Feedback

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Gojeni H

#401 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by Gojeni H »

Krajem 1993. godine, na olovsko-ilijaskom ratistu su se izvodile velike i strasne borbe. Cesto, zbog nepostojanja artiljerije na strani Armije BiH, borbe su se izvodile "prsa u prsa". Dakle, prave pjesadijske bliske borbe, kratko oruzje, rucne bombe.
U jednom trenutku, snage Armije RBiH su uspjele na jednom dijelu da potisnu neprijatelja. Radi konfiguracije terena, cetnici su morali da se povuku na slijedece uzvisenje koje je bilo 1.5-2 km daleko od linija Armije.
Jedan napad na ovom otvorenom pravcu je kostao cetnike 2 tenka tako da pokusaja proboja na tom pravcu vise nije bilo.
Izvidjacko-diverzantske jedinice su drzale zapadni i cetralni dio linije, a lokalci istocnu stranu sa koje je jedino bio moguc pjesadijski proboj.

S obzirom da se lokalcima nije mnogo vjerovalo, jer su bili borbeno neiskusni i slabo motivisani (iako se radilo o njihovim kucama), jedna mobilna jedinica je odlucila da vrsi izvidjanja prema neprijatelju, a blize istocnoj strani ratista.
Ispred su bili manje bosnjacko selo i nesto vece srpsko.
Jedno odjeljenje je dobilo zadatak tog dana da ide unutar napustenog srpskog sela, utvrdi neprijateljske polozaje, te sakupi informacije o pojacanjima, interventnoj jedinici, oklopu, itd.

6-7 vojnika su relativno brzo prosli kroz bosnjacko selo, a onda nesto sporije kroz srpsko selo. Nije bilo nikakve logike za minskim poljem ovako daleko od linije, ali se islo oprezno radi "zamki".
Nakon prodiranja u srpsko selo, sve se bilo blize neprijateljskoj liniji. Vojnici su uocili relativno vecu zgradu u selu i odlucili da idu prema njoj. Takva zgrada je mogla sluziti za smjestaj manje jedinice.
Radilo se o osnovnoj skoli. Raspored je isao na uglove zgrade, lagano pomicanje iza iste, te izuzetno oprezni ulazak u istu nakon sto nije primijeceno kretanje. Odjednom, svi su osjetili miris hrane koja se kuhala, tako da se u jednom trenutku stalo, a prsti na obaracu.
U ovom trenutku selo je pruzalo veliki broj zaklona, ali u slucaju borbe i ranjavanja, put nazad je bio dalek, a tesko ranjavanje sa obilnim krvarenjem bi uzrokovalo smrt.

3 vojnika su izuzetno sporo i oprezno usli u zgradu. Obicna seoska skola sa 2-3 ucionice, WC-om, i uciteljskim stanom.
Sve je skripalo na sve strane ali je buku prigusio hod i rad nekoga u uciteljskom stanu.
Vojnici su uletjeli u sobu. U sobi je bila zena izmedju 35-40 godina i djevojcica u kolicima. Zena se prepala, ali ne previse sto je jednom od vojnika bilo izuzetno cudno. Jedan od vojnika je mimikom nastojao da pita zenu da li ima jos nekoga. Zena je samo tiho odgovrila da su ona i dijete sami.
Adrenalin se povlacio pa su vojnici poceli postavljati pitanja. Zena je uciteljica u skoli - Srpkinja. Curica je nepokretna i mentalno zaostala. Svi ostali stanovnici su se povukli s cetnicima.
Vodja grupe je znao da ih ne mogu ostaviti zive. Ako ih ostave zive, izvidjanje na ovom dijelu bi znacilo smrtnu presudu. Zena je potvrdila da i cetnici dolaze u izvidjanje.
Skoro ljutito ju je pitao zasto i ona nije otisla s ostalim Srbima. Zena je vjerovatno sada kad se malo opustila pocela plakati pitajuci kuda da ide s ovakvim djetetom.
Vojnici su malo zastali i izasli napolje. Operativno-vojnicki, logicno je da se zena i dijete ubiju hladnim oruzjem a da se tijela odvuku negdje gdje ih neprijatelj ne bi pronasao. Kasnije bi se mogla postaviti i zasjeda ukoliko komanda tako odluci.
Vojnici su se povukli, savjetujuci zeni da ode jer bi moglo biti vojnih dejstava.
Komanda je bila obavijestena da je grupa primijecena od nekih srpskih civila koji su dosli po svoje stari, i da se izvidjanje prema tom pravcu vise ne preporucuje.
Ramzess Veliki

