Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post Reply
palermo

#401 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by palermo »

oridjidji wrote:[, dok ne naucis zasto muslimani svoje zivote zive kako zive, pogotovo oni koji malo cvrsce drze do svoje vjere i nije pitanje marame samo pitanje "boga" i "morala", niti pitanje "forme" i "sustine", vec pitanje koliko je covjek dosljedan zivjeti zivot unutar skupa pravila koje vjeruje, slijedi i praktikuje.
hmmm, ovo što si napisao je onako, rekao bih, problematično.....šta znači živjeti dosljedno iunutar skupa pravila koje vjeruje, slijedi i praktikuje......je li država i ostali treba da slijede i prilagođavaju se njegovom skupu pravila....

Nažalost, meni se čini da mi ovdje opet dolazimo na teren većine i manjine......mi smo većina ima da se nama prilagođava...
oridjidji

#402 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by oridjidji »

dustaban wrote:
oridjidji wrote:
dustaban wrote: Haj ne rise svegati.
Svaki put kad malo otvorenije popricamo o islamu i njegovim KONTRADIKCIJAMA, zavrsi se na istom - ne diraj mi u islam, inace si islamofob!
Ne da mi se ponavljat sijaset primjera iz kojih se vidi gorepomenuta kontradikcija. I nazadrtiji muslimani na hadz idu avionom, svaka munara opremljena ozvucenjem, bogatim muslimanima ni Ferari nije mrzak... ali zena se mora pomotati, u chenifi mora biti ibrik ja li kakva boca...
(izvinjavam se, ovo je jace od mene :mrgreen: )
I ko god me prati znace da sam i u vrijeme najvecih rasprava branio maramu i kategoricki odbacivao nikab kao nesto apsolutno nedopustivo. Medjutim, to ne znaci da je i taj hidzab svugdje dopustiv. Kao sto mi je sasvim jasno da svaka zena nemuslimanka prilikom turistickog obilaska dzamije pokrije glavu, tako ne mogu shvatiti u cemu je problem kad na nekim mjestima nije dopustiv hidzab?! Zena koja niposto ne zeli skinuti cipele i pokrivati kosu je samu sebe uskratila ulaska u dzamiju, ali i ona koja se ne odrice hidzaba bi morala biti nacisto sa ogranicenjima koja joj takva njena odluka donosi.
Ali da malo relaksiram prichu... zamisljam sebe da sam zensko, da studiram i da nosim hidzab. Imao bih ne samo spijun bubicu vec pravi komunikacijski centar ispod marame...
:wink:
Zamisli se ti s knjigom malo, pa moze i sa nekim malo jacim stivom od ilmihala, da se prestanes baviti muslimanima i kontradikcijama njihovog vjerovanja, dok ne naucis zasto muslimani svoje zivote zive kako zive, pogotovo oni koji malo cvrsce drze do svoje vjere i nije pitanje marame samo pitanje "boga" i "morala", niti pitanje "forme" i "sustine", vec pitanje koliko je covjek dosljedan zivjeti zivot unutar skupa pravila koje vjeruje, slijedi i praktikuje.
Posto pricamo o demokratiji, koja nam jednako daje pravo svima, barem nacelno, ko si ti kao pojedinac da nekome odredjujes sta je nedopustivo, a sta ne, kada sama demokratija daje suverenitet narodu, a ne pojedincu?
A de se ti malo zapitaj ko je to muslimanima odredio da je razglas na munari OK, a sesir na glavi nije?!

Ne trebas ti meni postavljati pitanje, vec odgovoriti na isto.

Postavljas maligno pitanje jer nemas argumenta, provociras raspravu o uvjerenjima,, ali da cu ti odgovor, za koji se nadam da ces razumjeti. Teorija o spoznaji je filozofska grana koja se bavi time dokle seže ljudsko znanje, pošto je vjera logička tvrdnja čiju su istinitost i neistinitost pokušavali mnogi dokazati, pa su je sveli na necije DA (istina) i necije NE(laz), ne prilici nama koji se iskreno ne bavimo filozofijom da djelimo drugima ocjene o njihovim uvjerenjima i onome sto je ispravno, a sta ne jer ako bi bili iskreni ne mali broj pametnih ljudi upisanih u historiju covjecanstva stali su na ove dvije krajnosti braneci svoja polazista i nazalost tako je i danas.

Koji god put slijedili put teizma ili ateizma, postoji jedino ono sto odlucimo i nije bitno da li je neko drugi odredio da li je to ispravno ili ne, svako zivi sa svojim sistemom vrijednosti u nadsistemu kolektivnih vrijednosti.

