to Fadila i Nasu stranku ne interesuje...
- Uvodi se mogucnost nametanja obaveze pripravnosti radnika da se odazove poslodavcu u bilo koje doba. Znaci bukvalno prave od ranika robove.
- Takodje, uvodi se mogucnost nametanja obaveze radniku da obavlja poslove za koje nije zakljucio ugovor o radu i do 60 dana godisnje, na zahtjev poslodavca. Znaci ne svidis se novom direktoru i on te baci na portirnicu da radis 2 mjeseca. Ako neces da dobijes otkaz, moras...
- Novim zakonom sada svaka firma koja zaposljava vise od 30 ljudi mora imati pravilnik o radu. Do sada je to bilo preko 15 ljudi. Ovo u praksi znaci da ce puno vise odluka o pravima i obavezama radnika biti prepusteno poslodavcima, pa tako i na primjer to da li je neko tehnoloski visak i sl.
- Novim zakonom je ukinuta zastitna klauzula prema kojoj poslodavac moze otkazati ugovor o radu radniku ukoliko se s obzirom na velicinu, kapacitet i ekonomsko stanje poslodavca i mogucnosti zaposlenika ne moze osnovano ocekivati od poslodavca za zaposli radnika na druge poslove ili da ga obrazuje, odnosno osposobi za rad na drugim poslovima.
- Izbrisane su odredbe kojim Inspekcija moze zabraniti rad poslodavcu ukoliko zatekne radnika bez ugovora o radu, onemoguci inspektora u provodjenju inspekcijskog nadzora, radnika ne prijavi na obavezno zdravstveno osiguranje. onemoguci inspektora u provodjenju inspekcijskog nadzora, radnika ne prijavi na obavezno zdravstveno osiguranje.
Itd. itd. ima toga jos koliko hoces. Sustina je da se ide na to da se poslodavcima olaksa otpustanje radnika, a radnici prakticno pretvore u robove.
Ako sebe kvalifikujes, makar onim malim dijelom "socijal", onda mi nije jasno kako ti ovo ne smeta?!
-
putokaz1
#425 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH
NS nije kritičar sda-oni nikad nisu rekla da neće sa sda,niti da neće sa drugima,-ali nisu rekli ni da hoće sa sda niti da hoće s nekim drugim.
Jednostavno kritičari su onoga što je loše.
NS je smatrala da je Zakon o radu dobar.
Zakon je predložen od nečega što je loše.
Zakon je odražao sda na vlasti,ojačao ih.
Da nije bilo NS bio bi neko drugi.
NS je izgubila poene podržavajući taj Zakon.
Neko drugi bi dobio koju fotelju.
NS se ponaša kao Pošten iskren čovjek od krvi i mesa koji ponekad griješi.(ne samo ZOR)(možda sam Zakon nije loš ali način,odnosno stranka koja ga je predložila je loša)
Ja želim NS da uz pomoć drugih manjih stranaka,sve osim sda,pokušat u nekoj općini/opštini grada Sarajeva da krene u nešto novo.
Nadam se promjeni u Upravi,lokalnoj upravi,načinu ponašanja državnih službenika i ostalih koji tu rade,promjeni u načinu izbora,uništenju upravne korupcije,te sređivanja stanja,olakšavanje strankama u ostvarivanju njihovih prava,rješavanje zaostalih upravnih postupaka...
Jednostavno kritičari su onoga što je loše.
NS je smatrala da je Zakon o radu dobar.
Zakon je predložen od nečega što je loše.
Zakon je odražao sda na vlasti,ojačao ih.
Da nije bilo NS bio bi neko drugi.
NS je izgubila poene podržavajući taj Zakon.
Neko drugi bi dobio koju fotelju.
NS se ponaša kao Pošten iskren čovjek od krvi i mesa koji ponekad griješi.(ne samo ZOR)(možda sam Zakon nije loš ali način,odnosno stranka koja ga je predložila je loša)
Ja želim NS da uz pomoć drugih manjih stranaka,sve osim sda,pokušat u nekoj općini/opštini grada Sarajeva da krene u nešto novo.
Nadam se promjeni u Upravi,lokalnoj upravi,načinu ponašanja državnih službenika i ostalih koji tu rade,promjeni u načinu izbora,uništenju upravne korupcije,te sređivanja stanja,olakšavanje strankama u ostvarivanju njihovih prava,rješavanje zaostalih upravnih postupaka...