#402 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by Ramzess Veliki »

A jesi ti ozbiljan ... rek'o bi čovjek da nikad nisi bio u ratu. Gdje su ti šega priče ??? :lol:

Priča meni Safa sljedeće - imam razloga da mu vjerujem da se to i desilo:
Upali naši u jedno selo i rastjerali agresore, dok smo još bili Teritorijalna odbrana tako da nit' je bilo oznaka, a ni uniformi ... i Safa i Mitke uđu u jednu napuštenu kuću, kad se Mitketu prisralo ...
Gdje će, nego uđe u kuhinju da se istovari u kuhinjski lavabo ... a Safa ostane u hodniku da čuva stražu ...
Priča Safa - odjednom iz susjedne sobe izađe lik sa AP ... nikakvih oznaka ... pogledaju se i - RRRRRRRRRRRRR .... ispucaju jedan u drugog po okvir sa kuka ... i stali tako bez municije, gledaju se zbunjeno ...
- "Koji si ti?"
- "TO ... "
- "Ma i ja sam ..."
Uto Mitke zagalami iz one kuhinje: - "J... vas ... ko se zajebaje sve vam ..."
Lik je imao probojnu municiju sa čeličnom košuljicom i izbušio je zid taman da ono što je Mitke nasr'o u lavabo zaštrca po zbunjenom Mitketu ... srećom tako su bili precizni da jedan drugog nisu ni ogrebali. :lol: :lol: :lol:
_mufljuz_

#403 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by _mufljuz_ »

sta je to hljebe dragi imali zakrivljene cijevi u ko u crtanim? :lol: :lol: :lol: :lol:
Gojeni H

#404 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by Gojeni H »

Ramzess Veliki wrote:A jesi ti ozbiljan ... rek'o bi čovjek da nikad nisi bio u ratu. Gdje su ti šega priče ??? :lol:
Fakat do mene.

Sad ce jedan literarni uradak o drvenim halama na prvim crtama bojisnice, kenjanju na lopatu i takmicenju u bacanju istog sto dalje od rova a-la-Alija Sirotanovic style (prema cetnicima zbog-radi mirisa bosioka), itd. :D
Gojeni H

#405 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by Gojeni H »

Vojnik TO BiH (nema Armije BiH jos uvijek) 1992 na rovu, pijan kao majka, gluho doba noci, doziva cetnika:

- Ceto! - sa druge strane se ne cuje nista.
- Cetoooo! - Nista.
- Cetooo, javi seeeee!
- Jebo ti Alija mateeeer! - odgovara cetnik.
- Jebe on meni mater vec 24 godineeeeee! :D

*Vojnikov otac se zove Alija.
mefistofilis

#406 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by mefistofilis »

ovo za promasene slucajeve me podsjeti na jednog cicu koji zeza svoju zenu:

da vidis ti nje, kaze. isla po vodu na samom pocetku rata a snajper zapucao i ona kaze nije imala kud pobjeci nego nake novine u ruci drzala i fino podigne novine preko glave da je ko biva snajper ne moze u glavu pogoditi a ja je gledam s balkona i smijem se...
:lol:
P.S.
nemojte stvoriti pogresno misljenje o cici, inace je veliki saljivdzija
sokkia

#407 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by sokkia »

Gojeni H wrote:Racuna li se nevjerovatna prica kada TMRP 6 protivtenkovska mina (sa "antenom" su je koristili i protiv pjesadije)eksplodira 1,5 metara od covjeka, obori ga na guzicu, dio koji sijece oklop odleti nekih 70 metara dalje, a vojnik samo ostane gluh k'o top nekih 3-4 dana, bez ikakvih drugih posljedica?

Image
od ove ce malo biti nevjerovatnijih :-D
sokkia

#408 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by sokkia »

jel' pravilo necemo lagat , :-)