Ti koji se bave razglasima i sesirima, bave se formom, a ne sustinama.
LBVIEW

#403 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by LBVIEW »

palermo wrote:
oridjidji wrote:[, dok ne naucis zasto muslimani svoje zivote zive kako zive, pogotovo oni koji malo cvrsce drze do svoje vjere i nije pitanje marame samo pitanje "boga" i "morala", niti pitanje "forme" i "sustine", vec pitanje koliko je covjek dosljedan zivjeti zivot unutar skupa pravila koje vjeruje, slijedi i praktikuje.
hmmm, ovo što si napisao je onako, rekao bih, problematično.....šta znači živjeti dosljedno iunutar skupa pravila koje vjeruje, slijedi i praktikuje......je li država i ostali treba da slijede i prilagođavaju se njegovom skupu pravila....

Nažalost, meni se čini da mi ovdje opet dolazimo na teren većine i manjine......mi smo većina ima da se nama prilagođava...
Upravo o tome se i radi,navodno se propagiraju gradanska prava,a istovremeno zahtijeva prilagodavanje
vecini po pitanju "prikladnog" odijevanja.
Da ne spominjem kako se isfabricirao problem od jedne obicne marame na glavi,a puno veci problemi se po obicaju guraju pod tepih.Dalje,ovakve teme privuku standardne licimjere(ne misllim na tebe)koji ce naci stotinu i jedan razlog za opravdanje pravoslavnog talibanata(vidjeti na temi o krsnim slavama skola i dr. javnih ustanova) dok su ovdje najglasniji u "odbrani" sekularnih vrijednosti koje marama na glavi k'o biva ugrozava.
and

#404 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by and »

Meni ovo najviše liči na perfidan udar na institucije koje znamo kome smetaju.Sad se vrh države digao i tolika polemika o marami,kad neko gleda sa strane rekao bi da tamo ima na hiljade pokrivenih radnica,a baš me interesuje o kojem broju se radi?ne vjerujem da ih ima više od 10-20.
Sad bi neko htio možda da se po količini reakcija pomisli da je to muslimanska institucija i da dok se ovolika frka digla možda ima i istine u njihovim lažima da je to anti ovaj-onaj sud i da se neki neravnopravno tretiraju i da su kao oni u pravu što traže ukidanje tih institucija.
Koristi se svaka mogućnost da se uradi bilo šta protiv države.
Šteta što i mi ne koristimo sve mogućnosti da sankcionišemo i kaznimo sve koji rade protiv države.
oni sami idu na volej,ali niko ni saopštenje da da,a ne da nešto učini.
Evo danas iz institucija rs idu telegrami saučešća sa hvalospjevima o djelima za koje je čovjek dobio doživotni zatvor i koja su okarakterisana kao najteži ratni zločin :?
zagortenej

#405 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by zagortenej »

VCorp wrote:
mirza_15 wrote: Jednaki su i svi ljudi pred Allahom pa moraju sličiti kao jaje jajetu. Šta s tim ? Religija ubija individualnost. Opet ponavljam, vidiš debila Jasarevica i par kretena na youtubu, on ni sam ne zna zašto neće da skine kapu ali kao što se drži pijan plota tako i on ponavlja da su allahovi zakoni iznad suda. I svi muslimani isto ponavljaju. I možeš li mi objasniti zašto u jebenom 21. stoljeću gdje milioni žena na Bliskom Istoku i Aziji ispaštaju i bore se protiv marama naše ove objašnjavaju da je to pozitivna i dobra stvar ? Neko ko živi pod šerijatom ili pod dominantno islamskim republikama se bori protiv toga, jer zna šta se zbog toga dešava ženama ali neeeeee, znaju naši muslimani koji su allaha i islam otkrili kad im je Alija osnovao stranku. Iritira me takav odnos, jos kad sam kod kuće pa prošetam i sve je više šuša, klošara i ostale bagre koja pametuje o islamu, allahu a znaš da ih većina glumi. Ja takve šaljem u mp3 bez problema, jer zadnjih par godina gnjave li gnjave. O karakteru naših muslimana govori ko im je bio prošli reis i ko im je trenutni reis. I koliko god mi bili odvratni ovi kreteni vehabijski, znam da ti ljudi žive islam a identični njima bi bili Bošnjaci da se pridržavaju islama a ne naše light verzije Džumaj - piva islama.

Ugrožava tako što može sudija biti muslimanka, zavijena i onda presuditi manje drugoj muslimanki nego što je zaslužila. Isto tako može oštetiti nekog jer je pravoslavac, judeist i sve što njoj ne miriše. Može se neko osjećati nervozno kad dođe na sud a sudija u arapskim haljinama pa da to utječe na njegovo svjedočenje. Mogu hiljade i hiljade ljudi ulagati sudovima žalbe da ih je neko oštetio zbog pristrasnosti. Ali vi to nećete da čujete, nećete da saslušate. Muslimani generalno ne doživljavaju druge oko sebe, ili će biti po njihovom ili će biti mrtvih. I pričajte kome hoćete da nije tako, bio sam od Turske, Irana do Emirata i znam kako je, neće me razuvjeriti nijedan link ili statistika sa vijestiummeta ili bilo koje druge gluposti. Znate vikati kako ste ugroženi i tražiti svoja prava, i tražite ih ali isto tako bi bilo fino da mnoge nazadne muslimanske države počnu i drugima davati njihova prava. Trebam otići u Saudijsku Arabiju, reći pred nekim da ne vjerujem u allaha i da me ubiju ? Jebem ja tu državu i taj zakon. Ja sam makar iskren pa kažem da mi se to ne sviđa, da je sranje i ne želim blizu tog sistema, zakona i ljudi da živim dok su u Europi muslimani najveći licemjeri sa svojim WE LOVE EUROPE ulizivanjem a mole boga da oni vladaju, da se svi podvoravaju njima i njihovoj vjeri. To je moje mišljenje, bivšeg muslimana. Naravno ne svojom voljom.

