Mohamad Sissoko wrote:"Sutra" ce se i ezan ukidat u dzamijama blizu suda i slicno jer ometa rad sekularnih institucija, pa ce jednog dana doci i do prozivke pri ulasku u sud...da vidimo ko je musliman a ko ne... to je ona taktika pojedinca usmjerena protiv vjere...komad po komad i ode torta, suprotno od giljotine ili komunista u Rusiji nekad...ono direktno u kost vjeri...ovi to polako, pametno i podmuklo.

Auf, jadna majko. Ezani se u Bosni čuju 500 godina, lijepo, po mjeri čovjeka da ih je uvijek bilo milina slušati i onome ko ne smatra da i njega pozivaju na molitvu. I čuće se i narednih 500. A, sad da ti kaže nešto neko ko je odrastao u hadžijskoj kući, bukvalno 10 metara ispod džamije, i ko ezan voli --- jer mi je on 'kuća', 'smiraj', 'meditacija' ... Kad nekoć dodjoh da prespavam na Alipašinom, ujutro skočih k'o oparena jer me je ezan bukvalno "prepao iz sna". Prepao do lupanja srca. Jer je bio neprimjereno preglasan.
Eh, sad, vidiš, u Sarajevu ne žive samo muslimani, ima i onih koji to nisu, ima PTSP-ovaca, mentalno oboljelih, stranaca, beba, ovih i onih ... koji imaju pravo da ih se ne uznemirava preglasnim ezanima iz različitih razloga koje niko od njih
nije dužan objašnjavati. Kako ćemo riješiti to pitanje - bez dramskog efekta i samoviktimološke naracije? Mislim, ima nas koji smo u Sarajevu živjeli i prije rata ... i tad se ezanilo, i to lijepo da ljepše ne može. O čemu se radi s ovom 'decibelizacijom' ezana? Je li i to taj 'komad po komad, torta' momenat? Čija su prava tu ugrožena?
I, čisto u slučaju da nisi pratio drugu temu o
VSTV-oj zabrani, podržavam pravo žena da nose hidžab svuda, pa i na poslu, 100%, ako je to njihov izbor, identitet, obaveza - podržavam, iako su mi se i pranana i nana (obje hadžinice, no less) borile za skidanje zarova, i nosile maramu, šamiju i jemeniju, a ne 'hidžab'. No, dobro, vremena se mijenjaju, pa tako i jezik i pokrivala u upotrebi.
Elem ... u nedjelju je - uz proteste žena protiv zabrane nošenja hidžaba na sudu - bilo i otvorenje Sarajevske zime. Kod Vječne vatre stajala su dva zvučnika za potrebe otvorenja iz kojih je dopirala muzika. Tim zvučnicima prišla je jedna 'dobro pokrivena' žena, da se tako izrazim, i ničim izazvana srušila jedan (stajali su jedan na drugom), dok je drugi šutnula nogom i počupala mu sve kablove. Da li zato što su Sarajevom marširale razne lutke i 'kipovi' tokom umjetničkog 'performansa' ili je zbog muzike, ne bih znala reći, no pretpostavljam da se razlog nalazi tu negdje ... izmedju muzike i 'performansa'.
No, tu dotičnu šutačicu muzike/zvučnika Sarajevske zime niko nije ni opomenuo, a kamo li uhvatio za ruku da je zaustavi - jer ona je pokrivena žena i time bi bila povrijedjena njena u ovom slučaju
vjerska osjećanja. Evo, još ću jednom napisati da podržavam vjerska i ljudska, a najviše
ženska prava - i ako je pokrivanje to što muslimanke podrazumijevaju pod svojim pravom, stojim odmah iza njih. No, kod ove druge vrste ponašanja, smatram da njeno
osjećanje ugrožava tudja gradjanska prava, a i javni red i mir, i podržavam krivični postupak. Slažeš li se sa mnom?
Ne bi to bio neki strašan problem da baš takva vrsta neprimjerenog samopravedničkog, da ne upotrijebim kakvu ozbiljniju riječ, ponašanja nije postala vrlo česta u Bosni u svim sferama života. Evo, ovdje na forumu, na primjer. Na nekoj drugoj temi jedan je forumaš opominjao neku forumašicu koja se žalila na loše stanje gasulhane riječima - parafraziraću, ne mogu se tačno sjetiti - "Kontroliši se, Božji robe!". Na moju opomenu, odgovorio je komentarom "Pa, svi smo mi Božji robovi, zar ne?". Ne, nismo svi Božji robovi, jer ne vjerujemo svi u Boga, a opominjati nekoga da se ne žali na gasulhanu jer je 'Božji rob' je blago rečeno manipulativno i neprimjereno. To što se neko smatra Božjim robom ne znači da mu nije dozvoljeno da ukaže na zemaljsko
nestanje stvari. Dakle, čak se i ime Božje zaziva proizvoljno i kako kome odgovara da bi se manipulisalo odredjenim situacijama.
Pa, hajmo sad malo o tome kakve veze imaju zvučnici Sarajevske zime sa nošenjem hidžaba, ljudskim i vjerskim pravima; kakve veze ima prljava gasulhana s tim što je onaj ko se na prljavštinu žali 'Božji rob', kakve veze ima VTSV-ova zabrana hidžaba za zabranom ezana, otkud pravo nekoj pokrivenoj ženi pravo da čupa i ruši zvučnike u centru grada koji su dio kulturne manifestacije, kada će poziv da se jačina 'ezana' svede na pravu mjeru jednostavno postati pitanje regulisanja dozvoljene jačine razglasa u gusto naseljenim urbanim zonama i kada će se o tome moći razgovarati bez zazivanja mitologije o ugroženoj većini? Da li su sve ove stvari 'podmukle' ili se 'podmuklost' odnosi samo na činove koji su protiv tvojih uvjerenja?
Pitam, jer si ovdje razasuo svekoliko biserje svog analitičkog potencijala - malo o Francuskoj revoluciji, malo o fašizmu i 'prebrojavanju muslimana', malo o nekakvoj visprenoj 'taktici pojedinca protiv vjere', a, najviše o 'podmuklosti' gradjanskog društva koje će rezultirati nekom budućom 'zabranom ezana' i 'laganim' ukidanjem vjere ... Mislim, ne znam kako si sve to uspio utrpati u jednu prostoproširenu rečenicu, no ovu teoriju zavjere bi zasigurno trebalo uvrstiti medju antologijske forumske besmislice. I još da dodam da u mojih 8 godina na ovom forumu nikada nikome nisam rekla da je napisao besmislicu. Ti si prvi - i ne kajem se.