meni samom izgleda nevjerovatna ,ali:
29.06.94. podvukli se mi pod rovove i cekamo da krene dernek. :-?
ko ipred svaki dernek želdac se zaveže u cvor i one ikare koje dobijemo prije dal otvorene ili ne uglavnom pobacamo da nam ne smetaju.
primjete nas prije nego smo bili spremni i žestoko potpraše svim i svacim. :(
ja se zalijepio za jedno stablo a lijevo od mene zalego moj dobar jaro .
u jednom momentu samo vidim vatru i dim gdje je on ležao .
pogledam i vidim ga leži nepomican, meni se srce skameni- kontam gotov je.
glavu iza stabla ne smijem promolit a kamoli da dođem do njega nego ga pođem dovikivati u onoj grmljavini :(
vidim polako se okrece i daje znak da je ok, :-D diže neku konzervu (a bio neki pileci narezak koji svrnuo sa strane ) istresa zemlju i lišce koju mu je eksplozija ubacila u njega. :D
kad sam vidjeo da nastavlja jesti u onoj pucnjavi mislio sam da je totalno poludio :lol:
edit;
poslije ga pitam -šta ti bi jadan da jedeš u onoj pucnjavi- jebiga, kaže-misli da nece još zapoceti a kad je zapocelo bilo mi žao bacat onaj narezak :-D
i lud i hrabar- takav je bio moj jaro Tutuša 8-)
Last edited by sokkia on 19/02/2014 14:20, edited 1 time in total.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#409 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by JoseMujica »

_mufljuz_ wrote:sta je to hljebe dragi imali zakrivljene cijevi u ko u crtanim? :lol: :lol: :lol: :lol:
nije sekunde smiješno....bilo je i takvih pušaka
Gojeni H

#410 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by Gojeni H »

sokkia wrote:
Gojeni H wrote:Racuna li se nevjerovatna prica kada TMRP 6 protivtenkovska mina (sa "antenom" su je koristili i protiv pjesadije)eksplodira 1,5 metara od covjeka, obori ga na guzicu, dio koji sijece oklop odleti nekih 70 metara dalje, a vojnik samo ostane gluh k'o top nekih 3-4 dana, bez ikakvih drugih posljedica?
od ove ce malo biti nevjerovatnijih :-D
Ko zna malo fizike, a malo vise o minama, pogotovo ovoj kurvi, onda zna da je mogucnost da se ovako nesto desi 1 na prema milion.
A covjek danas zivi i radi u Tuzli ... ziv, zdrav i prav.
Ramzess Veliki

#411 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by Ramzess Veliki »

Podsjeti me Gojeni ... :D
Dođe meni Sejo, veli ostali smo bez auta za jedinicu (ja blesav nisam ni pitao kako ...), i mogu li u svojoj ulici naći kakvo auto ('92-ga, jel ...). Pitam komšije, a oni odmah nabaciše gume na forda Taunusa, donesoše akumulator i kresnuše auto. :thumbup:
Odmah Sejo sjeo da vozi, ja sa njim, veli idemo u jedinicu, pa gas kroz pasaže kroz Dobrinju 3 ... i kod skloništa - kod slastičarne Kup smota desno po trgu, one cigle i crijepa po pločniku koliko hoćeš - izgubi kontrolu, mota lijevo-desno - vidim odosmo u helać, skupim noge za udar i - opalimo u ladu, jugu i kontejner, ne znaš šta je šta - ja puk'o glavom u šoferšajbnu - izbacio je iz kedera, narasla mi čvoruga k'o rog nasred čela ... i izašli mi, gledamo onaj krš, kontam ubiće me komšije, nismo ga vozili ni pet minuta - a ljudi viču na nas - "Bježite momci, tu puca snajper!!!"
Mi se onako u šoku okrenemo ... kaže Sejo - "Ma ne brinite se, ako je ovo snajperista gledao, sad se gore na krovu koči od smijeha, nije njemu do pucanja ..." :lol: :lol: :lol:

Idemo mi tako pješe, i meni pade na pamet pa ga pitam:
- "A Sejo, šta nam bi sa ona dva golfa?"
- "Ma krenuo ja jutros u bazu (Dobrinja 1) ... bila magla i profuram u "njihovu Dobrinju" ... kad sam vidio gdje sam, okrenem ga pod ručnom i gas nazad - i naletim na protutenkovsku - raznijela zadnji kraj, a ja po inerciji došao do našeg dijela i bjež' ... onda uzmem žutog golfa i preko malog mosta, gas da preletim jer puca snajper, kad sa druge strane vojna policija isto gas i nađemo se na sredini ... skrhamo ih i samo ih ostavimo tako i zbrišemo ... pa reko sramota me vratiti se, kontam naćeš ti neko auto."

- "Sejo, kad si ti položio vozački?"
- "Nisam još, što pitaš?"