Mora da je nosi ? Zašto sestra saudijskoj kralja ne nosi maramu nigdje, zašto se rukuje s muškarcima ? Dovodim je u neugodnu situaciju u centru Europe gdje ljudi ne nose po pravilu marame, čak ni u Bosni koja ima možda procentualno najviše muslimana u jednoj europskoj državi ? Ljudi pretjeruju zbog komada krpe. I maramu nije donio Muhammed, allah, Kur'an već je ona bila ukras perzijskih žena prije islama.

Šta nema napola ? 99 % ''bosanskih muslimana'' koje ja znam nisu ni muslimani napola jer nemaju pojma o islamu i ne žive tako, nominalno su muslimani zbog priča '' da ne bi ko šta rek'o od komšija ''. Znam da će se javiti neko da kaže bog će mu suditi. Za mene neće, vama neka sudi a ja ću zapisivati.

Vjerska obaveza je i klanjanje, pa ne vidim baš da su džamije pune osim za bajrame i 27. noć za džabičare. Mogu i ove ženske onda skinuti maramu u državnim institucijama. Ako neće raditi ona, ima ko hoće.

Da, da. Samo gledamo kako ću napakostiti muslimankama. Hodam gradom i odmotavam ih :-)

Ja sam obrazložio zašto sam protiv marama u državnim institucijama i nabrojao par razloga.

Kao što muslimane nervira ateist, kršćanin, Židov tako i vi morate dobiti svoju porciju. A ako te zanima, lično sam protiv islama kao i protiv drugih religijskih firmi, i to ne toliko protiv religije koliko protiv ovaca.
:thumbup: odličan post
Connaisseur Karlin

#406 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Connaisseur Karlin »

statixx wrote:
Connaisseur Karlin wrote:U BiH je zabrana interpetirana kao mrznja prema muslimaima i bosnjanstvu,a to je vlro pogresan stav (a istim stavom pise osoba/autor teksta postavlljenog na tvom link) !
Ne znam sta si pokusala reci, uopste nisam komentarisao tekst autora. Drzim da su argumenti i jedne i druge strane dobri, mada postoje javne sfere i funkcije koje zbog svoje specificnosti mogu biti predmet religijskog ogranicavanja, buduci da su ujedno i stav drzave, a sekularna drzava mora biti religijski neutralna.
Sekularna drzava ne moze nikad biti apsolutno religijski neutralna.Politicki sekularizam kao doktrina je formiran sa ciljem odvajanja uloge religije od drzave,ali u praksi to je najcesce nemoguce,Uloge religije i drzave mogu biti odvojene npr. u obrazovnim isntitucijama,ali se obe strane konstantno ispreplicu u drustvu u drugim javnim institucijama,medju gradjanima.Drustvo ima pogresan stav o licnom ispoljavanju svojih religijskih i politickih uvjerenja kao humanih prava.Sta su konkretno "ljudska prava"? Drzava je zakonima obavezna kreirati "ljudska prava" u skladu sa njenim istorijskim porijeklom i njenim trenutnim ekonomsko-politickim prilikama.
mirza_15

#407 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by mirza_15 »

VCorp wrote:

Jednaki su i svi ljudi pred Allahom pa moraju sličiti kao jaje jajetu. Šta s tim ? Religija ubija individualnost. Opet ponavljam, vidiš debila Jasarevica i par kretena na youtubu, on ni sam ne zna zašto neće da skine kapu ali kao što se drži pijan plota tako i on ponavlja da su allahovi zakoni iznad suda. I svi muslimani isto ponavljaju. I možeš li mi objasniti zašto u jebenom 21. stoljeću gdje milioni žena na Bliskom Istoku i Aziji ispaštaju i bore se protiv marama naše ove objašnjavaju da je to pozitivna i dobra stvar ? Neko ko živi pod šerijatom ili pod dominantno islamskim republikama se bori protiv toga, jer zna šta se zbog toga dešava ženama ali neeeeee, znaju naši muslimani koji su allaha i islam otkrili kad im je Alija osnovao stranku. Iritira me takav odnos, jos kad sam kod kuće pa prošetam i sve je više šuša, klošara i ostale bagre koja pametuje o islamu, allahu a znaš da ih većina glumi. Ja takve šaljem u mp3 bez problema, jer zadnjih par godina gnjave li gnjave. O karakteru naših muslimana govori ko im je bio prošli reis i ko im je trenutni reis. I koliko god mi bili odvratni ovi kreteni vehabijski, znam da ti ljudi žive islam a identični njima bi bili Bošnjaci da se pridržavaju islama a ne naše light verzije Džumaj - piva islama.
Gdje pise da lice kao jaje jajetu? Kakve veze ima praksa nekih drzava sa pravom sta obuci? Zaboli bolan tebe sta ce zena obuci dok te ne dira kontas? Nema veze to sa tobom. Sto se petljas tamo gdje ti nije mjesto? Iz tvojih postova izbija samo mrznja i predrasuda.
VCorp wrote: Ugrožava tako što može sudija biti muslimanka, zavijena i onda presuditi manje drugoj muslimanki nego što je zaslužila. Isto tako može oštetiti nekog jer je pravoslavac, judeist i sve što njoj ne miriše. Može se neko osjećati nervozno kad dođe na sud a sudija u arapskim haljinama pa da to utječe na njegovo svjedočenje. Mogu hiljade i hiljade ljudi ulagati sudovima žalbe da ih je neko oštetio zbog pristrasnosti. Ali vi to nećete da čujete, nećete da saslušate. Muslimani generalno ne doživljavaju druge oko sebe, ili će biti po njihovom ili će biti mrtvih. I pričajte kome hoćete da nije tako, bio sam od Turske, Irana do Emirata i znam kako je, neće me razuvjeriti nijedan link ili statistika sa vijestiummeta ili bilo koje druge gluposti. Znate vikati kako ste ugroženi i tražiti svoja prava, i tražite ih ali isto tako bi bilo fino da mnoge nazadne muslimanske države počnu i drugima davati njihova prava. Trebam otići u Saudijsku Arabiju, reći pred nekim da ne vjerujem u allaha i da me ubiju ? Jebem ja tu državu i taj zakon. Ja sam makar iskren pa kažem da mi se to ne sviđa, da je sranje i ne želim blizu tog sistema, zakona i ljudi da živim dok su u Europi muslimani najveći licemjeri sa svojim WE LOVE EUROPE ulizivanjem a mole boga da oni vladaju, da se svi podvoravaju njima i njihovoj vjeri. To je moje mišljenje, bivšeg muslimana. Naravno ne svojom voljom.

Mora da je nosi ? Zašto sestra saudijskoj kralja ne nosi maramu nigdje, zašto se rukuje s muškarcima ? Dovodim je u neugodnu situaciju u centru Europe gdje ljudi ne nose po pravilu marame, čak ni u Bosni koja ima možda procentualno najviše muslimana u jednoj europskoj državi ? Ljudi pretjeruju zbog komada krpe. I maramu nije donio Muhammed, allah, Kur'an već je ona bila ukras perzijskih žena prije islama.

Šta nema napola ? 99 % ''bosanskih muslimana'' koje ja znam nisu ni muslimani napola jer nemaju pojma o islamu i ne žive tako, nominalno su muslimani zbog priča '' da ne bi ko šta rek'o od komšija ''. Znam da će se javiti neko da kaže bog će mu suditi. Za mene neće, vama neka sudi a ja ću zapisivati.

Vjerska obaveza je i klanjanje, pa ne vidim baš da su džamije pune osim za bajrame i 27. noć za džabičare. Mogu i ove ženske onda skinuti maramu u državnim institucijama. Ako neće raditi ona, ima ko hoće.

Da, da. Samo gledamo kako ću napakostiti muslimankama. Hodam gradom i odmotavam ih :-)

Ja sam obrazložio zašto sam protiv marama u državnim institucijama i nabrojao par razloga.

Kao što muslimane nervira ateist, kršćanin, Židov tako i vi morate dobiti svoju porciju. A ako te zanima, lično sam protiv islama kao i protiv drugih religijskih firmi, i to ne toliko protiv religije koliko protiv ovaca.
:lol: :lol: :lol:
Pa moze zena da presudi manje zeni samo zato sto je zena. Moze srbin da presudi srbinu manje samo zato sto je srbin. Moze bijelac bijelcu da presudi manje samo zato sto je bijelac..... Nastavi niz. Pa tuzbe po osnovu toga, pa placanje...... Ho hebem ti pamet i logiku.
breuer

#408 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by breuer »

oridjidji wrote:Dje ste ukidaci nisam vas prepozno. Znaci sve sto nije po vasim uvjerenjima treba ukinuti ili umanjiti?