:lol: :lol: :lol:
sokkia

#412 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by sokkia »

Ko zna malo fizike, a malo vise o minama, pogotovo ovoj kurvi, onda zna da je mogucnost da se ovako nesto desi 1 na prema milion.
šta malo više :-D
pa to mi je hljeb :-)
trocadero

#413 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by trocadero »

Gojeni H wrote:

Operativno-vojnicki, logicno je da se zena i dijete ubiju hladnim oruzjem a da se tijela odvuku negdje gdje ih neprijatelj ne bi pronasao. .
У цијелој причи ово је оно што је невјероватно, збиља невјероватно што их нису искасапили :zid:
seln

#414 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by seln »

trocadero wrote:
Gojeni H wrote:

Operativno-vojnicki, logicno je da se zena i dijete ubiju hladnim oruzjem a da se tijela odvuku negdje gdje ih neprijatelj ne bi pronasao. .
У цијелој причи ово је оно што је невјероватно, збиља невјероватно што их нису искасапили :zid:
Jasta je...pogotovo sto su to neki drugi radili, ne u okviru zadatka, vec onako, iz ceifa.
Repetitor

#415 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by Repetitor »

Vala baš
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Pa da su ćorcima pucali,oči bi jedan drugom izbili :lol:
Gojeni H

#416 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by Gojeni H »

sokkia wrote:
šta malo više :-D
pa to mi je hljeb :-)
Znao sam da je neko spominjao. Meni je znanje trebalo, a kasnije mi je jos malo trebalo :D radi posla takodje.
Mada ja nisam deminer.
Gojeni H

#417 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by Gojeni H »

trocadero wrote:
Gojeni H wrote:

Pusti tu pricu, kvisling. Ne pricamo o tome ko je klao. Znamo ko je to radio iz hobija.

Kad si na terenu, u svakom trenutku ti je glava na panju, u svakom trenutku je moguce da te docekaju u zasjedu i naidjes na civila koga ne mozes voditi nazad.
Vojnicka logika je da ih likvidiras. Sta radis kada si na tudjoj teritoriji ili izmedju linija a neprijateljski nastrojen civil te skuzi? Ovo nije klanje ljudi iz zla i obijesti na visegradskom mostu. Govorimo o slucaju kad si vojno aktivan a u veoma losoj taktickoj poziciji ako budes primijecen.

Naravno da se u covjeku lomi jer trebas da ubijes nevinog covjeka.
Ali, druga logika je da ako to ne uradis tvoj tim i ti mozda zaglavite.
U konkretnom slucaju, pronadjen je nacin da se izvuce, ostave civili u zivotu, a i da se komandi slaze. :D
Ramzess Veliki

#418 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by Ramzess Veliki »

Repetitor wrote:Vala baš
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Pa da su ćorcima pucali,oči bi jedan drugom izbili :lol:
Valjda su slučajno ponijeli tespihe sa sobom. :lol: :lol: :lol:
sokkia

#419 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by sokkia »

ljeto 92. i mi ko fol kopamo neku zemunicu. :-D
ma metar dubine kamen tvrd ko granit . :(
imali mi one rucne protivoklopne granate za koje niko nije poutdano znao kako rade ali smo culi da mogo tenk odozgo uništit.
pa veli moj rođak - ako mogu tenk onda mogu i kamen :-)
tog zadatka se prihvati jedan strucnjak koji ga vjerovatno nikad nije imao u ruci a kamoli bacao.
sakrili se mi a on do rova :-D
kad ga je bacio otvori se onaj stabilizator koga smo mi strucno zvali padobran i vjetar ga vrati na njega :D
i umjesto kamena za dlaku ne raznese sebe :D
exliberal-ex

#420 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by exliberal-ex »

granatiranje zuci negdje 93...roka gore ali kod nas mirno granate samo zvizde iznad nas...odjedanput nesto proleti cujes flop-flop I udari u nesto, cujes krsi ,prasina se dize ali nema eksplozije...mi trk da vidimo sta je ...srbi pucali negdje sa zapada na golo brdo, granata doletila pod niskm uglom udarila od brdo I napravila rikoset ...I tako preletila zuc I pofalice I u kucu od mog jarana....promasila mu mater i metar, razvalila par zidova I zavrsila u masini za ves, iznjeli je u naramku ko bebu...sav komsiluk pobjegao kad je video kako nosimo granatu
jadna zena se toliko tresla da nije mogla da drzi ni pola case vode ...kasnije je galamila sto nju nepogodi umjesto ves masine :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

drugi slucaj...primirje fakat nepuca...mi pred zgradama I gledamo djecu kako igraju paritzana I svaba...mali ibrica dolazi I vice gledajte kako bosko buha baca granate...mi se smijemo kad ibrica izvuce granatu ( one sto si morao da udaris ko one iz 41)...I baci je u kontejner. , djeca pobjegose, mi se pobacasno ko pravi... kad je to opalilo....kasnije ga ganjali da skontamo odakle mu granata...ukro od starog
Ripicipi

#421 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by Ripicipi »

Gojeni H wrote:
trocadero wrote:
Gojeni H wrote:

Pusti tu pricu, kvisling. Ne pricamo o tome ko je klao. Znamo ko je to radio iz hobija.