Kako ste krenuli, postacete ko ovi savremeni inkvizitori iz RS, sto ne mozes ukinuti milom, mozete silom. Sto je na jeziku nije daleko od srca. Samo vas treba naljutiti da pokazete pravo lice.
Nismo mi nikakvi ukidači. već bi voljeli raspravu o tome i nadamo se da će ipak doći vrijeme i za to, kad tad.

Štaš, razlikujemo se :D
mirza_15

#409 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by mirza_15 »

Jos lik preko noci postao i ekspert za serijatska pitanja.
oridjidji

#410 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by oridjidji »

palermo wrote:

Pogresno si me shvatio. Boldani zakljucak mi daje za pravo da to tvrdim.

Svi zive shodno skupu pravila koje vjeruju, slijede i praktikuju , sistem vrijednosti pojedinca ne može narušiti kolektivni nadsistem vrijednosti u suprotnom znamo šta se dešava.

Nošenjem marame, niti nošenje vjerskih simbola, niko ne ruši taj kolektivni nadsistem vrijednosti, potvrđen društvenim poretkom. To dijelo ne mozemo tretirati kao antiustavno, niti antidemokratsko, niti protivno zakonom.

Ali ova odluka VSTV-a je bliza tome.
oridjidji

#411 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by oridjidji »

and wrote:Meni ovo najviše liči na perfidan udar na institucije koje znamo kome smetaju.Sad se vrh države digao i tolika polemika o marami,kad neko gleda sa strane rekao bi da tamo ima na hiljade pokrivenih radnica,a baš me interesuje o kojem broju se radi?ne vjerujem da ih ima više od 10-20.
Sad bi neko htio možda da se po količini reakcija pomisli da je to muslimanska institucija i da dok se ovolika frka digla možda ima i istine u njihovim lažima da je to anti ovaj-onaj sud i da se neki neravnopravno tretiraju i da su kao oni u pravu što traže ukidanje tih institucija.
Šteta što i mi ne koristimo sve mogućnosti da sankcionišemo i kaznimo sve koji rade protiv države.
Evo danas iz institucija rs idu telegrami saučešća sa hvalospjevima o djelima za koje je čovjek dobio doživotni zatvor i koja su okarakterisana kao najteži ratni zločin :?
:thumbup:
oridjidji

#412 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by oridjidji »

breuer wrote:
oridjidji wrote:Dje ste ukidaci nisam vas prepozno. Znaci sve sto nije po vasim uvjerenjima treba ukinuti ili umanjiti?

Kako ste krenuli, postacete ko ovi savremeni inkvizitori iz RS, sto ne mozes ukinuti milom, mozete silom. Sto je na jeziku nije daleko od srca. Samo vas treba naljutiti da pokazete pravo lice.
Nismo mi nikakvi ukidači. već bi voljeli raspravu o tome i nadamo se da će ipak doći vrijeme i za to, kad tad.

Štaš, razlikujemo se :D
Zaboravili ste sistem u kojem zivite. Ponasate se drustveno neodgovorno jer prema necijim vjerskim simbolima omalovazavate samog pojedinca i njegovo dijelo, te tezite ogranicavanju prava pojedinaca zato sto vam se ne svidjaju.

Ni meni se ne svidja kad se neko istetovira od glave do pete, pa ne inkriminiram istetovirane pojedince, niti ih osudjujem, niti im branim da se kao takvi pojavljuju u institucijama i obavljaju posao kao i ostali gradjani koji imaju jednako pravo da budu u njima shodno svojim znanjem i sposobnostima.
madner

#413 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by madner »

Tetovaze na vidljivim mjestima bi trebale biti diskvalifikacija iz uniformisane sluzbe.
GeeTnT

#414 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by GeeTnT »

oridjidji wrote:
and wrote:Meni ovo najviše liči na perfidan udar na institucije koje znamo kome smetaju.Sad se vrh države digao i tolika polemika o marami,kad neko gleda sa strane rekao bi da tamo ima na hiljade pokrivenih radnica,a baš me interesuje o kojem broju se radi?ne vjerujem da ih ima više od 10-20.
...to je to.

:sax:
statixx

#415 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by statixx »

Connaisseur Karlin wrote:
statixx wrote:
Connaisseur Karlin wrote:U BiH je zabrana interpetirana kao mrznja prema muslimaima i bosnjanstvu,a to je vlro pogresan stav (a istim stavom pise osoba/autor teksta postavlljenog na tvom link) !
Ne znam sta si pokusala reci, uopste nisam komentarisao tekst autora. Drzim da su argumenti i jedne i druge strane dobri, mada postoje javne sfere i funkcije koje zbog svoje specificnosti mogu biti predmet religijskog ogranicavanja, buduci da su ujedno i stav drzave, a sekularna drzava mora biti religijski neutralna.
Sekularna drzava ne moze nikad biti apsolutno religijski neutralna.Politicki sekularizam kao doktrina je formiran sa ciljem odvajanja uloge religije od drzave,ali u praksi to je najcesce nemoguce,Uloge religije i drzave mogu biti odvojene npr. u obrazovnim isntitucijama,ali se obe strane konstantno ispreplicu u drustvu u drugim javnim institucijama,medju gradjanima.Drustvo ima pogresan stav o licnom ispoljavanju svojih religijskih i politickih uvjerenja kao humanih prava.Sta su konkretno "ljudska prava"? Drzava je zakonima obavezna kreirati "ljudska prava" u skladu sa njenim istorijskim porijeklom i njenim trenutnim ekonomsko-politickim prilikama.
Ja i nisam za radikalni oblik razdvajanja drzave i religije, ali kao sto napisah postoje specificne javne sfere gdje nije svejedno da li se iskazuju vjerski simboli. To sto vecini ne smeta sto opcinska sluzbenica nosi hidzab ili krst oko vrata ne znaci da im je svejedno ako ga nosi sudija ili nastavnica.
oridjidji

#416 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by oridjidji »

statixx wrote:
Odlicno objasnjeno.
oridjidji

#417 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by oridjidji »

statixx wrote:
statixx wrote:
Ja i nisam za radikalni oblik razdvajanja drzave i religije, ali kao sto napisah postoje specificne javne sfere gdje nije svejedno da li se iskazuju vjerski simboli. To sto vecini ne smeta sto opcinska sluzbenica nosi hidzab ili krst oko vrata ne znaci da im je svejedno ako ga nosi sudija ili nastavnica.
Jeli bitnije sto neko nosi hidzab ili krst i dobro sudi ili je bitnije ne nositi krst i lose suditi? Sto su simboli smetnja?
Kikibombona

#418 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Kikibombona »

m_l wrote:
Kikibombona wrote:U BiH muslimani ne slijede vjeru kako bi trebalo, pa niko ne poziva na ubistvo.
Kiki, pojma nemas o serijatskom krivicnom pravu, o razlicitim pravnim skolama unutar istog. I serijat nije tema emisije. A ovu gornju recenicu kad procitam kao da citam isilovce. Sry, ali takvu si glupost napisao.

I da nisam muslimanka, moj stav o homoseksualcima bi bio apsolutno isti, nemam pozitivno misljenje o njihovom stilu zivota. Moje pravo da mislim tako je sasvim legitimno. To je u meni, u mojoj prirodi. Da skratim, ma sta ja mislila o njima, ne osporavam njihova prava. Jedino sto se tice price o usvajanju djece koja je aktuelna u nekim drzavama, uvijek cu biti protiv donosenja tog zakona.
Meni je vaznije sta vjernici o tome misle. Ima dosta toga u islamu sto poziva muslimane da cine zlo i nepravdu homoseksualcima. Do sada ne vidjeh da neko OSUDJUJE hadise ili ucenjake koji pozivaju na zlo.

Da li ti osudjudjes ibn Kajima koji smatra da homoseksualce treba pogubiti (cijenim da je ibn Tejmije istog stava jer se radi i pojdasima, ali nisam siguran)?

Da li osudjujes imama Safiju koji smatra da se homoseksualnost treba kazniti sa 100 udaraca bicem?

Da li osudjujes hadise koji za homoseksualnost naradjuju razlicite oblike kaznjavanja?

Ako osudjujes, onda svaka cast, moram priznati da si principijelna i spremna braniti ljudska prava. Misljenje ibn Kajima, Safije i hadisi koji naradjuju kazne su puno vece zlo i puno veca nepravda od stetne zabrane hidzaba.
Proposition Joe

#419 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Proposition Joe »

Hidzab I krst nisu isto...crnina bi se nekako mogla porediti.

Evo danas sud I tuzilastvo radili do 12 zbog maskara a sutra ce zbog nekog sveca isto tako... Ali to nije problem...
Connaisseur Karlin

#420 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

oridjidji wrote:
Svi zive shodno skupu pravila koje vjeruju, slijede i praktikuju , sistem vrijednosti pojedinca ne može narušiti kolektivni nadsistem vrijednosti u suprotnom znamo šta se dešava.

Nošenjem marame, niti nošenje vjerskih simbola, niko ne ruši taj kolektivni nadsistem vrijednosti, potvrđen društvenim poretkom. To dijelo ne mozemo tretirati kao antiustavno, niti antidemokratsko, niti protivno zakonom.

Politicko uredjenje drzave formira zakone koji demonstriraju ulogu drzave u drustvu. Mnoga politicka uredjenja prisiljavaju nosenje marame u drustvu jer su prihvatila jednaku ulogu religije u politici,a takodjer,mnoga politicka uredjenja istovrememeno zabranjuju nosenje marame u drustvu. Nosenje marame od strane mnogih muslimanki u svijetu nije prihvacen,jer,u skladu sa njihovim prihvatanjam i razumijevanjem, marama nema veze sa Bozijom voljom i religijskim opredjelenjem,i da je jedan od oblika diskriminacije zena.Slicna pravila su postojala u crkvenom zakonu,a koja su kasnije ukinuta,sto znaci,da se zakoni unutar religijskih institucija takodjer mogu mijenjati bez problema.
breuer

#421 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by breuer »

oridjidji wrote:Zaboravili ste sistem u kojem zivite. Ponasate se drustveno neodgovorno jer prema necijim vjerskim simbolima omalovazavate samog pojedinca i njegovo dijelo, te tezite ogranicavanju prava pojedinaca zato sto vam se ne svidjaju.