Kad si na terenu, u svakom trenutku ti je glava na panju, u svakom trenutku je moguce da te docekaju u zasjedu i naidjes na civila koga ne mozes voditi nazad.
Vojnicka logika je da ih likvidiras. Sta radis kada si na tudjoj teritoriji ili izmedju linija a neprijateljski nastrojen civil te skuzi? Ovo nije klanje ljudi iz zla i obijesti na visegradskom mostu. Govorimo o slucaju kad si vojno aktivan a u veoma losoj taktickoj poziciji ako budes primijecen.

U konkretnom slucaju, pronadjen je nacin da se izvuce, ostave civili u zivotu, a i da se komandi slaze. :D
Takvi "operativno-vojnicko-logicni" sto su ubijali civile, zene i djecu su u Hagu :roll:
Vidim da si i ti "logican" sto se toga tice. :run:

Nema tog boga bogovog zbog kojeg bi ubio zenu i dijete, pa makar me licno ubio pretpostavljeni.
guber90

#422 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by guber90 »

Pratim :).
Gojeni H

#423 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by Gojeni H »

Ripicipi wrote:
Gojeni H wrote:

Takvi "operativno-vojnicko-logicni" sto su ubijali civile, zene i djecu su u Hagu :roll:
Vidim da si i ti "logican" sto se toga tice. :run:

Nema tog boga bogovog zbog kojeg bi ubio zenu i dijete, pa makar me licno ubio pretpostavljeni.
Netacno. U Hagu su oni koji su planirali eliminaciju jednog naroda, zbog komandne odgovornosti, nesprecavanja ili nekazanjavanja ubistva civila, itd.

Izvini, ali nemas pojma o cemu pricas.
Koliko ljudi ili jedinica znas, ili dogadjaja gdje je manja jedinica, brojcano i opremom drasticno inferiorna u odnosa na protivnika, naisla na civila ili civile prilikom izvodjenja izvidjackih dejstava? Pa da pricamo dalje.
Ramzess Veliki

#424 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by Ramzess Veliki »

Žena je ostavljena da bi dojavljivala pokrete naših trupa, to je očito. To su agresori inače radili jer su znali da mi nećemo nauditi civilima, i da ćemo ih ako ih otkrijemo koristiti za razmjenu.
Operativna greška je što ženu i djevojčicu nisu priveli u komandu i predali oficiru za bezbijednost.
Nije greška ni što su je ostavili, jer je u pitanju izviđačka jedinica koja se drugačije prati i ne predstavlja mjerilo za predviđanje kretanja glavnine snaga, tako da njen izvještaj o susretu sa izviđačkom jedinicom i nije od posebnog značaja.
Problem bi predstavljalo da se glavnina snaga locira na tom području a ženi se ostavi mogućnost nesmetanog kretanja.
Ramzess Veliki

#425 Re: Nevjerovatne ratne price

Post by Ramzess Veliki »

Da se vratimo na temu - ovo su mi ispričali diverzanti iz 102-ge:
Smislili oni da maznu Plavcima UN-ovog terenca ... i prvo izvrše pripremu - desetak dana slali klinca sa Erotikama na kapiju da im ih prodaje - navukli se Plavci i svaki petak sva straža na kapiji čekaju malca sa časopisima. :D
Kako im je vozni park bio ispod ceste, ekipa dovuče dizalicu - spuste sajle i zakače terenca, a strane oblože daskom da ga ne oštete, izvuku na cestu i zbrišu - odvuku ga na smetljište i pokriju ćilimima i vrećama. Mjesec dana helikopteri zujali dok nisu digli ruke, a kad se smirilo dođe neki bandit po džipa, izbroji pare i ode sa njim.
Kažu da su sve pare popili još istu večer.

Da li je sve to istina - ne znam, samo su mi pričali. :)
Post Reply