Ni meni se ne svidja kad se neko istetovira od glave do pete, pa ne inkriminiram istetovirane pojedince, niti ih osudjujem, niti im branim da se kao takvi pojavljuju u institucijama i obavljaju posao kao i ostali gradjani koji imaju jednako pravo da budu u njima shodno svojim znanjem i sposobnostima.
Pa vi ste zaboravili u kojem sistemu živite. Nas je taj sistem počastio ovom odlukom i mi smo zadovoljni njome, vi ne.

I naravno, potpuno tetovirana osoba ne dolazi u obzir da bude sudija.
Connaisseur Karlin

#422 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

statixx wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Sekularna drzava ne moze nikad biti apsolutno religijski neutralna.Politicki sekularizam kao doktrina je formiran sa ciljem odvajanja uloge religije od drzave,ali u praksi to je najcesce nemoguce,Uloge religije i drzave mogu biti odvojene npr. u obrazovnim isntitucijama,ali se obe strane konstantno ispreplicu u drustvu u drugim javnim institucijama,medju gradjanima.Drustvo ima pogresan stav o licnom ispoljavanju svojih religijskih i politickih uvjerenja kao humanih prava.Sta su konkretno "ljudska prava"? Drzava je zakonima obavezna kreirati "ljudska prava" u skladu sa njenim istorijskim porijeklom i njenim trenutnim ekonomsko-politickim prilikama.
Odvajanje drzave i religije je nemougce. Procitaj,molim te,moj prethodni post,a koji sam upravo napisala forumasu oridjidji. Tamo sam podvukla,da religijske institucije takodjer moraju mijenjati svoja pravila i zakone. :)
madner

#423 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by madner »

Ljudska prava od ovisnosti od porijekla i ekonomsko politickih prilika. :D

Mislim da je to potpuno pogresno, ali haj. :D
palermo

#424 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by palermo »

oridjidji wrote:
Pogresno si me shvatio. Boldani zakljucak mi daje za pravo da to tvrdim.

Kako ne može ? Pa imaš koliko hoćeš pojedinačnih sistema vrijednosti koje se kose sa društvenim normama a pokatkad čak i sa zakonom. Oni ne mogu narušiti opšti sistem vrijednosti sve dotle dok ne stvore kritičnu masu koja može mijenjati društvene norme. Već sam napisao da ne ulazim u opravdanost ove odluke VSTV, vjerujem da je više argumenata da je ona loša nego da je dobra.

Ali ovo društvo će se jednom morati odlučiti gdje pripada, i shodno svojoj odluci snositi posljedice, bilo dobre ili loše.
piupiu

#425 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by piupiu »

Mohamad Sissoko wrote:"Sutra" ce se i ezan ukidat u dzamijama blizu suda i slicno jer ometa rad sekularnih institucija, pa ce jednog dana doci i do prozivke pri ulasku u sud...da vidimo ko je musliman a ko ne... to je ona taktika pojedinca usmjerena protiv vjere...komad po komad i ode torta, suprotno od giljotine ili komunista u Rusiji nekad...ono direktno u kost vjeri...ovi to polako, pametno i podmuklo. :mrgreen:
Auf, jadna majko. Ezani se u Bosni čuju 500 godina, lijepo, po mjeri čovjeka da ih je uvijek bilo milina slušati i onome ko ne smatra da i njega pozivaju na molitvu. I čuće se i narednih 500. A, sad da ti kaže nešto neko ko je odrastao u hadžijskoj kući, bukvalno 10 metara ispod džamije, i ko ezan voli --- jer mi je on 'kuća', 'smiraj', 'meditacija' ... Kad nekoć dodjoh da prespavam na Alipašinom, ujutro skočih k'o oparena jer me je ezan bukvalno "prepao iz sna". Prepao do lupanja srca. Jer je bio neprimjereno preglasan.

Eh, sad, vidiš, u Sarajevu ne žive samo muslimani, ima i onih koji to nisu, ima PTSP-ovaca, mentalno oboljelih, stranaca, beba, ovih i onih ... koji imaju pravo da ih se ne uznemirava preglasnim ezanima iz različitih razloga koje niko od njih nije dužan objašnjavati. Kako ćemo riješiti to pitanje - bez dramskog efekta i samoviktimološke naracije? Mislim, ima nas koji smo u Sarajevu živjeli i prije rata ... i tad se ezanilo, i to lijepo da ljepše ne može. O čemu se radi s ovom 'decibelizacijom' ezana? Je li i to taj 'komad po komad, torta' momenat? Čija su prava tu ugrožena?

I, čisto u slučaju da nisi pratio drugu temu o VSTV-oj zabrani, podržavam pravo žena da nose hidžab svuda, pa i na poslu, 100%, ako je to njihov izbor, identitet, obaveza - podržavam, iako su mi se i pranana i nana (obje hadžinice, no less) borile za skidanje zarova, i nosile maramu, šamiju i jemeniju, a ne 'hidžab'. No, dobro, vremena se mijenjaju, pa tako i jezik i pokrivala u upotrebi.

Elem ... u nedjelju je - uz proteste žena protiv zabrane nošenja hidžaba na sudu - bilo i otvorenje Sarajevske zime. Kod Vječne vatre stajala su dva zvučnika za potrebe otvorenja iz kojih je dopirala muzika. Tim zvučnicima prišla je jedna 'dobro pokrivena' žena, da se tako izrazim, i ničim izazvana srušila jedan (stajali su jedan na drugom), dok je drugi šutnula nogom i počupala mu sve kablove. Da li zato što su Sarajevom marširale razne lutke i 'kipovi' tokom umjetničkog 'performansa' ili je zbog muzike, ne bih znala reći, no pretpostavljam da se razlog nalazi tu negdje ... izmedju muzike i 'performansa'.

No, tu dotičnu šutačicu muzike/zvučnika Sarajevske zime niko nije ni opomenuo, a kamo li uhvatio za ruku da je zaustavi - jer ona je pokrivena žena i time bi bila povrijedjena njena u ovom slučaju vjerska osjećanja. Evo, još ću jednom napisati da podržavam vjerska i ljudska, a najviše ženska prava - i ako je pokrivanje to što muslimanke podrazumijevaju pod svojim pravom, stojim odmah iza njih. No, kod ove druge vrste ponašanja, smatram da njeno osjećanje ugrožava tudja gradjanska prava, a i javni red i mir, i podržavam krivični postupak. Slažeš li se sa mnom?

Ne bi to bio neki strašan problem da baš takva vrsta neprimjerenog samopravedničkog, da ne upotrijebim kakvu ozbiljniju riječ, ponašanja nije postala vrlo česta u Bosni u svim sferama života. Evo, ovdje na forumu, na primjer. Na nekoj drugoj temi jedan je forumaš opominjao neku forumašicu koja se žalila na loše stanje gasulhane riječima - parafraziraću, ne mogu se tačno sjetiti - "Kontroliši se, Božji robe!". Na moju opomenu, odgovorio je komentarom "Pa, svi smo mi Božji robovi, zar ne?". Ne, nismo svi Božji robovi, jer ne vjerujemo svi u Boga, a opominjati nekoga da se ne žali na gasulhanu jer je 'Božji rob' je blago rečeno manipulativno i neprimjereno. To što se neko smatra Božjim robom ne znači da mu nije dozvoljeno da ukaže na zemaljsko nestanje stvari. Dakle, čak se i ime Božje zaziva proizvoljno i kako kome odgovara da bi se manipulisalo odredjenim situacijama.

Pa, hajmo sad malo o tome kakve veze imaju zvučnici Sarajevske zime sa nošenjem hidžaba, ljudskim i vjerskim pravima; kakve veze ima prljava gasulhana s tim što je onaj ko se na prljavštinu žali 'Božji rob', kakve veze ima VTSV-ova zabrana hidžaba za zabranom ezana, otkud pravo nekoj pokrivenoj ženi pravo da čupa i ruši zvučnike u centru grada koji su dio kulturne manifestacije, kada će poziv da se jačina 'ezana' svede na pravu mjeru jednostavno postati pitanje regulisanja dozvoljene jačine razglasa u gusto naseljenim urbanim zonama i kada će se o tome moći razgovarati bez zazivanja mitologije o ugroženoj većini? Da li su sve ove stvari 'podmukle' ili se 'podmuklost' odnosi samo na činove koji su protiv tvojih uvjerenja?

Pitam, jer si ovdje razasuo svekoliko biserje svog analitičkog potencijala - malo o Francuskoj revoluciji, malo o fašizmu i 'prebrojavanju muslimana', malo o nekakvoj visprenoj 'taktici pojedinca protiv vjere', a, najviše o 'podmuklosti' gradjanskog društva koje će rezultirati nekom budućom 'zabranom ezana' i 'laganim' ukidanjem vjere ... Mislim, ne znam kako si sve to uspio utrpati u jednu prostoproširenu rečenicu, no ovu teoriju zavjere bi zasigurno trebalo uvrstiti medju antologijske forumske besmislice. I još da dodam da u mojih 8 godina na ovom forumu nikada nikome nisam rekla da je napisao besmislicu. Ti si prvi - i ne kajem se. :)
Post Reply